Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε. 21/03/2019 !!!


Triton Ferries - Ionis _ Δρομολόγια από 01/04/2019 έως 15/09/2019


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 21/03/2019


Δελτίο Τύπου - 21/03/2019
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, το μεσημέρι της Τετάρτης 20/3 στην 10η συνεδρίασή του για το έτος 2019, υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη.
Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα την (προ ημερησίας διάταξης) εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την διάνοιξη της οδού πρόσβασης προς τον ιστορικό Φάρο της Απολυτάρας στα Αντικύθηρα. Το έργο θα εκτελεστεί από τη Μονάδα Μελετών – Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 106.018,37€, εκ των οποίων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καλύψει περισσότερο από το 70%. Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Προβλέπεται η διαπλάτυνση του υπάρχοντος μονοπατιού προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βατός χωματόδρομος και δεν θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα της περιοχής ο οποίος διαφυλάσσεται απόλυτα καθώς η επέμβαση είναι ήπιου χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών από την τοπική κοινωνία καθώς χωρίς την διάνοιξη της οδού, το ιστορικό αυτό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων, υλικών και μέσων συντήρησης. Η οδός θα συμβάλει και στην πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της προγραμματίζεται η γενική συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου με τη συνεργασία Δήμου και Πολεμικού Ναυτικού (Υπηρεσία Φάρων).

Επιπλέον το ΔΣ αποδέχθηκε τη μελέτη για την κατασκευή της νέας δεξαμενής ύδρευσης στην Πλατειά Άμμο δαπάνης 62.000,00€ καθώς και τη μελέτη για την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Χαλκό, την ολοκλήρωση του δρόμου της Φυρής Άμμου και την ασφαλτόστρωση με νέο τάπητα της κεντρικής οδού στο τμήμα Φατσάδικα – Λιβάδι, προϋπολογισμού 300.000,00€ που καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα 2 αυτά έργα δημοπρατούνται άμεσα.
Το ΔΣ παραχώρησε τη χρήση δημοτικού ακινήτου στα Καστρισιάνικα στο σωματείο «ΜΕΛΙΣΣΑ», ενέκρινε τους προϋπολογισμούς του Λιμενικού Ταμείου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας και επέλεξε το χώρο πραγματοποίησης της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο 2014-2019, που θα γίνει στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων μέχρι τις 26 Απριλίου.
Τέλος, ενέκρινε την Τριμερή Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Κυθήρων για τη συντήρηση και ανάδειξη του Αστικού Σχολείου Ποταμού, που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα CLLD/LEADER και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.









ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Λαθροϋλοτομία στην περιοχή Σύλακα Ποταμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για παράνομη λαθροϋλοτομία στην περιοχή Σύλακα Ποταμού.
την Δευτέρα που πήγα για να δω τις ελιές που έχω εκεί είδα . 5 η 6 βελανιδιές κομμένες . ( σχετικές φώτο). Αντί η διεύθυνση δασών πειραια να βγάζει οδηγίες για απαγόρευση κοπής κάθε λογής ξύλου η απαγόρευση καθαρισμού κτημάτων από σκίνα ας  ενεργοποιήσει τον παρόντα εδώ στο νησί δασοφύλακα, 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας 

Βαγγέλης Σμαρδένκας 
Αρωνιάδικα- Μαστοριάνικα..  







"Εστεφανώθη εις την οικίαν.."


"Εστεφανώθη εις την οικίαν.."
Παλαιότερα, το μυστήριο του γάμου για τη μικρή κοινωνία των Κυθήρων ήταν σπουδαίο γεγονός και δεν γινόταν πάντοτε στο ναό και ούτε βέβαια σε ειδικά διαμορφωμένο κτήμα με κόκκινα χαλιά και φαντασμαγορικούς στολισμούς. Πολλές φορές, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, γινόταν στη φιλική ατμόσφαιρα και το οικείο περιβάλλον του σπιτιού της νύφης με τους ιερείς, τους συγγενείς και τους φίλους των μελλονύμφων.
Στα ενοριακά βιβλία του ιστορικού ναού του Παντοκράτορα του Φρουρίου, που εξέδωσε και επιμελήθηκε η Φιλόλογος-Ιστορικός Ελένη Χάρου-Κορωναίου το 2006, στη σημείωση του ιερέα για το γάμο του "... Εμμανουήλ Μόρμορη...μετά της ευγενεστάτης κυρίας Ελισάβετ, θυγατρός...του Εμμανουήλ Κασιμάτι..." διαβάζουμε : "Επλιροθη το αυτό μιστίριον εις την εικίαν του αφεντη ευγενεστάτου Εμμανουήλ Κασιμάτη εις τον Βούργον".
Στη φωτο βλέπουμε γάμο σε σπίτι στο Λειβάδι των Κυθήρων την εποχή του μεσοπολέμου (1929). Πρόκειται για το γάμο του Γρηγορίου Κασιμάτη, ευεργέτη του Γηροκομείου μας, με την Κατίνα Χάρου, κόρη του εργοστασιάρχη Γαβριήλ Χάρου. Διακρίνεται ο από Κυθήρων και Λαρίσης Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δωρόθεος Κοτταράς ο οποίος, προφανώς, ετέλεσε το μυστήριο.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ Δ/Τ


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Οι δημοτικές παιδικές χαρές των Κυθήρων αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται, πιστοποιούνται.
Παραλάβαμε ακατάλληλες (έως επικίνδυνες) παιδικές χαρές και σήμερα παραδίδουμε 5 αναβαθμισμένες και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε επιπλέον 7 χάρη στη χρηματοδότηση των 204.000€ του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Η παιδική χαρά των Κοντολιανίκων έχει ολοκληρωθεί από πέρσι και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι παιδικές χαρές Αγίας Πελαγίας, Αβλέμωνα, Χώρας και Ποταμού. Παράλληλα είναι προς δημοπράτηση οι παιδικές χαρές Καλάμου, Λειβαδίου, Κεραμωτού, Καραβά, Διακοφτίου, Λογοθετιανίκων και Φριλιγκιανίκων.
Η Δημοτική Αρχή προχωράει με πραγματικό έργο ουσίας, κωφεύοντας σε ανεφάρμοστες θεωρητικολογίες και προεκλογικές φαμφάρες που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στους πολίτες.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!













ΛΑΚΩΝΙΑ.Ναρκωτικά,μια εικόνα και παράνομα όπλα σε σπίτια στην Άρνα Δ. Σπάρτης και το Γύθειο


Ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη), λαθραίο καπνό, μια εικόνα και παράνομα όπλα εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, μετά από έφοδο σε σπίτια στην Άρνα Δ. Σπάρτης και το Γύθειο, το πρωί της Τετάρτης (20/3).
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες (τρείς άνδρες ηλικίας 53, 59 και 62 ετών και μία γυναίκα 54 ετών). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», ο 62χρονος και η 54χρονη διέμεναν σε οικία στην περιοχή της Άρνας, ενώ και ο 53χρονος ήταν κάτοικος της ίδιας περιοχής. Αντίθετα, ο τέταρτος συλληφθείς (59χρονος) φέρεται να ζούσε στο Γύθειο.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα των παραβάσεων των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τον Τελωνειακό Κώδικα και για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης (20/3), όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, που είχαν συλλέξει πληροφορίες και στοιχεία, έκαναν ελέγχους στα ύποπτα σπίτια σε Άρνα και σε Γύθειο, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν:
- ποσότητες κοκαΐνης συνολικού βάρους 254,3 γραμμαρίων
- ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 518,93 γραμμαρίων
- 70 δενδρύλλια κάνναβης
- ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, τύπου σοκολάτα, συνολικού βάρους 5 γραμμαρίων
- μικροποσότητα ηρωίνης
- πιστόλι και έξι φυσίγγια
- 6 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν παράνομα
- 11 συσκευασίες τυποποιημένου λαθραίου καπνού συνολικού βάρους 550 γραμμαρίων
- ξύλινη εικόνα, η οποία τοποθετείται χρονολογικά στον 19ο αιώνα
- το χρηματικό ποσό των 455 ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
- 3 κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων
- καλλιεργητικό εξοπλισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», ο 62χρονος και η 54χρονη είχαν δημιουργήσει υδροπονική καλλιέργεια (70 δενδρυλλίων) κάνναβης στο υπόγειο του σπιτιού στην Άρνα.
Εξάλλου, η ξύλινη εικόνα που βρέθηκε, αφού επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο κρίθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία.
Οι συσκευασίες λαθραίου καπνού, θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.
ΠΗΓΗ Γύθειο




Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε στις 16 Μαρτίου 2019, ημέρα Σάββατο, στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε στις 16 Μαρτίου 2019, ημέρα Σάββατο, στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα».
Το αφιέρωμα περιελάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου, που αναφερόταν στα ιστορικά γεγονότα από την εποχή της Ενετοκρατίας μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με το ελληνικό κράτος. Το κείμενο απέδωσαν με γλαφυρότητα και σθένος, εκπρόσωποι από τα νησιά μας. Περιγράφηκαν η έκρηξη της ελευθεροτυπίας στα νησιά, η δράση των πρωτεργατών του ριζοσπαστικού κινήματος, ενορχηστρωμένου με τα κοινωνικά, απελευθερωτικά και ενωτικά κινήματα της Ευρώπης, οι εξεγέρσεις του Σταυρού και της Σκάλας στην Κεφαλονιά και εν τέλει η δράση των Ριζοσπαστών βουλευτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, που οδήγησε την Αγγλία στην διπλωματική λύση της Ένωσης με την Ελλάδα. Παράλληλα, σε οθόνη, προβαλλόταν σπάνιο οπτικό υλικό, ιστορικές διαφάνειες από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, από έντυπα και εφημερίδες εποχής.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν συγκινητικά οι φωνές από τρεις χορωδίες. Η Αγία Μαύρα των Λευκαδίων, Η Εύγερος των Κεφαλλονιτών και η Φαιάκων Ωδή των Κερκυραίων, τραγούδησαν αντίστοιχα τα: Κάτω στον Αϊ-Γιώργη, Σ’ ένα παπόρο μέσα και τα Φυλακίσια δίστιχα (τραγούδια της φυλακής). Ανατριχιαστική ήταν η ερμηνεία οκτώ Φαιάκων ανδρών στα «Φυλακίσια δίστιχα». Και οι τρεις χορωδίες μαζί τραγούδησαν τον Ύμνο των Ριζοσπαστών. Διηύθυναν χαρισματικά οι: Θεοδώρα Μουρμούρη, Χριστίνα Ρόκκου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος.
Στα έδρανα της Παλαιάς Βουλής οι σύγχρονοι Επτανήσιοι, μέσα σε απόλυτη ησυχία και συγκίνηση, παρακολούθησαν την εκδήλωση και, στο τέλος, ξέσπασαν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.
Ας σημειώσουμε ότι είναι πρώτη φορά που γίνεται αφιέρωμα για την τόσο σημαντική προσφορά των Επτανησίων στον πολιτικό πολιτισμό τους, πέρα από τον μουσικό και τον λογοτεχνικό τους.
Τα εξαιρετικά κείμενα, η δραματοποιημένη παρουσίαση αυτών, καθώς και η συγκέντρωση και προβολή του σπάνιου οπτικού υλικού ανήκουν στην κ. Αγάθη Μαρκάτη, Πανεπιστημιακό.
Σημαίνουσες προσωπικότητες παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπως ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτές, τ. Υπουργοί κ.α . Επίσης, στην εκδήλωση παρών ήταν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την Επτανησιακή Συνομοσπονδία και όλους τους συντελεστές για την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα και θερμά, ευχαριστούμε την κ. Αγάθη Μαρκάτη για το, όλο, εγχείρημα και την άψογη συνεργασία με την Επτανησιακή Συνομοσπονδία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΜΙΟΥ – ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ              ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ - ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ















ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ.Απάντηση στο ΜΚΕ Ερωτήσεις / 4848 - Καταστροφές στην αγροτική παραγωγή απο την έντονη χαλαζόπτωση





Λόγω Τιμής: Θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα σε Αθήνα και Κύθηρα


Η σειρά «Λόγω Τιμής» θα μας ταξιδέψει.
Την Πέμπτη ξεκινούν τα γυρίσματα του νέου πολυαναμενόμενου κύκλου της σειράς, ο οποίος θα μεταδοθεί μέσα από την συχνότητα του ΣΚΑΙ. Οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει και οι ηθοποιοί κάνουν την ανάγνωση των κειμένων, ενώ στο καστ έχει προστεθεί η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Φημες ήθελαν και την προσθήκη της Ευγενίας Δημητροπούλου, η οποία ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει».
Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Κύθηρα, ενώ ο πρόγραμματισμός θέλει τον πρώτο κύκλο της σειράς να αποτελείται από 12 επεισόδια και να προβάλλεται μία φορά την εβδομάδα.
Όσον αφορά στην πλοκή, εστιάζουν στην πραγματικότητα του σήμε­ρα και σε ζητήματα που απασχο­λούν όλους μας, όπως είναι τα κοι­νωνικά, τα οικονομικά, η ανεργία, θα δούμε κάποιους ήρωες να έχουν δημιουργήσει οικογένεια, κάποιους άλλους να είναι επη­ρεασμένοι από την κρίση… Κε­ντρικός, όμως, άξονας της σει­ράς παραμένει η φιλία!
Πηγή: www.gossip-tv.gr