Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ - Περικοπή Μισθώματος


Μεγάλη Eβδομάδα και Πάσχα στα Επτάνησα

Μεγάλη Eβδομάδα και Πάσχα στα ΕπτάνησαΧαρακτηριστικά έθιμα

Η μεγαλοβδομάδα και η γιορτή της Πασχαλιάς είναι αυτή που δίνει μια ξεχωριστή όψη, ένα άλλο όμορφο χρώμα σε όλο το Ιόνιο και στα νησιά του. Εκεί όπου οι γιορτές αυτές παίρνουν κάποια άλλη μορφή. Εκεί όπου η μεγάλη γιορτή ανταμώνει με την Ανάσταση της φύσης.

Λευκάδα

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λευκάδα τα παλαιότερα χρόνια, μετά τη Λειτουργία, όλα τα παιδιά κατά ομάδες ξεκινούσαν να τραγουδήσουν σε όλα τα σπίτια τη «Λαζαρίνα» Ένα από τα παιδιά κρατούσε στα χέρια του ένα ξύλινο χελιδόνι τη «Χελιδόνα». Όλα τα παιδιά κρατούσα καλαθάκια στολισμένα. Μέσα εκεί θα μάζευαν τα αυγά που θα τους έδιναν οι νοικοκυρές. Όλα μαζί τραγουδούσαν:

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 2015

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ "ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ" 4/4/15


Ο Ριζοσπάστης βουλευτής της Ιονίου βουλής Κοσμάς Πανάρετος

Αγωνιστής της Ένωσης της Επτανήσου. Μετέπειτα βουλευτής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου και 4ος Δήμαρχος Ποταμίων. Οι τρύπες στο πορτρέτο του έχουν γίνει από το όπλο του Ιταλού διοικητή του Ποταμού κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή.

ΠΗγή 
Kosmas Megalokonomos

Καψάλι, θαλάσσιο σκι δεκαετία 1960





Πηγή
Manolis Daponte

Η Νέα τουριστική περίοδος έρχεται. Τα ελληνικά λιμάνια παραμένουν με τα ίδια προβλήματα και τα πλοία της ακτοπλοΐας εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά.

Πολύ σύντομα πια εισερχόμαστε στην νέα θερινή τουριστική περίοδο. Δηλαδή σε μια περίοδο που ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού προσδοκά μια οικονομική ανάσα που θα φέρει η προσέλευση τουριστών στην χώρα μας.

Όλοι όμως λησμονούν ότι  όσοι άνθρωποι επισκέπτονται αυτή την χώρα χρειάζεται να αισθάνονται ασφαλείς κατά τις μετακινήσεις τους αλλά και βέβαιοι ότι το πρόγραμμα των διακοπών τους δεν θα διακοπεί από οιαδήποτε αναπάντεχα γεγονότα.

Ένας τεράστιος αριθμός τουριστών κατευθύνεται στα πανέμορφα ελληνικά νησιά και φυσικά για την μετάβαση του απαραίτητη είναι η ύπαρξη ασφαλούς αλλά και σύγχρονης ακτοπλοΐας.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ 06.04.2015-20.04.2015


Δημοτικό Σχολείο Μυλοποτά μου Κυθήρων προπολεμικά...

Είναι το Δημοτικό Σχολείο Μυλοποτάμου με το δάσκαλο Δ.Στρατηγό οπωσδήποτε προπολεμικά.


 Πηγή Kathy Kepreotis .facebook.com

Π.Υ. ΓΥΘΕΙΟΥ ! ΕΚΤΑΚΤΟ !

Για απεγκλωβισμό ατόμου από τροχαίο ατύχημα κλήθηκε να επέμβει πριν από λίγη ώρα η Υπηρεσία μας στην περιοχή του Τ.Δ. Μέλισσας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Ταχύτατα ανταποκρίθηκε η 1η Έξοδος με 2 οχήματα 4 Πυροσβέστες και 3 Εθελοντές Πυροσβέστες και απεγκλώβισε δύο τραυματισμένους συμπολίτες μας που με την συνδρομή ασθενοφόρου του Κ.Υ. Γυθείου διεκομίσθησαν σε Νοσοκομείο. Στο συμβάν συνέδραμε και περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος


Έτοιμο σχέδιο έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Οικονομικών στη περίπτωση που το επόμενο Eurogroup δεν αποφασίσει το ξεμπλοκάρισμα έστω και μερικώς της δόσης που περιμένει η Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το το «plan B» της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, θα πληρωθούν με ομόλογα αντί ευρώ. Έτσι τα περίφημα IOU θα αντικαταστήσουν το ρευστό στις τσέπες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι τα IOU που είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you», είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί ο IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.

Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Με τον ίδιο τρόπο βέβαια το κράτος θα ρυθμίσει και τις υπόλοιπες οφειλές του προς τους πιστωτές τους, δηλαδή προς εταιρίες και επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει.

Πηγή  .aftodioikisi.gr

Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων


Φωτογραφία του χρήστη Αronis bungalows.

Φωτογραφία του χρήστη Αronis bungalows. Στη νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας υπάρχει η διάσημη Ελαφόνησος με τις εξωτικές της αμμουδιές και η Νεάπολη, η ναυτική πύλη για τα Κύθηρα. Αυτά ξέρουν οι περισσότεροι. Ομως εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψετε: κρυφές μικρές αμμουδιές, τα άγρια τοπία του Καβομαλιά, ένα μυστικό απολιθωμένο δάσος με φοίνικες, ξωκλήσια και ξεχασμένα ιστορικά ασκηταριά που αποκαλούνται «Μικρό Αγιον Ορος».

Eπέτειος της εκατονταετηρίδας από της ενώσεως, (21/5/1964)

Είναι η επέτειος της εκατονταετηρίδας από της ενώσεως, (21/5/1964) τα εκατό χρόνια από της ενώσεως της Επτανήσου. — μαζί με Μητροπολίτης Μελέτιος και Νομάρχης αργύρης Μπότσης.

Πηγή 
Manolis Daponte

" ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ,ΝΤΥΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ.
ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ "ΟΙ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΓΥΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΝΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ :
"ΗΡΘΕ ΛΑΖΑΡΟΣ,ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ
ΗΡΘΕ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΤΡΩΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ"


 Πηγή

Χορευτικό Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας .facebook.com

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ηρωίνη σε Πελοπόννησο και Αττική– 23 συλλήψεις!


Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και πολύμηνη έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο  εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στη διακίνηση ηρωίνης, σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική.


Νέα Τροπή στην Υπόθεση… Δολοφονία ο θάνατος Βάρλα στη Σπάρτη…

1

Η Υπόθεση Άνοιξε στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη… 

Ένα απίστευτο θρίλερ διαδραματίζεται τα τελευταία 3.5 χρόνια στη Σπάρτη. Ο Γιάννης Βάρλας 49 χρονών από τη Μαγούλα Λακωνίας βρέθηκε νεκρός τη νύχτα της 12ης Ιουλίου 2011, με τον ιατροδικαστή να μετράει 13 κατάγματα στο σώμα του από άγρια χτυπήματα.

Αγία Πελαγία Κύθηρα παλιό καρτ ποστάλ του 1970

Πηγή
Nikos Desillas

Παραδοσιακό Κρεοπωλείο "Η ΚΟΡΥΦΗ"

                                               ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Εκδρομή του Γυμνασίου στον Καραβά Κυθήρων γύρω στο 1954.

. Διακρίνεται ο εφημέριος του Καραβά παπα Γιάννης Κορωναίος και η κόρη του η ωραιοτάτη Εριφύλλη
Πηγή 
Manolis Daponte .facebook.com

