Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

4 Χρόνια Καθημερινής Δουλειάς… και συνεχίζουμε!

4 Χρόνια Καθημερινής Δουλειάς… και συνεχίζουμε!
Σαν σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, το 2014 αναλάβαμε επίσημα την διοίκηση του Δήμου Κυθήρων και των νομικών του προσώπων. Μέσα στα 4 αυτά χρόνια προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες από αυτές που έπρεπε να έχουν καλυφθεί την τελευταία δεκαετία. Δημοπρατήσαμε και εκτελέσαμε πολλά έργα (υδρεύσεις, ασφαλτοστρώσεις, ανακαινίσεις κτιρίων, αγροτικοί δρόμοι, δίκτυα φωτισμού, ευπρεπισμός δημοσίων χώρων, νέες πινακίδες σήμανσης, τεχνικά ομβρίων, συντηρήσεις σχολείων κ.λπ.), ολοκληρώσαμε και κατασκευάζουμε αναπλάσεις που αναμένονταν επί χρόνια (Μητάτα, Φράτσια, Σκλαβιάνικα, Belvedere κ.λπ.), βάλαμε σε διαδικασία ωρίμανσης και χρηματοδότησης μεγάλες υποδομές για τις οποίες είτε είχαν δοθεί ψευδείς υποσχέσεις είτε δεν απασχόλησαν ποτέ ξανά το Δήμο στο παρελθόν (διάδρομος στον Αερολιμένα, δίκτυο ύδρευσης Αγ. Πελαγίας, Γήπεδο Μανιτοχωρίου, Σφαγεία, μεγάλα έργα οδοποιίας, φρεάτιο ΒΙΟΚΑ Καψαλίου, αποχετευτικό Αγ. Πελαγίας, εξοικονόμηση ενέργειας, Γέφυρα Μάκρωνα, Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, Μελέτες Θεάτρου Ποταμού, Αστικόν, εφαρμογή ISPS στο Καψάλι, παιδικές χαρές κ.λπ.), ολοκληρώνουμε την σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων και αναμένουμε την δημοπράτηση των νέων απορριμματοφόρων, ανοίξαμε τα φτερά του Δήμου και του νησιού σε δράσεις προβολής και εξωστρέφειας, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις όπως η πρόσφατη με τους Βρετανούς, δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές των Αντικυθήρων, συγκρουστήκαμε με μικροσυμφέροντα όπου απαιτήθηκε, βρήκαμε ανέξοδες λύσεις για την ικανοποίηση παγίων αιτημάτων όπως η διάνοιξη του δρόμου προς το Μουδάρι, αξιοποιήσαμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως τα έργα ύδρευσης του GwpMed, λάβαμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ισχυροποιήσαμε την συνεργασία με την Περιφέρεια μέσω της οποίας εκτελέστηκαν και δημοπρατούνται μεγάλα έργα, αλλάξαμε τη νοοτροπία της εσωστρέφειας και φέραμε την πρακτική της διεκδίκησης.

