Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ /ΚΚΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:Συγκέντρωση το Σάββατο για μέτρα προστασίας της υγείας και ενάντια στην καταστολή

Φωτο αρχείου

Συγκέντρωση το Σάββατο 20 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Πηγών Σκάλας Λακωνίας διοργανώνουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Λακωνίας και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα. Δίνουν αγωνιστική απάντηση στα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, χώρους εκπαίδευσης και στις γειτονιές και απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας.

«Δείχνουμε με αυτή τη συμβολική κίνηση ότι αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εδώ και έναν χρόνο δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μας και ιδιαίτερα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με νοσοκομεία μίας νόσου, με σχολεία και Πανεπιστήμια κλειστά! Δεν θα τους περάσει, δεν θα μας φιμώσουν, η αγανάκτησή μας θα γίνει οργή και οργάνωση», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

902.gr

ΟΙ ¨ΑΘΛΙΟΙ¨



Η τοιχογραφία αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Άγνωστοι βανδάλισαν την συγκλονιστική τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μιχαήλ Καλού, σε ένα από τα τοιχία που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου ενώ μουτζούρωσαν ακόμη και την ταμπέλα που εξηγούσε την συμβολική ιστορία που αποτύπωνε το έργο, και έγραφε «απαγορεύεται η είσοδος».

Η τοιχογραφία αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και η ιστορική τεκμηρίωση έγινε από τον Ανδρέα Ασσαέλ (Ιστορικό – Ερευνητή) και τη Βασιλική Καρτσιακλή (Αρχαιολόγο – Ξεναγό, μέλος της dot2dot).

Πηγή: thesstoday.gr





ΟΡΜΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ:KIVELI KAI AFINA I ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας  Dimitris Delakovias για τις φωτογραφίες



 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:Τζατζίκι τέλος, Mr Prime Minister!

 

Τζατζίκι τέλος, Mr Prime Minister!

«... Τα γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου». Τάδε έφη Μπόρις Τζόνσον, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αναφερόμενος στην διεκδίκηση από την χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «ΝΕΑ».

Με την τοποθέτηση Τζόνσον, φαίνεται να μπαίνει ταφόπλακα στις ελπίδες, αλλά και στην πολιτική, που είχε υιοθετηθεί, μέχρι τώρα, για διεκδίκηση των γλυπτών μέσω της διπλωματικής οδού.

Έχει, άραγε, δίκιο ο Βρετανός Πρωθυπουργός; Ας δούμε πώς ξεκίνησαν όλα: Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο λόρδος Έλγιν, διορίστηκε ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υψηλή Πύλη της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί, επικαλούμενος, δήθεν φιρμάνι του Σουλτάνου, που του έδινε το σχετικό δικαίωμα, κατηύθυνε μια γιγαντιαία επιχείρηση αρπαγής σημαντικού αριθμού γλυπτών, τα περισσότερα από τα οποία αποσπάσθηκαν βάναυσα από τις μετώπες Παρθενώνα και από το Ερεχθείον, προκαλώντας πολλές ζημιές, τόσο στα αρχαία μνημεία, όσο και στα ίδια τα γλυπτά, τα οποία ακολούθως, μετέφερε στην Μεγάλη Βρετανία.

Το 1816, ο Έλγιν πούλησε τα ελληνικά γλυπτά στην βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενος το φιρμάνι, το οποίο, πάντως, δεν είδε κανείς ποτέ. Αντ' αυτού, παρουσιάστηκε μια ιταλική μετάφραση κάποιας επίσημης επιστολής, η οποία βρισκόταν στην κατοχή του βρετανού ιστορικού William St. Clair και έκανε λόγο για άδεια κατασκευής εκμαγείων.

Σε αυτήν ακριβώς τη επιστολή – εδώ όλος ο σοβαρός κόσμος γελάει – στηρίζει την νομιμότητα κτήσης των γλυπτών του Παρθενώνα το Βρετανικό Μουσείο!

Τί λέει η διεθνής κοινή γνώμη; Ο διαπρεπής νομικός Τζέφρυ Ρόμπερτσον, δήλωνε προ έτους: Το Βρετανικό Μουσείο έχει πει ψέματα και μισές αλήθειες. Πρώτα από όλα είπε ψέματα για το φιρμάνι, μετά είπε ψέματα για το ότι ο Έλγιν προσπάθησε να διασώσει τα Μάρμαρα από τους Τούρκους, ενώ δεν ήταν καν εκεί (στην Αθήνα) εκείνη την περίοδο».. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε χαρακτηρίσει το Βρετανικό Μουσείο τον μεγαλύτερο «κλεπταποδόχο» στον κόσμο.

Το 2018 σημειώθηκε σημαντική εξέλιξη, όταν η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, απόφαση περί "επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης".

Έρχεται, λοιπόν, κατόπιν όλων αυτών, ο Βρετανός Πρωθυπουργός και μάς λέει : «Ξεχάστε τα γλυπτά! Αυτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο!» Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη στον Βρετανό Πρωθυπουργό, σχετικά με την αληθή διάσταση των γεγονότων, σωστά εδόθη και τον βάζει στην θέση του.

