Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

30 Μαρτίου 1822: Η τρομερή καταστροφή της Χίου

"ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΒΗΚΑΝ. ΧΑΛΑΣΜΟΣ..."

Η καταστροφή της Χίου: Αναφερόμαστε στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Χίο από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 30 Μαρτίου 1822, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων και 100 Εβραίων). Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.
Έτσι, οι κυρίαρχες τάξεις της Χίου δεν είχαν κανένα λόγο να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Το μαρτυρά και η αποτυχία του Τομπάζη τον Απρίλιο του 1821. Οι ντόπιοι πρόκριτοι είχαν και μία σοβαρή δικαιολογία να αντιδρούν στον ξεσηκωμό: η Χίος βρίσκεται σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.
Μόλις έφθασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' την εξέλαβε ως αχαριστία των Χίων, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του καρπούταν από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα. Έμπλεος οργής διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.
Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.
Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή. Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6-7 Ιουνίου 1822).

Δ.Τ- ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τους μετανάστες έκανε λόγο ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας και συζητήθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Ο κ. Κατσαφάδος ρώτησε ευθέως τον κ. Ανδρέα Ξάνθο εάν όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, υπόκεινται σε κάποιον υγειονομικό έλεγχο, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό προφίλ λοιμώξεων αυτών των ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που έχουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες.

Ο Βουλευτής, ο οποίος γίνεται καθημερινά αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και της ανασφάλειας που εκφράζουν οι πολίτες του Πειραιά όπου υπάρχουν δύο hotspots, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων που έχει κάνει λόγο για εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας, αλλά και νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του υπερσυνωστισμού που υπάρχει στα hotspots.

Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνέντευξη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, όπου είχε επισημάνει ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της φυματίωσης λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής όλων αυτών των ατόμων και της εύκολης μετάδοσης αυτού του ιού.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά, ο Βουλευτής τη χαρακτήρισε άθλια, δεδομένου ότι υπάρχει ένας παιδίατρος από το ΚΕΕΛΠΝΟ κι ένας γιατρός από την ΑΕΜΥ.

«Βλέπω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον Πειραιά το κράτος λάμπει διά της απουσίας του. Σήμερα βρίσκονται πέντε χιλιάδες τριακόσιοι άνθρωποι στον Πειραιά. Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαντλείται σε ένα βαν, με έναν παιδίατρο από τις 9.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Επίσης, υπάρχει ένα τροχόσπιτο της ΑΕΜΥ, με έναν γιατρό από τις 8.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Αυτή είναι η κρατική παρουσία…. Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι υπάρχουν μόνον δέκα τουαλέτες στην Πέτρινη Αποθήκη και άλλες δέκα στην πύλη Ε2. Υπάρχουν, λοιπόν, συνολικά είκοσι τουαλέτες και πριν από μία εβδομάδα πήγαν άλλες τριάντα χημικές τουαλέτες», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των πολιτών του Πειραιά, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος κάποιων επιδημιών θα είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία των hotspots, ενώ εμμέσως παραδέχτηκε ότι δεν γίνεται σοβαρός έλεγχος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όπως υποστήριξε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής, που σε ορισμένες περιοχές όπου φιλοξενούνται αυτοί οι πρόσφυγες είναι προβληματικές, όπως είναι κυρίως στην Ειδομένη», ενώ αναφερόμενος στα νοσήματα που εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, τα χαρακτήρισε ‘’νοσήματα της κοινότητας’’, λέγοντας χαρακτηριστικά πως απλώς «επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις,  κακώσεις και σποραδικά κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων.»

Ο κ. Ξάνθος απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο υποστήριξε πως «εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι να βελτιώσουμε -και πολύ σωστά επιμένετε σ’ αυτό- τους όρους ζωής, διαβίωσης, τροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής αυτών των ανθρώπων».



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει για αρκετό καιρό, απ’ ό,τι φαίνεται, την πατρίδα μας. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο εκτός από κοινωνικές, οικονομικές και  εθνικές προεκτάσεις, έχει και υγειονομικές προεκτάσεις.

Όπως ξέρετε, στον Πειραιά υπάρχουν δύο hotspots. Το ένα είναι το πρόχειρα κατασκευασμένο hotspot από τις δομές τις οποίες είχε το ίδιο το λιμάνι του Πειραιά και υπάρχει και το hotspot στο Σχιστό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου ΓΙΑ ΜΑΡΙΟ ΦΙΛΛΙΠΟΠΟΥΛΟ








ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Στην Σπάρτη την 29/3/2016 ημέρα Τρίτη 


και ώρα 15:00 μ.μ, συνήλθε σε έκτακτη

 Συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του

 Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του

 Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, μετά το

 άγγελμα εις Κύριον μεταστάσεως του 
 
ΜΑΡΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ


απόφοιτου του Μουσικού Σχολείου


 Σπάρτης

και αποφάσισε τα κάτωθι:


Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια του Δ.Σ

 στην οικογένειά του.
 
Να παραστούν τα μέλη του Δ.Σ στην εξόδιο ακολουθία του

.
Να κατατεθεί χρηματικό ποσό στο 


γηροκομείο Σπάρτης "Αγ. Ανάργυροι" στη  μνήμη του.

 
Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό 


έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Βασιλική Γαλάτα 

 
Η Γεν. Γραμματέας Αναστασία Πατρινού

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου πλαστών πτυχίων στις προσλήψεις για το Πυροσβεστικό Σώμα.
 Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι το 2011 στο διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, στον πίνακα των επιτυχόντων είχαν συμπεριληφθεί άτομα με πλαστά απολυτήρια λυκείου καθώς και άτομα που δε διέθεταν απολυτήριο Στρατού Ι1.
Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει συστηματικούς και μεθοδικούς ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση. Όπως αναφέρει ο Βουλευτής στην ερώτησή του, στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε ο έλεγχος και στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τον οποίο, όσων τα δικαιολογητικά αποδεικνύονταν ότι δεν είναι έγκυρα, θα θεωρούνταν ως αποτυχόντες στο διαγωνισμό και εκτός των ποινικών ευθυνών τους θα διαγράφονταν από τους πίνακες επιτυχόντων και αυτεπάγγελτα θα ανακαλούνταν η πράξη κατάταξής τους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, μέχρι σήμερα, ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ
Στον υπ’ αριθ.3938/2011 διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς θητείας, στον πίνακα των επιτυχόντων συμπεριελήφθησαν άτομα που δε διέθεταν απολυτήριο Στρατού Ι1, καθώς και άτομα που διέθεταν πλαστά απολυτήρια λυκείου.
Την παρατυπία επισήμανε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αρ. 260/2012 γνωμοδότηση του για την πρώτη περίπτωση, αλλά και μέσω καταγγελιών τρίτων για τη δεύτερη.
Το 2014, ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει, με βάση τον νόμο 4305/2014, συστηματικούς και μεθοδικούς ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόστηκε ο έλεγχος και στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τον οποίο, όσων τα δικαιολογητικά αποδεικνύονταν ότι δεν είναι έγκυρα, θα θεωρούνταν ως αποτυχόντες στο διαγωνισμό και εκτός των ποινικών ευθυνών τους θα διαγράφονταν από τους πίνακες επιτυχόντων και αυτεπάγγελτα θα ανακαλούνταν η πράξη κατάταξής τους.
Δυστυχώς όμως, έκτοτε και με την μεσολάβηση των εκλογών και την αλλαγή ηγεσίας, έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Για το θέμα, οι επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και σε περίπτωση δικαίωσής τους, θα διεκδικήσουν από το δημόσιο να καταβάλλει αναδρομικά τους μισθούς που έχασαν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, δημοσιονομικά, περίοδο.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε τι στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των εγγράφων και δικαιολογητικών των επιτυχόντων του εν λόγω διαγωνισμού της Πυροσβεστικής; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;
2. Συνεχίζονται οι έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση; Αν ναι, πόσοι ελέγχθηκαν το 2015 και πόσοι βρέθηκαν με πλαστά ή μη έγκυρα έγγραφα; Αν όχι, για ποιο λόγο σταμάτησαν οι έλεγχοι;
Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2016
Ο ερωτών Βουλευτής                                                                                    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ

«ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ» ΕΝΑ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Ο άγιος Γιώργης είναι ένα ακριτικό τραγούδι που υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές. «Κάτου στην άσπρη πέτρα και στο κρύο νερό, εκεί κείτεται ο Γιάννης, τ’ Ανδρονίκου ο γιος, κομμένος και σφαγμένος κι ανεγνώριστος….» Το τραγούδι αυτό το τραγουδούν και το χορεύουν στην Κέρκυρα και στα Κύθηρα. Στην Κέρκυρα χορεύεται σε ρυθμό 4/4 σε ημικύκλιο από γυναίκες που κρατούν μαντήλια τριγωνικά, τα οποία κινούν δεξιά και αριστερά. Στα Κύθηρα τον χορεύουν άνδρες και γυναίκες και η λαβή των χεριών είναι σταυρωτά. Ο χορός αρχίζει κυκλικός και στην πορεία οι χορευτές σχηματίζουν ζευγάρια, τα οποία χορεύουν ημικυκλικά το ένα πίσω από τ’ άλλο. Σε κάποιο βήμα του χορού ο κορμός των χορευτών γέρνει εμπρός.
Η Κερκυραϊκή παραλλαγή έχει ως εξής:
Κάτω στον άγιο Γιώργη κάτω στο κρυό νερό
σκοτώσαν το Γιαννάκη τον μοναχόν υγιό.
Τούρκοι τονε σκοτώσαν, Ρωμιοί τον κλαίγανε
Τα δυό του τ’ αδερφάκια τονε γυρεύανε.
Σήκω μωρέ Γιαννάκη να πάμε σπίτι μας
Που κλαίει η αδερφή μας, κλαίει κι η νύφη μας……….
Η Κυθηραϊκή παραλλαγή έχει ως εξής:
Κάτω στον άγιο Γιώργη κάτω στο κρυό νερό
Σκοτώσαν το Γιαννάκη τον μοναχόν υγιό.
Τούρκοι τονε σκοτώσαν Ρωμιοί τον κλαίγανε 
Και δυό κοπελουδάκια τον περιπαίζανε
«Γιάννη δεν έχεις μάνα, δεν έχεις αδερφή
Και όμορφη γυναίκα για να σε λυπηθεί»
«Μα έχω ‘γω και μάνα εγώ έχω κι αδερφή
Και όμορφη γυναίκα για να με λυπηθεί»
Κάτω στον άγιο Γιώργη σταυρό προσκύνησα
Καημό και λαύρα πήρα που δε σε φίλησα.
Πηγή 

Ενωτική Πρωτοβουλία.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτιο Τύπου
Η κοινωνία του νησιού μας πέρασε πολύ δύσκολες ώρες όλη την την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σύλληψη συμπολίτη μας, γεγονός που έπεσε σαν βόμβα πολλών μεγατόνων στο χειμωνιάτικο νησί. 
Απο την στιγμή της σύλληψης και μετά, το κουτσομπολιό , η φαντασία, η αναπαραγωγή τεράτων, η κακοήθεια και το ψέμα περίσεψαν στην κοινωνία του νησιού και τα ηλεκτρονικά μέσα, στρεφόμενα συνήθως οπουδήποτε, και κατά παντός.Απο κοντά 
''έγκυρες πληροφορίες''μέσων, που μιλούσαν για συλληφθέντες ‘’διακινητές-χρήματα-και έκπληκτους ειρηνοδίκες’’, …. θα παρέμεναν στο θέμα, για να μας κρατούν ‘’ενήμερους’’.
Αυτονόητα των κοινωνιών, όπως οι νόμοι, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, τα δικονομικά δικαιώματα, όλα κατακτήσεις του νομικού πολιτισμού, αποδεικνύονται, πάλι, κενά λόγια στις συνειδήσεις του χωριού, ιδίως όταν δεν μας αφορούν. 
Αναμφίβολα οι κατηγορίες που διαδίδοντο απο στόμα σε στόμα και απο ανεύθυνα μέσα, είναι βαρύτατες και τρομακτικές.Ιδίως όταν βασίζονται σε σχολιασμό πράξεων της δικαιοσύνης, και όχι σε γεγονότα των οποίων υπήρξαν κάποιοι μάρτυρες.
Μην παρεξηγηθούμε.
Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον κατηγορηματικότερο τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή με τα αδικήματα της παραγωγής και διακίνησης υλικού που αφορούν παιδική πορνογραφία.
Περιμένουμε να μιλήσει η δικαιοσύνη που ευτυχώς για τα συγκεκριμένα αδικήματα έχει σύγχρονους και βαρύτατους νόμους.
Επιμένουμε πως παρόμοια αδικήματα πρέπει να καταγγέλλονται και να στιγματίζονται δημόσια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό είναι το σωστό και για την υγεία της κοινωνίας και για την ψυχική υγεία των θυμάτων, που πολλές φορές με την κοινωνική συγκάλυψη οδηγούμε, τα θύματα, σε αναίτια και βάρβαρη ενοχή. 
Η σιωπή και το κουκούλωμα στις μικρές κοινωνίες είναι εγκλήματα.
Ομως, τα τραύματα που άφησε στην κοινωνία μας αυτή η ανεύθυνη αναμόχλευση του βούρκου, αυτή η άκριτη λάσπη παντού και κατα πάντων, είναι θέμα του καθενός μας μικρού ή μεγάλου, απο οποιαδήποτε θέση της κοινωνίας κι αν μιλά.
Και αυτό το τραύμα πρέπει να επουλώσει μόνη της η κοινωνία μας γιατί γι αυτό, (μάλλον) δεν θα μιλήσει ο εισαγγελέας.
Μανώλης Χάρος
Γραμματέας Δημοτικού συμβουλίου 
Επικεφαλής Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 30/3/2016

Δελτίο Τύπου - 30/3/2016

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαρτίου συνεχίστηκε η επιτυχημένη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων με την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», η οποία ξεκίνησε μετά από αίτημα του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη. Το εργαστήριο κόμικς φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Ποταμού και συμμετείχαν πολλά παιδιά από όλο το νησί. 
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Λευθέρη και την Μαρία Σχινά για την φιλοξενία.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης συνεχίζονται και το προσεχές Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απριλίου. Το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 12:00 θα γίνουν τα καθιερωμέναπαιδικά προγράμματα υπό την επίβλεψη της υπαλλήλου του Δήμου κας. Γεωργίας Τσέρη και με τη συμμετοχή των εθελοντών μας. 

Ο ΣΙΓΟΥΡΟΜΑΝΩΛΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων φιλοξενεί την Κυριακή 3 Απριλίου και ώρα 18:30 τον αγαπητό σε όλους μας Μανώλη Δαπόντε (Σιγουρομανώλη) σε μια συνάντηση μνήμης που στόχο έχει να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και να δώσει ερεθίσματα για το μέλλον. Ο αγαπητός μας Σιγουρομανώλης εγκαινιάζει τις «αποσπερίδες» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα μας ταξιδέψει σε εμπειρίες της πολυτάραχης ζωής του με στόχο να μάθουν οι νεώτεροι τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας από έναν άνθρωπο με πολλές μνήμες και θύμησες.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΒΑΤΙΚΩΝ

Αν η πρόταση των Βατικιωτών πάρει σάρκα και οστά και στο μέλλον φτάσει να πραγματοποιηθεί μια κατασκευή εφάμιλλη των κατασκευών ελλιμενισμού με σύγχρονες μαρίνες που υπάρχουν σήμερα στους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας αλλά και διεθνώς ,τα Βάτικα θα αλλάξουν εντελώς εικόνα .Μια σύγχρονη οργανωμένη μαρίνα είναι η λιμενική κατασκευή που δεν προσφέρει απλά ελλιμενισμό για να δέσει ένα σκάφος. Παρέχει σωστή ασφάλεια από καιρικές συνθήκες, παροχή νερού, ρεύματος, Ίντερνετ, φύλαξη των σκαφών με σεκιούριτι, δέστρες- μπίντες, σέρβις βοήθειας στο αγκυροβόλιο και ρεμέντζα, καύσιμα, μίνι μάρκετ για τροφοδοσία κ.ά. Έχει υπολογιστεί πως τα χρήματα που ξοδεύει ένας τουρίστας που καταλύει με ιδιωτικό σκάφος είναι έως και πέντε φορές περισσότερα από τον τουρίστα που διαμένει σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με μία μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά, για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής κοινωνίας. Στην χώρα μας λειτουργούν 19 μεγάλες μαρίνες και άλλες 19 μικρότερες. Με μια τεράστια ακτογραμμή είμαστε πολύ πίσω στην επένδυση αυτού του κλάδου ,όταν στην Κροατία και τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μια τεράστια επένδυση με χρήματα του ΕΣΠΑ σε μαρίνες πολυτελών σκαφών ,και τώρα τελευταία και στην Αλβανία. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή πρόταση από ενεργούς Βατικιώτες που ενδιαφέρονται για τον τόπο και αξίζει να στηριχθεί από όλους για να μπορέσει κάποια στιγμή το έργο, από ένα σχέδιο να προχωρήσει στη μελέτη και στην υλοποίηση του. Μιλήσαμε με έναν από τους πρωτεργάτες της πρότασης και όπως μας ενημέρωσε την Μεγάλη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης σε όλους τους φορείς και κατοίκους των Βατίκων. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για την ακριβή ώρα .Τα Βάτικα έχουν ναυτική εμπορική παράδοση, διαθέτουν πανέμορφες δαντελωτές ακτές και πρέπει επιτέλους να γίνουν έργα υποδομής για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στον τουρισμό .Το αξίζουν και το μπορούν.
Πηγή
Συμβαίνει Τώρα