Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

H ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.Αποστολή στα Κύθηρα, 1-3 Απριλίου 2016

Δελτίο Τύπου

Αποστολή στα Κύθηρα, 1-3 Απριλίου 2016
Η Ομάδα Αιγαίου, άμεσα ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων, θα πραγματοποιήσει σχετική αποστολή και θα επισκεφθεί τα Κύθηρα από την 1η έως και την 3η Απριλίου, 2016.
Στόχος της αποστολής είναι να διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις στην τοπική κοινότητα, σε ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των Κυθήρων και Αντικυθήρων να εξεταστούν δωρεάν από κλιμάκιο εθελοντών-ιατρών της Ομάδας σε ειδικότητες όπως Νευρολογία, Ορθοπεδική-Παιδοορθοπεδική, Οφθαλμολογία, Ψυχιατρική και ΩΡΛ.
Τα ιατρεία θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο Κυθήρων
/Ομάδα Αιγαίου

Τα Κύθηρα τιμούν τον Ρώσο Ναύαρχο που διέσωσε το Ιστορικό Αρχείο τους


Ο Δήμος Κυθήρων, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ρωσική Ομοσπονδία θα τιμήσουν τον Ναύαρχο Φιλοσοφώφ με εκδηλώσεις στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας.
 Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται φωτογραφική έκθεση για τον Ρώσο Ναύαρχο και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στην κατοικία του που διατηρείται ακόμα στους πρόποδες του επιβλητικού Βενετσιάνικου Κάστρου στη γραφική Χώρα των Κυθήρων. 
Ποιος ήταν ο Φιλοσοφώφ
Μια σημαντική φυσιογνωμία μέσα στη διαχρονία των ισχυρών ελληνορωσικών φιλικών δεσμών, ο Ρώσος Ναύαρχος Νικόλαος Φιλοσοφώφ υπήρξε στενός συνεργάτης του τελευταίου Ρώσου Τσάρου Νικολάου Β΄. Μετά την Επανάσταση του 1917 εγκατέλειψε τη Ρωσία και βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα όπου προσελήφθη στη νεοσύστατη τότε Υπηρεσία Φάρων, φιλοξενούμενος αρχικά στα Ανάκτορα του Τατοίου, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στον Φάρο Απολυτάρες των Αντικυθήρων όπου γνώρισε την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ζαμπία Χαρχαλάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Νικήτα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, το οποίο σήμερα φυλάσσεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας.
 http://www.elru2016.gr/

Η επίσημη συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων στις εκδηλώσεις του Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά δεδομένα του ελληνικού χώρου. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν για το Ρώσο Ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στα Κύθηρα αρχίζουν να αποκτούν μεγάλη προβολή και διάσταση μέσα και από την παρουσίαση που γίνεται από σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Έτους www.elru2016.gr
Με εξωστρέφεια, σωστό προγραμματισμό, συμμετοχή σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα και κυρίως μεθοδική δουλειά, πάμε μπροστά!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Μολάων

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης και κλιμάκιο της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τη νοσηλευτική μονάδα Μολάων, όπου συναντήθηκαν με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας κ. Εύη Παπαγεωργίου και το μέλος του ΔΣ κ. Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Χριστόφορο Δαβανάλο (ο οποίος εκτελεί και χρέη αναπληρωτή διοικητή της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων), τη διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας, τη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την πρόεδρο, καθώς και εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων της μονάδας.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν συνολικά οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και ακολούθως έγιναν προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα βασικότερα προβλήματα. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης, “το υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας”.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν γίνει αποκλειστικά για το νοσοκομείο Λακωνίας, όπως την πλήρη εξόφληση υπερωριών και εφημεριών του προσωπικού έως και τον Δεκέμβριο 2015, καθώς και τις προσλήψεις που ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, για τη μονάδα των Μολάων έχει ήδη εγκριθεί μια μόνιμη θέση παθολόγου, ενώ δρομολογούνται δύο ακόμη θέσεις ιατρών (μία χειρουργού και μία γυναικολόγου), όπως και δύο θέσεις για το ΕΚΑΒ (τομέα Μολάων). Επίσης, από την προκήρυξη των 1800 προσλήψεων, προβλέπονται τρεις μόνιμες θέσεις ΔΕ νοσηλευτών και δύο ΥΕ βοηθητικού προσωπικού. Όσον αφορά στις θέσεις επικουρικού προσωπικού, έχουν ζητηθεί και εγκριθεί δύο θέσεις ιατρών (ενός καρδιολόγου και ενός αναισθησιολόγου), όπως και μια θέση ΤΕ πληροφορικής.

Ερώτηση Δαβάκη για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια

Η φημολογία για χαμηλό ποσό επιδότησης ανά στρέμμα που θα καταβληθεί στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της, αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Δαβάκης αναφέρει πως “γίνεται λόγος ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά στρέμμα είναι το ελάχιστο δυνατό, δηλαδή της τάξης των 31,60€, χωρίς να υπολογίζεται ότι τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέμματα θα είναι περίπου 115.000 αντί 280.000 που είχαν αρχικά υπολογισθεί, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο μεγάλο ποσό από τα 9.000.000€ που προβλέπονταν για το 2015 στη σχετική ΚΥΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική, τη στιγμή που το εισόδημα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος, που υπολογίζεται ότι έχουν μείνει αδιάθετοι περίπου 30.000 τόνοι πορτοκαλιών στη Λακωνία. Θέτει όμως και σε κίνδυνο τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τη μεταποίηση χυμών και που στηρίζουν την τοπική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια”.
Σύμφωνα επίσης με τον βουλευτή της ΝΔ, “προκαλεί εύλογα ερωτήματα η πρόθεση, όπως φημολογείται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, να ορίσει ένα τόσο χαμηλό ποσό ανά στρέμμα, τη στιγμή που το προηγούμενο έτος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, είχε δεσμευθεί για το αντίθετο”.

Πυρκαγιά σε συγκρότημα επιχειρήσεων στη Λίμνη Γυθείου (ΦΩΤΟ)

Πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή - αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
 Περίπου στις 02:30 μετά τα μεσάνυχτα ειδοποιήθηκε η Π.Υ. Γυθείου για πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε κτιριακό συγκρότημα με επιχειρήσεις στην περιοχή της Λίμνης Γυθείου. Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε από το πρώτο κτίριο όπου υπήρχε συνεργείο αυτοκινήτων και λόγω του υλικού κατασκευής των κτιρίων αλλά και λόγω του υψηλού πυροθερμικού φορτίου η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα και στα υπόλοιπα κτίρια. 
Αμέσως στο σημείο έσπευσαν όλα τα οχήματα της Π.Υ. Γυθείου, ενώ ενισχύσεις στο έργο της κατάσβεσης κατέφθασαν και από τις υπόλοιπες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού Λακωνίας. Επικεφαλής του έργου της κατάσβεσης τέθηκε ο υποδιοικητής της Π.Υ. Γυθείου πυραγός Ευάγγελος Γεωργάκης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε η πυρκαγιά να μην επιρεάσει τις αντλίες καυσίμων του βενζινάδικου που υπήρχε στο στο τέλος του κτιριακού συγκροτήματος το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, η πυρκαγιά έχει τεθεί εδώ και αρκετή ώρα υπό πλήρη έλεγχο. 
Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί η Π.Υ. Γυθείου.



Πηγή  http://githio-click.gr/

«Ποιος είναι ο αρμόδιος;» της Στέλλας Καϊδετσή

Ένα ερώτημα που ταλανίζει τον καθένα μας, με την τερατώδη γραφειοκρατία, δαιδαλώδη και απαθή, να έχει απλώσει έναν ιστό, στον οποίο είναι τόσο βαθιά παγιδευμένη η ελληνική Πολιτεία, ώστε να εγκλωβίζεται ολόκληρη η κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη υπανάπτυξη και απελπισία:Ποιος είναι ο αρμόδιος;
Σε έναν τέτοιο ιστό, δυστυχώς, μπλέχτηκαν και τα νήπια του Νηπιαγωγείου Ποταμού και αυτό γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο. Μια και τα παιδιά δεν έχουν ακόμη δική τους φωνή, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι γονείς, αποφάσισαν ήδη πέρυσι να ζητήσουν από την Αρχή του τόπου μας, να μεταστεγάσει τα Νηπιαγωγείο σε υπάρχον δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή του Ποταμού και είναι κατάλληλο για αντίστοιχη χρήση. Αυτό, γιατί το Νηπιαγωγείο, από την χρονιά του μεγάλου σεισμού (2006), αναγκάστηκε να στεγαστεί άρον-άρον (όταν εκδιώχθηκε από την συστέγασή του με τον τότε Παιδικό Σταθμό) σε δύο αίθουσες – κελιά τύπου κοντέινερ, με την φαεινή προσθήκη ενός ενδιάμεσου κοντέινερ για χρήση τουαλέτας, το οποίο βέβαια … δεν συνδέεται εσωτερικά με τις αίθουσες!
Όταν αποφασίστηκε αυτό, τα παιδιά ήταν περίπου 20 νήπια. Τώρα, ενόψει και του καθορισμού ενός μόνο Παιδικού Σταθμού στα Φράτσια, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη προσέλευσης προνηπίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες της Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου και το οποίο βοήθησε πολύ τους γονείς που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή και επέτυχε έναν ακόμα λειτουργικό σκοπό: αποσυμφόρησε τον Παιδικό Σταθμό, ο οποίος αντιμετωπίζει τα δικά του υπαρξιακά προβλήματα.
Οπότε, τα παιδάκια φτάσανε τα τελευταία δύο χρόνια τον αριθμό 38! Τριάντα οκτώ νήπια μοιρασμένα σε δύο χαμηλοτάβανα, ανήλιαγα κοντέινερ, σε αναγκαστική συγκατοίκηση με όλα τα συμπράγκαλα (ψυγείο, ντουλάπες, κρεβατάκια, φούρνο μικροκυμάτων, γραφεία νηπιαγωγών, εργασίες που απλώνονται κατά μήκος της αίθουσας σε στυλ μπουγάδας) σ’ έναν χαμό μέσα τον οποίο, τα νήπια πρέπει να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν αυτά που λέει η δασκάλα τους, αλλά και να δημιουργηθούν γωνιές δραστηριοτήτων, όπως απαιτεί η σύγχρονη εκπαίδευση, την οποία ίσως απολαμβάνουν άλλα, πιο τυχερά παιδιά κάπου αλλού, πάντως όχι τα δικά μας. Με όλο τον σεβασμό στο προσφυγικό δράμα των ημερών μας και τηρουμένων των αναλογιών, θα τολμούσα να πω ότι εδώ δεν έχουμε τίποτε άλλο από μια μικρή ‘‘σχολική Ειδομένη’’.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, σ’ ένα άλλο χωριό της ίδιας περιφέρειας και της ίδιας τοπικής κοινότητας, στην Αγία Πελαγία, έτυχε να εγκαταλειφτεί (για άλλους λόγους) εδώ και οκτώ περίπου χρόνια, ένα σχολικό κτίριο, το οποίο σήμερα ανήκει στον Δήμο μας, ένα διδακτήριο 15ετούς παλαιότητας, που λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο για 7-8 χρόνια, σε καλή κατάσταση, η οποία με ένα χαμηλό κόστος συντήρησης μπορεί να γίνει άριστη. Το κτίριο αυτό αποτελείται από δύο μεγάλες, ευήλιες αίθουσες, από τις οποίες, η μία χρησιμοποιείται σήμερα από το Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Πελαγίας, η άλλη επτασφράγιστη, με αποθηκευμένο τόσα χρόνια σχολικό υλικό για το οποίο κάποτε δαπανήθηκαν χρήματα από το Δημόσιο, τουαλέτες μέσα στο κτίριο και ξεχωριστό γραφείο των δασκάλων, με ενσωματωμένη κουζίνα, επίσης επτασφράγιστη, με αποθηκευμένα εκεί μέσα γραφεία, ηχοσύστημα, ψυγείο, φούρνο, καφετιέρες κλπ. Πράγματα που σαπίζουν χωρίς να τα χρησιμοποιεί κανείς, γιατί έτσι επιτάσσει το πρωτόκολλο!

