Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ και ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ Προβολή Ταινιών Κατηχητικών Σχολείων

Την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου εσπέρας και ώρα 5:30 μ.μ
στο Λεοντσίνιο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτού θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινίας για τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων της νήσου καθώς και για όλα των σχολείων. Μαζί με τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν και οι γονείς, με την προβολή της ταινίας θα ακολουθεί παιγχνίδι για τα παιδιά.
( όποια ενημέρωση χρειάζεστε να γίνεται με τους εφημερίους. 
Πατήρ Νικόλαο Ζουναρέλη Καρβουνάδων - Πατήρ Ιωάννη Παπανδρόπουλο Φρατσίων )

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Τις συμβάσεις για την εκτέλεση νέων έργων υπέγραψε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Τις συμβάσεις για την εκτέλεση νέων έργων υπέγραψε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προϋπολογισμού του Δήμου μας. Συγκεκριμένα συμβασιοποιήθηκαν τα εξής έργα:
 1. Επισκευή Κτιρίου Νηπιαγωγείου Κυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 6.900,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 10.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 4 μήνες.
2. Καθαρισμός, Στεγάνωση, Ανακαίνιση Δεξαμενών και Αντλιοστασίων Δ.Κ. Αντικυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 10.680,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 12.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 5 μήνες.
3. Συντήρηση και Επισκευή Ομβροδεξαμενής Κόκκινου Λάκκου Αντικυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 7.800,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 10.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 5 μήνες.
Επισημαίνεται ότι μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του νομικού πλαισίου διεξαγωγής διαγωνισμών με το Ν. 4412/2016, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 08-08-2016 χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των Δήμων, όλοι οι Δήμοι της Χώρας αναγκάστηκαν να ματαιώσουν δημοπρασίες έργων και αναθέσεις μελετών μέχρι την έκδοση νέων πρότυπων διακηρύξεων και σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Ο Δήμος Κυθήρων ματαίωσε δημοπρασίες πολύ μεγάλων και σημαντικών έργων (Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού, Αστικό Σχολείο, Φωτισμός Καψαλίου) αναμένοντας την επικαιροποίηση 14 μελετών με βάση το νέο Νόμο, ενώ κωλύεται προς το παρόν να προβεί στην ανάθεση εκπόνησης μελετών για πολύ σημαντικά έργα καθώς η ανάθεση μελετών με το νέο νόμο γίνεται πλέον με ηλεκτρονική κλήρωση και η σχετική εφαρμογή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Καθώς το οικονομικό έτος τελειώνει, όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν φέτος, θα μεταφερθούν στο νέο Προϋπολογισμό και θα δημοπρατηθούν στις αρχές του νέου έτους, αφού πρόκειται για έργα που ο Δήμος μας ωρίμαζε και αδειοδοτούσε επί σειρά μηνών σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους Τεχνικούς του Συμβούλους και συνεργάτες. Από τις 08-08 και μετά αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε την δημοπράτηση 14 σημαντικών έργων και υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.000.000€, αναμένοντας την προσαρμογή των διακηρύξεων και μελετών στο νέο νομικό πλαίσιο, που δυστυχώς αιφνιδιάσε το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού οδηγώντας χιλιάδες έργα σε όλη την Ελλάδα σε ματαίωση και στασιμότητα. 
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του τρόπου εφαρμογής του νέου Νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412/16) αλλά και των προβλημάτων που αυτός επέφερε στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης και ειδικά στους μικρούς Δήμους, τέθηκε από τη Δημοτική Αρχή με πολύ λεπτομερή τρόπο και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στα Κύθηρα, όπου ο Δήμαρχος παρέδωσε σχετικά υπομνήματα και αιτήματα. Ήδη, λίγες μόλις ημέρες μετά, και αφού ο κ. Κουίκ μετέφερε αυτούσια τα αιτήματα στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων και αποφάσεων σχετικά με το νέο Νόμο 4412/16 που ήδη έχουν διευκρινίσει πάρα πολλά ζητήματα εφαρμογής του νέου νομικού πλαισιού, προς ικανοποίηση των αιτημάτων των Δήμων.
Δείτε τον πίνακα εκτέλεσης του προϋπολογισμού εδώ.

Μια γιγαντιαία ελληνική σημαία απλώθηκε στον Ταΰγετο! (ΦΩΤΟ)

Μια τεράστια ελληνική σημαία κατασκεύασαν το τελευταίο διάστημα, μαθητές και γονείς στο Καστόρι Λακωνίας! Η δημιουργία του γιγαντιαίου εθνικού συμβόλου ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες στο σχολείο του χωριού και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν νάιλον πανί, μπογιές, μέτρα και φυσικά αρκετό μεράκι!
Στόχος των εμπνευστών ήταν η ανάρτηση της σημαίας σε πλαγιά του Ταϋγέτου, κοντά στο Καστόρι. Όπερ και εγένετο. Την Κυριακή 23/10, οι δημιουργοί της σημαίας ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία του χωριού και λίγη ώρα αργότερα βρίσκονταν στο σημείο όπου και τοποθέτησαν την εξαιρετική χειροτεχνία τους. Η σημαία ήταν ορατή από αρκετά μεγάλη απόσταση, όπως μαρτυρούν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, ενώ ο χώρος που επελέγη προσέδωσε εμβληματικό χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και συνέβαλαν σε αυτό το εγχείρημα.
Φωτο: George Oikonomakis (Facebook)
 http://www.lakonikos.gr/

Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Λακωνία

Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου τιμά αύριο Τετάρτη 26/10 η Εκκλησία και στη Λακωνία εορτάζουν και πανηγυρίζουν οι εξής περιοχές και ενορίες: Τσεραμιό (Αγ. Ιωάννης Σπάρτης), Παρδάλι, Αγ. Δημήτριος Ζάρακα - Ρειχιά, Παπαδιάνικα, Πάκια και Συκιά.
Ο βίος του Αγίου Δημητρίου
Ο Άγιος Δημήτριος (270 - 306 μΧ) είναι Άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την αγιολογική παράδοση, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού. Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί βασιλική προς τιμήν του. Είναι ένας από τους λαοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζει τη μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου.
 www.lakonikos.g

Πέθανε ο Βατικιώτης ποιητής Γεώργιος Χ. Παπούλιας

Πέθανε χθες στη Γερμανία, όπου βρισκόταν για λόγους υγείας, ο βατικιώτης ποιητής Γεώργιος Χαράλαμπου Παπούλιας. Στην επιτύμβια πλάκα του τάφου που θα τον δεχθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο κοιμητήριο του Λαχίου -την οποία έχει επιμεληθεί μόνος του πριν πολλά χρόνια- γράφει: “Έρωτας είναι και ο θάνατος όταν έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να προλάβει την επερχόμενη ασχήμια”.
Ο Γιώργος Παπούλιας, ποιητής της διασποράς, γεννήθηκε στα Βάτικα Λακωνίας στις 12 Φεβρουαρίου 1935. Γράφει ποιήματα από την ηλικία των είκοσι ετών, ενώ η λογοτεχνική παρουσία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χρονολογείται από το 1972. Ήταν απόφοιτος της Παντείου Σχολής και υπήρξε ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία επί τριάντα και πλέον έτη. Με κείμενά του στον ελληνικό και ξένο τύπο, με ποιητικές συλλογές, με τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη το 1976, δίνει το δικό του “παρών” στην κίνηση των ιδεών και στην πνευματική αγωνία του καιρού μας. Στη Νυρεμβέργη, το πολιτιστικό τμήμα του δήμου της πόλης έχει παρουσιάσει στο γερμανικό κοινό μεταφράσεις ποιημάτων του και την έκδοση της ποιητικής του συλλογής “Στη Νυρεμβέργη ακόμη βρέχει”.
Άλλες ποιητικές του συλλογές:
“Απολογία στ’ Άστρα”
“Λάμπα Θυέλλης”
“Μονομαχία με τη Σιωπή”
“Ένα Καλοκαίρι Γιομάτο Ειδήσεις”
“Η Ελεγος και ο Πυρόλιθος”
“Οι Πέντε Υπηκοότητες Ενός Υπνοβάτη”
“Έρως Ημίν”
“Λακωνική Σονάτα”
“Ευγενική μου Ιουλιέτα”
 http://www.laconialive.gr/

Κατείχε παράνομα τρία κυνηγετικά όπλα

Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Λακωνίας συνέλαβαν χθες το βράδυ, στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γυθείου – Σκουταρίου, έναν 50χρονο, γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημά του βρέθηκε κυνηγετικό όπλο το οποίο κατείχε παράνομα.
Επιπλέον, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του σε τοπική κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης, όπου κατασχέθηκαν ακόμη δύο παράνομα κυνηγετικά όπλα. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.

 http://www.laconialive.gr/

το Νοσοκομείο Κυθήρων και το Μαιευτικό Τμήμα διοργανώνουν την γιορτή του θηλασμού



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού,

το Νοσοκομείο Κυθήρων και το Μαιευτικό Τμήμα διοργανώνουν την γιορτή του θηλασμού .



Το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 και ΩΡΑ 11:30 το πρωί,                            στην πλατεία του Ποταμού ,

Προσκαλούμε νέες και παλαιότερες μητέρες να μοιραστούν το δώρο και την χαρά του θηλασμού , τη γνώση , την εμπειρία, τις συμβουλές και τις αναμνήσεις από τις ομορφότερες και αναντικατάστατες στιγμές μητέρας παιδιού.

Προσκαλούμε ακόμη αδέλφια, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, φίλους και όλους όσους στηρίζουν με την αγάπη τους και τις πράξεις τους τον  μητρικό θηλασμό και τις Μητέρες.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευπρόσδεκτο φωτογραφικό υλικό παιδιών που θηλάζουν , ζωγραφιές για τον θηλασμό από τα μάτια των μικρών παιδιών.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2736320030

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ                                                             Η ΜΑΙΑ

ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                   ΤΖΟΒΑΡΑ ΤΑΤΙΑΝΑ