Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ένας Οδηγός για όλα τα Κύθηρα του Δημήτρη Κουτραφούρη

Εξεδόθη προσφάτως στην Αυστραλία και κυκλοφορεί ετούτες τις ημέρες το καινούργιο βιβλίο του αμερικανού καθηγητή Timothy Gregory και της καραβίτισσας αρχαιολόγου Γαρυφαλλιάς Τζωρτζοπούλου με τον τίτλο «The Archaeology of Kythera»*.
Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος της ιστορικής ύλης (επτά χιλιετιών!) που καλύπτει ο άρτι εκδοθείς αρχαιολογικός πανδέκτης αρκεί ένα απόσπασμα από τον Πρόλογο (σε πρόχειρη μεταφορά στα ελληνικά):
«Η Αρχαιολογία γίνεται συχνά αντιληπτή ως μια επιστήμη ασχολούμενη αποκλειστικά με υλικά ευρήματα του αρχαίου κόσμου, ειδικότερα της προϊστορικής και Κλασσικής εποχής. Ετούτο το βιβλίο, ωστόσο, εστιάζει στην διαχρονία, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξετάσει και θα θέσει προς συζήτησιν την αρχαιολογία των Κυθήρων όλων των ιστορικών περιόδων από την προϊστορία μέχρι τα σύγχρονα χρόνια. Ίσως μοιάζει ασύνηθες κτήρια και τέχνεργα του 19ου ή του 20ου αιώνα να θεωρούνται κομμάτι της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, αλλά πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη των μεσαιωνικών και των σύγχρονων ευρημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της ιστορίας και της κοινωνίας των Κυθήρων διά μέσου των αιώνων. Έτσι, οι νερόμυλοι του 19ου αιώνα θα βρεθούν δίπλα-δίπλα με τους μινωικούς τάφους, και τα βυζαντινά κάστρα θα στεγαστούν στο ίδιο κεφάλαιο και πολλές φορές στην ίδια σελίδα με τα γλυπτά των κλασσικών χρόνων, καθώς επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις περιόδους με την αρμόζουσα προσοχή και μελέτη.»
Λίγες σκέψεις που μου γέννησε η πρώτη διαγώνια περιδιάβαση του τόμου:
1. Η αρχαιολογία δεν αποτελεί φιλάρεσκο ακαδημαϊκό αυτοσκοπό˙ είναι η κύρια θεραπαινίδα της ιστορίας, ένα επιστημονικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τις ανθρώπινες κοινωνίες που διαδέχονται η μία την άλλη πάνω στην γη των Κυθήρων.
2. Η κυθηραϊκή ιστορία γίνεται κατανοητή ως ενιαία αφήγηση με την εξεύρεση της κρυμμένης συνέχειας κάτω από τις οφθαλμοφανείς ιστορικές τομές.
3. Οι συγγραφείς προτείνουν την διασύνδεση της αρχαιολογίας με συγγενή ή μη επιστημονικά πεδία, όπως με τη μελέτη της διαχείρισης υδάτων, με την μελέτη της οδοποιίας κλπ
4. Στην Αρχαιολογία δεν υπάρχει τίποτε οριστικό. Ωστόσο, όταν η μελέτη περιορίζεται σε μία θέση και μία εποχή δημιουργείται κάποτε η αίσθηση μιας γνώσης τελειωμένης. Εδώ, το πεδίο είναι τόσο εκτεταμένο που η γνώση αναδύεται ως μια διαρκής εκκρεμότητα, γοητευτική και γόνιμη.
Ένας τόσο γενικός κι αναγκαίος άτλας της κυθηραϊκής αρχαιογνωσίας στηρίζεται, παρ’ όλ’ αυτά, πάνω σε μια ταπεινόφρονα παραδοχή: «Μερικές θέσεις του βιβλίου μας θα είναι ήδη παρωχημένες σχεδόν αμέσως μόλις αυτό κυκλοφορήσει, πολύ απλά διότι νέες ανακαλύψεις γίνονται κάθε χρόνο και προτείνονται επίσης νέες ερμηνείες ακόμα και για τα παλαιότερα ευρήματα.»
Με μεγάλη ανυπομονησία θα περιμένουμε την ελληνική έκδοση η οποία και δεν πρέπει να καθυστερήσει.

* Timothy E. Gregory and Lita Tzortzopoulou-Gregory «The Archaeology of Kythera» MEDITARCH, 2015.

