Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΡΩ'Ι'ΚΩΝ ΠΥΛΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΕΡ, ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

 Βράβευση από τον Σύνδεσμο Νεαπολιτών του Διοικητή της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών Δημητρίου Δημοπούλου και των πιλότων Χρήστου Λύτρα & Παναγιώτη Τσάμη που διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους για τη κατάσβευση της φωτιάς στα Βάτικα τον Ιούλιο 2015

Δ.Τ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα 01/02/16 στη Τρίπολη συνεδρίασαν αντιπρόσωποι των επιτροπών ανεξαρτήτων μπλόκων Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας , Λακωνίας, Αργολίδας Μεσσηνίας Κορινθίας και συμφώνησαν στα παρακάτω :
1. Ζητούν απ' την ομοσπονδία λαϊκών αγορών Αττικής , να παραμείνουν κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές του νομού έως το Σάββατο 6/1/16
2. Απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί απο τους αγρότες σε προηγούμενες ανακοινώσεις όπως και συζήτηση για όλα τα επιμέρους αγροτικά θέματα.
3.Οποιαδήποτε συζητήσει γίνει θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ με παρουσία κρατικού τηλεοπτικού σταθμού και σε απευθείας σύνδεση ώστε ο ελληνικός λαός και οι αγρότες να είναι ενημερωμένοι επαρκώς και αδιάβλητα για τις θέσεις και τις προτάσεις όλων των πλευρών.
Παραμένουμε στις θέσεις μας
Κλιμακώνουμε τον αγώνα
Τα ανεξάρτητα μπλόκα
Αρκαδίας Λακωνίας Αργολίδας 
Μεσσηνίας Κορινθίας

ΑΠΕΡΓΙΑ Π.Ν.Ο. 04/02/16 & 05/02/16: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΕΓ-ΟΓ B.ΚΟΡΝΑΡΟΣ


Έκλεισε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στη Σκάλα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκλεισε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στη Σκάλα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που φιλοξένησε ο Δήμος Ευρώτα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 με την προβολή ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων «Be there ! Corfu Animation Festival». Παιδιά και γονείς έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την αίθουσα και συνεχάρησαν τον Δήμο Ευρώτα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Φεστιβάλ.
Τις δύο προηγούμενες ημέρες προβλήθηκαν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ με σημαντική απήχηση στο κοινό. Μεταξύ αυτών ήταν το πολυβραβευμένο και υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015 «Virunga» και το «Αρκαδία, Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία αξίζει η «Εκπαιδευτική Ζώνη» με την οποία άνοιξε την αυλαία του το Φεστιβάλ. Σε μία κατάμεστη αίθουσα από μαθητές και εκπαιδευτικούς έγινε η προβολή ντοκιμαντέρ με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ο ενθουσιασμός και τα σχόλια των μαθητών αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση και ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης.
«Ο απόηχος του Φεστιβάλ στη Σκάλα μαρτυρά ένα ακόμη γεγονός που συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου Ευρώτα και αποτελεί σημείο αναφοράς και αναγνώρισης έξω από τα στενά «όρια» μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης με το τέλος του Φεστιβάλ. 
Φιλοδοξία του Δήμου Ευρώτα είναι να καθιερωθεί ένας νέος πολιτισμικός θεσμός που θα τυγχάνει καθολικού ενδιαφέροντος, ενώ η προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερου κοινού και ιδιαίτερα νέων βρίσκεται ανάμεσα στους στόχους για το Φεστιβάλ του επόμενου έτους. Παράλληλα ο Δήμος Ευρώτα δεσμεύεται να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια προέρχεται είτε από τη σχολική κοινότητα είτε από οποιονδήποτε πολίτη για δημιουργία ντοκιμαντέρ. Η πρόταση του Δήμου είναι η παραγωγή φιλμ μικρού μήκους όπου θα αποτυπώνονται τα φυσικά στοιχεία, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και η παράδοση του τόπου μας. Εντούτοις, κάθε άλλη ιδέα είναι ευπρόσδεκτη και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα τύχει ανάλογης στήριξης και προβολής
Πηγή
Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ευρώτα "Ευρώτειος Πολιτεία"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο Γύθειο

 Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ανατολικής Μάνης

Το φορολογικό - ασφαλιστικό αφορά και ζημειώνει και εσένα. Είναι απαραίτητη η δύναμη της παρουσίας σου στον αγώνα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2/2/2016 και ώρα 17:00 στο Δημαρχείο Γυθείου.
Πηγή  http://githio-click.gr/

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Δύο μήνες πριν να λήξουν οι συμβάσεις των αεροπορικών εταιρειών που εξυπηρετούν το νησί μας επικρατεί πλήρης σύγχυση, για το τι θα γίνει από την 1η Απριλίου και μετά.
Οι ανακοινώσεις παραγόντων του Δήμου περισσότερο συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν το σοβαρό αυτό θέμα. 
Διακρίνουμε μια προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος, καλλιέργεια εφησυχασμού από την Δημοτική Αρχή. 
Η παράταξή μας έγκαιρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ παράλληλα κινήθηκε με σοβαρότητα, σε ενημέρωση παραγόντων οι οποίοι ενόχλησαν τους αρμοδίους.
Φτάσαμε στο παρά πέντε και το μόνο που παρατηρεί κανείς είναι ενοχλητική απάθεια. 
Η κυβέρνηση απ' ότι φαίνεται, έχει αποφασίσει να καταργήσει τις άγονες επιδοτούμενες γραμμές, το επιτυγχάνει χωρίς καμία αντίδραση. 
Ο κ. Χαρχαλάκης πιστός στο δόγμα της επικοινωνιακής διαχείρησης των προβλημάτων, συναντιέται με τους Δημάρχους των άλλων περιοχών, και επισκέπτονται τον εκπρόσωπο της Εταιρείας!
Γιατί; 
Δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον αρμόδιο Υπουργό;
Δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον κατ' εξοχήν αρμόδιο, τον Διοικητή της ΥΠΑ;
Αντί αυτών, όταν γύρισε με την ανακοίνωσή του, αντί να ενημερώσει τους Δημότες, να τους ενεργοποιήσει, να προτείνει αντιδράσεις, διαφήμισε ένα ακόμη ταξίδι του.
Που είναι οι νομικές ενέργειες; Ξεχάστηκαν όλα;
Ο λανθασμένος πολιτικός χειρισμός του θέματος δείχνει την μοναξιά του κ. Χαρχαλάκη, προσπαθεί με εντυπωσιακά Δελτία Τύπου να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Θα απολέσει το νησί μας το κεκτημένο των αεροπορικών συνδέσεων, χωρίς καμιά αντίδραση;
Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές για την ζωή μας.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες για την κυβέρνηση, για τα τοπικά κομματικά στελέχη, για τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ας τις αναλάβουν όσο υπάρχει καιρός, αύριο θα είναι πολύ αργά.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

 Κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της Συντονιστκής Επιτροπής ,ενημερώνουμε τους Βατικιώτες και τους καλούμε να συμμετέχουν την ΠΕΜΠΤΗ 4 Φεβρουαρίου στη μεγάλη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ . 
Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Νεάπολης στις 11:30 το πρωί. Ζητάμε και αυτή την Πέμπτη όλοι μαζί να δώσουμε ένα δυναμικό παρών και να στείλουμε ένα ενωτικό μήνυμα για το δικαίωμα στην επιβίωση.
ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΟΥ 
ΣΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΟΥ
ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ

ΒΑΤΙΚΑ.ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας θα οργανώσει
Αιμοδοσία την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016, από τις 10:00 έως 12:00 το
πρωί, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αποστόλων.
Με λίγο αίμα που θα δώσουμε, χωρίς να διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο,
μπορούμε να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, να τους δώσουμε μια <<δεύτερη ευκαιρία>> στη ζωή, αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία και στον εαυτό μας, γιατί κάποτε μπορεί κι εμείς να το χρειαστούμε.


Ραντεβού όλοι την Κυριακή 
7 Φλεβάρη, από τις 10:00 έως 12:00 στον
χώρο του Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Αποστόλους Βοιών, για να
δώσουμε ζωή... από το περίσσευμά μας."

Συνδικαλιστές Νοσοκομείου Μολάων: “Το αγροτικό ζήτημα μάς αφορά όλους”

Η συνδικαλιστική παράταξη “Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα” του νοσοκομείου Μολάων δηλώνει με την ακόλουθη ανακοίνωση τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών:
“Η συνδικαλιστική μας παράταξη χαιρετίζει και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στα μπλόκα της αντίστασης των αγροτών της Λακωνίας.
Μετά τη συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών, της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας κλπ, σιγά-σιγά όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι επαγγελματικοί κλάδοι τίθενται στο στόχαστρο με απώτερο σκοπό την πλήρη εξαθλίωσή τους.
Οι αγρότες όμως δεν είναι απλά ένας επαγγελματικός κλάδος. Το αγροτικό ζήτημα μάς αφορά όλους. Είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας, αφού η βιολογική μας επιβίωση εξαρτάται και συναρτάται άμεσα με την επάρκεια και την ποιότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν τους αγρότες σε πλήρη εξάρτηση απο τις κεντρικούς σχεδιασμούς της παραγωγής, έτσι όπως την κατεύθυναν μέσω των επιδοτήσεων, που αποτελούσαν μόνο «ψίχουλα» απο τα τεράστια ποσά που διακινούνταν και κατέληγαν στα ταμεία των πολυεθνικών εταιρειών μέσω της αγοράς φυτοφαρμάκων, σπόρων, λιπασμάτων, εξοπλισμού ενταντικοποίησης κλπ, ενώ χιλιάδες αγρότες οδηγήθηκαν σταδιακά σε οικονομική ομηρία με την υπερχρέωση τους στις τράπεζες και την υποθήκευση της γης τους.
Είναι ξεκάθαρο πια ότι τα κόμματα, οι κομματικά ελεγχόμενοι συνεταιρισμοί, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές της ΕΕ, το ευρώ, έπαιξαν το ρόλο τους στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του αγροτικού κόσμου, με συνέπεια να διαρραγεί η βάση του παραγωγικού ιστού της χώρας, που παραδοσιακά στηριζόταν στην αγροτική παραγωγή.
Το φορολογικό και το ασφαλιστικό αποτελούν μόνο την κερκόπορτα μέσω της οποίας θα εισβάλουν, με στόχο την αρπαγή των περιουσιακών μας στοιχείων και της γης μας απο μεγαλοϊδιοκτήτες. Μετά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων έξι χρόνων, σειρά έχουν τα σπίτια μας, η γη μας, με απώτερο στόχο τη μετατροπή μας από ελεύθερους πολίτες σε δουλοπάροικους.
Δεν υπάρχει σωτηρία, δεν υπάρχει ζωή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τοκογλύφων και το ύπουλο υπερ-όπλο του ευρώ.
Οι αγρότες μπορούν και πρέπει να ενεργοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της κοινωνίας. Πρέπει να παλέψουμε όλοι ενωμένοι ενάντια στην υποδούλωσή μας. Πρέπει πάση θυσία να σώσουμε τη γη μας, να την αγαπήσουμε από την αρχή, να πάρουμε το σχεδιασμό της ζωής μας και της παραγωγής μας στα χέρια μας.
Είμαστε μαζί σας”.

Ο εορτασμός της πολιούχου του Γυθείου Υπαπαντής του Κυρίου

Ypapanti
Ο δήμος Ανατολικής Μάνης προσκαλεί όλους στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου του Γυθείου Υπαπαντής του Κυρίου.
Σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου και ώρα 18.00′ θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον καθεδρικό ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου.
Αύριο, η έναρξη του όρθρου θα πραγματοποιηθεί στις 7.00′ το πρωί και εν συνεχεία θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στις 10.30′, θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Υπαπαντής.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Στον εισαγγελέα για τη μόλυνση του Ευρώτα

Σε σοβαρή καταγγελία προς τον αρμόδιο εισαγγελέα προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα, κάνοντας λόγο για λύματα στον ποταμό Ευρώτα και επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα:
“Ο Ευρώτας ποταμός είναι για αιώνες συνδεδεμένος με τη ζωή των κατοίκων της Λακωνίας. Ένας απο τους σημαντικότερος βιότοπους της Πελοποννήσου αλλά και της νότιας Ευρώπης τα τελευταία χρόνια αργοπεθαίνει.
Πιο πολύ φέτος ο ποταμός Ευρώτας δέχεται παράνομα και σε αντίθεση με τη νομοθεσία λύματα. Αποτέλεσμα ο αφανισμός πανίδας και χλωρίδας πολύ σημαντικής για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών, οι αγρότες της περιοχής, αλλά και κάθε κάτοικος της Λακωνίας ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην οικολογική ισορροπία του τόπου.
Θεωρούμε πως η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα απ’ όπου υδρεύεται και αρδεύεται η περιοχή θα είναι μη αναστρέψιμη και θα έχει άμεσες επιπτώσεις την υγεία μας. Ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ευρώτα καταγγέλλει όλες τις αρμόδιες αρχές για την αδιαφορία τους και και με επίσημη επιστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητά να διερευνηθεί και ποινικά η υπόθεση”.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 31/1/2016 - Ταυτοποίηση πλοίου που προκάλεσε ρύπανση ΒΑ ακτών την 31-10-15


Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων Αρχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση του πλοίου που ευθύνεται για την μεγάλη μόλυνση με πετρελαιοειδή στις ΒΑ ακτές των Κυθήρων στις 31-10-2015, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Λιμενικό Σώμα. 
Το πλοίο ονομάζεται "LA JOIE" και φέρει σημαία Παναμά και η ταυτοποίηση επιτεύχθηκε μέσω χημικής ανάλυσης των καυσίμων του πλοίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους. 


Η Δημοτική μας Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησαν ήδη στην εκτέλεση μεγάλου μέρους της απορρύπανσης στις ακτές της Αγ. Πελαγίας, ενώ υπολείπεται ο καθαρισμός στην παραλία των Φούρνων και στην Αγ. Πατρικία.
 Ολόκληρο το κόστος απορρύπανσης καθώς και διαχείρισης και απομάκρυνσης του συλλεχθέντος υλικού βαρύνει αποκλειστικά την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. 



Παράλληλα, εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με κοινή νομική διεκδίκηση του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας ενώπιον της Αστικής Δικαιοσύνης. 
Είναι προφανές ότι ο Δήμος μας είναι υποχρεωμένος - ως ο άμεσα θιγόμενος από τη μόλυνση των ακτών - να αναζητήσει κάθε πιθανή αστική και ποινική ευθύνη που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα και αφορά είτε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε σε οποιονδήποτε άλλο. 
Τέλος, το γεγονός ότι το πλοίο που ευθύνεται για τη ρύπανση φέρεται εκ των στοιχείων και των σχετικών δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων να σχετίζεται άμεσα και με την αγκυροβολία των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή βορείως των Κυθήρων, αποδεικνύει περίτρανα ότι ορθώς η Δημοτική μας Αρχή ετέθη εξαρχής κατά των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στην περιοχή, ορθώς έκρινε εξαρχής ότι η μόλυνση σχετίζεται με πλοίο που αγκυροβολούσε στον Όρμο και όχι απλώς με διερχόμενο, ορθώς προέβη σε εντονότατες διαμαρτυρίες για το θέμα και ακόμη ορθότερα θα προβεί πλέον στην αναζήτηση κάθε είδους ποινικής και αστικής ευθύνης από όπου και αν προέρχεται, προασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας. 
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------

Σεισμός 3,6 ρίχτερ ξύπνησε και τη Λακωνία τα ξημερώματα

seismos
Σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ιδιαίτερα αισθητή και στη Λακωνία, σημειώθηκε στη 1.47′ τα ξημερώματα της Δευτέρας 49 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χλμ
Πηγή .http://www.laconialive.gr/