Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Μοδέστου,Θα τιμήσουμε τον Άγιο Μόδεστο στον ιερό ναό Παναγίας Ελεούσης Φρατσίων

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων προστάτου των κτηνών και των κτηνοτρόφων. 
Θα τιμήσουμε τον Άγιο Μόδεστο στον ιερό ναό Παναγίας Ελεούσης Φρατσίων όπου θα τεθεί σε προσκύνηση ιερά εικόνα αφιερωμένη από τους κτηνοτρόφους του νησιού μας. 
Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα συνεορτάσουμε τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Μόδεστο στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Καλάμου.

πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος

Άγιος Σπυρίδωνας στην Ελαφόνησο - Η εκκλησία δίπλα στο γεφύρι στον οικισμό της Ελαφονήσου


Στο τέλος του βόρειου τμήματος της παραλίας, ένα γραφικό γεφύρι, οδηγεί στο νησάκι πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Δίπλα στο ναό βρίσκεται ένας ερειπωμένος ανεμόμυλος. Το γεφυράκι χτίστηκε περίπου το 1954-1955. Όταν ακόμη δεν υπήρχε το γεφύρι οι χωριανοί πατούσαν πάνω στα βράχια για να πάνε στην εκκλησία.
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε με τη πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων το 1858 και ανακαινίστηκε το 1862. Μία επιγραφή γράφει: «κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του».
Στο τέμπλο του ναού -φτιαγμένο από πέτρα Μάλτας- βρίσκονται οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (χρον. 1870), εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Σύναξης των Αρχαγγέλων (χρον. 1882) και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (1882). Στο Ιερό του Ναού, φυλάσσεται εικόνα με παραστάσεις πολλών Αγίων (σε 5 ζώνες) λαϊκής τεχνοτροπίας του 18ου αιώνα και μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος με την υπογραφή: «Αναστ. Γιάννουκλας έγραψεν. Εν Καλάμαις 1926». Επίσης εικόνα του Αγ. Γεωργίου του δρακοντοκτόνου (διάστ. 1,60 Χ 0,775μ.) που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον. Ζωγραφίστηκε στη Μικρά Ασία το 1921 από όπου “διεσώθη... ως ενθύμιο εγκαταλείψεως της Μ. Ασίας”, όπως αναγράφεται στην επιγραφή.
Λέγεται ότι ο ίδιος ο Άγιος επέβαλε την παρουσία του στο νησί και το σημείο ανοικοδόμησης του ναού. Η ιστορία έχει ως εξής: “Ο Άγιος Σπυρίδωνας θα χτιζόταν σε διαφορετικό μέρος και όχι στο νησάκι που είναι σήμερα και θα λεγόταν Άγιος Νικόλαος που είναι προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων. Αυτός που είχε αποφασίσει να κτίσει την εκκλησία, από τους πρώτους κάτοικους του νησιού, μάζευε τα υλικά στην άκρη της Ελαφονήσου, απέναντι από το νησάκι. Όμως εμφανίστηκε μπροστά του ένας γέροντας και του είπε να φτιάξει την εκκλησία στο νησάκι απέναντι. Του απάντησε ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό, αφού τότε δεν υπήρχε η σημερινή γέφυρα. Για τρίτη φορά εμφανίστηκε ο γέροντας επαναλαμβάνοντας το ίδιο αίτημα. Τον ρώτησε ποιος είναι και αυτός απάντησε ότι είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας. Έτσι η εκκλησία κτίστηκε σε αυτό το σημείο και πήρε αυτό το όνομα. Άρχισε να κτίζεται το 1850 και τελείωσε το 1858. Εγκαινιάστηκε στις 9 Ιουλίου και έγινε ο προστάτης Άγιος της Ελαφονήσου».
Κάθε χρόνο στις 9 Ιουλίου όλη η Ελαφόνησος τιμά και γιορτάζει τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα.

Πηγές
Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη
http://elafonisos.gov.gr
Γυμνάσιο Ελαφονήσου, Σχολικό έτος 2011-2012, Ιστορίες της Ελαφονήσου (Μύθοι και δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας)
elafonisos.inspacetime.gr
Source: https://elafonisos.inspacetime.gr/tour/ekklisies/agios-spyridonas?fbclid=IwAR2XGlckzDezl2TojVBEtsQmdEE37Jb0f9b-Y_zYopcoXZJG29UhZZltSjM

ΒΑΤΙΚΑ.Αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η απόφαση χρηματοδότησης, για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστήριου στην Νεάπολη!

Με τεράστια ικανοποίηση και χαρά ανακοινώνουμε πως αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η απόφαση χρηματοδότησης, για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστήριου στην Νεάπολη! 
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη, εκταμιεύεται το ποσό του 1.500.000 €, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον σκοπό αυτό. 
Ο Α.Σ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ, η αθλούμενη νεολαία των Βατίκων, οι μαθητές των σχολείων αλλά και όλοι οι Βατικιώτες ευχαριστούν θερμά όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό βήμα για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Πέρα από τους "αφανείς εργάτες" που λίγοι γνωρίζουν και δουλεύουν αθόρυβα, ευχαριστούμε τον δήμαρχο Μονεμβασιάς κ. Τριχείλη, για τον ζήλο με τον οποίο τρέχει το θέμα και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, για την ουσιαστική αποδοχή του αιτήματος της χρηματοδότησης.
Προσβλέπουμε σε δημοπράτηση εντός των προσεχών εβδομάδων και έναρξη εργασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο καιρός γαρ εγγύς...

Α.Σ. Ο Βατικιώτης

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΑΒΛΕΜΟΝ ΚΑΙ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε

Οι πλοιοκτήτες και το πλήρωμα, σας εύχονται καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά,με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανόρυξη νέας γεώτρησης στην Τοπική Κοινότητα Παντανάσσης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανόρυξη νέας γεώτρησης στην Τοπική Κοινότητα Παντανάσσης.
Η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 280 μέτρων και η δοκιμαστική άντληση έδωσε περίπου 15 κυβικά μέτρα.
Η νέα γεώτρηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα το χωριό και τους οικισμούς του στην επίλυση των προβλημάτων της επάρκειας νερού.