ΣΗΜ.: Ευχαριστίες οφείλονται στην πρόεδρο Φίλων Μουσείων Κυθήρων, κυρία Ελένη Τζωρτζοπούλου, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μου φέρει το βιβλίο του Tim και της Lita προτού αυτό ακόμα κυκλοφορήσει!
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ.ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ- ΟΔΗΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ



ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ                                                               
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΤΚ 80200                                                                                   

ΤΗΛ. 27360-33476                                                                    

FAX. 2736033404                                                                

e-mail agrosynpotamou@yahoo.gr                                 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΡΕΝΤΟΥ ΜΑΡΙΑ                      

 
 

                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

  ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ-

ΟΔΗΓΩΝ  ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ  ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ  ΔΗΛΩΣΟΥΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Κατάθεσις θεμέλιου λίθου Γυμνασίου Κυθήρων 1930

Κατάθεσις θεμέλιου λίθου Γυμνασίου Κυθήρων - 1930???
(Φωτογραφία από το βιβλίο Το διδακτήριον του Γυμνασίου Κυθήρων του 1934)

Πηγή   Tasos Sakellariou

SOS για το νερό φωνάζει ο δήμαρχος Μονεμβασίας!

Η περιοχή μας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της υφαλμύρινσης.
Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλά και οι αρδεύσεις θα ξεκινήσουν πολύ νωρίς.
Προειδοποιούμε τους κατοίκους ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην επάρκεια του νερού.
Υπενθυμίζω ότι ο δήμος παρέχει το νερό μόνο για ύδρευση! Απαγορεύεται η χρήση του νερού για άρδευση, πότισμα δένδρων, κηπευτικών, πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών κλπ, η οποία στερεί νερό υδροδότησης από τους δημότες.
Πρέπει όλοι ως καταναλωτές να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουμε για τη μεγαλύτερη οικονομία. Η άσκοπη κατανάλωσή του θα μας οδηγήσει σε διακοπές υδροδότησης.
Επίσης ζητώ από τους αγρότες, οι οποίοι καταναλώνουν πάνω από το 90% του συνολικού διαθέσιμου νερού και αντλούν από τους ίδιους υδροφορείς με το δήμο, να κάνουν ελάχιστα ποτίσματα και μόνο με την απαραίτητη ποσότητα, διότι το επόμενο στάδιο είναι η καταστροφή των καλλιεργειών και η ερήμωση της περιοχής μας.
Ο δήμαρχος Μονεμβασίας
Ηρακλής Τριχείλης

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. [ ΦΩΤΟ ]

 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Διοικητηρίου της Π.Ε Λακωνίας από αγρότες,που παραμένουν ανυποχώρητοι στα αιτήματα τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να διασφαλίσουν το μέλλον τους και των οικογενειών τους. ''Δεν θα περάσουν τα σχέδια για τον αφανισμό της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας....'' δηλώνουν σε όλους τους τόνους,ενώ καλούν σε συμπαράσταση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Λακωνίας και στέλνουν μήνυμα σε ένα νομό που στηρίζεται στο γεωργοκτηνοτροφικό εισόδημα δεν μπορεί να επιβιώσει κανένα επάγγελμα,χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Πηγή 
Δημοτική Αγορά της Λακωνίας


ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. [ ΦΩΤΟ-VIDEO ] PR FHOTO REPORTER.GR









Δελτίο Τύπου - 26/2/2016 LEADER (CLLD)


Με εξαιρετική επιτυχία και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτού η εκδήλωση του Δήμου Κυθήρων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος LEADER (CLLD)     στα νησιά της Αττικής. Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου και ήταν η πρώτη από αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν και στους υπόλοιπους 7 νησιωτικούς Δήμους της Αττικής καθώς ο Δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση πάνω στο ζήτημα. Στόχος είναι η δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια που θα διεκδικήσει πόρους για ιδιωτικά και δημόσια έργα από το πρόγραμμα LEADER, το πρόγραμμα της Αλιείας και το Κοινωνικό Ταμείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η γεωγραφική ενότητα "Νήσοι Αττικής" συμπεριλαμβάνεται πλέον ολόκληρη ως επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος μετά από ισχυρή πολιτική πίεση των οικείων τοπικών Αρχών και του Δήμου Κυθήρων. Ο Δήμος προσκάλεσε την Αναπτυξιακή Πάρνωναπροκειμένου να παράσχει την τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει στο χώρο, όχι μόνο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με την περιοχή παρέμβασης, αλλά και διότι η παρουσία ενός τέτοιου φορέα που μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί πολλά αντίστοιχα προγράμματα, προσδίδει θετικά οφέλη στην επιχειρούμενη προσπάθεια των νησιωτικών Δήμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα είναι η 3η σε απορροφητικότητα κονδυλίων LEADER πανελλαδικά, αφού κατόρθωσε να αυξήσει την αρχική της χρηματοδότηση από τα 6 εκατομμύρια, στα 11. 
Τα στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ ακούστηκαν πολύ χρήσιμες επισημάνσεις και απόψεις από το παριστάμενο κοινό. Την εκδήλωση ξεκίνησε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης με σχετική άκρως εμπεριστατωμένη 
ομιλία, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που έγιναν πρέπει να σημειωθεί εκείνη του κ. Εμμανουήλ Τριφύλλη, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κυθήρων, που ως Διευθύνων Σύμβουλος της προηγούμενης Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (ΑΝΚΥ) είχε διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία μαζί με τους τότε άξιους συνεργάτες της Εταιρείας τα αντίστοιχα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις 13 εκατομμυρίων Ευρώ στο νησί. 
Η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται ήδη με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα προκειμένου να εξετάσει τις πιθανότητες αυτόνομης χρηματοδότησης και της υπάρχουσας Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, η οποία ωστόσο μπορεί να υλοποιήσει μόνο μικρές δράσεις άϋλης φύσης (πολιτισμός, προβολή, κ.λπ.), καθώς δεν διαθέτει την επάρκεια και τα στοιχεία επιλεξιμότητας της προηγούμενης ΑΝΚΥ. 
Την προσεχή Δευτέρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Νήσων για τον σχεδιασμό του προγράμματος στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των νησιωτικών Δήμων Αττικής και εκ μέρους του Δήμου μας ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης. 
Τέλος, το 
σχετικό υλικό για το πρόγραμμα (προτάσεις, απόψεις, ιδέες) θα πρέπει να αποστέλλεται στη Γραμματεία Δημάρχου Κυθήρων (υπεύθυνη κα. Τζένη Αλεζιδου) μέχρι 15 Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει αξιολόγηση των προτάσεων και αποτύπωση των αξόνων πάνω στους οποίους θα σχεδιαστούν οι προτεινόμενες δράσεις.
Κατεβάστε συνολικά το έντυπο υλικό κάνοντας κλικ εδώ ή ξεχωριστά κάθε ένα από την παρακάτω λίστα :
Δίκτυο Αγροτ. Καινοτομίας νήσων Αττικής CLLD 2014-2020 α’



Δίκτυο Αγροτ. Καινοτομίας νήσων Αττικής CLLD 2014-2020 β’
Κατηγορίες Επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος α’
Κατηγορίες Επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος β’
Έντυπο πρότασης Δημοσίου - ΟΤΑ
Έντυπο πρότασης Επενδυτικού σχεδίου

Έκλεισαν επ’ αόριστον το Διοκητήριο οι αγρότες – Ανοίγει η γέφυρα Ευρώτα

Σε επ’ αόριστον κλείσιμο του διοικητηρίου Λακωνίας προχώρησε σήμερα η συντονιστική των λακωνικών μπλόκων σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Καλεί μάλιστα τους πολίτες όλου του νομού και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε συμπαράσταση, καθώς κρίνει πως τα αιτήματα των αγροτών ειδικά σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι κοινά για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Όπως δήλωσαν σήμερα “οι λάκωνες αγρότες ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δίνουμε ραντεβού στο διοικητήριο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και περιμένουμε όλο τον κόσμο να έρθει μαζί μας. Δεν ταλαιπωρούμε πλέον τον κόσμο με τους δρόμους. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είμαστε ακόμα στις επάλξεις. Αλλάζουμε τη μορφή των κινητοποιήσεων, σήμερα είμαστε στο διοικητήριο, θα συνεδριάσουμε να δούμε πως θα συνεχίσουμε και κοιτάμε βέβαια και τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα”.





 Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα δήλωσε πως “σίγουρα είναι μια δύσκολη εποχή με πολλά προβλήματα. Οι αγρότες μάχονται για τα δικά τους θέματα θα πρέπει όμως όλοι να λειτουργήσουμε σε ένα οργανωμένο κράτος γιατί τα προβλήματα στη χώρα είναι τεράστια”.
Πηγή http://www.laconialive.gr/