Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Χαρδαλιάς: Απογορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων- Πρόστιμο 1000 ευρώ


 Την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και την  επιβολή προστίμου 1000 ευρώ ανακοίνωσε και επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
 Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαιώνοντας τον κ. Πέτσα, που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι εξετάζεται και αυτό το μέτρο, δήλωσε πως από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων. Πρόσθεσε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.
 parapolitika.gr

Κορωνοϊός: Κατ’ οίκον τεστ από 500 συνεργεία νοσηλευτών



Στη στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών για την κατ’ οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, την ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την κατάρτιση των νέων επαγγελματιών υγείας προχωρά με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid – 19.
Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ θα πρέπει ως δυνητικοί δικαιούχοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μαρτίου για την υλοποίηση των δράσεων ενίσχυσης του συστήματος υγείας, έπειτα από πρόσκληση της αρμόδιας ειδικής γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εργο 10,8 εκατ. ευρώ
Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά στη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πιθανά κρούσματα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
 Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid – 19 στους νέους επαγγελματίες υγείας που προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.
Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον.
ΠΗΓΗ 
 aftodioikisi.gr

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ.ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Διάβασα την πρόσφατη επιστολή του Σεβαστού μας Δεσπότη. Τίποτα δεν έχω να πω γι’ αυτήν, ως αναρμόδιος. Όμως σε ένα σημείο άπτεται της Ιατρικής μου ιδιότητας και υπάρχει ανάγκη διευκρίνησης. Θεωρώ ότι αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε δεν πρέπει να σιωπώ κι ας δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό από όσα μας λέει, κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα, ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος, κορυφαίος επιστήμονας και Άνθρωπος, που και η ίδια η Ιερά Σύνοδος εμπιστεύεται και συμβουλεύτηκε. Αναφέρομαι στη φράση του Δεσπότη μας: «Πρόσωπα υπερήλικα υψηλού κινδύνου δύνανται συμβουλευόμενα τους ιατρούς των να περιορίζονται εις τη οικίαν των άχρι καιρού». Πολύ σωστό… μα δεν είναι όλη η αλήθεια, γιατί οι γιατροί έχουν συμβουλεύσει όλους μας να μένουμε στην οικία μας. Εξήγησαν πολύ παραστατικά ότι για να σωθούν οι υπερήλικοι και οι υψηλού κινδύνου συνάνθρωποί μας πρέπει και οι νεότεροι και οι υγιείς να υποστούν μια θυσία. Να στερηθούν κι αυτοί την ελευθερία της εξόδου τους και να αποδεχτούν τον εγκλεισμό τους, γιατί, τώρα, επείγει να σπάσει η αλυσίδα της εξάπλωσης της νόσου, γιατί έτσι εξαλείφεται η νόσος, γιατί έτσι θα πεθάνουν λιγότεροι συνάνθρωποί μας. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτούμε τον εγκλεισμό μας όλοι, μικροί, μεγάλοι. Αυτή η αποδοχή ισοδυναμεί με μερική στέρηση της ελευθερίας μας και δεν είναι εύκολη για μας τους Έλληνες. Όμως υπάρχει και η αγάπη. Η αγάπη προς τους ηλικιωμένους και εξασθενημένους συνανθρώπους μας. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο αποδεχόμαστε τη θυσία της στέρησης των δικών μας επιθυμιών και ωφελημάτων, όποια και αν είναι αυτά. Εν ονόματι της ανόθευτης αγάπης μένουμε στο σπίτι. Με την υπομονή μας θα σωθούν άλλοι συνάνθρωποί μας. Οι γιατροί μας είπαν να φερόμαστε σαν ασθενείς που φροντίζουν να μη μεταδώσουν την αρρώστια σε συνανθρώπους μας. Χωριά δέχτηκαν, χωρίς τη διαμαρτυρία των απλών ανθρώπων τους, να μπουν σε καραντίνα και ας είναι γνωστό πως οι περισσότεροι δεν έχουν πάνω τους τον ιό. Αφού επικαλούμαστε τις ιατρικές συμβουλές, είναι ορθό να μη γίνεται επιλεκτικά, αλλά να λέμε όλη την ιατρική αλήθεια. Η εξάπλωση της νόσου είναι τόσο μεγάλη, ώστε δυνητικά θα μπορούσε ο καθένας μας να είναι φορέας και να τη μεταδίδει. Γι’ αυτό ο καθένας μας πρέπει να θεωρεί τον εαυτόν του μολυσμένο και ανάλογα με την αγάπη του προς τον πλησίον, να αυτοπεριορίζεται. Τονίζω και πάλι: Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα γίνει φορέας και ότι ο καθένας πολλές μέρες πριν νοσήσει μεταδίδει τον ιό… Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν μάθαμε εμείς οι γιατροί, γι' αυτό και η ενασχόληση μου με το θέμα.

Μια απάντηση από τον Δεσπότη μας, μια απάντηση – συμβουλή, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη: Ήδη στη μάχη κατά του Κορονοϊου πολλοί γιατροί έπεσαν θύματα. Ο μη γένητο… ίσως μολυνθεί και κάποιος ιερέας. Ποια θα ήταν η εντολή του; Να σημάνει τις καμπάνες και να καλέσει τους ενορίτες του, ή να παραμείνει κλεισμένος σπίτι του;
Kosmas Megalokonomos

Η προσωρινή απαγόρευση της λατρείας, για την προστασία της υγείας, παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία



Του Κυριάκου Κυριαζόπουλου στην Romfea.gr
Καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, θεολόγου

Η κοινή υπουργική απόφαση 2867/Υ1, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020 για την αναστολή, δηλαδή για την προσωρινή απαγόρευση της λατρείας όλων των θρησκευμάτων, για λόγους προληπτικής προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωναϊό, παραβιάζει ευθέως την ελευθερία της λατρείας όλων των θρησκευμάτων, για τους ακόλουθους λόγους:
1 – Η παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση δεν περιορίζει απλώς τη συλλογική διάσταση της ελευθερίας της λατρείας, αλλά προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα της, διότι την αναστέλλει, δηλαδή την καταργεί προσωρινά, μέχρι τις 30-3-2020, με δυνατότητα περαιτέρω αναστολής της, πλην της περίπτωσης της κηδείας, η οποία μπορεί να τελείται με τη συμμετοχή του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος. Η πρόβλεψη από την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης της ορθόδοξης λατρείας δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τη νομιμότητα αυτής της υπουργικής απόφασης δυνάμει του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
2 -- Απαγορεύεται από το Σύνταγμα (αρθ. 13 παρ. 2) και από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αρθ. 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αρθ. 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα) η πλήρης κατάργηση της συλλογικής διάστασης της ελευθερίας της λατρείας, εξαιτίας οποιουδήποτε νόμιμου συνταγματικού ή διεθνούς περιορισμού, περιλαμβανομένου και εκείνου της δημόσιας υγείας. 
3 - Το αρθ. 4 παρ. 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα απαγορεύει την αναστολή του διεθνούς ανθρώπινου δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία ακόμη και σε περίπτωση επιβολής κατάστασης έκτακτης δημόσιας ανάγκης (public emergency). Επίσης, το αρθ. 48 του Συντάγματος απαγορεύει την αναστολή του συνταγματικού δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία ακόμη και κατά την επιβολή κατάστασης πολιορκίας. 
4 – Η συλλογική διάσταση της ελευθερίας της λατρείας, ως μορφή εκδήλωσης θρησκείας, μπορεί να υπαχθεί στους νόμιμους περιορισμούς που προβλέπονται από το Σύνταγμα (δημόσια τάξη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δημόσια υγεία, και χρηστά ήθη) και από τα διεθνή standards (δημόσια τάξη, δημόσια ασφάλεια, δημόσια υγεία, δημόσια ηθική, και δικαιώματα και ελευθερίες των άλλων). 
5 – Η διαπίστωση της νομιμότητας ή της παρανομίας ενός περιορισμού που επιβάλλεται στη συλλογική διάσταση της ελευθερίας της λατρείας από μια λειτουργία του κράτους, εν προκειμένω από την εκτελεστική εξουσία, πραγματοποιείται με τη χρήση ενός τεστ τριών σταδίων, το οποίο εφαρμόζουν τα διεθνή δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. 
6 - Στο πρώτο στάδιο εξετάζεται αν το περιοριστικό μέτρο στη συλλογική διάσταση της ελευθερίας λατρείας προβλέπεται από έναν τυπικό νόμο (ή νόμο της Βουλής) ή ουσιαστικό νόμο (κανονιστική πράξη της διοίκησης). Εν προκειμένω, από την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται περιοριστικό μέτρο στη συλλογική διάσταση της ελευθερία λατρείας, αλλά η αυθαίρετη αναστολή της, δηλαδή η αυθαίρετη προσωρινή απαγόρευσή της, με δυνατότητα περαιτέρω αναστολής της. 
7 – Στο δεύτερο στάδιο εξετάζεται αν το περιοριστικό μέτρο (στην περίπτωση που η αναστολή της συλλογικής διάστασης της ελευθερίας λατρείας θα αποτελούσε τέτοιο περιοριστικό μέτρο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει) επιδιώκει έναν από τους παραπάνω πέντε, εξαντλητικά και όχι ενδεικτικά αναφερόμενους από τα διεθνή standards – με τα οποία πρέπει να συμφωνούν τα συνταγματικά standards, λόγω διεθνούς ευθύνης της Χώρας – σκοπούς δημοσίους συμφέροντος. Εν προκειμένω, η διοίκηση επικαλείται την προληπτική προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωναϊό. 
8 – Στο τρίτο στάδιο εξετάζεται αν το περιοριστικό μέτρο στη συλλογική διάσταση της ελευθερίας λατρείας (εν προκειμένω η αναστολή ή προσωρινή απαγόρευση της ελευθερίας της λατρείας) είναι αναγκαίο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δηλαδή αν τούτο εκπληρώνει μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη (εν προκειμένω την προληπτική προστασία των πιστών και του πληθυσμού από τον κορωνοϊό) και είναι ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό (εν προκειμένω προς τη δημόσια υγεία). Στην επιβολή νόμιμων περιορισμών πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Τούτο σημαίνει ότι η διοίκηση πρέπει να αποδείξει ότι δεν υπήρχαν άλλα μέσα για την επίτευξη του ίδιου σκοπού που θα περιόριζαν λιγότερο σοβαρά το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία λατρείας στη συλλογική της διάσταση (απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Biblical Centre of the Chuvash Republic v. Russia, παρ. 58). 
9 – Το περιοριστικό μέτρο της αναστολής, δηλαδή της προσωρινής απαγόρευσης, της συλλογικής διάστασης της ελευθερίας λατρείας όλων των θρησκευμάτων, το οποίο περιλαμβάνεται στην παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση, παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην ελευθερία λατρείας. Διότι δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας στην επιβολή του, δεδομένου ότι η διοίκηση δεν απέδειξε ότι δεν υπήρχαν άλλα μέσα για την επίτευξη του ίδιου σκοπού (δηλ. της προληπτικής προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωναϊκό) τα οποία θα περιόριζαν λιγότερο σοβαρά το θεμελιώδες δικαίωμα των θρησκευμάτων στην ελευθερία λατρείας στη συλλογική της διάσταση. Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση δεν περιορίζει, αλλά αναστέλλει, δηλαδή απαγορεύει προσωρινά, τη συλλογική διάσταση της ελευθερίας λατρείας. 
10 – Μέσα που δεν θα ανέστελλαν, δηλ. δεν θα απαγόρευαν προσωρινά, αλλά θα περιόριζαν λιγότερο σοβαρά το θεμελιώδες δικαίωμα των θρησκευμάτων στην ελευθερία λατρείας στη συλλογική της διάσταση, λόγω των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό είναι ενδεικτικά τα εξής:
8.1. Η από 16-3-2020 απόφαση της διευρυμένης Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αποφάσισε την τέλεση μόνο της θείας λειτουργίας της Κυριακής από τις 7 – 8 π.μ., με τήρηση των υγειονομικών κανονισμών αναφορικά με την αναλογία πιστών και τετραγωνικών μέτρων του ναού 1/10, όπως και στα καταστήματα των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται. 
8.2. Η από 13-3-2020 απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, η οποία αποφάσισε την τέλεση όλων των ακολουθιών και λειτουργιών με λίγους πιστούς.
8.3. Η πρόσφατη απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να τελούνται όλες οι ακολουθίες και λειτουργίες με τη συμμετοχή μόνο 10 πιστών. 
 romfea.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΩΝ:ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία:ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ


ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ:Ζητήσαμε να ΜΗΝ έρχονται στα Κύθηρα συμπατριώτες μας από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.


Ζητήσαμε να ΜΗΝ έρχονται στα Κύθηρα συμπατριώτες μας από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Το ζητάει για τα νησιά και ο ΕΟΔΥ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών θα χρειαστούν αεροδιακομιδές. Εμείς τα λέμε εμείς τα ακούμε. Η ελληνική απειθαρχία στο μεγαλείο της. ΔΕΝ είναι περίοδος διακοπών ούτε κοινωνικών συναναστροφών, ούτε ευκαιρία για να πάμε έξω να πιούμε καφέ με τους φίλους μας.
Αναγκάζομαι να ζητήσω εγγράφως από την Κυβέρνηση την μείωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων στο ήμισυ τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Μόνο έτσι καταλαβαίνει τελικά ο Έλληνας... ο πιο απείθαρχος και τσάμπα μάγκας λαός στον κόσμο... Ντροπή μας!

ΕΚΤΑΚΤΟ Το πρώτο θετικό κρούσμα στη Σπάρτη!


ΛΑΚΩΝΙΑ. Ανδρας υπερήλικας είναι το πρώτο θετικό δείγμα στη Λακωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr το αποτέλεσμα έφθασε σήμερα. Ο γέροντας νοσηλεύεται σε απομονωμένο θάλαμο στην ειδική πτέρυγα του Νοσοκομείου Σπάρτης εδώ και δυο ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ελαφρά αλλά η μεγάλη ηλικία του καθιστούν το περιστατικό σοβαρό. Ο υπερήλικας κατά πληροφορίες δεν είναι από την Σπάρτη.
Το Νοσοκομείο έλαβε και δύο αρνητικά δείγματα σε ελέγχους ενώ αναμένονται άλλα τρία.

 notospress.gr

Κανένα θετικό δείγμα για κορωνοϊό στη Λακωνία!



ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Νοσοκομείο Σπάρτης έχει διαμορφώσει ειδική πτέρυγα θαλάμων όπου νοσηλεύονται υπό εξέταση περιστατικά για κορωνοϊό. Οι εισερχόμενοι ασθενείς απομονώνονται στο θάλαμό τους έως ότου ελεγχθούν τα δείγματά τους από το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο του Ρίου, όπου αποστέλλονται, και εφόσον χρήζουν περίθαλψής, αλλιώς απομονώνονται στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notospress.gr μέχρι αυτή τη στιγμή (Τρίτη 17/3/20 20:30 δεν έχει υπάρξει θετικό δείγμα εντός των ορίων της Λακωνίας.
Συνολικά έχουν εισαχθεί 8 άτομα. Τα δύο ελέγχθηκαν και ως αρνητικά είναι εκτός Νοσοκομείου. Για τα  έξι έχουν σταλεί δείγματά τους στο Εργαστήριο και αναμένονται. Από τους έξι δότες, στην πτέρυγα νοσηλεύονται μόνον οι δύο. Οι άλλοι 4 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου έρθουν οι απαντήσεις.
Εκτιμήσεις θέλουν το επόμενο διάστημα να αυξάνονται τα υπό εξέταση περιστατικά τα οποία ενδέχεται να είναι από απλά περιστατικά που δεν απασχολούν τις αρχές έως και κρούσμα κορωνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Επειδή δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα στο notospress.gr προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τα δεδομένα, κάνουμε γνωστό ότι όσα αναγράφονται αποτελούν ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη. Άλλωστε η ύπαρξη θετικού δείγματος όχι μόνον δεν θα μείνει κρυφή αλλά άμεσα, σε χρόνο μικρότερο των 15 λεπτών θα δημοσιοποιηθεί (ανώνυμα), για ευνόητους λόγους, σε όλα τα ΜΜΕ.
Πληροφορίες που έχουν να κάνουν με εικασίες, φήμες ή εντοπισμό ατόμων που κυκλοφορούν ενώ στο συγγενικό τους περιβάλλον, σε άλλες πόλεις, έχουν άτομα με θετικό δείγμα, δεν αφορούν τα δεδομένα του Νοσοκομείου Σπάρτης. Τέτοια περιστατικά, αν κι εφόσον υπάρχουν, οι πολίτες που ισχυρίζονται ότι τα γνωρίζουν, αφού τα διασταυρώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει να τα αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές και στον ΕΟΔΥ, χωρίς να δημιουργούν πανικό και σύγχυση.

Φωτογραφία αρχείου
 notospress.gr