Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σε Άγιο Δημήτριο Ζάρακος και Ζούπενα οι εορτασμοί των επετείων για τα Ολοκαυτώματα των χωριών από τα ναζιστικά Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αυτός ο τόπος με αίμα πλήρωσε την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία...Απαιτούμε ενός λεπτού σιγή από όλα τα Κράτη γι' αυτή την θυσία!!!
*******
Άρθρο του Βαγγέλη Μητράκου:
Το 1944 οι Γερμανοί προκειμένου να ανακόψουν τα χτυπήματα της Αντίστασης έκαψαν δυο χωριά στη Λακωνία κι εκτέλεσαν τους κατοίκους:

Στις 4 Ιουνίου 1944 έκαψαν τον Α. Δημήτριο Ζάρακος κι εκτέλεσαν 21 κατοίκους (ανάμεσά τους κι ένα μωρό) και στις 5 Ιουνίου 1944 έκαψαν τους Αγίους Αναργύρους (Ζούπαινα) του Πάρνωνα εκτελώντας 27 κατοίκους.
Αν όμως ανατρέξει κάποιος να βρει στοιχεία για τα γεγονότα αυτά, θα ανακαλύψει (δυσάρεστα έκπληκτος), μεταξύ άλλων, και τα εξής αναγραφόμενα σε διάφορες ιστοσελίδες:
1 .«Το ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου - ένα από τα ανταρτοχώρια της περιοχής - ήταν αντίποινα των Γερμανών για τη δολοφονία του Φράντς Κρεχ και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας».
2. «…Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιστρέφοντας από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Πάρνωνα, πέρασαν μέσα από την Ζούπαινα και στην έξοδό τους δέχθηκαν ένα πυροβολισμό εκ του οποίου τραυματίσθηκε ένας εκ των Ναζιστών. Η ύπουλη αυτή πράξη, τους προκάλεσε μανία εκδίκησης…»
Δηλαδή, το να εξοντώνεις σε αντάρτικη πολεμική επιχείρηση έναν γερμανό στρατηγό, όπως ο Κρεχ, ορίζεται ως «δολοφονία» (φόνος μετά δόλου) και το να χτυπάς, ως οφείλεις κι επιβάλλεται, τους κατακτητές ναζί ορίζεται ως «ύπουλη πράξη»!
Με τον τρόπο αυτόν η ιστορία παραχαράσσεται, σε μια προσπάθεια που κρατάει (δυστυχώς) 10ετίες ολόκληρες, ώστε να ενοχοποιηθεί η Αντίσταση και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την καταστροφή των χωριών και τις εκτελέσεις και να αθωωθούν οι γερμανοί κατακτητές για όσα εγκλήματα έκαναν στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, παρ’ όλο που κανένα δικαστήριο απ΄αυτά που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι ναζί για εγκλήματα πολέμου δεν τους αναγνώρισε τέτοιο ελαφρυντικό.
Με όμοιο τρόπο, οι παραχαράκτες της ιστορίας προκειμένου για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς να υπηρετήσουν και να κρατήσουν ζωντανό το εμφυλιακό πνεύμα και το μετεμφυλιακό κράτος, προσπαθούν να χρεώσουν, υπό την ανοχή της τοπικής κοινωνίας (δυστυχώς), εδώ και 70 χρόνια, στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στην Αντίσταση την ευθύνη για τη σφαγή των 118 πατριωτών στο Μονοδέντρι της Σπάρτης.
Είναι καιρός η τοπική κοινωνία να υπερασπίσει σθεναρά και ανυποχώρητα την Αλήθεια, να καθαρογράψει την ένδοξη και τιμημένη ιστορία της Αντίστασης στη Λακωνία και να απομονώσει τα κέντρα εκείνα που λασπολογούν εναντίον της Ιστορίας και των Ηρώων.
Ηλιας Παναγιωτακακος

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ (τέλη της δεκαετίας του 70)


Ανεπίσημη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα Κύθηρα (τέλη της δεκαετίας του 70). Διακρίνονται ο Βύρων Δαπόντες, ο Γιάννης Λουράντος -Πιέρρος, ο Σπύρος Χάρος και ο Χρήστος Καλοκαιρινός.
ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ.ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΥΛΩΝΩΝ ΥΤ στον ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΥΛΩΝΩΝ ΥΤ στον ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική χαιρετίζει τη συγκέντρωση της 3ης Ιουνίου, στη Νεάπολη, εναντίον των αιολικών και των πυλώνων υψηλής τάσης στον τόπο μας.

