Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΟΣΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ



Η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων την Δευτέρα 11 Μαίου 2020 τίμησε τον Άγιο Προστάτη της Όσιο Θεόδωρο, τον εν Κυθήροις εν ασκήσει διαλάμψαντα, εις την ομώνυμο ιερά Μονή. 

Με κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση την παραμονή της εορτής το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ.Σεραφείμ μετά του Ιερού κλήρου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων-Αντικυθήρων.

Το πρωί της Τρίτης 12 Μαίου θα τελεστεί ακολουθία όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, και στη συνέχεια θα λιτανευθή η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοδώρου στο προαύλιο της Ιεράς Μονής. 
____________________________________________________
Θα ακολουθήσει και video από το σημερινό και από το αυριανό ρεπορτάζ.
Φωτο ρεπορτάζ Γιώτα Πολίτη.
_____________________________________________________
ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ





Χριστοῦ δωρεῶν ἐπωνυμίαν φέρων.
Βροτοῖς ἴασιν ἀεὶ πηγάζεις Πάτερ.
Δυωδεκάτῃ Θεόδωρος ὕπερθεν ἀείρατο αἴης.
Βιογραφία
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη μεταξύ των ετών 870 - 890 μ.Χ. και πατρίδα του ήταν η Κορώνη της Πελοποννήσου. Η μητέρα του προηγούμενα ήταν στείρα και όταν ο Θεός της χάρισε παιδί το ονόμασε Θεόδωρο.

Ο Θεόδωρος λοιπόν διδάχτηκε τα Ιερά γράμματα και παραδόθηκε από τους γονείς του στον τότε επίσκοπο Κορώνης, ο οποίος τον έκανε αναγνώστη. Όταν πέθαναν οι γονείς του, ο Θεόδωρος μπήκε υπό την προστασία ενός Ιερέα του Ναυπλίου, που ήταν φίλος των γονέων του Οσίου.

Όταν έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά. Ο επίσκοπος Άργους, βλέποντας τις αρετές του, τον χειροτόνησε Διάκονο. Αργότερα ο Θεόδωρος πήγε στη Ρώμη και προσκύνησε τους τόπους των Μαρτύρων. Κατόπιν επέστρεψε στη Μονεμβασία, όπου παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα σ' ένα κελί της εκκλησίας της Θεοτόκου της Διακονίας.

Έπειτα, παρά τις παρακλήσεις της οικογένειας του να μείνει κοντά της, ο Θεόδωρος, ποθώντας τα ανώτερα πνευματικά αγαθά, ήλθε στα Κύθηρα περί το 921 μ.Χ. όταν η νήσος ήταν «ἔρημος καί ἀοίκητος» λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών της Κρήτης και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό Ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Εκεί αφού έζησε ζωή πολύ ασκητική και έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Μαΐου του 922 μ.Χ.


Λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανό του. Τρία χρόνια αργότερα, το 925 μ.Χ., Μονεμβασιώτες έθαψαν το λείψανο του Οσίου. Η παλιά εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου ξαναχτίστηκε από Μονεμβασιώτες και αφιερώθηκε στον Όσιο Θεόδωρο. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε περιουσία, την οποία καλλιεργούσαν οι ιερωμένοι, κοσμικοί και μοναχοί.

Το χρονικό του Κυθήριου μοναχού Χειλά αποτελεί πολυτιμότατη πηγή για την ιστορία του μοναστηριού. Είναι μια έκθεση - αναφορά προς τους Βενιέρους, η οποία γράφτηκε περί το 1460 μ.Χ.

Γύρω στα 1630 μ.Χ. ο Επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός ανακαίνισε το Ναό του Οσίου, στον οποίο έγιναν διάφορες μετατροπές και προσθήκες.

