Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΟΛΟΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Καταβάλλονται προσπάθειες από το τοπικό κλιμάκιο της ΔΕΗ ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν.
Φωτιά ξέσπασε σε κολόνα μέσης τάσης της ΔΕΗ στο Στραπόδι Κυθήρων τις βραδυνές ώρες της Κυριακής 10 Ιουνίου.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση κατοίκων,Αστυνομίας,του τοπικού κλιμακίου της ΔΕΗ και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με 2 οχήματα και άντρες που έριξαν νερό στο σημείο της κολόνας που είχε πάρει φωτιά,και περιμετρικά κάτω από την κολόνα στα ξερά χόρτα για να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης της από τυχόν καύτρες. 
Καταβάλλονται προσπάθειες από την ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν αν όχι απόψε νωρίς αύριο το πρωί.
ADELIN 107,3 FM

ΚΥΘΗΡΑ.10ο Forum Αυτοδιοίκησης: Η ΤΑ ενωμένη προτείνει, προβληματίζεται και διεκδικεί!

Στην πιο κρίσιμη εποχή των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση, έλαβε χώρα στα Κύθηρα το 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης που διοργάνωσαν στο νησί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) με την υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr το απόγευμα της Παρασκευής 8/6 έγινε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυθήρων με τη συμμετοχή δεκάδων εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος είχε στο παρελθόν διατελέσει Έπαρχος Κυθήρων καθώς και ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Χανίων και πρώην Υπουργός για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, που εκπροσώπησε την Ένωση Δημάρχων Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης ανέφερε με παραστατικό τρόπο όλα τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένας νησιωτικός δήμος και πρότεινε συγκεκριμένες ρηξικέλευθες τομές κυρίως σε ζητήματα έγκρισης δαπανών των Δήμων. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αναφορά του Δημάρχου Κυθήρων στις τραγικές καθυστερήσεις δημοπράτησης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, όπου ως παράδειγμα ανέφερε την αδυναμία αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ για την προμήθεια νέων οχημάτων δασοπυρόσβεσης, αφού οι σχετικές πιστώσεις έχουν εγκριθεί από την άνοιξη του 2016 με δικαιούχο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.  
Τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΕΝΔΑ και πρώην Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας καθώς και πολλοί παριστάμενοι και μέλη του Δ.Σ. Στο τέλος ο Δήμαρχος Κυθήρων έδωσε αναμνηστικά δώρα στους προέδρους της ΠΕΔΑ και της ΕΝΔΑ.
Το Σάββατο 9/6, στο ξενοδοχείο KYTHEA στην Αγία Πελαγία, διεξήχθη το 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης που ξεκίνησε με χαιρετισμό του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη που ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος κόμματος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, καίτοι είχαν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ που ζήτησε ιδιαίτερη βοήθεια για την πληθυσμιακή τόνωση των Αντικυθήρων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης που έδωσε έμφαση στο θέμα της απλής αναλογικής καθώς και συγκεκριμένες προβλέψεις του «Κλεισθένη», διανέμοντας στους συνέδρους και αναλυτικό κείμενο με τις απόψεις του για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, κείμενο που σχολιάστηκε θετικά από όλους τους συμμετέχοντες.
Υπήρξαν τοποθετήσεις πολλών εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων πάνω σε ζητήματα διοίκησης των Δήμων, γραφειοκρατίας, κοινωνικής πολιτικής, καταστατικής θέσης των αιρετών και φυσικά έγινε μεγάλη συζήτηση για το σχέδιο «Κλεισθένης». Τόσο ο Γιώργος Ιωακειμίδης, όσο και ο Παύλος Καμάρας, στις τοποθετήσεις αλλά και στις δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαίωμα να απουσιάζει από το διάλογο ούτε και να απορρίπτει στο σύνολό του ένα σχέδιο Νόμου, αλλά οφείλει να προσέρχεται στη διαβούλευση, ασκώντας με αυτό τον τρόπο κριτική στη στάση της διοίκησης της ΚΕΔΕ που απέρριψε το σχέδιο Νόμου ως βάση συζήτησης. Μάλιστα ο Γιώργος Ιωακειμίδης εξέφρασε τον φόβο ότι λόγω αυτής της άρνησης για διάλογο, τελικά θα ψηφιστεί ένας Νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Υπουργείου, με την Αυτοδιοίκηση απούσα, κάτι που όπως είπε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση των Δήμων και τους δημότες.
Άξια προσοχής ήταν η πρόταση του κ. Παύλου Καμάρα, πρώην Δημάρχου Πεύκης και Προέδρου της ΕΝΔΑ, για το εκλογικό σύστημα, όπου πρότεινε μια σύγχρονη μορφή ενισχυμένης αναλογικής με ξεχωριστή εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η πρότασή του για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και των δαπανών των ΟΤΑ όπου πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής με τρία σκέλη: συμβουλευτικό, προληπτικό και κατασταλτικό.
Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να εισακούσει ο αρμόδιος Υπουργός τις προτάσεις και την αγωνία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το νέο σχέδιο Νόμου, καθώς κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα την ουσία και το βάθος των προβλημάτων των ΟΤΑ παρά μόνο οι αυτοδιοικητικοί που βιώνουν καθημερινά όλες τις παθογένειες και ασυνέχειες της κεντρικής διοίκησης που διαχρονικά επιθυμούσε να χειραγωγήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Το Forum έκλεισε με ευχαριστίες προς τον φιλοξενούντα Δήμαρχο Στράτο Χαρχαλάκη και με θετικά σχόλια για την εικόνα καθαριότητας και τάξης που παρουσιάζει το νησί των Κυθήρων.
Με αφορμή τον «Κλεισθένη» ακολουθούν σε επισυναπτόμενο αρχείο, οι θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ / ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ | Προβολή/κατέβασμα
ΠΗΓΗ https://www.epoli.gr/

ΒΑΤΙΚΑ SOS. Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στο ξενοδοχείο Limira Mare

ΒΑΤΙΚΑ SOS
Φίλοι μου συνδημότες για πολλά χρόνια προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάθε φορά, τα σχέδια κάποιων που ονειρεύονται αυτόν τον τόπο να τον μετατρέψουν σε μια βιομηχανική περιοχή . Φτάσαμε στο σήμερα που οριστικά πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τον τόπο μας σε βιομηχανική ζώνη ,αλλά και σε εκείνους που "σιωπούν" .
Την Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στο ξενοδοχείο Limira Mare να είμαστε όλοι εκεί .
Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ,για να πούμε ΟΧΙ στη αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος .
Λέμε ΟΧΙ στην ακύρωση της ανάπτυξης του τουρισμού .
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Επιθυμούμε υψηλή ποιότητα ζωής μακριά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.Όποιος πολίτης θέλει να συμμετέχει ενεργά με τις γνώσεις του και τις απόψεις του, καλείται να πλαισιώσει την Επιτροπή αγώνα ,ενάντια της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Φίλε συνδημότη αποφάσισε εσύ ο ίδιος πως επιθυμείς το μέλλον του τόπου σου ,μην αφήσεις την τύχη του στα χέρια άλλων.
Σήμερα τα Κουλέντια ,αύριο η Αγία Ειρήνη μεθαύριο δίπλα σου ...Θα το επιτρέψουμε?

