Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Νάξος: Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει το θέμα της προσκυνηματικής εκδρομής στα Κύθηρα

 


Μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα στη Νάξο, η Εισαγγελία Νάξου άνοιξε δικογραφία ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και αν προκύψουν ευθύνες και διωκόμενες πράξεις να αποδοθούν.

Αναλυτικά σύμφωνα με την Εισαγγελέα Νάξου: «Άνοιξε δικογραφία σχετικά με την προσκυνηματική εκδρομή και τον covid για τυχόν τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων».

 naxostimes.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

 


Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 2 συσκευασίες με αποξηραμένους κλώνους κάνναβης και σπόρους κάνναβης, βάρους 1.055 γραμμαρίων

Συνελήφθη χθες (31-10-2020) το μεσημέρι, σε οικισμό της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, εντόπισαν και κατέσχεσαν από την οικία του δράστη και την κατοχή του:

  • 2 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν αποξηραμένους κλώνους κάνναβης και σπόρους κάνναβης, συνολικού βάρους 1.055 γραμμαρίων
  • 1 νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
  • 1 μεταλλικό τρίφτη

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δική του θυρίδα ΚΕΠ

 


Ο κάθε πολίτης θα έχει την δική του θυρίδα ΚΕΠ από τις 3 Νοεμβρίου στην οποία θα μπορεί να μπαίνει και να παίρνει το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει. Οι θυρίδες, οι οποίες τίθενται σε παραγωγική λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελούν στην ουσία ένα «ψηφιακό γραμματοκιβώτιο» μέσα από το οποίο θα γίνεται η επικοινωνία του πολίτη με το ΚΕΠ.

Από την ερχόμενη Τρίτη οι θυρίδες για τον καθένα ξεχωριστά θα αρχίσουν με την υποδοχή των ακόλουθων αιτημάτων:

  • Αντιγράφου Ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  • Αντιγράφου Ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Αντιγράφου Ληξιαρχικής πράξης θανάτου
  • Αντιγράφου Ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις θα αφορούν ληξιαρχικά γεγονότα πριν από το 2013, που δεν διατίθενται ηλεκτρονικά ή γεγονότα μετά το 2013, για τα οποία οι πολίτες δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα αποσπάσματα, ενώ πρόκειται να προστεθεί και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και για περισσότερα πιστοποιητικά.

Όπως εξάλλου έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης το gov.gr θα εμπλουτίζεται συνέχεια, καθώς πρόκειται για ένα «οικοδόμημα» στο οποίο θα προστίθενται διαρκώς νέα πράγματα.

Για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς υπογραμμίζει ότι στόχος του υπουργείου είναι ο θεσμός των ΚΕΠ να περάσει στην επόμενη μέρα και να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.

  Μέσω gov.gr η διαδικασία

 Η διαδικασία είναι απλή και θα γίνεται μέσω του gov.gr. Ο πολίτης που θα αιτείται κάποιο πιστοποιητικό θα έχει την δυνατότητα να πατήσει στην επιλογή «Θυρίδες», όπου εκεί θα βρίσκει το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει και χρειάζεται. Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΚΕΠ διαθέτουν την εφαρμογή «Κωδικοί Δημόσιας Διοίκησης» μέσω της οποίας θα μπαίνουν, χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο αυθεντικοποίησης που υλοποίησε η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης) υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Πρόκειται για τον νέο μηχανισμό χορήγησης κωδικών στους δημοσίους υπαλλήλους για την πρόσβασή τους σε εκείνες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες διαθέτουν εξουσιοδότηση, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Με τον νέο αυτό μηχανισμό πραγματοποιείται ασφαλής πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από κάθε υπάλληλο με τρόπο εύκολο και λειτουργικό, ενώ ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και η ασφάλεια των συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΥΘΗΡΑ.Η ΕΥΕΡΓΕΡΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Πρώτη Δημοσίευση 

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Το νοσοκομείο Κυθήρων ιδρύθηκε στις 25.6.1957 μετά από πρωτοβουλία και δωρεά του Κυθήριου ομογενή Νικ. Τριφύλλη. Λειτούργησε σαν ΝΠΙΔ και το 1959 περιήλθε στο Δημόσιο. 

