Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς σε Νεάπολη, Γύθειο και Γεράκι

Oι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου (22-24 Σεπτεμβρίου 2017), με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Για τη διετία 2017-2018 το γενικό θέμα του εορτασμού είναι «ΠΟΛ(ε)ΙΣ» και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τις ημέρες του εορτασμού (22-24/9) η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο αρχαιολογικό μουσείο Νεάπολης, στο αρχαίο θέατρο Γυθείου και στον αρχαιολογικό χώρο κάστρου Γερακίου.
22 Σεπτεμβρίου
• Αρχαιολογικό μουσείο Νεάπολης: Θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάχνοντας τις αρχαίες πόλεις της χερσονήσου του Μαλέα», για τους μαθητές της δ΄, ε΄ και στ΄ δημοτικού
• Αρχαιολογικός χώρος κάστρου Γερακίου: Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση μαθητών δημοτικού από αρχαιολόγους της Εφορείας, με παράλληλη ενημέρωσή τους για την τοπική χλωρίδα από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού.
• Αρχαίο θέατρο Γυθείου (8.30′ μμ): Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του δήμου Αν. Μάνης θα παρουσιάσει το έργο «Οι κυρίες της αυλής της μικρής μας πόλης».
Οι δράσεις που αφορούν σε σχολικές ομάδες θα είναι επαναλαμβανόμενες, για τμήματα των 20 μαθητών κάθε φορά. Απαραίτητη κρίνεται η τηλεφωνική προσυνεννόηση, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (Μουσείο Νεάπολης κ. Ελένη Μπισμπή – 27310 25363 και Κάστρο Γερακίου κ. Γ. Κατσουγκράκη – 27310 25363 και 28503).
23 Σεπτεμβρίου
• Αρχαιολογικός χώρος κάστρου Γερακίου (5-7 μμ): Ενημερωτικές δράσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ.
• Πλατεία του νεώτερου οικισμού Γερακίου (8.30′ μμ): Εκδήλωση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς.
• Αρχαίο θέατρο Γυθείου (8.30′ μμ): Μουσική εκδήλωση «Συνάντηση πολιτισμών και πόλεων» – Φεστιβάλ Χορωδιών.
24 Σεπτεμβρίου
• Αρχαίο Θέατρο Γυθείου (8.30′ μμ): Η ομάδα θεατρικής έκφρασης – παιδαγωγικής θεάτρου του Δ. Αν. Μάνης θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Ο μύθος της Περσεφόνης και η πόλη της Ελευσίνας».
Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις για μεν το αρχαίο θέατρο Γυθείου υλοποιούνται με τη συνεργασία του ΝΠΠΠ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, για δε τον αρχαιολογικό χώρο κάστρου Γερακίου με τη συνεργασία του Δήμου Ευρώτα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών και του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου και την υποστήριξη του ΑΣΕΕ Αμυκλών «Λακωνία».

ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ο λιθοβολισμός είναι μια πανάρχαια συνήθεια. Είναι έκφραση λαϊκής οργής και αντεκδίκησης και τον συνήθιζαν πολύ οι Εβραίοι. Θα αναφέρω δύο περιστατικά από την ιστορία των Κυθήρων. Το πρώτο συνέβη πριν από 1000 χρόνια, κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Μετά την απομάκρυνση των Σαρακηνών από τα Κύθηρα, σ’ένα ύψωμα στα βόρεια του νησιού, στον άγιο Γιώργη στην Κολοκυθιά, κοντά στην Αγία Πελαγία, είχε δημιουργηθεί ένας συνοικισμός με εποίκους από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή. Εξέλεξαν ένα τοπικό άρχοντα για να τους διοικήσει, ο οποίος σύντομα εξελίχθηκε σε τυραννίσκο. Οι έποικοι πήγαν στο δεσπότη της Σπάρτης και ζήτησαν βοήθεια. Εκείνος πήρε 3 πέτρες και τις έδωσε στους εποίκους λέγοντάς τους πως αυτή είναι η βοήθεια που τους δίνει. Όταν γύρισαν στα Κύθηρα, χρησιμοποίησαν τις πέτρες για να απαλλαγούν από τον τυραννίσκο.
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στη γιορτή του οσίου Θεοδώρου το 1799. Ήταν τότε τα Κύθηρα στην κατοχή των Ρωσσοτούρκων, σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση και οι Κυθήριοι δεν πειθαρχούσαν στις διαταγές τους και υπήρχε ένας επαναστατικός αναβρασμός, και μια αντιπαλότητα μεταξύ των αρχόντων και των χωρικών. Έτσι στο πανηγύρι του οσίου Θεοδώρου οι αγανακτισμένοι χωρικοί λιθοβόλησαν τους αδελφούς Τζαννέτο και Παναγιωτάκη Κασιμάτηδες από την άρχουσα τάξη. H αφορμή εδόθη με την προσβολή που έκαμαν οι Κασιμάτηδες στον ιερέα κατά τη λιτανεία.

Eleni Harou

ΛΑΚΩΝΙΑ-ΓΕΡΑΚΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΓΙΑ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"

Εννέα δέματα με είδη διατροφής, υγιεινής, σχολικά είδη και ρούχα συγκέντρωσαν μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα για “Το Χαμόγελο του Παιδιού” οι κάτοικοι του Γερακίου.
Όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο κ. Χρήστος Μπαλαμπάνος, στο κατάστημα του οποίου γινόταν και η συγκέντρωση των αγαθών, “με μεγάλη μου χαρά πριν λίγο ταξίδεψα για Τρίπολη εννέα δέματα που συγκεντρώθηκαν με πολύ ΑΓΑΠΗ γι’ αυτά τα παιδιά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου και θα κάνουμε τους μικρούς μας φίλους να χαμογελάσουν! Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φίλη μου Chrisa Batsaki για την πολύτιμη βοήθειά της!”.

ΒΑΤΙΚΑ Δύο συλλήψεις για κάνναβη στη Νεάπολη

Κάνναβη συνολικού βάρους 49,7 γραμμαρίων, που όπως προέκυψε θα διέθεταν προς πώληση, βρέθηκαν να κατέχουν προχθές το απόγευμα στη Νεάπολη ένας 24χρονος και ένας 37χρονος. Επιπλέον, στο σπίτι του πρώτου σε τοπική κοινότητα του δήμου Μονεμβασίας εντοπίστηκε κι άλλη μικροποσότητα της ουσίας.
http://laconialive.gr

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στην Χάρτα του Ρήγα Φεραίου

Χάρτης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων,
λεπτομέρεια από την Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.
Αναφέρονται και τα "εξαρτήματά" τους, τα νησίδια:
Δραγονέρες (Δρακονέρες), Κοφινίδια, Αυγό, Πλάτανος, Πορί.
Στα Κύθηρα / Κυθήρη σημειώνονται το ακρωτήρι Λίνδος και Σπάθη.
Οι πόλεις Κύθηρα, Σκάνδεια και Μενελαΐς.
Οι λιμένες Δελφίνειος και Φοινίκειος (Άγ. Νικόλαος).

Τα Ακτικύθηρα αναφέρονται με το αρχαίο τους όνομα Αιγιλία.
Και σημειώνεται η ιστορική πληροφορία:
Εδώ εξόριζε ο Βενετσιάνος τους δια θάνατον καταδίκους!

Στην Κρήτη οι Κορήναι νήσοι, ο Κίμαρος και το Δικτύναιο άκρο ή Σπάρτα.



Στην Πελοπόννησο, τα ακρωτήρια Κάβο-Ξυλί, Πλατανιστός / Πλατανιζούς και Μαλέας.
ΠΗΓΗ http://www.arxeion-politismou.gr

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ 2017

Με αισθήματα κατά Θεόν χαράς ανακοινώνουμε στους ευσεβείς ενορίτες και τους φιλέορτους Χριστιανούς το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Ετήσιας Πανηγύρεως του Ιερού μας Ναού επί τη μνήμει των θαυμασίων της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης και Μυρτιδιωτίσσης.

ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΕΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Παρασκευή 22/9/2017
Ώρα 20:30 – 00:30: Αγρυπνία επί τη εορτή της συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου
: Εσπερινός – Όρθρος – Λιτή μετ’αρτοκλασίας – χρίση δι ελαίου – Θεία Λειτουργία και έξοδος της Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Σάββατο 23/9/2017
 ώρα 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος

ώρα 20:45 περίπου: Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης συνοδεία φιλαρμονικής στους δρόμους της Ενορίας μετά σύντόμου δεήσεως.

Διαδρομή Λιτανείας: Ιερός Ναός - Λεωφόρος Κυθηρίων - Υακίνθων -Στυμφαλίας - Δήμητρος - Λεωφόρος Κυθηρίων - Ιερός Ναός

ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΣ ΗΜΕΡΑ

Κυριακή 24/9/2017
ώρα 07:00 – 10:30: Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος

Των ακολουθιών του Εσπερινού και της Λιτανείας της Παραμονής καθώς και της Θείας Λειτουργίας Ανήμερα θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Νέας Σμύρνης κκ Συμεών.


ώρα 18:30 – 20:30: Μεθεόρτιος Εσπερινός -Αρτοκλασία, Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και Θείο Κήρυγμα.

«Βόμβα» από ΣτΕ για το παράβολο αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το δρόμο για να σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες τα παράβολα των αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, η οποία τινάζει κυριολεκτικά… στον αέρα τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Από εδώ και στο εξής, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει ένσταση μπορούν να παρακάμπτουν αυτό το βήμα (σ.σ.: χωρίς δηλαδή να πληρώσουν το αντίστοιχο παράβολο) πηγαίνοντας απευθείας στο ΣτΕ. Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταθέσει αντίρρηση να προχωρήσουν σε ανάκληση, με την οποία θα τους επιστραφούν τα χρήματα (σ.σ.: εφόσον η απόφαση του ΣτΕ βγει υπέρ τους).
Η απόφαση
Η… βόμβα έσκασε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση, που αφορά την «Ακύρωση της εν μέρει κύρωσης του δασικού χάρτη Μαραθώνα». Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε αίτηση που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2012 από ιδιοκτήτη, κρίνοντας μεταξύ άλλων πως «…Υπόκεινται, επομένως, σε αίτηση ακυρώσεως […] όχι μόνο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 19 του ν. 3889/2010, δηλαδή μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν […] αλλά και οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου και αφορούν το μέρος των αναρτηθέντων δασικών χαρτών που δεν έχει αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων […]. Κατά συνέπεια, και παρότι στο άρθρο 17 του ν. 3889/2010 δεν περιλαμβάνεται διάταξη αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 19 παρ. 4 (ήδη 5) του ίδιου νόμου, προβλέπουσα και ρητώς την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως, η πράξη μερικής κύρωσης δασικού χάρτη του άρθρου 17 του ν. 3889/2010, η οποία συνεπάγεται την οριστικοποίηση του χάρτη κατά το μέρος αυτό και την πρόσδοση σε αυτόν πλήρους αποδεικτικής ισχύος, υπόκειται […] σε αίτηση ακυρώσεως, και μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ανατροπή
Μια τέτοια εξέλιξη -αν φυσικά προχωρήσει και από πλευράς ΥΠΕΝ- τείνει να δώσει μια μεγάλη ανάσα σε όλους τους ιδιοκτήτες που θα αποφύγουν τα επιπρόσθετα «χαράτσια». Ωστόσο, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τα μέτωπα που ανοίγουν είναι πολλά. Πρώτα από όλα, θα χαθούν πολλά από τα χρήματα που αρχικά υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος από τις υποβολές αντιρρήσεων. Εν συνεχεία, στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο (δασολόγοι, τοπογράφοι, συμβολαιογράφοι) θα τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να συνεισφέρουν στη διαδικασία, αφού ο ρόλος τους ελαχιστοποιείται. Τέλος, οι δασικοί χάρτες αποτελούν προαπαιτούμενο και η μη έγκαιρη κύρωσή τους ενδέχεται να φέρει ρήξη με τους δανειστές – αφού μια τέτοια τροπή μπορεί να επανεκκινήσει όλο το σχεδιασμό.
Να τονίσουμε πως, όταν θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης μιας περιοχής, τότε η προθεσμία για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι 60 ημέρες.
Ανάσα…
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος και ειδικός στα θέματα δασικού περιεχομένου, Γιώργος Λωρίτης, «η πρόσφατη και νομικά γενναία απόφαση το Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να λυτρώσει τους πολίτες από τα παράβολα και τις αντιρρήσεις. Στη διαδικασία των δασικών χαρτών τα παράβολα ήταν η μεγαλύτερη αδικία και οι ίδιες οι αντιρρήσεις ήταν η μεγαλύτερη παγίδα».
Οπως σημείωσε ο κ. Λωρίτης, κατά την εκτίμηση του, η πηγή του κακού εντοπίζεται στο γεγονός ότι «δεν έγινε αντιληπτό ότι οι αντιρρήσεις, όπως και το όλο θέμα των αναρτημένων δασικών χαρτών, είναι σχεδόν μόνο νομικό ζήτημα. Δεν έγινε αντιληπτό ότι είναι διαφορετικά πράγματα το “φυσικό δάσος” (υπό την έννοια της φυσικής μορφής – κατάστασης) από το “νομικό δάσος” (υπό την έννοια του νομικού χαρακτηρισμού ως δάσους που αυτός και μόνο αυτός το υπάγει και στη δασική νομοθεσία και στο τεκμήριο κυριότητος του Δημοσίου). Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΒΑΤΙΚΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΦΙΣΑ...

55 ημέρες είναι εκεί κρεμασμένη ,πάνω στη διασταύρωση στο κέντρο της Νεάπολης,μεγάλη φανταχτερή να σου λέει έλα στον Πλούταρχο....Την βάλανε ψηλά να ανεμίζει να τραβά την προσοχή με ότι συνέπειες έχει αυτό .
Ούτε το μαγαζί που την κρέμασε δεν φιλοτιμήθηκε να την κατεβάσει ούτε ο νόμος που ισχύει για παράνομη αφίσα . Θα περιμένουμε τον Βοριά μήπως και την πάρει αυτός...

ΠΗΓΗ 
Δεσποινα Βαγγελόγλου