Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Αλ. Τσίπρας: Έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος

 


Ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει:

«Με βαθύτατη ανησυχία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από δολοφονικές επιθέσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του, αποτελεί το τελευταίο δραματικό επεισόδιο σ’ αυτό το αιματηρό σίριαλ.

Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται. Και το κλίμα ανασφάλειας αγκαλιάζει τον κόσμο της ενημέρωσης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτοί που είχαν κάνει σημαία τους την τάξη και την ασφάλεια, έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών.

Αστυνομική αυθαιρεσία και βία στους πολίτες, προνόμια φύλαξης σε ημέτερους παράγοντες της σόου μπιζ και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους, συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα.

Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Χρυσοχοΐδης έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάντια που ρίχνει βαριά τη σκιά της στη δημόσια ζωή. Και έχουν υποχρέωση να τις αναλάβουν εδώ και τώρα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες, ανεξάρτητα από που προέρχονται και πόσους υψηλά ιστάμενους αγγίζουν.

Η Ελλάδα θέλουμε να είναι μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό κράτος δικαίου και όχι μια χώρα υπανάπτυκτη, όπου κυβερνά ο νόμος των όπλων και της νύχτας.

Η κοινωνία απαιτεί το αυτονόητο: Άπλετο φως, για να νικήσουμε το σκοτάδι που μας πολιορκεί».

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους δασικούς χάρτες

Για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ενημέρωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας πολιτικούς και εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων στο νησί της Ρόδου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ. 

Ο κ. Γιώργος Αμυράς συναντήθηκε διαδοχικά με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ροδίων κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά, και τον πρόεδρο ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας τόνισε “Το δόγμα αλλάζει. Το κράτος και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα,  ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας. Η  κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη μεριμνά για την οριστική λύση στα προβλήματα των δασικών χαρτών. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή για τα Δωδεκάνησα, που έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και στηρίζουν την οικονομία τους στην τουριστική ανάπτυξη».

Ο διάλογος ήταν άκρως εποικοδομητικός και υπήρξε η ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα των δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα, αλλά και να παρουσιαστούν οι λύσεις.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε: «Η δικαίωσή μας για τους δασικούς χάρτες έρχεται διότι επιτέλους έχουμε υπεύθυνους συνομιλητές»

Η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατ. στρέμματα, από τα οποία το 65,1% χαρακτηρίζονται δασικά. Οι Δασωμένοι Αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.

Η ομάδα εργασίας του υπουργείου πάντοτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, τεχνικά επιμελητήρια και δικηγόρους βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της νομοθετικής ρύθμισης σε απόλυτη αρμονία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Ανακοινώθηκε ήδη παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μειώθηκε κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα ρυθμίσουν οριστικά όλα τα ακανθώδη ζητήματα:

·         Για τα πρόδηλα σφάλματα το βάρος μετατοπίζεται από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση.

·         Αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών εκτάσεων με  φρύγανα και ασπαλάθους.

·         Επίλυση για το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα - Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο, Χίο.

ΠΗΓΗ energypress.gr

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Οι δάσκαλοι στα Κύθηρα το 1854

Κατά το 1854 μεσούντος του 19ου αι. με το καθεστώς της Αγγλικής Προστασίας στα Επτάνησα, στα Κύθηρα λειτουργούσαν 10 σχολεία και στα Αντικύθηρα 1. Από αυτά τα 9 ήταν στοιχειώδους εκπαίδευσης για τα αγόρια, τα λεγόμενα Αλληλοδιδακτικά, 1 ήταν για τα κορίτσια και 1 ήταν το λεγόμενο Δευτερεύον Σχολείο, δηλ. η δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, αυτό που μετά την Ένωση λέγαμε Σχολαρχείο, ή Ελληνικό Σχολείο.