Ένα χρόνο τώρα, στο λογικό, δίκαιο και αυτονόητο αίτημα του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου, αναζητείται ποιος θα πάρει την ευθύνη της μετεγκατάστασης, ποιος θα σηκώσει το ‘‘τεράστιο βάρος’’ μιας τέτοιας απόφασης, στον απόηχο των αντιρρήσεων για την χαμένη εμπορικότητα του Ποταμού από την συγκεκριμένη μετακίνηση.
Κι εκεί ξεκινάει η φαρσοκωμωδία:
ανταλλαγή επιστολών Δημάρχου με τοπικό συμβούλιο, ναι μεν αλλά, τι λέει ο Νόμος, το τάδε άρθρο του τάδε νόμου και ιδίως να προσέξουμε το εδάφιον από κάτω, δεν είμαι εγώ αρμόδιος, αρμόδιος είναι ίσως ο τάδε, ο δείνα, κάποιος άλλος πάντως όχι εγώ, και πάει λέγοντας…
Ο χρόνος κυλά, οι αίθουσες μαραζώνουν, τα κοντέινερ ασφυκτιούν, τα παιδιά μας κάποια στιγμή θα αναρωτηθούν «Σε τι κόσμο μάς φέρατε; Δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι;»
Ποιος είναι τελικά ο αρμόδιος, να δώσει την απάντηση; Ποιος είναι ο αρμόδιος να καταλαγιάσει την ντροπή που νοιώθω, γιατί πριν πολλά χρόνια, πήγαινα σε καλύτερο νηπιαγωγείο (δημόσιο), απ’ ό,τι το παιδί μου σήμερα, το 2016;

Η Στέλλα Καϊδετσή είναι συμβολαιογράφος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου Ποταμού.
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ



Αναταραχή στους δήμους για την παραχώρηση αιγιαλού – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Φωτιά στους δήμους, ειδικά τους νησιωτικούς και όσους διαθέτουν εκτεταμένες παραλίες προς αξιοποίηση, βάζει η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς μέσω του οποίου παραχωρείται ο αιγιαλός προς εκμετάλλευση. Ο τρόπος που έως τώρα ίσχυε καταργείται και εκτός των δημοτικών εσόδων, απειλούνται και χαοτικές καταστάσεις ενόψει τουριστικής περιόδου.

 
Τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών έβγαζε μια απόφαση με την οποία εκχωρούσε το δικαίωμα παραχώρησης στους δήμους οι οποίοι ξεκινούσαν διαγωνισμούς μέσω των οποίων μίσθωναν τμήματα των αιγιαλών για ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ αλλά και τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια).

Η περσινή σχετική υπουργική απόφαση λήγει στις 30 Απριλίου χωρίς να έχει ανανεωθεί αλλά το σημαντικότερο είναι πως έχει εκδοθεί η 3944/2015 Απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, που ακύρωσε την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ α’ βαθμού, κρίνοντας – μεταξύ άλλων – ότι η παραχώρηση δε μπορεί να γίνεται συλλήβδην, αλλά μεμονωμένα και κατά περίπτωση, βάσει των χαρακτηριστικών κάθε συγκεκριμένου τμήματος αιγιαλού.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτάκτως στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που αποφάσισε να επιδιωχθεί το συντομότερο συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αλλα και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης που είχε θέσει το θέμα από την προηγουμένη με ανακοίνωση, εισηγήθηκε να δοθεί η σκληρότερη απάντηση λέγοντας ότι εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει τις παραλίες από τους δήμους, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί casus belli.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης αναφέρθηκε σε πληροφορίες, βάσει των οποίων η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αναθέσει το έργο των παραχωρήσεων αιγιαλού στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ή την Κτηματική Υπηρεσία. Σήμερα, η Κτηματική Υπηρεσία εισπράττει μέρος των εσόδων που έχουν οι δήμοι από την μίσθωη αιγιαλών ενώ, με το νέο καθεστώς, θα συμβαίνει το αντίστροφο.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Σιθωνίας Ι.Τζίτζιος χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση ανεφάρμοστη καθώς οι Κτηματικές Υπηρεσίες έχουν ελάχιστο προσωπικό για να διεκπεραιώσει τόσους διαγωνισμούς ενώ άφησε αιχμές για αύξηση των αυθαιρεσιών, και κυριάρχηση της ευνοιοκρατίας στην επιλογή των αναδόχων και τον ορισμό του τιμήματος.