Ακολουθία του Οσίου εκδόθηκε το 1747 μ.Χ. στη Βενετία, το 1841 μ.Χ. στη Σμύρνη και το 1899 μ.Χ. και 1961 μ.Χ. στην Αθήνα).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Πλοῦτον ἄσυλον, ἡ νῆσος ἔχει, τὴν κατάθεσιν τῶν σῶν λειψάνων, ἐξ ὧν καὶ χάριν θαυμάτων ἀῥύεται, ἐκλυτρουμένη παθῶν καὶ κακώσεων, διὸ καὶ χαίρει τιμῶσα τὴν μνήμην σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἐλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.
Τοῦ βίου φυγὼν ἡδύτητας καὶ θόρυβον, καὶ τέκνα λιπὼν καὶ σύζυγον μακάριε, τὴν ἐρημον ᾤκησας, καὶ Ἄγγέλων γέγονας Ὅσιε, ζηλωτὴς ἀξιάγαστος, πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ'. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τᾶς τοῦ βίου παγίδας ἀποφυγὼν, ἐλαμπρύνθης τῇ αἴγλῃτῶν ἀρετῶν, ἄνωθεν δεξάμενος τὴν ἀκτῖνα τοῦ πνεύματος, καὶ διὰ τοῦτο πᾶσαν, ὑπ' έμεινας κάκωσιν, οἱ γὰρ σοὶ ἀγῶνες, ἐπτόησαν δαίμονας, ὅθεν καὶ νικήσας, τὰς αὐτῶν μεθοδίας, παρέχεις ἰάματα, τοῖς αἰτοῦσί σε Ἅγιε, θεοφόρε Θεόδωρε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ τὴν Ἅγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Τῶν ἀσκητῶν τὸ καύχημα, πάντες συνελθόντες, προθύμως εὐφημήσωμεν Θεόδωρον τὸν μακάριον· οὗτος γὰρ καταφρονήσας, κόσμον καὶ τὰ ἐν κόσμῳ ἐν ἐρήμῳ κατῴκησε· καὶ τὴν σάρκα τῇ ψυχῇ καθυπέταξε· διὸ χάριν θαυμάτων οὺρανόθεν ἐδέξατο, καὶ μεταστὰς ἀπὸ γῆν σὺν Ἀγγέλοις ᾄδει τὸν πλάσαντα· πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις τῶν Πατέρων ἡ καλλονὴ, χαίροις τῶν Ὁσίων, ἡ σεμνότης καὶ ἀσκητῶν· χαίροις τῶν Κυθήρων, ἀγλάϊσμα καὶ κλέος, διώκτα τῶν δαιμόνων, χαίροις Θεόδωρε.
 saint.gr/

Πρόσληψη προσωπικού πυρασφάλειας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου


Ανακοίνωση για την   πρόσληψη προσωπικού πυρασφάλειας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών αναγκών. 
    
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις  του άρθρου 206  του Ν.3584/2007 (ΦΕΚ.143/Α/28.6.2007)όπως  αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 41 του Ν/4325/2015 και Συμπληρώθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου  4 της Π.Ν.Π « κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ» η οποία κυρώθηκε  με το άρθρο 9 του Ν.4350/2015  και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 116 του ν.4547/2018.
Την αριθμ  30/2020 με ( ΑΔΑ :Ψ0ΕΨΩΛΨ-ΔΥΧ ) απόφαση της   Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου       Κυθήρων, περί «πρόσληψης προσωπικού πυρασφάλειας» με σύμβαση    ιδιωτικού  δικαίου    ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τέσσερες (4) μήνες.
ΑΝΑΚΟΙΝΏΝΕΙ
Την πρόσληψη τριών  (3) ατόμων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου  ορισμένου χρόνου διάρκειας τεσσάρων  (4) μηνών   για την  φύλαξη δασών, δασικών εκτάσεων, και τον καθαρισμό δημοτικών χώρων από χόρτα κτλ, για την πρόληψη & αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά την αντιπυρική  περίοδο ως εξής :
 ΥΕ  Εργατών Πυρασφάλειας : τρία (3) άτομα για την  Δημοτική Ενότητα Κυθήρων
ΕΙΔΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ : Δεν απαιτούνται
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ :τέσσερεις  (4) μήνες
ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι  πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών .
Να έχουν  την υγεία και την φυσική καταλληλότητα  που τους επιτρέπει την       εκτέλεση των  καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν  .
Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο16 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συμπαράσταση ) με την επιφύλαξη της επόμενης εξαίρεσης.
Εξαίρεση: Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού  ή ανειδίκευτου προσωπικούν       υπό την προϋπόθεση  ότι έχουν κτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας  που       τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν  απολυθεί  υπό όρο (Ν.2207/1994       άρθρο 4 παρ.6).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚA
Οι ενδιαφερόμενοι  μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά :
  1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής  ταυτότητας .
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη
  3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 στην  οποία να δηλώνει ο υποψήφιος αν
τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες από την υποβολή της αίτησής του έχει απασχοληθεί στον ίδιο φορέα του δημοσίου τομέα με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα προκειμένου να κριθεί αν ο υποψήφιος έχει κώλυμα πρόσληψης ή  όχι. Ο υπολογισμός του δωδεκάμηνου για να μην έχει κώλυμα πρόσληψης, γίνεται με αφετηρία το τέλος  της νέας απασχόλησης ,για την οποία ο υπάλληλος  πρόκειται  να προσληφθεί  και προς τα πίσω.
  1. Προκειμένου για ανέργους πρόσφατη  βεβαίωση του ΟΑΕΔ.
  2. Οι Πολύτεκνοι  και τα τέκνα πολυτέκνων οικογενειών : Πιστοποιητικό
οικογενειακής τους κατάστασης του Δήμου  πρόσφατης  έκδοσης
συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας
Πολυτέκνων Ελλάδος .
  1. Για απόδειξη προϋπηρεσίας βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή του φορέα
απασχόλησης .
  1. Για την απόδειξη της εντοπιότητας  Βεβαίωση  μόνιμης Κατοικίας  .
                             Προθεσμία  Υποβολής Αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να υποβάλουν αίτηση μαζί  με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά   στο   γραφείο Προσωπικού  του Δήμου Κυθήρων εντός πέντε (5 ) ημερών από την επόμενη της ανάρτησης  της  στο χώρο ανακοινώσεων του Δήμου
καθώς  και στο WWW.diavgeia.gor.gr.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Συνεχίζεται η διαδικασία διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στα ακίνητα


Μέσω της εφαρμογής https://tetragonika.govapp.gr οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν στον οικείο Δήμο τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων, καθώς τυχόν ανακρίβειες επισύρουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στην εφαρμοζόμενη για τα έσοδα των Δήμων νομοθεσία (άρθρο 2, νόμου 429/1976, παρ. 11 και 14, άρθρο 10, νόμου 1080/1980, παρ. 12 και 16, άρθρο 24, νόμου 2130/1993).
Για την ηλεκτρονική διόρθωση ΔΕΝ απαιτείται η υποβολή κάποιου δικαιολογητικού από τον πολίτη. Αρκεί μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.
Εάν για κάποιο ακίνητο δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στον Δήμο, μέχρι 30 Ιουνίου 2020.

Για την υποβολή της δήλωσης που γίνεται αυτοπροσώπως στον Δήμο μας
, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίζουν τα εξής δικαιολογητικά:
– Πρόσφατο Ε9 από το οποίο προκύπτει και το ΑΦΜ,
Τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει),
Πρόσφατο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας,
–Κατάσταση με συνιδιοκτήτες ακινήτου, όπου υφίστανται,
– Αστυνομική ταυτότητα ή/και εξουσιοδότηση σε περίπτωση μη προσέλευσης του ίδιου του ιδιοκτήτη.

Μετά την ημερομηνία αυτή (30/6) για τις διορθώσεις των τετραγωνικών μέτρων θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε και προτρέπουμε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα να προβούν άμεσα στην διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους.
Στην ίδια πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβαίνουν στη δήλωση και των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (κτισμάτων και οικοπέδων) τους, μέχρι την ανωτέρω προθεσμία (30.06.2020).
Πληροφορίες παρέχονται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλ.: 27360 31213 (κα. Δήμητρα Πέππα).

Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11/5/2020 

Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για τρία ακόμη χρόνια το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ανάπτυξη σε Δήμους, κυρίως κάτω των 15000 κατοίκων, χρηματοδοτώντας την εκπόνηση μελετών έως 85.000 ευρώ.
Για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, που εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τ.Α. ο Πρόεδρος του ΤΠ&Δ, Δημήτρης Σταμάτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων υπέγραψαν προγραμματική Σύμβαση σύμφωνα με την οποία στην ΕΕΤΑΑ ανατίθεται ο ρόλος του Τεχνικού συμβούλου του ΤΠ&Δ, που θα καθορίσει τους δικαιούχους δήμους αυτής της επιχορήγησης.
Αναλυτικότερα: Δικαιούχοι της επιχορήγησης (Α΄ Δράσης) ορίζονται όλοι οι δήμοι της Χώρας με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, καθώς και οι ορεινοί Δήμοι, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τ.Α/7-6-2010), άνω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Δικαιούχοι της επιχορήγησης (Β΄ Δράσης) ορίζονται:
α) Οι δήμοι της χώρας με μόνιμο πληθυσμό έως 15.000 κατοίκους που δεν έχουν ενταχθεί στην Α΄ δράσης της επιχορήγησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας καθορίστηκαν με την υπ΄ αρ. 2/35374/ΔΠΔΑ/2-6-2017 (ΦΕΚ 2049/τ. β/14-6-2017) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και οικονομικών.
β) Οι δήμοι με μόνιμο πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων, των οποίων οι δημοτικές και κοινοτικές ενότητες χαρακτηρίζονται ορεινές κατά ποσοστό από 50% μέχρι 100%, για την εκτέλεση έργων υποδομής ή έργων γενικού συμφέροντος αποκλειστικά και μόνο στις ανωτέρω ενότητες.
γ) Οι δικαιούχοι δήμοι της Α΄ και Β΄ δράσης αποκλειστικά και μόνο για την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση και εκτέλεση διαδημοτικών έργων στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποχέτευσης.
δ) Όλοι οι δήμοι της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και εγκαταστάσεις αρμοδιότητας τους από την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων, ήτοι σεισμών και πλημμυρών, εξαιτίας των οποίων κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.