Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Sky express


Η Sky express ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι για τα δρομολόγια Αθήνα προς Κύθηρα  & Κύθηρα προς Αθήνα.

-              Παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς μιας αποσκευής ως 23 κιλά και μιας χειραποσκευής ως 8 κιλά.
-              Επιτρέπονται οι αλλαγές σε νέα ημερομηνία ταξιδιού χωρίς επιπλέον χρέωση. (Δωρεάν).

Με την αφορμή αυτή να σας θυμίσουμε ότι όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Business Lounge της Sky Express.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εγκαίνια Νέας Πτέρυγας Μαθητικής Εστίας Μολάων

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:30 το μεσημέρι θα τελεστούν τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας της Μαθητικής Εστίας Μολάων.
Η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και της Διευθύντριας Εκπαιδευτικής Μέριμνας & Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΒΑΤΙΚΑ ::Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Νικολάου και Αγγελικής Κοντομηνά» ανακηρύσσει δύο υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Οι υποτροφίες αφορούν την ανακήρυξη δύο (2) νέων καταγόμενων από την περιοχή Βοιών για την ολοκλήρωση των σπουδών του ενός στο Λύκειο και του δευτέρου σε Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή.

Καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν, σε προθεσμία (45) σαράντα-πέντε ημερών από την ημέρα που θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά η παρούσα διακήρυξη στην ιστοσελίδα του Κληροδοτήματος.


 Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να συνοδεύουν τις αντίστοιχες αιτήσεις τους, αναγνώσατε την σχετική Διακήρυξη Ανάδειξης Υποτρόφων που εξέδωσε το Κληροδότημα.

Διανομή φρούτων από το Δήμο Ανατολικής Μάνης

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης παρέλαβε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λεχαινών ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών, και από τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας ακτινιδίων, προκειμένου να πραγματοποιήσει δωρεάν διανομή τους στους δικαιούχους, οι οποίοι είναι:
α) οι δικαιούχοι της κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
β) τα κοινωνικά παντοπωλεία,
γ) οι ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD)»,
δ) τα δημόσια σχολεία και
ε) οι παιδικές κατασκηνώσεις.
Φρούτα επίσης θα δοθούν και σε όσους κατείχαν/κατέχουν βιβλιάριο ανασφαλίστου.
Διανομές θα πραγματοποιούνται έως την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Γύθειο, στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Παύλου, και στην Αρεόπολη στο “Διοικητήριο” από τις 9.00′ ως τις 14.00′.

Θετικά μηνύματα από τη σταθερή συμμετοχή του Δήμου Μονεμβασίας στην τουριστική έκθεση “Philoxenia”

Στην 32η διεθνή έκθεση τουρισμού “Philoxenia”, τη σημαντικότερη στα Βαλκάνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, συμμετείχε για μια ακόμη φορά με δικό του περίπτερο υποδοχής – προβολής σε κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου ο δήμος Μονεμβασίας. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης “Helexpo”.
Η “Philoxenia” κλείνει τον κύκλο των διεθνών τουριστικών εκθέσεων του τρέχοντος έτους στην Ελλάδα, όπου ουσιαστικά γίνεται ο απολογισμός, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει έναν καινούργιο, αυτόν της επόμενης τουριστικής περιόδου. Με δεδομένη μάλιστα τη σημαντική αύξηση τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών μεγεθών της έκθεσης, ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώθηκε έμπρακτα, αφού η συνολική επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 46% έναντι της περσινής διοργάνωσης (με πάνω από 20.000 άτομα να περνούν τις πύλες της), ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών σχεδόν διπλασιάστηκε (η αύξηση άγγιξε το 91%), ενώ οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες ήταν κατά 70% περισσότεροι.
Ακολουθώντας επίσης το παράδειγμα μεγάλων αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων του εξωτερικού, για πρώτη φορά τα επιχειρηματικά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για την υλοποίηση ανάλογων συναντήσεων. Έτσι οι εκπρόσωποι του δήμου Μονεμβασίας, κ.κ. Τάκης Παπαδάκης, Δημήτρης Πολλάλης και Θεοδούλη Σπυριδάκου, είχαν τη δυνατότητα σε ιδανικές συνθήκες να πραγματοποιήσουν αλλεπάλληλες προγραμματισμένες b2b συναντήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, παρουσιάζοντας την ποικιλομορφία του τουριστικού προϊόντος του δήμου, καθώς και τις τουριστικές δράσεις για το 2017.
Παράλληλα, στο περίπτερο του δήμου, διενεμήθησαν στους ενδιαφερόμενους έντυπα και πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τον πολιτισμό της περιοχής, την πλούσια παράδοσή της και τους τουριστικούς της προορισμούς. Το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών όσο και των ταξιδιωτικών πρακτόρων εστιάστηκε, μεταξύ άλλων, στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, στις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (όπως ο θρησκευτικός, ο ιστορικός, ο συνεδριακός κ.ά.), ενώ σε επίπεδο καταλυμάτων υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα boutique hotels και τα family hotels. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μάλιστα έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, αφού γνώριζαν ελάχιστα την περιοχή, γεγονός που καταδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για μελλοντική αύξηση τόσο των επισκεπτών όσο και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Το περίπτερο του δήμου Μονεμβασίας επισκέφθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας κ. Ματούλα Μπελεγρή, δήμαρχοι από όλη την επικράτεια, τουριστικοί φορείς, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου από τη βόρεια Ελλάδα.

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


Δύο από τους γνωστότερους και δημοφιλέστερους μύθους της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας συνδέονται με τα Κύθηρα. Ο ένας είναι ο μύθος της Κυθέρειας, της αναδυομένης Ουράνιας Αφροδίτης, που, κατά τη Θεογονία του Ησιόδου, γεννήθηκε στη θάλασσα των Κυθήρων και στα Κύθηρα πάτησε για πρώτη φορά τη γη. Από τότε τα Κύθηρα αποκαλούνται «ζάθεα» δηλ. ιερά. 

Η Αφροδίτη, λέει ο λαός των Κυθήρων, άφησε το αποτύπωμα του θεϊκού στήθους της στους δύο ημικυκλικούς κολπίσκους του Καψαλίου. Και τα μοναδικά αρωματικά μηλοροδάκινα των Μητάτων τα λέμε «μαστούς της Αφροδίτης»

Ο δεύτερος μύθος λέει πως το διασημότερο ερωτικό ζευγάρι της μυθολογίας μας, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, μετά την απαγωγή βρήκαν καταφύγιο στα Κύθηρα, στη νεραϊδοσπηλέα του Μυλοποτάμου.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του σπηλαίου έχει την ονομασία «τα λουτρά της Αφροδίτης»




--------------------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
--------------------------------------------

SOS ! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο δρόμο από Κατούνι προς Άγιο Μάμα, Νεκρά ζώα στο ρέμα της περιοχής.

Παίρνοντας κάποιος τον δρόμο από Κατούνι προς Άγιο-Μάμα αισθάνεται πραγματικό σοκ από την δυσοσμία που είναι αναγκασμένος να υποστεί, φθάνοντας στο σημείο, όπου κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει μεγάλα κομμάτια από μέλη νεκρών ζώων, που βρίσκονται, υπό πλήρη σήψη.


Οι κτηνοτρόφοι, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την φροντίδα των νεκρών ζώων, βρίσκουν σαν εύκολη λύση να πετούν τα πτώματα των ζώων σε ποτάμια και ρέματα. Η αποσύνθεση των ζώων αρχίζει σταδιακά, αφού τα πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα χωρίς ταφή, ενώ παραπέρα βόσκουν άλλα ζώα.

Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λόγω της μόλυνσης προκαλώντας ακόμα και διαστάσεις επιδημίας. Οι κτηνοτρόφοι με την πράξη τους αποδεικνύουν τον γενικότερο «σεβασμό» που τρέφουν για το περιβάλλον και για τα πλάσματα από τα οποία βιοπορίζονται.



Σύμφωνα με το νόμο 1774 στα νεκρά ζώα θα πρέπει να γίνεται ταφή ή καύση. Επίσης είναι σαφές το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων» το οποίο αναφέρει ότι απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

Το φαινόμενο αυτό κατά το οποίο ποτάμια – ρέματα μετατρέπονται σε νεκροταφεία – σκουπιδότοποι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ενώ αυστηρά πρόστιμα περιμένουν αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες καθώς πρόκειται για παράβαση ποινικού χαρακτήρα.



Εδώ λοιπόν καλείται η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές {δασική, κτηνιατρική, αστυνομία} να επέμβουν αποφασιστικά και να εντοπίσουν τους ασυνείδητους που αδιαφορούν για την δημόσια υγεία με τόσο καταφανή και περιφρονητικό τρόπο. Επίσης καλείται άμεσα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η υπηρεσία του Δήμου να προβούν στην περισυλλογή αλλά και την υγειονομικη ταφή των εκτεθειμένων πτωματικών υπολοίπων, προκειμένου να υπάρξει προστασία των κατοίκων από τις συνέπειες της σήψης αλλά και την αφόρητη μυρωδιά της περιοχής.


Και επιτέλους ας ανοίξουν κάποια στόματα και ας καταγγελθούν οι υπεύθυνοι στην ελληνική αστυνομία και την δικαιοσύνη και να πληρώσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Η σιωπή δείχνει απλή συνενοχή και δια βίου κακώς εννοουμένη ομερτά που αγγίζει απλά την ηλιθιότητα....
---------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------------

Ο Κωστής Στεφανόπουλος στα Κύθηρα 21/5/2000 (φωτό)

Ανακοίνωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδιού

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διαχειριστική Επιτροπή της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδιού Κυθήρων ανακοινώνει ότι, θα γίνει διανομή των Ελαιόδιχτων προς τα μέλη της Ομάδας από το εγκεκριμένο πρόγραμμα 4-δi,  με την υπ' αριθμ 1802/36612/32-3-2015 απόφαση του Υπ.Αγροτ.Αναπ και Τροφίμων.

Παρακαλούνται τα μέλη της ομάδας να προσέλθουν στο Γραφείο του Συνεταιρισμού Λιβαδιού για την παραλαβή των Ελαιόδιχτων τις κάτωθι ημερομηνίες και ώρες:  Τεταρτη 23-11, Πέμπτη 24-11 και Παρασκευή 25-11 και από ώρες 19:00 εως 21:00

η Διαχειριστική Ομάδα
ο Πρόεδρος Νικ Δάβαρης
Τα Μελη 1,Κασιμάτης Πέτρος
2,Καλλιγέρου Ελπίδα
3,Πετρόχειλος Κων/νος
4,Πετροχείλου Τασία

Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.  6976997961
Προϋπόθεση παραλαβής είναι: να είναι μέλη [να έχουν μερίδα] στον συνεταιρισμό Λιβαδιού και να είναι μέλη της Ομάδας Παραγωγών [πρέπει να έχουν κάνει ΟΣΔΕ- δήλωση  Παραγωγής-τα έτη 2014-2015-2016]