Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Νεώτερες Πληροφορίες από το σημερινό Σ.Α.Σ.

Συμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, από το διενεργηθέν σήμερα 26/9 συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, υπήρξε μία εισέτι προκήρυξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι-Γύθειο, για τις επόμενες 6 ημέρες.






Η διαφορά είναι ότι το προηγούμενο διατιθέμενο ποσό επιχορήγησης ανήλθε στα 5.900.000 με την δυναμική παρέμβαση της περιφερειάρχου βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάννας Καλογήρου η οποία λόγω του παραλλήλου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα εκπροσώπησε δυναμικά τους Δημάρχους Κυθήρων και Μήλου καθώς και την ΚΕΔΕ στο εν λόγω συμβούλιο.


Μέχρι στιγμής εκτός της εταιρείας ΑΥΛΑΙΜΩΝ ουδεμία άλλη ναυτιλιακή εταιρεία έξεδήλωσε ενδιαφέρον και εφόσον δεν εκδηλωθεί στο διάστημα των 6 ημερών που ετέθη τότε θα προχωρήσει η απευθείας ανάθεσης της γραμμής στην μόνη ενδιαφερόμενη εταιρεία.


Πιστεύουμε ότι κάθε σχόλιο περί λειτουργιών των υπηρεσιών του Υπουργείου είναι περιττό διότι έχουν εξαντληθεί άπαντα, απλά απομένει να αναμένουμε το τέλος του παραμυθιού που .......παρακράτησε πια με την νομιμότητα και τους κανονισμούς..... και κάποτε πρέπει στην θέση του πλοίου να μπεί πλοίο και όχι ....κάτι τι άλλο....
-----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------

Το «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας

Την περασμένη Τετάρτη το Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ, μεθόρμισε στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας και έδεσε δίπλα στο «IONIAN SKY» της ΝΕΛ.





Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι το μέλλον του δανέζικου βαποριού του 1976 θα είναι δύσκολο, καθώς η σοβαρή μηχανική ζημιά που έπαθε από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, είναι απίθανο να επισκευαστεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά αλλά και υψηλού κόστους επισκευής.

Εξωτερικά το πλοίο δείχνει πανέμορφο και «ζωντανό» λες και θα σηκώσει καταπέλτη και θα σαλπάρει για τα Κύθηρα!

Ευχόμαστε παρολαυτά ό,τι καλύτερο για το πλοίο, να μην καταλήξει στη φλόγα του διαλυτή, αλλά να καταφέρει να επιζήσει γιατί είναι πολύ γερό σκαρί και αξιόπλοο.

 


 


 


 


 




 


 


 
-----------------------------------------
Πηγή: arxipelagos.com
-----------------------------------------

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΑ.Η έλλειψη του Κράτους άφησε τα αποτυπώματα της.

 Επισκεφθήκαμε τις πονεμένες περιοχές των Κυθήρων μετά από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού! Η έλλειψη του Κράτους άφησε τα αποτυπώματα της. Είναι θαύμα πώς το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας έμεινε άθιχτο όπως τόσους αιώνες. Είναι μεγάλη τιμή η βράβευση μου από τον Δήμαρχο Stratos Charchalakis , ως εκπρόσωπος των κατοίκων του νησιού. Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη συνεχίζει!





ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017 / 2018

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκινούν οι εξορμήσεις στα μονοπάτια των Κυθήρων. 

Στόχος η συνέχιση της ωραίας  πρωτοβουλίας που ξεκίνησαν πολλοί συμπατριώτες μας με πρωτεργάτη τον Frank Van Weerde τη περασμένη χρονιά.

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) το οποίο, μετά από  ανάθεση της Εγχωρίου Περιουσίας, έχει αναλάβει την διάνοιξη, αναβίωση και συντήρηση των παραδοσιακών Κυθηραϊκών  μονοπατιών,  οργανώνει περιήγηση στο μονοπάτι Αρωνιάδικα, Αλοιζιάνικα, Καστρισσιάνικα. 


Συνάντηση στις 5 το απόγευμα στο Καφενείο στα Αρωνιάδικα.

Κατά την διάρκεια της πορείας θα γίνουν σύντομες στάσεις  με επισημάνσεις των ιδιαίτερων στοιχείων του μονοπατιού. 

Στη περιήγηση θα συμμετάσχει και το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και Κατάρτισης   του Παντείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια του σεμιναρίου που διοργανώνει κάθε χρόνο στα Κύθηρα.

Στο  τέλος της περιήγησης θα προσφερθούν  τοπικά εδέσματα και καλούδια.

«Επίσκεψη της βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη στο Δασαρχείο Πειραιά»


Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη, επισκέφθηκε το Δασαρχείο Πειραιά την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δασών Πειραιά κ. Σακκά Πέτρο.
Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής της στο νησί των Κυθήρων, όπου συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους του νησιού, μετέφερε τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του δασαρχείου. Ειδικότερα, σχετικά με την πυρκαγιά που έπληξε το νησί υπάρχει ανησυχία ότι πρόκειται να κηρυχθούν αναδασωτέες όχι μόνο δασικές περιοχές αλλά και αγροί. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα σχέδια του δασαρχείου σχετικά με τη διάνοιξη ζωνών δασοπροστασίας, την επέκταση αγροτικών δρόμων, την αναδάσωση, τόσο στο νησί των Κυθήρων όσο και στις Σπέτσες – όπου την ίδια περίοδο, ένα σημαντικό δασωμένο σημείο επλήγη από τις πυρκαγιές - και την προστασία των δασωμένων περιοχών, που δεν κάηκαν, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εξέφρασε τον προβληματισμό σχετικά με την ανάπτυξη των δέντρων και των θάμνων στις καμένες εκτάσεις, που πηγάζει από την παρουσία αγριοκάτσικων στο νησί. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την αφαίρεση καύσιμης ύλης που συσσωρεύεται στους αγρούς, ως αποτέλεσμα της ερημοποίησης της υπαίθρου και η ύπαρξή της συμβάλει στη διάδοση και πυροδότηση της πυρκαγιάς. Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, αφού αναγνώρισε την αναγκαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, μετέφερε το πρόβλημα αρκετών κατοίκων, των οποίων τα χωράφια χαρακτηρίστηκαν δασικά και δεν είχαν τα χρήματα προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις ανάγκες του δασαρχείου Πειραιά.
Ο Δασάρχης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι η Διεύθυνση Δασών Πειραιά έχει έγκαιρα προβεί στην υποβολή των προτεινόμενων έργων και εργασιών προστασίας στις περιοχές ευθύνης της υπηρεσίας, με αναγραφή και του προβλεπόμενου κόστους. Με μία σειρά εγγράφων ενημέρωσε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δυνατότητα και τη διαδικασία εκτέλεσης έργων και εργασιών σε δάση και δασικές εκτάσεις των δήμων τους και έδωσε την έγκριση για την απομάκρυνση ξερών χόρτων πέριξ των δρόμων, καθώς επίσης και την αποκομιδή των απορριμμάτων και μπαζών. Ειδικότερα για τα Κύθηρα ενημέρωσε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την «Εγχώριο Περιουσία των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων» προκειμένου να γίνει η κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς επίσης απέστειλε κλιμάκιο της υπηρεσίας στα Κύθηρα για αυτό το σκοπό. Η Διεύθυνση Δασών Πειραιά έχει ζητήσει εγγράφως τις ενέργειες της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων σχετικές με την υποβολή μελετών για τα αναγκαία τεχνικά έργα που πρόκειται να εγκριθούν αρμοδίως από το δασαρχείο. 

Σε ότι αφορά στις ανάγκες στελέχωσης του Δασαρχείου Πειραιά ο Δασάρχης ενημέρωσε ότι στην υπηρεσία λειτουργούν τα τμήματα: Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών, Εκτελέσεως Δασοτεχνικών Έργων και Δασοπροστασίας, τα γραφεία: Αναπτύξεως Θήρας Ιχθυοπονίας και Δασικής Αναψυχής και ένα Διοικητικό Λογιστικό Γραφείο και τα δασονομεία Πειραιά, Σαλαμίνας, Αίγινας και Κυθήρων. Στην υπηρεσία υπηρετούν δεκαέξι (16) υπάλληλοι, εκ των οποίων τέσσερις είναι δασολόγοι, τρεις δασοπόνοι, προϊστάμενοι των δασονομείων Πειραιά, Σαλαμίνας και Αίγινας-Αγκιστρίου, επτά δασοφύλακες, ένας υπάλληλος Διοικητικού Λογιστικού και ένας Οδηγός. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση και εντός των προθεσμιών του νόμου των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση ενός (1) Δασοπόνου, προϊσταμένου του Δασονομείου Κυθήρων, έξι (6) Δασοφυλάκων (δύο στα Κύθηρα, ένας στην Αίγινα, ένας στη Σαλαμίνα και δύο στον Πειραιά), και ενός διοικητικού υπαλλήλου για το πρωτόκολλο και το αρχείο της Υπηρεσίας. Υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσης του Δασονομείου Κυθήρων, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου, καθώς ο μοναδικός Δασοφύλακας που υπηρετεί στο νησί πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα.
Η βουλευτής είπε ότι θεωρεί σημαντικό τον άμεσο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς. Σημείωσε ότι στις καμένες περιοχές αποκαλύφθηκαν πολλές ξερολιθιές και άλλα κτίσματα, σημάδια της έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο παρελθόν, τα οποία τροφοδοτούν δεξαμενές του υδροφόρου ορίζοντα, αποτρέπουν την εξάπλωση πυρκαγιών αλλά και έχουν ενδιαφέρον για τον τοπικό τρόπο ζωής. Οι ξερολιθιές αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών, με σεβασμό στο μόχθο των κατοίκων του νησιού. Ευχαρίστησε τον Δασάρχη για την ενημέρωση και τη συνεργασία, δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και τη στήριξή της στο έργο της υπηρεσίας και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα και τις ανάγκες του Δασαρχείου Πειραιά στη βουλή και την κυβέρνηση.


Ελένη Σταματάκη
Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων - ΣΥΡΙΖΑ

Από… Ραφήνα η ακτοπλοϊκή κάλυψη των Κυθήρων;

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε το ενδεχόμενο, ένα πλοίο που εξυπηρετεί τις συνδέσεις από Ραφήνα, μάλιστα από τα πλέον σύγχρονα, να οδεύσει για τη Θάλασσα Κυθήρων.



Στο μεταξύ όπως αναφέρει ο Αντώνης Τσιμπλάκης στη Ναυτεμπορική υπήρχαν ακτοπλοϊκές εταιρείες που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να βάλουν ένα πλοίο στη γραμμή, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Μια από αυτές ήταν το υπουργείο να «ανέβει» κατηγορία ζητώντας ένα πλοίο, πιο σύγχρονο, ώστε να αυξηθεί και η επιδότηση, προκειμένου να είναι βιώσιμο το εγχείρημα.

Σύμφωνα με κύκλους της ακτοπλοϊκής αγοράς, η οδική σύνδεση με τα Κύθηρα μέσω του πορθμείου της Νεάπολης είχε «τραβήξει» ένα πολύ μεγάλο μέρος της κίνησης, γεγονός που δυσκολεύει το εγχείρημα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κυθήρων ζητούσε μετ’ επιτάσεως την αντικατάσταση του «Βιτσέντζος Κορνάρος», εξαιτίας της παρατεταμένης ακινησίας του εν μέσω θέρους.

Αλλά και ο δήμαρχος Κισάμου Θανάσης Σταθάκης, που ενδιαφέρεται για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Κύθηρα, στη συνέχεια και με επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας επισήμαινε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να έχει έτοιμο ένα «plan b» για να εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκά τα νησιά.


Δυστυχώς (ή ευτυχώς) όμως όλα έμειναν στα χαρτιά!!!
------------------------------------------- 

Πηγή: bluebirds.gr
------------------------------------------- 

ΚΥΘΗΡΑ - Παρουσίαση της Μελέτης του ΙΤΑ με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα»



Την ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ωστόσο έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου, να περάσει η χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην ομιλία που πραγματοποίησε στα Κύθηρα, προλογίζοντας την παρουσίαση της μελέτης για τη Νησιωτικότητα που εκπόνησε το Ινστιτούτο  Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας.
Στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης τοποθετήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος ΚυθήρωνΕ.Χαρχαλάκης, ο Διευθυντής Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Δ. Παπασταμόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ.Καλογερόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Ν. Κόνσολας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Σάμου Μ.Αγγελόπουλος,  ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκάς, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Π.Κολοκοτσάς. Επίσης το μέλος του ΔΣ του ΙΤΑ και ΓΓ του Δήμου ΓαλατσίουΕ.Κυριαζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής ΚΕΔΕ και Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ.Διακοσταματίου και η Αντιδήμαρχος Δήμου Μήλου Ζ.Τούρλου.  Την παρουσίαση της μελέτης έκαναν οι καθηγητές του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Αθ. Παπαδασκαλόπουλος και Γ.Ψυχάρης, οι οποίοι επιμελήθηκαν επιστημονικά τη μελέτη.
Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ανίκανο το κράτος να διαχειρισθεί έκτακτες καταστάσεις»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους συμβολικούς λόγους της επιλογής των Κυθήρων για την παρουσίαση της μελέτης τονίζοντας πως αποτελεί ένα έμπρακτο μήνυμα στήριξης της ΚΕΔΕ σε ένα νησιωτικό Δήμο, «που ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες, εξαιτίας των πυρκαγιών, αντιμέτωπος με την ανικανότητα του Κεντρικού Κράτους να διαχειρισθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Σε αυτό το σημείο καταλόγισε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα ανικανότητα διαχείρισης, τονίζοντας χαρακτηριστικά «αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους των Κυθήρων, για την ολιγωρία που επέδειξαν, ζήτησαν και τα ρέστα. Και επιτέθηκαν στο Δήμαρχο τον οποίο κατηγόρησαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Επικαλούμενος την περίπτωση των Κυθήρων ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη στήριξη του και στους δημάρχους όλων των νησιωτικών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, αγωνίζονται καθημερινά χωρίς επαρκή μέσα, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, χωρίς σύνδεση για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ηπειρωτική χώρα, για να κρατήσουν τους κατοίκους των νησιών στον τόπο τους .
Στόχοι της Μελέτης για τη Νησιωτικότητα
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι Δήμοι - νησιά έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προσδιόρισε τη ριζική και γενναία αποκέντρωση αλλά και την επιχειρηματικότητα, ωστόσο πρόσθεσε πως βασικός πυλώνας είναι και η νησιωτικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως στόχοι της μελέτης που εκπονήθηκε και η οποία θα μοιραστεί σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους είναι :
Πρώτον, να διατυπωθεί η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του ελληνικού νησιωτικού χώρου και να διερευνηθεί ο ρόλος της Νησιωτικότητας στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών.
Δεύτερον, να διατυπωθούν τα βασικά συμπεράσματα για την οικονομία και την κλαδική δυναμική του ελληνικού νησιωτικού χώρου.
Και τρίτον, να αποτυπωθεί η νησιωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πλαίσιο πολιτικής για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής νησιωτικής ανάπτυξης της χώρας.
Που οφείλονται τα προβλήματα των νησιών
Στη Μελέτη γίνεται μεταξύ άλλων, καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον Ελληνικό Νησιωτικό Χώρο, συσχέτιση του Περιφερειακού Προβλήματος και του Ζητήματος της Νησιωτικότητας και προτείνεται συγκεκριμένη Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον Ελληνικό Νησιωτικό Χώρο. Παράλληλα καταγράφονται η Νησιωτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι προτεραιότητες διασφάλισης της Συνταγματικής Επιταγής της Νησιωτικότητας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τα σημαντικά προβλήματα ου αντιμετωπίζουν τα νησιά μας οφείλονται:
·      Στην κατάτμηση του χώρου
·      Στα προβλήματα στις μεταφορές (κόστος και απομόνωση τους χειμερινούς μήνες)
·      Στο μικρό μέγεθος των νησιωτικών αγορών
·      Στην δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αλλά και:
·      Στην αδυναμία επιχειρηματικών συνεργασιών
·      Στην εποχικότητα της απασχόλησης
·      Στην έλλειψη βασικών υποδομών
·      Στις επιπτώσεις του μικρού μεγέθους στις υποδομές και στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, κτλ.