Πιστοί στις καταστατικές μας Αρχές, ήδη από το 2012 συμβάλλαμε στη δημιουργία του
Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, ενώ το 2016 ήμασταν οι πρώτοι που κινητοποιηθήκαμε εναντίον της εγκατάστασης των πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος του Δήμου Μονεμβασίας. Εκφράσαμε δε την οξεία αντίθεσή μας σε συνάντηση που επιδιώξαμε και είχαμε με τον τέως υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον τέως πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μανώλη Κορωνιωτάκη. Έκτοτε, συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δράση και εκδήλωση για το θέμα, π.χ. εκδήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2017 στη Νεάπολη, συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και βουλευτές του νομού, κτλ.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα εναντίον της εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών που έχουν χωροθετηθεί στον τόπο μας, με "Δούρειο Ίππο" την εγκατάσταση του δικτύου των πυλώνων ΥΤ κατά μήκος της Χερσονήσου του Μαλέα.
Το "πρώτο χτύπημα" γίνεται στα Κουλέντια. Εάν δεν αντιδράσουμε, σε λίγο όλες οι βουνοκορφές μας θα έχουν γεμίσει από ανεμογεννήτριες. Από τα Κουλέντια μέχρι τον Φάρο του Καβομαλιά. Θάβοντας μια για πάντα την προοπτική του τόπου μας να θεσμοθετηθεί ως Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας, Περιφερειακό Πάρκο και Σημείο Βιόσφαιρας της Unesco. Και, άρα, "θάβοντας" μια για πάντα τις προοπτικές του για ανάπτυξη και ευημερία.
Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω στους σχεδιασμούς της.
Καλούμε τους βουλευτές και τους πολιτευτές του νομού Λακωνίας να στηρίξουν τον αγώνα μας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

 ΦΩΤΟ
Κυριάκος Σούμπασης 
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα 2 Ιουνίου στην Ελίκα Λακωνίας
Με την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων,τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και αποτράπηκαν τα χειρότερα
ADELIN 107,3 FM 





Evrotas Clean ΣΤΑ ΚΚΥΘΗΡΑ 18-19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΧΑΛΙΩΝ


Αλαλούμ με ΠΔ που αναγκάζει τους δήμους να αγοράζουν… σκάφη (ΦΕΚ)

