Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ

basketHταν αρκετά χρόνια πριν, είκοσι και πλέον έχουν περάσει, που ακούγονταν ο ήχος της πορτοκαλί μπάλας του μπάσκετ (της σπυριάρας για τους γνωρίζοντες), στο γήπεδο της παραλίας, να σκάει στο τραχύ ασφάλτινο δάπεδο και να αντηχούν οι φωνές παιδιών, ανδρών και γυναικών παικτών να προπονούνται, να ιδρώνουν, να τρέχουν και να διεκδικούν, και να κατακτούν μετάλλια και διακρίσεις σε σχολικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες της εποχής. Ήταν η θρυλική γενιά του Γκάλη και των άλλων παιδιών, της εθνικής ’87 και του Άρη, που οδήγησε χιλιάδες ελληνόπουλα στα γήπεδα του μπάσκετ, και έδωσε τόσες χαρές στους Έλληνες φιλάθλους έκτοτε, κατακτώντας τίτλους στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο στερέωμα.
Από τότε, και στα Βάτικα, σε όλη την επικράτεια, εκατοντάδες συνοικιακά ασφάλτινα γηπεδάκια φτιαχτήκαν, για να φιλοξενήσουν τα όνειρα των μικρών τότε Γκάληδων και Γιαννάκηδων, που αγάπησαν το μπάσκετ μέσα σε ένα καλοκαίρι, μέσα σε αυτούς και εγώ. Μια ολόκληρη γενιά μικρών και μεγάλων Βατικιωτών, έπαιξε, ίδρωσε, μάτωσε αγκώνες και γόνατα, τσακώθηκε αλλά και μεγάλωσε, κάνοντας αγνό και υγιή αθλητισμό, πάντα στο παλιό γηπεδάκι της παραλίας.
Το παλιό γηπεδάκι που φιλοξένησε άπειρα «μονά», χειμώνα καλοκαίρι, με κρύα και αέρα, αλλά και με ήλιο και ζέστες, που φιλοξένησε πάμπολλα καλοκαιρινά τουρνουά στα Βατικιώτικα, που όμοιά τους δύσκολα έβρισκες στην Ελλάδα της εποχής και δύσκολα ακόμα βρίσκεις, που φιλοξένησε επί χρόνια τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, στη σχολική τους γυμναστική, που φιλοξένησε τα μπασκετικά όνειρα πολλών παιδιών, πλέον γέρασε και παρά τη συντήρηση που δέχεται από τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, δεν μπορεί πια να δεχτεί τα όνειρα των νέων πιτσιρικάδων που παίζουν μπάσκετ.
Είναι καιρός να γυρίσουμε κεφάλαιο στο βιβλίο της αθλητικής ζωής του τόπου. Είναι καιρός να αποκτήσουμε οι Βατικιώτες ένα κλειστό γυμναστήριο, αντάξιο της αθλητικής ιστορίας του τόπου και του αριθμού των πολιτών που ζουν και έχουν διάθεση και κέφι να αθληθούν σήμερα. Είναι καιρός να αποκτήσει η Νεάπολη το χώρο άθλησης που της αρμόζει και έχει ήδη αργήσει πολύ να αποκτήσει. Είναι καιρός τα Βάτικα να αποκομίζουν τα πολλαπλά οφέλη που ένα κλειστό γυμναστήριο θα προσφέρει στον τόπο μας. Οφέλη, αθλητικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά.
Αθλητικά, γιατί ένα πλήθος αθλητικών συλλόγων της περιοχής θα βρουν μια φιλόξενη στέγη να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους και τους νεαρούς αθλητές τους. Μέσα σ’ αυτούς ο νεοσύστατος σύλλογος μπάσκετ και βόλεϊ «ο Βατικιώτης», που ιδρύθηκε φέτος και εκγυμνάζει ήδη πλήθος παιδιών και ενηλίκων, ακόμα τα τμήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ) που καλλιεργεί με επιτυχία ο πολιτιστικός σύλλογος, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν και τα τμήματα του πολυνίκη συλλόγου καράτε, ζίου ζίτσου και μαχητικών τεχνών, της Νεάπολης. Επιπλέον, με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, μπορούν να φιλοξενηθούν και τμήματα αντισφαίρισης του αντίστοιχου συλλόγου της περιοχής και σε ειδική διαμόρφωση να διεξαχθούν ακόμα και αγώνες ποδοσφαίρου σάλας. Εννοείται ότι η ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη άλλων αθλημάτων από εκείνα που είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν σε χώρο κλειστού γυμναστηρίου.
Πολιτιστικά, γιατί πλήθος άλλων δραστηριοτήτων συλλόγων της περιοχής, μπορούν να πραγματοποιηθούν στους χώρους του γυμναστηρίου. Ενδεικτικά αναφέρω τη φιλαρμονική της δημοτικής ενότητας, τα τμήματα παραδοσιακών χορών του πολιτιστικού συλλόγου, αλλά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων που απαιτούν στεγασμένο χώρο, όπως τα τμήματα ζωγραφικής, τα τμήματα μπαλέτου και μοντέρνου χορού, τις θεατρικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις άλλων συλλόγων, τις συναυλίες, τις εκθέσεις, τα συνέδρια και πολλά άλλα.
Οικονομικά τέλος, γιατί το πλήθος αυτών των δραστηριοτήτων, συνεπάγεται ροή χρημάτων προς τον τόπο και τους επαγγελματίες των Βατίκων. Για παράδειγμα, το κλειστό γυμναστήριο του δήμου Ευρώτα στου Βλαχιώτη, φιλοξενεί τακτικά διοργανώσεις επιπέδου πανελληνίων αγώνων, από τις οποίες ωφελείται η τοπική οικονομία διότι σε τέτοιας εμβέλειας διοργανώσεις κατακλύζουν την πόλη επισκέπτες οι οποίοι αφήνουν βεβαίως και τον «οβολό» τους στην περιοχή και συνεισφέρουν στην ευημερία του τόπου. Σε μικρότερο βαθμό το ίδιο γίνεται και με τους αγώνες των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Έτσι μπορεί και ένα κλειστό γυμναστήριο να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Βατίκων, ως μια ένεση ρευστού στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Μετά τη Σπάρτη και το Βλαχιώτη που έχουν αντίστοιχα τα δικά τους κλειστά γυμναστήρια, πρόσφατα απέκτησαν και το δικό τους κλειστό οι δημότες των Μολάων, το οποίο πολύ σύντομα παραδίδεται επίσημα προς χρήση. Τολμούμε να πούμε, ότι είναι σειρά της Δ.Ε. Βοιών, της πολυπληθέστερης, μετά τη Σπάρτη, ενότητας της Λακωνίας, να αποκτήσει ένα τέτοιο στολίδι. Γνωρίζουμε από ιδιαίτερες συζητήσεις με μέλη της πλειοψηφίας του τοπικού Δ.Σ., αλλά και της μειοψηφίας, ότι σχεδόν όλοι τους είναι υπέρ της κατασκευής του κλειστού. Μένει να εκκινηθεί η διαδικασία από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ώστε το έργο να δρομολογηθεί και να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.
Η παρούσα δημοτική αρχή, ήδη από την πρώτη θητεία της έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής, πραγματοποιώντας σπουδαία και πρωτοφανή έργα στην περιοχή, όπως ο νέος παιδικός σταθμός, το νέο νηπιαγωγείο, ο βιολογικός καθαρισμός και άλλα. Η αθλούμενη νεολαία του τόπου μας, αλλά και όλοι οι δημότες των Βατίκων, ζητούν να πραγματοποιήσει και άλλο ένα, το κλειστό γυμναστήριο της Δ.Ε. Βοιών. Είμαστε σίγουροι όλοι ότι απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα…

Πηγή  .tabatika.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου