Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων.Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε μεγάλη προσέλευση μαθητριών, όχι μόνο από το νησί μας αλλά και τη γειτονική Λακωνία.

Μαθήτριες της Σχολής συνοδεύουν την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας στο Λειβάδι την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων.
Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων άρχισε να λειτουργεί το 1945 σε ενοικιαζόμενο κτήριο στο χωριό Καρβουνάδες. Μεταφέρθηκε το 1959 στο Μυλοπόταμο και πάλι σε ενοικιαζόμενο κτήριο. Το 1971, τελικά, στεγάστηκε σε διώροφο οίκημα που κτίστηκε με δαπάνες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και με τη φροντίδα και επιστασία του εκπροσώπου του Γεωργίου Κόκσμαν και της συζύγου του Άννας.Το οικόπεδο ήταν δωρεά του Βασιλείου Μαλάνου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Μητροπολίτη Κυθήρων Μελετίου Γαλανοπούλου, ο οποίος και διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Σχολής από το 1957 μέχρι το 1969. Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε μεγάλη προσέλευση μαθητριών, όχι μόνο από το νησί μας αλλά και τη γειτονική Λακωνία.
Η Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1981, οπότε έπαυσε η λειτουργία της λόγω της καθιέρωσης της εννεαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της αναδιοργάνωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.Τα τελευταία χρόνια, ένα μέρος του κτηρίου χρησιμοποιήθηκε από την Πυροσβεστική ενώ μετά την μεταστέγασή της το κτήριο εγκαταλείφθηκε και πλέον σιγά-σιγά καταρρέει. Ας ευχηθούμε το κτήριο να αξιοποιηθεί και πάλι, για να δώσει ζωή στο πανέμορφο και άλλοτε πολυάνθρωπο Μυλοπόταμο αλλά και σε όλο το νησί.
Γιώργος Λουράντος

Η τελετή θεμελίωσης του κτηρίου της Σχολής στο Μυλοπόταμο από τον αείμνηστο ιερέα π. Εμμανουήλ Ζερβό.

ΛΑΚΩΝΙΑ.3ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ευρώτα ! (ΦΩΤΟ)

3ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ευρώτα !
Την Κυριακή 10 Ιουνίου η Χορωδία της Ενορίας Αγίας Τριάδος Νεάπολης ,υπό την διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Φανής Φερδιανάκη και την αμέριστη υποστήριξη του εφημέριου της Αγίας Τριάδος Πατέρα Παναγιώτη Αρώνη, συμμετείχε στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ευρώτα. 
Η Χορωδία της Αγίας Τριάδος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ Χορωδιών με 35 χορωδούς ,με τα παιδιά από την Φιλαρμονική στα μουσικά όργανα ,στην κιθάρα τον κύριο Δημήτρη Βλαχάκη και στο πιάνο την κυρία Σοφία Δουμάνη.
Αν και μετρά μόλις ένα έτος από την δημιουργία της απέσπασε το θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους και ειλικρινείς επαίνους από τις υπόλοιπες Χορωδίες,που σαν νεοσύστατη Χορωδία,είμαστε μια μικρή έκπληξη.Η εμπειρία μας , μοναδική! Απολαύσαμε και εμείς τις πραγματικά υπέροχες φωνές και τραγούδια και ήταν μεγάλη μας τιμή που σταθήκαμε δίπλα σε χορωδίες που έχουν γράψει ιστορία ,όχι μόνο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο ,αλλά και με διεθνείς συμμετοχές και βραβεύσεις!
Η παρουσίαση , φιλοξενία και η οργάνωση από τον Δήμο Ευρώτα και τον Σύλλογο "Νέοι Ορίζοντες" ήταν καθ¨όλα άψογη και τους αξίζουν πολλάσυγχαρητήρια.
Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παπαδιανίκων-Πλύτρας "Η Αρχαία Κυπαρισσία" που τα μέλη του ταξίδεψαν,για να παρακολουθήσουν και να μας συμπαρασταθούν στο Φεστιβάλ.
Οι χορωδίες που συμμετείχαν ήταν :
Χορωδία Κοντοκαλίου Κέρκυρας
Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου
Χορωδία"ΛΙΟΠΕΤΡΑ"
Χορωδία Δημοτικού Οργανισμού Θήβας
Χορωδία Σ.Γ.Κ.5ο Δ.Σ. Χαλανδρίου
Φίλοι της Μουσικής "Η ΤΑΥΓΕΤΗ"
Χορωδία Μονεμβασιάς
Δημοτική Χορωδία Κερατέας
Χορωδία "ΑΡΜΟΝΙΑ" Καλαμάτας
Χορωδία Αγίας Τριάδος Νεαπόλεως
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών του Δήμου Ευρώτα και της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας.

 Δεσποινα Βαγγελόγλου


















"ΙΟΝΙΣ"ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12/06.ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ.Στην 22η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στο Γύθειο:



Στην 22η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στο Γύθειο:
"Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Κώστα του Καστρή. Εκείνη η μοιραία μέρα του Αυγούστου του 2011 μάς έχει σημαδέψει όλους. Και εγώ έχω και προσωπικούς λόγους γι΄ αυτό! Ας είναι Αιωνία η μνήμη του.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην πυροπροστασία της χώρας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή:

· Κατά αρχάς με την ορθολογικοποίηση του προϋπολογισμού και τον έλεγχο της σπάταλης, δεν παρατηρούνται πλέον σκανδαλώδη φαινόμενα, όπως αυτό των μισθώσεων αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο, και για την περίοδο δηλαδή που δεν είχαμε φωτιές στην επικράτεια! Επίσης, ολοκληρώνεται η εξόφληση των προμηθευτών του 2016, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας (στολές, αρβύλες, κλπ).
· Με τον εκσυγχρονισμό των εναέριων μέσων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ασφάλεια των πιλότων. Φέτος το καλοκαίρι, θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα από πέρσυ. Πιο συγκεκριμένα:
Για φέτος, έχουν εξασφαλιστεί 9 μισθωμένα εναέρια μέσα μεσαίου τύπου, αντί για 7 που ήταν πέρσυ, και 4 βαρέος τύπου έναντι τριών πέρσυ.
Από φέτος θα χρησιμοποιηθούν επίσης τρία ιδιόκτητα ελικόπτερα τύπου Β-Κ και με χρήση κάδου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο για επιτήρηση και εναέριο συντονισμό δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον ενισχύονται από φέτος, με ένα ακόμη τεμάχιο, οι κάδοι για τα Σινούκ.
Τέλος, στη μάχη της δασοπυρόσβεσης θα πέσουν και φέτος το καλοκαίρι τα δύο super puma που υπάρχουν στη διάθεση του Π.Σ.
· Μονιμοποιήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.183 πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούσαν ως πενταετούς θητείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσονται πλέον στο μόνιμο προσωπικό.
· Επίσης, με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο, ανανεώνεται η θητεία 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για δύο έτη και με εξάμηνες συμβάσεις -αντί των πεντάμηνων οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι αξιωματικοί,
Εσείς έχετε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πρώτη φροντίδα σας θα πρέπει να είναι η προστασία της ζωής και της σωματικής σας ακεραιότητας. Της δικής σας, των συναδέλφων σας, καθώς και των πολιτών που σάς έχουν ανάγκη. Έπονται οι περιουσίες και το περιβάλλον, γιατί όλα αυτά ξαναγίνονται. Η ανθρώπινη ζωή όμως όχι!
Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ποτέ ξανά!
Καλή αντιπυρική περίοδο"
Σταύρος Αραχωβίτης

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 10:30 πμ - 14:00 μμ.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΤΑΜΟΥ(ΦΩΤΟ)


Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 εορτή του Αγίου Λουκά Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας (1877-1961) Τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Ποταμού στον ομώνυμο οικισμό.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Πέτρος Μαριάτος Ιατρός.
Παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι των γύρω χωριών,και ακουλούθησαν στον προαύλιο χώρο κεράσματα με γλυκά,καφέδες, και άλλα εδέσματα που προσέφερε στους παρευρισκομένους η εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού. 
ADELIN 107,3 FM





















Η μελέτη για τις 4 παιδικές χαρές (Χώρας, Ποταμού, Αβλέμωνα και Αγίας Πελαγίας) ήρθε! Ο προϋπολογισμός είναι 74.000€



Η μελέτη για τις 4 παιδικές χαρές (Χώρας, Ποταμού, Αβλέμωνα και Αγίας Πελαγίας) ήρθε! Ο προϋπολογισμός είναι 74.000€ και καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου. Δημοπρατούνται μέσα στο επόμενο δίμηνο!
Αναμένουμε τη μελέτη και για επιπλέον 7 παιδικές χαρές με τη χρηματοδότηση 204.000€ από το Πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ"!
Ένα χρόνιο πρόβλημα λύνεται!
Stratos Charchalakis

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ενημερώνουν για τους κινδύνους της μονάδας για τα απορρίμματα στη Σκάλα

Το συντονιστικό όργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Οιχαλίας-νομού Μεσσηνίας και  Παλαιοχούνης, Ασέας και Κερασταριίου Αρκαδίας οργανώνουν συνέντευξη Τύπου- συζήτηση με θέμα «Ενημέρωση-συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου - Οι κίνδυνοι στην εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή Σκάλας Λακωνίας».
Η συνέντευξη θα δοθεί την Πέμπτη 14/6 και ώρα 7:30΄ μμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας Λακωνίας.
http://www.lakonikos.gr/

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ''Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή'' 14 Ιουνίου -Ζάππειο Μέγαρο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ
''Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή''
14 Ιουνίου -Ζάππειο Μέγαρο
Ανοιχτό για το κοινό
16:30-21:00 (Ομιλίες Παγκοσμίου Εμβέλειας Εκπροσώπων, Βραβεύσεις, Εικαστικές Εκθέσεις, Συναυλία)