Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΚΥΘΗΡΑ.10ο Forum Αυτοδιοίκησης: Η ΤΑ ενωμένη προτείνει, προβληματίζεται και διεκδικεί!

Στην πιο κρίσιμη εποχή των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση, έλαβε χώρα στα Κύθηρα το 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης που διοργάνωσαν στο νησί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) με την υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr το απόγευμα της Παρασκευής 8/6 έγινε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυθήρων με τη συμμετοχή δεκάδων εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος είχε στο παρελθόν διατελέσει Έπαρχος Κυθήρων καθώς και ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Χανίων και πρώην Υπουργός για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, που εκπροσώπησε την Ένωση Δημάρχων Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης ανέφερε με παραστατικό τρόπο όλα τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένας νησιωτικός δήμος και πρότεινε συγκεκριμένες ρηξικέλευθες τομές κυρίως σε ζητήματα έγκρισης δαπανών των Δήμων. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αναφορά του Δημάρχου Κυθήρων στις τραγικές καθυστερήσεις δημοπράτησης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, όπου ως παράδειγμα ανέφερε την αδυναμία αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ για την προμήθεια νέων οχημάτων δασοπυρόσβεσης, αφού οι σχετικές πιστώσεις έχουν εγκριθεί από την άνοιξη του 2016 με δικαιούχο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.  
Τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΕΝΔΑ και πρώην Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας καθώς και πολλοί παριστάμενοι και μέλη του Δ.Σ. Στο τέλος ο Δήμαρχος Κυθήρων έδωσε αναμνηστικά δώρα στους προέδρους της ΠΕΔΑ και της ΕΝΔΑ.
Το Σάββατο 9/6, στο ξενοδοχείο KYTHEA στην Αγία Πελαγία, διεξήχθη το 10ο Forum της Αυτοδιοίκησης που ξεκίνησε με χαιρετισμό του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη που ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος κόμματος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, καίτοι είχαν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ που ζήτησε ιδιαίτερη βοήθεια για την πληθυσμιακή τόνωση των Αντικυθήρων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης που έδωσε έμφαση στο θέμα της απλής αναλογικής καθώς και συγκεκριμένες προβλέψεις του «Κλεισθένη», διανέμοντας στους συνέδρους και αναλυτικό κείμενο με τις απόψεις του για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, κείμενο που σχολιάστηκε θετικά από όλους τους συμμετέχοντες.
Υπήρξαν τοποθετήσεις πολλών εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων πάνω σε ζητήματα διοίκησης των Δήμων, γραφειοκρατίας, κοινωνικής πολιτικής, καταστατικής θέσης των αιρετών και φυσικά έγινε μεγάλη συζήτηση για το σχέδιο «Κλεισθένης». Τόσο ο Γιώργος Ιωακειμίδης, όσο και ο Παύλος Καμάρας, στις τοποθετήσεις αλλά και στις δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαίωμα να απουσιάζει από το διάλογο ούτε και να απορρίπτει στο σύνολό του ένα σχέδιο Νόμου, αλλά οφείλει να προσέρχεται στη διαβούλευση, ασκώντας με αυτό τον τρόπο κριτική στη στάση της διοίκησης της ΚΕΔΕ που απέρριψε το σχέδιο Νόμου ως βάση συζήτησης. Μάλιστα ο Γιώργος Ιωακειμίδης εξέφρασε τον φόβο ότι λόγω αυτής της άρνησης για διάλογο, τελικά θα ψηφιστεί ένας Νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Υπουργείου, με την Αυτοδιοίκηση απούσα, κάτι που όπως είπε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση των Δήμων και τους δημότες.
Άξια προσοχής ήταν η πρόταση του κ. Παύλου Καμάρα, πρώην Δημάρχου Πεύκης και Προέδρου της ΕΝΔΑ, για το εκλογικό σύστημα, όπου πρότεινε μια σύγχρονη μορφή ενισχυμένης αναλογικής με ξεχωριστή εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η πρότασή του για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και των δαπανών των ΟΤΑ όπου πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής με τρία σκέλη: συμβουλευτικό, προληπτικό και κατασταλτικό.
Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να εισακούσει ο αρμόδιος Υπουργός τις προτάσεις και την αγωνία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το νέο σχέδιο Νόμου, καθώς κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα την ουσία και το βάθος των προβλημάτων των ΟΤΑ παρά μόνο οι αυτοδιοικητικοί που βιώνουν καθημερινά όλες τις παθογένειες και ασυνέχειες της κεντρικής διοίκησης που διαχρονικά επιθυμούσε να χειραγωγήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Το Forum έκλεισε με ευχαριστίες προς τον φιλοξενούντα Δήμαρχο Στράτο Χαρχαλάκη και με θετικά σχόλια για την εικόνα καθαριότητας και τάξης που παρουσιάζει το νησί των Κυθήρων.
Με αφορμή τον «Κλεισθένη» ακολουθούν σε επισυναπτόμενο αρχείο, οι θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ / ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ | Προβολή/κατέβασμα
ΠΗΓΗ https://www.epoli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου