Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στα Αντικύθηρα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του νέου χώρου ΧΥΤΥ στην περιοχή των Μύλων Αντικυθήρων.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί "έργο πρότυπο" για την διαχείριση των απορριμμάτων σε νησιωτικές κοινωνίες.

Το έργο ως γνωστό, έχει επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ του Π.Ε.Π. Αττικής και με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Κυθήρων προσαρμόζεται πλήρως στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργεί μια σοβαρή υποδομή ολοκληρωμένου ελέγχου και βιώσιμης περιβαλλοντικής αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος που ταλαιπώρησε διαχρονικά όλες τις αρχές των νησιών.




Με τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν εκεί.

Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται.

Κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να πιάνει λιγότερο χώρο και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση).

Ότι μείνει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα.

Αυτό είναι που μεταφέρεται στους ΧΥΤΥ για να ταφεί, όπως γίνεται με τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.


------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης- Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου
------------------------------------------------------------------------------------

ΛΑΚΩΝΙΑ Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ε΄ Πολιτιστική Διημερίδα στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 20 και 21 Μαΐου 2017, η καθιερωμένη Διημερίδα στον Ναό του Αγίου Νικολάου Κάστρου Μονεμβασίας, με θέμα «Η πολιτισμική διαδρομή της Μονεμβασίας».

Η διημερίδα διοργανώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λακωνίας κ. Μανώλη Στεργιούλη, το Δήμο Μονεμβασίας και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, έγιναν δέκα επτά (17) εισηγήσεις. Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στην πρώτη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο κ. Φώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν οκτώ (8) εισηγήσεις.



Η ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων κα Ελένη Μαΐστρου και η επίκ. Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων κα Έλενα Κωνσταντινίδου, μέσα από μια διαχρονική προσέγγιση επεχείρησαν να αναδείξουν τα στοιχεία που συγκροτούν την ιδιαίτερη ταυτότητα ενός σημαντικού και μοναδικού τόπου, όπως είναι η Μονεμβασία και έθεσαν προβληματισμούς, για την μελλοντική επιβίωση και εξέλιξή του, καταλήγοντας εύλογα στο συμπέρασμα ότι η Μονεμβασία, γενέτειρα πνευματικών ανθρώπων, με μια σημαντική ιστορική παρουσία, οπωσδήποτε αξίζει την ιδιαίτερη φροντίδα και την προσεκτική διαχείριση της εξέλιξής της.



Η αρχαιολόγος κα Παναγιώτα Σκάγκου, μας παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση που επικεντρώθηκε στο αρχαιολογικό έργο που επιτελέσθηκε στη Μονεμβασία κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έγινε εκτενής αναφορά στις ανασκαφές και στις διάφορες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ενώ κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διερευνήσεων επιχείρησαν να διατηρήσουν τα κτίσματα στη μορφή που βρέθηκαν και να σεβαστούν τις οικοδομικές φάσεις και τα μνημεία. Προβάλλοντας διαφάνειες στις οποίες απεικονίζονταν μνημεία και οικοδομήματα, πριν και μετά τις εργασίες, διαπιστώσαμε ότι τα μνημεία αυτά αναδείχτηκαν και μας αποκαλύφθηκαν στοιχεία που δεν ήταν γνωστά.



Η κα Ευσταθία Χαντζή, ΜΑ, καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσπάθησε να ανιχνεύσει το διττό ρόλο της σημειολογίας του πλοίου: αφενός ως βασικού μεταφορικού μέσου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, με εμπορικές και στρατιωτικές παραμέτρους και αφετέρου, ως λατρευτικού αντικειμένου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διερεύνησε την ιστορία ενός πήλινου ομοιώματος πολεμικού πλοίου που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης Βοιών, αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες για ένα «ασφαλές» ταξίδι στον θαλάσσιο χώρο της ΝΑ Πελοποννήσου κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Aεροδρόμιο Κυθήρων - 1970

ΛΑΚΩΝΙΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Γερμανικό Παρατηρητήριο 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (ΦΩΤΟ)



  Το Γερμανικό Παρατηρητήριο ή αλλιώς «Το Έργο», βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα Βελανίδια. Το πέτρινο κτίσμα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου από τους Γερμανούς, προκειμένου να ελέγχουν το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς από το σημείο αυτό φαίνονται τα νησιά του Αιγαίου, ο Καβομαλιάς και η Κρήτη. Οι άντρες όλης της περιοχής είχαν επιστρατευτεί για την κατασκευή του έργου αυτού.
Μετά το τέλος του πολέμου, λεηλατήθηκε από τους ντόπιους.
Ο πεζοπόρος που θα το προσεγγίσει ακολουθώντας τη σηματοδοτημένη διαδρομή, θα αποζημιωθεί από την θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος, που κόβει την ανάσα.
 Από την Βελανιδιά ακολουθούμε τον δρόμο προς Άγιο Μύρο, Κάβο Μαλιά και Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο ύψος του Μύλου αριστερά μας, ο χωματόδρομος συνεχίζει ευθεία για Κάβο Μαλιά και δεξιά ανηφορίζει για την Κοίμηση (υπάρχει σχετική πινακίδα). Στρίβουμε δεξιά και στην επόμενη διασταύρωση δεν συνεχίζουμε για Κοίμηση αλλά κάνουμε αριστερά προς το βουνό. Ο δρόμος ανηφορίζει αρκετά και καταλήγει σε μία στάνη. Προχωράμε ακόμη για 300 μέτρα και αριστερά μας θα δούμε μικρή πεζοπορική πινακίδα με ένδειξη προς το Γερμανικό Παρατηρητήριο. Αφήνουμε το όχημά μας και πιάνουμε το σχετικά βατό ανηφορικό μονοπάτι (75 μέτρα υψομετρική διαφορά) που σε 1.000 μέτρα και 20'-25' θα μας οδηγήσει στο Παρατηρητήριο. Κατασκευάστηκε από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο σαν σημείο παρατήρησης και επικοινωνίας των πλοίων και των αεροσκαφών που διέσχιζαν το Μυρτώο και το Κυθηραικό πέλαγος. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική και σίγουρα αξίζει την κοπιαστική ανάβαση.ΠΗΓΗ https://www.exploring-greece.gr/