Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΚΗΠΟΙ:KANNABH ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ



Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος εντοπίσθηκε να μεταφέρει με φορτηγό ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Κατασχέθηκαν πάνω από 8 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε τέσσερις πυροσβεστήρες

Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών « Laika »

Συνελήφθη χθες (21-1-2021) το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών που πραγματοποιούν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με υπαλλήλους του Τελωνείου Κήπων και αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν οι παραπάνω αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι σε φορτηγό αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), το οποίο προσήλθε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων για να πραγματοποιήσει έξοδο από τη χώρα μας, διαπίστωσαν ότι ο οδηγός του μετέφερε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών “Laika”, βρέθηκαν σε βοηθητικούς αποθηκευτικούς χώρους του τράκτορα, τέσσερις πυροσβεστήρες οι οποίοι περιείχαν στο εσωτερικό τους τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 8.210 γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, το φορτηγό αυτοκίνητο και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.


Παρατείνεται το lockdown και οι απαγορεύσεις για κυνήγι και ψάρεμα – Οι εξαιρέσεις

Παρατείνεται το lockdown σε όλη τη χώρα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι εξαιρέσεις για το κυνήγι. Τι θα συμβεί με τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Αλλαγές και στα ταξί.

Παρατείνεται για μια ακόμη εβδομάδα το lockdown ενώ δεν επιτρέπεται και πάλι η μετακίνηση από νομό σε νομό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα για τις μετακινήσεις θα συνεχιστούν όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί.

Παράλληλα ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε πως παρατείνεται η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Εξαίρεση όσον αφορά το κυνήγι θα αποτελέσουν οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου εντός της κάθε περιφέρειας. Τα άτομα που επιτρέπονται στο κυνήγι είναι μέχρι 4 και μέχρι 2 στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παράβασης εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα θα αναστέλλονται και οι άδειες.

Όσον αφορά τα καταστήματα ΟΠΑΠ ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στα ταξί θα επιτρέπονται 2 άτομα

 Σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ https://www.newsit.gr/

Τα μέτρα επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων

 


Τα μέτρα επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων

Όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. «Αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε η υπουργός.

Επίσης, ανακοίνωσε τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

«Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία», υπογράμμισε.

Τα μέτρα για την επιστροφή τις σχολικές αίθουσες είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • Χρήση αντισηπτικών,
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • https://www.cnn.gr/

ΕΛ.ΑΣ:ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ (175) ΔΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Καταστροφή κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών

Εκατόν εβδομήντα πέντε (175) δέματα διαφόρων ναρκωτικών ουσιών καταστράφηκαν, σήμερα (Παρασκευή 22-1-2021), με καύση σε εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια από την προβλεπόμενη από το νόμο αρμόδια Επιτροπή.

Συνολικά καταστράφηκαν :

  • Κοκαΐνη : -46- κιλά και -662,5- γραμμ.
  • Ηρωίνη : -35- κιλά και -921,8- γραμμ.
  • Ακατέργαστη κάνναβη : -595- κιλά και -845,5- γραμμ.
  • Κατεργασμένη κάνναβη : -15- κιλά και -427- γραμμ.
  • Δενδρύλλια κάνναβης : -14.047- τεμάχια
  • Μεθαμφεταμίνη : -3.745,5- γραμμάρια
  • MDMA : -220,9- γραμμ. και -2.232- δισκία
  • Όπιο : -324,7-γραμμ.

Οι παραπάνω ναρκωτικές ουσίες είχαν κατασχεθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών καθώς και άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και για την καταστροφή τους τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα κατασχεμένα 






ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ&ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ



Mε το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό συναντήθηκα την, Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν από τον Υπουργό ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου που βρίσκονται στην άμεση επικαιρότητα αλλά και θέματα σχεδιασμού πολιτικής.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα ζητήματα των πληρωμών των επιδοτήσεων του 2020 όπου υπήρξε μεγάλη αστοχία, οι ενισχύσεις λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητήματα αλιείας, η πορεία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, η προετοιμασία για τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφού ευχαρίστησα τον Υπουργό για την πρόσκληση και ευχήθηκα για την ανάληψη των καθηκόντων του, τού επισήμανα τις θέσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα που τέθηκαν:
Χρειάζεται να διασφαλιστεί η έγκαιρη, δίκαιη και αξιόπιστη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, η ομαλή λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Είναι σαφές ότι ιδεοληψίες για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε δημόσια κοινωφελή αρδευτικά έργα και στην γεωργική ασφάλιση, που θα προσδοκούν κέρδος σε βάρος των αγροτών, δεν θα βρουν καμία συναίνεση.
Τα προβλήματα που είναι συσσωρευμένα στην πρωτογενή παραγωγή, λόγω της πανδημίας και του ανεπαρκούς χειρισμού μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να περιμένουν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΑΣ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ&ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟ

Γιάννης Μελάς:

Συναντήθηκα με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Kostas Katsafados

για να τον συγχαρώ για τα νέα του καθήκοντα.

Οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού μας τιμούν και τους δύο με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα συνεργαστούμε για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

25/1 θα ξεκινήσει η θεώρηση & χορήγηση νέων Δελτίων Μετακίνησης Ατόμων Με Αναπηρίες(ΑμεΑ)

Από τη Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την αρ.Δ12α/ΓΠοικ.3109/48/21-01-2021 Διευκρινιστική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  την 25η Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει η θεώρηση &  χορήγηση νέων Δελτίων Μετακίνησης Ατόμων Με Αναπηρίες(ΑμεΑ) για το έτος 2021.   

       Τα Δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους από την Υπηρεσία μας και τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) του Νομού μας. Η  ημερομηνία λήξης της διαδικασίας θεώρησης-χορήγησης των Δελτίων όπως έχει ορισθεί από την παραπάνω εγκύκλιο είναι  η 31η Οκτωβρίου 2021.  

Στα πλαίσια της τήρησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, παρακαλούμε να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με την Υπηρεσία μας στα  παρακάτω τηλέφωνα:

2731363234,  2731363227,  2731363230

ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,

ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ο Superman του Θοδωρή Μαυρογιώργη / Νέο τραγούδι


Θοδωρής Μαυρογιώργης Superman

(Στίχοι: Ειρήνη Τσαγκαράκη - Μουσική: Θοδωρής Μαυρογιώργης)

Είμαστε όλοι παιδιά. Παιδιά στα μάτια των γονιών παραμένουμε. Μια ζωή. Είμαστε όλοι παιδιά και γονείς και φίλοι, είμαστε άνθρωποι που ζούμε και με τους φόβους μας. Και κάποιους μαθαίνουμε να τους πολεμάμε και κάποιους τους νικάμε και άλλους όχι.

Σε αυτήν την ιστορία ο Superman μάλλον δεν νικάει στο τέλος. Σε αυτήν την ιστορία μάλλον δεν νικάει ούτε ο Ζορό στο τέλος. Σε αυτήν την ιστορία όλοι έχουν νικήσει μέχρι να φτάσουν ως εκεί, οπότε το τέλος δεν έχει και τόση σημασία πια.

Ο Superman είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την απώλεια. Και τη μνήμη. Και την απώλεια της μνήμης. O Superman είναι ένα τραγούδι που θα μπει σε έναν δίσκο που ετοιμάζεται εδώ και έναν χρόνο. Είναι ένας δίσκος που στην ουσία είναι δύο δίσκοι που θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα. Στον έναν ο Θοδωρής Μαυρογιώργης συνεργάζεται με τον Κύριο Κ στην παραγωγή του και στον άλλο με τον Παντελή Νικηφόρο. Ο κάθε ένας ζει μέσα στο δικό του ηχητικό σύμπαν, και αν με τα δύο προηγούμενα singles είχαμε μπει μέσα στο ηχητικό σύμπαν του πρώτου δίσκου, με τον Superman μπαίνουμε στον δεύτερο. Και όλα θα γίνουν ένα προς το τέλος αυτής της χρονιάς.

O Superman είναι ένα τραγούδι που από τη μία για πρώτη φορά ο Θοδωρής Μαυρογιώργης βάζει την μουσική και από την άλλη μία νέα στιχουργός με ένα μέχρι τώρα δισκογραφημένο τραγούδι βάζει τους στίχους και την ιστορία και την απώλεια. Η Ειρήνη Τσαγκαράκη πιάνει ένα θέμα από αυτά που δε θέλουμε να κάνουμε ότι υπάρχουν, πιάνει ένα φόβο από αυτούς που βάζουμε στην άκρη και τον κοιτάει στα μάτια. Και ο Θοδωρής Μαυρογιώργης τον κάνει τραγούδι με την δική του μελωδία και την δική του ευαισθησία και την δική του φωνή. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί στους φόβους δεν βάζεις εύκολα φωνή.

Στο τέλος είμαστε πάντα όλοι παιδιά. Και οι γονείς, οι φίλοι, οι ήρωες της ζωής μας είναι ο Superman. Κι εμείς οι μικροί Ζορό.

Έπαιξαν οι μουσικοί Χάρης Παρασκευάς στα τύμπανα, Διονύσης Μόρφης στην κιθάρα, Κώστας Κωστίδης στα πλήκτρα και Παντελής Νικηφόρος στο μπάσο.

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Διονύση Μόρφη, η μίξη από τον Παντελή Νικηφόρο και το mastering από τον Νίκο Λάβδα στο Kiwi Studio. Την παραγωγή υπογράφουν από κοινού οι Παντελής Νικηφόρος και Θοδωρής Μαυρογιώργης.

Η σκηνοθεσία του video clip είναι του Βασίλη Λιάκου με διευθυντή φωτογραφίας τον Ιάσονα Αρβανιτάκη. Ενδυματολόγος η Βάνα Γιαννούλα και μακιγιάζ η Μελίνα Γλαντζή. Έπαιξαν οι Anouk Arra, Λίνα Τζιάτα, Γιώργος Μαρτίνος, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Σταμάτης Λεόντιος, Κατερίνα Κουτσονίκου, Λυδία Σιδέρη, Χρήστος

Θωμαϊδης, Κώστας Λουκόπουλος, Idra Kayne, Γιάννης Χόρτης, Αννίτα Βακάλη και Χριστίνα Χατζηζαχαρίου



Αλήθειες και ψέματα για τα 12 μίλια της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

 


Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που κυρώθηκε με νόμο το 1982 στην χώρα μας, τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης και η ΑΟΖ ξεκινούν από το κλείσιμο των κόλπων με την λεγόμενη γραμμή βάσης που ενώνει τις δύο άκρες του κόλπου και δεν αρχίζουν να μετριούνται από την ακτογραμμή του κόλπου. Έτσι κερδίζεται θαλάσσιο έδαφος κυριαρχίας που μπορεί να είναι αρκετά μίλια. Γι’ αυτό το κλείσιμο των κόλπων προηγείται και έπεται οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ και Αιγιαλίτιδα. Από 2016 μέχρι 2018 οι καλλίτεροι Έλληνες και ξένοι χαρτογράφοι εργάστηκαν για Ελληνικό ΥΠΕΞ και έκλεισαν όλους τους κόλπους της χώρας σύμφωνα με τα παραπάνω.