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ



SPITIA Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έληξε και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα στη σελ. 2. Για περισσότερα στοιχεία, ο ενδιαφερόμενος Βατικιώτης μπορεί να ανατρέξει στη διοικητική ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας www. monemvasia.gov, όπου έχουν «ανεβεί» στοιχεία για τις βραβευθείσες μελέτες.
Χωρίς να είμαστε ειδικοί, έχουμε την εντύπωση πως οι ιδέες που βραβεύθηκαν ήταν αξιόλογες. Βέβαια, οι μελετητές βρήκαν μπροστά τους βασικά και χρονίζοντα προβλήματα της Νεάπολης, όπως η μη επέκταση του περιφερειακού δρόμου και η παρουσία λιμένα στο κέντρο της πόλης. Γενικά, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη μονοδρόμησης του παραλιακού δρόμου, ούτως ώστε να μειωθεί η κίνηση, να περιοριστεί η θέα πολλών σταθμευμένων αμαξιών και να δοθεί έτσι περισσότερος χώρος στους πεζούς. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο «πρασίνισμα», με τη φύτευση δέντρων και θάμνων κατά μήκος της παραλίας, ενώ σχεδίασαν την αντικατάσταση της τσιμεντένιας επίστρωσης με άλλα είδη δαπέδου, όπως τους κυβόλιθους για παράδειγμα. Επίσης, πρότειναν τη δημιουργία πλατείας κάτω από το μνημείο Ηρώον όπως και άλλων δημόσιων χώρων κατά μήκος της παραλίας.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ

basketHταν αρκετά χρόνια πριν, είκοσι και πλέον έχουν περάσει, που ακούγονταν ο ήχος της πορτοκαλί μπάλας του μπάσκετ (της σπυριάρας για τους γνωρίζοντες), στο γήπεδο της παραλίας, να σκάει στο τραχύ ασφάλτινο δάπεδο και να αντηχούν οι φωνές παιδιών, ανδρών και γυναικών παικτών να προπονούνται, να ιδρώνουν, να τρέχουν και να διεκδικούν, και να κατακτούν μετάλλια και διακρίσεις σε σχολικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες της εποχής. Ήταν η θρυλική γενιά του Γκάλη και των άλλων παιδιών, της εθνικής ’87 και του Άρη, που οδήγησε χιλιάδες ελληνόπουλα στα γήπεδα του μπάσκετ, και έδωσε τόσες χαρές στους Έλληνες φιλάθλους έκτοτε, κατακτώντας τίτλους στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

του Γρηγόρη Σταθάκη

Για τους γιατρούς της περιοχής μας αυτούς που υπηρετούν σήμερα, τόσο στα Βάτικα όσο και αλλού, Αθήνα – Πειραιά κ.α. αλλά και αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν φύγει από τη ζωή, ό, τι να γράψεις, όσα ευχαριστώ να πεις είναι μηδαμινά.
Εγώ θα αναφερθώ στον ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ που είχα την τύχη να τον νγωρίζω από παιδί, αφού όταν το 1946 ήλθε από την Αθήνα εγκαταστάθηκε στη γειτονιά μας «Μεντέικα – Μαρθογιαννέικα». Από το 1969 τον έζησα από κοντά διότι ως ληξίαρχος καταχωρούσα πράξεις γεννήσεων που είχαν γίνει στο ιατρείο του. Έτσι μπόρεσα να συγκεντρώσω αρκετές ιστορίες, μερικές από τις οποίες περιγράφω.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ: ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Αυτό το Σάββατο  η εκκλησία γιορτάζει  την  Ανάσταση του φίλου του Χριστού,  Λαζάρου.
Το όνομα «Λάζαρος» είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ελεάζαρ.
Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας (η γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού λίγες ημέρες πριν από τη σταύρωση και στη συνέχεια τα σπόγγισε με τα μαλλιά της), με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.
Κατά την Καινή Διαθήκη (Ιωάννου ια’ 1-44), μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. Στους μαθητές του είπε ότι ο φίλος του κοιμήθηκε και ότι θα μεταβεί στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της.

Να σας πούμε, τα Κάλαντα του Λαζάρου.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,

ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.
Που ήσουν Λάζαρε; Που ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.
Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,
πού ῾ν᾿ το στόμα μου πικρό φαρμάκι.
Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι,
Πού ῾ν᾿ το στόμα μου, σαν περιβόλι.
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρών᾿ τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από τήν πόλη,
σου ῾φέρε χαρτί και κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.
Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ᾿ αρνί.

Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα