Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ





ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Το πρωί της πρώτης ημέρας του νέου έτους ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης μαζί με τους Αντιδημάρχους, παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Αλοϊζιανίκων, μετά το πέρας της οποίας έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του χωριού.
Στη συνέχεια, περί ώρα 11:30 π.μ., τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου η επίσημη Δοξολογία για την είσοδο στο Νέο Έτος με την παρουσία των στρατιωτικών, πολιτικών και λοιπών αρχών του νησιού.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου μας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία πλήθους κόσμου. Τα κάλαντα έψαλλαν με τη συνοδεία οργάνου στρατευμένοι νέοι του Πολεμικού μας Ναυτικού, από την μονάδα της Αγίας Ελέσας.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για το νέο έτος, τόνισε τα εξής:
"Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Δήμο Κυθήρων, καθώς αιρετοί και υπάλληλοι κληθήκαμε να εφαρμόσουμε νέες διαδικασίες στην καθημερινότητα του Δήμου, λόγω των διαρκών αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω, όμως, ότι τα καταφέραμε καθώς για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος μας πραγματοποίησε 17 δημοπρασίες έργων, τη στιγμή που άλλοι Δήμοι με πολλαπλάσιο προσωπικό δεν είχαν ούτε τις μισές. Τελευταία δημοπρασία ήταν στις 27 του Δεκέμβρη για το έργο της ανάπλασης του Belvedere. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο του προσωπικού του Δήμου, τα μέλη της διοίκησης των νομικών προσώπων, τους αιρετούς της Δημοτικής Αρχής και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, γιατί με προσήλωση και μεθοδικότητα καταφέρνουμε να υλοποιούμε έργα προς όφελος του νησιού. Έτσι θα συνεχίσουμε και στη νέα χρονιά και στις επόμενες".










ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ ΠΕΖΟΥ ΜΕ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Στις  (31.12.2018) το απόγευμα, στη Σκάλα Λακωνίας, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός, παρέσυρε 30χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κινούνταν πεζός, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 30χρονου. Τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου λίγες ώρες μετά κατέληξε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα.

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΦΡΙΛΙΓΚΙΑΝΙΚΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/1/2019

Αποχαιρετάμε και λέμε το τελευταίο αντίο στον Πολυαγαπημένο μας Πατέρα ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΠΟΛΙΤΗ που ¨εφυγε¨ πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών στο Νοσοκομείο Κυθήρων,την Δευτέρα 31  Δεκεμβρίου.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ Φριλιγκιανίκων το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 15.00 και στη συνέχεια η ταφή του στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΥΠΕΡΙΩΤΙΣΣΑ Φριλιγκιανίκων.

Θα ακολουθήσει καφές και όλα τα καθιερωμένα στο Κόκκινο Σπαλέτο στα Φριλιγκιάνικα.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤRITON FERRIES! Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ-Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ

Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, η νέα χρονιά, να φέρει στις οικογένειες σας αγάπη,υγεία, τύχη και ευτυχία και το 2019 να σας ταξιδέψει στους κόσμους που έχετε ονειρευτεί!!
Καλή χρονιά από την ΤRITON FERRIES! ⛴️
Happy new year!