Οι δάσκαλοι που υπηρετούσαν στα Κύθηρα το 1854 ήσαν ντόπιοι με εξαίρεση τον Ιωάννη Οικονομίδη από τη Χίο και τον Ιωάννη Καραβία από την Ιθάκη.

Ιωάννης Οικονομίδης Δ/ντής Δευτερεύοντος Σχολείου

Κύριλλος Κεντρωτής, Διδάσκαλος Μαθηματικών και Θεολογίας

Κυριακός Στάθης » Αγγλικών και Καλλιγραφίας

Ιωάννης Καραβίας, Δ/ντής Κεντρικής Αλληλοδιδακτικής Σχολής

Ιωάννης Καλλονάς, Γενικός Ερμηνευτής

Αγγέλικα Στάη, Διδάκτρια Κορασίων

Πέτρος Μαρσέλος, Διδάσκαλος Ποταμού

Παναγιώτης Μαλάνος, Βοηθός Ποταμού

Παπα Παναγιώτης Κασιμάτης, Διδάσκαλος Μηλαπιδέας

Λαυρέντιος Κασιμάτης » Μηλαπιδέας

Παπα Εμμανουήλ Τζάννες » Φρατσίων

Βασίλειος Λογοθέτης » Μυλοποτάμου

Θεόδωρος Αρώνης » Καστρίσου

Εμμανουήλ Λεονταράκης » Μητάτων

Παπα Πολύκαρπος Κορωναίος » Καραβά

Ηλίας Αλεβιζάκης » Αιγιαλείας

Διονύσιος Καλλίγερος, Κλητήρ Δευτερεύοντος Σχολείου

Ιάκωβος Καλλίγερος, Κλητήρ Κεντρικής Σχολής

Ο πλέον καλά αμειβόμενος ήταν ο Ιωάννης Οικονομίδης, Δ/ντης του Δευτερεύοντος Σχολείου, με 6 λίρες και 5 σελίνια. Οι άλλοι δάσκαλοι του Δευτερεύοντος Σχολείου με 4 λίρες και 6 σελίνια. Ο Δ/ντής της Κεντρικής Αλληλοδιδακτικής Σχολής με 3 λίρες και 5 σελίνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με 1 λίρα και από 4 έως 15 σελίνια. Οι μαθητές κατέβαλλαν δίδακτρα 2 σελίνια και 1 πένα.

.eleniharou.gr




Self tests: Ώρα την ώρα αυξάνονται τα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα– Πάνω από 200 στην πλατφόρμα


 Ώρα την ώρα αυξάνονται οι θετικοί στον κορονοϊό εκπαιδευτικοί και μαθητές που δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test που διενήργησαν σήμερα Κυριακή στην πλατφόρμα self testing.gov.gr.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό και με πληροφορίες που δείχνουν τη “ροή” των αποτελεσμάτων, πάνω από 200 έχουν προκύψει θετικοί από τη διαδικασία του τεστ που διενεργείται ατομικά.

Ως γνωστόν τα  Λύκεια όλης της χώρας, επαναλειτουργούν από αύριο 12/4, ενώ διαθέσιμη είναι από σήμερα Κυριακή, η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πλατφόρμ μέχρι και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ -θετικό ή αρνητικό- και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για “επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια”, αναφορικά με την πραγματοποίηση των self test δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, η ΟΛΜΕ αντιτείνει ότι «το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test και πως «για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων».

documentonews.gr

Πόσο θα κοστίσουν φέτος το καλοκαίρι οι διακοπές στα Covid free νησιά:.Κύθηρα: Συνολικό κόστος 750 ευρώ


Από 691 ευρώ έως ευρώ 1.018 ευρώ κυμαίνεται κατά μέσο όρο το κόστος διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια σε ένα από τα 10 covid free νησιά για 7ημέρες για τον μήνα Αύγουστο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ1 , το συνολικό κόστος διακοπών ( δηλαδή διαμονή και μεταφορικά) σε ένα από τα παρακάτω covid free νησιά για 7 ημέρες για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά είναι το εξής:
1.Μήλο: Συνολικό κόστος των 691 ευρώ
2.Πόρο: Συνολικό κόστος 538 ευρώ
3.Σπέτσες: Συνολικό κόστος 909 ευρώ
4.Κύθηρα: Συνολικό κόστος 750 ευρώ
5. Πάτμο: Συνολικό κόστος 789 ευρώ
6.Ιθάκη Συνολικό κόστος 940 ευρώ
7.Σύμη :Συνολικό κόστος 1.018 ευρώ
8.Σκύρος:Συνολικό κόστος 654 ευρώ
9.Σαμοθράκη: Συνολικό 941 ευρώ
10. Αλόννησο :Συνολικό 650 ευρώ

Δείτε αναλυτικά τους παρακάτω πίνακες :

Όπως διαπιστώνεται από τους παραπάνω πίνακες για τα covid-free νησιά το πιο υψηλό κόστος διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια είναι στη Σύμη, στα 1.018 ευρώ (τα εισιτήρια για τους επιβάτες είναι στα 318 ευρώ, για το αυτοκίνητο είναι 220 ευρώ, διαμονή σε ξενοδοχείο για 7 η μέρες είναι στα 480 ευρώ).
Ωστόσο το πιο χαμηλό κόστος διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην Αλόννησο, στα 650 ευρώ ευρώ ( τα εισιτήρια για τους επιβάτες είναι στα 120 ευρώ, για το αυτοκίνητο είναι 60 ευρώ, διαμονή σε ξενοδοχείο για 7 η μέρες είναι στα 420 ευρώ και διόδια-καύσιμα 50 ευρώ .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το κόστος των μεταφορικών έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες όπως είναι η απόσταση και βεβαίως η απόσταση που υπάρχει στην γραμμή
Για την τουριστική σεζόν στα Αστυπάλαια μίλησε μεταξύ άλλων δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως είπε με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στο νησί, “η Αστυπάλαια πράγματι θα είναι covid-free και θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες με τις συνθήκες ασφάλειας που πρέπει να τηρήσουμε και βεβαίως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τα οποία θα βγουν στο επόμενο διάστημα ούτως ώστε να έχουμε μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι πάρα πολύ καλή και αποδοτική".

ΠΗΓΗ enikonomia.gr/


ΚΥΘΗΡΑ:ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ

 

ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να παραθέσουμε κάποια λίγα στοιχεία σχετικά με το χωριό μας. Από πηγές του τόπου ξέρουμε πως οι Τούρκοι ελάχιστα πέρασαν από το νησί μας κι από το χωριό μας. Ένα στοιχείο που έχει μένει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλο από τη δυσάρεστη αυτή επίσκεψη είναι και η παρέμβασή τους στις αγιογραφίες του Ιερού Παρεκκλήσιου των Αγίων Πάντων, στο οποίο όμως θα αναφερθούμε εκτενώς όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
Μετά την Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα στις 21 Μαΐου του 1864, τα Επτάνησα λάμβαναν συχνά μέρος σε εθνικά ζητήματα. Από αυτήν την κατάσταση φυσικά δεν έμενε αμέτοχο κι αυτό το πολύπαθο χωριό, τα Φράτσια μας! Έτσι μπορεί να μην έχουμε ήρωες από το 1821, έχουμε όμως έκτοτε και με αφορμή την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα σας παραθέσουμε τα ονόματά τους και ένα σύντομο βιογραφικό τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να σεβόμαστε και να τιμούμε εμείς οι Φρατσιώτες αυτά τα πρόσωπα διότι ήταν σαν κι εμάς και στερήθηκαν όλα όσα απολαμβάνουμε εμείς. Ήταν παιδιά και στάθηκαν άντρες, έφευγαν από την πλατεία που εμείς συγκεντρωνόμαστε και περνάμε όμορφες στιγμές, γνωρίζοντας πως ίσως είναι και η τελευταία φορά που αντικρίζουν το χωριό τους, την μάνα τους, τα αδέλφια τους. Δεν τους έπρεπε να γυρίσουν πίσω και να δακρύζουν γιατί ήταν άντρες... κι ας ήταν παιδιά. Έχουμε χρέος να τους τιμούμε γιατί με τους γονείς τους, με τα παιδιά τους, τα ανίψια τους καθίσαμε και καθόμαστε ακόμα και ανταλλάσουμε κουβέντες.... κι ας το στερήθηκαν εκείνοι. Είναι ανάγκη να τους γνωρίζουμε διότι έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν πιστεύοντας στην ελευθερία, προσδοκώντας μια καλύτερη ανθρωπότητα... κι αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με αισθήματα, οι λόγοι που θα πρέπει να τους τιμούμε είναι πάρα πολλοί!
Ας τους αναφέρουμε όμως έναν προς έναν με σεβασμό και υπερηφάνεια.
1ος Φρατσιώτης που έπεσε ήταν ο Λεονταράκης Παναγιώτης του Αθανασίου. Γεννήθηκε το 1888 στα Φράτσια. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Μάχη του Μπιζανίου του νομού Ιωαννίνων στις 7 Ιανουαρίου του 1913 σε ηλικία 25 ετών. Φρικτή πληροφορία που διασώθηκε από συγχωριανούς του που τύγχαναν και συμπολεμιστές του ήταν αυτή του τρόπου θανάτου του. Η τρυφερή σάρκα του νεαρού σκόρπισε μετά από έκρηξη. Η σορός του ταυτοποιήθηκε από συγχωριανούς του και συμπολεμιστές του από κάποια προσωπικά του αντικείμενα.
2ος Συγχωριανός μας ήταν ο Καλοκαιρινός Ιωάννης του Χριστοφόρου. Γεννήθηκε στα Φράτσια το έτος 1892. Έπεσε υπέρ πατρίδος σε μάχη του Μακεδονικού Αγώνα το έτος 1913 σε ηλικία μόλις 21 ετών.
3ο παλικάρι από το χωριό μας ήταν ο Μασσέλος Δημήτριος του Κοσμά. Γεννήθηκε το 1889 στα Φράτσια. Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος στα υψώματα του Κιλκίς στις 20 Ιουνίου του 1913. Ο νέος ήταν απόφοιτος της τότε παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών, δάσκαλος στο επάγγελμα. Στον πόλεμο διακρίθηκε για την ευστροφία του και τιμήθηκε με τον βαθμό του λοχία.
4ο ανάστημα του χωριού μας που θα γράψει την δική του ιστορία είναι ο Κασιμάτης Γεώργιος του Παναγιώτου. Γεννήθηκε στα Φράτσια το 1893. Έπεσε σε μάχη του Μακεδονικού Αγώνα το 1915 σε ηλικία 22 ετών. Ο νέος διακρινόταν για την τόλμη και την ανδρεία του.
5ος στη σειρά θα γραφτεί ο Σάμιος Γεώργιος "Κόρακας" του Ιωάννου. Γεννήθηκε το 1892 στα Φράτσια. Έπεσε σε μάχη της Μικρασιατικής εκστρατείας στις 6 Οκτωβρίου 1921 σε ηλικία 29 ετών.
6ος θα παραλάβει την σκυτάλη ο Παυλάκης Γρηγόριος του Γεωργίου. Γεννήθηκε το έτος 1898 στα Φράτσια. Έπεσε σε μάχη της Μικρασιατικής εκστρατείας το 1922 σε ηλικία 24 ετών. Για την αξιοσύνη του και την ανδρεία του έλαβε στρατιωτικά αξιώματα που δυστυχώς όμως δεν μας είναι ευδιάκριτοι οι βαθμοί του.
7ος θα περάσει στα ονόματα των ηρώων μας ο Καλοκαιρινός Κοσμάς του Ιωάννου. Ο Κοσμάς θα γεννηθεί το 1915 στα Φράτσια, κατά τη διάρκεια της θητείας του τον απήγαγαν οι κατακτητές λίγο έξω από την Αθήνα. Λίγες μόνο μέρες αργότερα θα εκτελεστεί στον Πειραιά στις 6 Απριλίου του 1941 σε ηλικία 26 ετών.
8ος θα παραδοθεί στη φθορά του θανάτου ο Κεντρωτής Νικόλαος του Γεωργίου. Γεννήθηκε στα Φράτσια το έτος 1892. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο κείμενο της 1ης Δεκεμβρίου 2020. Έπεσε από αδελφικά πυρά στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 στον Πειραιά σε ηλικία 52 ετών. Ο αείμνηστος Νικόλαος έφτασε ως τον βαθμό του Ταγματάρχη. Άφησε πίσω του την σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.
9ος θα περάσει στους καταλόγους των ηρώων των Φρατσίων ο Παυλάκης Βαλέριος "Γανιάς" του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στα Φράτσια το έτος 1920. Έπεσε στα υψώματα της Κόνιτσας λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου από αδελφικά πυρά στις 9 Μαΐου 1949 σε ηλικία 29 ετών. Είναι ο μοναδικός του οποίου με περίσσια συγκίνηση και απύθμενη υπερηφάνεια τα σεβάσμια λείψανα δεχθήκαμε τον Ιούνιο του 2020 στο χωριό μας.
10οι στη σειρά και τελευταίοι, αφήσαμε μια ομάδα που μόνον του ενός το όνομα σώζεται. Ο λόγος γίνεται για τον πατέρα Μάρκο Παυλάκη και τους συν αυτώ εκτελεσθέντες Φρατσιώτες αδελφούς στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922 κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης.
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι !
Υ.Γ.1 Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον πάντα ακούραστο παρά το προχωρημένο γήρας και τη βεβαρημένη υγεία του κύριο Δημήτριο Κ. Παυλάκη στην βοήθεια για την συγκέντρωση των πληροφοριών. Στους σεβαστούς μας εξ Αθηνών συγχωριανούς, κυρία Βαρβάρα Σ. Παπαδημητρίου και κύριο Βασίλη Ακουμιανάκη, απογόνους του αείμνηστου Βαλέριου Παυλάκη "Γανιά" για την παροχή πληροφοριών και φωτογραφιών οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε κείμενο τον Οκτώβριο του 2020 και τέλος τους συγχωριανούς μας επίσης εξ Αθηνών κυρίους Ελευθέριο και Νικόλαο Κεντρωτή που είναι απόγονοι του αείμνηστου Νικολάου Κεντρωτή, για την προθυμία τους να μας παραθέσουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά στοιχεία του Ταγματάρχη.
Υ.Γ.2 Παρακαλούμε τον σύλλογο μας, τον κοινοτάρχη μας και τον ιερέα του χωριού μας να λάβουν υπόψιν τους τους ήρωές μας και στο παλαιό κοιμητήριο στη θέση Ραφέτο να ανεγερθεί με την συμβολή όλων μας ένα μνημείο ώστε και να τους τιμούμε κάθε χρόνο αλλά ταυτόχρονα και να σωθεί η ιερότητα και ιστορικότητα του χώρου.
Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζητώ η Δημοκρατία! Ζητώ η ελευθερία!




Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο ντοκουμέντο - Αυτοί είναι οι εκτελεστές του δημοσιογράφου


Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να φοράει ασημί κράνος και ακριβώς από πίσω ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΣΙΝΗΣ:Ομιλία μου με θέμα "Ιερά Μονή Μυρτιδίων και Ελληνική Επανάσταση" (στην ελληνική) την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Ομιλία μου με θέμα "Ιερά Μονή Μυρτιδίων και Ελληνική Επανάσταση" (στην ελληνική) την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 στις 12 μ.μ. (ώρα Αθήνας), μετά από τιμητική πρόσκληση του The Kythera Connection. Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να με τιμήσετε με την διαδικτυακή παρουσία σας

. Η σύνδεση με το ZOOM Dial In θα ανακοινωθεί σύντομα.
---------------------------------------------------------
To commemorate Greece's Bicentenary, George Leontsinis, Emeritus Professor at the Kapodistrian University of Athens - will lead an interesting Live ZOOM Lecture on Panagia Myrtidiotissa Monastery's support for Greece's War of Independence.
The Lecture will be in Greek and we will record, translate and subsequently publish the talk on this site.
ZOOM Dial In Details to Follow soon

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟYΡΑΝΤΟΣ:Τεκμήρια κυθηραϊκής ευσεβείας

Τεκμήρια κυθηραϊκής ευσεβείας

Στις φωτογραφίες βλέπετε υπέροχα, ασημένια εξαπτέρυγα με εγχάρακτες και ανάγλυφες παραστάσεις της Μυρτιδιώτισσας, του τοπικού μας Αγίου Θεοδώρου και του Εσταυρωμένου, που βρίσκονται όπισθεν της Αγίας Τραπέζης στο νέο Καθολικό του Ι. Π Μυρτιδίων των Κυθήρων και ασημένια καντήλια από τον παλαιό ναό της ευρέσεως (Καθολικό) . Τα εξαπτέρυγα φέρουν επιγραφή :"Διά συνδρομής και επιστασίας Ιω. Κοντολέου και Ιω. Γρυπάρη" ενώ σ ένα από τα βαρύτιμα καντήλια αναγράφεται η χρονολογία 1783!
Τα κειμήλια αυτά, όπως και πολλά άλλα, , συνδεδεμένα με ήττες και δόξες, με θρήνους και αίνους, με παρακλήσεις και ταπεινώσεις ισχυρών αρχόντων ή απλών ανθρώπων του λαού (ποιος ξέρει;) νομίζω, μαρτυρούν την ευσέβεια των κατοίκων αυτού του τόπου αλλά και το πλούσιο παρελθόν του Προσκυνήματος.






ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ (ΦΩΤΟ)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Επισκέφθηκα σήμερα, Κυριακή 11-04-21, μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χ. Σούγιαννη, εργοτάξια δημοτικών έργων προκειμένου να δω από κοντά τις εκτελούμενες εργασίες και να δώσω τις σχετικές κατευθύνσεις.
1. Στο Δάσος Γερακαρίου καθαρίζονται οι βασικές αντιπυρικές ζώνες με τρόπο που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια. Η έμφαση στην παρούσα φάση δίνεται στην περιοχή όπου η φυσική βλάστηση συναντά το τεχνητό δάσος. Δημιουργούνται ζώνες πλάτους 30+μέτρων ενώ υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης ελικοπτέρου σε συγκεκριμένο σημείο (πλάτωμα). Η χρηματοδότηση είναι εξ ιδίων πόρων του Δήμου.
2. Στον δρόμο της Αγίας Αναστασίας ολοκληρώθηκαν τα χωματουργικά και τα συνεργεία θα ξεκινήσουν τα χωματουργικά εντός της εβδομάδας στο δρόμο Διακοπουλιάνικα - Προγκί - Άγ. Ιωάννης Γερακαρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής.
3. Στα Βιαράδικα, προχωρούν κανονικά οι εργασίες διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων που θα ολοκληρωθούν με την αναβάθμιση του γηπέδου καλαθοσφαίρισης του οικισμού με νέο ταρτάν. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ιδίων πόρων του Δήμου.
Παρά την πανδημία, τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, υλοποιούμε ακριβώς ό,τι υποσχεθήκαμε προς όφελος των πολιτών.

















ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Άφιξη Μητροπολίτου Ευστάθιου στο Διακόφτι Κύθηρα 14.11.1997

 

Κάιν: Σου στέλνω το τελευταίο μου κείμενο Γιώργο Kαραϊβάζ και αυτό είναι γραμμένο με το αίμα σου


 (Οι δολοφόνοι σου είναι και δικοί μου εχθροί)


«Αν υπάρχει ένα γνώρισμα που να χαρακτηρίζει την βία της σημερινής εποχής, αυτό είναι ο ανεξέλεγκτος παραλογισμός της. Η βία, έχοντας ξεφύγει από τα παραδοσιακά πλαίσια της πολεμικής σύρραξης ή του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, ξεσπά πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με οποιαδήποτε αφορμή και τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα ακόμα και τις πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις…Στην πραγματικότητα, τα μεμονωμένα περιστατικά βίας είναι ο προάγγελος μιας γενικευμένης κρίσης, της οποίας η τελική κορύφωση συμπίπτει με την κατάρρευση της ίδιας της κοινωνίας»

Αλέξανδρος Μπριασούλης-Bία της Κοινωνίας ,Κοινωνία της βίας

https://www.respublica.gr/2019/04/post/society-of-violence/

 

Οφείλω για την ιστορία και την ανθρώπινη διαδρομή του Γιώργου Καραϊβάζ να αρχίσω αυτόν τον (απο)χαιρετισμό με την κοινοποίηση ενός καθημερινού γεγονότος που συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες. Τότε που ο Γιώργος  βοήθησε να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα ενός συναδέλφου κούριερ που από την υπερένταση της δουλειάς έπεσε θύμα "υπερβάλλοντα ζήλου" ενός αστυνομικού, γεγονός που τον είχε αναγκάσει να χάσει την εργασία του για ένα χρονικό διάστημα(δέσμευση άδειας, πινακίδων κλπ).

 

Δεν πάνε πολλές μέρες από την φωνή του Γιώργου στο τηλέφωνο "Παναγιώτη μου μείνε ήσυχος, τέλος καλό ,όλα καλά"  ,όταν έβαλε συγχρόνως αίσιο τέλος στην αγωνία του συναδέλφου αλλά και όλων εμάς των συναδέλφων του.

 

Καλέ μου Γιώργο, πόσο θάθελα να το πω αυτή τη φορά για σένα, "τέλος καλό, όλα καλά" και νάσαι κοντά μας ζωντανός!

 

Δυστυχώς όμως η  πραγματική αδέσμευτη δημοσιογραφία που συνεχίζει να  κάνει κριτική και να ελέγχει την εξουσία ,έχασε σήμερα έναν από τους τελευταίους της "φαροφύλακες"...Τα όπλα και η βία που μισούσες νίκησαν την ζωή  και η απώλειά σου  φαρμάκι! Είναι το κλίμα βαρύ και οι λέξεις που θέλω να σου πω βγαίνουν με σιωπή ,ο τόπος εδώ που πάσχισα να αλλάξω (πότε "στραβά" και πότε "ίσια") νοιώθω Γιώργο εδώ πια πως δεν "με σηκώνει" πια ή για να το πω καλύτερα δεν μπορώ εγώ το σαπισμένο  βάρος αυτού του καραβιού πλέον  "να σηκώσω".

 

Βασανιστικά μάθαμε να  "ζούμε"(μπορούμε να κάνουμε αλλιώς?...)σαν μακριά ατέλειωτη πομπή κηδείας που συνοδεύει  την απουσία  ανθρώπων αγαπημένων που χάνουμε όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πρόωρα ,συνήθειες μακάβριες αποκτήσαμε στην  δύσμορφη τούτη ζωή να υπομένουμε τις θανατερές ριπές ανέμων που στερούν ότι λατρέψαμε, τώρα (ανάθεμα την ώρα) να συνηθίσουμε και την  δική σου απουσία!


Η δημοκρατική και προοδευτική σου πορεία στο "αστυνομικό ρεπορτάζ"(που σε πολλές περιπτώσεις διαπλέκεται και συνεργάζεται τυφλά με την Εξουσία)  έκλεισε  με το αίμα σου. Αυτοί που δεν εκτιμούν και δεν αναγνωρίζουν την αξία του αίματος των άλλων, χωρίς ενοχές και αναστολές το σκορπούν στους δρόμους! Αυτός είναι ο βάλτος της παράνοιας των κάθε είδους δολοφόνων, της κάθε είδους Εξουσίας! Θρασύτατος ο Θάνατος πια κινείται ελεύθερα και το απολαμβάνει σε όλα τα κενά και την φτώχεια  της "κανονικότητάς" μας, εύκολα και βολικά από στόχο σε στόχο πέφτουν οι σφαίρες "σαν το χαλάζι"  σε όλα τα πεδία της παρακμής μας εδώ στο ΕλλαδοΒαλκανιστάν, καταλαμβάνει το μαύρο χρώμα κι ο θρήνος  την χώρα χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, θερίζει με το εγκληματικό του χέρι (θεσμικό ή και μαφιόζικο, νόμιμο ή παράνομο...) ότι έσπειρε διαχρονικά στο τσακισμένο σώμα της κοινωνίας ο διακαής πόθος της Εξουσίας για την αιώνια γιορτή των  ολίγων  πάνω στον τάφο και τα συντρίμμια ισόβια δεσμά των πολλών. Υπάρχουν ευθύνες και αν υπάρχουν αθώες μορφές είναι μόνο των παιδιών μας που υποφέρουν κοντά μας από τις επιλογές μας, από το Κτήνος που τους δείχνουμε να πιστεύουν και να ακολουθήσουν για "ζωή" ,"ελευθερία" και "αξιοπρέπεια"!

 

Θα μου λείψεις Γιώργο....

 

Στους δικούς σου κουράγιο στις μαρτυρικές τούτες ώρες η τεράστια αγκαλιά σου από εκεί που βρίσκεσαι θα τους προστατέψει και θα τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν μια ζωή δύσκολη που θα σε θυμίζει πάντα!

 

Στον άλλο Κόσμο που θα πάς ακόμα κι "αν γίνεις σύννεφο" εγώ πάντα θα σε βλέπω και θα σε ξεχωρίζω, οι «άγγελοι της κάθε είδους κόλασης»,ποινικοί ή πολιτικοί διακινητές της θανατικής ποινής θάναι  παντοτινά  εχθροί μου,


Αξέχαστος, στην Αθανασία κι εσύ Γιώργο  ,  


Παπαδόπουλος Παναγιώτης(Κάϊν)

Για την Επιστροφή της Χαμένης Ανθρωπιάς και του Τέλους της Εποχής της Κτηνωδίας

https://exadaktylos.wordpress.com/   http://nadaparanosotros.blogspot.com/


zougla.gr

Γιαννης Γ. Κουλιζακος:Ένας Μεγάλος Έλληνας , ένας δημιουργικός και υπέροχος Πατριώτης "έφυγε" πλήρης ημερών για το μεγάλο ταξίδι...

Ένας Μεγάλος Έλληνας , ένας δημιουργικός και υπέροχος Πατριώτης "έφυγε" πλήρης ημερών για το μεγάλο ταξίδι...

Ο Ιάκωβος Τσούνης αυτοδημιούργητος και δραστήριος επιχειρηματίας , ήρωας του '40 , δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , για να είναι η Πατρίδα ισχυρή και εμείς ασφαλείς...
Η Ελλάς ευγνωμονούσα...

ΑΠΟΨΕ ΚΥΡΙΑΚΗ LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ:Ωρα 6 μ.μ., Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ, 11 Ἀπριλίου 2021, ὥρα 6 μ.μ., Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ.

Άνοιγμα σχολείων - self-testing.gov.gr: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των μαθητών

Διαθέσιμη από σήμερα Κυριακή 11 Απριλίου είναι η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Δύο φορές την εβδομάδα self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό. Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ιωάννα Κατσίμπα

.newsbomb.gr