Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ
ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19

Δημότες και κάτοικοι των Κυθήρων,
Η Χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη για τις τελευταίες γενιές έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας. Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 επιβάλει σε όλους μας, δημόσιες αρχές και πολίτες, να επιδείξουμε μεγάλη υπευθυνότητα και να λάβουμε έκτακτα μέτρα με στόχο την προφύλαξη της υγείας μας, της υγείας των οικείων μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.
Συνήθως στη Χώρα μας, η υπευθυνότητα είναι κάτι που ζητούν παγίως οι πολίτες από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και Αρχές. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η προσωπική υπευθυνότητα του κάθε πολίτη ως μονάδας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και χωρίς αυτήν θα βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων που θα επηρεάσουν άμεσα εμάς και τους οικείους μας. Ίσως μάλιστα, η πανδημία αυτή, να αποτελεί και μια μοναδική πρόκληση για το λαό μας, προκειμένου να δράσει υπεύθυνα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών και υπακούοντας χωρίς αστερίσκους ή προσωπικές εμμονές σε συλλογικές διαδικασίες που μοναδικό στόχο έχουν την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Κυθήρων επισημαίνει τα κάτωθι:
1. Καλεί όλους τους κατοίκους των νησιών μας, Κυθήρων και Αντικυθήρων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απολύτως απαραίτητο. Εργασίες και κοινωνικές δράσεις που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, θα πρέπει να αναβληθούν.
2. Καλεί όσους εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ανθρώπους άνω των 60 ετών καθώς και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να παραμένουν σε οικειοθελή κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι εξαιρετικά ευρύς.
3. Όσοι διαθέτουν συγγενείς ή οικείους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να μην τους επισκέπτονται στο σπίτι, αλλά να επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά καθώς η προσωπική επαφή μεταξύ των ατόμων διασπείρει άμεσα τον ιό.
4. Συστήνεται στους μαθητές και φοιτητές, που για τις επόμενες 14 ημέρες δεν θα παρακολουθούν μαθήματα, να μην συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους ή καταστήματα αλλά να παραμένουν ως επί το πλείστον στις οικίες τους. Η αποχή από τα μαθήματα δεν έχει ως στόχο την ενίσχυση της ψυχαγωγίας των μαθητών με εξωσχολικές κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά την παραμονή τους στο σπίτι.
5. Συστήνεται στους Αντικυθήριους της Αττικής να μην μεταβούν στα Αντικύθηρα για τις επόμενες εβδομάδες καθώς το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του μικρού νησιού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και η πιθανότητα μεταφοράς του ιού από την Αθήνα πρέπει να αποφευχθεί. Απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα και κάθε επιπόλαιη συμπεριφορά μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού, που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι.
6. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετούμε ή να αναπαράγουμε στα κοινωνικά δίκτυα απόψεις που δεν αποτελούν επίσημη ανακοίνωση των αρμοδίων αρχών ή προέρχονται από αναρμόδια πρόσωπα σε σχέση με την πανδημία Covid-19. Ακούμε τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και όχι τις προσωπικές απόψεις αυτόκλητων εμπειρογνωμόνων που αναζητούν δημοσιότητα. Στην ίδια λογική, είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγουμε διαδόσεις, φήμες ή απόψεις που δημοσιεύονται σε μη έγκυρα δημοσιογραφικά δίκτυα, ιστοσελίδες ή ιστολόγια (blogs) που δεν ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα δημοσιογράφους ή απέχουν από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών. Η δημιουργία εντυπώσεων προκαλεί σύγχυση και η σύγχυση εντείνει τον πανικό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την κατάσταση της πανδημίας.
7. Λαμβάνουμε υπόψη ΜΟΝΟ τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών: α) του Υπουργείου Υγείας (https://www.moh.gov.gr), β) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και γ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el) και ενημερωνόμαστε ΜΟΝΟ από τις επίσημες ιστοσελίδες των εν λόγω αρχών.
8. Το «Τριφύλλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υλοποιώντας σε ακέραιο βαθμό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια.
9. Κάθε είδους δημόσια εκδήλωση πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα αναβάλλεται επ΄ αόριστον.
10. Συνιστάται η αποφυγή μαζικής συνάθροισης του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, κάτι που προφανώς καταλαμβάνει και τους χώρους λατρείας, όπου συνήθως συγκεντρώνονται σε περιορισμένο χώρο (Ιεροί Ναοί) άτομα που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κ.λπ.). Η επιτέλεση των λατρευτικών συνηθειών και καθηκόντων των πολιτών που θρησκεύουν πρέπει για την προσεχή περίοδο να προσαρμοστεί στους αυστηρούς περιορισμούς που θέτουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.
11. Ο Δήμος Κυθήρων αναγνωρίζοντας την επερχόμενη οικονομική ζημία επιτηδευματιών και επιχειρήσεων λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον κορωνοϊό, θα ζητήσει από την Κυβέρνηση – μαζί με άλλους Δήμους – τη λήψη ειδικών μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισής τους, στο μέτρο του εφικτού.
12. Ο Δήμος θα προσαρμόσει το πλάνο της τουριστικής του προβολής στα νέα δεδομένα με στόχο τον περιορισμό των διαφαινόμενων απωλειών επισκεψιμότητας λόγω του κορωνοϊού.
13. Από σήμερα και για όλη την περίοδο ισχύος των εκτάκτων μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/Α), οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και του συνόλου των συλλογικών οργάνων των εποπτευόμενων από το Δήμο Νομικών Προσώπων θα διεξάγονται αποκλειστικά με την «διά περιφοράς» διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 184 παρ. 1 του Ν.4635/2019. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
14. Αναστέλλεται η λειτουργία των δημοτικών παιδικών χαρών, των Gym Parks και των δημοτικών χώρων άθλησης επ΄ αόριστον.
15. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα προληπτικής απολύμανσης όλων των σχολικών μονάδων του νησιού καθώς και των δημοτικών ακινήτων, ενώ θα τοποθετηθούν συσκευές αντισηπτικού υγρού.
16. Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την προσέλευσή τους στο Δήμο και τις υπηρεσίες του. Οι λογαριασμοί πληρωμής δημοτικών τελών μπορούν να εξοφλούνται μέσω τραπεζικής συναλλαγής, ενώ το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο θα εξυπηρετούν αιτήματα με αυστηρά επείγοντα χαρακτήρα, ήτοι αιτήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με δεσμευτικές εκ του Νόμου προθεσμίες. Οι αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων θα υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά ή με φαξ και ΟΧΙ αυτοπροσώπως.
17. Η προθεσμία διορθωτικής δήλωσης τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μέχρι 30 Ιουνίου 2020 και οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/
18. Το ΚΕΠ του Ποταμού θα συνεχίσει τη λειτουργία του, όμως δεν θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη αναμονή περισσότερων από τριών (3) πολιτών.
Ο Δήμος Κυθήρων συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και κυρίως την εκτέλεση, συμβασιοποίηση και δημοπράτηση των δημοτικών έργων, που δεν επηρεάζονται από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και σε κάθε περίπτωση θα προσαρμόσει τις δράσεις του σε κάθε νέα εξέλιξη.
Κύθηρα, 12-03-2020
Εκ του Δήμου Κυθήρων

Υπουργείο Υγείας:ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ


Παρακαλούνται οι πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αν έχουν ήπια συμπτώματα. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη.

Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ᾽οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

«Κατάθεση Ερώτησης για την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο Αιγίνης Άγιος Διονύσιος»




ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κατάθεση Ερώτησης για την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο Αιγίνης Άγιος Διονύσιος»

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε σήμερα 12/03/2020 Ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την «Καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο Αιγίνης Άγιος Διονύσιος».

Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής, μεταφέρει την ανησυχία του νοσοκομείου για την καθυστέρηση της καταβολής των οφειλόμενων εσόδων επί των Νοσήλιων και Παρακλινικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την εισφορά του πολύτιμου φιλανθρωπικού έργου του στο νησί.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης


Πειραιάς, 12/03/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο Αιγίνης «Άγιος Διονύσιος»

Κύριε Υπουργέ,
Το νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», μας απέστειλε σχετική επιστολή στην οποία αναφέρεται πως η προσπάθεια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη δεν λαμβάνει την υποστήριξη που θα περίμεναν από την Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, παρά τις προσπάθειες τους, για να αναβαθμίζουν συνεχώς τις παροχές Υγείας και την επιτυχή επαναφορά ενός νοσοκομείου που πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στα πρόθυρα του κλεισίματος, σήμερα, όπως μας ενημέρωσαν, η διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων εσόδων επί των Νοσηλίων και Παρακλινικών Εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν βασικούς πόρους για την επιβίωση του νοσοκομείου, είναι ιδιαίτερα αργή.
Το νοσοκομείο αυτό αποτελεί δημιούργημα της τοπικής Εκκλησίας και των φιλανθρώπων κατοίκων της Αίγινας.
Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας-Σπετσών και Αιγίνης παρακολουθεί την πορεία του και συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του και τον εκσυγχρονισμό του Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού εξοπλισμού του ενώ, στο Νοσοκομείο εκτελούνται παρακλινικές εξετάσεις για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών, ασθενών και συνοδών.
Για το λόγο αυτό θα παρακαλούσαμε να δείτε με τη δέουσα ευαισθησία το θέμα και να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ, που θα βοηθήσει ένα ιστορικό εκκλησιαστικό νοσοκομείο με εκατονταετή προσφορά στον άνθρωπο και στην Πατρίδα, να καταφέρει να επιβιώσει.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

· Πότε αναμένεται να δοθούν τα οφειλόμενα έσοδα επί των Νοσήλιων και Παρακλινικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την εισφορά του πολύτιμου φιλανθρωπικού έργου του στο νησί;





Ο Ερωτών Βουλευτής,




Νικόλαος Μανωλάκος,
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Προκήρυξη μίσθωσης χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην Κ. Μολάων


Ο Δήμος Μονεμβασίας προκηρύσσει δημοπρασία μειοδοτική, φανερή και προφορική για τη μίσθωση χώρου από το Δήμο μας, για τις ανάγκες στάθμευσης των αυτοκινήτων στην Κοινότητα Μολάων και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της διακήρυξης.
Το μίσθιο πρέπει να βρίσκεται εντός της κοινότητας Μολάων πλησίον της πλατείας ,με ελάχιστη έκταση 1.000,00 τ.μ που θα χρησιμεύει στη στάθμευση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης ,ώστε να αποφευχθεί το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο.
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι δώδεκα έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης με δυνατότητα παράτασης επιπλέον τρία έτη ,σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από το Δήμο.
Πληροφορίες για τη δημοπρασία παρέχονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού και λογιστηρίου ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00-14:00, στο Δημαρχείο της έδρας (Μολάοι) και στα τηλέφωνα 27323 60528 κ. Στυλιανού Π. και 27323 60523 κ. Μήτρη Αικ.
Προκήρυξη μίσθωσης

Π.Ε. Λακωνίας:Ενημέρωση για υγειονομικά μέτρα για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων



Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Μετά την επιβεβαίωση εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στις 05.02.2020 σε εκτροφή οικόσιτων χοίρων της Π.Ε. Σερρών και σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων και προφορικών ενημερώσεων, σας γνωστοποιούμε σε εφαρμογή σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα ακόλουθα:
Α. Οι χοιροτρόφοι πρέπει:
– να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου, την εξέλιξή της και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε περίπτωση υποψίας ή επιβεβαίωσης,
– να ενημερώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους για ύποπτα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα τους, συμπεριλαμβανομένης της ασυνήθιστης θνησιμότητας,
-να εξασφαλίζουν και να αυξάνουν την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής.
Πέραν του ενημερωτικού υλικού που σας έχουμε στείλει για την πληρέστερη ενημέρωσή σας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr και στη διαδρομή Αγρότης-Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία→ Χοίροι →Ασθένειες χοίρων, υπάρχουν ενημερωτικό υλικό που αφορά κτηνιάτρους, χοιροτρόφους, κυνηγούς και πολίτες, εγκύκλιοι σχετικά με τα επιβεβλημένα μέτρα και η σχετική νομοθεσία.

Β. Μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις χοίρων:
– Σε όλη την χώρα οι χοίροι τόσο των συστηματικών όσο και των οικόσιτων εκμεταλλεύσεων οι οποίοι διακινούνται για οποιοδήποτε λόγο, θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό συμπτωμάτων Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων και θα συνοδεύονται από Υγειονομικό Πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό των χοίρων θα επισημαίνεται με ειδική σφραγίδα κόκκινου χρώματος στην οποία θα αναγράφεται «Απουσία Κλινικών Συμπτωμάτων Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων».

Επειδή το κτηνιατρικό προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δεν επαρκεί για να διεξάγει την κλινική εξέταση πριν τη μετακίνηση των ζώων, προκειμένου να εκδοθεί το Υγειονομικό Πιστοποιητικό, θα γίνεται αποδεκτή η κτηνιατρική γνωμάτευση/βεβαίωση από ιδιώτη κτηνίατρο. Με την προσκόμιση της γνωμάτευσης / βεβαίωσης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα μπορούν να προχωρούν στην έκδοση του Υγειονομικού Πιστοποιητικού.
Στην γνωμάτευση θα αναγράφεται η ημερομηνία κλινικής εξέτασης των ζώων η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 24 ώρες πριν την αναχώρηση των ζώων, το ονοματεπώνυμο, ο κωδικός εκμετάλλευσης και τα ενώτια των ζώων που πρόκειται να μετακινηθούν και η φράση εξετάστηκαν κλινικά και δεν εντοπίσθηκαν συμπτώματα.
Επισημαίνεται ότι η κλινική εξέταση δεν θα περιορίζεται μόνο στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν, αλλά στο σύνολο των ζώων που βρίσκονται στην εκμετάλλευση καθώς και σε αυτά των συστεγαζόμενων εκμεταλλεύσεων.
– Σε όλους τους χοίρους που μετακινούνται πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αγωγή για τα εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία, τηρώντας τους χρόνους αναμονής του παρασκευαστή, η οποία θα αναγράφεται και στο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των χρόνων αναμονής για τα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
– Τα οχήματα μεταφοράς ζώντων χοίρων, ζωοτροφών και χοιρινού κρέατος ή προϊόντων του πρέπει να καθαρίζονται και να απεντομώνονται και να απολυμαίνονται με εγκεκριμένα απολυμαντικά.
– Οι χοιροτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως (τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν) την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται, για την πρόθεση τους να μετακινήσουν χοίρους (αγορά, πώληση, σφαγή) με το έντυπο γνωστοποίησης μετακίνησης, η οποία θα επικοινωνεί με την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία προέλευσης ή προορισμού και θα ενημερώνει στην συνέχεια τον χοιροτρόφο για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Κατά την άφιξη τους τα ζώα στην εκμετάλλευση, θα παραμένουν σε απομονωμένο χώρο χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα ζώα για διάστημα 30 ημερών τουλάχιστον . Μετά το πέρας των 30 ημερών οι κτηνίατροι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών θα επισκέπτονται την εκμετάλλευση και θα εξετάζουν κλινικά τα ζώα για συμπτώματα Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων.
Σε περίπτωση όπου στην εκμετάλλευση δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού των ζώων για τουλάχιστον 30 ημέρες τότε η αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού μπορεί να μην επιτρέψει την αγοραπωλησία.
Γ. Καταγραφή των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων(συμπεριλαμβανομένων των οικοσίτων)
Όλες οι εκμεταλλεύσεις χοίρων συμπεριλαμβανομένων των οικοσίτων, λαμβάνουν κωδικό εκμετάλλευσης και όλοι οι εκτρεφόμενοι χοίροι σημαίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τη σήμανση και την καταγραφή.
Επαναλαμβάνουμε ακολούθως τα συμπτώματα και τα μέτρα βιοασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμόζετε.
Συμπτώματα
-αιμορραγίες σε διάφορα όργανα,
-ερυθρότητα του ρύγχους και των αυτιών
-αιμορραγίες και κυάνωση του δέρματος
-πυρετός,
-ανορεξία, αδυναμία,
-ταχύπνοια,
-αποβολές,
-διάρροια (ίσως αιμορραγική), εμετοί,
-ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα.

Μέτρα βιοασφάλειας
α) Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις:
– Αυστηρός έλεγχος της εισόδου/εξόδου των ζώων στις εκμεταλλεύσεις.
– Ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων, αγριόχοιρων ή άλλων άγριων ζώων και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.
– Ύπαρξη χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα.
– Προμήθεια και διακίνηση των ζώων σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

β) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών:
– Χρήση καθαρών ρούχων κατά την είσοδο που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη εκμετάλλευση.
– Χρήση ολόσωμων προστατευτικών φορμών πάνω από τα ρούχα και καθαρών ελαστικών μποτών με επιπλέον προστατευτικά καλύμματα.
– Ένδυση των επισκεπτών με ολόσωμο προστατευτικό ρουχισμό μιας χρήσης.
– Παροχή ρουχισμού και υποδημάτων από την εκμετάλλευση.
γ) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.
δ) Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό.
ε) Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.
στ) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων:- Καθαριότητα του προαύλιου χώρου.
– Ύπαρξη και χρήση απολυμαντικής τάφρου.
– Καθαρισμός και απολύμανση οχημάτων μεταφοράς ζώντων ζώων πριν και μετά τη χρήση.
– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων.
– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των σκευών και των εργαλείων.
– Σωστή επιλογή απολυμαντικών και τήρηση της σωστής διαδικασία απολύμανσης.
– Απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.
– Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.
– Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.
ζ) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.
– Συχνή χρήση εντομοκτόνων και εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων.
– Τοποθέτηση σητών στα παράθυρα.
– Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα.
– Προστασία του χώρου αποθήκευσης των ζωοτροφών».

ΕΚΤΑΚΤΟ 3,8R ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΒΟΡΕΙΟΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε εστιακό υποθαλάσσιο βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται στα 18 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού.

Νέες Οικολογικές Δράσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Νησιού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα/ Κύθηρα, 11 Φεβρουαρίου 2020 
Το Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε... και συνεχίζεται.  
Νέες οικολογικές δράσεις με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή αναπτύχθηκαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.«Όταν όλοι ενώνουν με τα χέρια- Αυτό είναι πραγματικά το μυστικό για την επιτυχία κάθε μεγάλης προσπάθειας».Οι ανθρώπινες δυνάμεις και οι θεσμικοί φορείς από το νησί των Κυθήρων ενώνουν τα χέρια και συμμετέχουν ενεργά και με απαράμιλλο ζήλο στην ολοκληρωμένη οικολογική δράση, που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για την ανασύσταση και αναγέννηση του εξαιρετικού φυσικού αποθέματος των Κυθήρων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2017, που άφησε το βαρύ αποτύπωμα της στο νησί. 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕΠΦ για τα Κύθηρα, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται με ολοκληρωμένο πρόγραμμα τακτικών δράσεων,με το χαρακτηριστικό τίτλο «Το Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε... και συνεχίζεται...», την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020αναπτύχθηκαν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία νέες οικολογικές δραστηριότητες. Με καθολική συμμετοχή, οι 300 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Ποταμού, το Γυμνάσιο, και το Λύκειο μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους , που φύτεψαν στις σημειακές αναδασώσεις 1.000 δέντρα (κυπαρίσσια, πικροδάφνες, χαρουπιές), οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αντιδήμαρχος Γ. Κομηνός και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποταμού Γ.Χλαμπέας,της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του εμπορικού κόσμου και πολλοί κάτοικοι όλων των ηλικιών έκαναν πράξη το σύνθημα, «Όταν όλοι ενώνουμε τα χέρια - Αυτό είναι πραγματικά το μυστικό για την επιτυχία κάθε μεγάλης προσπάθειας». Όλοι ήταν και αυτή τη φορά εκεί, με αγάπη για τη φύση και το νησί,μεράκι και διάθεση προσφοράς, συμμετέχοντας ενεργά, όπως και στις διάφορες δραστηριότητες, που
αναπτύχθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, για να συμβάλλουν στην προοπτική μίας βιώσιμης ανάπτυξης του αγαπημένου τους νησιού.Οι δραστηριότητες του διημέρου περιλάμβαναν επιλεγμένες σημειακές αναδασώσεις και καθαρισμούς ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου (στα Πιτσινιάνικα ανάμεσα στο Μυλοπόταμο και τα Μυρτίδια και σε δύο σημείαστο βουνό πάνω από το λιμάνι στο Διακόφτι). Παράλληλα αναπτύχθηκαν δράσεις ανακύκλωσης καισχετικής οικολογικής ενημέρωσης,με την καθοδήγηση των επιστημόνων ερευνητών της ΕΕΠΦ και του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,σχετικά με την συγκέντρωση ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο χώρο κομποστοποίησης, που έχει δημιουργηθεί μέσα στον προετοιμαζόμενο Βοτανικό Κήπο. Η συστηματοποίηση αυτής της ενέργειας μελλοντικά είναι κάτι που θα ωφελεί και τα νοικοκυριά, αλλά και την ανάπτυξη του Βοτανικού Κήπου.Παράλληλα συνεχίστηκε η συλλογή των κατάλληλων ενδημικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών γιαπου θα τοποθετηθούν στο Βοτανικό Κήπο Κυθήρων. 
Υποστηρικτές όλων αυτών των δράσεων ήταν η Εταιρεία SaintGobain με την ιδιαίτερη περιβαλλοντική της ευαισθησία και πολλοί εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του νησιού τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. 
Για περισσότερες πληροφορίες: Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέας ΔΣ , Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Τηλέφωνο: 210 3224944, 6932298933, Εmail: alexia.nikiforaki@gmail.com*Πρόγραμμα «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» (2017 και συνεχίζεται): Η ΕΕΠΦ μαζί με την Επιτρ οπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα εργάζονται για την αναγέννηση του νησιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017, με πλειάδα δράσεων που περιλαμβάνουν σημειακές δενδροφύτευσεις , έρευνα για την πρόληψη από πυρκαγιές, ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας. Από το 2019 η ΕΕΠΦ με δωρεά από Βαρδή Βαρδινογιάννη/ Motor Oil στην μνήμη Ανδρέα Έρσελμαν εργάζεται για την δημιουργία βοτανικού κήπου στην θέση «Περιβόλι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας», τη δημιουργία τράπεζας σπερμάτων φυτών της Κυθηραϊκής χλωρίδας, και την αποκατάσταση του κεδροδάσους.**Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας με αδιάλειπτη από το 1951 δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικός συντονιστής 5 διαχρονικών δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευση του FEE.Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford. 
Σήμερα η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται σε πέντε κύριους τομείς: 1. Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις, 2.Έργα και Προγράμματα Προστασίας της Φύσης, 3. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 4. Αειφορική Διαχείριση στον τομέα τ ου τουρισμού, 5.Ευαισθητοποίηση του Κοινο

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ:Κανένα πρόβλημα μεταδόσεως νοσήματος μέσῳ τῆς Θείας Κοινωνίας δέν ὑφίσταται.Κανονικά θα λειτουργούν οι Ενοριακοί Ναοί


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Ἐν Κυθήροις τῇ 11ῃ Μαρτίου 2020
          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Ἀνακοινοῦται ὅτι λόγῳ τῶν αὐστηρῶν προληπτικῶν μέτρων κατά τῆς ἐπιδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ ἡ προγραμματισθεῖσα συνάντησις Σχολῆς Γονέων διά τό Σάββατον (14-3-2020) καί τήν Κυριακή (15-3-2020) καί ὥραν 7μ.μ. τό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ καί στό Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτοῦ (ἀντιστοίχως) ἀναβάλλεται διά τόν προσεχῆ Μάϊο. Ἡ ἀκριβῆς ἡμερομηνία θά ἀνακοινωθῆ ἐγκαίρως.
Οἱ Ἐνοριακοί Ἱεροί Ναοί τῶν Κυθήρων καί τῶν Ἀντικυθήρων θά λειτουργοῦν κανονικά καί κανένα πρόβλημα μεταδόσεως νοσήματος μέσῳ τῆς Θείας Κοινωνίας δέν ὑφίσταται, διότι ἡ Θεία Μετάληψις παρέχει στους πιστούς τό «φάρμακον τῆς ἀθανασίας». «Σῶμα Χριστοῦ μεταλάβετε, πηγῆς ἀθανάτου γεύσασθε». «Αἷμα Χριστοῦ, Ποτήριον ζωῆς».
Μετ΄εὐχῶν καί ἀγάπης
Ὁ Μητροπολίτης
Ὁ Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων Σεραφείμ

Υπουργείο Υγείας: Προσοχή! Μην ταξιδεύετε εντός ή εκτός Ελλάδος αν είστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου!


Σύσταση σε όσους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να μην ταξιδεύουν εντός ή εκτός Ελλάδας απευθύνει το υπουργείο Υγείας!
Πρόκειται για: άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.
Σκοπός όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας είναι η προστασία τους για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 ή αλλιώς κορονοϊού.
Αναφέρεται ότι οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.
Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες.
newsit.gr

Ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με διαφήμιση σκευασμάτων για την προστασία από τον κοροναϊό



Ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με διαφήμιση σκευασμάτων για την προστασία από τον κοροναϊό
Τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι κυκλοφορούν και διαφημίζονται σκευάσματα, που ισχυρίζονται ότι η χρήση τους είναι από μόνη της αρκετή στο να αποτρέψει τον κοροναϊό ή άλλο ιό.
Εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εστιαστεί στις επίσημες οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα απολύμανσης, αυτή πρέπει να γίνεται με χρήση εγκεκριμένων προϊόντων, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους, με δεδομένο ότι υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα τόσο για την απολύμανση των χεριών, όσο και των χώρων. Η έγκριση του ΕΟΦ σημαίνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά καλούνται να συμβάλλουν στον περιορισμό όποιων παραπλανητικών διαφημίσεων. Η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα. Απαιτούνται σοβαροί και προσεκτικοί χειρισμοί στους οποίους τα ΜΜΕ αναμένεται να είναι σημαντικοί αρωγοί για την ορθή ενημέρωση των πολιτών.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ: https://www.eof.gr/c/document_library/get_file…

Βαριές καμπάνες σε όσους παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα


Με ποινικές κυρώσεις απειλούνται όσοι παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. 
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζητεί την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης κάθε φορά που διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας.
Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.
Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία.
«Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση» λέει χαρακτηριστικά στους εισαγγελείς.
Στο άρθρο 285 και στις ποινές που προβλέπει αυτό είχε αναφερθεί χθες το zougla.gr με εκτενές ρεπορτάζ.
Η εγκύκλιός του έχει ως εξής:
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.
Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση.
 .zougla.gr

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:Ζητούμενο, η ομοψυχία...εν τη ενώσει η ισχύς!!!


Ζητούμενο, η ομοψυχία...εν τη ενώσει η ισχύς!!!

Το 2020, έτος δίσεκτο για όσους δίνουν σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες, δεν μπήκε καλά, τόσο για την πατρίδα μας αλλά, και για την παγκόσμια κοινότητα.

Άφωνη η κοινή γνώμη, παρακολουθεί την εξάπλωση ενός νέου ιού, του κορωνοϊού ή covid19 όπως ονομάστηκε επιστημονικά.

Ήδη, οι νεκροί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 4.000 άτομα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να έχουν καταγραφεί στην Κίνα (από εκεί που ξεκίνησε η διασπορά και η γέννηση του ιού), η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

Η χώρα μας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από αυτή την εξέλιξη. Μέχρι αυτή στιγμή, ο ιός έχει προσβάλει 90 συμπολίτες μας.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ως τώρα, έχουν αντιδράσει αρκετά ικανοποιητικά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολίων και των φροντιστηρίων σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης της οικονομίας ώστε να συνδράμει το Κράτος και να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας ειδικά στις πληγείσες περιοχές.

Πέρα όμως από το πως διαχειρίζεται το ζήτημα η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι αρμόδιοι φορείς, είναι πολύ σημαντική και η συνεργασία των πολιτών, για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.


Ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και γινόμαστε η «ασπίδα» για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Με αυτά τα όπλα, εκτιμώ, ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός που κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Εδώ και αρκετές μέρες, οι εξελίξεις στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, έχουν ξεφύγει. Εγκλωβισμένος σε πολλά μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μεθοδευμένα και με μοχλό πίεσης χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, ασκεί πίεση τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες γωνιές του πλανήτη, συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ψάχνοντας δίοδο για την Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Όμως, αυτό γίνεται κατά παράβαση κάθε συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γείτονα χώρα.

Ως όφειλε, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα της και πολλαπλασίασε τα μέτρα προστασίας των συνόρων της, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης, πράττοντας το καθήκον της.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Αναστολή δραστηριοτήτων στον Δήμο Μονεμβασίας


Την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μονεμβασίας ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης, λόγω της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.
Ειδικότερα αναστέλλονται ως τις 24 Μαρτίου 2020:
- Όλες οι δραστηριότητες και οι αγωνιστικές στο κλειστό γυμναστήριο των Μολάων.
- Οι δραστηριότητες πάσης φύσεως που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού κτιρίου στα Παπαδιάνικα.
- Τα μαθήματα γυμναστικής στο χώρο του κτιρίου της Συκίκης Μολάων.
- Τα μαθήματα των Φιλαρμονικών του Δήμου.
- Η λειτουργία των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στους Μολάους και την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Βοιών.
- Οι ξεναγήσεις στο Σπήλαιο της Καστανέας, στο Απολιθωμένο Δάσος, στο Λαογραφικό Μουσείο Ρειχέας και στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης.
Όσον αφορά στη λειτουργία των δημοτικών σταδίων (ποδοσφαίρου), οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί και η λειτουργία των ΚΑΠΗ από τις 9/3 ως τις 5/4/20.