Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

(VIDEO ΑΡΧΕΙΟΥ) 2013:ΚΥΘΗΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: ΠΟΤΑΜΟΣ 19 ΜΑΙΟΥ 2013

Ενα μικρό video μέσα από το κανάλι του ADELIN 107,3 FM  στο https://www.youtube.com/channel/UCJMWHfUs9Z7oRPbezYkKBzA?view_as=subscriber για το Ιστορικό παζάρι του Ποταμού.

O Ευστράτιος Θεοδωρακάκης ο Μαέστρος των Κυθήρων ο γνωστός σε όλους μας Τσαμπιράς  ¨έφυγε¨από την ζωή τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Θεόδωρος Μαγονέζος Αντιστασιακός,πολύ γνωστός και αξιαγάπητος από όλους μας και τακτικός στο παζάρι του Ποταμού,εξαφανίστηκε στα Κύθηρα στις 2 Σεπτεμβρίου  2015 και από τότε αγνοείται.

ΡΕΘΥΜΝΟ:ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΜΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΜΕ...ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

 


Έκπληκτοι οι αστυνομικοί με το θέαμα - Και στο Ηράκλειο σύλληψη για ναρκωτικά

Σε άλλο επίπεδο πέρασαν την επεξεργασία της κάνναβης δυο φίλοι από μια περιοχή του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, καθώς είχαν φτάσει στο σημείο να την εμποτίζουν με… τσικουδιά, προκαλώντας απορίες ακόμη και στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν!

Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, της Ο.Π.Κ.Ε. και του Τ.Α.Ε. έκαναν έρευνες στα σπίτια και σε διάφορους χώρους που χρησιμοποιούσαν και βρήκαν έκπληκτοι 206,7 γραμμάρια φύλλων και κλαδιών κάνναβης εμποτισμένα με ρακή (!), καθώς και 195,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης!

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν, ακόμη, ένα περίστροφο με γεμιστήρα, 127 κάλυκες πυροβόλων όπλων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων που εξετάζεται πού και πότε εβλήθησαν, καθώς και πλήρη φυσίγγια και κροτίδες. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύλληψη για ναρκωτικά και στο Ηράκλειο:

Αλλά και σε μια περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος ένας Έλληνας μετά από έλεγχο στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε και στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν συνολικά 151 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και κατασχέθηκαν μία ζυγαριά ακριβείας και 100 ευρώ. Ο δράστης παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

 protothema.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ:Να ανακληθεί η παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων, φερόμενη ως «Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας»

 

