Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΣΤΗΝ ¨ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ¨ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΟΡΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΤΡΑΧΑΛΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

ΦΩΤΟ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ












 

Δημήτρης Νατσιός : Αιωνία η ευγνωμοσύνη μας και η μνήμη του αθάνατου Γέρου του Μοριά



«Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά κι ο ήλιος στα λαγκάδια

λάμπουν και τα ’λαφρά σπαθιά των Κολοκοτρωναίων»

4 Φεβρουαρίου του 1843. Ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, αρπάζεται από τα φτερά της δόξας και μπαίνει διά παντός στο άγιο εικονοστάσι του Γένους. Τελευταία του επιθυμία, να βάλουν, στο μνήμα του την ημισέληνο, κάτω από τα τσαρούχια του, να την πατάει και πεθαμένος την Τουρκιά, όπως την πατούσε και όταν την πολεμούσε και την κατατρόπωνε…

Διαβάζεις τα απομνημονεύματά και τις φυλλάδες του για την Εθνεγερσία και νομίζεις ότι ανοίγεις ένα «μυρογιάλι», εκείνα τα μικρά φιαλίδια που περιέχουν αρώματα εξαίσια. Οσμή ευωδίας πνευματική αναδίδεται, παρ’ όλα τα πάθια και τους καημούς εκείνης της περιόδου. Έχω το συνήθειο, όταν συναντώ στα αναγνώσματά μου, λόγια και επεισόδια των αγωνιστών, που στέκεσαι και τα ξαναδιαβάζεις, που κρύβουν στα φυλλώματά τους πετράδια, να τα καταγράφω, για να μην λησμονηθούν. Σκοπός μου να τα μοιραστώ με τους μαθητές μου. Σ’ αυτές τις εξοπλιστικές ηλικίες, τα παιδιά δεν θέλουν περισπούδαστες αναλύσεις και κενόλογες φλυαρίες. Μαθαίνουν με το παράδειγμα, με το παραμύθι, με την αξία και την αρετή σαρκωμένες σε πρόσωπα. Το λυμφατικό κράτος διδάσκει με συνταγές μαγειρικής, εμείς θα επιμένουμε να δίνουμε στους μαθητές μας παραδείγματα από τα αντρειωμένα χρόνια. Είπαμε πνευματικό αρματολίκι…

Ξαναθυμίζω, λοιπόν, κάποια από τα λεβέντικα του Κολοκοτρώνη και ας είναι αυτά, ταπεινό μνημόσυνο στον ελευθερωτή μας Μάχη της Γράνας, 10 Αυγούστου του 1821. Βγήκαν οι πολιορκημένοι στην Τριπολιτσά Τούρκοι να χτυπήσουν τους Έλληνες. Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει να ανοιχθεί τάφρος (γράνα) 700 μέτρων, βάθους ενός και πλάτους δύο μέτρων. Κάποια στιγμή οι Τούρκοι επιτίθενται στη γράνα και από τις δύο μεριές. Έπρεπε ο Γέρος του Μοριά να διατάξει τα παλληκάρια του να χωριστούν, να μοιραστούν τα καριοφίλια, να «χτυπούν» οι μισοί προς την μία πλευρά και οι άλλοι μισοί προς την άλλη. Ερωτώ τους μαθητές μου πώς το έκανε πάνω στην αντάρα της μάχης: Τους βασάνισα κανένα πεντάλεπτο και άκουσα απίθανες απαντήσεις. Τι είπε ο Κολοκοτρώνης και αμέσως χωρίστηκαν τα ντουφέκια; «Κώλο με κώλο ωρέ Έλληνες!». «Χαμός» στην τάξη, γέλια και θαυμασμός για την μεγαλοφυία του Γέρου.

Λίγο πριν συλλάβει η βαυαρική αντιβασιλεία τον ελευθερωτή του Έθνους μας, ο αντιβασιλεύς Άρμανσπεργκ, θέλοντας να τον δοκιμάσει, του είπε:

-Έχεις πολλούς εχθρούς, στρατηγέ. Έχω παραδέχτηκε ο Κολοκοτρώνης, μα δύο απ’ αυτούς, στέκονται οι χειρότεροι απ’ όλους. Και ποιοί είναι οι δύο αυτοί εχθροί σου; ρώτησε περίεργα ο προϊστάμενος των αντιβασιλιάδων. Ο Γέρος του αποκρίθηκε: Ο ένας τ’ όνομά μου κι ο άλλος οι δούλεψές μου για την πατρίδα.

Σεπτέμβριος του 1833. Έστειλαν οι Βαυαροί ένα «τσούρμο», σαράντα «χωροφύλακες» για να αλυσοδέσουν, ποιόν; το αθάνατο Εικοσιένα. Αρχηγός τους κάποιος ευτελής και γλοιώδης μοίραρχος, ονόματι Κλεόπας. Μόλις τον είδε ο Γέρος του Μοριά, είπε: Έφτανε, ωρέ Κλεόπα, να μου στείλουν ένα σκυλί μαλλιαρό, από εκείνα όπου κάνουν θελήματα, μ’ ένα γράμμα στο στόμα να πάω στ’ Ανάπλι και μ’ ένα φαναράκι να φέγγει και των δυονών μας…

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που έκοψε το κάπνισμα ο Κολοκοτρώνης. Όταν κάποτε ξέμεινε από καπνό, έξυσε την πίπα του για να καπνίσει όσα υπολείμματα είχαν μείνει, αλλά αηδίασε από την πίκρα. «Ορίστε άνθρωπος που θέλει να ελευθερώσει τον τόπο του και δεν μπορεί ο ίδιος να ελευθερωθεί από το πάθος του. Θεέ μου συγχώρα με», είπε και πέταξε τον καπνό και τα σύνεργά του.

Η μάχη στο Βαλτέτσι κράτησε σχεδόν 23 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Αγώνα. Αμέσως μετά τη μάχη, ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος μίλησε προς τους νικητές και όπως αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του, τους είπε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος». Η νίκη στο Βαλτέτσι ενίσχυσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, στοιχεία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).

Στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821, στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας συνέβη το εξής περιστατικό. Οι πληρεξούσιοι, όπως έλεγαν τότε τους βουλευτές του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνεδρίαζαν στα χωράφια και τα περιβόλια, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Όλοι τους κάθονταν σταυροπόδι, κάτω στο χώμα και μόνον ο Κολοκοτρώνης ήταν σκαρφαλωμένος στη διχάλα μιας λεμονιάς. Κάποτε, λοιπόν, ήθελαν να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο και μερικοί πληρεξούσιοι πρότειναν να κοπεί στο κείμενο του νομοσχεδίου η φράση «εν αυτή». Ο Πρόεδρος της Συνελεύσεως προσπαθούσε να τους πείσει πως δεν ήταν σωστό να περικοπούν οι δύο αυτές λέξεις, η φράση «εν αυτή», γιατί θα αλλοιωνόταν όλο το νόημα του σχετικού άρθρου. Κάποια στιγμή δύο πληρεξούσιοι σηκώθηκαν οργισμένοι από τις «θέσεις» τους και άρχισαν να φωνάζουν προς το προεδρείο: Να κοπεί το «εν αυτή». Ναι, να κοπεί. Το «εν αυτή» να κοπεί οπωσδήποτε, ο άλλος.

Όχι, δεν κόβεται το «εν αυτή» και η συνεδρίαση εξελισσόταν σε σύρραξη. Ο Γέρος του Μοριά λαγοκοιμόταν, αφήνοντας τους λογιότατους να ερίζουν, με την ακατανόητη, γι’ αυτόν, στεγνή και τυποποιημένη γλώσσα τους. Ακούγοντας όμως τα λόγια και την φασαρία, πήδηξε μ’ ένα σάλτο κάτω από την λεμονιά και πηγαίνοντας κατ’ ευθείαν προς το προεδρείο, έξαλλος άρχισε να ρωτά: τίνος το αυτί θα κόψετε, ωρέ πατριώτες; Τόσο μεγάλο έγκλημα έκανε ο άνθρωπος. Ντροπή μας Έλληνες. Εμείς αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να διώξουμε τον τύραννο και τώρα θ’ αρχίσουμε να κόβουμε τα αυτιά του κοσμάκη; Μέσα σ’ ένα πανδαιμόνιο από γέλια, χρειάστηκε να επέμβει ο Πρόεδρος, για να εξηγήσει στον Κολοκοτρώνη ότι παρεξήγησε τα πράγματα. Στο τέλος, βέβαια, κατάλαβε και ο Κολοκοτρώνης την γκάφα του και τους είπε χαμογελώντας: Ε! Καλά δα, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, ωρέ γραμματιζούμενοι. Πώς θέλετε να καταλάβω, εγώ ο σκράπας, τις ελληνικούρες σας. Λέξεις κόψτε όσες θέλετε, αυτιά μια φορά να μην πειράξετε, γιατί θά ’χουμε άσχημα ξεμπερδέματα. Είπα κι εγώ παλάβωσαν οι καλαμαράδες. Τι κόρακα μαθές!

Αιωνία του η μνήμη και η ευγνωμοσύνη του έθνους μας στον αθάνατο Γέρο του Μοριά. Να ΄χουμε την ευχή του….

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

https://www.triklopodia.gr/

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Παλιές πήλινες Κολυμπήθρες στα Κύθηρα



Παλιές πήλινες Κολυμπήθρες στα Κύθηρα

Τα παλιά χρόνια λόγω της μεγάλης παιδικής θνησιμότητας, τα βρέφη βαφτίζονταν πριν σαραντισουν. Στους παλιούς κώδικες των Επισκόπων των Κυθήρων ρητώς αναφέρεται η εντολή προς τους εφημεριους να βαφτίζουν τα βρέφη εντός ολίγων ημερών από τη γέννηση τους. Έτσι οι Κολυμπήθρες ήταν πολύ μικρές, πήλινες με δύο χερούλια και υποδοχή για τρία κεριά. Σε κάποιους παλιούς ναούς των Κυθήρων σώζεται η παλιά πήλινη κολυμπήθρα.


Πως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος «νίκησε» τον κορονοϊό!

Βγήκε νικητής ο Γρηγοράκος γιατί όπως λένε οι συνάδελφοί του είναι πραγματικός μαχητής. Μετά από 47 ημέρες κ. Γρηγοράκος αποσωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο.

ΑΘΗΝΑ. Μετά από 47 ημέρες δύσκολης μάχης που έδωσε με τον αόρατο ιό, αποσωληνώθηκε χθες το πρωί και εξήλθε από τη ΜΕΘ ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ γιατρός πνευμονολόγος- εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η παραμονή ασθενούς σε ΜΕΘ πάνω από 12-14 ημέρες είναι από μόνη της επικίνδυνη.

Oπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, βγήκε από τη ΜΕΘ νικητής, βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση και, όπως λένε οι γιατροί που τον παρακολουθούν στην Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία», «έτσι όπως μάχιμος και αγωνιστής ήταν στην προσωπική του ζωή, έτσι θα συνεχίσει και τώρα και πολύ γρήγορα θα επανέλθει στην κανονική του ζωή». Ο κ. Γρηγοράκος μεταφέρθηκε τώρα σε ειδικό θάλαμο.

https://notospress.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ:Χάραξαν την Ελαφόνησο σε οικόπεδα και δικάζονται!

Εκδικάζεται η έφεση για την οικοπεδοποίηση δημοσίων εκτάσεων της Ελαφονήσου, με 15 να κρίνονται πρωτόδικα ένοχα, ανάμεσά τους πρώην δήμαρχος με συνεργό συμβολαιογράφο.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας η πολύκροτη υπόθεση πώλησης εκτάσεων του Δημοσίου στην περιοχή της Ελαφονήσου. Η υπόθεση είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον όταν αποκαλύφθηκε και κατά την πρώτη εκδίκαση κρίθηκαν ένοχα 15 άτομα: δεκατέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος της περιοχής, κρίθηκαν ένοχα για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ένας συμβολαιογράφος για άμεση συνέργεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βίκυς Βετουλάκη στην εφημερίδα «Το Θάρρος» όλοι κατηγορούνταν ότι πωλούσαν δασικές εκτάσεις στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου.

Η δίκη στο Πενταμελές της Καλαμάτας άρχισε με την κατάθεση στελέχους Δασικής Υπηρεσίας και θα συνεχισθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πως και η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό χρειάσθηκε αρκετές συνεδριάσεις του δικαστηρίου και πήρε κάμποσους μήνες για να ολοκληρωθεί, λόγω της πολυπλοκότητας, αλλά και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Για 14 συμβόλαια

Το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές και σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου παρέμειναν ως επίδικα 14 συμβόλαια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν κι άλλες δίκες και, μάλιστα, συνολικά είχε αναφερθεί σε δημόσια συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ότι εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί!

Καταδίκες

Το πρώτο δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ σε δύο από τους 15 που καταδικάστηκαν αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Έτσι, από το πρώτο δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος και κατηγορούμενος συγγενής του καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, εντός διμήνου, του ποσού των 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών ο καθένας για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Όπως γράφει «Το Θάρρος» Σύμφωνα με το βούλευμα, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1997, όταν ο κατηγορούμενος αιρετός ζήτησε από τον κατηγορούμενο συμβολαιογράφο τη σύνταξη συμβολαίου πώλησης για ένα αγρό 1 στρέμματος, σε έτερο κατηγορούμενο. Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, οι τρεις γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και ήταν δασική. Η συγκεκριμένη, δε, αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης έκτασης που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1995. Μετά ακολούθησαν κι άλλες εκτάσεις, με άλλα συμβόλαια και από άλλους κατηγορουμένους.

ΠΗΓΗ https://notospress.gr/

ΕΛ.ΑΣ:ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ¨ΦΟΥΝΤΕΣ¨ΕΚΑΝΕ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΚΑΙ Συνελήφθη

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή των Ιωαννίνων για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Βρέθηκε στο σπίτι του πλήρες σύστημα καλλιέργειας φυτών κάνναβης  εσωτερικού χώρου

Κατασχέθηκαν -9- φυτά και περισσότερα από -700- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
Συνελήφθη χθες (03-02-2021) το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός που κατηγορείται για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφορίας ότι ο κατηγορούμενος καλλιεργεί φυτά κάνναβης προμηθεύοντας με την παραγόμενη ποσότητα χρήστες της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  -9- φυτά κάνναβης, ύψους από -8- έως -13- εκατοστά,
  •  τέσσερις (4) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -713,9- γραμμαρίων,
  •  πλήρες σύστημα καλλιέργειας φυτών κάνναβης εσωτερικού χώρου (αποτελούμενο από πλαστικό θάλαμο, αερόθερμο, συστήματα φωτισμού και εξαερισμού, ανακλαστικές μεμβράνες, συσκευασίες διορθωτή τιμής pH)
  •  συσκευασία με σπόρους κάνναβης και
  •  ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. 

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την προαναφερόμενη υπηρεσία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.



4 Φεβρουαρίου 1843: Σαν σήμερα πέθανε ο «Γέρος του Μωριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

4 Φεβρουαρίου 1843: Σαν σήμερα πέθανε ο «Γέρος του Μωριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


4 Φεβρουαρίου 1843: Σαν σήμερα πέθανε ο «Γέρος του Μωριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.

Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.

Στις 23 Μαρτίου του 1821 συμμετείχε στο υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στρατιωτικό σώμα που κατέλαβε την Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αμέσως μετά έβαλε σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στον Μωριά, γιατί αλλιώτικα δεν θα μπορούσε να επικρατήσει η επανάσταση, όπως πίστευε. Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, τον επέβαλαν ως αρχηγό του επαναστατικού στρατού της Πελοποννήσου.

Στη μάχη των Δερβενακίων (26 - 28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων. Η ίδια, όμως, κυβέρνηση θα τον φυλακίσει στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων των ετών 1823 και 1824, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα τον απελευθερώσει τον Μάιο του 1825, όταν ο Ιμπραήμ απειλούσε να καταστείλει την επανάσταση και θα του αναθέσει εκ νέου την αρχιστρατηγία του Αγώνα. Μετρ του κλεφτοπολέμου και της «καμμένης γης», θα κατορθώνει να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (7 Οκτωβρίου 1827).

Μετά την απελευθέρωση συντάχθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια κι έγινε ένα από τα επιφανή στελέχη του Ρωσικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας διώχθηκε ως αντιβασιλικός και καταδικάσθηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1834. Μετά την ενηλικίωσή του, ο Όθωνας του χάρισε την ποινή, τον διόρισε σύμβουλο της Επικρατείας και τον ονόμασε αντιστράτηγο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε στην Αθήνα με την ερωμένη του Μαργαρίτα Βελισσάρη (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1820), στο ιδιόκτητο σπίτι του, στη γωνία των σημερινών οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα. Την ίδια περίοδο υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι του από δεξίωση στα Ανάκτορα. Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Καρούσου απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Πάνο (1798-1824), τον Γενναίο (1806- 1868), τον Κολλίνο (1810-1848) και την Ελένη, ενώ από τη σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσάρη τον Παναγιωτάκη (1836-1893), τον οποίο αναγνώρισε με τη διαθήκη του.

ΠΗΓΗ zougla.gr

Ορισμός νέας καταληκτικής ημερομηνίας διεξαγωγής της δημοπράτησης του Συνοπτικού Διαγωνισμού «Σύνδεση νέων γεωτρήσεων ύδρευσης».

Με την υπ’ αρίθμ. 14/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε ως νέα καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπράτησης του Συνοπτικού Διαγωνισμού “Σύνδεση νέων γεωτρήσεων ύδρευσης“ η 11/02/2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ., στον ίδιο τόπο, με τους ίδιους όρους.

Δείτε τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εδώ

Αρχεία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


Γεώργιος Μεγαλοκονόμος 

 

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Άφιξη Θησέα Αγία Πελαγία Κύθηρα 1993