Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΒΑΤΙΚΑ:Κούλουμα στα Βιγκλάφια Δεκαετία του 60

"Το ξεπούλημα της Ελληνικής ΑΟΖ και ο υποκριτικος ρόλος των ελληνικών κυβερνήσεων"

Κι ενώ τα φέρετρα από τη Συρία φτάνουν το ένα πίσω από το άλλο στην Τουρκία,η γείτονα χώρα συνεχίζει την ιμπεριαλιστική της επεκτατική πολιτική με τις ευλογίες των ΗΠΑ καί κάτω από τη ΝΑΤΟικη ομπρέλα.

Χρόνια τώρα η Ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη έχουν συμφωνήσει και συναποφασίσει την οικονομική συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, κοιτασμάτων φυσικού αερίου, υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Φυσικά δεν εμπλέκονται σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι μόνο Ελλάδα και Τουρκία,αλλά και η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη (ΗΠΑ Ρωσία Γαλλία Ιταλία κτλ) που είτε με το ρόλο των προστάτιδων δυνάμεων για τη χώρα μας είτε σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, διεκδικούν και αυτές μερίδιο από το θησαυρό του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Η πίτα είναι μεγάλη και γλυκιά και όλοι θέλουν ένα κομμάτι παραπάνω.
Και θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν.
Βέβαια από την πίτα αυτή οι μόνοι που δεν τρώνε είναι οι λαοί των χωρών.
Αυτοί τρώνε προπαγάνδα και εθνικισμό
Και αφού χορτάσουν, αρκεί για τη χώνεψη μια δήλωση του τύπου "Ο Γάλλος υποναύαρχος του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ μετέβη στη φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού ναυτικου και συνεχάρη τον Έλληνα κυβερνήτη"
Γαλλικό και Ελληνικό Π/Ν μαζί.
Τη μια λοιπόν φίλοι μας είναι οι Γάλλοι την άλλη οι Αμερικάνοι και πάει λέγοντας...
 
Παράλληλα στη χώρα μας καλλιεργείται η εξύψωση του πατριωτισμού και του εθνικισμού που είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να μας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες
Είμαστε ήδη εμπλεκόμενοι σε μια κατάσταση που μόνο ως θεατές δυστυχώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε μιας και οι κυβερνήσεις Ν.Δ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να μετατρέψουν τη χώρα μας σε Αμερικανό Νατοϊκό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών και οικονομικών τους συμφερόντων
Μια βάση με f-35 και patriots ένα αμερικανικό οπλοστάσιο με απλά λόγια,που δημιουργήθηκε δήθεν για τη δική μας ασφάλεια και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ο μύθος αυτός βέβαια καταρρέει γιατί όσο καλοστημένος και αν είναι δεν παύει να είναι μύθος.
Η αποδοχή της συγκυριαρχίας Ελλάδας και Τουρκίας έχει παρελθόν.
 
Ήδη από το 2011 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνένοχοι στην υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας την οποία επιβεβαιώνουν αποκαλύψεις του πρώην τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολουκμπασι.
Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία,να μην επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα σε θαλάσσιες περιοχές στρατηγικής σημασίας,όπου ενοχλείται η Τουρκία,και να διατηρήσει στα 6 ν.μιλια και όχι στα 12 που δικαιούται.
Και όλα αυτά επί κυβερνήσεων κ.Σημιτη και γ.παπανδρεου.
Το δικό της μερίδιο ευθύνης βέβαια έχει και η ΝΔ (2004-2009)
Από αρχεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ που διέρρευσαν,είχε συμφωνήσει τόσο στην επιλεκτική επέκταση δηλ συρρίκνωση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όσο και σε έναν "κώδικα συμπεριφοράς" των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών,δηλ στη μη εμπλοκή τους σε αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν παράνομα στο Ελληνικό FIR και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
 
Το κουρέλιασμα λοιπόν των χωρικών μας υδάτων του εναέριου χώρου μας όπως επίσης και το γκριζάρισμα του Αιγαίου από ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ελληνικές κυβερνήσεις έχει υπόβαθρο δεκαετιών.
Η ΝΑΤΟποιηση του Αιγαίου και η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου,σαφώς και έχει το στόχο της και έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Κι ενώ είναι όλα τόσο καλοστημένα βάζουν το δίλημμα στο λαό.
Πόλεμος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή ειρήνη και συνεκμετάλλευση;;;;;
Λες και το δεύτερο ερώτημα δεν είναι εξίσου σοβαρό με το πρώτο.
Λες και δε γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για περαιτέρω διεκδικήσεις και αντιπαραθέσεις.
Και όλα αυτά διαδραματίζονται όχι μόνο σε βάρος της χώρας μας αλλά σε βάρος όλων των λαών που καθημερινά σκοτώνονται για τα συμφέροντα των λίγων.
Ένας πόλεμος ανάμεσα σε αδηφάγα τέρατα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας απασχολεί για το ποιο θα νικήσει και ποιο θα χορτάσει πιο καλά..
Και όταν τα βουβάλια τσαλαπατιούνται, αλίμονο στα βατράχια.....
 
Γιώργος Μιχαλέτος 
Άγιος Νικόλαος Λακωνίας

Τα Κύθηρα έγιναν το πρώτο μικρό νησί στην Ελλάδα με αναρριχητικό μονοπάτι «Via Ferrata»

Κάτω από τη σκιά της Παλιόχωρας, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας των Κυθήρων, αναπτύχθηκε ένα «σιδερόστρωτο μονοπάτι», τύπου Via Ferrata, που καλεί τους επισκέπτες του νησιού στον κρυφό κόσμο της Κακιάς Λαγκάδας. Είναι το πρώτο ορειβατικό μονοπάτι τέτοιου τύπου, που αναπτύσσεται σε μικρό νησί της Ελλάδας, και είναι ενσωματωμένο αρμονικά στο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων «Kythera Trails».
Είναι ένα ακόμα καινοτόμο επίτευγμα στα Κύθηρα, του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), που σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών, τις διαδρομές κατάβασης φαραγγιών (canyoning), και άλλες δράσεις στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων, αναδεικνύει το νησί ως έναν προορισμό βιωματικού τουρισμού περιπέτειας.
Η Via Ferrata είναι η ιδανική μίξη πεζοπορίας, διάσχισης φαραγγιών και αναρρίχησης. Με την κατάλληλη υποδομή, και σε ασφαλές περιβάλλον, κάνει προσβάσιμα σε ένα μεγάλο εύρος κόσμου, εκπληκτικά τοπία σε φαράγγια και ορθοπλαγιές. Δεν χρειάζεται τεχνικές γνώσεις, αρκεί μέτρια φυσική κατάσταση, απλός αλλά ειδικός εξοπλισμός (μόνο κράνος και ζώνη με ιμάντα εκτόνωσης), και σίγουρα πολύς ενθουσιασμός για δράση στη φύση
Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Φαραγγιών Κυθήρων του ΚΙΠΑ, το ίδρυμα συνεργάστηκε με την τοπική εταιρία τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων «Outdoor Activities Greece», αναπτύσσοντας ένα διαχειριστικό σχέδιο και χρηματοδοτώντας την οικονομοτεχνική μελέτη των πρώτων τριών διαδρομών Via Ferrata. Η διαδρομή της Κακιάς Λαγκάδας είναι η πρώτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΚΙΠΑ και υλοποιείται από τους δύο φορείς. Η διαδρομή αυτή, επιλέχθηκε για τη μοναδική της ομορφιά, την πολιτιστική αξία της περιοχής, αλλά και γιατί συνδέει το κυκλικό πεζοπορικό μονοπάτι Μ31 (Ποταμός – Παλιόχωρα – Ποταμός) με το Μ39, Διακόφτι - Αγία Πελαγία, που είναι υπό διαμόρφωση. Αυτήν την περίοδο, η διαδρομή βρίσκεται στο στάδιο της χαρτογράφησης και σηματοδότησης και αφού ολοκληρωθεί, θα είναι δυνατή η διάσχιση του φαραγγιού αμφίπλευρα. Μέχρι τώρα, το φαράγγι ήταν προσβάσιμο μόνο με canyoning (κατάβαση) που απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες και αρκετό εξοπλισμό. Έτσι, επιτυγχάνεται ο απόλυτος συνδυασμός δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας πλήρως αυτή τη μαγευτική γωνιά των Κυθήρων.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών Via Ferrata, διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και ταυτόχρονα συμπληρωματικά ενός από τα πιο αναγνωρισμένα δίκτυα παραδοσιακών μονοπατιών στην Ελλάδα. Το ΚΙΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκιση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA) αλλά και τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, επενδύει στο βιώσιμο τουρισμό, διαφοροποιώντας και εμπλουτίζοντας το τουριστικό προΐόν των Κυθήρων. Πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η στήριξη της τοπικής οικονομίας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν πραγματικά το χρειάζεται, και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών μεταξύ άλλων. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook
Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 13 διαδρομές συνολικού μήκος 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Facebook / Instagram / Web
Outdoor Activities Greece: H Outdoor Activities Greece σχεδιάζει και διοργανώνει αυθεντικές εμπειρίες και υπαίθριες δραστηριότητες στα Κύθηρα όπως canyoning, ορεινή ποδηλασία και εργαστήρια μαγειρικής μεταξύ άλλων. Επισκεφτείτε μας: Facebook / Instagra


Η ιστορία πίσω από τις μάσκες του καρναβαλιού

Tης Νικολίας Σαββοπούλου
Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί πως  το καρναβάλι αποτελεί μια γιορτινή εκδήλωση η οποία εναντιώνεται στις κοινωνικές συμβάσεις,  αφού κατά τη διάρκεια του επιτρέπονται όλα, ή μάλλον σχεδόν όλα;! Πολύς χορός και τραγούδι, ποτό, κέφι, μεταμφιέσεις και οποιαδήποτε  ξέφρενη συμπεριφορά  μοιάζει ταιριαστή υπό την καρναβαλική ατμόσφαιρα. Και ο λόγος είναι απλός. Οι άνθρωποι είναι πλέον μεταμφιεσμένοι και μπορούν να κάνουν ό,τι πιο τρελό θέλουν, καθώς για λίγο η στολή και η μάσκα τους δίνουν ασυλία. 
Τα φανταχτερά κουστούμια και οι περίεργες μάσκες δημιουργούν προσωρινά έναν κόσμο διαφορετικό, που, όμως, κρύβει μυστικά. Η αφετηρία του καρναβαλιού εντοπίζεται στο βάθος των χρόνων και, αναμφίβολα, όσο πιο μακρύ είναι το κουβάρι της ιστορίας, τόσα περισσότερα είναι τα πράγματα που πιθανόν αγνοούμε. 

Αποχαιρέτα το κρέας                                  

Η ετυμολογία της λέξης «καρναβάλι» προέρχεται από τα λατινικές λέξεις “ carne” και “vale” που σημαίνει  «αποχαιρέτα το κρέας» και, επομένως, είναι ταυτόσημη της ελληνικής λέξης «Αποκριά», αφού «αποκρέω» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «απομακρύνομαι από το κρέας». Πρόκειται, λοιπόν, για την περίοδο που προηγείται της Σαρακοστής, όπου οι πιστοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος.

Στην υγειά του Διονύσου

Το καρναβάλι αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα έθιμα τα οποία έχουν διασωθεί με το πέρας των αιώνων. Η αφετηρία του ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα και τις Διονυσιακές Τελετές όπου υμνείται ο θεός Διόνυσος ή αλλιώς Βάκχος, ο θεός του κρασιού και του γλεντιού. Οι ακόλουθοί του, οι Σάτυροι, ήταν μεταμφιεσμένοι με στολές από δέρματα ζώων, δημιουργούσαν μεγάλες πομπές και μεθυσμένοι χόρευαν για να τιμήσουν το Διόνυσο. Λέγεται πως τριγυρνούσαν κάνοντας άσεμνες πράξεις και λέγοντας βωμολοχίες.
Όλα εξηγούνται λοιπόν. Οι μεταμφιέσεις, ο χορός και το τραγούδι, το κέφι χωρίς όρια και, φυσικά, το ποτό. Πώς, λοιπόν, να πάψει να θεωρείται η μέθη ως αναγκαία συνθήκη του καρναβαλιού, όταν την επιτρέπει ένας αρχαίος Θεός;

Το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου

Το καρναβάλι πάντα τελειώνει με την φωτιά κι έτσι η μεγάλη γιορτή σβήνει μέσα από την λάμψη της φλόγας. Είναι, πράγματι,  περίεργος ένας τέτοιος αποχαιρετισμός του βασιλιά, ο οποίος για λίγες μέρες νομιμοποιούσε κάθε τρελή επιθυμία. Όχι, δεν πρόκειται για πράξη εκδίκησης απέναντι στον βασιλιά. Η φωτιά όμως, έχει το δικό της μυστικό.
Συμβόλιζε, κατά τους αρχαίους Έλληνες, τη δύναμη  που εξουδετερώνει το κακό, ξορκίζει τα καταστροφικά πνεύματα και προσφέρει κάθαρση από κάθε αμαρτία. Επειδή το καρναβάλι τοποθετείται χρονικά στο μεταίχμιο του χειμώνα με την άνοιξη, η φωτιά «καθαρίζει» την φύση, για να είναι έτοιμη για την παραγωγική περίοδο που ακολουθεί. Έτσι, λοιπόν, ο Καρνάβαλος καίγεται για να καταστραφεί κάθε είδους κακού και οι στάχτες να γεννήσουν την πολυπόθητη ευτυχία.
Είναι λυτρωτικό το κάψιμο του καρνάβαλου και τελικά ο καλύτερος αποχαιρετισμός του. Άλλωστε, πώς αλλιώς να αποχωριζόταν η σύγχρονη κοινωνία τον Βασιλιά, μέχρι να έρθει πάλι η επόμενη γιορτή του; Το να είναι κλειδωμένος σε μια αποθήκη καθόλου δε θα του ταίριαζε. Προτιμότερο να καταστρέφεται μέσα από την λάμψη της λαίλαπας.

Το μυστικό της βενετσιάνικης μάσκας

Η Βενετία κατέχει τα ηνία για τη διοργάνωση των πιο κομψών και εντυπωσιακών καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη, αν όχι σ’ όλο τον κόσμο. Η φινέτσα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Τα κουστούμια ξεχωρίζουν, αλλά οι μάσκες φαίνεται να κατέχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι πασίγνωστες για τα ποικίλα σχέδιά τους, όμως η αλήθεια είναι πως η ιστορία τους είναι μακρινή και σκοτεινή.
Οι μάσκες εμφανίστηκαν στην Βενετία την εποχή του Μεσαίωνα και οι άνδρες τις φορούσαν προκειμένου να κρύψουν διάφορες παράνομες δραστηριότητές τους.  Η μάσκα τους προστάτευε από την αναγνώρισή τους, και άρα από την κοινωνική κατακραυγή. Η χρήση της μάσκας έγινε τόσο συχνή που τα καταστήματα που τις πουλούσαν αυξάνονταν συνεχώς. Ωστόσο, για να περιοριστεί η ηθική παρακμή την οποία δημιουργούσε η συχνή χρήση των μασκών, αργότερα εκδόθηκαν νόμοι που απαγόρευαν την κατάχρησή της. Φαίνεται πάντως πως η μάσκα είχε συνδεθεί με την ελευθερία και αντανακλούσε την καταπάτηση των αυστηρών κανόνων της άκαμπτης βενετσιάνικης κοινωνίας.
Τελικά, ποιος ξέρει ποια αόρατη δύναμη διατηρεί τη γιορτή του καρναβαλιού σχεδόν ακλόνητη μέσα στο πέρας των αιώνων…Είναι, άραγε, η ισχύς του εθίμου που δεν το  αφήνει να χαθεί από την ιστορία ή μήπως η ασυνείδητη επιθυμία των ανθρώπων να κρυφτούν για λίγο από τον εαυτό τους, αρνούμενοι τις συμβάσεις;  Άλλωστε, γίνονται όλα πιο εύκολα φορώντας μια μάσκα. Τέτοιο προνόμιο -ας είναι και μια φορά το χρόνο- δύσκολα απορρίπτεται.
ΠΗΓΗ  citycampus.gr 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (23-2-2020) ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ



ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
Στήν σημερινή Εὐαγγελική περικοπή τά πράγματα εἶναι ξεκάθαρα, κρυστάλλινα καί ἀληθινά. Ἀπό τήν μία ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Ποιοί τήν κληρονομοῦν; Αὐτοί πού ἔμπρακτα ἐκδηλώνουν τήν ἀγάπη τους σέ αὐτούς πού τήν ἔχουν ἀνάγκη. Ἡ κατηγορία αὐτή φανερώνει καί περιλαμβάνει ἀνθρώπους πού ἐπιδιώκουν καί θέλουν νά ἔχουν πρόσωπο ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ καί τῆς κοινωνίας πού ζοῦν.

Ἀπό τήν ἄλλη τό πῦρ τό αἰώνιο. Ποιοί τό γεύονται; Κατ΄ ἀρχάς ὁ διάβολος καί οἱ ἄγγελοι του, γιά τούς ὁποίους καί ἑτοιμάστηκε, ἀλλά καί ὅσοι δέν ἔκαναν τίποτε γιά τούς ἀναγκεμένους φτωχούς καί ἄσημους ἀνθρώπους. Δηλαδή, γεύονται τήν ὀδύνη τῆς κόλασης οἱ ἀτομιστές καί οἱ ἀνελεύθεροι. Αὐτοί δηλαδή πού κλείστηκαν καί κλειδώθηκαν σέ ἕνα προσωπεῖο καί θέλησαν νά φορέσουν μιά μάσκα.

Ἀγαπητοί χριστιανοί, ὑπάρχει τέτοια τεράστια διαφορά ἀνάμεσα στό πρόσωπο καί τό προσωπεῖο.

Τό προσωπεῖο σημαίνει πρῶτα-πρῶτα τυποποίηση, αὐτοματισμό, καταναγκασμό. Λειτουργεῖ ἀκριβῶς, ὅπως μιά μάσκα τοῦ κλόουν ἤ μιά μάσκα τοῦ εἰδωλολατρικοῦ, δηλαδή πρό Χριστοῦ, ἐθίμου τοῦ καρναβαλιοῦ. Ἡ μάσκα πού ἤ θά κλαίει ἤ θά τρομάζει ἤ θά γελάει καί αὐτό συνέχεια, καταναγκαστικά καί ἀνελεύθερα.

Τό πρόσωπο, ἀπό τήν ἄλλη μεριά, χαρακτηρίζεται ἀπό μιά δυναμική κίνηση. Τό πρόσωπο εἶναι ἡ εἰκόνα τοῦ Θεοῦ, ἡ εἰκόνα πού ἀναγνωρίζεται καί ζητᾶ μέ συνέπεια νά ὁλοκληρωθεῖ καί νά φτάσει στό καθ΄ ὁμοίωση νά γίνει κατά χάριν Θεός.

Τό προσωπεῖο πάλι σημαίνει ἐγκλωβισμό μέσα στό ἄτομο.Tό ἄτομο ἔτσι διακατέχεται ἀπό ποικίλους φόβους, κυρίως ἀπό τόν ἀγχώδη φόβο τοῦ θανάτου του. Δέν εἶναι τυχαῖο πού πολλά καρναβαλικά ἔθιμα στήν Ἑλλάδα θέλουν μέ φωνές, κουδούνια, θορύβους καί ὁλονύχτια γλέντια καί κραιπάλες νά «ξορκίσουν», ὅπως λένε, τό κακό. Φοβᾶται πολύ ὁ μασκοφόρος, καί θέλει νά διώξει αὐτόν τόν φόβο. Μάταιος κόπος.

Ἀντίθετα, τό πρόσωπο βγαίνει ἀπό τόν ἀπομονωτισμό του καί ἔρχεται σέ προσωπική σχέση μέ τά ἄλλα πρόσωπα τῆς κοινωνίας. Ἔτσι, τή θέση τοῦ φόβου τήν παίρνει ἡ ἐν Χριστῷ ἀγάπη. Ὁ φόβος τοῦ θανάτου ὑπερνικᾶται ἀπό τήν ἀγάπη, πού εἶναι προσφορά τοῦ προσώπου πρός τήν κοινωνία, χωρίς φοβίες καί ἰδιοτέλεια.

Τό προσωπεῖο μέ τά δύο χαρακτηριστικά του, τήν ἀνελευθερία καί τόν ἀτομισμό του ὁδηγεῖ τόν ἄνθρωπο πρός τό μηδέν. Κι' αὐτό εἶναι τό μεγαλύτερο κακό πού μπορεῖ νά διαπράξει ὁ ἄνθρωπος. Ἡ αὐτοκαταστροφή του θά εἶναι ἡ νίκη τοῦ δαίμονα.

Ἀντίθετα, χαρακτηριστικά τοῦ ἐλεύθερου ἀνθρώπινου προσώπου εἶναι ἡ δημιουργία, τό μοίρασμα καί ἡ ἀγάπη. Ἔτσι, ὁ εἰλικρινής χριστιανός πού θέλει νά ἔχει πρόσωπο ἐνώπιον Θεοῦ, δηλαδή καθαρό τό μέτωπό του, ὅπως λέει ὁ λαός μας, σέβεται τόν ἑαυτό του, τούς πλησίον του, καί ὅλη τήν δημιουργία. «Ἀλήθεια σᾶς λέγω, ὅ,τι ἐκάνατε εἰς ἕνα ἀπό τούτους τούς ἀσήμαντους ἀδελφούς μου, σ’ ἐμέ τό ἐκάνατε». Ἀδελφοί, καλόν Παράδεισο.

Πρεσβύτερος π.Παῦλος Καλλίκας

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ¨ΙΟΝΙΣ¨ΑΠΟ ΚΙΣΣΑΜΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ


Κυριακή,23Φεβρουαρίου 2020 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Η ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των πολύ θυελλωδών ανέμων που πλέουν στην Θάλασσα Κυθήρων και το Δυτικό Κρητικό (δυσμενέστερων τοπικά από το δελτίο της ΕΜΥ), το σημερινό δρομολόγιο (23-02-2020) του Ε/Γ Ο/Γ “ΙΟΝΙΣ” (Ν.Π. 8775) από Κίσσαμο προς Αντικύθηρα, Κύθηρα, Πειραιά δεν θα εκτελεστεί. Το δρομολόγιo θα εκτελεστεί αύριο Δευτέρα (24-02-2020) ως ακολούθως: 
Δευτέρα 24/02/2020 Άφιξη  Κίσσαμο-08:30 Αντικύθηρα10:3010:50 Κύθηρα12:4513:15 Πειραιά20:20-Παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία για περισσότερες πληροφορίες.ΠΕΙΡΑΙΑΣ:First Choice Travel Τηλ. 210 4179444ΚΙΣΣΑΜΟΣ:Gelasakis Shipping & Travel Center Τηλ. 28210 75444ΓΥΘΕΙΟ:Rozakis Shipping & Travel Agency Τηλ. 27330 22207ΚΥΘΗΡΑ:Kithira Travel Τηλ. 27360 31390