Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Επανέρχονται οι άδειες αλιείας, μόνον σκάφη με έως 120 ίππους μηχανής θα ψαρεύουν

08-psarema 
 
Κατατέθηκε στη Βουλή (www.helenicparliament.gr) το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική αλιεία, το οποίο μόνο σοκ μπορεί να προκαλέσει στους ερασιτέχνες ψαράδες.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όχι μόνον επανέρχεται η ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους, αλλά ακόμα χειρότερα, το μέγιστο μήκος σκάφους για ερασιτεχνική αλιεία ορίζονται τα 6 μέτρα για φουσκωτά και 7,5 μέτρα για τα υπόλοιπα, με ανώτερη ιπποδύναμη τα 120 άλογα και για τα δυο !!!
 
Αφοί σημειώσουμε πως για παράδειγμα στα 6τρα φουσκωτά σκάφη, το 90% από αυτά έχει ελάχιστη ιπποδύναμη από τον κατασκευαστή τους 150 ίππους ( άρα σχεδόν κανένα 6τρο φουσκωτό δε θα μπορεί να εκδώσει άδεια αλιείας ), να εκφράσουμε την απορία μας:
 
Ποια διάνοια άραγε αποφάσισε πως ο κάτοχος ενός 6τρου φουσκωτού μπορεί να ψαρεύει, ενώ κάποιος άλλος με 7τρο δε θα μπορεί ; Τι αλλάζει και απαγορεύεται σε κάποιον να ασκεί το χόμπι του ;
 
Ας δούμε πιο αναλυτικά τι ορίζει το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική αλιεία:
Σύμφωνα με το άρθρο 43:
Στη διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, συνίσταται μητρώο σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ερασιτεχνικά σκάφη ελληνικής σημαίας που χρησιμοποιούνται για ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα.
 
Στο μητρώο καταχωρίζονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του σκάφους.
 
Για την εγγραφή στο μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, τα σκάφη πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κύθηρα, 1-3 Απριλίου 2016 - Απολογισμός

Δελτίο Τύπου - Απολογισμός

Αποστολή στα Κύθηρα, 1-3 Απριλίου 2016

 
Η Ομάδα Αιγαίου, άμεσα ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων, πραγματοποίησε σχετική αποστολή και επισκέφθηκε τα Κύθηρα από την 1η έως και την 3η Απριλίου, 2016.

Στόχος της αποστολής ήταν να διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις στην τοπική κοινότητα, σε ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους των Κυθήρων και Αντικυθήρων να εξεταστούν δωρεάν από κλιμάκιο εθελοντών-ιατρών της Ομάδας σε ειδικότητες όπως Νευρολογία, Ορθοπεδική-Παιδοορθοπεδική, Οφθαλμολογία, Ψυχιατρική και ΩΡΛ.


Συνολικά εξετάσθηκαν 284 άτομα.


Εξετασθέντες ανά ιατρείο:
Ορθοπεδικό125
Οφθαλμολογικό121
Νευρολογικό26
Ψυχιατρικό18
ΩΡΛ106
Σύνολο ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν:396
 

Τα ιατρεία πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Κυθήρων.


/Ομάδα Αιγαίου

Δημοπρασία κατασχεθέντων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών στο Γύθειο

Στις 20/4/16 η δημοπρασία κατασχεθέντων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών στο Γύθειο.
Το Λιμεναρχείο ΓΥΘΕΙΟΥ ανακοινώνει ότι την 20-4-2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, θα διενεργηθεί πρόχειρος πλειοδοτικός διαγωνισμός (σχετικά προς ενημέρωση ενδιαφερομένων: ΑΔΑ: Ψ1ΞΜ4653ΠΩ-Β6Ν, ΩΧ954653ΠΩ-Ζ4Ο, 6Φ3Ζ4653ΠΩ-Ζ9Β), στο κτίριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο ΓΥΘΕΙΟΥ, για την εκποίηση κατασχεμένων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

Εάν ο διαγωνισμός αποβεί άκαρπος για όλα ή για μέρος των προς εκποίηση αλιευτικών εργαλείων και συσκευών θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο την 27-4-2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 και εφόσον και πάλι υπάρξουν είδη που δεν εκποιήθηκαν ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο και ώρα την 4-5-2016 ημέρα Τετάρτη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Αλιείας και Μικρών Σκαφών του Λιμεναρχείου ΓΥΘΕΙΟΥ στο τηλέφωνο 27330-22262.

                                                                                                                  
                Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ   
Πλωτάρχης Λ.Σ. ΓΙΑΝΝΟΥΡΑΚΟΣ Παναγιώτης
Πηγή http://githio-click.gr/

ΚΑΡΑΒΑΣ.ΠΑΛΙΑ... ΦΩΤΟ

Καλησπερα σας απο το χιλιοτραγουδισμένο Καραβά, τον τόπο καταγωγής του ποιητή Γεωργίου Σουρή και των Δηλαβερηδων, ευεργετών των Κυθηρων και του Πειραιά.
Πηγή
Eleni Harou

ΤΑ ΘΕΟΤΟΚΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Παναγία Μυρτιδιωτισσα
Οι προσωνυμίες που έδωσε ο λαός μας στην Παναγία είναι αμέτρητες. Η ονοματοδοσία ποικίλει. Σε κάθε γωνιά απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας που προέρχονται από ύμνους, ή από την τοποθεσία, ή από τον τρόπο που αγιογραφήθηκαν οι εικόνες της, ή από το συσχετισμό με ιστορικά γεγονότα, παραδόσεις ή φυσικά φαινόμενα. Στα Κύθηρα έχομε την Παναγία τη
Μυρτιδιώτισσα
Αγία Μόνη
Ιλαριώτισσα
Μεσοχωρίτισσα
Παρθενιώτισσα
Ορφανή
Κακή Μέλισσα
Καστρινή
Κακοπετριανή
Παλιοπυργιώτισσα
Κερά
Σπηλιώτισσα
Καταφυγαδιώτισσα
Μανωλίτισσα
Τσιγκουριώτισσα
Κοντελετού
Καρτεριανή
Πρινιάδικη
Μονιτάρου

Η ονομασία Μεσοχωρίτισσα, Καταφυγαδιώτισσα, Παλιοπυργιώτισσα, Μανωλίτισσα, Κακοπετριανή, Σπηλιώτισσα, Καστρινή, Τσιγκουριώτισσα δόθηκε από την τοποθεσία του ναού. Η ονομασία Πρινιάδική, Καρτεριανή δόθηκε από το όνομα των κτητόρων. Η ονομασία Αγία Μόνη (η Μόνη των Πάντων Ελπίς) και Ιλαριώτισσα (ιλαρόν βλέμμα) δόθηκε από την αγιογράφηση. Τα πιο περίεργα θεοτοκωνύμια των Κυθήρων είναι η Κοντελετού και η Μονιτάρου. Μήπως το Κοντελετού σημαίνει κοντά το έλεος; Μονιτάρου στα Κύθηρα σημαίνει αμέσως, δια μιας, γρήγορα, οπότε η προσωνυμία Παναγία η Μονιτάρου φαίνεται ότι ισοδυναμεί με την Γοργοεπήκοο. Η Κακή Μέλισσα πήρε την ονομασία κατά την παράδοση από ένα περιστατικό με πειρατές, που πήγαν να κουρσέψουν το μοναστηράκι της και ένα σμήνος μελισσών τους απομάκρυνε. Η Ορφανή του Μυλοποτάμου ίσως πήρε την ονομασία από το όνομα Αρφάνης, ενώ η Ορφανή του Κάστρου κατά μία εκδοχή επειδή έχασε την πατρίδα της την Κρήτη και ήρθε στα Κύθηρα.
Πηγή 

Eleni Harou
Παναγία η Κακή Μέλισσα
Η Αγία Μόνη
Παναγία η Μεσοχωριτισσα

Το BBC «δοκιμάζει» την κουζίνα της Μονεμβασίας

Γυρίσματα στο Δήμο Μονεμβασίας πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες για την τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας του Ρικ Στάιν η οποία προβάλλεται στο BBC. Ο Στάιν, ένας από τους διασημότερους σεφ στη Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια παρουσιάζει εκπομπές γαστρονομίας που παρακολουθούνται από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει γράψει πληθώρα βιβλίων σχετικά με τη γαστρονομία.
Το περίφημο βατικιώτικο κρεμμύδι, ο νερόμυλος των Ταλάντων, ο Μαλβαζίας Οίνος, τα φημισμένα μπαρμπούνια και οι γαριδοπέτουλες του Γέρακα, τα γλυκά Μονεμβασίας καθώς και συνταγές που ήταν διαδεδομένες παλαιότερα στους γάμους της περιοχής ήταν κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η παραγωγή της εκπομπής.
Τα γυρίσματα, που θα αναδείξουν το γαστρονομικό πλούτο και τις ιδιαιτερότητες της λακωνικής γης, δεν περιορίστηκαν στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας αλλά πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές του δήμου.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη τηλεοπτική παραγωγή που έχουμε φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως εδώ και πέντε μήνες συνεργαζόμαστε με την ομάδα παραγωγής και το γραφείο του ΕΟΤ στο Λονδίνο, παρέχοντάς τους όλα τα στοιχεία που ζήτησαν προκειμένου να καταλήξουν στη θεματολογία και να προετοιμάσουμε από κοινού όλες τις λεπτομέρειες, ενώ προηγήθηκε και ταξίδι έρευνας της παραγωγής στην περιοχή λίγους μήνες πριν, για τον ίδιο λόγο. Η γαστρονομία αποτελεί ένα σημαντικότατο κρίκο του τουριστικού προϊόντος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους» δήλωσε με το πέρας των γυρισμάτων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Μονεμβασίας, Χαράλαμπος Λύτρας.
Πηγή  http://www.thetoc.gr/

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ευρώτα αντιλαμβανόμενος την πραγματικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης και των εξαιρετικά χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μεταφέρουμε ως Δήμος την απόγνωση των παραγωγών εσπεριδοειδών της περιοχής μας εξαιτίας της απόλυτης απουσίας εμπορίας και γενικότερα απορρόφησης των προϊόντων της εποχής (ορτανίκ, βαλέντσια κ.ά.).
Οι παρατεταμένες απεργίες καίριων κλάδων της οικονομίας, το κλείσιμο των δρόμων, οι τραπεζικοί περιορισμοί και το προσφυγικό ζήτημα παρεμποδίζουν τις εξαγωγές και εξαφανίζουν παραδοσιακές αγορές των προϊόντων μας.
Δεν είναι λογικό να είμαστε εμείς τα μόνιμα θύματα, μετά και τον μίζερο τρόπο αποζημίωσης των ίδιων παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του περασμένου χρόνου.
Ζητάμε την παρέμβασή σας να ανοίξουν οι αγορές και να προωθηθεί η κοινωνική απόσυρση με παράλληλη διευκόλυνση του τρόπου που αυτή πραγματοποιείται.
Θεωρούμε ότι η διασφάλιση της παραγωγής και η προώθηση των προϊόντων δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των παραγωγών. Αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Αυτό εξαγγέλλεται συνήθως από όλους. Είναι καιρός, όμως, να φανεί και στην πράξη.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Θεόδωρος Μπόλλας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως αναφέρει στην ερώτηση ο Βουλευτής, η κατάργηση της μείωσης κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η -10-2015,  υπήρξε ένα από τα βασικότερα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, ως ‘’αναγκαιότητα’’ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την 4η ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με τίτλο: «Συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση- Η ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές», ‘’το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό.’’
Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών και, κατά συνέπεια, εγκατάλειψη των νησιών με μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων ερωτά τον κ. Υπουργό, τι αποτελέσματα έχει φέρει μέχρι σήμερα ως προς την εισπραξιμότητα και ως προς τα προσδοκώμενα οφέλη για την χώρα, η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, καθώς και αν υπάρχει η πρόθεση να αναθεωρηθούν οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ εντός του 2016, όπως έχει ανακοινωθεί.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
          ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ                     

                          
                                                                                          Ἐν Κυθήροις τῇ 11ῃ Ἀπριλίου 2016
                                                                                                               

                                                                                            
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

          Ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ προγραμματισθεῖσα γιά τήν Κυριακή 10 Ἀπριλίου 2016 καί ὥρα 7μ.μ. Σύναξις τῆς Σχολῆς Γονέων καί Κηδεμόνων στό Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτοῦ ἀναβλήθηκε γιά τήν ἑπόμενη Κυριακή 17 Ἀπριλίου, τήν ἴδια ὥρα καί στόν ἴδιο χῶρο, λόγῳ τῆς ἐκδηλώσεως τοῦ Γυμνασίου Κυθήρων, πού ἔγινε στόν Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Χώρας (10-4-2016 ὥρα 6μ.μ.).
         Ὁ Θεολόγος κ. Παῦλος Καλλίκας (πού ὁμίλησε μέ ἐπιτυχία καί καί ἱκανοποιητική συμμετοχή συμπολιτῶν μας στό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ τό περασμένο Σάββατο, θά ἀναπτύξη τό θέμα: «Οἰκογένεια:Σταυρός καί Ἀνάστασις» τό ἀπόγευμα τῆς Ε’ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν, ὥρα 7μ.μ., στό  Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτοῦ.
         Σᾶς ἀναμένουμε.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Με επιτυχία έγινε το εργαστήριο ρομποτικης.

Με επιτυχία έγινε το εργαστήριο ρομποτικης το διήμερο στον Ποταμό(αίθουσα Φιλαρμονικης) και στη βιβλιοθήκη. Τα παιδιά ενθουσιαστηκαν φτιάχνοντας τα δικά τους ρομπότ.Εμαθαν να τα συναρμολογουν και να τα προγραμματιζουν με την βοήθεια της Σισσυς Κωστάκη υπεύθυνη του εργαστηρίου . Τα προγράμματα της Άγονης γραμμής θα συνεχιστούν τον Απρίλιο 23-24 με το εργαστήριο κόμικ.
Πηγή Kythera Library



Ξάφριζε αυτοκίνητα στον Δήμο Ευρώτα και συνελήφθη! - “ Εξιχνιάστηκαν οκτώ περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα στη Λακωνία ”

Συνελήφθη ένα άτομο και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο.
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει συνολικά χρήματα, χρυσαφικά, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.α., που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -7.000 ευρώ. Συνολικά εξιχνιάστηκαν οκτώ  περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα στη Λακωνία.

 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κροκεών, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου, οκτώ περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα στη Λακωνία.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη στις 9.4.2016  το απόγευμα, στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Κροκεών, Σκάλας και Γυθείου, ένας 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 36χρονο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από τα Αστυνομικά Τμήματα Κροκεών, Σκάλας και Γυθείου, προέκυψε ότι ο 20χρονος, μαζί με τον 36χρονο στις 9.4.2016 το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, διέρρηξαν όχημα ημεδαπής, όπου αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και προσωπικά έγγραφα.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κροκεών, Σκάλας και Γυθείου, ο 20χρονος εντοπίστηκε  το απόγευμα του Σαββάτου, στη Σκάλα Λακωνίας και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε, ο 20χρονος μαζί με τον 36χρονο, κατά το χρονικό διάστημα από την 8.3.2016 έως και την 3.4.2016, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας διέπραξαν συνολικά επτά  κλοπές σε οχήματα ημεδαπών και αλλοδαπών.
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει συνολικά χρήματα, χρυσαφικά, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, είδη ένδυσης κ.α. που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 7.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, κατασχέθηκε ένα όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Κροκεών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 36χρονου, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
------------------------------
Πηγή: notospress.gr
------------------------------