Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/08

Σας ενημερώνω πως την Δευτέρα 20/08/2018 το Ε/Γ – Ο/Γ Πορφυρούσα θα εκτελέσει έκτακτο δρομολόγιο ως εξής:

                                             Αναχ.     Αφιξ.
Νεάπολη – Κύθηρα         19.00     20.15
Κύθηρα – Νεάπολη         20.30     21.45

Του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η ετήσιος ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος στο ομώνυμο Ιερό του Προσκύνημα στο νησί των Αντικυθήρων, όπου είναι Πολιούχος και Προστάτης. Φέτος οι προσκυνητές από Κρήτη και Κύθηρα ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο λόγω και των έκτακτων προσεγγίσεων των πλοίων ΙΟΝΙΣ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ. 

Των Ιερών Ακολουθιών στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ συμπαραστατούμενος από Ιερείς των Κυθήρων, της Κρήτης και του Αγίου Όρους. Τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως προσέφεραν οι αδελφοί Κατσιπατάκη που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες προσκυνητές. 

Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έγινε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, μέχρι το σπήλαιο όπου ευρέθη όπου τελέστηκε Αγιασμός. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα περαστικά στον ασθενούντα Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τα Αντικύθηρα στα Κύθηρα λόγω ίωσης. Τους προσκυνητές καλοσώρισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης. Για 18η συνεχή χρονιά, στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε Χορός Ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου Ιωάννου Τσούνη. 

Στους προσκυνητές προσφέρθηκε το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι με τη βραστή γίδα συνοδεία της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, αφού τόσο το Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος όσο και η παράδοση και ο πολιτισμός των Αντικυθήρων συνδέονται άρρηκτα με την Κρήτη και ειδικά με την επαρχία Κισσάμου, καθώς η εικόνα του Αγίου στο νησί βρέθηκε πριν αιώνες από Κρήτες κυνηγούς.

Ευκταίο είναι να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του όμορφου αυτού πανηγυριού, με προτεραιότητα όμως στη Θεία Λατρεία και με αμιγώς παραδοσιακή έκφραση, χωρίς περιττές προσθήκες και αλλοιώσεις, αφού ο πολιτισμός και η λαογραφία μας είναι συνδετικά στοιχεία με το παρελθόν μας και πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως ιερά παρακαταθήκη αναλλοίωτα και αλώβητα.

Stratos Charchalakis


























Οι 27 φάροι που είναι ανοιχτοί για επίσκεψη σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων 2018
Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων.
Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.
Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:
  1. Αγ. Νικόλαος – Κέα
  2. Ακρωτήρι – Θήρα
  3. Αρκίτσα – Φθιώτιδα
  4. Μουδάρι – Κύθηρα
  5. Βρυσάκι – Λαύριο
  6. Γερογόμπος – Κεφαλονιά
  7. Γουρούνι – Σκόπελος
  8. Δρέπανο – Πάτρα
  9. Δρέπανο – Χανιά
  10. Κασσάνδρα – Χαλκιδική
  11. Κατάκολο – Ηλεία
  12. Κερί – Ζάκυνθος
  13. Κρανάη – Γύθειο
  14. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
  15. Μελαγκάβι – Λουτράκι
  16. Πλάκα – Λήμνος
  17. Κόρακας – Πάρος
  18. Κοκκινόπουλο – Ψαρά
  19. Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
  20. Ταίναρο – Λακωνία
  21. Κόπραινα – Άρτα
  22. Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
  23. Μονεμβασιά – Λακωνία
  24. Λάκκα – Παξοί
  25. Βασιλήνα – Εύβοια
  26. Πάππας – Ικαρία
  27. Σπαθί – Σέριφος

Ποιος είναι ο Άγιος Μύρων που λατρεύουν στα Αντικύθηρα

Ο άγιος Μύρων, του οποίου τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία, ήταν ένας πλούσιος άνδρας που ζούσε στην Αχαΐα όταν Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος (249-251 μ.Χ.), που έμεινε στην ιστορία για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού νησιού, αλλά και οι εκατοντάδες απόδημοι Αντικυθήριοι, τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Χιλή), ευλαβούνται και τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο Μύρωνα, έναν Άγιο όχι τόσο γνωστό για τον πολύ κόσμο, Πολιούχο όμως και Προστάτη των Αντικυθήρων.

Η σχέση του Αγίου με το νησί ανάγεται στο μακρινό παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι για σχεδόν 3 αιώνες (από το 1420 περίπου μέχρι το 1780-2) το νησί ήταν ακατοίκητο. Σε αντίποινα ληστρικής επιδρομής των κατοίκων του ενάντια σε ένα πλοίο της Βενετίας, που έπλεε ανοικτά του νησιού, η βενετσιάνικη φρουρά σκότωσε όλους τους κατοίκους και έτσι το νησί ερήμωσε, μέχρι περίπου τα τέλη του 18ου αιώνα. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή, κυνηγοί από την Κρήτη μετέβαιναν στα Αντικύθηρα, με σκοπό το κυνήγι αιγοπροβάτων που τότε, όπως και σήμερα, αφθονούσαν στο νησί. Η σχετική διήγηση που υπάρχει αναφέρει το πώς βρέθηκε στα Αντικύθηρα η εικόνα του Αγίου Μύρωνος.
Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική παράδοση, Κρήτες κυνηγοί είχαν πάει στο έρημο τότε Τσιριγότο όπως λεγόταν τα Αντικύθηρα στην Ενετοκρατία για να κυνηγήσουν κατσίκια.Βρήκαν τότε τυχαία σε μικρό σπήλαιο ένα εικόνισμα του αγίου. Το πήραν και το έστησαν πιο πέρα, οικοδομώντας ένα πρόχειρο εικονοστάσι. Οταν ξαναγύρισαν για να χτίσουν εκκλησάκι, βρήκαν το εικόνισμα αλλού και αποφάσισαν να οικοδομήσουν εκεί το ναό. Αυτά συνέβησαν στο διάστημα 1450-1780 μ.Χ., άγνωστο πότε ακριβώς. Το χτίσιμο του ναού του Αγίου στάθηκε η αφορμή να εποικιστεί το νησί από Κρήτες, απόγονοι των οποίων είναι και οι σημερινοί κάτοικοι.
Ο αρχικά μικρός ναός επεκτάθηκε, προστέθηκαν κελιά και βοηθητικοί χώροι και για μια μεγάλη περίοδο φιλοξένησε και μοναχές. Η εορτή του Αγίου, κάθε χρόνο τον Αυγούστο, αποτελεί έκτοτε τη σημαντικότερη μέρα του χρόνου για το νησί. Κατά την ημέρα αυτή, οι Αντικυθήριοι τιμούν τον Προστάτη Άγιό τους με μεγαλόπρεπες Ιερές Ακολουθίες, αλλά και με παραδοσιακή κρητική ψυχαγωγία, σε υπόμνηση της σχέσης που έχει ο χώρος με τους Κρήτες. Μάλιστα, επειδή η αφορμή για την εύρεση της εικόνας ήταν το κυνήγι των αιγοπροβάτων, προσφέρονται στους προσκυνητές βραστά αιγοπρόβατα, τα οποία προετοιμάζονται στους χώρους του Μοναστηριού από τους κατοίκους.
Η ζωή του
Ο άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας. Στην περιοχή που ζούσε, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων (Ανθύπατος) ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος, ο οποίος εισέβαλε στο ναό των Χριστιανών κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας των Χριστουγέννων, με σκοπό να τους συλλάβει και να τους θανατώσει. Ο Άγιος Μύρων που ιερουργούσε δεν πτοήθηκε από την παρουσία της ρωμαϊκής φρουράς και εξύβρισε τον Αντίπατρο αποκαλώντας τον «λύκον άρπαγα». Ο Αντίπατρος τον συνέλαβε, τον οδήγησε στη φυλακή και τον κρέμασε ψηλά από τα χέρια, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον εξύβριζαν.
Στη φυλακή ο άγιος Μύρων υπέστη βασανιστήρια και κατόπιν εστάλη στην πόλη Κύζικο, όπου ο εκεί Ανθύπατος τον αποκεφάλισε.
http://www.dogma.gr/