Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

MHTATA 2006:ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


8 Ιανουαρίου 2006, 13:38

Οι εφημερίδες έγραφαν

Iσχυρή σεισμική δόνηση, που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13:34 την Κυριακή. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά ινστιτούτα της χώρας, είναι 6,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 215 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο σε εστιακό βάθος 75 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και 100 χλμ βόρεια των Χανίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αττική, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητή ακόμη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, τα παράλια της Τουρκίας, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

Η περιοχή θεωρείται υψηλής σεισμικότητας και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, με ισχυρότερο εκείνο των 8,3 Ρίχτερ το 365 μ.Χ. Το 1903 συνέβη ισχυρός σεισμός στα Μητάτα, με αποτέλεσμα να γίνει καθίζηση εδάφους.

Περισσότερα για τον σεισμό των Μητάτων στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.elekkas.gr/images/attachments/196_184.pdf
















1 σχόλιο :