Σε λίγες ημέρες η συνεχής διεκδίκησή μας για νέες προσλήψεις στο Δήμο θα γίνει πραγματικότητα μέσα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 9 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και 5 θέσεις στις τεχνικές και διοικητικές (3 στο Δήμο και 2 στην Εγχώριο Περιουσία για πρώτη φορά). Λύσαμε το επί 10 έτη χρονίζον πρόβλημα του νέου Π.Δ. για την Εγχώριο Περιουσία με αποτέλεσμα την εκλογή νέας διοίκησης μετά από χρόνια.
Βάλαμε σε τάξη τις πολύ σοβαρές λογιστικές εκκρεμότητες του Δήμου και όλων των νομικών του προσώπων, ξεκινήσαμε την τακτοποίηση των κληροδοτημάτων, επαναφέραμε στη νομιμότητα τη λειτουργία της επιτροπής φορολογικών διαφορών.
Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την Αυτοδιοίκηση μετά τη Μεταπολίτευση: ασφυκτικοί έλεγχοι στα όρια της υπερβολής, Επίτροπος, πρωτοφανής έλλειψη προσωπικού, δαιδαλώδης γραφειοκρατία όσο ποτέ στο παρελθόν, διαρκείς αλλαγές νομοθεσίας, κρατικοί παραλογισμοί, τελεσιγραφικές προθεσμίες που είναι αδύνατον να τηρηθούν, συνεχής εξειδίκευση που ένας μικρός νησιωτικός Δήμος αδυνατεί να παρακολουθήσει. Το ότι προχωράμε τα μεγάλα έργα που στις περιόδους της ευμάρειας, της λιγότερης γραφειοκρατίας, του επαρκούς προσωπικού και των φίλα προσκείμενων Κυβερνήσεων δεν είχαν καν ωριμάσει, είναι για εμάς παραπάνω από θετικό.
Όλα αυτά και πολλά άλλα έγιναν χάρη στη συλλογική προσπάθεια και δουλειά των αιρετών, των υπαλλήλων του Δήμου αλλά και των εξωτερικών μας συνεργατών. Πολλά από αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την στενή συνεργασία με στελέχη της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ασχέτως κομματικών ή άλλων θέσεων.
Μέσα στα 4 αυτά χρόνια δεν έγιναν όλα σωστά, κάναμε και λάθη, αλλά δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε το χαρακτηρισμό του παντογνώστη. Η δουλειά μας είναι καθημερινή, κοπιώδης αλλά φέρνει αποτέλεσμα. Θα θέλαμε να έχουμε καλύψει πολύ περισσότερες ανάγκες σε έργα και δράσεις, όμως χωρίς την αύξηση του προσωπικού και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αυτό είναι αδύνατο. Ο Δήμος μας έχει ήδη τις περισσότερες δημοπρασίες έργων σε όλη την Π.Ε. Νήσων Αττικής!
Σε ένα χρόνο από σήμερα ευελπιστούμε ότι θα ξεκινάει η 2η θητεία μας, στην οποία μέσα από μια ισχυρή ανανέωση προσώπων και με την αξιοποίηση των έως τώρα εμπειριών μας, ευελπιστούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, να ολοκληρώσουμε την ωρίμανση σημαντικών έργων (π.χ. Σφαγεία, Κλειστό Γυμναστήριο, Μαρίνα, αναπλάσεις μεγάλων οικισμών κ.λπ.) και να συνεχίσουμε να μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια με αλήθεια και ευπρέπεια. Αλήθεια, που μας υποχρεώνει να υποσχόμαστε μόνο υλοποιήσιμα έργα και όχι να δίνουμε υπερφίαλες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις για να είμαστε αρεστοί.
Σας ευχαριστώ προσωπικά όλες και όλους για τη στήριξη.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου – αιρετούς και μη – και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου για την υπομονή, την ανοχή και τη δουλειά τους.
Συνεχίζουμε! Προχωράμε! Αλλάζουμε!
Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος

«PROJECT ELAFONISOS»ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΘΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΔΥΤΩΝ

Η ομάδα εθελοντών δυτών WE DIVE WE CLEAN στα πλαίσια του προγράμματος προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος που υλοποιεί εδώ και 5 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ελαφονήσου θα καταδυθεί στο λιμάνι στις 31.08 & 01, 02.09 με στόχο τον πλήρη καθαρισμό του βυθού.
Στην εκδήλωση με την ονομασία «PROJECT ELAFONISOS» κλιμάκιο εθελοντών δυτών ύστερα από πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανέλκυσης με 135 δράσεις υποβρυχίων καθαρισμών και έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία/τεχνογνωσία από την περισυλλογή 40 και πλέον τόνων στερεών απορριμμάτων σε ανάλογα εγχειρήματα σε Ύδρα-Σίφνο-Αμοργό-Κρήτη-Λουτράκι-Κόρινθο-Άσσο-Κιάτο-Βραχάτι-Διακοπτό-Πάτρα-Αντίκυρα-Πύλο-Ναύπλιο-Τολό-Μικρολίμανο-Βάρκιζα-Άγιοι Θεόδωροι θα επιδιώξει με την χρήση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (μπαλονιών ανελκύσεως κτλ) να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων.
ΠΗΓΗ http://elafonisos.gov.gr

Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ!! Museums in Short 2018 Public Audience Awards Slovenia


Συγχαρητήρια στην ομάδα τις Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για μια Ευρωπαϊκή επιτυχία.
Ειδικά συγχαρητήρια στην Εύη Πίνη για το σενάριο.
Και συγχαρητήρια στον κόσμο που ψήφισε τον Λέων μας. Μια μεγάλη επιτυχία για το Μουσείο μας και τον τόπο μας.