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ 15-11-2020

Να ανακληθεί η παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων, φερόμενη ως «Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας»
Το Πολυτεχνείο ως καταλύτης για την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών του '67 –μιας εθνικής και κοινωνικής τραγωδίας που είχε αφετηρία τα Ιουλιανά του 1965, με βαθιές ρίζες στον Εμφύλιο, και κορυφώθηκε το '74 με την προδοσία της Κύπρου, την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη ως σήμερα κατοχή – καθώς και ό,τι αυτό συμβολίζει για τα δημοκρατικά κεκτημένα της Μεταπολίτευσης που ακολούθησε, σύμφωνα με τη συστημική δημοσιολογία της προηγούμενης δεκαετίας φερόταν να «ευθύνεται»
για τη χρεοκοπία του 2010 και το μνημόνιο των νεοφιλελεύθερων σοσιαλδημοκρατών-δεξιών που έδεσαν τη χώρα, και από το 2019 έχουν επανέλθει διακομματικά δριμύτεροι για την ομοιότροπη διακυβέρνησή της.
Σήμερα, ο εορτασμός της μνήμης του Πολυτεχνείου, ως ζωντανό σύμβολο αλλά και πεδίο σύγχρονων κοινωνικών, αντικυβερνητικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντικαπιταλιστικών διεκδικήσεων, τίθεται εκ νέου στο συστημικό στόχαστρο για να συγκαλυφθεί η εγκληματική αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού, την οποίαν η ίδια κατέστησε μαζικά φονική και όρο δημοσιονομικής χρεοκοπίας και νέας φτωχοποίησης, αφού –παρά τον χρόνο που της εξασφάλισε ο λαός με αιματηρές θυσίες από το πρώτο lockdown εδώ και οκτώ μήνες–δεν φρόντισε να επενδύσει στο Ε.Σ.Υ., τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς για την πρόληψη της διασποράς του Covid19. Αντίθετα, ενοχοποιεί τον λαό και τη νέα γενιά με το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και τα δίνει όλα για την αστυνομική καταστολή, την επικοινωνιακή συγκάλυψη, την αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των μονοπωλίων, την πτώχευση των φυσικών προσώπων, την απώλεια της πρώτης κατοικίας και μικροϊδιοκτησίας και την ακύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Κυβερνηση επιτρέπει δια προκλητικών παραλείψεών της τη διαφυγή του Χρήστου Παππά, καταδικασθέντος υπαρχηγού της εγκληματικής, ναζιστικής, φιλοχουντικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ως πρόκριμα αναβίωσης χρήσιμων για το σύστημα φασιστικών παραγόντων, και de facto ανέχεται την αμφισβήτηση από την Τουρκία εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το υπερκείμενο πλαίσιο της μείζονος παραβίασης του Συντάγματος από τη χθεσινή Απόφαση 1029/8/18 (ΦΕΚ Β’ 5046/14.11.2020) περί απαγόρευσης δημόσιων υπαιθρίων συναθροίσεων, όπως αυτή η παραβίαση θεμελιώνεται με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και πρέπει ούτως ή άλλως και επί της αρχής να καταδικασθεί από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, συλλογικούς φορείς και πολίτες, απαιτώντας την ανάκλησή της.
Φυσικά, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτήν την υποχρέωση. Ως Βουλευτής, που έχω ορκιστεί να τηρώ και να φυλάττω το Σύνταγμα και τους Νόμους, καταδικάζω ρητά και απερίφραστα την επιχειρούμενη υποκατάσταση της Βουλής από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία με την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι τεσσάρων ατόμων και άνω από 15 ως 18/11/2020 «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», που εκδόθηκε χθες πριν τα μεσάνυχτα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το γεγονός δε, ότι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινιάζει την κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνιστά μια πνιγηρή «πανουργία της Ιστορίας».
Η πανδημία είναι αναμφίβολα εδώ ως άλλος ένας ζωτικός εχθρός μας. Έχοντας ως πρόταγμα την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωης το Πολυτεχνείο θα πρέπει, μόνο για φέτος, να τιμηθεί συμβολικά και συντεταγμένα τηρώντας μέτρα πρόληψης και αποστάσεις - και φυσικά όχι «κατόπιν ραντεβού με την Αστυνομία». Μόνο που η παράνομη Απόφαση, σε συνέχεια μάλιστα αυθαίρετων συλλήψεων και κλήσεων πολιτών στον Εισαγγελέα, απαγορεύει ακόμα και αυτό το ελάχιστο, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο και ένα πέπλο γενικού εκφοβισμού.
Ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία ραχοκοκαλιά, γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε η συναίνεση βιολογικής και κοινωνικοοικονομικής αυτοσυντήρησης να εργαλειοποιηθεί για την αναστολή του κράτους δικαίου και την εκπλήρωση διαχρονικών πολιτικών στόχων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που συνιστούν ένα σώμα και μία ψυχή της Κυβέρνησης και του κράτους Μητσοτάκη.
Να ανακληθεί άμεσα η 1029/8/18 (ΦΕΚ Β’ 5046/14.11.2020) «Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας» περί δημόσιων συναθροίσεων.
Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων:Αντισυνταγματική η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια

 


Να ανακληθεί η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου


Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι "υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…".