Το 1987 αναμορφώθηκε στα πλαίσια του ΕΣΥ σε ενοποιημένο οργανισμό με το Κέντρο Υγείας. Σκοπός του νοσοκομείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

 


Ο αείμνηστος μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας Νικ. Ι. Τριφύλλης θέλοντας να καλύψει σε μόνιμη βάση τις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης των συμπατριωτών μας, με την 10494/26.6.48 δημόσια διαθήκη του, κατέλειπε το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ, για τη σύσταση Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον τίτλο ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’ με μοναδικό σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Νοσοκομείου στον Ποταμό Κυθήρων.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης των νησιών (Κύθηρα, Αντικύθηρα) και τις δυσκολίες στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως τους χειμερινούς μήνες, η ύπαρξή του νοσοκομείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.Την πρωτοβουλία του μεγάλου ευεργέτη Νικ.Τριφύλλη συμπλήρωσαν με αξιόλογες δωρεές πολλοί συμπατριώτες μας και ανάμεσα τους οι Π.Πανάρετος, Μιχ.Σεμιτέκολος, Αφοί Κασιμάτη, Λεων.Μεγαλοκονόμος κ.α.

 

Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού συστάθηκε μία Ερανική Επιτροπή όπου περάτωσε το έργο της πολύ σύντομα, και στις 21.5.1953 εγκαινίασε το Νοσοκομείο, το οποίο ανεγέρθηκε στον Ποταμό σε οικόπεδο το οποίο δώρησε ο ανιψιός του, Παν.Θ.Πανάρετος.Επίσης η Ερανική Επιτροπή προχώρησε και στη σύσταση Ιδρύματος. 



Ο Ν.Τριφύλλης απεβίωσε τον Μάιο του 1955,το νοσοκομείο που ιδρύθηκε ονομάστηκε Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων και το Ίδρυμα που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Ίδρυμα Τριφύλλειον Νοσοκομείον Κυθήρων.Αργότερα με την δωρεά των αδελφών Κασιμάτη ιδρύθηκε το Κασιμάτειο Γηροκομείο στον Ποταμό, Ίδρυμα αυτοτελούς διαχείρισης υπαγόμενο όμως στο Τριφύλλειο Ιδρυμα.

Η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η ιδιωτική δωρεά προ λίγων ετών στο Νοσοκομείο των δύο ολοκαίνουριων ασθενοφόρων οχημάτων εξοπλισμένων με τις τελευταίες επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, την ασφαλή και άνετη διακομιδή των ασθενών. Το νέο κτήριο του νοσοκομείου έκτασης 3.000 μ2 είναι έτοιμο! 


 

* ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ * Ένα όραμα επιφανών πολιτών, διαπρεπών επιστημόνων,πνευματικών ανθρώπων,ιατρών,και όλου του Κυθηραικού λαού γίνεται πραγματικότητα. Έφτασε η μέρα του Αγιασμού την Δευτέρα 17/3/2014. 


Το Τριφύλλειο Νοσοκομείο θεμελιώθηκε πρώτη φορά από το Τριφύλλειο Ίδρυμα πριν περίπου 60 χρόνια. Μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή για τα δεδομένα εκείνης της εποχής που οικονομικά πολιτιστικά και για το νησί αλλά και για όλη την χώρα η θεμελίωση του ήταν φαινόμενο. Στηρίχθηκε και προσφέρει στον Κυθηραικό λαό το αγαθό της υγείας μέχρι σήμερα ανελλιπώς. 

Πριν λίγα χρόνια θεμελιώθηκε το Νέο Νοσοκομείο σε χώρο 14 στρεμμάτων που δώρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδώρου . Το υιοθέτησε ο τότε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Αβραμόπουλος και το στήριξε θερμά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με Δήμαρχο τον κύριο Κουκούλη. 


Επίσης το Τριφύλλειο Νοσοκομείο και η κινητήριος δύναμη του Τριφυλλείου Ίδρύματος συνέδραμαν γενναία στην μεγάλη αυτή προσπάθεια καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος που ήταν παρών,η Τοπική εκκλησία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ Σεραφείμ με τους ιερείς και φυσικά ο Κυθηραικός λαός. 

 

Στην θεμελίωση τότε παρίσταντο εκτός από τον Κύριο Αβραμόπουλο που έκανε την θεμελίωση παρόντες ήταν βουλευτές, ο κύριος Κουκούλης , το Δημοτικό Συμβούλιο Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων,η Έπαρχος,εκπρόσωποι Πολιτικών Στρατιωτικών και Λιμενικών φορέων του νησιού,ο Διοικητής του Τριφυλλείου Γενικού Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος, Πανεπιστημιακοί,Εκπαιδευτικοί,πλήθος κόσμου και φυσικά προίστατο ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ευλόγησε την τελετή. 

Και φτάνουμε εν έτη 2014.17.03 ημέρα του Αγιασμού. Ένα Νοσοκομείο με προδιαγραφές που μαζί με το έμψυχο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα συνεχίσει να προσφέρει το αγαθό της υγείας στο λαό των Κυθήρων. Το έργο αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια. Το νησί των Κυθήρων πλέον διαθέτει ένα κτιριακό συγκρότημα που η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής θα γίνεται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού σ αυτόν που την έχει ανάγκη.


Αξίζει να τονίσουμε ότι όσοι δούλεψαν γι αυτό τον στόχο που σήμερα επιτεύχθηκε μέσα από τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η χώρα μας, πρόσφεραν στον Κυθηραικό λαό αυτό που είναι ναι μεν αυτονόητο αλλά θέλει πολύ δουλειά για να πετύχει.


Οι Ιστορικές και Σπάνιες Φωτογραφίες είναι από το πολύτιμο αρχείου του αιμνήστου φωτογράφου Εμμανουήλ Σοφίου.
  ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

















 

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

 


Όπως έχει θεσπισθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και από το 2007, η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους είναι η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση ενώνει τη φωνή του με τον
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
δημιουργώντας μια διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης για τη σημαντικότητα του πολύτιμου δώρου της δωρεάς οργάνων.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή. Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.
Μια ενημέρωση από τους ίδιους τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους, ώστε να σταματήσουμε την φημολογία και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη για όλους, φορείς, γιατρούς και τα ελληνικά προγράμματα μεταμοσχεύσεων γιατί #οχρόνοςμετρά και για τις μεταμοσχεύσεις.
Διαδώστε το μήνυμα μας σε όλα τα media με #οχρόνοςμετρά για τη δωρεά οργάνων. Γιατί η κλεψύδρα που έχει γυρίσει για όλους τους ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, δεν ξαναγυρνά. Περιμένουν την δεύτερη ευκαιρία, μπορείς να τους τη δώσεις.
Ενημερώστε για το πιο όμορφο δώρο, της ζωής !!
 

Hellenic Pulmonary Hypertension - Πνευμονική Υπέρταση Ελλάς

Η πόντιση του καλωδίου Πελοπόννησος - Κρήτη θα ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ΔΕΗ!

 


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ένα ακόμη μεγάλο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό της σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, γνωστό και ως μικρό καλώδιο, βαίνει με γοργούς ρυθμούς, καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου, ανάλογα πάντοτε με το πως θα επηρεάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού τις σχετικές εργασίες.

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο είχε ποντιστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, και πιο συγκεκριμένα στις 14 Σεπτέμβρη, το καλώδιο από τα Χανιά  προς την Πελοπόννησο και το οποίο αναμένεται να έχει ποντιστεί πλήρως περί τα μέσα Νοέμβρη.  Πρόκειται για το καλώδιο της Prysmian του οποίου η πόντιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια» ποντίστηκε στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο με το μήκος του καλωδίου να υπολογίζεται στα 135 χιλιόμετρα ενώ το βάθος της πόντισης ανέρχεται στα 1000 μέτρα με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τα μέσα Νοεμβρίου θα ποντιστεί το καλώδιο της Prysmian από τη Νεάπολη Βοιών στη Λακωνία, ενώ θα ακολουθήσει και το καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια». Επομένως, καιρού - και κορονοϊού - επιτρέποντος, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το αργότερο έως τις αρχές του 2021 το μικρό καλώδιο θα έχει ηλεκτριστεί πλήρως, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αυτό έργο διασύνδεσης, που έρχεται να πάρει τη σκυτάλη ύστερα από την ολοκλήρωση της Β και της Γ Φάσης των Κυκλάδων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από 2 εβδομάδες, αφήνοντας ανοικτά τα «στρατόπεδα» της Δ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επομένως, όσον αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία σχετικά μικρή αναβολή του αρχικού χρονοδιαγράμματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο όριζε ως καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβριο του 2020, η οποία ωστόσο μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που ίσχυσαν με τo lockdown του Μαρτίου, καθώς και με τις αναταράξεις που ενδέχεται να φέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της σύνδεσης Πελοποννήσου και Κρήτης

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ένα πολύ σημαντικό έργο θα έχει συντελεστεί, το οποίο δεν ξεχωρίζει μόνο για την παγκόσμια κλίμακά του, αλλά και το «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών ετησίως όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας και της απεξάρτησης από τις εφεδρικές Μονάδες.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της απεξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, της μείωσης των αερίων του Θερμοκηπίου και της γενικής πετρελαϊκής εξάρτησης της Ελλάδας. Επίσης, θα αυξηθεί το ποσοστό εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης, το οποίο θα προέρχεται από αιολικές, ηλιακές και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

 notospress.gr

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΛΟΥΚΑ (1-11-2020)

 ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

     Τήν παραβολή τοῦ πλουσίου καί τοῦ φτωχοῦ Λαζάρου ἀκούσαμε σήμερα στήν Εὐαγγελική Περικοπή.
     Πρέπει τώρα ὅλοι νά ἀναρωτηθοῦμε φταίει ὁ πλοῦτος γιά τήν αἰώνια καταδίκη τοῦ πλουσίου ἤ μήπως ἡ φτώχεια ἔσωσε τόν Λάζαρο;
   
Ὅμως ἡ ἀπάντηση στό ἐρώτημα αὐτό εἶναι ἡ ἑξῆς, ἀδελφοί μου. Οὔτε ὁ πλοῦτος, οὔτε ἡ φτώχεια εἶναι ἡ αἰτία γιά τήν σωτηρία ἤ τήν καταδίκη κάποιου. Ἀλλά, εἶναι ἡ στάση ζωῆς πού θά κρατήσει κάποιος ἀπέναντι στίς δύο αὐτές διαφορετικές καταστάσεις, πού θά τόν ὁδηγήσει στήν σωτηρία του ἤ στήν καταδίκη του.
     Τί ἐννοοῦμε ὅμως μέ αὐτήν τήν διαπίστωση;


     Ὁ πλούσιος τῆς σημερινῆς παραβολῆς δέν ἔχασε τόν Παράδεισο ἐξαιτίας καί μόνο τοῦ πλούτου του, ἀλλά ἐξαιτίας τῆς ἀλαζονείας του. Δέν ἔδωσε ποτέ ἐλεημοσύνη στόν πτωχό Λάζαρο πού στεκόταν ἔξω ἀπό τήν πόρτα τῆς αὐλῆς του. Δέν τόν ἔνοιαξε καθόλου γιά τήν τραγική κατάσταση στήν ὁποία εἶχε περιέλθει ὁ συνάνθρωπός του καί κλεισμένος στό καβούκι τῆς κενοδοξίας καί τοῦ ἐγωϊσμοῦ του ἀπολάμβανε τά πλούτη του.
     Ἀπό τήν ἄλλη μεριά, ὁ φτωχός Λάζαρος δέν κέρδισε τόν Παράδεισο ἐξαιτίας καί μόνο τῆς φτώχειας του, ἀλλά ἐπειδή δέν δυσανασχετοῦσε, οὔτε διαμαρτυρόταν στόν Θεό γιά τήν κατάστασή του αὐτή. Δέν μισοῦσε τόν πλούσιο, δέν τόν κατέκρινε πού δέν τοῦ ἔδωσε ποτέ, οὔτε ἕνα πιάτο φαγητό. Ἀνεχόταν ὅλη αὐτή τήν τραγική του κατάσταση χωρίς νά ἀπαιτεῖ τίποτα.
     Στό σημεῖο αὐτό πρέπει νά τονίσουμε, ὅτι στή συνέχεια τῆς παραβολῆς γίνεται ἕνας διάλογος μεταξύ δύο πλουσίων ἀνδρῶν τοῦ πλουσίου τῆς παραβολῆς καί τοῦ Ἀβραάμ, ἑνός ἀνθρώπου πού ὑπῆρξε ἕνας ἀπό τούς πλουσιότερους ἀνθρώπους στήν ἐποχή του, σύμφωνα μέ τό κείμενο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. Ὁ Ἀβραάμ, ὅμως, ἄν καί ἦταν πολύ πλούσιος, ἦταν ἄνθρωπος ἐλεήμων καί φιλόξενος. Ὁ πλοῦτος του δέν τόν ἔκανε ἀλαζόνα καί ἀδιάφορο ἀπέναντι στό φτωχό συνάνθρωπό του, ἀντίθετα ἦταν τό μέσο γιά νά ἀσκήσει τήν φιλανθρωπία του.
     Ἄρα, τό μήνυμα τελικά πού παίρνουμε ἀπό τήν σημερινή Εὐαγγελική Περικοπή εἶναι ὅτι, ἐκεῖνο πού μπορεῖ νά μᾶς χωρίσει ἀπό τόν Θεό καί τήν ἀγάπη του εἶναι ἡ ἀλαζονεία μας, μιά ἀλαζονεία παρόμοια μέ αὐτήν τοῦ πλούσιου τῆς παραβολῆς καί ὄχι ἡ καθ’ αὐτή κατοχή πλούτου. Ἄλλωστε, καί οἱ Ἅγιοι Ἀνάργυροι, πού ἑορτάζουμε σήμερα κέρδισαν τήν αἰωνιότητα λόγῳ τῆς ἄκρατης φιλανθρωπίας τους, πού ἔδειξαν στή ζωή τους, ἀπέναντι στόν συνάνθρωπό τους. Ἦταν ἰατροί ψυχῶν καί σωμάτων, θεράπευαν ἀσθενεῖς χωρίς νά παίρνουν καθόλου χρήματα. Λόγῳ τῆς ἀφιλαργυρίας τους καί τήν ἔλλειψη ἀλαζονείας τους κέρδισαν τόν Παράδεισο.
     Ἅρα, ἀδελφοί μου, τελειώνοντας, θέλω νά ἐπισημάνω, ὅτι ἀπό τήν Παραβολή αὐτή παίρνουμε ὅλοι μας ἕνα δίδαγμα, ὅτι ὁ τόπος τῆς αἰώνιας κατοικίας μας προσδιορίζεται ἀπό τίς ἐπίγειες ἐπιλογές μας. Τίς ἐπιλογές τίς ξέρουμε. Οἱ προορισμοί εἶναι ξεκάθαροι. Ἄς ἑτοιμαζόμαστε γιά τό αἰώνιο ταξίδι μας.

π.Διον. Μάλλιος

 

ΚΟΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗ:Της Ακρόπολης γίνεται σήμερα.

 


 Της Ακρόπολης γίνεται σήμερα. Στο επίκεντρο της κουβέντας τα τσιμέντα. Λοιπόν, τσιμέντα υπήρχαν, ριγμένα όπως όπως, μη λειτουργικά και κακάσχημα. Εμείς ως Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων ζητούσαμε διαχρονικά να δημιουργηθεί αλυσίδα προσβασιμότητας σε όλη τη διαδρομή από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι και πάνω, στο χώρο του μνημείου. Εκφράσαμε το αίτημα σε συνάντηση με τον ΓΓ του υπ Πολιτισμού από τους πρώτους μήνες αυτής της κυβέρνησης. Και μου είχε κάνει εντύπωση το ότι ο ΓΓ συμφώνησε και υπερθεμάτισε. Μου διηγήθηκε μάλιστα τις σκηνές που είχε ζήσει προσφάτως όπου σε κάποια εκδήλωση, κινδύνεψαν πολλοί επίσημοι, τρίτης ηλικίας, να πέσουν. Συζητώντας, αλλά και γραπτά, προτείναμε είτε ξύλινους διαδρόμους, είτε "γυάλινους" , είτε καλύτερα από όποιο υλικό σύγχρονης δόμησης υπάρχει που δεν θα είναι άσχημο και αταίριαστο. Δυστυχώς μιλάγαμε σε κλειστά αφτιά. Είμαι λοιπόν αντίθετη στην τσιμεντόστρωση όπως τη βλέπω στις φωτό που κυκλοφορούν. Θεωρώ ότι δεν ταιριάζει στο χώρο. 

Και το ότι προϋπήρχε τσιμέντο, δεν λέει κάτι. Δεν είναι δικαιολογία. Δεν θα πέσουμε στον γκρεμό, επειδή έπεσαν οι προηγούμενοι. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ξηλωθεί το υπάρχον τσιμέντο και να φτιαχτούν διάδρομοι από άλλο υλικό. Χωρίς να είμαι ειδική, μου έρχεται στο μυαλό το "γυάλινο" δάπεδο στην αυλή του Μουσείου της Ακρόπολης, που επιτρέπει τη θέα στα ευρήματα του ισογείου. Για μένα είναι απορίας άξιον το πώς η αρχαιολογική, η οποία δεν επιτρέπει να μπει ... "καρφί" σε άλλα μνημεία, προτιμώντας να χαθούν (στα Κύθηρα που ξέρω, δεκάδες ξωκλήσια καταρρέουν γιατί η αρχαιολογική δεν επιτρέπει την αναστήλωσή τους, αφού εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της και αυτή δεν έχει χρήματα και προτιμά να πέσουν παρά να μπει τσιμέντο) επέτρεψε την τσιμεντόστρωση στην Ακρόπολη. Επίσης να σημειώσω ότι η αρχαιολογική δεν επιτρέπει καν την επιδιόρθωση του καλντεριμιού που οδηγεί στην είσοδο προς την Ακρόπολη, όπως και του καλντεριμιού που οδηγεί στο Ηρώδειο, με γέμισμα από το όποιο ειδικό υλικό απαιτείται. Το γέμισμα την ενοχλεί. Το τσιμεντάρισμα δεν την ενόχλησε. Τρομάζω τέλος, γιατί έχουμε ζητήσει ως ΕΟΚΑ, τη δημιουργία ενός προσβάσιμου διαδρόμου από ξύλο ή γυαλί, σε όλη τη διαδρομή από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως την είσοδο για το αναβατόριο, διορθώνω, τον αναλκυστήρα πλαγιάς, που θα ήταν έτοιμος τον Ιούλιο κι ακόμα ετοιμάζεται. Και τρομάζω γιατί αν κάνουν κι εκεί τσιμεντένιο διάδρομο, θα μας μισήσετε όλοι εμάς τους ΑμεΑ και με το δίκιο σας.

Έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε Πάτρα, Κόνιτσα και Κύθηρα

 


Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν, στις 30 Οκτωβρίου 2020, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες σε κεντρικά σημεία της Πάτρας (πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Β. Γεωργίου Α' και πλατεία Παναχαϊκής).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν 472 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκε ένα (1) θετικό δείγμα (0,2%). Πρόκειται για άνδρα ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 19 ετών.

Επίσης, άλλοι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ Ιωαννίνων) πραγματοποίησαν, στις 30 Οκτωβρίου 2020, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στο Δημαρχείο της Κόνιτσας.

Πραγματοποιήθηκαν 147 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκε ένα θετικό δείγμα (0,68%). Πρόκειται για άνδρα ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 39 ετών.

Ακόμη, ο ΕΟΔΥ έκανε στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2020, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες σε κεντρικά σημεία των Κυθήρων, στη Χώρα και τον Ποταμό.

Πραγματοποιήθηκαν 492 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκε ένα θετικό δείγμα (0,2%). Πρόκειται για μετανάστη 46 ετών.

 .zougla.gr


ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ:Διακομιδή ασθενούς το βράδυ του Σαββάτου

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη  βραδινές  ώρες χθες Σάββατο 31/10, από τον λιμένα Αγίας Πελαγίας στο λιμένα Νεάπολης Βοιών, ασθενής η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.