Friends of Museums of Kythera

Βανδαλισμός σε δενδρύλλια στο Καψάλι



 Δεν έφθαναν όσα έγιναν φέτος για τον προ τριετίας καθαρισμό του αλσυλλίου στο Καψάλι, φαίνεται ότι οι εχθροί των δένδρων στην περιοχή δεν το βάζουν κάτω. Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, 12 από τα 15 συνολικά δενδρύλλια που είχαν φυτευθεί πρόσφατα με εθελοντική συμμετοχή και δωρεάν διάθεση των φυτών, βρέθηκαν κομμένα από ανθρώπινο χέρι, πράξη που έγινε πιθανότατα το βράδυ της 28ης ή 29ης Αυγούστου.
Η καταγγελία που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό είναι εκτός πάσης αμφισβήτησης και το ερώτημά μας είναι, γιατί στο μεταξύ διάστημα δεν έγινε κάποια μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές (εδώ οι απόψεις διίστανται αν αρμόδιο είναι το Λιμεναρχείο ή η Αστυνομία, αλλά αυτό μπορούσαν να το βρουν εύκολα).
Θεωρούμε ότι το πρόδηλο δημόσιο συμφέρον, αλλά και τη σχετική υποχρέωση για την άμεση προσφυγή στις παραπάνω αρχές είχαν ο Δήμος και η Εγχώριος και ελπίζουμε να έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και απλά εμείς να μην το έχουμε πληροφορηθεί.Όσον αφορά το χαρακτηρισμό δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί με πλέον ήπια έκφραση από, ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ, ΜΙΣΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ. Περιμένουμε επιτέλους μία έστω φορά να γίνει κανονική έρευνα όποιας αρχής είναι αρμόδια, να βρεθεί ο εγκέφαλος που ώθησε στην κακόβουλη αυτή ενέργεια και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Γιατί να επιβάλλονται τέτοιες ποινές π.χ.  –και ορθώς επιβάλλονται- για κακοποιήσεις ζώων και να αφήνονται ανενόχλητοι όσοι καταστρέφουν προσπάθειες, όπως αυτή της φύτευσης των δένδρων; Διαβάστε παρακάτω το ιστορικό της φύτευσης αυτών των δενδρυλλίων και σίγουρα θα επανέλθουμε.Στις 16 Ιουνίου 2018 φυτεύτηκαν στην παραλία του Καψαλιού 15 αρμιρίκια περίπου 1,5 μ ύψους. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσονταν στο Πρόγραμμα «Το Ταξίδι γιά την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε», που υλοποιεί στο νησί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και τα Ινστιτούτα Δασικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Σε αυτήν έλαβαν μέρος μαθητές με τους γονείς τους, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του παραπάνω προγράμματος και τον γενικότερο συντονισμό και οργάνωση είχε αναλάβει ο ειδικός για τέτοια θέματα και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει εθελοντικά Θανάσης Σάμιος Γεωτεχνικός από τον Ποταμό. Τα αρμιρίκια ήρθαν από την Αθήνα με έξοδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και ήταν προσφορά των Φυτωρίων Αντεμισσάρη. Όλοι αυτοί δούλεψαν μαζί με ενθουσιασμό και μεράκι για να δημιουργήσουν στην παραλία του Καψαλιού και μάλιστα σε σημεία που δεν εμπόδιζαν την θέα των καταστημάτων, γωνιές σκίασης για τους λουόμενους και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να νοικιάσουν ομπρέλες. Άλλωστε τα αρμιρίκια είναι φυτά απόλυτα προσαρμοσμένα στις αμμουδιές του νησιού.
Και όμως παρ´ όλα αυτά, κάποιοι φαίνεται έχουν αντίθετη άποψη! Έτσι προχθές το μεσημέρι τα 12 από τα 15 αρμιρίκια βρέθηκαν τσακισμένα στα δύο από ανθρώπινο χέρι, και οι ντελικάτες πράσινες φούντες τους δεν ανέμιζαν πια.Αναρωτιόμαστε ποιός η ποιοί είναι αυτοί που συνειδητά καταστρέφουν τις γωνιές ανάσας γιά τον συνάνθρωπό τους αλλά και για εκείνους τους ίδιους;  Και ύστερα ψάχνουμε να αποδώσουμε στην κλιματική αλλαγή τα αίτια για τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές.
Δυστυχώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας, αν μπορούνε να αποκαλούνται άνθρωποι, αυτοί που με την κάλυψη της σκοτεινής νύχτας εγκληματούν, όχι κατά του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά κατά των συνανθρώπων τους. Καλύπτονται βέβαια από το καθεστώς ατιμωρησίας. Μήπως είναι καιρός κάτι να αλλάξει; Τι θα πούμε άλλωστε στα παιδιά μας που με περισσή στοργή φύτεψαν και πότισαν αυτά τα αρμιρίκια και μας κάλεσαν να τα προστατεύουμε και να τα υιοθετήσουμε για να μεγαλώσουν ανεμπόδιστα και να μας χαρίζουν την σκιά τους;
ΠΗΓΗ https://www.kythiraika.gr