Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, σ' ένα σπάνιο βίντεο


Μεγάλη μέρα για την Κρήτη η 1η Δεκεμβρίου του 1913.Εκείνη την ημέρα, μετά από αγώνες και μεγάλες θυσίες αιώνων, το νησί μας ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος, αφού νωρίτερα ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.



Η εφημερίδα Εστία των Αθηνών περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε στα Χανιά, όπου έλαβαν χώρα οι πανηγυρικοί εορτασμοί για το μεγάλο γεγονός: «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον».



Οι εκδηλώσεις εορτασμού της πολυπόθητης ένωσης κορυφώνονται την 1η Δεκεμβρίου όταν οι αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ γινόταν ταυτόχρονη ρίψη 101 κανονιοβολισμών από ελληνικά πολεμικά πλοία.



Βέβαια στην  πραγματικότητα η Κρήτη είχε κηρύξει την ένωση της με την Ελλάδα πέντε χρόνια πριν, με την έκδοση επίσημου  ενωτικού ψηφίσματος  στις 24 Σεπτεμβρίου του 1908.



Επρόκειτο στην ουσία για μια προσπάθεια των κεφαλών της Κρήτης να επιδιώξουν την de facto ένωση με την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τη ρευστή πολιτική και διπλωματική κατάσταση που επικρατούσε στα Βαλκάνια.

 Για την ιστορία να πούμε πως η  Κρήτη περιήλθε ολοκληρωτικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 4 Οκτωβρίου του 1669. Ο μέγας Βεζύρης Κιοπρουλής έβαλε τέλος στην Ενετοκρατία εισερχόμενος  στον Χάνδακα.


Οι Κρητικοί ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν με αυτοθυσία, όπως μαρτυρούν οι επαναστάσεις τους, να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.



Έτσι εξεγέρθηκαν το 1692 και το 1770 («Επανάσταση του Δασκαλογιάννη»). Προσπάθησαν να επαναστατήσουν και το 1821, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, όμως δεν τα κατάφεραν γιατί οι Τούρκοι και οι Τουρκοκρητικοί ήταν πάρα πολλοί στο νησί ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα πολεμοφόδια.



Παρολαυτά οι Κρήτες οθρώνουν και πάλι ανάστημα το 1833 («Κίνημα των Μουρνιών»), το 1841 («Επανάσταση των Χαιρέτη και Βασιλογεώργη»), το 1858 («Κίνημα του Μαυρογένη»), την τριετία 1866-1869 («Μεγάλη Κρητική Επανάσταση»), το 1878 («Επανάσταση του 1878»), το1889 («Επανάσταση του 1889»).



Κατά την τελευταία επανάσταση  τη διετία 1897-1898 κατάφεραν να κερδίσουν την αυτονομία της νήσου υπό τις ευλογίες των Μεγάλων Δυνάμεων.Στις 2 Νοεμβρίου του 1898 ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης εγκαταλείπει το κρητικό έδαφος.



Από το 1898 έως το 1913 δημιουργήθηκε η Κρητική Πολιτεία, με αρμοστή τον Πρίγκιπα Γεώργιο και κυβέρνηση αποτελούμενη από πέντε χριστιανούς και ένα μουσουλμάνο.



 Η νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) για την Ελλάδα, οδήγησε στις 30 Μαΐου 1913 το  σουλτάνο στο να παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων του στην Κρήτη με τη Συνθήκη του Λονδίνου  ενώ με ιδιαίτερη συνθήκη παραιτήθηκε και από την επικυριαρχία του στο νησί την 1 Νοεμβρίου 1913.



(Το παραπάνω σπάνιο βίντεο είναι από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΡΤ και παρουσιάζει τις εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου 1913, για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα)
 ΠΗΓΗ https://www.e-storieskritis.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS



Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, πάνω από 35 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2017), ενώ 36,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV (2017).

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή. Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα. Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα. Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».
Η κατάσταση στην Ελλάδα Ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχεται σε 16.669 (3.045 άτομα μη ελληνικής εθνικότητας). Από τα περιστατικά αυτά, 13.808 (82,84%) ήταν άνδρες, 2.820 (16,92%) ήταν γυναίκες, ενώ για 41 άτομα (0,24%), δεν δηλώθηκε φύλο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων οκτώ ετών κατά ηλικιακή ομάδα, φαίνεται ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30- 39 ετών, ενώ παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των νέων περιστατικών ηλικίας 40- 49 και άνω των 50 ετών.

H επιδημία της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τα έτη 2011 και 2012, η οποία αφορούσε κυρίως σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω ενέσιμης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Μείωση του ετήσιου αριθμού διαγνώσεων καταγράφεται από το 2013. Από το 2014 η πορεία της επιδημίας στους χρήστες αυτούς είναι πτωτική.

Όσον αφορά το AIDS, οι περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2017, ανέρχονται σε 4.094, εκ των οποίων 3.423 (83,6%) ήταν άνδρες και 671 (16,4%) γυναίκες. Ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS το 2017, ανήλθε στα 90 άτομα και η πλειονότητά τους είναι άνδρες.

Πληροφορίες : sansimera.gr

Φίλοι της Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής".Πυροσβεστική Παιδεία Νοέμβριος 2019

Πυροσβεστική Παιδεία
Νοέμβριος 2019

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου Πύραρχος Κων/νος Καστρής μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2019 ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην ενημέρωση μαθητών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα πυροπροστασίας. Κατά τον μήνα Νοέμβριο η υπηρεσία μας επισκέφτηκε το Λύκειο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, καθώς και το 1ο Δημοτικό και Γυμνάσιο Γυθείου του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών, το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, παροχής βοήθειας και γενικά γνωριμίας και ευαισθητοποίησης με το πυροσβεστικό έργο.
Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στον Δήμο Ευρώτα έγιναν σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Μυρτιάς και το πρόγραμμα περιελάμβανε:
α) Ενημέρωση μαθητών με οπτικοακουστικό υλικό εντός αίθουσας
β) Ενημέρωση για τον Εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα,
γ) Επαγγελματικό Προσανατολισμό αναφορικά με τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας,
δ)Ξενάγηση των μαθητών σχετικά μα τα εργαλεία και υλικά των Πυροσβεστικών Οχημάτων και
ε) Κατάσβεση πυρκαγιάς με χρήση φορητού πυροσβεστήρα.
Αντίστοιχο πρόγραμμα περιελάμβανε και η ενημέρωση στο 1ο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Γυθείου όπου εκεί συμμετείχε πυροσβεστικό και διασωστικό όχημα από την Π.Υ. Γυθείου.
Το χαρακτηριστικό της δράσης ενημέρωσης και εκπαίδευσης των σχολείων σε θέματα που αφορούν στην εξοικείωση των μαθητών στην πρόληψη από την πυρκαγιά και την πυροπροστασία είναι ότι παρουσιάζεται ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η ομαλή και σύμφωνα με την ηλικία των μαθητών εισαγωγή στην Πυροσβεστική Παιδεία ώστε να είναι αντιληπτά και κατανοητά τα θέματα που αναπτύσσονται σε κάθε μια ενημέρωση – εκπαίδευση.
Η συμμετοχή των μαθητών στην ενημέρωση τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν εντυπωσιακή και οι ερωτήσεις καθώς και οι αφηγήσεις περιστατικών είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάνοντας ερωτήσεις και αναπτύσσοντας συζητήσεις με τους πυροσβέστες που επιβεβαίωναν την διάθεσή τους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για το πυροσβεστικό έργο.

Ο
Διοικητής
Κωνσταντίνος Π. Γραφάκος
Επιπυραγός

ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΗΧΑΝΗ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ




Συναγερμός σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 1η Δεκεμβρίου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κυθήρων, για φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δίκυκλη μηχανή στην περιοχή του Ποταμού. 
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα ενώ στο σημείο βρέθηκαν άμεσα 2 πυροσβέστες με 1 όχημα,ο Προιστάμενος του κλιμακίου Επιπυραγός κύριος Κωνσταντίνου,και περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η μηχανή που ήταν σταθμευμένη καταστράφηκε ολοσχερώς, και τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής χωρίς για την ώρα να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.