Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Αττικής με κωδικό 5010882 το έργο με τίτλο "Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι Κυθήρων". Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας έργο πολιτιστικού χαρακτήρα που αναμενόταν επί σειρά ετών. Το έργο ωρίμασε χάρη στη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και της Ιεράς Μητρόπολης Κυθήρων, ενώ υπήρξαν επιστολογραφία και επαφές του Δημάρχου με την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
O Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στον οικισμό Λιβάδι της νήσου Κυθήρων και ανήκει στον τύπο των μεταβατικών σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών. Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στον 10-11ο αι. και έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 58/Α΄/11-3-1925).
Από το έτος 2006, μετά από σεισμική δόνηση ο ναός δεν είναι επισκέψιμος και φέρει υποστυλώσεις στο εσωτερικό του.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το μνημείο - ένα από τα σημαντικότερα των Κυθήρων - θα είναι επισκέψιμο στο κοινό.
Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι 445.000€.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ.Κατσίγαρος: Τοξικό απόβλητο ή πόρος;

Ο κατσίγαρος είναι το βασικό υποπροϊόν που εξάγεται από τα ελαιοτριβεία, αλλά που για πολλά χρόνια θεωρείτο «τοξικό» και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Κι αυτό γιατί ο κατσίγαρος περιέχει ουσίες, τις πολυφαινόλες, που όταν πέφτουν στο νερό δεσμεύουν οξυγόνο και το στερούν από τους ζωντανούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, είναι απαγορευμένη η απευθείας διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείου στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείων στους φυσικούς αποδέκτες.
Εντούτοις, σήμερα, ο κατσίγαρος δε θα πρέπει να θεωρείται πλέον τοξικό απόβλητο αλλά πολύτιμος «πόρος», πλούσιος σε κάλιο, άζωτο, φωσφόρο, οργανική ουσία αλλά και νερό.
Με το νομοθετικό πλαίσιο του Δεκεμβρίου του 2016 και την τροποποίησή του τον Δεκέμβριο του 2017, τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (ο κατσίγαρος δηλαδή), μπορούν πλέον να αξιοποιούνται για την υδρολίπανση ελαιώνων, όπως γίνεται και σε άλλες ελαιοπαραγωγές ευρωπαϊκές χώρες. Η χρήση δε αυτή έχει ήδη μελετηθεί διεξοδικά σε ερευνητικό επίπεδο και στη χώρα μας.
Με τη δυνατότατα αξιοποίησής του για τη λίπανση του ελαιώνα, εξοικονομούνται χρήματα για τον παραγωγό και δίνεται διέξοδος στο πρόβλημα διάθεσης του κατσίγαρου που αντιμετώπιζαν τα ελαιουργεία. Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να κερδίσουν από την υδρολίπανση χρήματα που θα έδιναν για λιπάσματα.
Στη χώρα μας λειτουργούν χιλιάδες μονάδες μικρής και μεσαίας δυναμικότητας για την επεξεργασία του καρπού της ελιάς λόγω της πολύ μεγάλης επέκτασης της καλλιέργειας της ελιάς. Αυτές οι μονάδες έχουν δυο σημαντικά εργαλεία για την υλοποίηση της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων κι όχι μόνον:
• Τις δράσεις 4.2.1 και 4.2.2 του υπομέτρου 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», αλλά και μέσω των προγραμμάτων Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέσω αυτών μπορούν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό της μονάδας τους (αντικατάσταση ή/και συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είναι η επέκταση δυναμικότητας ενεργών και ανενεργών μονάδων), αλλά και σε αγορά καινούργιων οχημάτων, όπως βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη.
• Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της δράσης «Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας» συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει σύντομα την ευκαιρία να δημιουργηθεί κεντρική μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων σε επίπεδο δήμου, νομού ή περιφέρειας.
Ένα υποπροϊόν λοιπόν που μέχρι πρότινος θεωρείτο τοξικό γίνεται πολλαπλά ευεργετικό, αλλάζοντας χρήση με μικρό κόστος για τα ελαιοτριβεία και σχετικά απλή, τεχνικά, επένδυση.
Η νέα διαχειριστική αλλά και αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στο παράδειγμα του κατσίγαρου, παράλληλα με τα κατάλληλα εργαλεία, είναι για τη χώρα μας ένα πρωτοπόρο παράδειγμα της πολλά υποσχόμενης «κυκλικής οικονομίας», που μάλιστα έρχεται από τον αγροτικό χώρο.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου ως προς την αγροτική ανάπτυξη.
http://laconialive.gr/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ((Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ)) ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ .ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΛΑΚΩΝΙΑ.ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ!

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, μία περίπτωση κλοπής σε όχημα ημεδαπού, που είχε γίνει την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, στη Σκάλα Λακωνίας.
Για την υπόθεση αυτή, κατηγορούνται δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 22 και 34 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για κλοπή.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΣΕΜΠΡΕΒΙΒΑ ((Η ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΑ ΖΕΙ)) ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Η Δήμητρα Τάκη, αγαπητή συνάδελφος που υπηρέτησε στα Κύθηρα επί σειρά ετών, επιστρέφει με τους μαθητές της από την Αργυρούπολη, με μια θεατρική παράσταση με άρωμα Κυθήρων, αυτό το Σάββατο 12 Μαΐου στις 8 και μισή το απόγευμα, στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο.
Γενικό Λύκειο Κυθήρων

Σ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ.Το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) σε αυτό και οι Πολιτικές Συνοχής

Σ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) σε αυτό και οι Πολιτικές Συνοχής, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της Συνέλευσης των ΕΟΕΣ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, με κεντρικό ομιλητή τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και εκπροσώπων των ΕΟΕΣ από όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την αξία της Ευρωπαϊκής Έν
ωσης για τον πολίτη, θύμισε την κατακερματισμένη Ευρώπη των δύο παγκοσμίων πολέμων και τόνισε την ανάγκη για προσπάθεια όλων να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά με αυτό τον τρόπο η ιστορία. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, ως καινοτόμα εργαλεία οργάνωσης και συνεργασίας θεσμικών φορέων από πολλές χώρες για την επίτευξη κοινών στόχων.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης, ομιλητές ήταν οι Ευρωβουλευτές, κα Ελίζα Βοζεμπεργκ και κα Εύα Καϊλή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος και ο Γάλλος πρώην Υπουργός και Δήμαρχος της Δουνκέρκης κ. Michel Delebarre. Επίσης από το Στρασβούργο, μέσω βιντεομηνύματος, τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο 1ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER και Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος ανέλυσε τα αίτια της υπαρξιακής κρίσης που περνά η ΕΕ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής Συνοχής.
Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις επιλεγμένων Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και των εδρευόντων στην Ελλάδα, με συντονιστές τον κ. Pavel Branda και τον κ. Δημήτρη Αργιανά Πρόεδρο του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, ο οποίος τόνισε ότι οι ΕΟΕΣ αναδεικνύονται σε βασικούς συντελεστές στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Χαιρετισμό στην ημερίδα εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής COTER κ. Petr Osvald και εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Αργιανάς.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι Ελληνικοί ΕΟΕΣ «Αμφικτυονία» και «Εύξεινη Πόλη» και τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) αποτελούν ένα νέο Ευρωπαϊκό θεσμό που αρχικά δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία. Σήμερα οι ΕΟΕΣ έχουν μετεξελιχθεί σε διακρατικούς Συνδέσμους σκοπού, κυρίως Δήμων και Περιφερειών, αλλά και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων θεσμικών φορέων. Ως μέλη τους οι μέχρι τώρα 72 συνολικά ΕΟΕΣ έχουν 80 Περιφέρειες και περίπου 500 Δήμους, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια κατοίκους. Αποστολή τους είναι η θεσμική συνεργασία Δήμων, Περιφερειών, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων από διαφορετικά κράτη, ακόμη και εκτός της ΕΕ, για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος των πολιτών τους.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ για την αποφυγή πρόκλησης δασικών πυρκαγιών

Δεδομένου ότι οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα προκαλούνται πολλές φορές από αμέλεια και/ή υποεκτίμηση του κινδύνου, οι δραστηριότητες και καθημερινές πρακτικές στα πλαίσια των δασικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και σε πλήρη συμμόρφωση με τους σχετικούς κανονισμούς, κυρίως όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται υψηλός. 
Όσον αφορά την δραστηριότητα της μελισσοκομίας, το άρθρο 9 της αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000), προβλέπει τα εξής:
“Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :
α.- Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
β.- Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.
γ.- Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).
δ.- Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).
Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.”
Επιπροσθέτως, το άρθρο 12 της ίδιας Πυροσβεστικής Διάταξης όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554), προβλέπει ότι
«Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.»

Πολιτική Προστασία

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ"


Εκδόθηκε ο έπαινος για την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης». Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που το σχολείο συμμετέχει στην δράση αυτή.