“Θα τιναχτούν οι δήμοι στον άερα…Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βρει νέες πηγές εισοδήματος” τόνισε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ.Κοιμήσης και πρότεινε ως μοναδική άμεση λύση την παράταση της υφιστάμενης ΚΥΑ, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις μέχρι το 2014. Ομως, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π.Ζυγούρης ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει το σκεπτικό όλων των αποφάσεων οπότε την λυση μπορεί να δώσει μόνο μια νομοθετική ρύθμιση.

“Να κλείσουμε τους δήμους εάν χρειαστεί”, είπε ο Γ.Πατούλης και υποσχέθηκε να γίνει το συντομότερο μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να επιδιωχθεί η εξέυρεση λύσης.

Στη Βουλή
Το θέμα είχε συζητηθεί και στη Βουλή στις 10 Μαρτίου 2016 με αφορμή κατάθεση ερώτησης από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένου. Τότε, ο κ.Αλεξιάδης, παραδέχθηκε πως το θέμα είναι περίπλοκο αλλά υποσχέθηκε λύση χωρίς να την προσδιορίσει:

“Η απόφαση του ΣτΕ βγήκε τον Νοέμβριο του 2015. Στο Υπουργείο Οικονομικών ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 -γιατί δεν εκδίδεται την επόμενη ημέρα. Άμεσα προχωρήσαμε σε σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα Υπουργεία, γιατί ξέρετε πλέον ότι η απόφαση πρέπει να βγει από το υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και με τις δομές και τις λειτουργίες του δημοσίου δεν είναι εύκολος ο συντονισμός και δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτά τα πράγματα.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξε άμεσα κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων και έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε δεδομένο, ότι, με βάση αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σταματάει μία προηγούμενη χαοτική κατάσταση, η οποία δεν τιμούσε τη χώρα. Η απόφαση αυτή πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ σε θέματα προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από υπερεκμετάλλευση και η όλη διαδικασία και η υλοποίηση της απόφασης (από το Υπουργείο Οικονομικών) θα γίνει με απόλυτο σεβασμό, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Την άμεση ένταξη και των νησιωτικών και ορεινών δήμων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ζητά η ΚΕΔΕ

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους για το 2016 με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκε σήμερα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Το πρόγραμμα, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου σε 17 δήμους – θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας. Σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε άλλους 32, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των δήμων της χώρας.

  
Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δρομολογείται η υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αποτελούσε επείγον αίτημα των δήμων, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ΚΕΔΕ εξακολουθεί να εμμένει στις πάγιες θέσεις της, δηλαδή το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας να έχει δωδεκάμηνη διάρκεια, να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας και να ανοίξει για όλους τους δήμους, πριν την εκπνοή του καλοκαιριού και μάλιστα με προτεραιότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να εκπληρωθούν έστω και στο ελάχιστο οι παραπάνω θέσεις της Αυτοδιοίκησης και το κυριότερο να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και τα μέλη του ΔΣ πρότειναν, σε πρώτη φάση στους 17 δήμους να καλυφθούν οι μισές θέσεις και οι υπόλοιπες να κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Κατά αυτόν τον τρόπο και οι 17 δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, αλλά και οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι, να καλύψουν άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες.

Σε ότι αφορά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η χρονική διάρκεια υλοποίησης των νέων προγραμμάτων θα είναι οκτάμηνη και θα ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας, που αποτελεί και θέση της ΚΕΔΕ.

Το πρόγραμμα αρχικά (αρχές Απριλίου)  θα υλοποιηθεί σε 17 δήμους – θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε 32 δήμους της χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των δήμων της χώρας.
Να σημειωθεί ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι, μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στους 17 δήμους να ανοίξει για όλους τους δήμους της χώρας.

Με μεγάλη επιτυχία η βενετσιάνικη περατζαδα στο κάστρο της Μονεμβάσιας

Με μεγάλη επιτυχία έγινε για 4η χρονιά η βενετσιάνικη περατζαδα στο κάστρο της Μονεμβάσιας η ένωση γυναικών “ΟΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΙΣΣΕΣ ” ,Ευχαριστεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ για τη ευγενή παραχώρηση των στολών εποχής και τη κα Ανδριάνα Χαλκιδη ,όπως και τη κα Μαρία Ζερβού για τη καλλιτεχνική επιμέλεια των δρώμενων.επίσης ευχαριστούμε και το Νομικό πρόσωπο του Δημου Μονεμβασίας.

To προσκύνημα της Αγίας Ελέσας πάνω στο βουνό βιγλάτορα του Ιονίου. Φωτο Σοφιου, γύρω στα 1960.

 To προσκύνημα της Αγίας Ελέσας πάνω στο βουνό βιγλάτορα του Ιονίου. Φωτο Σοφιου, γύρω στα 1960. 
Πηγή Nikos Desillas

Στη Μάνη ο Τέρενς Κουίκ… Συνάντηση με Πέτρο Ανδρεάκο

Σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 την πόλη του Γυθείου επισκέφτηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κουίκ βρίσκεται στο Δήμο Ανατολικής Μάνης στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821. Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο έδωσαν το παρόν στην τελετή έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων και στη συνέχεια είχαν κατ’ιδίαν συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης όπου συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας αλλά και διάφορα υπηρεσιακά θέματα σχετικά με το Δήμο.

Οίνοι Πελοποννήσου στην Διεθνή Έκθεση του Ντίσελντορφ στη Γερμανία

Ιδιαίτερη δυναμική ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τρίτη συνεχόμενη φορά στη Διεθνή Έκθεση Οίνων και Ποτών στον εκθεσιακό χώρο Messe Dϋsseldorf στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του για 23η χρονιά για το κοινό από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου 2016.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοξενήθηκαν οινοποιοί από την Αρκαδία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία και την Αργολίδα των οποίων η συμμετοχή διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία «Πελοπόννησος Α.Ε.» σε ανεξάρτητο περίπτερο 150 τμ. Οι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα  Πελοποννησιακά κρασιά και να διαπιστώσουν την εξαιρετική τους γεύση και ποιότητα.

Οι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε επαφή με αγοραστικό κοινό παγκόσμιας κλίμακας, εδραιώνοντας έτσι νέες συνεργασίες. Αξίζει να σημειωθεί το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα Πελοποννησιακά κρασιά τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που ενισχύει το βασικό στόχο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Πελοποννησιακών επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα-Κτηνοτροφίας, κ. Ηλία Στρατηγάκο, ενώ το περίπτερο τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ  κ. Γρηγόρης Δελαβεκούρας , ο Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου κ. Πάρις Νίκολης και εκπρόσωποι της «Πελοπόννησος Α.Ε.», μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Μπιτζής.

Πηγή http://www.report24.gr/

Σύλληψη στην Σκάλα Δήμου Ευρώτα

Συνελήφθη, χθες (14.3.2016) το μεσημέρι, στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας, γιατί κατείχε σιδερογροθιά, η οποία κατασχέθηκε. Επιπλέον, όπως προέκυψε, ο 25χρονος, την 13/14.3.2016, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, αφαίρεσε από όχημα ημεδαπού ένα αλυσοπρίονο, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε εκδήλωση στην Αρεόπολη για την επέτειο της 17ης Μαρτίου

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» και ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας διοργανώνουν εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην αίθουσα «Οι Μουριές» Κ. Γούδη στο κέντρο της Αρεόπολης στις 19.00′.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης και ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου, ιατρός Γιώργος Λουκάκος. Παράλληλα, ο βουλευτής θα παρουσιάσει το συγγραφικό του έργο «Πολιτικό Ημερολόγιο Φυλακής».

Πρόσκληση για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπης της 17-3-16


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