Τα Προεδρικά Διατάγματα για το κλείσιμο των κόλπων και τα 12 μίλια στο Ιόνιο και Κύθηρα και Αντικύθηρα ήταν έτοιμα προς υπογραφή στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν σημασία τα Κύθηρα και Αντικύθηρα γιατί έχουν μέτωπο προς το Αιγαίο ενώ το Ιόνιο δεν έχει. Παράλληλα είχαν καθοριστεί και διεθνείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας για να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από τους Τούρκους ότι προσπαθούμε να κάνουμε το Αιγαίο κλειστή θάλασσα.

 Όταν αποχώρησε ο Κοτζιάς από το ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε τα Προεδρικά Διατάγματα, επικαλούμενη ως μη σοβαρή δικαιολογία ότι χρειάζεται νόμος και όχι ΠΔ. Αυτή η επιχειρηματολογία δείχνει άγνοια Διεθνούς Δικαίου, διότι στον κυρωτικό νόμο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982 προβλέπεται το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση της αιγιαλίτιδας να γίνεται με ΠΔ και όχι με νέο νόμο. Επίσης έβγαλαν σκανδαλωδώς τα Κύθηρα και Αντικύθηρα από την ρύθμιση γιατί φοβήθηκαν την αντίδραση των Τούρκων. Αλλά ακόμα και αν χρειαζόταν νέος νόμος, που δεν χρειαζόταν γιατί επί 1,5 χρόνο δεν τον ψήφιζαν;

Η ΝΔ τότε αποκαλούσε δια δηλώσεων Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Άδωνι κλπ. εγκληματικό λάθος την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, γιατί δήθεν διαιρεί την Ελλάδα σε δύο ζώνες ως προς τα 12 μίλια και ενισχύει τις Τούρκικες θέσεις για casus beli, μάλιστα πλεόναζαν και από μερικούς οι χαρακτηρισμοί προδότες και άλλα γραφικά.
Οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται σήμερα και κάνουν διπλό και ολέθριο λάθος. Από την μία προχωρεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ του Ιονίου αντί να κλείσει πρώτα τους κόλπους και κατόπιν να ορίσει την ΑΟΖ με την Ιταλία στη βάση των νέων ευθείων γραμμών βάσης αντέστρεψε το ορθό: οριοθέτησε πρώτα την ΑΟΖ, με βάση την ακτογραμμή, αφαιρώντας από την Ελλάδα πολύτιμο «μη ξερό έδαφος».

Από την άλλη αφαιρεί χωρίς λόγο τα Κύθηρα και Αντικύθηρα από τα 12 μίλια χάνοντας τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Περιττό δε να μιλήσουμε για την ολοκληρωτική κυβίστηση σε ότι έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι το 2018 και σε ότι λένε σήμερα, χωρίς ντροπή και σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

Επίσης από το καλοκαίρι του 2018 υπήρχε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης εντός του έτους της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε εκείνα τα νησιά για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση το παραλείπει. Με αυτό τον τρόπο άφησε αναπάντητη και την πιο προφανή παρανομία της Τουρκίας να ορίσει με δικό της εσωτερικό νόμο ως τουρκική ζώνη «έρευνας και διάσωσης» το μισό Αιγαίο, μέχρι και τον 25ο μεσημβρινό, παραβιάζοντας ακόμα και την κάκιστη για τα ελληνικά συμφέροντα Συμφωνία της Μαδρίτης. Δεν είναι η πρώτη παραβίαση αυτής της Συμφωνίας από την Τουρκία. Ως συνηθίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σιώπησε.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι λένε σήμερα.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟΥ 1949-1950


 ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ 

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα στην ανακοίνωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Oι λοιμωξιολόγοι μίλησαν και η εισήγηση είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου.

Η συνεδρίαση των ειδικών για τα μέτρα του κορονοϊού οδεύει στο τέλος της και σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται από την 1η Φεβρουαρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη την χώρα.

Οι ειδικοί ωστόσο, εισηγούνται στις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Για το κυνήγι και το ψάρεμα οι ειδικοί εισηγούνται να επιτραπεί από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ θετική φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι και η εισήγηση για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ την ίδια ημερομηνία.

Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ατόμων 80-84 ετών

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 18:00, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι την Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Την Πέμπτη έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, την Τετάρτη 15.290 εμβολιασμοί, που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής, και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως την περασμένη Πέμπτη έχουν γίνει 123.077 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού. Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους για το κλείσιμο ραντεβού, λέγοντας ότι, αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του.

Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν αποδεχθεί ή δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του. Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, περιλαμβάνει 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη εκεί. Ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό 1.000-3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλάσσιων.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών. Αυτά τα στοιχεία μάς προβληματίζουν, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, και επανέλαβε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας. Σημείωσε ότι από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο «φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που είναι ο εμβολιασμός» είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι' αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Σήμερα Παρασκευή θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων και, όπως είπε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. «Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες -23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες-, αλλά κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα». Αναφέρθηκε στην «ωριμότητα, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη» που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τις γιορτές σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι, όπως είπε, δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που φοβόμασταν. Και αυτό πρόσθεσε είναι σημαντικό καθώς ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα, γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή» είπε η κα. Γκάγκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα σ΄ αυτό συμβάλλει και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις γιορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και, όπως είπε, φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια «αλλά, επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Θεοφάνεια Καψάλι Κύθηρα 1987

 

Αλέξανδρος Ωνάσης: Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια το μοιραίο δυστύχημα με το αεροπλάνο

Το 2021 είναι έτος εορτασμού του «χρυσού Ιωβηλαίο» του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του αερολιμένα, από την ιστορική πρώτη πτήση

Στις 22 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης πιλοτάριζε ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», όταν κατέπεσε στο Ελληνικό – Διακομίσθηκε στο ΚΑΤ και άφησε την τελευταία του πνοή μία ημέρα μετά

Έχουν περάσει 47 χρόνια από την μοιραία ημέρα του δυστυχήματος του Αλέξανδρου Ωνάση. Ο 25χρονος Αλέξανδρος θεωρούταν ως ο φυσικός διάδοχος του πατέρα του, του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Όμως η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης για άλλη μια φορά ασχολούνταν με το αγαπημένο του χόμπι και πιλοτάριζε ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136». Μαζί του βρισκόταν κι άλλοι δύο επιβάτες. Ο Αλέξανδρος είχε 1.500 ώρες πτήσης.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το αεροσκάφος κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Ο μέχρι τότε κληρονόμος μιας μεγάλης αυτοκρατορίας διακομίστηκε στο ΚΑΤ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όμως δεν τα κατάφερε. Στις 23 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, άφησε την τελευταία του πνοή υποκύπτοντας στα τραύματά του. Πολλοί αμφισβήτησαν την εκδοχή του δυστυχήματος

Ο θάνατός του έφερε τη δυστυχία στην οικογένεια και πολλοί μίλησαν για την αρχή του τέλους του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο μεγιστάνας έμαθε το οδυνηρό νέο στη Νέα Υόρκη και κατέρρευσε. Λίγες ώρες αργότερα, ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να αποσυνδέσουν τα μηχανήματα που κρατούσαν τιον γιο του στη ζωή. «Ο Αλέξανδρος ήταν ένα καλό παιδί» ήταν οι λίγες λέξεις που μπόρεσε να πει σε δημοσιογράφους.  Δεν άντεξε να παρασταθεί στην κηδεία του, στον Σκορπιό, ενώ αμφισβητούσε την εκδοχή του δυστυχήματος. Μόνο αργότερα, τη νύχτα καθόταν μόνος του για ώρες δίπλα στον τάφο του. Δύο χρόνια μετά, ήρθε και το δικό του τέλος.
Αριστοτέλης Ωνάσης και Αλέξανδρος Ωνάσης είχαν μια θυελλώδη σχέση

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου 1948, ο Αλέξανδρος ήταν γιος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Το ζευγάρι χώρισε το 1960. Όταν ο Αλέξανδρος απέτυχε στις εξετάσεις του, σε ηλικία 16 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει στο γραφείο του πατέρα του στο Μονακό.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Αλέξανδρος ήταν από τους πλέον περιζήτητους γαμπρούς. Πλούσιος, φυσικός διάδοχος μιας αυτοκρατορίας, μιλούσε άπταιστα γαλλικά και αγγλικά, λίγα ιταλικά και μάλλον κακά ελληνικά, ενώ διακρινόταν στο τένις, στο σκι, στα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά και στα αεροπλάνα, που έμαθε να πιλοτάρει.

Η ερωτική του ζωή είχε ξεκινήσει από νωρίς, ενώ συνήθως οι σχέσεις του ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Στα 19 του χρόνια γνώρισε και ερωτεύτηκε την Φιόνα φον Τίσεν, διάσημο μοντέλο, τότε 35 ετών, διαζευγμένη με δύο παιδιά. Ο Αριστοτέλης  ποτέ δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει.
Αριστοτέλης Ωνάσης και Τίνα Λιβανού με τον μικρό γιο τους Αλέξανδρο

Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Μια σχέση ταραχώδης

Θυελλώδης ήταν και η σχέση του Αλέξανδρου με τον πατέρα του, με τον οποίο διαφώνησε τόσο για τη σχέση του με την Φιόνα όσο και με τον γάμο του μεγιστάνα με την Τζάκι Κένεντι, στον Σκορπιό. Στο πλευρό του Αλέξανδρου ήταν και η Χριστίνα που είχε εκφράσει την οργή της για το ζευγάρι.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Αλέξανδρος ανέλαβε ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Κυρίως ασχολήθηκε με την Ολυμπιακή Αεροπορία, που κατάφερε να την μετατρέψει σε άκρως επικερδή επιχείρηση. Όμως οι σχέσεις του με τον πατέρα του ήταν ταραγμένες, με δύσκολη την κοινή τους συνύπαρξη.

Λίγες ημέρες πριν το μοιραίο δυστύχημα, στις 12 Ιανουαρίου 1973, πατέρας και γιος δείπνησαν στο Παρίσι. Μιλώντας σε δικά τους πρόσωπα, και οι δύο θεώρησαν ότι οι σχέσεις τους διορθώθηκαν. Δέκα ημέρες μετά, όλα είχαν τελειώσει.
Συντριβή για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη Χριστίνα για τον θάνατο του ΑλέξανδρουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης με τη μητέρα του Τίνα Λιβανού
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR

ΠΠΗΓΗprotothema.g

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ι. Μονή Ιέρακος:"αφιέρωμα" οδοιπορικό του ADELIN FM




Στίς ἀρχές τοῦ 19ου αἰῶνα, μία ὁσιακή μορφή τοῦ ἁγιορείτικου Μοναχισμοῦ ἦρθε στά εὐλογημένα χώματα τῆς Λακωνίας. Πρόκειται γιά τόν Μοναχό Κυριακό Στουρνάρα, ὁ ὁποῖος ἔχει μείνει στή συνείδηση καί τή μνήμη τοῦ ντόπιου πληθυσμοῦ μέ τήν ἐπωνυμία «Ἅγιος Δάσκαλος».
Ὁ Γέροντας Κυριακός, λίαν πεπαιδευμένος καί κάτοχος τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης, ἐγκατέλειψε τά ἐγκόσμια καί μόνασε στό Περιβόλι τῆς Παναγίας. Ἀργότερα, ὅμως, ὁ Θεός, θέλοντας νά στηρίξει πνευματικά τό λαό τοῦ Ζάρακα, πού στέναζε ἀκόμα κάτω ἀπό τόν ὀθωμανικό ζυγό, ὁδήγησε τά βήματα τοῦ ἁγιασμένου Γέροντα στό ὄρος Μπαλογκαίρι, πού βρίσκεται μεταξύ τῶν χωρίων Ἱέρακος καί Ῥειχέας. 

Ὁ Μοναχός, ἀψηφώντας τό δύσβατο τοῦ τόπου, ἀσκήτευσε γιά ἀρκετό χρονικό διάστημα σέ δύο ἀπόκρημνες σπηλιές.
Εἶχε δέ, σφοδρό πόθο νά χτίσει μία ἐκκλησία καί ὁ Θεός ἐκπλήρωσε τήν ἱερή ἐπιθυμία του μέ τόν ἑξῆς θαυμαστό τρόπο: Γιά ἀρκετά βράδυα ἔβλεπε σέ μακρινή ἀπόσταση ἕνα παράδοξο, ὑπερφυσικό φῶς καί ἀποφάσισε νά κατευθυνθεῖ πρός τά ἐκεῖ, γιά νά ἐξιχνιάσει τό μυστήριο. Ὅταν ἔφτασε στόν ὁρισμένο τόπο, στήν κορυφή ἑνός λόφου, ἀντίκρυσε ἕνα ἐξαίσιο θέαμα: Πάνω σέ ἕνα δέντρο, σέ μία γκλαντινιά, βρισκόταν, σάν σέ φυσικό προσκυνητάρι, μία εἴκόνα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου. Στήν περιοχή αὐτή, ὅπου προϋπῆρχε παλαιό, ἐρειπωμένο ἐκκλησάκι, ὁ Γέροντας ἀποφάσισε νά χτίσει ἕνα Ναό πρός τιμήν τοῦ Τροπαιοφόρου. Προτίμησε, ὅμως, νά πραγματώσει τό σκοπό του λίγο χαμηλότερα, καθώς ἡ περίοπτη θέση, ὅπου βρέθηκε ἡ εἰκόνα, ἦταν ἐκτεθειμένη στούς σφοδρούς ἀνέμους τοῦ Μυρτώου Πελάγους, ἀλλά καί στά μάτια τῶν πειρατῶν, πού λυμαίνονταν τήν περιοχή.

Ὡστόσο, ὅταν ἄρχισαν νά ἀνοίγουν τά θεμέλια, σημειώθηκε τό ἑξῆς ἀναπάντεχο. Κάθε πρωί, ἐπί τρείς ἡμέρες, ὅταν οἱ χτίστες πήγαιναν νά ἐργαστοῦν, διαπίστωναν ὅτι τά ἐργαλεῖα τους δέν βρίσκονταν ἐκεῖ πού τά εἶχαν ἀφήσει, ἀλλά ὑψηλότερα, στό λόφο ὅπου εἶχε βρεθεῖ ἡ εἴκόνα. Τότε ὁ Γέροντας ἔδωσε ἐντολή νά παραφυλάξουν, γιά νά ἀνακαλύψουν ποιός μετέφερε τά ἐργαλεῖα. Ὄντως, παρέμειναν τή νύχτα ἐκεῖ καί εἶδαν ἔκπληκτοι τά ἐργαλεῖα νά σηκώνονται «μόνα τους» στόν ἀέρα καί νά κατευθύνονται πρός τήν κορυφή τοῦ λόφου. Τότε πλέον ἀντιλήφθηκαν ὅτι ἦταν θέλημα Θεοῦ νά χτιστεῖ ὁ Ναός σ’ ἐκεῖνο τό σημεῖο καί ἄρχισαν μέ σπουδή τήν οἰκοδόμηση στή θεοπρόβλητη τοποθεσία.

Μάλιστα, γιά νά ἔχουν πλούσια τή θεϊκή ἀρωγή, ὁ Γέροντας εἶπε στούς ἐργάτες νά νηστεύουν ἀπαραιτήτως κάθε Τετάρτη καί Παρασκευή, καθώς καί σέ ὅλες τίς καθορισμένες ἀπό τήν Ἐκκλησία μας περιόδους νηστείας. Τόσος δέ ἦταν ὁ ἱερός ζῆλος τοῦ γιά τήν ἀρετή τῆς νηστείας, ὥστε, ὅταν κάποια Τετάρτη, οἱ οἰκοδόμοι τήν παρέβλεψαν, ἐκεῖνος ἔδωσε ἐντολή νά γκρεμιστεῖ ὅ,τι εἶχαν χτίσει τήν ἡμέρα αὐτή, προκειμένου νά μή στερηθεῖ τό ἔργο τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ.

Καί ὄντως, μέ τή σοφή καθοδήγηση καί τίς θεοπειθεῖς προσευχές τοῦ Ἁγίου Δασκάλου, πού εἵλκυσαν τή Θεία Χάρη, ὁ τόπος μας ἀπέκτησε ἕνα μοναδικό στό εἶδος του οικοδομικό ἀριστούργημα, ἕνα Ναό ῥυθμοῦ σταυροειδοῦς, τρίκογχου, ἁγιορείτικης ἀρχιτεκτονικῆς, μέ κεντρικό τροῦλλο καί τέσσερις ψευδότρουλλους (πυργίσκους). Ἐξωτερικῶς, συνιστᾶ ἕνα ἑνιαῖο οἰκοδόμημα, ἀλλά, ἐσωτερικῶς, πρόκειται γιά τρεῖς ξεχωριστούς Ναούς. Ὁ πρῶτος τιμᾶται στή μνήμη τοῦ Ἁγίου Γεωργίου. Φέρει, ὅμως, στό ὑπερῷον του ἕναν δίκλιτο ναΐσκο, ῥυθμοῦ πολυγωνικοῦ μετά τρούλλων, μέ τόν ὁποῖο συνδέεται διά μυστικῆς κλίμακος. Στόν Ναό αυτό δεσπόζουν δύο -μεγάλων διαστάσεων- θαυματουργές Εἰκόνες. 
Ἡ μία ἀναπαριστᾶ τόν Εὐαγγελισμό τῆς Θεοτόκου, στόν ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένος ὁ Ναός. Ἡ ἄλλη ἀπεικονίζει τήν Παναγία στόν εἰκονογραφικό τύπο «Ῥόδον τό Ἀμάραντον» καί πλαισιώνεται ἀπό ῥόδα καί παραστάσεις ἐμπνευσμένες ἀπό τόν Ἀκάθιστο Ὕμνο, ὅπως εἶναι ἡ κλῖμαξ, ἡ κιβωτός, ἡ πύλη, ἡ κλείς. Γιά τό λόγο αὐτό ἑορτάζεται τό Σάββατο τοῦ Ἀκαθίστου.

Δὲν μᾶς εἶναι γνωστὸς ὁ τόπος προέλευσής της, γνωρίζουμε, ὅμως, τὸν ὑπερφυσικὸ τρόπο ἀφίξεώς της στὴν Ἱερὰ Μονή. Κάποια μέρα, ὁ Κτίτορας, προικισμένος μὲ τὸ προορατικὸ χάρισμα, εἰδοποίησε τούς παρισταμένους, Μοναχούς καί ἐργάτες, λέγοντάς τους μὲ βεβαιότητα : «Ὁ Θεὸς αὔριο θὰ μᾶς στείλει ἕνα δῶρο ἀπὸ τὴ θάλασσα». Πράγματι, τὴν ἑπομένη, κατέβηκαν στὴν παραλία, στὴ θέση Καμίνι, ὅπου ἀντίκρυσαν μία Εἰκόνα, λουσμένη σὲ ὑπερκόσμιο φῶς, πού ταξίδευε – ὄρθια – πάνω στὴ θάλασσα. Ὁ Γέροντας τήν παρέλαβε μέ κατάνυξη καί ἀπέθεσε τόν ἀτίμητο αὐτό πνευματικό θησαυρό στό δεξιό κλίτος τοῦ Ναοῦ τῆς Εὐαγγελίστριας.

Ὅσον ἀφορᾶ στόν τρίτο Ναό, εἶναι ἡμιτελής καί καταλαμβάνει τό χῶρο τοῦ κεντρικοῦ τρούλλου. Σύμφωνα δέ, μέ τήν ντόπια λαϊκή παράδοση, ἐπρόκειτο νά ἀφιερωθεῖ στήν Ἁγία Παρασκευή. Ἐκτός, ὅμως, ἀπό τήν πρωτότυπη αὐτή ἐκκλησία, ὁ φιλόπονος Κτίτορας οἰκοδόμησε καί ἄλλα ἀπαραίτητα κτίσματα γιά τίς ἀνάγκες τῶν ἐργατῶν, καθώς καί τῶν Μοναχῶν, πού εἶχαν στό μεταξύ προσέλθει στό Μονύδριο, τό ὁποῖο εἶχε γίνει πόλος ἕλξεως γιά κάθε πονεμένη ψυχή. Οἱ πολυπληθεῖς προσκυνητές βρῆκαν στό σεπτό πρόσωπο τοῦ Ὁσίου Κυριακοῦ τόν στοργικό πνευματικό πατέρα, τόν ἄμισθο ἰατρό, τόν χαρισματοῦχο, διορατικό Γέροντα, τόν ἄριστο κάτοχο τῆς ἑλληνικῆς παιδείας, παρά τούς πόδας τοῦ ὁποίου πολλά ἑλληνόπουλα διδάχθηκαν ἀναργύρως τά ἱερά γράμματα.

Παρόλη, βέβαια, τήν πολύπλευρη κοινωνική του δραστηριότητα, ἡ ψυχή τοῦ φιλέρημου ἀσκητῆ ποθοῦσε τήν ἡσυχία. Γι’ αὐτό, περνοῦσε τόν περισσότερο χρόνο του σέ μία ἀθέατη σπηλιά ἐντός τῆς Μονῆς, πού ἐπικοινωνοῦσε μέ τό κελλί του μέ μία μυστική σύραγγα, ὥστε κανείς νά μή γνωρίζει ποῦ ἐκεῖνος βρισκόταν τίς μέρες τοῦ ἐγκλεισμοῦ του. Στήν ὀροφὴ τοῦ σπηλαίου αὐτοῦ, εἶχε στερεώσει δύο ἁλυσίδες (κρεμαστῆρες), στίς ὁποῖες στηριζόμενος ἀγωνιζόταν νά νικήσει τή στοιχειώδη φυσική ἀνάγκη τοῦ ὕπνου, προκειμένου νά ἐξασκεῖ ἀδιάλειπτα τή νοερά προσευχή. Τά σχεδόν ὑπεράνθρωπα ἀσκητικά του παλαίσματα, συνυφασμένα ἀῤῥηκτα μέ τό χριστομίμητο ταπεινό του φρόνημα, τόν ἀνέδειξαν ὑψιπέτη «ἀετό» τοῦ Πνεύματος.

Ὡστόσο, ἦρθε κάποτε ἡ ὥρα αὐτός ὁ «ἀετός» νά πετάξει ἀκόμα ψηλότερα, στήν οὐράνια πατρίδα. Ἦταν τό ἔτος 1853 καί ὁ Γέροντας εἶχε φθάσει πλέον σέ βαθύτατο γῆρας. Τό θεῖο κάλεσμα τόν βρῆκε στήν προσφιλή του ἀφανή σπηλιά, γονατιστό καί προσευχόμενο. Θαρρεῖς πώς ἡ πύρινη προσευχή του, ἀνεβαίνοντας μέ λαχτάρα πρός τόν Πλάστη του, συνανύψωσε καί τήν ἁγιασμένη ψυχή του καί τήν ὁδήγησε σ’ Ἐκεῖνον πού τόσο λάτρεψε. Τό σεπτό σκήνωμά του ἐτάφη σέ ἄγνωστο -ἕως τώρα- σημεῖο τοῦ Μοναστηριοῦ, ἀπ’ ὅπου σκορπίζει -ἀφανῶς, ἀλλά δαψιλῶς- τήν εὐλογία του στόν ἱερό αὐτό τόπο. Χάρη στήν εὐλογία αὐτή, ἀλλά καί τά πολλά θαύματα τῆς Παναγίας, ἡ Μονή γνώρισε μιά μακρά περίοδο πνευματικῆς ἀκμῆς. Ὡστόσο, ἀπό τίς ἀρχές τοῦ εἰκοστοῦ αἰῶνα, ἐξαιτίας δυσμενῶν συγκυριῶν σέ τοπικό καί ἐθνικό ἐπίπεδο, ἄρχισε νά παρακμάζει· ὥσπου, στή δεκαετία του ’60, ἕνα συγκλονιστικό θαῦμα τῆς Κυρίας Θεοτόκου, ἔγινε ἀφορμή γιά τήν ἀνακαίνιση καί ἀνασυγκρότησή της.

Τὴν ἐποχὴ ἐκείνη, ὁ κύριος Δημήτριος Μοίρας, ὁ ὁποῖος ἐργαζόταν ὡς κλητῆρας στὸν Ὀργανισμὸ Λιμένος Πειραιῶς, προσβλήθηκε ἀπὸ δεινὴ ἀσθενεία. Ἡ περίπτωσή του εἶχε χαρακτηριστεῖ ἰατρικῶς ἀνίατη. Ἦταν ἕνα θέαμα οἰκτρό, καθὼς ὁ καρκίνος τοῦ ‘‘ἔτρωγε’’ τὸ πρόσωπο, λίγο κάτω ἀπὸ τὸ δέξι μάτι, καὶ ἡ πληγὴ τοῦ γινόταν ὅλο καὶ πιὸ βαθιά. Ἦταν, μάλιστα, ἀναγκασμένος νὰ τὴν καθαρίζει κάθε μισὴ ὥρα, γιατί ἔρρεε συνεχῶς αἷμα καὶ πύον. Γι’αὐτό, παρότι στὸ ἀντικαρκινικὸ νοσοκομεῖο ‘‘Ἅγιος Σάββας’’ τοῦ εἶχαν ἀποκλείσει κάθε πιθανότητα βελτίωσης, ἀποφάσισε νὰ μεταβεῖ σὲ γιατροὺς τοῦ ἐξωτερικοῦ. Ἔχοντας, ὅμως, ἀκράδαντη πεποίθηση στὴ δύναμη πού ἔχει ἡ εὐχὴ τῶν γονέων, θέλησε νὰ ἔλθει πρῶτα στὸν τόπο καταγωγῆς του, τὴ Ρειχιὰ (ἕνα χωριὸ κοντὰ στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἱέρακος), γιὰ νὰ παρει τὴν εὐχὴ τοῦ πατέρα του. Ὡστόσο, ἐκεῖνος, τὸν ξάφνιασε λέγοντάς του: «Παιδί μου, δὲν θὰ πᾶς πουθενά. Ὁ γιατρὸς εἶναι μπροστά μας• εἶναι ἡ Παναγία μας, στὸ Μοναστῆρι, στὴν Εὐαγγελίστρια. Πρόσεξε, ὅμως, γιὰ νὰ γίνει τὸ θαῦμα, πρέπει νὰ κανεὶς δύο πράγματα πού θὰ σοὺ πῶ. Πρῶτον, θὰ πᾶς στὸν παπὰ νὰ ἐξομολογηθεῖς καὶ μετὰ θὰ κανονίσετε μία Λειτουργία στὸ Μοναστῆρι, γιὰ νὰ κοινωνήσεις. Θὰ πᾶτε ἀπὸ τὴν παραμονή. Μετὰ τὸν Ἑσπερινό, θὰ ἀνέβεις στὸν ἐπάνω Ναὸ καὶ θὰ πᾶς στὴν Εἰκόνα πού ᾖρθε ἀπὸ τὴ θάλασσα. Θὰ γονατίσεις καὶ θὰ τὴν παρακαλέσεις νὰ σὲ κάνει καλά, ἀλλὰ θὰ προσπαθήσεις νὰ στάξει ἕνα δάκρυ ἀπὸ τὰ μάτια σου».

Ὁ κύριος Μοίρας τήρησε ἀκριβῶς ὅσα τοῦ εἶπε ὁ ἁπλός, μὰ πιστὸς πατέρας του. Ἐξομολογήθηκε, πῆγε στὸ Μοναστῆρι καί, μετὰ τὸν Ἑσπερινό, ἀνέβηκε καὶ προσευχήθηκε στὴν Παναγία μὲ θερμὰ δάκρυα, δίνοντάς Της μιὰν αὐθόρμητη ὑπόσχεση : «Παναγία μου, κάνε με καλὰ καὶ ἐγὼ θὰ γίνω ραδιοφωνικὸς σταθμὸς νὰ διαλαλῶ τὸ θαῦμα Σου• καὶ ὅ,τι μπορῶ, θὰ ἐργαστῶ γιὰ τὸ Ὄνομά Σου». Κατόπιν, στράφηκε πρὸς τὸ καντῆλι Της καὶ ἄλειψε μὲ λίγο λαδάκι τὴν πληγή του. Τὴν ἑπομένη, μὲ τὸ πρῶτο φῶς τῆς ἡμέρας, βγῆκε ἔξω γιὰ νὰ κάνει τὸν τακτικὸ καθαρισμὸ τῆς πληγῆς. Εἶχε, ὅπως πάντα, μαζί του γάζες, ὀξυζενὲ καὶ ἕνα μικρὸ καθρεφτάκι. Μόλις, ὅμως, τὸ ἔφερε μπροστὰ στὸ πρόσωπό του, ἀντίκρυσε ἔκπληκτος τὸ θαῦμα! Ἡ πληγὴ εἶχε κλείσει καὶ δὲν ὑπῆρχε οὔτε τὸ παραμικρὸ σημάδι! Ἄρχισε νὰ φωνάζει καὶ νὰ κλαίει εὐχαριστῶντας τὴν Θεοτόκο καὶ ὑποσχόμενος νὰ κάνει τὰ πάντα γιὰ τὴ Μονή Της.

Κατὰ τὴν ἐπιστροφή του στὴν ἐργασία του, ὁ Διευθυντής του, συγκινημένος ἀπὸ τὴν εὐεργετικὴ ἐπεμβάση τῆς Παναγίας, θέλησε νὰ Τῆς προσφέρει ἕνα δῶρο. Ἔτσι, τὸ τόσο ἀπόμακρο Μοναστηράκι ἀπέκτησε τηλεφωνικὴ ἐγκαταστάση. Ὁ δὲ κύριος Μοίρας, τηρώντας τὴν ὑπόσχεσή του, κατέστη μέγας εὐεργέτης τῆς Μονῆς, ἀφοῦ, ὅπως χαρακτηριστικὰ ὁμολογοῦσε, ἀπὸ τὴν ἡμέρα τοῦ θαύματος μία ‘φλόγα’ ἄναψε μέσα του. Ἦταν ἔνας ἀσίγαστος πόθος νὰ ἐργαστεῖ γιὰ τὸ Σπίτι τῆς Παναγίας. Καὶ πράγματι, μερίμνησε, μεταξὺ ἄλλων, γιὰ τὴν κτιριακή του ἀνακαίνιση, τὴ διάνοιξη τοῦ δρόμου καὶ τὴν ἠλεκτροδότηση.

Κυρίως, ὅμως, τὸ ὄνειρό του ἦταν νὰ δεῖ τὸ ἐγκαταλελειμμένο Μοναστηράκι νὰ δεσπόζει ὡς ἕνας ‘‘φάρος πνευματικὸς’’ σὲ ὅλη τὴ γύρω περιοχή. Γι’ αὐτό, ἀγωνίστηκε γιὰ τὴν ἐπανιδρύση καὶ στελέχωσή του, δίχως νὰ πτοηθεῖ ἀπὸ τὶς ἀντιξοότητες καὶ τὰ ἐμπόδια πού παρουσιάστηκαν. Καὶ ἡ Δέσποινά μας, βραβεύοντας τὶς ἄοκνες προσπάθειες καὶ τὸν θερμὸ ζῆλο του, ἔδωσε πάλι ζωὴ στὴν ἄλλοτε ἐρειπωμένη Μονή, ἡ ὁποία -ἀπό τό 1980- μέ τήν ἀμέριστη πατρική συμπαράσταση καί τήν πολύτιμη ἀρωγή τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας καί Σπάρτης κ.κ. Εὐσταθίου, λειτουργεῖ πλέον ὡς Γυναικεῖο Κοινόβιο.

Ἡ Ἱερά Μονή πανηγυρίζει στίς 25 Μαρτίου, στήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, καθώς καί στή μνήμη τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου. Ἐπίσης, στίς 31 Αὐγούστου ἑορτάζεται μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἡ Κατάθεσις τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Στήν πανήγυρη αὐτή τελεῖται ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου, ὁ ὁποῖος κατά τήν ἡμέρα αὐτή τελεῖ τήν ἐπέτειο τῆς εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονίας του.
Ἐπίσης, στή Μονή τιμᾶται ἡ ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς καθώς καί ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου σέ ἀντιστοίχως ὁμώνυμα Παρεκκλήσια.

ΠΗΓΗ http://www.immspartis.gr