Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ "UNESCO" ΣΤΟ Hilton

Φωτογραφία απο την εκδήλωση της ουνέσκο στο χιλτον την Παρασκευή 08 Ιανουαρίου, κ απο την βράβευση για δεύτερη φωρά  απο την UNESCO  . Ηταν μια πολύ ωραία εκδήλωση με άρωμα και ιστορία ΣαντορΊνης. Θα έλεγα και πολύ μεγάλη διαφίμηση, κρίμα που δεν έιχα κάμερα μαζί, θα έβλεπαν κ κάπιοι πως γίνετε η διαφίμηση ενος τόπου. Υπήρχε ενα πανέμορφο χορευτικό με δύο πολύ καλούς μουσικούς.Το παιδί αυτό εχει διακριθεί,αλλά κ έχει επροσωπήση την ελλάδα δύο φορές στο εξωτερικό. Πάρα πολοί επώνυμοι στην παρούσα εκδήλωση, τοπικά κανάλια κλπ και έκλεισε η  βραδιά με την βράβευση απο την UNESCO, μεταξύ των άλλων κ εμένα κ πάλι. Μεγάλη μου τιμή.
Πηγή 

Ο Κυθήριος σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου των Κυθήρων

 Είναι ο Κυθήριος σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου των Κυθήρων που μαζί με τη γυναίκα του Άννα Πετροχείλου το εξερεύνησαν και το χαρτογράφησαν, όπως και όλα τα σπήλαια των Κυθήρων κατά τη δεκαετία του '50 και νωρίτερα όταν υπηρετούσε καθηγητής στο Γυμνάσιο Κυθήρων. Ως γνωστόν η σπηλαιολογία στην Ελλάδα οφείλει πολλά στο ζεύγος Πετροχείλου. (φωτο Μανώλη Σοφίου)
Πηγή φωτό



σχόλιο 
16 ώρες · 
 

Με πυροβολισμό εξοντώθηκε η ευρεθείσα νεκρή μεσογειακή φώκια.το θέμα το που ανέδειξε ο ADELIN 107,3 FM

Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της αρμόδιας δημοτικής αρχής και της λιμενικής αρχής του νησιού μεταφέρθηκε και ετάφη υγειονομικά το πτώμα της μεσογειακής φωκιάς που βρέθηκε νεκρό στην παραλία της Φυρής Άμμου Καλάμου.

Να σημειωθεί ότι ελήφθησαν φωτογραφίες του νεκρού ζώου και εστάλησαν, σύμφωνα με τις ληφθείσες οδηγίες, στην αρμόδια κρατική υπηρεσία καθώς και στον οργανισμό προστασίας της Μεσογειακής φώκιας Mom. Το μήκος του νεκρού θηλαστικού ήταν 2,75 μ. και πιθανολογείται ότι ήταν μία εκ των δύο θηλαστικών που βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή του νησιού εδώ και αρκετό διάστημα.

 
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την εξέταση του πτώματος του ζώου διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα κάτω από το δεξιό φτερό από πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 9mm, πράγμα που σημαίνει ότι η ευρεθείσα μεσογειακή φώκια Monachus monachus,εκτελέστηκε από κάποιον αλιέα εν ψυχρώ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ὀτι:

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν να φοράει σκούφο ρωμαιοκαθολικού καλόγερου είτε επειδή δε ζει σε μεγάλες ομάδες προτιμώντας την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία. Αναπαρίσταται σε αρχαία Ελληνικά νομίσματα και αναφέρεται σε αποσπάσματα του Ομήρου που την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές.

Ωστόσο, σήμερα η μεσογειακή φώκια θεωρείται το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Τα παλιά χρόνια είχε ευρεία εξάπλωση σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως και τις ακτές του Ατλαντικού, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στα ζώα και τα καταφύγιά τους, το είδος εξαφανίστηκε σε περισσότερες από 10 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια.



Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός ατόμων του είδους, γιατί οι πληθυσμοί είναι διασκορπισμένοι και τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ελάχιστα. Γενικά, υπολογίζεται ότι 400-500 άτομα επιβιώνουν σήμερα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα βρίσκονται τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας. Στις Βόρειες Ατλαντικές ακτές της Μαυριτανίας ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 100-150 άτομα, πληθυσμός που συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ενός επιδημικού ιού. Μικρότεροι πληθυσμοί βρίσκονται στις ακτές της Μαδέρα, Μαρόκου, Τουρκίας και Κύπρου.

Η μεσογειακή φώκια είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκιών στον κόσμο και το μήκος της φτάνει στα 2-3 μέτρα ενώ το βάρος της κατά μέσο όρο είναι 250 kg. Τα θηλυκά ωριμάζουν στα 3-4 χρόνια της ηλικίας τους, ενώ τα αρσενικά λίγο αργότερα. Η διάρκεια ζωής της φώκιας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά υπολογίζεται πως είναι περίπου 35 - 40 χρόνια.

Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό, στιλπνό τρίχωμα με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος ένα μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα με ένα άσπρο "μπάλωμα" στην κοιλιά. Δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.



Η κύηση διαρκεί περίπου 10 με 11 μήνες και οι γεννήσεις παρατηρούνται κυρίως τους μήνες Μάιο-Νοέμβριο, με αποκορύφωση το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί περίπου 4 - 8 εβδομάδες. Επειδή η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας έχουν μεγάλη διάρκεια, οι γεννήσεις σημειώνονται συνήθως χρόνο παρά χρόνο. Η μεσογειακή φώκια γεννά ένα μόνο μικρό κάθε φορά. Σήμερα οι γεννήσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως σε σπηλιές. Αυτό δε συνέβαινε παλαιότερα, αλλά μόνο από τότε που η μεσογειακή φώκια υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις αμμώδεις παραλίες όπου γεννούσε τα μικρά της, εξαιτίας της ενόχλησης που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κολυμπούν καλά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι ικανά να κολυμπούν άριστα.

Η μεσογειακή φώκια τρέφεται με όλα τα είδη ψαριών και κεφαλόποδων που υπάρχουν στην περιοχή που ζει. Μια ενήλικη φώκια υπολογίζεται ότι ημερησίως καταναλώνει το 5-10 % του σωματικού της βάρους. Για να εξασφαλίσουν την τροφή τους επιτίθενται σε δίχτυα, ακολουθούν ψαρόβαρκες και μεταναστευτικά είδη ψαριών.

Απειλές

Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι:

α) Η αυξημένη θνησιμότητα ενήλικων και ανήλικων ατόμων εξαιτίας σκόπιμων θανάτων που προέρχονται από τον άνθρωπο.

Κατά το παρελθόν κυνηγήθηκε άγρια για το λίπος και το δέρμα της. Σήμερα, θεωρείται συχνά φυσικός ανταγωνιστής του ψαρά και προκαλεί μερικές φορές ζημιές στα δίχτυα για να «κλέψει» την τροφή της. Τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς λόγω της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας και η φώκια σε αναζήτηση της καθημερινής της τροφής «αναγκάζεται» να αναζητήσει τροφή στα αλιευτικά εργαλεία. Αυτός ο ανταγωνισμός για αναζήτηση τροφής είναι ο κύριος λόγος θανάτωσής της. Στην Ελλάδα και παρά τη βαρβαρότητα της πράξης, αποτελεί φαινόμενο που εξακολουθεί να εμφανίζεται, ευτυχώς με συνεχώς μειούμενες τάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή του Πάρκου δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο κρούσμα τα τελευταία χρόνια.

β) Η αυξημένη θνησιμότητα ανήλικων ατόμων εξαιτίας απώλειας κατάλληλων βιοτόπων.

Παλιότερα οι φώκιες γεννούσαν σε αμμώδεις παραλίες και μεγάλες σπηλιές. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων (τουρισμός, σκάφη αναψυχής, λιμάνια, δρόμοι κ.λπ.), οι φώκιες αναγκάστηκαν να γεννούν μέσα σε ακατάλληλες για αυτό το σκοπό σπηλιές. Το ποσοστό θνησιμότητας νεογνών σε τέτοιες σπηλιές είναι αρκετά υψηλό, επειδή τα νεογνά είναι άπειρα στην κολύμβηση κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και μπορούν εύκολα να τραυματιστούν ή να πνιγούν, από τον έντονο κυματισμό κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

γ) Η αυξημένη θνησιμότητα ενήλικων και ανήλικων ατόμων εξαιτίας εμπλοκής σε δίχτυα.

Μη σκόπιμη θνησιμότητα, κυρίως από πνιγμό, παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο και για πολλά άλλα είδη (π.χ. Caretta caretta) εκτός από τη φώκια. Η μεσογειακή φώκια μπορεί να εμπλακεί σε όλους τους τύπους διχτυών, αλλά κυρίως στα στατικά δίχτυα.
--------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης 
--------------------------------------

2η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης


 


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΕΤΗΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΚΥΡΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ (10-01-2016)





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Ἀνακοινοῦται ὅτι τήν Κυριακή 10 Ἰανουαρίου 2016 θὰ τελεσθῆ  τό ἐτήσιο Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων (τοῦ ἀπό Κυθήρων) κυροῦ Κυρίλλου εἰς τόν Μητροπολιτικὸν Ναὸν Ἁγίου Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Καρδίτσης, ὅπου θά παραστῇ καί θά ἐκπροσωπήσῃ τήν Τοπικήν μας Ἐκκλησίαν Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.Σεραφείμ.
          
mitropolitis_kirillos_2
Ἐδῶ εἰς τά Κύθηρα, λόγῳ τῆς Κυριακῆς, τό ἐτήσιο Ἱερό Μνημόσυνο θά γίνη σέ ὡρισμένες ἐνορίες : τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας, τῆς Παναγίας Ἱλαριωτίσσης Ποταμοῦ, τῆς Ἁγίας Τριάδος Λογοθετιανίκων, τῆς Παναγίας Ἐλεούσης Φρατσίων καί εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (καί εἰς ὅποιον ἄλλον Ἱερόν Ναόν τῆς νήσου ἀποφασίσουν οἱ Πανοσιολ. καί Αἰδ/τοι Ἐφημέριοι, οἱ ὁποῖοι ἔχουν εἰδοποιηθῇ σχετικῶς). 

Ἄς ἔχουμε ὅλοι μας, Κλῆρος καί Λαός, τήν εὐχή καί τάς πρός Κύριον δεήσεις τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιερέως καί ἐπί ἑπταετίαν Ποιμενάρχου τῆς Θεοσώστου Ἐπαρχίας μας κυροῦ Κυρίλλου. 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.Δελτίο Τύπου - Δράση Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δελτίο Τύπου - Δράση Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Αθήνα 8/1/2016
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της  ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ για δεύτερη συνεχή χρονιά, οργανώνει δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των κατοίκων στα νησιά του Ιονίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς. Για το έτος 2016, διοργανώνει συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, παιχνίδια και σχολικά είδη για την νοτιοδυτική περιοχή της Λευκάδας.
Το φαρμακο – υγειονομικό  υλικό, τα παιχνίδια και τα σχολικά είδη που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν αντίστοιχα,  στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λευκάδας, για την κάλυψη των αναγκών στους κατοίκους της  πληγείσας περιοχής από τους σεισμούς, στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής, τα Νηπιαγωγεία Βασιλικής,  Αγίου Πέτρου, Σύβρου και στο Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις Βασιλικής Λευκάδας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Β. Ελλάδος «ΟΙ ΦΑΙΑΚΕΣ» και το Σύλλογο των εν Πάτραις Ιθακησίων «Ο ΟΔΥΣΣΕΥΣ»  με  την  υποστήριξη επτανήσιων επιχειρηματιών.

