Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη επιτυχία η ομιλία του Γιώργου Κασσιμάτη στην ΑΣΟΕΕ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομιλία του καθηγητή Γιώργου Κασσιμάτη στην ΑΣΟΕΕ την Δευτέρα (9/11/15), στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα "Ο Δρόμος της Αριστεράς", με θέμα "Καθεστως δανεισμού και πολιτικός αγώνας για να μη σβήσει η χώρα".

Άπαντες παρευρισκόμενοι που κατέκλυσαν την αίθουσα, άκουσαν προσεκτικά και χειροκρότησαν τον καθηγητή για το σθένος και την μαχητικότητά του στην προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό Λαό για τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης στη χώρα, ενώ ιδιαίτερα θερμές και συγκινητικές ήταν οι αντιδράσεις όλων, όταν ο Γιώργος Κασσιμάτης μετέφερε τον χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη!

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού παρευρεθήκαμε, στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε παρόμοια προσπάθεια ενημέρωσης και αφύπνησης και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να φτάσει η Ιδέα για Εθνική Ανεξαρτησία που "έσπειραν" ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασσιμάτης το 2010 με την ίδρυση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (Σπίθα), στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας!

Πηγή: theodorakism.gr

Ε.Ο.Δ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.[ Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ]

Δελτίο Τύπου
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Λακωνίας), θέλοντας να συνδράμει στην ανακούφιση των προσφύγων συνανθρώπων μας γνωστοποιεί στους πολίτες της Λακωνίας την δράση ενίσχυσης που πρόκειται να αναλάβει το τμήμα Ανθρωπιστικών Αποστολών.
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η συγκέντρωση και διανομή ρουχισμού, τροφίμων, παιχνιδιών και άλλων αγαθών σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας προκειμένου να υποδέχονται καθημερινά τεράστιο αριθμό προσφύγων.
Στο πλαίσιο αυτό καλεί όλους του Λάκωνες να συνδράμουν στην εν λόγω προσπάθεια με το να προσφέρει ο καθένας ότι μπορεί, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την υποστήριξή του.
Τα προσφερόμενα αγαθά θα συγκεντρώνονται στο γραφείο της ομάδας, 2ο χλμ επαρχιακής οδού Σπάρτης-Καστορείου (Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία), όπου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρα 6:00-8:00μμ, μέλη της ομάδας θα παραλαμβάνουν τις προσφορές, σε πρώτη φάση, για το διάστημα από 11/11/2015 έως 02/12/2015. Σε επόμενο χρόνο και ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου θα υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, δεδομένου ότι οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών δεν σταματούν.
Τα είδη που θα συλλέγονται είναι:
• Συσκευασμένα τρόφιμα: ατομικά νερά, βρεφικές τροφές σε βαζάκια, βρεφικό γάλα σε σκόνη, χυμοί, ατομικές συσκευασίες μπισκότων/κρουασάν/φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες/βούτυρα, ζάχαρη, κονσέρβες (χωρίς χοιρινό &να μην χρειάζονται ανοιχτήρι)
• Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, ξυραφάκια, σαπούνι)
• Λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, μαξιλάρια, υπνόσακοι)
• Παιδικά είδη (πάνες, καροτσάκια, μάρσιποι, μπιμπερό, χαρτί, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, παιχνίδια)
• Είδη οικιακού καθαρισμού (απορρυπαντικά ρούχων σε σκόνη, λάτεξ, γάντια μιας χρήσεως, βέτεξ, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σκούπες, φαράσια, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά ποτήρια, βραστήρες)
• Είδη ρουχισμού χειμερινά και άνετα (κυρίως αδιάβροχα, σακίδια, γαλότσες, γάντια, σκούφους, κασκόλ)
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΔ Λακωνίας, κα Πολυτίμη Σταθάκου (6973775293), την Υπεύθυνη του Τμήματος Ανθρωπιστικών Αποστολών κα Μερεκούλια Καλλιόπη (6975851691), την συναρμόδια του τμήματος, κα Βικτώρια Δεμέστιχα (6987115686) καθώς και στα Μέλη της ΕΟΔ Λακωνίας κα Γεωργίτσου Μαρία (6946741575) και κα Πρόγγα Βασιλική (6945414466).
Γνωρίζοντας από προηγούμενες προσπάθειες στα πλαίσια ανθρωπιστικής βοήθειας ότι οι Λάκωνες ξέρουν να στέκονται δίπλα σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση και την συνεισφορά σας και σε αυτήν μας την προσπάθεια.
Από το Δ.Σ της Ε.Ο.Δ. Λακωνίας