Αντιδράσεις σε Δήμους που διαχειρίζονται παραλίες έχει προκαλέσει προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4/4/2018 (στο παρά 5’ δηλαδή του καλοκαιριού) και υποχρεώνει τις δημοτικές Αρχές, πέραν από να προσλάβουν περισσότερους ναυαγοσώστες να αγοράσουν και ναυαγοσωστικά σκάφη (!) “ειδικών προδιαγραφών” καταλλήλως εξοπλισμένα και επανδρωμένα.
Αν και το αίτημα του αρμόδιου Υπουργείου φαντάζει… μελετημένο, πρακτικά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, αφού για να πραγματοποιηθεί η αγορά των συγκεκριμένων «ειδικών σκαφών» απαιτείται, πέρα από το κόστος της δαπάνης και ανοιχτός διαγωνισμός που για να ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση (άνευ ενστάσεων) χρειάζονται 3 μήνες!
Οι παραλίες τυπικά «άνοιξαν» 1η Ιουνίου και οι Δήμοι πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.
Και αυτό διότι σε περίπτωση ατυχήματος, πνιγμού ή οτιδήποτε άλλο… θα πληρώσουν τη «νύφη» οι αιρετοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς ενδέχεται να κινηθεί δίωξη εναντίον τους για αμέλεια!
Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο Π.Δ. πετάει πλέον το μπαλάκι της ευθύνης στους Δήμους και εντοπίζει τους «υπευθύνους».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ», η ΚΕΔΕ αλλά και το πανελλήνιο όργανο των ναυαγοσωστών αντιδρούν ζητώντας αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος για τη φετινή σεζόν (1 Ιουνίου – 31 Σεπτεμβρίου) και την εφαρμογή του την επόμενη χρονιά, ώστε να υπάρξει έστω, η κατάλληλη προετοιμασία.
Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στις αρμόδιες Επιτροπές των Δήμων έχουν γίνει «ομηρικές» συγκρούσεις! Εκεί υπήρξαν διαξιφισμοί για το πότε μια παραλία χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη και πότε όχι.
Ο όρος «να έχει τουλάχιστον 300 λουόμενους», αποτελεί γρίφο, διότι πολλοί αυτό τον αριθμό τον βγάζουν με το «μάτι», ενώ άλλοι μετράνε και όσους δεν κολυμπάνε αλλά και όσους πίνουν τον καφέ τους τριγύρω…!
Άλλοι πάλι επικαλούνται στοιχεία από τους πνιγμούς που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπολογίζεται ούτε η γνώμη αιρετών που έχουν άμεση επαφή με τις παραλίες καθώς εκεί στεγάζονται υποδομές των Δήμων που εκπροσωπούν.
Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να μην θέλει να κάνει πίσω, παρά τις πιέσεις. Κάποιοι μάλιστα, ειδικά για το θέμα των σκαφών, αφήνουν υπόνοιες για «φωτογραφικές» διαδικασίες.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι «πηγή» του Δήμου Πειραιά, που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπολόγισε το κόστος όλης αυτής της «αλλαγής» βάσει του Π.Δ. στα 60.000 ευρώ, μόνο για τους μήνες που θα λειτουργούν οι παραλίες ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ και ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ.
Από πλευράς Δήμου ζητήθηκε η αναβολή των διαδικασιών που προβλέπει το Π.Δ. και προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία των παραλιών. Κατόπιν, ενημερώθηκε ο αρμόδιος υπουργός. Να σημειωθεί ότι σήμερα στις παραλίες του Πειραιά υπάρχουν ναυαγοσώστες για την ασφάλεια των λουόμενων. Βεβαίως, όχι με τα «δεδομένα» που προβλέπει το «σκληρό» Π.Δ., για τους λόγους που σας αναφέραμε παραπάνω.
Σύμφωνα, επίσης, με το ρεπορτάζ:
-Το «ειδικό» σκάφος που θα πρέπει να έχει κάθε Δήμος θα ζυγίζει 160 κιλά. (Σκεφτείτε λοιπόν τον κόπο ενός ναυαγοσώστη που πρέπει να το σύρει στη θάλασσα σε μια έκτακτη περίπτωση…)
-Θα πρέπει οι ναυαγοσώστες να διαθέτουν VHF, κάτι που νομικά αλλά και πρακτικά πρέπει να ξεκαθαριστεί γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με συχνότητες του Λιμεναρχείου.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Σε συνέχεια λοιπόν όσων προαναφέραμε, παρουσιάζουμε μία προς μία τις αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο Π.Δ.
Είναι το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ 31 με ημερομηνία κυκλοφορίας 4/4/2018. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται της ναυαγοσωστικής ιδιότητας.
Αναφορικά με τους Δήμους (άρθρο 7), τα καινούρια δεδομένα έχουν ως εξής:
«Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου – παρατηρητηρίου ( μέχρι τώρα η απόσταση ήταν 300 μέτρα). Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει 3 τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν συντονιστή- επόπτη ναυαγοσώστων. Επίσης, πρέπει να κατασκευάζουν παρατηρητήριο για κάθε ναυαγοσώστη και τον εφοδιάζουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό ( ρούχα, φαρμακείο διάσωσης κλπ). Οι Δήμοι, οφείλουν να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον 5 μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Επιπλέον, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS – PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ. Στο σκάφος θα επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, όντες σε ετοιμότητα καθημερινά για παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι και προσλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο 
 ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΚΩΝΙΑ.Οι Εθελοντές των Κροκεών καταγγέλλουν ότι εισέπραξαν απόρριψη

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας από πυρκαγιά και κάθε άλλη φυσική καταστροφή ή έκτακτη ανάγκη,  άμεσα και αποτελεσματικά με κατάρτιση και απευθείας  συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το βασικό κίνητρο για την προσπάθειά δημιουργίας Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές.
Η προσπάθεια όμως των 22 (κατ αρχήν) πολιτών που με δυναμική και αποφασιστικότητα με κόστος στην προσωπική και οικογενειακή ζωή τους, αποφάσισαν να αποτελέσουν τον κορμό για την ίδρυση και λειτουργία  του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου τις Κροκεές απαξιώθηκε από τον Δήμο Ευρώτα.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές, (που δυστυχώς παράδειγμα σε οικία εθελοντή πυροσβέστη των Κροκεών είχαμε προ ολίγων μηνών), οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, η αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων, η ανάγκη διασφάλισης του φυσικού-αγροτικού  κεφαλαίου της περιοχής μας, που αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης, η προστασία του δασικού μας πλούτου, ως κίνητρα στάθηκαν αδύναμα στην ψηφοφορία για την έγκριση του αιτήματος για το Εθελοντικό Κλιμάκιο.
Από τον πρόσφατο Ιούλιο του 2016 άρχισαν την προσπάθεια υλοποίησης μιας καθολικά αποδεκτής ανάγκης για την καλύτερη ενημέρωση, οργάνωση και εκπαίδευση έτσι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο της σωστής κατάρτισης για να είναι αποτελεσματικοί στην άμεση αντιμετώπιση  πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Η αναφορά γίνεται για τους 22 Πιστοποιημένους Εθελοντές Πυροσβέστες που δεν είναι άλλοι από τους ενεργοποιημένους συμπολίτες μας που έχουν την σωματική ικανότητα και την αποδεδειγμένη πλέων διάθεση να προσφέρουν με την προσωπική τους έμπρακτη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.
Άμεσα και μεθοδικά αφού απευθυνθήκαν στον Αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Επιπυραγό Κων/νο Γραφάκο, Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου που σύμφωνα με το υπηρεσιακό βιογραφικό του και τα ιστορικά δεδομένα είναι ο  πλέον καταρτισμένος πυροσβεστικός υπάλληλος για θέματα που αφορούν την οργάνωση, εκπαίδευση και κατάρτιση εθελοντών πυροσβεστών, ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και είναι ήδη το Έμψυχο δυναμικό για την Εθελοντικό Κλιμάκιο των Κροκεών.
  • Η χιλιομετρική απόσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και από τον ήδη υπάρχοντα Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στη Μυρτιά,
  • ο πραγματικός χρόνος μετακίνησης ενός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος και επέμβασης σε οποιοδήποτε περιστατικό στις Κροκεές ,
  • η ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου του δάσους του Βασιλακίου,
  • οι πληγές από τα κατεστραμμένα από πυρκαγιά σπίτια σε Κροκεές Λάγιο και της επιχείρησης του Εθελοντή Συγχωριανού μας στα Χάνια Βασιλακίου από το 2016 έως σήμερα,
  • η απειλή οποιασδήποτε μελλοντικής πιθανότητας πυρκαγιάς και η ευκαιρία αφού εκπαιδευτήκαμε και αν οργανωθούμε να την αντιμετωπίσουμε στην έναρξή της συνδράμοντας έτσι στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολύ σύντομο χρόνο μειώνοντας την πιθανότητα καταστροφής δεν μας αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη.
Το γεγονός ότι σημαντικό Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό δηλαδή στολές και πυροσβεστικά αρβύλα έχουν δωριστεί στους εθελοντές από πολίτες, επαγγελματίες, τον συνεταιρισμό και σύλλογο Αμερικής – Καναδά, είναι απόδειξη την υποστήριξης των συμπολιτών μας  στην προσπάθεια αυτή.
Η υποστήριξη όμως από την επίσημη πολιτεία  σε όλη αυτή την κινητοποίηση πολιτών, φορέων, συλλόγων και επαγγελματιών  ήταν η μετάφραση σε αρνητική ψήφο στην στάση «παρών» που εξέφρασε μερίδα των Δημοτικών Συμβούλων σου Δήμου Ευρώτα. 
Ζητήσαμε να στηρίξουμε την διατήρηση του ίδιου του τόπου μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής καθώς και της προστασίας της ζωής των συνανθρώπων μας με την δική μας συνεισφορά σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. 
Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι…
Οι Εθελοντές των Κροκεών που εισέπραξαν  την απόρριψη.
ΠΗΓΗ http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΓ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ



ΑΒΛΕΜΟΝ  ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                     
ΜΠΟΥΣΓΟΥ 1
30300 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
ΑΦΜ 997485403
ΔΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Email: ablemon.n.e@gmail.com

                                                                                                      Πειραιάς, 02 -06-2018





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε  ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω βλάβης   το  δρομολόγιο του ΕΓ/ΟΓ ΙΟΝΙΣ Ν.Π 8775 αύριο Κυριακή 03-06-2018 από Κίσσαμο προς Αντικύθηρα-Κύθηρα-Πειραιά δεν θα εκτελεστεί




Για την ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε





Σοφία Τσαϊλά







Γυμνάσιο Κυθήρων.Ολοκλήρωση Υλοποίησης Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης στα πλαίσια του Erasmus+

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Γυμνασίου μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Τρείς καθηγητές και η Διευθύντρια του σχολείου συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν δομημένους κύκλους μαθημάτων στη Βαρκελώνη Ισπανίας με θέμα «Βελτίωση της Διοίκησης του Σχολείου», στη Φινλανδία με θέμα «Επισκέψεις σε σχολεία και εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με το επιτυχημένο Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα» και στη Φλωρεντία με θέμα «Ενσωμάτωση, διαπολιτισμικές τάξεις, διαδικτυακά εργαλεία που προωθούν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στη διδασκαλία». Οι δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη και ο αντίκτυπος στο παιδαγωγικό έργο του σχολείου αλλά και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα αναμένεται να είναι σημαντικός.
ΠΗΓΗ http://gym-kythir.att.sch.gr

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Συνδικαλιστική Παράταξη Νοσοκομείου Μολάων.Αναβάθμιση η μετεξέλιξη σε κέντρο επείγοντος τραύματος;


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Συνδικαλιστική Παράταξη Νοσοκομείου Μολάων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                                                    Μάιος 2018
Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της εμπάθειας του κ. Γρηγοράκου Λ. απέναντι στην κοινωνία της νοτιοανατολικής Λακωνίας.  Καλυπτόμενος πίσω από την βουλευτική ασυλία, χρόνια τώρα, συκοφαντεί το προσωπικό και την παροχή υπηρεσιών του Νοσοκομείου Μολάων και υπονομεύει με πολλαπλούς τρόπους τη λειτουργία του. Αυτή τη φορά η εμμονή του, έφτασε σε επίπεδο παραληρήματος. Προφανώς και δεν χρήζει απάντησης. Άλλωστε η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ποιος ξεκίνησε το 2011 την προπαγάνδα για την ενοποίηση, ουσιαστικά την κατάργηση ως νοσοκομείο απο τον υγειονομικό χάρτη, της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων.
Από την άλλη πλευρά, ακούσαμε την αναπληρώτρια Διοικήτρια τόσο στην τελευταία της συνέντευξη όσο και στην τοποθέτησή της στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, να παραδέχεται όλες τις ελλείψεις στο νοσοκομείο αλλά στα πλαίσια της κλασσικής επικοινωνιακής τακτικής να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.
Αναφέρθηκε στις θέσεις που προκηρύχτηκαν και ουσιαστικά αφορούν σε κάλυψη ενός μόνο μέρους των αποχωρησάντων. Οι προσλήψεις υστερούν των αποχωρήσεων και των πραγματικών αναγκών ακόμα περισσότερο. Το νοσοκομείο είχε 4 μόνιμους παθολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο μία θέση.  Είχε 3 μόνιμους αναισθησιολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο 1 θέση.  Η προκήρυξη των θέσεων ενός ορθοπεδικού και ενός χειρουργού  μετά την πρόσφατη αποχώρηση των υπηρετούντων  αφήνει μηδενικό ισοζύγιο.   Η θέση του ουρολόγου μέχρι τώρα δεν έχει επαναπροκηρυχτεί. Όσο για τη θέση οφθαλμίατρου και παιδιάτρου ούτε συζήτηση για πρόσληψη. Από τους 2 μόνιμους γυναικολόγους, που είχε το νοσοκομείο πριν λίγα χρόνια, έχει διοριστεί μόνο 1 μόνιμος, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά, ελλείψει δεύτερου παιδιάτρου και αναισθησιολόγου.  Η άλλη θέση καλύπτεται με επικουρικό που σύντομα λήγει η θητεία του.
Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της στελέχωσης είναι θετική αλλά το τελικό ισοζύγιο δυστυχώς είναι αρνητικό.
Στην κατεύθυνση της αποστελέχωσης κινούνται η μετακίνηση ενός μόνιμου παθολόγου για στελέχωση του ΤοΜΥ Σπάρτης και η μετάταξη ενός βιοπαθολόγου χωρίς να αντικατασταθούν καθώς και οι μετατάξεις  και οι χρόνιες αποσπάσεις μόνιμων νοσηλευτών σε άλλες μονάδες υγείας χωρίς αντικατάσταση.
Δύσκολα ένας γιατρός θα αποφασίσει να έρθει και να παραμείνει σε μία μονάδα στην οποία δεν παρέχεται ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού και ειδικοτήτων για να μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια και ανά πάσα στιγμή θα διακινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος εξαιτίας των ελλείψεων.  Όπως επεσήμανε και η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση του Οκτωβρίου 2017, οι εφημερίες στο νοσοκομείο γίνονται ανά τομείς π.χ. Παθολογικός τομέας, χειρουργικός τομέας και στους τομείς υπάγονται ορισμένες ειδικότητες.  Φανταστείτε σε ένα τροχαίο να εφημερεύει νεφρολόγος για τον παθολογικό τομέα και γυναικολόγος για τον χειρουργικό τομέα. Και μάλιστα χωρίς στελεχωμένο ΕΚΑΒ.
Θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού παραμένουν χρόνια κενές ακόμα και μετά τις καταργήσεις του 2011.  Τις θέσεις που αφήνουν κενές έρχονται και τις καταργούν για να μην φαίνονται τα κενά, ενώ αναμένεται νέος γύρος κατάργησης θέσεων από τον ενοποιημένο οργανισμό.  Γιατί όπως είπε και ο τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος,  Σπάρτη και Μολάοι «είναι ένας οργανισμός».
Βαφτίζουν προσλήψεις την προσωρινή σχέση εργασίας 10 νοσηλευτών με μπλοκάκι που πληρώνονται από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου όπως και οι επικουρικοί και όχι από επιχορήγηση. Στόχος της κυβέρνησης, εκτός των άλλων, η εξάρτηση των εργαζομένων, η μείωση των εισοδημάτων και η ανακύκλωση της ανεργίας.
Επιμελώς διατύπωσε ότι “τώρα έχουμε χρήματα για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού” αποκρύπτοντας ότι το ποσό των 178.000 αφορά επιχορήγηση του 2008 και όχι του 2018 και απαιτούνται αρκετά περισσότερα γιατί πλέον πολλά μηχανήματα είναι απαξιωμένα ή σε αχρηστία. Τα 178.000 αφορούσαν στην αγορά ακτινολογικού συγκροτήματος που τελικά δώρισε στο νοσοκομείο ο ΟΠΑΠ και τα χρήματα αυτά, τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν δεσμευμένα. Θετική και αυτονόητη ενέργεια η αποδέσμευσή τους αλλά να ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε, αφού το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι κι αυτό παγωμένο. 
Στη συνέντευξη της η αναπληρώτρια διοικήτρια, κλείνοντας, με  μία πολύ προσεγμένη “ήξεις αφήξεις” δήλωση, αφενός διαβεβαιώνει ότι το νοσοκομείο “δεν θα υποβαθμιστεί” (λες και δεν λειτουργεί ήδη υποβαθμισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) αφετέρου θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια της τη δήλωση επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί βέβαια να γνωρίζει τις επιδιώξεις άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων” λες και η ίδια αποτελεί κάτι ξέχωρο και δεν είναι η προέκταση του υπουργείου στο χώρο, για να εφαρμόζει τις πολιτικές του και να τις χειρίζεται επικοινωνιακά.
Τα τελευταία χρόνια οι  κυβερνήσεις και οι συν αυτώ παίζουν με τις λέξεις στις οποίες έχουν δώσει νέες έννοιες, αφού η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017 τόνισε ότι θεωρεί αναβάθμιση τη μετεξέλιξή του σε κέντρο επείγοντος τραύματος.  Το 2010 διορισμένα μέλη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, υποστήριζαν ότι αναβάθμιση είναι η ενοποίησή του με την Σπάρτη και σήμερα δηλώνουν ότι “ανησυχούν” από τα αποτελέσματα.
Εδώ και χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις  αλλοιώνουν τις έννοιες, γυρίζουν τη λογική ανάποδα και θεωρούν ότι ο κόσμος τους πιστεύει ακόμα. Λες και ο καθένας δεν βιώνει στην καθημερινότητά του τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.
Το νοσοκομείο όπως είπε η αναπληρώτρια διοικήτρια  και είναι στο μόνο που θα συμφωνήσουμε “στάθηκε όρθιο σε δύσκολους καιρούς”, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, κόντρα στις ψηφισμένες απο όλες τις κυβερνήσεις μνημονιακές πολιτικές.
Οι πολιτικές είναι ίδιες, τα πρόσωπα αλλάζουν τεχνηέντως. Από το 2011 τα σχέδια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. με αποκορύφωμα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, για συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων, μειώσεις προσωπικού και χρηματοδότησης, με συνακόλουθη μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, συντελούνται αργά και μεθοδικά. Όλο και δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων, δεκάδες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες και όσοι ακόμα μπορούν, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το πενιχρό διαθέσιμο, μετά την άγρια φορολογία και τις περικοπές, εισόδημά τους.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, προβλέπει μείωση της επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 373 εκατομμύρια με αντίστοιχη μείωση υπηρεσιών, ενώ η κάλυψη των ανασφάλιστων καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και μειώνονται. Διαχείριση της φτώχιας που μας έχουν επιβάλλει λέγεται αυτό. 
Η στελέχωση και η χρηματοδότηση του τομέα της υγείας πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όμως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προηγούνται τα ματωμένα πλεονάσματα που χωρίς ντροπή υπερηφανεύονται ότι πετυχαίνουν φτωχοποιώντας το λαό, κατάσχοντας την περιουσία που με πολύ κόπο απέκτησε, αυξάνοντας διαρκώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνοντας σε επίπεδο φιλοδωρήματος τις συντάξεις εξαθλιώνοντας τους γέροντες, αυξάνοντας την ανεργία και στέλνοντας χιλιάδες νέο επιστημονικό προσωπικό στη μετανάστευση και υποθηκεύοντας τη ζωή όλων των γενεών τουλάχιστον μέχρι το 2060 εξαιτίας ενός παράνομου χρέους που φόρτωσαν άδικα στο λαό για να σώσουν τις τράπεζες.
Τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα και υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.  

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.


ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΜΟΛΑΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΕΡΊΠΟΥ 20ΕΤΙΑ (!!!!).


ΠΛΗΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.  ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ.

https://molaoi-nosokomeio.blogspot.com

ΒΑΤΙΚΑ.Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων και του δικτύου υψηλής τάσης στον τόπο μας.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου και ώρα 11:30 το πρωί στην πλατεία της Νεάπολης καλούμαστε οι δημότες του Δήμου Μονεμβασιάς να δώσουμε όλοι το παρόν ,στην συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων και του δικτύου υψηλής τάσης στον τόπο μας. Αγαπητοί μου συνδημότες υπάρχουν σοβαροί λόγοι που λέμε ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα . Κάποιοι εδώ και χρόνια αποφάσισαν τον προσδιορισμό του τόπου μας χωρίς να μας ρωτήσουν αν εμείς θέλουμε . Και δεν είναι μόνο αυτό . Επιμένουν σε αυτό τον τρόπο ενέργειας που έχει αποτύχει αποδεδειγμένα. Να γνωρίζετε ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτήν την πράσινη ενέργεια αρκεί να κοιτάξετε προσεκτικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι επενδυτές με επιδοτήσεις και τα δικά μας χρήματα μας υπόσχονται ανταλλάγματα κάνοντας μας "δωράκια" για να τους παραχωρήσουμε τον τόπο μας να τον φυτέψουν ανεμογεννήτριες και ξεσκίζουν τα βουνά μας με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Καμία περιοχή δεν αναπτύχθηκε τουριστικά και θα ήταν ανόητο να πιστέψει κανείς ότι κάποιος θα επενδύσει στον τουρισμό έχοντας πάνω από το κεφάλι του τα σιδερένια πουλιά. Υπάρχουν τρόποι παραγωγής ενέργειας που ακολουθούν τα σύγχρονα κράτη αφήνοντας πίσω την αποτυχημένη μη παραγωγική αιολική ενέργεια. Ακούω από κάποιους για θέσεις εργασίας ,μην κοροιδευόμαστε ,το αιολικό πάρκο θα μας κάνει ...απλά αέρα. Αναρωτηθείτε γιατί αιολικά πάρκα στην Μάνη και στον Δήμο Μονεμβασιάς και ούτε μία στην Μεσσηνία? Γιατί υπογειοποίηση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης στην Κρήτη ενώ σε μας φυτεύουν πυλώνες υψηλής τάσης . Μέχρι πότε θα αποφασίζουν άλλοι για μας, μέχρι πότε θα μας συμπεριφέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους το πως και τι θέλουμε εμείς για τον τόπο μας. Αντί να γίνονται έργα υποδομής για την ήπια ανάπτυξη του τουρισμού , να γίνουν δρόμοι ,να έχουμε ακτοπλοική σύνδεση να προσελκύσουμε επενδυτές στον τομέα του τουρισμού ,να κρατήσουμε τους νέους μας ,να ανθίσουν επαγγέλματα που έχουν μαραζώσει ,αντιθέτως μας ζητάνε να παραχωρήσουμε τον τόπο μας ,μάλλον λάθος μας καταπατούν τον τόπο μας χωρίς να μας ρωτήσουν.
Ας μην μείνουμε απαθείς σε αυτό που συντελείτε στον τόπο μας, πρέπει να ενώσουμε φωνή ,να αποφασίσουμε εμείς αν θα το επιτρέψουμε η όχι . Είναι το δικό μας παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και αυτό είναι ευθύνη .Ας δείξουμε λοιπόν ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα προασπίσουμε και τα δύο.

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Από το πρωί στις 11:30 νεκρές οι γραμμές σταθερού τηλεφώνου και ίντερνετ στην Αγία Πελαγία Κυθήρων.Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν στο όμορφο νησί των Κυθήρων ,νεκρές οι γραμμές σταθερού τηλεφώνου .Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της Αγίας Πελαγίας και κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις στην σταθερή επικοινωνία και διαδικτυακά. Πληροφορίες λένε για βλάβη χωρίς όμως να διευκρινίζεται που ακριβώς.
Οι κάτοικοι περιμένουν τις επόμενες ώρες να έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία ,υπάρχουν άνθρωποι που γι αυτούς είναι σημαντική η επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους ,αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς το Σαββατοκύριακο αυξάνεται η επισκεψιμότητα στο όμορφο νησί των Κυθήρων και ίσως ο φορέας θα πρέπει να κινητοποιηθεί για την γρήγορη αποκατάσταση καθώς αυτή η βλάβη προκαλεί αγανάκτηση σε όλους που πληρώνουν την παροχή .

Από τις 11:30 Το πρωί έχει κοπεί το ίντερνετ στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας και στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού και τα σταθερά τηλέφωνα λόγω του ότι κόπηκε μέρος από τις οπτικές ίνες. Περιμένουμε αύριο το συνεργείο του ΟΤΕ από την Πελοπόννησο να αποκαταστήσει την ζημιά..όσοι δεν έχουν σταθερό τηλέφωνο ας επικοινωνήσουν με το 13888 να τους γίνει δωρεάν εκτροπή στο κινητό τηλέφωνο τούς..