Τί γίνεται όμως, αν οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν οικειοθελώς τα γλυπτά; Πού είναι και το πιο πιθανό, δεδομένου ότι, μια τέτοια παραχώρηση στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για παρόμοιες διεκδικήσεις αρχαιοτήτων και από άλλα κράτη.

Τότε, τον λόγο έχει το Διεθνές Δίκαιο και ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει δικαίωμα και όπως προβλέπεται και στο πόρισμα της επιτροπής Ρόμπερτσον - Πάλμερ - Αλαμουντίν του 2014.

Θα ρωτήσει, εύλογα, κανείς: Μα έχει η Ελλάδα ελπίδες να δικαιωθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, απέναντι στην Μεγάλη Βρετανία; Πάρα πολλές, είναι η απάντηση, αν ληφθεί υπόψη, ότι το εν λόγω Δικαστήριο, σε παρόμοια υπόθεση της Καμπότζης εναντίον της Ταϊλάνδης, για τον Ναό Preah Vihear στα σύνορα

των δύο χωρών, ο οποίος είχε καταληφθεί από την Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν ορισμένα γλυπτά, δικαίωσε την Καμπότζη, γεγονός που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Έχουμε λοιπόν, εξαιρετικές προοπτικές και κανένα λόγο να φοβόμαστε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Άλλωστε, στην μακραίωνη ιστορία μας, οι Έλληνες ουδέποτε αδικήσαμε, κλέψαμε, εξαπατήσαμε η υποδουλώσαμε. Πάντα τα δίκαιά μας διεκδικούσαμε και τα κεκτημένα μας διαφυλάτταμε: την γη των πατέρων μας, την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας και τα ιδανικά της φυλής μας. Και το ίδιο έχουμε χρέος, να πράττουμε πάντα!

Έτσι, στον κατά τα άλλα, ελληνολάτρη Μπόρις Τζόνσον, που ξέρει απέξω κι ανακατωτά την Ιλιάδα, που λατρεύει το «τζατζίκι» και περνάει πολλά καλοκαίρια στην βίλα του πατέρα του στο Πήλιο, μπορούμε και πρέπει να πούμε: «Τζατζίκι τέλος Mr Prime Minister! Θα τα πούμε στο Δικαστήριο!»

Νικόλαος Μανωλάκος

Αντιστράτηγος ε.α. – Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ

Βουλευτής Α ‘ Πειραιώς & Νήσων (Ν.Δ.)

Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ:Αυτό το πρωτοσέλιδο θα μείνει στην Ιστορία του ανθρώπινου είδους, ως...

 

Παύλος Πολάκης: Αυτό το πρωτοσέλιδο θα μείνει στην Ιστορία του ανθρώπινου είδους, ως...

- ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της «δημοσιογραφίας»
- ο ορισμός της «πληρωμένης καταχώρησης»
- ο εξανδραποδισμός του απελευθερωτικού αγώνα του Γένους των Ελλήνων!
ΥΓ. Δυστυχώς δεν είναι τρολιά!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα. Σήμερα λοιπόν, θέλοντας να ξεχάσουμε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα,  ακούσαμε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά σχέση με την αλήθεια. Η σύλληψή του έγινε, στις 3 Ιανουαρίου 2015, επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει ο Δ. Κουφοντίνας σε αγροτικές φυλακές. Όταν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα ψέματά του,  αντιλαμβάνεται κανείς ότι Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά».

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΜΑΡΔΕΝΚΑ

Εγώ πάλι από τα γραφόμενα σας διακρίνω μια εμπάθεια (ευγενικά), ή να το πω λαϊκά διακρίνω ένα σφίξιμο και ως προς το νόημα μιας ανάρτησης και ως προς τη θεματολογία του γκράφιτι. Διότι δεν μας λέτε ξεκάθαρα ποιο το ζόρι που τραβάτε με την ανάρτηση και το γκράφιτι, και το πάτε γύρω γύρω. Ας παραδεχτούμε πρώτα ότι ανεξάρτητα την ιδιότητα του καθενός, όλοι έχουν την άποψή τους. Αν δεν αρέσει σε κάποιον πάει παρακάτω. 

Αν θέλει διάλογο ας προβάλλει τα επιχειρήματα του. Διότι επιχείρημα το ότι είναι κitsch (και όχι kits όπως το γράφετε, καλύτερα αν δεν ξέρουμε την αγγλικήν ας τα γράφουμε ελληνικά) αυτό ποσώς ενδιαφέρει τα καθ’ημάς. Το νόημα ποιο είναι; Η ΤΙΜΗ στους Έλληνες ΗΡΩΕΣ που ξεσηκώθηκαν για 125η φορά (ελπίζω να το γνωρίζατε αυτό και να μη σας σόκαρα) για να μπορείτε εσείς ανενόχλητος πίνοντας φραπέ να λέτε τις αμπελοφιλοσοφίες σας στο διαδίκτυο. 

Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους (θέλω να πιστεύω όχι σε εσάς), κάποιοι δεν κάθισαν πάνω στις φουστανέλες τους και τα πρόβατά τους και πρόταξαν το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα και στο τέλος νίκησαν. Επίσης το ποιος το κάνει πάλι δεν νομίζω να αφόρα κάποιον όταν το νόημα και η ποιότητα ενός γκράφιτι είναι επιτυχημένα. Και μάλιστα διπλά επιτυχημένο όταν απέναντί του βρίσκονται απάτριδες που το μόνο μέλημά τους και εν καιρώ πανδημίας είναι να κάνουν συγκεντρώσεις υπέρ ενός τρομοκράτη για τα δήθεν δικαιώματά του αγνοώντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί διασποράς του ιού. Αλλά όταν ο ίδιος τους ο αρχηγός λέει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη τέτοιων πράξεων λες και θα του φέρουν κάποιο λογαριασμό να πληρώσει τις κάσες των νεκρών, δεν περιμένω κάτι καλύτερο σαν σκέψη για τους υπόλοιπους οπαδούς-πρόβατα. Η αναφορά στο site που βάλατε ως λινκ δείχνει και τις ιδεοληπτικές καταβολές τις οποίες υιοθετείτε. Αν όχι, τότε δεν καταλαβαίνω τι προσάπτεται στον δημιουργό των γκράφιτι. 

Οι Έλληνες είναι λάτρεις στο να βάζουν ταμπέλες, να λαϊκίζουν, αλλά τελικά όχι να δουλεύουν για το καλό της χώρας τους. Μόνο για το καλό της τσέπης τους και να κάνουν κριτική, φτηνή. Σαν το μυαλό που κουβαλάνε από τα έδρανα των σχολών και των Πανεπιστήμιων που τους διδάσκουν ότι ο Μαρξ έφτιαξε τον καλύτερο κόσμο. Μόνο που δε τους διδάσκουν σωστά το τι έγραψε, αλλά τι τους συμφέρει να πουν. Και αφού ξεκινήσατε με τον Λειβαδίτη με αναφορά σε ένα εξαιρετικό ποίημα που ταιριάζει απόλυτα στους ήρωες του 21, δε καταλαβαίνω, τι σας ξενίζει και γιατί το κολλάτε στην ανάρτηση του δημάρχου; 

Πραγματικά μένω έκπληκτός από την ημιμάθεια που προσπαθεί να κάνει κάποιος τον έξυπνο, που καλύτερα να γράψει ένα απλό ΔΕΝ Μ’ΑΡΕΣΕΙ. Πιο μάγκικο το θεωρώ. Κλείνω με μια μικρή συμβουλή. Αγαπήστε λίγο τη πατρίδα μας, δουλέψτε λίγο παραπάνω χωρίς να αναλώνεστε σε σχέδια και σχηματισμούς που δεν κάνουν κακό σε ΚΑΝΕΝΑΝ και είναι αδιάφορο στο πως και ποιος έκανε κάτι. Και όπως είπε ο Β. Ραιχ στο ‘’Άκου ανθρωπάκο’’ «Θα σου πω γιατί γελούν μαζί σου, ανθρωπάκο: επειδή σε παίρνω στα σοβαρά, πολύ στα σοβαρά. To σκεπτικό σου πάντα χάνει την ουσία. 

Μου θυμίζεις δεινό σκοπευτή που σκόπιμα χάνει το κέντρο του στόχου, από καπρίτσιο. Διαφωνείς; Θα σου το αποδείξω. Αν η σκέψη σου επικεντρωνόταν στην ουσία, θα ‘χες γίνει

 Β.Στρατηγός

Για το δημοσίευμα του Βαγγέλη Σμαρδένκα βλέπε εδω:

https://adelinfm.blogspot.com/search?updated-max=2021-03-17T23:51:00%2B02:00&max-results=20&start=3&by-date=false

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Πωλείται οικόπεδο στα Λογοθετιάνικα Κυθήρων.

Πωλείται οικόπεδο 855 τ.μ στον οικισμό Λογοθετιάνικα ,τοπικής κοινότητας Λογοθετιανίκων, Δήμου Κυθήρων. Εντός οικισμού. Άρτιο και οικοδομήσιμο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974 183 623

Ρέθυμνο: Περίεργος σκελετός τριών μέτρων ξεβράστηκε στην παραλία – Εικόνες μυστηρίου

Ένας μεγάλος σκελετός έκανε την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο. Το μήκους τριών μέτρων απομεινάρι ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία Τριόπετρας.

Τον περίεργο σκελετό στο Ρέθυμνο εντόπισε ο Βέλγος Patrick Wendelen – γνωστός κι αγαπητός στους ντόπιους, ενώ έκανε βόλτα στην παραλία Τριόπετρας, αναφέρει το Apopsilive.


Ο Πάτρικ όπως τον γνωρίζουν στην περιοχή είναι τακτικός επισκέπτης της Κρήτης, καθώς έχει αγοράσει σπίτι στην Αγία Γαλήνη και διαμένει κατά διαστήματα εκεί


Έστειλε τις φωτογραφίες στην κόρη του στο Βέλγιο κι αυτή μετά από μια σύντομη έρευνα αποφάνθηκε ότι είναι σκελετός κήτους, κάποιου είδους φάλαινας.