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ ΚΥΘΗΡΑ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Απο 16 Νοεμβρίου-24 Δεκεμβρίου θα τελεστεί 40λείτουργο
καθημερινά εκτώς Κυριακών.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως, τα οποία θα μελετάμε όλο αυτό το διάστημα.
Έυχομε η Αγία Μόνη να χαρίζει σε όλο τον κόσμο υγεία
Καλό και ευλογημένο 40ήμερο.

Πηγή 
Γεωργιος Αδικημενακης

ΒΑΤΙΚΑ. ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 1950

Πηγή φωτό  
Panagiotis Damianakis

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.- ΕΡΩΤΗΣΗ. ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ‏ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για το νέο νοσοκομείο Κυθήρων που λειτουργεί εδώ και 1 χρόνο με ελλείψεις σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
 Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί για έναν ειδικευμένο χειρουργό και έναν ειδικευμένο ιατρό Μαιευτικής- Γυναικολογίας, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες.
«Το Νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα την πρόσληψη Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου και Παθολόγου, ενώ απαιτείται και ένας Καρδιολόγος, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί ήδη από την αρμόδια ΔΥΠΕ (υπ΄αρίθμ 294/09-04-2015),» επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, προσθέτοντας πως κενές παραμένουν και 7 θέσεις διοικητικού – τεχνικού προσωπικού που έχουν επίσης ζητηθεί και απαιτείται η άμεση προκήρυξή τους.
Ο κ. Κατσαφάδος υποστηρίζει πως οι ελλείψεις των ειδικοτήτων αυτών έχουν ως συνέπεια, πολλά απλά περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται επιτυχώς στο νησί, να μεταφέρονται στη Σπάρτη ή την Αθήνα με τεράστιο οικονομικό κόστος, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους ασθενείς, καταστώντας το νοσοκομείο των Κυθήρων με τον τρόπο αυτό ανενεργό.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων τονίζει ακόμη ότι κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου, ενώ θεωρεί ζωτικής σημασίας την ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού που έχει ζητηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το νησί των Κυθήρων διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Νοσοκομεία στη Χώρα, το οποίο δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί επίσημα, ωστόσο λειτουργεί κανονικά εδώ και περίπου 1 έτος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Ωστόσο, το νέο Νοσοκομείο Κυθήρων, εμβαδού 3.000 τ.μ., προκειμένου να είναι λειτουργικό και αποδοτικό, χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό του, αλλά και τη στελέχωσή του στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα, κρίνεται απαραίτητο να αυξήσει τον προϋπολογισμό του κατά 150.000€, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, καθώς επεκτάθηκε περίπου στο τριπλάσιο.
Επιπλέον, με απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις δύο (2) ιατρών, ενός ειδικευμένου ιατρού Χειρουργικής (Αρ.Πρωτ.: Υ10α/ΓΠ39616/2011/15-10-2014) και ενός ειδικευμένου ιατρού Μαιευτικής – Γυναικολογίας (Αρ.Πρωτ.: Υ10α/ΓΠ47095/11-08-2014). Ωστόσο οι προσλήψεις αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, παρότι είναι εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες. Παράλληλα, το Νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα πρόσληψη ιατρών τεσσάρων ειδικοτήτων, Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου και Παθολόγου, ενώ απαιτείται και ένας Καρδιολόγος, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί ήδη από την αρμόδια ΔΥΠΕ (υπ΄αρίθμ 294/09-04-2015). Κενές παραμένουν και 7 θέσεις διοικητικού – τεχνικού προσωπικού που έχουν επίσης ζητηθεί και απαιτείται η άμεση προκήρυξή τους. Συνεπεία των ελλείψεων αυτών των ειδικοτήτων είναι ότι πολλά απλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται επιτυχώς στο νησί, χρειάζεται να μεταφέρονται στη Σπάρτη ή την Αθήνα, με τεράστιο οικονομικό κόστος, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους ασθενείς, καταστώντας το νοσοκομείο των Κυθήρων, με τον τρόπο αυτό, ανενεργό.
Ακόμα κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου, που επρόκειτο να τοποθετηθεί με ιδιωτική δωρεά και τελικά δεν τελεσφόρησε. Η ύπαρξη αξονικού τομογράφου μαζί με το απαιτούμενο προσωπικό στο Νοσοκομείο Κυθήρων θα το καταστήσει αυτάρκες σε σοβαρά περιστατικά και κυρίως στη διάγνωση, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 
Τέλος, νευραλγικής σημασίας για το νησί είναι η  ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού είναι ζωτικής σημασίας και έχει ζητηθεί ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε στέρεες προϋποθέσεις βιωσιμότητας στο Νοσοκομείο, ενώ θα ενίσχυε σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό στο νησί, προσελκύοντας ασθενείς από την γύρω περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις ενός Χειρουργού κι ενός Μαιευτήρα- Γυναικολόγου, παρότι έχουν εδώ και πολύ καιρό εγκριθεί;
2. Προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου, Παθολόγου και Καρδιολόγου που χρειάζεται το νοσοκομείο και πότε;
3. Τι προτίθεται να πράξει για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου;
4. Εξετάζει την ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού;

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                 Πειραιάς 11 Νοεμβρίου 2015
Κώστας Κατσαφάδος
 Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΑΧΙΩΝΑ ΑΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  11/11/15
                           
Το δρόμο της υλοποίησης  παίρνει η κατασκευή του αντιπροσαμμοτικού βραχίωνα  ανάντι  του αλιευτικού  καταφυγίου  Βελανιδίων  για τη προστασία της παραλίας Βελανιδίων καθώς  και του αλιευτικού καταφυγίου από το μπάζωμα που προκαλεί η μεταφορά της άμμου.
Οπως έχουμε ενημερώσει ήδη από το  Σεπτέμβριο η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία  Τζανετέα ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχα διατυπώσει εγκαίρως  για την αναγκαιότητα της εργασίας αυτής .
Μετά λοιπόν τις απαραίτητες διαδικασίες που προηγήθηκαν και τη χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου της μελέτης για το έργο αυτό, η Περιφέρεια προχωρά στη διαδικασία δημοπράτησης του με πίστωση  που ενέκρινε η Περιφέρεια  από το προυπολογισμό της.
Τη  Παρασκευή 13/11/2015  η  οικονομική επιτροπή της περιφέρειας θα συζητήσει  την
 Έγκριση Συμβατικών Τευχών, Διακήρυξης Σχεδίου Ασφαλείας και Υγείας (Σ.Α.Υ.) και Φακέλου Ασφαλείας και Υγείας (Φ.Α.Υ.) και σύσταση της επιτροπής διεξαγωγής του πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΛΟΥ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥ ΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ», Π/Υ: 60.000 €.

                                                                                                    Μανώλης Αντωνάκος

ΚΑΨΑΛΙ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟ

ΠΗγή φωτό
Nikos Desillas

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ για τις αγροτικές πληρωμές

Τα επίσημα στοιχεία για τις πληρωμές που έγιναν στο νομό μας από τις αρχές του έτους κοινοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να απαντήσει με αριθμούς στις μομφές της αντιπολίτευσης περί καθυστερήσεων (βλ. εδώ).
Οι πληρωμές που έχουν γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λακωνία από 1/1/2015 έως 6/11/2015 ανέρχονται συνολικά σε 7.949.362,67 ευρώ. Συγκεκριμένα, για το ταμείο ΕΓΤΑΑ αντιστοιχούν 2.300.628,53 ευρώ και για το ταμείο ΕΓΤΕ τα υπόλοιπα 5.648.734,14 ευρώ.
Όπως ακόμη σημειώνεται, έχουν γίνει πληρωμές σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που εκκρεμούσαν ήδη από το 2010, ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα ακολουθήσουν επιπλέον καταβολές από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τέλος, η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης αποδίδεται από το κυβερνητικό κόμμα κυρίως στο ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη αναμένεται πάντως να καταβληθεί το 90%. “Συνεπώς”, συμπεραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, “καταβάλλεται λίγο αργότερα η προκαταβολή, αλλά αρκετά νωρίτερα η εξόφλησή της”. Όπως μάλιστα υπενθυμίζει, την αντίστοιχη πρώτη χρονιά εφαρμογής νέας ΚΑΠ, το 2006, οι επιδοτήσεις είχαν καταβληθεί τον Γενάρη του 2007.
“Οι δύσκολες στιγμές που πράγματι περνά ο κόσμος της αγροτιάς έγιναν δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αντικείμενο για ευκαιριακή πολιτική. Η εικόνα διάλυσης που θέλει η αντιπολίτευση να παρουσιάσει, εκμεταλλευόμενη την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όσον αφορά στις πιστώσεις που καταβάλλονται, ακυρώνεται από την πραγματικότητα και τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων φορέων”, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ  http://www.laconialive.gr/

Οικονομικές Δυσχέρειες Ιδρύματος Μιχαήλ Παναγιώτου

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ
ΜΙΧΑΗΛ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΠΟΤΑΜΟΣ – ΚΥΘΗΡΩΝ
Τ.Κ. 802 00 ΚΥΘΗΡΑ
                                             
    Ἐν Κυθήροις τῇ 30ῃ Ὀκτωβρίου 2015
Ἀριθ.Πρωτ.:3

Θερμή Ἔκκληση
         
          Μετά τήν πρόσφατη ἐνημέρωσί μας πρός τίς Τοπικές Ἀρχές, Φορεῖς, Σωματεῖα καί Συλλόγους τῆς νήσου μας, σχετικά μέ τήν οἰκονομική δυσπραγία τοῦ Κοινωφελοῦς Ἱδρύματος Μ.Παναγιώτου (Πνευματικοῦ Κέντρου Ποταμοῦ), ἀπευθυνόμαστε καί σέ κάθε συμπολίτη μας Κυθήριο ἤ Φιλοκυθήριο πού ἐνδεχομένως ἔχει τήν δυνατότητα συμπαραστάσεως στό Ἵδρυμα μας – Πνευματικό Κέντρο.
          Τά δύο τελευταῖα χρόνια μέ τήν βαρειά φορολογία καί τόν Ε.Ν.Φ.Ι.Α καί τά τρία (3) ξενοίκιαστα Γραφεῖα ἰδιοκτησίας τοῦ ἱδρύματος, ἐπί τῆς ὁδοῦ Ἀκαδημίας 57 Ἀθηνῶν, (γιά τά ὁποῖα ὀφείλουμε τά κοινόχρηστα) τό Ἵδρυμα Παναγιώτου ἔχει περιέλθη σέ δυσχερέστατη θέσι. Ἐνῶ πρίν ἀπό τήν κρίση εἴχαμε περισσεύματα καί ἐπιχορηγούσαμε καί τήν Φιλαρμονική Ποταμοῦ, τώρα τά χρέη μας ἀνῆλθαν στίς 6.912,00 εὐρώ ἀπό τά ὁποῖα μόλις προχθές ἐξοφλήσαμε τό μισό τῆς ὀφειλῆς στή Διαχειριστική Ἐπιτροπή τῆς πολυκατοικίας Ἀκαδημίας 57 Ἀθηνῶν, δώσαμε δηλ. τό ποσόν τῶν 1.150 εὐρώ, τήν ὀφειλή στή ΔΕΗ ἤτοι 512,00 εὐρώ, μέρος τῆς ὀφειλῆς στόν καλλιτέχνη τῆς ἀναρτηθείσης Τιμητικῆς πλάκας εἰς μνήμην τοῦ ἀειμνήστου Εὐστρ. Θεοδωρακάκη καί ἀπομένει ἡ μεγάλη ὀφειλή τοῦ ΕΝΦΙΑ, πού ἀνέρχεται στό ποσό τῶν 3.872,00 εὐρώ.
          Εἶναι πασίγνωστη στό Ποταμό, τό Βόρειο τμῆμα τοῦ νησιοῦ μας καί τήν ὑπόλοιπη Κυθηραϊκή κοινωνία ἡ σημαντική προσφορά τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου (ἐκδηλώσεις Δήμου Κυθήρων, Ἱερᾶς Μητροπόλεως, λοιπῶν Φορέων, Σχολείων καί Νηπιαγωγείων, Συλλόγων, Σωματείων καί ἰδιωτῶν).
          Κάνουμε θερμότατη ἔκκληση πρός ὅλους, ἐντοπίους καί ὁμογενεῖς Κυθηρίους, γιά βοήθεια καί συμπαράστασι. Μόλις χθές ἦλθε ἐπιστολή ἀπό τήν πιό πάνω Διαχειριστική Ἐπιτροπή, πού λέγει ὅτι ἄν δέν ἐξοφληθῆ πάραυτα ὁλόκληρο τό ὀφειλόμενο ποσό (ἐμεῖς ἤδη στέλνουμε τήν μισή ὀφειλή) θά κινηθῆ ἡ δικαστική διαδικασία
          Ἀπό πλευρᾶς μας, τό Διοικητικό Συμβούλιο τοῦ Ἱδρύματος φροντίζει, μέσῳ τοῦ νομικοῦ μας Συμβούλου κ.Δημητρίου Καλλιγέρου (210-4127646 καί κιν.6944565498) γιά τήν ἐνοικίασι τῶν ὑπολοίπων τριῶν (3) γραφείων σέ χαμηλότερη τιμή, ἀφοῦ προηγήθηκαν ἤδη οἱ προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες τοῦ διαγωνισμοῦ. Ἐπίσης, προγραμματίζουμε μετά τίς ἑορτές μιά δεξίωσι μέ μουσική ἐκδήλωσι κάι διάθεσι λαχνῶν καί ὅ,τι ἄλλο, προκειμένου νά ἐξοικονομηθοῦν κάποιοι πόροι.
          Ἀν κάποιοι εὐκατάστατοι συγγενεῖς καί γνωστοί σας ἀπό τήν ὀμογένεια ἠμποροῦν νά δώσουν χέρι βοηθείας στό ἐμπερίστατο Ἵδρυμα –Πνευματικό μας Κέντρο, τό ὁποῖο σέ καμία περίπτωσι δέν πρέπει νά σφραγισθῆ, θά μᾶς εἶναι πολύτιμη ἡ προσφορά τους. Ὁ λογαριασμός τοῦ Ἱδρύματος Παναγιώτου εἶναι:452/296002-88 ΕΤΕ Ποταμοῦ Κυθήρων.

Μέ ἐγκάρδιες εὐχές καί εὐχαριστίες

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
        Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ                                                          ΤΑ ΜΕΛΗ


                                                                                      ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ
(Τ.Σ.) †Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ                              
                                                                                ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ
                                                                               
                                                                                 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗ-ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ 

                                                                                        ΓΚΙΚΑΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΕΝ ΤΩ ΚΟΤΥΑΕΙΩ



«Διήλθομεν διά πυρός και σιδήρου και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν» (Ψλμ. 65,12)


Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ετάζοντος καρδίας και νεφρούς» (Ψλμ.7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.
Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου. Η έδρα της μονάδας του ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στο κύκλο των στρατιωτικών.
Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να δεχθεί το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως, παραμένοντας αυτάρεσκα, εγωιστικά και αυτοκαταστροφικά προσκολλημένος στη φθορά και το σκοτάδι. Οι αυτοκράτορες της Ρώμης άρχισαν και πάλι «προς κέντρα λακτίζειν» (Πράξ. 26,14). Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των λογικών προβάτων του Χριστού, διωγμό ο οποίος κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ. Έτσι, οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να τυραννούν τους χριστιανούς προσπαθώντας να τους κάνουν να αλλαξοπιστήσουν. Αυτή ήταν και η πρώτη κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ό Μηνάς κλήθηκε να πει «το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Η πίστη του στον Χριστό νίκησε την κοσμική «σύνεση» και λογική.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Στις 11 Νοεμβρίου οι ορθόδοξοι γιορτάζουν τον άγιο Μηνά, ενώ οι καθολικοί τον άγιο Μαρτίνο. Είναι διαφορετικοί άγιοι, έφιπποι και οι δύο και στις βενετοκρατούμενες περιοχές που τα δύο δόγματα ήρθαν πολύ κοντά, πολλές φορές γινόταν σύγχυση. Έτσι στα Κύθηρα οι μεν ορθόδοξοι τον καθολικό ναό του αγίου Μαρτίνου τον αποκαλούσαν άγιο Μηνά, οι δε καθολικοί τους ορθόδοξους ναούς του αγίου Μηνά τους αποκαλούσαν Σαν Μαρτίνο. Κοντά στα πηγάδια, από όπου υδρευόταν η Χώρα οι Βενετοί ίδρυσαν καθολικό μοναστήρι προς τιμήν του αγίου Μαρτίνου, ο ναός του οποίου είχε και αλτάριο του αγίου Αντωνίου της Πάδοβας και του αγίου Γεωργίου. Εκεί δημιουργήθηκε και χώρος ταφής για τους καθολικούς των Κυθήρων. Μαρτυρείται σε συμβόλαιο του 1563 και μέχρι το τέλος της Βενετοκρατίας λειτούργησε σαν φράγκικο μοναστήρι και νοσοκομειακός ξενώνας. Σε παλιά νοταριακά έγγραφα αναφέρονται ονόματα καθολικών ηγουμένων (βαρδιάνων) όπως ο φρα Βιτζέντζος Μουάτζος και ο πατέρας Νικολός Ντεμέτζος, ή προκουραδόρων (επιτρόπων) όπως ο Νικολός Λαζαρέτος κ.α. Κατά την Αγγλική περίοδο ο ναός χρησιμοποιήθηκε σαν Αγγλικανική εκκλησία και στο καθολικό κοιμητήριο θάβονταν οι Άγγλοι, ενώ τα κελιά του παλιού καθολικού μοναστηριού στέγασαν το δευτερεύον σχολείο (τη δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης στα Κύθηρα) καθώς και τη Βιτσαμάνειο σχολή. Με την Ένωση ο ναός έπαψε να λειτουργεί και σήμερα είναι ερειπωμένος, ο δε λαός τον αποκαλεί άγιο Μηνά.
Πηγή 
Eleni Harou


O ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων Μονεμβασίας, Ευρώτα και Σπάρτης

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές περιοχές του ν. Λακωνίας ήρθαν αντιμέτωπες με ισχυρές θεομηνίες, οι οποίες στο πέρασμά τους άφησαν μεγάλες καταστροφές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλονται από τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσισε στις 3 Νοεμβρίου τη χρηματοδότηση τριών Δήμων του ν. Λακωνίας με το συνολικό ποσό των διακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρω (280.000).

Η χρηματοδότηση αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες. Ειδικότερα, για τον Δήμο Μονεμβασιάς εγκρίθηκε το ποσό των εκατό σαράντα χιλιάδων ευρω (140.000), για τον Δήμο Ευρώτα το ποσό των ενενήντα χιλιάδων ευρω (90.000) και για τον Δήμο Σπάρτης το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρω (50.000).