ΙΟΝΙΣ Ε/Γ - Ο/Γ Μαζί με τη νεα χρονιά, υποδεχόμαστε και το εμπορικό μας σήμα, TRITON FERRIES!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Τρίτη, 1 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Βασιλείου Ἀλοϊζιανίκων. Ὥρα 11.30 π.μ., Ἐπίσημος Δοξολογία ἐπί τῷ Νέῳ ἔτει εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας - Κυθήρων.
Πέμπτη, 3 Ἰανουαρίου 2019, Ἱερά Ἀγρυπνία (8-1 μ.μεσ.) εἰς Ἱερόν Ναόν Ὁσίας Πελαγίας Ἁγίας Πελαγίας (ἀνακομιδή Ἱ.Λειψάνου Ὁσίου Ἐφραίμ τοῦ νέου).
Παρασκευή, 4 Ἰανουαρίου 2019, ὥρα 7 π.μ., Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καί τῶν Μεγάλων Ὡρῶν τῆς ἑορτῆς τῶν Θεοφανείων εἰς Ἱεράν Μονήν Ὁσίου Θεοδώρου.
Σάββατον, 5 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Ἀναργύρων Φατσαδίκων (Παραμονή Θεοφανείων).
Κυριακή, 6 Ἰανουαρίου 2019, ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου εἰς Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χώρας - Κυθήρων.
Ἁγιασμός τῶν ὑδάτων εἰς Καψάλι : ὥρα 11.30 π.μ. Εἰς Αὐλέμωνα: ὥρα 1 μ.μ. Εἰς Διακόφτι : ὥρα 3 μ.μ. καί εἰς Ἁγίαν Πελαγίαν : ὥρα 4 μ.μ. καί
Κυριακή, 6 Ἰανουαρίου 2019, ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, ἑσπέρας ὥρα 5.30 μ.μ., Ἑσπερινός ἑορτῆς Τιμίου Προδρόμου εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἰωάννου Γερακαρίου.
Δευτέρα, 7 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Τιμίου Προδρόμου Στραποδίου.
8-10 Ἰανουαρίου 2019, Συνεδρίαι Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου.
Σάββατον, 12 Ἰανουαρίου 2019, ἑσπέρας, ὥρα 6.30 μ.μ., Σχολή Γονέων εἰς τό Πνευματικόν Κέντρον Ποταμοῦ. Ὁμιλητής ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος - Ἰατρός π.Πέτρος Μαριᾶτος.
Κυριακή, 13 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Δημητρίου (Μυκονιάτικα) Πατησίων Ἀθηνῶν.
Κυριακή, 13 Ἰανουαρίου 2019, ἑσπέρας, ὥρα 6.30 μ.μ., Σχολή Γονέων εἰς τό Πνευματικόν Κέντρον Κεραμωτοῦ. Ὁμιλητής ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος - Ἰατρός π.Πέτρος Μαριᾶτος.
Τετάρτη, 16 Ἰανουαρίου 2019, ὥρα 4 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Ἀντωνίου Χώρας - Κυθήρων. Ὥρα 5.30 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Ἀντωνίου Δρυμῶνος.
Πέμπτη, 17 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς τόν ἑορτάζοντα Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἀντωνίου Καστρισιανίκων.
Πέμπτη, 17 Ἰανουαρίου 2019, ὥρα 4.30 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἀθανασίου Κάτω Χώρας – Μυλοποτάμου.

Παρασκευή, 18 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἀθανασίου Πιτσινάδων.

Σάββατον, 19 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Ἁγίας Μόνης.

Κυριακή, 20 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικήτα Καλάμου καί ὥρα 10.45 κοπή Ἁγιοβασιλόπιττας εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Μυρτιδίων.

Τρίτη, 22 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Χώρας – Κυθήρων.
Τρίτη, 22 Ἰανουαρίου 2019, ὥρα 11 π.μ., Ἱερατική Σύναξις εἰς τό
Ἐπισκοπεῖον Χώρας Κυθήρων.
Παρασκευή, 25 Ἰανουαρίου 2019, Συμμετοχή εἰς Ἀρχιερατικόν Συλλείτουργον εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου εἰς Νέαν Καρβάλην.

Κυριακή, 27 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Ἁλίμου (Κοπή Ἁγιοβασιλόπιττας Κυθηραϊκῶν Σωματείων καί Ἑνώσεως Ἀντικυθήρων).

Τρίτη, 29 Ἰανουαρίου 2019, ἑσπέρας, ὥρα 4.30 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Παρεκκλήσιον Τριῶν Ἱεραρχῶν Χώρας - Κυθήρων.

Τετάρτη, 30 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων.
Τετάρτη, 30 Ἰανουαρίου 2019, ὥρα 6 μ.μ., Διάλεξις, κοπή Ἁγιοβασιλόπιττας καί Δεξίωσις διά τούς κκ.Ἐκπαιδευτικούς τῆς νήσου μας εἰς τό Λεοντσίνειον Πνευματικόν Κέντρον Κεραμωτοῦ ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν.

Πέμπτη, 31 Ἰανουαρίου 2019, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Παρεκκλήσιον Τριῶν Ἱεραρχῶν Χώρας - Κυθήρων.

Σεισμική δόνηση 3,5R νότια των Αντικυθήρων


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:24 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή νότια των Αντικυθήρων, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 110 χλμ.

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα 2019 Δημάρχου Κυθήρων


Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα 2019 Δημάρχου Κυθήρων
Κυθήριες και Κυθήριοι,
Αντικυθήριες και Αντικυθήριοι,
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες μας σε όλο τον κόσμο,
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Το 2019 ας φέρει σε όλους μας υγεία, χαρά, ελπίδα και ευημερία. Ας είναι καλύτερο από το 2018 σε όλα τα επίπεδα. Ας μας δώσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία που τόσο πολύ χρειάζονται στη ζωή μας.
Φέτος συμπληρώνονται 20 ακριβώς χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Κυθήρων, την 01-01-1999. Σε αυτά τα 20 χρόνια ο Δήμος μας συνέβαλε καταλυτικά στην εμπέδωση μιας ευρύτερης παγκυθηραϊκής κουλτούρας, που απομόνωσε τον τοπικισμό, ο οποίος τόσο κακό έχει κάνει στον τόπο μας.
Κατά το έτος που πέρασε, η Δημοτική μας Αρχή, το σύνολο των αιρετών, των υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου μας, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημοπράτηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Λάβαμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις, ολοκληρώσαμε έργα σε όλο το νησί, δημοπρατήσαμε ακόμα περισσότερα πολύ μεγάλου προϋπολογισμού και μπορούμε να ατενίζουμε το νέο έτος 2019 με αισιοδοξία σε όλα τα επίπεδα. Ο Δήμος Κυθήρων είχε και για το 2018 το ρεκόρ δημοπρατήσεων έργων από όλους τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων και αυτό πρέπει να λέγεται γιατί αποδεικνύει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε ως Δημοτική Αρχή. Ο Δήμος μας εξακολουθεί, βέβαια, να πάσχει από πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού και οι πόροι του να μειώνονται διαρκώς, όμως, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλο και περισσότερα με δυναμισμό και μεθοδικότητα, όπως εξάλλου κάνουμε συστηματικά τα 4 τελευταία χρόνια.
Σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές. Το 2019 λοιπόν είναι σημαντικό και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί στις εκλογές αυτές, όχι μόνο για τα Κύθηρα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, θα αντιπαρατεθεί η αλήθεια και η σοβαρότητα απέναντι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τους αιρετούς εκπροσώπους τους όχι με βάση τα όσα αφειδώς υπόσχονται αλλά με βάση τα όσα πράγματι μπορούν να υλοποιήσουν. Η αλήθεια για την κατάσταση των πραγμάτων, η αντικειμενικότητα, η στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, ο σωστός προγραμματισμός και η ιεράρχηση εκείνων των έργων που πράγματι μπορούν να υλοποιηθούν, η εξωστρέφεια και η ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να είναι ο οδηγός σε κάθε πολίτη τη στιγμή που θα κληθεί να επιλέξει τις τοπικές αρχές. Όμως όλα αυτά θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά στους επόμενους μήνες.
Ως Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων θέλω να απευθύνω θερμές ευχές σε όλους τους Κυθήριους και Αντικυθήριους σε όλα τα μέρη του κόσμου, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, στην Αττική και φυσικά στα νησιά μας.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το σύνολο του προσωπικού του Δήμου, τους αιρετούς και τους συνεργάτες μας για την προσπάθεια και το ζήλο που επέδειξαν μέσα στο 2018, σε συνθήκες γραφειοκρατικά δαιδαλώδεις.
Ας είναι το 2019 έτος ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλα τα επίπεδα. Έτος στο οποίο τα θετικά θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!

Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (173/2018)


Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων
«Ὁ τῶν αἰώνων ποιητής καί Δεσπότης, 
Θεέ τῶν ὅλων ὑπερούσιε ὄντως, 
τήν ἐνιαύσιον εὐλόγησον περίοδον ... Λυτρωτά, 
εὔφορον πᾶσι, τό ἔτος χορήγησον» (Κοντάκιον τῆς Ἰνδίκτου)
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά.
Εἰρηνικό, εὐλογημένο καί πολύκαρπο
τό νέο σωτήριο ἔτος 2019!
Τόν νέο χρόνο ὁ πολύς κόσμος, ἐπηρεασμένος ἀπό τό κοσμικό φρόνημα, τόν ἀναμένει διά νά τούς φέρῃ χαρά, ὑγεία, πρόοδο, εὐτυχία, εὐημερία καί ὅλα τά καλά. Οἱ ἄνθρωποι, ὅμως, πού ἔχουν πνευματικό – χριστιανικό φρόνημα, χωρίς νά εἶναι ἀδιάφοροι καί διά τά ἐφήμερα καί βιοτικά ἀγαθά, παρακαλοῦν καί ἱκετεύουν τόν «τῶν αἰώνων Ποιητήν καί Δεσπότην» νά τούς χαρίζῃ, μαζί μέ τά ὑλικά καί πρόσκαιρα ἀγαθά, τά ὁποῖα μᾶς χρειάζονται εἰς τήν ζωήν, τά πνευματικά καί οὐράνια θεῖα δῶρα :
τήν ἀγάπη καί τήν εἰρήνη τοῦ Θεοῦ, τήν εὐλογία καί τήν εὐδοκία Του, τήν Χάριν καί τούς καρπούς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τό θεῖο ἔλεος καί τήν εὐσπλαγχνία Του, τήν συγχώρησι τῶν ἁμαρτιῶν καί τό πολυτιμότατο δῶρο τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας μας, καθώς ἐπίσης καί τά θεῖα καί ὑπερκόσμια ἀγαθά τῆς Ἐπουρανίου Βασιλείας Του. Μέ ἄλλα λόγια, τήν εἴσοδό μας εἰς τό νέον ἔτος νά τήν βλέπουμε καί νά τήν μετρᾶμε ὑπό τό πρῖσμα τῆς αἰωνιότητος, τῆς αἰωνίου χαρᾶς καί μακαριότητος ἐν τῇ Βασιλείᾳ τῶν Οὐρανῶν.Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος παρατηρεῖ σχετικά τά ἑξῆς : «Δύο αἰῶνας ἔκαμε ὁ Θεός, τόν παρόντα καί τόν μέλλοντα. Τόν μέν αἰσθητόν, τόν δέ νοητόν. Τόν ἕνα σύντομον, τόν δέ ἀγέραστον καί ἀθάνατον» (Ε.Π.Ε. 31,238).
Σέ ἄλλο σημεῖο συμβουλεύει ὁ ἱερός πατήρ : «Παρακαλῶ, τά ἀμετάβλητα καί ἀθάνατα νά ἀναζητήσωμε ἀγαθά, καί τήν ζωή, ἡ ὁποία ποτέ δέν γερνάει, δέν τελειώνει» (Ε.Π.Ε. 11,238).
Διά τά αἰώνια ἀγαθά μᾶς διαβεβαιώνει ὁ Θεῖος Λυτρωτής μας Ἰησοῦς Χριστός, κατά τόν Χρυσορρήμονα ἅγιο πατέρα : «Ποιός ἀπό ἐκείνους πού ἀπεβίωσαν ἦλθε ἀπό τήν ἄλλη ζωή καί μᾶς ἀνήγγειλε τά ἐκεῖ; Λέγε εἰς αὐτόν: Ἀπό τούς ἀνθρώπους μέν κανένας (δέν ἐγύρισε ἀπό τόν ἄλλο κόσμο διά νά διηγηθῇ ὅσα εἶδε ἐκεῖ). Ὅμως, ὁ τῶν Ἀγγέλων Δεσπότης, ὁ Χριστός, ὅλα ἐκεῖνα μέ ἀκρίβεια τά ἀνήγγειλε» (Ε.Π.Ε.9, 434) «Παρακαλῶ, ἐκεῖνα νά ζητᾶμε τά παντοτεινά καί αἰώνια, πού δέν ἐπιδέχονται μεταβολή» (Ε.Π.Ε. 30, 510). «Αὐτός εἶναι ὁ καιρός τῆς μετανοίας, ἐκεῖνος (τῆς μελλούσης) κρίσεως. Αὐτός ὁ καιρός τῶν ἀγώνων, ἐκεῖνος τῶν στεφάνων. Αὐτός κόπου, ἐκεῖνος ἀνέσεως. Αὐτός καμάτου, ἐκεῖνος ἀνταποδόσεως» (Ε.Π.Ε. 30, 318).
Ἅγιοι Πατέρες, Ἀδελφοί μου Χριστιανοί,
Δέν ὑπάρχει ἀμφιβολία, ἀντίθετα πρός τήν ἐπικρατοῦσα λαϊκή ἀντίληψι, ὅτι ὁ χρόνος, ὁ νέος χρόνος, πού δέν εἶναι πρόσωπο, ἀλλά ἔννοια, δέν φέρει ἀφ’ ἑαυτοῦ του οὔτε τό καλό, οὔτε τό κακό. Μόνον ὁ Παντοκράτωρ καί Παντοδύναμος Κύριος καί Θεός μας, ἡ πηγή παντός ἀγαθοῦ, Αὐτός, πού ὑποτάσσει τόν ἀρχέκακο διάβολο καί ἀποτρέπει τό κακό, «ὁ καιρούς καί χρόνους ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ θέμενος καί τήν ζωήν ἡμῶν εἰς χεῖρας αὐτοῦ διακρατῶν», συνεργαζόμενος ἑκάστοτε μέ τήν ἀνθρώπινη βούλησι, ὅταν οἱ ἄνθρωποι ὑπακούουν καί ἐφαρμόζουν τό Πανάγιο θέλημά Του, μόνο ἡ πανσθενουργός δύναμίς Του, συμπράττουσα μέ τήν θέλησι τοῦ ἀγωνιζομένου ἀνθρώπου, ἠμπορεῖ νά ἀλλάξῃ καί νά μεταμορφώσῃ ἀνθρώπους καί κοινωνίες ὁλόκληρες καί μέ τόν τρόπο αὐτό νά φέρῃ ὅλα τά καλά καί νά ἀπομακρύνῃ τά κακά καί δυσάρεστα ἀπό ἕνα τόπο, μία οἰκογένεια, μιά πολιτεία. «Ἀρκεῖ εἷς ἄνθρωπος ζήλῳ πεπυρωμένος ὅλον ἀνορθώσασθαι δῆμον» ἔλεγε ὁ Ἱερός Χρυσόστομος.
Εἶναι ἀνάγκη, ἀδελφοί μου, ἀδήριτος ἀνάγκη εἰς τούς χαλεπούς καιρούς καί χρόνους μας νά πρυτανεύῃ εἰς τόν νοῦν καί τήν καρδίαν μας τό ὅραμα καί ἡ νοσταλγία τῆς Βασιλείας τῶν Οὐρανῶν. «Ζητεῖτε πρῶτον τήν Βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν» μᾶς ἐδίδαξεν ὁ Κύριος.
Δυστυχῶς, οἱ σκοτεινές δυνάμεις ἐργάζονται ἀνύστακτα, ὑποκινούμενες ἀπό τά πονηρά πνεύματα καί τόν ἀλάστορα διάβολο, καί ὑπάρχει στόχευσις καί σοβαρός κίνδυνος ἀποξενώσεως καί ἀποκοπῆς τοῦ Ὀρθοδόξου γένους μας ἀπό τίς ἐκκλησιαστικές καί ἐθνικές ρίζες καί παραδόσεις μας. Ἀπό τίς πηγές τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως καί κληρονομίας μας, καθώς εὐνοεῖται καί προωθεῖται ἡ πολυθρησκευτικότητα καί ὁ συγκρητισμός εἰς τά Σχολεῖα μας, εἰς τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν, μέ κίνδυνο πνευματικοῦ ἀποπροσανατολισμοῦ καί συγχύσεως τῆς μαθητιώσης νεολαίας μας, ὅταν μάλιστα δέν ἔχουν ἀκόμη στερεωθῇ βιωματικά εἰς τά θέματα τῆς Ὀρθοδόξου ζωῆς καί Παραδόσεως. Καί ἀπό τίς αὐθεντικές πηγές τῆς Ἱστορίας τοῦ Ἔθνους μας, ἀφοῦ βασικά καί καίρια θέματα τῆς Ἑλληνικῆς μας Ἱστορίας ἐτέθησαν εἰς τήν «προκρούστειον κλίνην» καί ἔχουν ἀφαιρεθῆ ἀπό τήν διδακτέα ὑλη.
Εἰς τό στόχαστρο τῆς «νέας ἐποχῆς» καί τῆς «νέας τάξης πραγμάτων» εἶναι καί ἡ προσευχή εἰς τά Σχολεῖα τῆς πατρίδος μας, τά ἱερά σύμβολα τῆς Ἐκκλησίας μας (ὁ Τίμιος Σταυρός, οἱ ἱερές εἰκόνες κ.ἄ.) καί τά ἐθνικά μας σύμβολα (σημαία, παρελάσεις, ἐθνικές ἑορτές). Ἀποδόμησις πνευματικῶν καί ἠθικῶν ἀξιῶν, ἀποϊεροποίησις ἱερῶν καί ὁσίων τῆς φυλῆς μας καί ἐνίοτε ἔλλειψις εὐαισθητοποιήσεως τῶν ἁρμοδίων, ὅταν σέ δημόσιους χώρους καί ἐνώπιον χιλιάδων θεατῶν ἐξευτελίζονται ἱερώτατα σύμβολα τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεώς μας (ὅπως ὁ Τίμιος Σταυρός) καί τῆς Πατρίδος μας (ὅπως εἶναι ἡ σημαία μας), γεγονός, τό ὁποῖο προκαλεῖ βάναυσα τό αἴσθημα τοῦ Ἑλληνορθοδόξου λαοῦ μας.
Ἀλλά καί ὁ ἴδιος ὁ ἄνθρωπος, πού ἐπλάσθη κατ’ εἰκόνα Θεοῦ καί καθ’ ὁμοίωσιν δέν ἐξαθλιώνεται καί δέν ἐξαχρειώνεται, ὅταν διάγει ἔκφυλη ζωή καί κυλίεται εἰς τόν βόρβορον τῆς ἀσωτίας καί τῆς ἀνηθικότητος, ζώντας ζωή ἀσύδοτη καί κτηνώδη, βίο ἀβίωτο;
Γιατί τίς ἀναφέρουμε, ἀδελφοί μου, αὐτές τίς θλιβερές πτυχές καί καταστάσεις τῆς σύγχρονης ζωῆς;Γιά νά ἀναξέσωμε πληγές ἤ γιά νά μοιρολογήσωμε; Ὄχι, ἀλλά γιά νά ἀφυπνισθοῦμε ὡς πρόσωπα, οἰκογένειες καί κοινωνία καί νά ἀγωνισθοῦμε ὡς Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί γιά τήν ἀναχαίτισι τῆς ἠθικῆς καί πνευματικῆς σήψεως καί καταστροφῆς. Νά ἀναλάβωμε τίς πνευματικές δυνάμεις καί τίς εὐθύνες μας. «Οἱ καιροί οὐ μενετοί».
Αὐτά καί τά ἄλλα γνωστά σοβαρά ἐκκλησιαστικά καί ἐθνικά ζητήματα, ὅπως τό Οὐκρανικό, τό Μακεδονικό καί τό μεταναστευτικό, ἄς μᾶς ἀπασχολήσουν σοβαρά μέσα εἰς τό νέο σωτήριο ἔτος τοῦ 2019. Τό ἀπαιτεῖ ἐπίμονα τό ἐπιτακτικό χρέος μας καί ἡ ἀληθινή ἀγάπη μας πρός τήν Ἁγιωτάτη Μητέρα μας Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καί πρός τήν φιλτάτη Ἑλληνορθόδοξη Πατρίδα μας.
Τό ὅραμά μας, λοιπόν, μέσα εἰς τόν καινούργιο χρόνο ἄς εἶναι πρωτίστως ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν, γιά τήν ὁποία προετοιμαζόμαστε ἀπό τόν παρόντα κόσμο καί παραλλήλως ἡ πνευματική ἀναστήλωσις τῆς Ἑλληνορθοδόξου Παραδόσεως καί Κληρονομιᾶς τῆς ἀγαπημένης Πατρίδος μας, καθώς ἐπίσης καί ἡ ἀναβίωσις τῆς πνευματικῆς αἴγλης τῆς λαμπρᾶς ἱστορικῆς της διαδρομῆς.
Καί ἐπί τούτοις, εὐχόμενος ἀπό καρδίας εἰς ὅλους τούς ἀγαπητούς μου Κυθηρίους καί Ἀντικυθηρίους, καί ἰδιαίτερα εἰς τούς προσφιλεῖς μας ναυτικούς, οἱ ὁποῖοι διασχίζουν τίς θέλασσες τοῦ κόσμου, τήν κατ’ ἄμφω ὑγιεία καί πλούσιες τίς βιοτικές καί πνευματικές ἀπό τόν Κύριο εὐλογίες, διατελῶ,
Μετ’ ἐγκαρδίων εὐχῶν καί ἀγάπης
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