Επίσης στη μελέτη συγκεντρώθηκαν πρωτογενή στοιχεία από τους Νησιωτικούς Δήμους της Χώρας σχετικά με τις βασικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν σε σημαντικούς τομείς, όπως: η απασχόληση, η υγεία, η παιδεία, η συγκράτηση πληθυσμού, οι μεταφορές, το περιβάλλον.
Βασικές Προτάσεις Πολιτικής για την ανάπτυξη των Νησιών
Στις Βασικές Προτάσεις Πολιτικής που καταλήγει η Μελέτη
περιλαμβάνονται:
1.          Η διαμόρφωση Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής με συγκεκριμένους κύριους και ειδικούς Στρατηγικούς
Στόχους που αφορούν:
·      Την Αντιμετώπιση της Περιφερειακότητας και των Προβλημάτων στις Μεταφορές και στην Πρόσβαση στις Αγορές
·      Την Ενίσχυση της Οικονομικής Βάσης
·      Την Ενίσχυση της Απασχόλησης
·      Την Ενίσχυση της Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης
·      Την Ενίσχυση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Όπως επίσης:
·      Την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Προβλημάτων και του Περιορισμού των Φυσικών Πόρων
·      Την Ενίσχυση των Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ιδίως την Χειμερινή Περίοδο
·      Την Αντιμετώπιση της Ύπαρξης Μικρών και Απομονωμένων Νησιών
·      Την Αντιμετώπιση των Ειδικών Εθνικών Προβλημάτων, ιδίως στο Ανατολικό Αιγαίο
Επιπλέον στη μελέτη περιλαμβάνονται ως ενότητες
·         Η Αναβάθμιση του Ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην νησιωτική αναπτυξιακή διαδικασία
·         Η Ενεργοποίηση του κράτους στην επιδίωξη της νησιωτικής ανάπτυξης
·         Προτάσεις που αφορούν τις επιμέρους πολιτικές, όπως Οικονομική-Κλαδική, Κοινωνική, Πολιτιστική, Υπηρεσιών
·         Προτάσεις Θεσμικών Μεταβολών, καθώς και
·         Προτάσεις για την Διαμόρφωση Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Νησιωτικό Χώρο και την ενσωμάτωση της Νησιωτικότητας σε όλες τις Πολιτικές της
Παράλληλα η μελέτη επικεντρώνεται στα βασικά θέματα του Νησιωτικού Χώρου, όπως: ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), τα Κίνητρα Επενδύσεων, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, και το Τέλος Παρεπιδημούντων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, δεν είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα της οποίας ο νησιωτικός χώρος δεν εντάσσεται σε ειδικό –μειωμένο καθεστώςΦόρου Προστιθέμενης Αξίας, ενώ επισήμανε πως δυστυχώς η διαμόρφωση του Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων 2014-2020 δεν λαμβάνει υπ’ όψη ούτε την Νησιωτικότητα ούτε τις δυσμενείς επιδράσεις της.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της εφαρμογής ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης του Ελληνικού Νησιωτικού Χώρου «επιβάλλεται η συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος τουΜεταφορικού Ισοδύναμου, με στόχο τη μείωση της δαπάνης μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και της μεταφοράς αγαθών, με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες σε σχέση με τις χερσαίες, υπό ανάλογες συνθήκες απόστασης». Σε ότι αφορά το Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ των Δήμων, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η αύξηση του ειδικά για τους νησιωτικούς Δήμους, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των κοινωφελών τους δραστηριοτήτων.  Το πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης-
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δράσει εθνικά»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού θα δράσει εθνικά και εργαστεί συστηματικά με στόχο, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή καίριων παρεμβάσεων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο.
Παράλληλα προανήγγειλε πως στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα αναδειχθεί το όραμα της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της για μία Μεταρρύθμιση με προτεραιότητα στον πολίτη.
Την ανάγκη παρουσίασης της μελέτης για την νησιωτική πολιτική στις Βρυξέλλες και στα αρμόδια θεσμικά όργανα, υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Σάμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Μ. Αγγελόπουλος. Παράλληλα τόνισε τη σημασία δημιουργίας Παρατηρητηρίου για τα νησιά και ειδικού γραφείου Νησιωτικής Πολιτικής  στην Ευρωπαϊκή Πολιτική, όπως και την ανάγκη αποσύνδεσης του θέματος της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ από το προσφυγικό ζήτημα. Ειδικότερα τόνισε πως απαιτείται η θέσπιση μόνιμων μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα. Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Β.Αιγαίου στα οποία, όπως ανέφερε, έχουν εγκλωβισθεί πάνω από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ.Καλογερόπουλος τόνισε πως η ΕΕΤΑΑ είναι στη διάθεση των νησιωτικών Δήμων προκειμένου να βοηθήσει στην κατάρτιση μελετών για αναπτυξιακά έργα καθώς και στην υποστήριξη αιτήσεων χρηματοδότησης έργων από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Παράλληλα ενημέρωσε τους παριστάμενους πως έχει συγκροτηθεί Μονάδα Υλοποίησης έργων σε Δήμους Μικρών Νησιών.
ΠΗΓΗ http://newsmessinia.blogspot.com

Παρουσία του Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του ΛΑΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ, σε Συνέδριο της ΚΕΔΕ, για την Νησιωτικοτητα, στα ΚΥΘΗΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 26 ης Σεπτεμβρίου 2017
Ευρισκομενοι στα ΚΥΘΗΡΑ, για τις Θρησκευτικές Εκδηλώσεις,εορταζουσης της Παναγίας της Μυρτιδιωτισσας, παρεστημεν υπο την Επίσημη Ιδιότητά μας,αυτην του Γραμματέα Δημόσιας Τάξης ΛΑΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ, Εκπροσωπωντας την Παραταξη,στην Εναρξη Εργασιων του Συνέδριου της ΚΕΔΕ, την 25η Σεπτεμβρίου, στα Κύθηρα, για την Νησιωτικοτητα, υπο την Προεδρεια του Προέδρου και Δημαρχου Αμμαρουσιου, Γιώργου Πατουλη, ο οποίος και προσέφερε Τιμητική Πλακέτα, στον Δημαρχο ΚΥΘΗΡΩΝ,Ευστρατιο Χαρχαλακη.......... ........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.................
Ανεπτυχθησαν Σοβαρά και Επικαιρα Θέματα, οπως Ανύπαρκτη Ακτοπλοικη Σύνδεση με τον Πειραιά,η Λαθρομεταναστευση, οι πρόσφατες Καταστροφικες Πυρκαγιές, κ.α.
Εμείς ως ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, είμαστε στο Πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνικής Κοινωνίας και φυσικα των ΚΗΘΥΡΕΙΩΝ και ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΕΙΩΝ.................!!!!!!!!!!...............
Καλουμε δε, την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να ενσκυψει στα Προβλήματα αυτα, και να δωσει σμεσα Λύσεις, ειδικα ως προς την Προστασία του Εδάφους, επερχομενης της Χειμερινης Περιόδου, με κίνδυνο απογυμνωσης του Εδάφους απο τις Βροχες και με Φυσικη συνεπεια την Λειψυδρια..................!!!!!!!!!!!!!!!!!................
Καλή Επιτυχία στο Συνέδριο.. ......................!!!!!!!!!!!!!!!!!..................



"Το Νερό στα Κύθηρα: Καλές πρακτικές & η Συμβολή του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων" Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση