Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων


Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων
Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η Υπουργική απόφαση για ΓΕ.Λ σε μορφή pdf:

Παράταση του lockdown και επίσημα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου


Παράταση του lockdown και επίσημα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να εμποδιστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε τα μέτρα που θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ ενώ έδωσε διευκρινίσεις για τη λειτουργία σχολείων, καταστημάτων και υπηρεσιών στη διάρκεια της παράτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν. Με βάση αυτό, ανέφερε το τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Αρχικά έδωσε διευκρινήσεις για τη λειτουργία των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στη συνέχεια εξήγησε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και της εφαρμογής του click away των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των κέντρων αισθητικής. Πρόσθεσε πως συνεχίζουν να ισχύουν και οι απαγορεύσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α' βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων. Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α' ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά Σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

https://www.newsbomb.gr/

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Χρηματοδότηση Δήμου Μονεμβασίας για την εκπόνηση Σχεδίου

Χρηματοδότηση Δήμου Μονεμβασίας για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου (αριθ. πρωτ. 7970/16-11-2020), υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση «Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020», εκτιμώμενου ποσού 39.680,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία εγκρίθηκε σύμφωνα με την  αριθ. 201.6/2020 Απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου (ΑΔΑ: Ψ2ΟΤ46Ψ844-ΙΞΑ).

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στην Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) στο Δήμο Μονεμβασίας, για τη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 2020



 

Σε εφαρμογή το 2021 το e-Περιουσιολόγιο και ό,τι δεν δηλώνεται... θα κατάσχεται

Εντός του 2021 ξεκινάει το ηλεκτρονικό Περιουσιόλογιο, ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται βάσει σχεδιασμού.

Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, μετά από πολλές αναβολές, καθώς η ΑΑΔΕ ενέταξε την υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e – Περιουσιολογίου, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2021.

Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία

.Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.

Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.

Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:

  • Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων
  • Μετρητά σε θυρίδες
  • Κοσμήματα
  • Πίνακες
  • Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες
  • Καταθέσεις του εξωτερικού
  • Πλάκες χρυσού
  • Μετοχές
  • Ομόλογα
  • Έντοκα γραμμάτια
  • Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
  • Εταιρικά μερίδια
  • Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
  • Ακίνητα
  • Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα

ΠΗΓΗ dikaiologitika.

Ερώτηση Χρ. Μπουτσικάκη στη Βουλή για την ανάρτηση πανό έξω από τη Μητρόπολη Πειραιά



 

MHTATA 2006:ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


8 Ιανουαρίου 2006, 13:38

Οι εφημερίδες έγραφαν

Iσχυρή σεισμική δόνηση, που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13:34 την Κυριακή. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά ινστιτούτα της χώρας, είναι 6,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 215 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο σε εστιακό βάθος 75 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και 100 χλμ βόρεια των Χανίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αττική, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητή ακόμη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, τα παράλια της Τουρκίας, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

Η περιοχή θεωρείται υψηλής σεισμικότητας και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, με ισχυρότερο εκείνο των 8,3 Ρίχτερ το 365 μ.Χ. Το 1903 συνέβη ισχυρός σεισμός στα Μητάτα, με αποτέλεσμα να γίνει καθίζηση εδάφους.

Περισσότερα για τον σεισμό των Μητάτων στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.elekkas.gr/images/attachments/196_184.pdf
















«Γαβρίλης, ο καρδιολόγος των Κυθήρων» στην εκπομπή «Το μαγικό των ανθρώπων» της ΕΡΤ2



Ο καρδιολόγος των Κυθήρων Γαβρίλης Ψαρράς, είναι ο καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Το μαγικό των ανθρώπων», την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, στις 20:00.

«Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο είναι αφιερωμένος ο νέος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ «Το μαγικό των ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σε σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, στη συχνότητα της ΕΡΤ2 κάθε Παρασκευή στις 20:00.


Η παράξενη εποχή μας φέρνει στο προσκήνιο μ’ έναν δικό της τρόπο την απώλεια, το πένθος, τον φόβο, την οδύνη. Αλλά και την ανθεκτικότητα, τη δύναμη, το φως μέσα στην ομίχλη. Ένα δύσκολο στοίχημα εξακολουθεί να μας κατευθύνει: να δώσουμε φωνή στο αμίλητο του θανάτου.  Όχι κραυγαλέες επισημάνσεις, όχι ηχηρές νουθεσίες και συνταγές, όχι φώτα δυνατά, που πιο πολύ συσκοτίζουν παρά φανερώνουν. Ένας ψίθυρος αρκεί. Μια φωνή που σημαίνει. Που νοηματοδοτεί και σώζει τα πράγματα από το επίπλαστο, το κενό, το αναληθές.