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».
https://www.protothema.gr/

Συνελήφθησαν τρία άτομα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών σε χωριό του Αγρινίου

 


Συνελήφθησαν τρία άτομα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών σε χωριό του Αγρινίου

Κατασχέθηκαν περισσότερα από (230) γραμμάρια ηρωίνης, ένα κυνηγετικό όπλο και (695) ευρώ

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, σε χωριό του Αγρινίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, τρεις ημεδαποί και συγκεκριμένα, δυο άνδρες και μια ηλικιωμένη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισαν τους δράστες σε χωριό του Αγρινίου και σε σωματικούς ελέγχους που τους πραγματοποίησαν βρήκαν στην κατοχή της γυναίκας και κατέσχεσαν πέντε συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (3,5) γραμμαρίων.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, καθώς και σε αποθήκη και σε κοτέτσι, ενός από τους δυο άνδρες, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ακόμη τα εξής :

  • (232,6) γραμμάρια ηρωίνης
  • ένα κυνηγετικό όπλο
  • μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • δυο κινητά τηλέφωνα και
  • (695) ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.



ΚΚΕ:“Μνημείο αυταρχισμού η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων”

Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.

Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος:Η γενική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι επί 4 ημέρες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια,είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δημοκρατίας και εκτός συνταγματικής νομιμότητας.

Η γενική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι επί 4 ημέρες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας (αριθμ. 1029/8/18, ΦΕΚ Β' 5046/14-11-2020) είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δημοκρατίας και εκτός συνταγματικής νομιμότητας. Είναι απόφαση που δεν αντιστοιχεί σε δημοκρατικό κράτος δικαίου, αλλά σε αυταρχικό καθεστώς ή σε κατοχική αρχή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτεύεται πλέον ως αστυνομικό κράτος.

Κάθε λέξη της αστυνομικής διαταγής είναι ένα ψέμα και μια προσβολή στις δημοκρατικές ευαισθησίες του λαού μας.
- Η αναφορά στο άρθρο 11 του Συντάγματος (δικαίωμα συνέρχεσθαι) γίνεται καθαρά προσχηματικά, καθώς η παράγραφος 2 επιτρέπει γενική απαγόρευση μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Η παραπομπή στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος για “τη λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας” δεν μπορεί να παράσχει δικαιολογητική βάση γενικευμένης απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων που ισοδυναμεί με προσωρινή αναστολή του άρθρου 11. Τέτοια δυνατότητα προβλέπεται στο Σύνταγμα μόνον δυνάμει του άρθρου 48 (Κατάσταση Πολιορκίας) με αυστηρές οριοθετήσεις (απόφαση Βουλής, δημοσίευση της απόφασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).
- Η αναφορά στην ΚΥΑ 71342/6-11-2020 αποσιωπά τη ρητή επιφύλαξη που αυτή προβλέπει για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. Είναι τέτοια η κυβερνητική αμηχανία που η απόφαση απαγόρευσης δεν παραπέμπει καν στον ν. 4703/2020 (“νόμο Χρυσοχοϊδη”) που μετά βαϊων και κλάδων ψήφισε η κυβέρνηση (τον αναφέρει μόνον στο διατακτικό), αφού ούτε καν σ' αυτόν δεν περιλαμβάνεται νόμιμη δικαιολογητική βάση για την αποφασισθείσα απαγόρευση. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπερνά την υποχρέωση που η ίδια έχει νομοθετήσει για “σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών” σε περίπτωση απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας συνάθροισης (άρθρα 7 και 10 παρ. 1 του ν. 4703/2020).
- Η αναφορά στην ΠΝΠ της 20/3/2020, άρθρο 68 παρ. 2, που προβλέπει “απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊου COVID-19... με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ” δεν θεραπεύει την ως άνω αντισυνταγματικότητα, καθώς μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν δύναται να υπερισχύει διατάξεων συνταγματικής περιωπής. Τουναντίον, εκθέτει τους συντάκτες τής αποφασισθείσας απαγόρευσης, καθώς θέτει ως προϋπόθεση της έκδοσης της αποφάσεως την γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της δημόσιας υγείας. Όμως η παρατιθέμενη γνώμη έχει ημερομηνία 4/11/2020 και αποτυπώθηκε νομικά στις διατάξεις της ΚΥΑ της 6/11/2020, στις οποίες δεν προβλεπόταν γενική απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος.
- Η αναφορά στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη εξειδίκευσης και αυστηροποίησης των ισχυόντων εκτάκτων μέτρων προστασίας είναι ένα παράθυρο για την γενικευμένη αναστολή διατάξεων του Συντάγματος για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, πέραν των 15 ημερών που τάσσει ως όριο το άρθρο 48 του Συντάγματος και της αυστηρά οριοθετημένης εκεί διαδικασίας για την έκδοση και παράταση μιας τέτοιας απόφασης.
Κατ' ουσίαν, η Βουλή υποκαθίσταται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που τελούν υπό την άμεση εξουσία της κυβέρνησης και απέναντι στην οποία δεν απολαμβάνουν καμία ανεξαρτησία. Πρόκειται για ρεσάλτο της κυβερνητικής εκτελεστικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της Βουλής και τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα.
Η ημερομηνία έκδοσης και ισχύος της απόφασης καθιστά προφανώς παράνομες όλες τις ενέργειες κρατικών λειτουργών (αστυνομία, κατά τόπο Εισαγγελίες, κλπ) στις 13 και 14 Νοεμβρίου, με τις οποίες παρενοχλήθηκαν ή διώχθηκαν πολίτες με αφορμή κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη. Η έκδοση της απόφασης έγινε, κατά το χρόνο της ηλεκτρονικής σφραγίδας του ΦΕΚ, δηλαδή στις 14 Νοεμβρίου και ώρα 18:45 (ασχέτως του αν αναγράφεται ως ημερομηνία έκδοσης η 13η Νοεμβρίου), ενώ η ισχύς της προσδιορίζεται από 15 Νοεμβρίου και ώρα 6:00. Συνεπώς, είναι νόμω αβάσιμες και παράνομες: η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών στη Θεσσαλονίκη κατά της ιατρού Προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα, η προσαγωγή, σύλληψη και κράτηση 5 μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, η κλήση σε εξέταση μέλους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και πλήθους πολιτών στην Καρδίτσα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοκ. Για τις ενέργειες αυτές των κρατικών λειτουργών, θα πρέπει να αναζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Τέλος, όσον αφορά το χρονικό τέλος της αντισυνταγματικής ανωμαλίας που δημιουργεί η ως άνω απόφαση, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο ορισμός της χρονικής λήξης της την 18η Νοεμβρίου και ώρα 21:00 συμπίπτει με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είναι γενικά σε ισχύ καθ' άπασαν την επικράτεια από ώρα 21:00 έως τις 5:00 της επομένης. Πρόκειται για “κρατική ειρωνεία”: η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες ότι τα συνταγματικά κατοχυρώμενα δικαιώματά τους τελούν υπό την αίρεση ενός δαιδαλώδους, πολυπλόκαμου αυταρχικού πλαισίου, η ενάσκηση των οποίων ρυθμίζεται ανά ώρα από διαφορετικές απαγορεύσεις. Το μήνυμα είναι σαφές: ο χρόνος λήξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι απροσδιόριστος.
Η απόφαση της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ είναι δικαστικά ελεγκτέα. Για τους πολίτες και τις συλλογικότητες του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, η ελευθερία της συνάθροισης είναι θεμελιώδης και απαράγραπτη. Είναι συστατική του Συντάγματος, η δε κοινή νομοθεσία επιτρέπεται μόνο να τη ρυθμίζει και όχι να την περιορίζει αυθαίρετα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίσταση σε κάθε σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί όχι απλώς δικαίωμα, αλλά συνταγματική υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη, όπως αυτή διατυπώνεται στην ακροτελεύτια διάταξη (άρθρο 120) του Συντάγματος.
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

ΚΡΗΤΗ:Πήγαν για ελιές και μάζεψαν... πρόστιμα!

 Έπεσαν τα πρώτα 300άρια στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗ. Τα πρώτα παρατράγουδα στη μετάβαση ελαιοπαραγωγών και εργατών γης στα λιόφυτα της Κρήτης ξεκίνησαν από τη Σητεία, όπως ανέφεραν στη “Νέα Κρήτη” ελαιοπαραγωγοί, που λένε ότι δεν ήταν ενήμεροι ως προς την απαγόρευση της ύπαρξης άνω των δύο ατόμων στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Ήδη υπάρχουν βεβαιώσεις τσουχτερών προστίμων (300 ευρώ) για το θέμα αυτό, ενώ γενικότερα ο κόσμος είναι μπερδεμένος και υπάρχει μεγάλη ανησυχία από σήμερα, αφού κάθε σαββατοκύριακο πολλοί παραγωγοί που κάνουν μία άλλη δουλειά, βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στα λιόφυτά τους για να μαζέψουν τις ελιές, με τη βοήθεια συγγενών, φίλων και εργατών γης.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης θέλησε να στείλει μήνυμα προς τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης, προκειμένου το λάδι που θα βγάλει να μην το... πληρώσει χρυσάφι αντί να το πληρωθεί.

«Πάνω από δύο άτομα απαγορεύεται να είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Στην καρότσα επίσης απαγορεύεται έστω και ένας άνθρωπος, αφού η καρότσα είναι μόνο για προϊόντα και γεωργικά εφόδια. Για να καθίσει στην καρότσα ένας άνθρωπος, χρειάζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το αυτοκίνητο έχει άδεια μεταφοράς αγροτικών προϊόντων. Δεν έχει άδεια μεταφοράς προσωπικού», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος συμφωνεί με τα παράπονα που έχουμε καταγράψει από την περιοχή της Σητείας. «Είναι πρόβλημα, όντως. Αλλά αυτά αναφέρει ο νόμος»...

Τα απαραίτητα έγγραφα

Ο Μύρων Χιλετζάκης ενημερώνει επίσης τους παραγωγούς ότι «τα συνοδευτικά έγγραφα που επιβάλλονται είναι: Η δήλωση ΟΣΔΕ για τον παραγωγό όταν παίρνει αγροτική επιδότηση. Αλλιώς το Ε9 αρκεί. Και οι εργάτες γης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη και να έχουν και αντίγραφο του ΟΣΔΕ του εργοδότη, για να φαίνεται πού πάνε για να δουλέψουν»...

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ ξεκαθαρίζει: «Αν η βεβαίωση εργοδότη δε συνοδεύεται και με το εργόσημο, δηλαδή δεν είναι ασφαλισμένος ο εργάτης, τότε θα τιμωρηθεί ο παραγωγός με πρόστιμο 10.500 ευρώ! Το τονίζουμε για να μην παρεξηγούμαστε»...

Τι γίνεται όμως αν ο παραγωγός πάρει μαζί του τη γυναίκα του ή έναν συγγενή του για να μαζέψει τις ελιές; «Στην περίπτωση αυτή, δε χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση εργοδότη, αλλά χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105, που θα λέει ότι ο τάδε ή η τάδε έρχεται να βοηθήσει τον τάδε ελαιοπαραγωγό στην τάδε περιοχή»...

Επομένως, τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τυπωμένες ή χειρόγραφες) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι καλλιεργητές, προκειμένου να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, όσοι είναι ιδιοκτήτες, κληρονόμοι ή και ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης, και το Ε9. Στη σχετική φόρμα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες. Είναι υποχρεωμένοι, εφόσον τους ζητηθεί, να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, για τη μετακίνησή τους αρχικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να τους παρέχουν τη “Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου” (https://forma.gov.gr/), στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εργάτη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριό του μαζί με την υπογραφή του εργοδότη αγρότη.

“Ένοχο” το λιομάζωμα;

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η χθεσινοβραδινή πληροφορία ότι, για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κρήτη, προφανώς φταίει... και το λιομάζωμα! Στην ενημέρωση συμμετείχε, εκτός από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε συγκεκριμένα: «Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος». Όπως είπε, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα λόγω της συγκομιδής της ελιάς.

Πηγή: Νέα Κρήτη

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η΄ ΛΟΥΚΑ (15/11/2020)

 Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)

ἀπό τό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚH Η' ΛΟΥΚΑ
(15-11-2020)  

ΕΛΑΣ: Απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα


Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.