Μετά τη συλλογή, το συγκεντρωμένο υλικό θα μεταφερθεί στα γραφεία της Ε.Ε.Ε. όπου θα γίνει  η διαλογή και η κατηγοριοποίησή τους. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Ε. στις 8 Φεβρουαρίου 2016, θα βρεθεί στη Λευκάδα, για να παραδώσει το παραπάνω υλικό.

Συμβολικά, η κοπή πίτας της Ε.Ε.Ε. για το έτος 2016 θα πραγματοποιηθεί στοΔημοτικό Σχολείο Βασιλικής κατά την ίδια ημέρα της παράδοσης του υλικού. Το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα «εξαργυρωθεί» με τους 15 ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους απο την 3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα, σε μέλος της Ε.Ε.Ε., ύστερα από κλήρωση.


 
Η συγκέντρωση του υλικού θα πραγματοποιηθεί από 8/1 – 22/1/2016 στα παρακάτω σημεία:
ΑΘΗΝΑ
Ανθοπωλείο Κορρές, Βεϊκου 34 – ΓΑΛΑΤΣΙ, Τηλ: 2102130177
Καθημερινά από 12:00 έως 21:00
&
Επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, Μοναστηρίου και Θηναίας – Ακαδημία Πλάτωνα.Τηλ: 6932822575
Σάββατο & Κυριακή από  11:00 έως 13:00

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ακτή Ποσειδώνος 12 – Γεράσιμος Ροσόλυμος. Τηλ: 6931239948
Καθημερινά από 09:00 - 11:00 εκτός ΣΒ/Κ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύλλογος Κερκυραίων & Φίλων της Κέρκυρας «ΟΙ ΦΑΙΑΚΕΣ», Μερκαρίου 10, ΝΤΕΠΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ. Τηλ: 6976740700
Καθημερινά από 11:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00

ΠΑΤΡΑ
Σύλλογος των εν Πάτραις Ιθακησίων «Ο Οδυσσεύς», Αράτου 11-13, 1ος οροφ. Τηλ: 2610623597
Παρασκευή 8/1/2016, Δευτέρα 11/1/2016, Τρίτη 12/1/2016 και Τετάρτη 13/1/2016 και ώρα 17:00 – 20:00

ΚΕΡΚΥΡΑ
Corfu Press, Νίκου Μώρου 6, Κέρκυρα. Τηλ.: 2661028590
Καθημερινά εκτός Τρίτης, ώρες 10:00 – 12:00
& εκπρόσωπος Ε.Ε.Ε. Κέρκυρας, Θωμάς Κατσαρός, Τηλ: 6945957600

ΠΑΞΟΙ (Γαϊος)
ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ & ΣΠΥΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕΟικοδομικά Υλικά και Εργαλεία
Καθημερινά, ώρες καταστημάτων
& εκπρόσωπος Ε.Ε.Ε. Παξών, Δημήτρης Αργυρός:
 
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΠΟ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ & ΛΟΥΚΙΑ - ΔΕΣΣΥΛΑ 3. Τηλ.: 269510312
Καθημερινά: 09:30 – 22:00
& μέλος επιτροπής Ζακύνθου Ειρήνη Πυλαρινού, Τηλ: 6984979965

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΙΑ, Βεργωτή Γεωργίου 56, Αργοστόλι. Τηλ: 2671026832
Καθημερινά, ώρες καταστημάτων   
& εκπρόσωπος Ε.Ε.Ε. Κεφαλονιάς, Αντζελίνα Αρκούδη, Τηλ: 2671024446

ΙΘΑΚΗ
Εκπρόσωπος Ε.Ε.Ε. Ιθάκης, Χρυσόστομος Μανιάς, Τηλ: 6983176683 - 6944284265

ΚΥΘΗΡΑ
Εκπρόσωπος Ε.Ε.Ε. Κυθήρων, Ελένη Χάρου, Τηλ: 937944080

Γραφείο Τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Ε:


http://www.enosieptanision.gr/