Η λύση, τελικά, θα είναι ο άνθρωπος. Ο ίδιος άνθρωπος κατέχει την απάντηση στο «αν αυτό είναι άνθρωπος». O άνθρωπος, είναι πλάσμα της έλλειψης αλλά και της υπέρβασης. «Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο είναι αφιερωμένος και ο νέος κύκλος των εκπομπών.

(Νέος κύκλος) 
Εκπομπή 12η: 
«Γαβρίλης, ο καρδιολόγος των Κυθήρων: Ο θάνατος είναι άφοβος, εκτός και αν…»

Ο θάνατος είναι άφοβος. Το μόνο που ίσως φοβάται είναι τις μάχες των ανθρώπων.
Ο γιατρός Γαβρίλης στα Κύθηρα βοηθάει τους ασθενείς του να δίνουν τις μάχες της ζωής τους. Προτάσσει έναν άλλο τρόπο ζωής όπου η έγνοια για τον άλλον μαζί με την ομορφιά του νησιού, κλέβει κάτι από το φόβο του θανάτου.
Μαγευτικές μυρωδιές, ρεμπέτικα και μουσικές σου παίρνουν το μυαλό και σε πάνε πέρα μακριά.
Σε ταξιδεύουν σε χρόνους αλλοτινούς, στην καρδιά μιας μητέρας ή μιας πατρίδας.
Σε πάνε στη χώρα μας που όσο κι αν πλήττεται μας προτρέπει να δεχτούμε ότι η χαρά της ζωής, με ευλάβεια, παραστέκεται στην οδύνη και το χαμό της ζωής.



Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Άγγελος Αγγελόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου – p.p.productions

https://www.ert.gr/ert-p

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά στον Πειραιά

Στη σύλληψη ενός 61χρονου ημεδαπού, προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για παράβαση του νόμου ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών''.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του ανωτέρω στον Πειραιά, όπου με τη  συνδρομή χειριστή – συνοδού του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ''GIGOLO'', εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο (02) πλαστικές συσκευασίες με φυτικά αποσπάσματα  κάνναβης συνολικού μικτού βάρους εκατόν εξήντα οκτώ γραμμαρίων (168 gr) και μία (01) ζυγαριά ακριβείας.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟΥ 1998-1999




 ΠΗΓΗ 

Έβρος: Τον έπιασαν στα σύνορα με 3 κιλά ηρωίνης


Ο αλλοδαπός μετέφερε τα ναρκωτικά μέσα σε σακίδιο όταν εντοπίστηκε από άνδρες της δίωξης ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και υπάλληλοι της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό μετά από πληροφορίες για δράση κυκλώματος το οποίο μεταφέρει ποσότητες ναρκωτικών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο δράστης ο οποίος μπήκε στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου, μετέφερε ένα σακίδιο μέσα στο οποίο είχε 10 νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 3.115,94 γραμμαρίων.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και ο αλλοδαπός συνελήφθη με κατηγορίες για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών.

https://www.newsbomb.gr/

Νέα δράση ΕΠΑνΕΚ με επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την προκήρυξη της δράσης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) “Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου”, με προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων -μόνο ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr– λήγει την Πέμπτη 4 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα.

Η δράση -που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους- στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες πλήττονται από τις επιπτώσεις της έξαρσης της νόσου covid-19, με την επιχορήγηση της προμήθειας θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε εξωτερικούς, νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους, όπου ο καλύτερος αερισμός θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΙ ΚΑΔ

Οι Κωδικοί Αρχικής Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που επιδοτούνται είναι οι:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης.

56.29.20: Υπηρεσίες καντίνας.

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Επιχορηγείται η προμήθεια θερμαντικού σώματος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 100 ευρώ για το κάθε θερμαντικό σώμα.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης για κάθε χώρο εστίασης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Επιδοτούμενες Δαπάνες: Θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομα/μεμονωμένα ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου.

Επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν:

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Πότε κλείνει η πλατφόρμα -Οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021

Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2020 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτηση Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2020.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν και εγκριθούν από τις 28 Δεκεμβρίου 2020 θα πληρωθούν το δικαιούμενο ποσό για όλο το έτος 2020 στη μεθεπόμενη πληρωμή και όχι στην πληρωμή της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Τα ποσά

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

  • Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
  • Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
  • Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021

Σε έξι διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλει και φέτος ο ΟΠΕΚΑ το επίδομα του παιδιού στους δικαιούχους.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2021 είναι οι παρακάτω:

  • Πρώτη δόση:
    Στις 31 Μαρτίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και όλους όσους θα υποβάλουν αίτηση έως τα μέσα Μαρτίου.
  • Δεύτερη δόση:
    Στις 31 Μαΐου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Τρίτη δόση:
    Στις 31 Ιουλίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
  • Τέταρτη δόση:
    Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Πέμπτη δόση:
    Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Έκτη δόση:
    Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πώς υπολογίζεται

  • με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020
  • και με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.


Προσοχή: Για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο του ΟΠΕΚΑ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

https://www.newsbomb.gr/