Ο Πατρίκ (δεξιά) που εντόπισε τον σκελετό με τον πρόεδρο της Αγίας Γαλήνης κ. Φουντουλάκη

newsit.gr

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Τα ανάραχα

Ανάραχα στα Κύθηρα λέμε τους ίσκιους, τα φαντάσματα αυτών που πέθαναν, ή που πρόκειται να πεθάνουν. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί εδώ στη Χώρα υπήρχε ένας παλαιός άνθρωπος, ονόματι Αντωνέας, για τον οποίον έλεγαν ότι έβλεπε τα ανάραχα των μελλοθάνατων.

Μια Κυριακή πρωί, την ώρα που ο πατέρας μου σήμαινε την καμπάνα στον Εσταυρωμένο, εμφανίζεται ο Αντωνέας και του λέει «παπά Σταύρο, πααίνει αυτή…..» εννοώντας ότι είδε τον ίσκιο μιας γυναίκας, χωρίς να την κατονομάσει. Σε λίγες μέρες πέθανε μια γυναίκα εδώ στη Χώρα και έλεγαν ότι ήταν αυτή που είδε τον ίσκιο της ο Αντωνέας.

Αν το ανάραχο ήταν ενός νέου ανθρώπου, τότε αυτός που το είδε, θεωρούσε υποχρέωση να το πει στους δικούς του. Τότε οι δικοί του με άκραν μυστικότητα έκαναν σαρανταλείτουργο, ή τις λεγόμενες «κρυφολειτουργίες» δηλαδή ανέθεταν σε έναν ιερέα να κάμει 40 λειτουργίες σε ξωκκλήσια ή ανέθεταν σε 3 ιερείς να κάνουν παράλληλα λειτουργίες σε διαφορετικούς ναούς την ίδια μέρα.

Σήμερα δεν υπάρχουν ελαφροΐσκιωτοι όπως άλλοτε, ούτε τελούνται πια κρυφολειτουργίες, παρά μόνο οι συνηθισμένες λειτουργίες υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως, ωστόσο οι παλιές ιστορίες για τα ανάραχα εξακολουθούν να λέγονται και να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ:TO ΣΑΒΒΑΤΟ 20/03 ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ


 

Επιστολή Δημάρχου Μονεμβασίας για τη μεταφορά και παραμονή των πλοίων στον όρμο Βατίκων, μετά τη μεταξύ τους σύγκρουση.


Με αφορμή την μεταφορά στον όρμο των Βατίκων, των δύο φορτηγών πλοίων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή μετά τη μεταξύ τους σύγκρουσης αποτέλεσμα του Ναυτικού ατυχήματος Β.Δ. των Κυθήρων, ο κ. Δήμαρχος Μονεμβασίας εκφράζει τις ανησυχίες του και επισημαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης που λόγω της παραμονής στο σημείο.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής κον Πλακιωτάκη Ιωάννη. Κοινοποιείται στον Αρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχο κον Κλιάρη Θ., στον Διοικητή της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. ΕΛ. ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχο κον Κυριακουλόπουλο Δ., στον Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών Αντιπλοίαρχο κον Μοτσάκο Θ. καθώς και στους κκ Βουλευτές Ν. Λακωνίας και αναφέρει:

ΘΕΜΑΜεταφορά και παραμονή πλοίων στον όρμο Βατίκων, μετά από μεταξύ τους σύγκρουση Β.Δ. των Κυθήρων.

Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μου, καθώς και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της  Δ.Ε. Βοιών για την μεταφορά των πλοίων στον όρμο των βατίκων.

Όπως σας είναι γνωστό, η ευρύτερη περιοχή των βατίκων ήταν και είναι μια μεγάλη ναυτική οικογένεια, η οποία  αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση  σεβόμενη τέτοια γεγονότα.

Μετά το αίσιο τέλος της επιχείρησης, όσον αφορά στην ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων  που συγκρούστηκαν μεταξύ τους, 10 ναυτικά μίλια  Β.Δ. των Κυθήρων, μας προξενεί μεγάλη ανησυχία η μεταφορά και παραμονή των πλοίων στον όρμο Βατίκων.

Κατανοούμε τις  συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το Ναυτικό ατύχημα, και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και την τεράστια  επιτυχημένη επιχείρηση κινητοποίησης που έγινε από πλευράς Λιμενικού Σώματος για την ασφάλεια των ναυτικών που επέβαιναν στα πλοία.

Από πλευράς μας γεννιούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν και θα γίνουν μετά τη διαχείριση του ναυτικού ατυχήματος, όπως:

  1. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ο όρμος Βατίκων για την μεταφορά και αγκυροβολία των πλοίων, αφού η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με τη Νεάπολη και την Ελαφόνησο, καθώς και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο  «Παυλοπέτρι» και ευαίσθητες  περιοχές NATURA.
  2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί πιθανή βύθιση των πλοίων τώρα, αλλά και κατά τη διαδικασία επικείμενης αποκόλλησης τους.
  3. Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξασφαλίζουν την αποτροπή θαλάσσιας ρύπανσης.

Η κατάσταση που βρίσκονται τα πλοία, το φορτίο τους, καθώς και πιθανές ενέργειες για την αποκόλληση τους, εγκυμονούν περιβαλλοντικούς κινδύνους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την περιοχή μας.

Η παραμονή των πλοίων στον όρμο Βατίκων, εκτός από τον  κίνδυνο για μια οικολογική καταστροφή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, καθώς και  κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή  Βατίκων και της Ελαφονήσου.

Παρακαλούμε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως γίνουν  άμεσα οι ενέργειες για την απομάκρυνση των πλοίων από τον όρμο και την μεταφορά τους σε ασφαλή λιμένα ή ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ



Γενικό Λύκειο Κυθήρων:ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας προς τα μέλη του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά & τον Δήμο Ελευσίνας διοργανώνει WEBINAR Επαγγελματικού Προσανατολισμού με σκοπό τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας για μια ισχυρή αγορά, για μια ισχυρή κοινωνία.

Το θέμα της Ημερίδας είναι
ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
και θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 11.00 π.μ.
σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της LABORA Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και ομιλητή τον Δρ. Κότιο Κωνσταντίνο, Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Καριέρας και ιδρυτή της.
Το βιωματικό webinar περιλαμβάνει αναλυτική και στοχευμένη ενημέρωση για μαθητές των τελευταίων τάξεων Γυμνασίου και των τάξεων του Λυκείου, καθώς και για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ενδεικτικά οι θεματικές που θα αναλυθούν είναι οι εξής:
Οι νέες αλλαγές στο Λύκειο (διπλό μηχανογραφικό, ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιορισμός εισακτέων κ.ά.)
Επαγγέλματα με Μέλλον στην Αγορά Εργασίας με τα νέα δεδομένα της πανδημίας
Ποιες αλλαγές φέρνει η πανδημία στην επιλογή σπουδών
Έξυπνες επιλογές ανά επιστημονικό πεδίο
Κρυφές λεπτομέρειες του μηχανογραφικού (ειδικά μαθήματα, μετεγγραφές, παθήσεις)
Κατά τη διάρκεια του webinar ο Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος θα απαντήσει στις δικές σας ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σας αναφορικά με τις Πανελλήνιες, τις σχολές και τα επαγγέλματα με συντονιστές τούς εκπαιδευτικούς, κ. Γεώργιο Χασιακή Πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών ΕΕΠ & κ. Χρήστο Ντάφλο Γεν. Γραμματέα ΕΕΠ.
Αναφορικά με τη σύνδεση, όσοι επιθυμούν να λάβουν αυτόματα τις οδηγίες σύνδεσης για το zoom, θα πρέπει να συμπληρώσουν την πολύ απλή google form που θα βρουν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/vSpC4oyF2Vg2esp86
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ:ΠΡΟΣ ΔΕΔΔΗΕ-ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ


 

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ξεκινούν οι μελέτες ανάπλασης του Ποταμού

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, εγκρίθηκαν η σύναψη και οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κυθήρων και του Δικτύου Δήμων Νήσων Αττικής για την υλοποίηση της πράξης «Εκπόνηση Μελετών Ανάπλασης Οικισμού Ποταμού Κυθήρων», που χρηματοδοτείται με το ποσόν των 35.000,00€ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με θετικές μόνο τις ψήφους των 5 μελών της Δημοτικής Αρχής. Το Δίκτυο Νήσων Αττικής θα αναλάβει ως Τεχνικός Σύμβουλος να ωριμάσει τις μελέτες ανάπλασης του Ποταμού, την τελική ευθύνη σύνταξης των οποίων θα έχει το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται από το άρθρο 100 του Ν.3852/2010 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Νόμων 4412/2016 και 4674/2020 αποτελεί την συντομότερη και οικονομικότερη διαδικασία προκειμένου ένας Δήμος να ωριμάσει πλήρως ένα αντίστοιχο έργο, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα και σε πολύ σύντομο χρόνο σε σχέση με την χρονοβόρα και παρελκυστική διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Το ποσό της Προγραμματικής Σύμβασης, θα αναλωθεί ως εξής:

ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ»

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 2.500,00 €

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 20.000,00 €

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 3.000,00 €

ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ 1.000,00 €

ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΥ – ΦΑΥ 400,00 €

ΑΘΡΟΙΣΜΑ 1 26.900,00 €

Λειτουργικά έξοδα εκτέλεσης 6% (άρθρο 100 παρ. 4 Ν.3852/2010) 1.614,00 €

ΑΘΡΟΙΣΜΑ 2 28.514,00 €

ΦΠΑ 24% 6.843,36 €

ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ 35.357,36 €

Το έργο της ανάπλασης του Ποταμού μπαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες σε διαδικασία μελέτης και πλήρους ωρίμανσης με σαφές χρονικό πλαίσιο, αυτό των 9 μηνών. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι μελέτες, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση του έργου από κάποιο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να μην παραπεμφθεί για ακόμα μία φορά στο αβέβαιο και αόριστο μέλλον.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις του Αρχιτέκτονος κ. Ανδρέα Μαριάτου, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Ο οικισμός του Ποταμού δεν είναι κηρυγμένος με ΦΕΚ ως παραδοσιακός ή ως ιδιαίτερος ιστορικός τόπος και συνεπώς δεν εμπίπτει στα «αξιόλογα τεχνικά έργα» που περιγράφει η σχετική Υ.Α. αναφορικά με την υποχρέωση διενέργειας πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η αμοιβή του αρχιτέκτονα σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα είναι το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000,00€, συνεπώς η αναφορά του κ. Μαριάτου ότι «ο αρχιτέκτονας που θα κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά θα πάρει το πολύ 6.900Ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει η άδεια για ένα σπιτάκι 60τμ» είναι κατ΄ ελάχιστον ψευδέστατη και καλό θα ήταν να την ανακαλέσει. Ένα ποσό της τάξης των 20.000,00€ για την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης των κεντρικών δρόμων του οικισμού του Ποταμού (και προφανώς όχι ολόκληρου του οικιστικού συμπλέγματος, κάτι που είναι χρονικά, διαδικαστικά και οικονομικά ανέφικτο), είναι παραπάνω από εύλογο, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες.

Για την επιλογή των μηχανικών και αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιηθεί δημόσια ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ των Κυθήρων (συνεπώς και ο κ. Μαριάτος μπορεί να συμμετάσχει εφόσον το επιθυμεί) ενώ πριν την οριστικοποίηση των μελετών και κυρίως της βασικής αρχιτεκτονικής πρότασης θα υπάρξει παρουσίαση και διαβούλευση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Ποταμού (Κοινότητα, φορείς, κάτοικοι) όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 8 της Προγραμματικής Σύμβασης.

Η επιλογή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού παραπέμπει το έργο στις καλένδες. Για να ολοκληρωθεί ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός απαιτούνται χρόνια. Και επιπλέον, ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός απαιτεί πολλαπλάσιο προϋπολογισμό από τις 35.000,00€ καθώς διενεργείται με τις προεκτιμώμενες τιμές μελετητικών αμοιβών που είναι πολύ υψηλές. Και ακόμα περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο τελικός ανάδοχος μιας αρχιτεκτονικής μελέτης μπορεί να είναι π.χ. από τη Θεσσαλονίκη ή την Κύπρο, που δεν θα έχει καμία επαφή με την τοπική αρχιτεκτονική του Ποταμού και των Κυθήρων εν γένει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τελική αισθητική του έργου. Αντίθετα, με την επιλεγείσα διαδικασία, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα απευθυνθεί πρωτίστως στην τοπική κοινωνία.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε μόνο το εξής: οι μελέτες ολοκλήρωσης του Θεάτρου του Ποταμού, με προϋπολογισμό 40.000€, δημοπρατήθηκαν με την απλή διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού στις 24-01-2020, δηλαδή 14 μήνες πριν. Συμμετείχε στη δημοπρασία μόνον ένας μελετητής. Μέχρι σήμερα, δηλαδή 14 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, δεν έχουμε ακόμα υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο λόγω της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας με την οποία βαρύνονται όλοι οι δημόσιοι διαγωνισμοί, ακόμα και οι πιο απλοί! Όταν λοιπόν για μια τόσο απλή σύμβαση χρειάζονται σχεδόν 2 χρόνια για την υπογραφή του συμφωνητικού, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσα χρόνια χρειάζονται για την ολοκλήρωση ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που επαναλαμβάνουμε ότι για την περίπτωση του Ποταμού είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός.

Με τη διαδικασία της τεχνικής ωρίμανσης μέσω τεχνικού συμβούλου (όπως π.χ. ένα Δίκτυο Δήμων) εκτελέστηκαν και εκτελούνται πολύ μεγαλύτερα έργα αναπλάσεων από το συγκεκριμένο και μάλιστα έργα εντός κηρυγμένων παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών τόπων όπως π.χ. η Πύλος, το Λεωνίδιο, ο Κοσμάς Κυνουρίας, η πόλη της Σπάρτης κ.λπ.. Έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχουν όλες τις νόμιμες εγκρίσεις, ακόμα και του ΚΑΣ, ωρίμασαν μέσω του «ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε.» (το αντίστοιχο Δίκτυο Δήμων της Ανατολικής Πελοποννήσου) που συμβλήθηκε με πανομοιότυπη Προγραμματική Σύμβαση με τους οικείους Δήμους. Η σχετική λίστα έργων μεγάλων αναπλάσεων που υλοποιήθηκαν με Προγραμματικές Συμβάσεις του Ν.3852/2010 και όχι με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είναι ανεξάντλητη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι μελέτες για την Βιτζαμάνειο Σχολή στη Χώρα Κυθήρων, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε συντομότατο χρόνο (μόλις 8 μήνες) με την τεχνική βοήθεια του Δικτύου Νήσων Αττικής και θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ» για χρηματοδότηση. Οι μελέτες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το καθ΄ ύλην αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (όπου εκπροσωπείται και το Τ.Ε.Ε.), χωρίς να τεθεί καν το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καίτοι η Βιτζαμάνειος ευρίσκεται στον πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και αποτελεί η ίδια προστατευόμενο μνημείο (το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Κύθηρα επί Αγγλοκρατίας). Αυτή είναι και η ουσιαστικότερη απάντηση στις επικρίσεις περί δήθεν μη νομιμότητας της διαδικασίας, αφού το Σ.Α. είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για την έγκριση των διαδικασιών και της ποιότητας εκπόνησης των αρχιτεκτονικών μελετών.

Η ποιότητα της Μελέτης προφανώς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εκ των προτέρων καθότι αυτή θα ελεγχθεί και θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που η νομοθεσία προβλέπει (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Νήσων, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κ.λπ.). Ειδικότερα, η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής είναι κομβικής σημασίας για τέτοια έργα, κάτι που εξάλλου γνωρίζει και ο κ. Μαριάτος που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει στο εν λόγω όργανο, το οποίο έχει εκδώσει δεκάδες εγκρίσεις ανάλογων μελετών χωρίς τη διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στην περίοδο 2005-2008 στον κ. Α. Μαριάτο ανατέθηκε από το Δήμο Κυθήρων (ορθώς κατά τη γνώμη μας) η εκπόνηση 9 μελετών ανάπλασης (π.χ. Μητάτα, Φράτσια, Belvedere, Πλατεία Μελισσού Αρωνιαδίκων, Πλατεία Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, Καμάρι-Πλάτανος, Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, Λιβάδι, Κεντρική Πλατεία Χώρας) με απευθείας ανάθεση και φυσικά χωρίς τότε ο κ. Μαριάτος να ζητήσει πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τις μελέτες αυτές (!), ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, απόλυτα ελεγχόμενους και προστατευόμενους, όπως η Χώρα, τα Αρωνιάδικα και ο Μυλοπόταμος.

Οι μελέτες ανάπλασης του Ποταμού τίθενται για πρώτη φορά σε σωστή και σαφή βάση υλοποίησης, από τη δική μας Δημοτική Αρχή. Επιλέγουμε συνειδητά τη συντομότερη και οικονομικότερη διαδικασία που προβλέπεται στο Νόμο γιατί θέλουμε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα και όχι να συζητάμε το θέμα θεωρητικά επί χρόνια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα για πάρα πολλά έργα. Οι μελέτες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει απόλυτα την επιλογή μας.

Από τα παραπάνω προκύπτει πάντως το εξής ερώτημα: Οι αιτιάσεις για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και η σχετική επιχειρηματολογία έχουν σκοπό να συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου ή στην οριστική παραπομπή του στις καλένδες;

Στα γαλανόλευκα θα φωτιστεί η Όπερα του Σίδνεϋ.

Στα γαλανόλευκα θα φωτιστεί η Όπερα του Σίδνεϋ. Η απόφαση πάρθηκε από την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Με τη κίνηση αυτή η Gladys Berejiklian αποδεικνύει, παράλληλα, έμπρακτα την αναγνώριση της συνεισφοράς των Ελλήνων στην Αυστραλία.
«Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε αυτή την ιστορική στιγμή με την ελληνική κοινότητα της ΝΝΟ» αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Ως πρωθυπουργός, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσει την Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για την συνεισφορά της και να τιμήσω την σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο».
Πηγή: Creekcitytimes.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Σεβ. Μητροπολίτου
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ

Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021, ὥρα 7.30 π.μ. Ἀκολουθία Ὄρθρου, Ὡρῶν καί Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. Ἑσπέρας, ὥρα 4.30 μ.μ., Ἀκολουθία Μεγάλου Ἀποδείπνου εἰς τήν αὐτήν Ἱεράν Μονήν.
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, ὥρα 7 π.μ. Ἀκολουθία Ὄρθρου, Ὡρῶν καί Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱεράν Μονήν Ἁγίων Ἀναργύρων (Ξερουλάκι). Ἑσπέρας, ὥρα 5 μ.μ., Ἀκολουθία Μεγ. Ἀποδείπνου εἰς τήν αὐτήν Ἱεράν Μονήν.
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021, ὥρα 7 π.μ. Ἀκολουθία Ὡρῶν (θά ἔχῃ προηγηθῇ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου) καί ἡ Ἀκολουθία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων καί ἑσπέρας, ὥρα 6 μ.μ. Χοροστασία εἰς Ἑσπερινήν Ἀκολουθίαν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Χαραλάμπους Φρατσίων.
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, ἑσπέρας, ὥρα 6 μ.μ. Ἀκολουθία Μεγάλου Ἀποδείπνου εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Πελαγίας εἰς τήν Ἁγίαν Πελαγίαν.
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, (πρωΐ). Ἀκολουθία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας καί ἑσπέρας, ὥρα 6.30 μ.μ. Ἀκολουθία Χαιρετισμῶν (Α’ Στάσις) εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.
Σάββατον,20 Μαρτίου 2021, (πρωϊ). Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου Στραποδίου καί ἑσπέρας, ὥρα 5 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χώρας – Κυθήρων.
ΚΥΡΙΑΚΗ Α’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, 21 Μαρτίου 2021. Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων καί ἑσπέρας, ὥρα 6 μ.μ. Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης εἰς Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΛ.ΑΣ:ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΤΑ ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΔΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ Ο ΗΜΕΔΑΠΟΣ

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, στο Ηράκλειο

Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βρέθηκε εγκατεστημένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων 7 δενδρύλλια κάνναβης, το χρηματικό ποσό των 2.800 ευρώ, εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την υδροπονική καλλιέργεια και ζυγαριά ακριβείας

Συνελήφθη, χθές (17.03.2021) το μεσημέρι στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον ανωτέρω ημεδαπό κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Ακολούθησε έρευνα σε επιχείρηση ιδιοκτησίας του κατά την διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 7 δενδρύλλια κάνναβης, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία καλλιεργούντο επιμελώς με τη μέθοδο της υδροπονίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,
  • το χρηματικό ποσό των 2.800 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
  • εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την υδροπονική καλλιέργεια (λαμπτήρες, και σύστημα εξαερισμού)
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
  • ποσότητα κάνναβης βάρους 43 γραμμαρίων στο στάδιο της αποξήρανσης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.




ΕΛ.ΑΣ:Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στην προμήθεια οπλισμού και στη διενέργεια κλοπών στην περιοχή της Αττικής

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στην προμήθεια οπλισμού και στη διενέργεια κλοπών στην περιοχή της Αττικής

Συνελήφθησαν -8- άτομα

Εξιχνιάστηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αλλοδαπού που διαπράχθηκε την 26-2-2021 στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα από -2- μέλη της οργάνωσης

Εξιχνιάστηκαν -3- περιπτώσεις κλοπών

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov , -2- πιστόλια, καραμπίνα, -226- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, -468- γραμμ. κάνναβης, -5- γραμμ. κοκαΐνης, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης με -6- δενδρύλλια, -3- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και -5- οχήματα

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στην προμήθεια οπλισμού και στη διενέργεια κλοπών στην περιοχή της Αττικής.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την 11 και 12 Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας, από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 25χρονος ημεδαπός και έξι (6) αλλοδαποί (ηλικίας 27, 27, 30, 31, 34 και 38 ετών ) ως μέλη της οργάνωσης για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της βίας κατά υπαλλήλων και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, συνελήφθη αλλοδαπή για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση τυγχάνει και έτερο βασικό μέλος της οργάνωσης -32χρονος αλλοδαπός- που έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, όταν ο 34χρονος εντοπίστηκε σε περιοχή της Κορινθίας να οδηγεί αυτοκίνητο και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω σε αστυνομικό τον οποίο και τραυμάτισε. Στη συνέχεια όμως εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Α.Δ. Κορινθίας που είχαν κληθεί να συνδράμουν και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την προμήθεια οπλισμού αλλά και τη διενέργεια κλοπών, υπήρχαν διακριτοί ρόλοι μεταξύ των μελών της και ειδικότερα:

  • Ο 38χρονος αλλοδαπός αποτελούσε τον αρχηγό της οργάνωσης. Ασχολούνταν με την αγορά και προμήθεια των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, προς τους άμεσους συνεργάτες του για την περαιτέρω διάθεση προς πώληση.
  • Ο 25χρονος ημεδαπός κατ’ εντολή του αρχηγού αποθήκευε τις ναρκωτικές ουσίες σε οικία στο Περιστέρι και προέβαινε και σε διακίνηση αυτών.
  • Ο 31χρονος ομοίως αναλάμβανε την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών σε οικία στην Κυψέλη, καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με άμεσους συνεργάτες τα δύο 27χρονα μέλη, τα οποία και στρατολόγησε στην οργάνωση.
  • Ο 30χρονος ομοίως ήταν επιφορτισμένος με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και τη διατήρηση του εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης.
  • Ο 34χρονος ήταν επιφορτισμένος με την αποθήκευση τόσο των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, όσο και του οπλισμού.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, ο 32χρονος αναζητούμενος και ο 38χρονος συλληφθείς (αρχηγός της οργάνωσης), είναι οι δράστες απόπειρας ανθρωποκτονίας, όταν βραδινές ώρες της 26-2-2021 επιβαίνοντες σε ταξί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ομοεθνή τους, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ ο 30χρονος συνιστά τον ηθικό αυτουργό στη επίθεση, καθότι αυτός τοποθέτησε τον παθόντα στο σημείο της επίθεσης.

Επίσης, ο 38χρονος εμπλέκεται και σε έτερη υπόθεση καταδίωξης από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που διαδραματίστηκε την 20-12-2020 στην Κυψέλη, κατόπιν ανεύρεσης εντός αυτοκινήτου πολεμικού τυφεκίου τύπου Kalashnikov .

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν -3- περιπτώσεις κλοπών οχημάτων και πινακίδων κυκλοφορίας και έχουν ταυτοποιηθεί -260- περιπτώσεις διάθεσης εκ μέρους των μελών της οργάνωσης κοκαΐνης και κάνναβης σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov ,
  • -2- πιστόλια,
  • καραμπίνα,
  • -226- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • -468- γραμμ. κάνναβης,
  • -5- γραμμ. κοκαΐνης,
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης με -6- δενδρύλλια
  • -3- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  • -5- οχήματα

Επιπρόσθετα, όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.