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Β' ΜΑΤΘΑΙΟΥ 10-6-2018

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑapostolos paulos 1
Οἱ ἀκροατές καί οἱ ποιητές τοῦ Νόμου
Στή σημερινή σπουδαία Ἀποστολική περικοπή, Χριστιανοί μου, ὁ Ἀπόστολος Παῦλος προσπαθεῖ ἀφ’ ἑνός μέν νά ἀφυπνήσει τούς πατριῶτες του Ἑβραίους καί ἀφ’ ἑτέρου νά ἐνθαρρύνει τούς ἐθνικούς (ὅσους τοὐλάχιστον ἀναζητοῦσαν εἰλικρινά τό θέλημα τοῦ Θεοῦ).
Στήν προσπάθειά του αὐτή ὁ Παῦλος, ἀφοῦ ὑπογραμμίσει μέ ζωηρές ἐκφράσεις τήν μέλλουσα Θεϊκή κρίση, ὑποδεικνύει στούς Ἑβραίους νά μή ἀρκοῦνται στήν γνώση, τήν ἐκμάθηση τοῦ Νόμου, ἐν προκειμένῳ τοῦ Μωσαϊκοῦ. Ἀντίθετα τούς προτρέπει νά ἐγκολπωθοῦν τό πνεῦμα τοῦ Νόμου, πού δέν εἶναι ἄλλο ἀπό τήν «ἐργασία τοῦ καλοῦ». Προσθέτοντας ὅτι δέν θά δικαιωθοῦν ἀπό τόν Θεό οἱ ἀκροατές τοῦ Νόμου, ἀλλά ἐκεῖνοι πού θά τόν πραγματώσουν στήν ζωή τους μέ τά καλά ἔργα.
Παράλληλα, ὑπενθυμίζει στούς ὁμοθρήσκους τους, πώς -ἐπειδή ὁ Θεός δέν εἶναι μεροληπτικός- ὅσοι ἀγνοοῦν τόν Νόμο Του, θά κριθοῦν μέ βάση τόν νόμο πού εἶναι ἔμφυτος μέσα τους, μέσα στίς καρδιές τους. Γιατί ἐκείνους ἡ ἴδια ἡ συνείδησή τους τούς τύπτει ἤ τούς ἐπαινεῖ ἀνάλογα μέ τήν διαγωγή τους.
Ὅλα αὐτά θά γίνουν τήν ἡμέρα πού ὁ Θεός θά κρίνει διά τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, τίς κρυφές σκέψεις καί διαθέσεις τῶν ἀνθρώπων.
Καί καταλήγει ἡ περικοπή μέ μιά ἔκφραση, πού γιά μᾶς εἶναι φάρος στό πνευματικό σκοτάδι καί ὁδοδείκτης στήν πορεία τῆς ζωῆς μας : «κατά τό Εὐαγγέλιόν μου»!
Τί θέλει νά πεῖ ἆραγε ὁ Ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν μιλώντας στούς Ρωμαίους (Ἑβραίους καί Ἐθνικούς) λέγοντας «…Εὐαγγέλιό του»; Μιλάει γιά τό χαρούμενο μήνυμα τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας, πού μέσα του ἐγκλείει τήν Πίστη. Μιά Πίστη, ὅμως, πού δέν ἀρκεῖται στήν γνώση ἤ στήν παραδοχή τῶν λυτρωτικῶν γεγονότων τῆς Θεϊκῆς θυσίας, τῆς Σταύρωσης καί τῆς Ἀνάστασης. Αὐτός ὁ νέος «Νόμος» τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Παύλου (καθώς καί τῶν ἄλλων Ἀποστόλων), θέλει «ποιητές» καί ὄχι «ἀκροατές». Ἄς θυμηθοῦμε τήν παραβολή τοῦ Σπορέως: ἡ δεύτερη καί ἡ τρίτη κατηγορία τῶν ἀνθρώπων, ἀκοῦν μέ εὐχαρίστηση τόν σπόρο τῆς Ἀληθείας. Ὅμως ἀποτυγχάνουν νά δώσουν καρπούς, ἐπειδή ἀκριβῶς εἶναι μόνο ἀκροατές.
Ἄς μήν μείνουμε, ἀγαπητοί φίλοι, στό νά θαυμάζουμε καί νά συγκινούμαστε ἀπό τόν λόγο τοῦ Θεοῦ. Ἄς μήν ἀρκεσθοῦμε -ἀκόμη- οὔτε καί στό Βάπτισμα, πού ἀνίδεοι δεχθήκαμε νήπια, χάρις στήν ἀγάπη τῶν γονέων μας. Ἄς καλλιεργήσουμε μέσα μας, τήν ταπείνωση, τήν ἄσκηση, τήν ἀγάπη. Τότε, ἴσως προσεγγίσουμε τούς «ποιητές» τῶν θείων ἐντολῶν. Καί, κυρίως, τῆς μητέρας τῶν ἀρετῶν, τῆς ἀγάπης. Ἔτσι, τήν ἡμέρα τῆς Κρίσεως θἄχουμε μιά βεβαία ἐλπίδα : πώς ὁ Κύριος Ἰησοῦς θά προσθέσει στό πνευματικό μας ὑστέρημα τήν πλούσια χάρη Του καί θά μᾶς σώσει!..
Πρωτ. π.Π.Μαριᾶτος

Καλή δύναμι καί καλή συνέχεια στήν νηστεία τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἤ νηστεία τοῦ θέρους, ὅπως ὀνομάζεται ἐδῶ στό νησί μας.
Ἡ δεύτερη Κυριακή τῶν Εὐαγγελικῶν Περικοπῶν τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Ματθαίου σήμερα καί ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τιμᾶ τήν ἱερή μνήμη τῶν ἁγίων Μαρτύρων Ἀλεξάνδρου καί Ἀντωνίνης (†313).
Τήν ἴδια Κυριακή τελεῖται ἡ ἱερή μνήμη ὅλων τῶν ἐν Ἁγίῳ Ὄρει διαλαμψάντων Ὁσίων Πατέρων, ὅλων τῶν ἐν Παλαιστίνῃ Ἁγίων, ἡ Σύναξις τῶν 23 Ἁγίων τῆς νήσου Λέσβου καί εἰς τά Σέρβια τῆς Κοζάνης ἡ Σύναξις τῆς Ἁγίας Βασιλίσσης Ἄρτης Θεοδώρας.
klisi mathitwn 1