Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

BATIKA Η Δέσποινα Κουτσούμπα γράφει για τις έρευνες της ενάλιας αρχαιολογίας


Η ενάλια ή υποβρύχια αρχαιολογία έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό, τη μελέτη, τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στην ακτή ή στον βυθό της θάλασσας, των λιμνών και των ποταμών.
Της Δέσποινας Κουτσούμπα, καταδυόμενης αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων
Στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων της εμπίπτουν η ιστορική εξέλιξη του εμπορίου, της ναυτιλίας, των πλοίων και των λιμανιών, αλλά και οικισμοί ή άλλες χερσαίες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν κατακλυστεί για διάφορους λόγους από τη θάλασσα.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν βυθισμένοι οικισμοί, κτίρια ή λιμάνια, είτε λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είτε λόγω τεκτονικών μεταβολών. Ιδιαίτερα οι οικισμοί της προϊστορίας βρίσκονται πολύ συχνά κάτω από τη θάλασσα. Κατά την 3η χιλιετία π.Χ., όταν εμφανίστηκαν οι πολιτισμοί του Αιγαίου, ο Μινωικός, ο Κυκλαδικός και ο Ελλαδικός, η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν περίπου τέσσερα μέτρα χαμηλότερα από σήμερα – χωρίς να συνυπολογίσουμε τοπικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, που μπορεί να βυθίσουν ακόμη περισσότερο μια περιοχή. Δηλαδή η ακτογραμμή που έβλεπαν οι Πρωτομινωίτες, οι Πρωτοκυκλαδίτες και οι Πρωτοελλαδίτες βρισκόταν περίπου εκεί που σήμερα το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 4 μ.
Κι επειδή η θάλασσα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, δίπλα σε αυτήν έχτιζαν συνήθως τα σπίτια τους. Σήμερα αυτά βρίσκονται στον βυθό, για παράδειγμα στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης Μεσσηνίας, στο Παυλοπέτρι (Ελαφόνησος-Βιγκλάφια) Λακωνίας, το Σαλάντι και στον Λαμπαγιαννά Αργολίδας.
Οι θαλασσινοί δρόμοι που ένωσαν τους λαούς
Οι πλόες στην αρχαιότητα άνοιξαν δρόμους όχι μόνο στην ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ διαφορετικών λαών, αλλά ακόμη περισσότερο στη διάδοση και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτισμών. Η γέννηση της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στην Ελλάδα ανάγονται στην προϊστορία, όπως πιστοποιήθηκε από την εύρεση λεπίδων οψιανού στη Μήλο, σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής (7.000 π.Χ.), στο σπήλαιο Φράγχθι της Ερμιονίδας, στα Γιούρα των Βορείων Σποράδων και αλλού. Οι μεσολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου Φράγχθι ζούσαν κυνηγώντας άγρια ζώα και ψαρεύοντας.
Ο οψιανός, πέτρωμα που απαντάται στη Μήλο, τη Νίσυρο και στο Γυαλί, ήταν υλικό απαραίτητο για την κατασκευή αιχμηρών όπλων με τα οποία έπιαναν τα θηράματά τους. Δεν γνωρίζουμε αν προμηθεύτηκαν τον οψιανό από τολμηρούς κατοίκους της Μήλου ή μέσω κάποιου ενδιάμεσου σταθμού. Η ύπαρξη όμως του κυκλαδικού πετρώματος στις ακτές της Πελοποννήσου δείχνει τον πρώιμο χαρακτήρα της ναυσιπλοΐας και της διακίνησης προϊόντων με πλωτά μέσα. Αλλωστε σε εκείνες τις εποχές όπου τα μέσα ήταν ελάχιστα οι δρόμοι της θάλασσας ήταν πολύ πιο πρόσφοροι για μετακίνηση και επικοινωνία σε σχέση με τα δύσβατα βουνά, γεμάτα άγρια ζώα και επικίνδυνες χαράδρες.
Από τη Νεολιθική εποχή έχουν σωθεί ολιγάριθμα ομοιώματα πλοιαρίων και ένα αναπάντεχο εύρημα, τα υπολείμματα μιας βάρκας στο λιμναίο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού, στη λίμνη της Καστοριάς. Το πρωτόγονο πλοιάριο, που διατηρήθηκε έως τις μέρες μας μέσα σε στρώμα λάσπης, ήταν ένα μονόξυλο μήκους περίπου 3,30 μ. και χρονολογείται στην 5η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για το πιο απλό είδος ξύλινης βάρκας, που σχηματίστηκε από το σκάψιμο ενός κορμού δέντρου μέχρι να πάρει το επιθυμητό σχήμα και κινούνταν με λίγους κωπηλάτες.
Πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες αλλά και κυκλαδικά ειδώλια έχουν βρεθεί σε πολλές προϊστορικές θέσεις, αδιάψευστοι μάρτυρες των θαλασσινών ταξιδιών των Κυκλαδιτών. Στα λεγόμενα τηγανόσχημα σκεύη, ιδιαίτερες δημιουργίες του κυκλαδικού πολιτισμού, συχνά απεικονίζονται πλοία (2800-2300 π.Χ.). Πρόκειται για μακριά και στενά πλοία με πολλά κουπιά, χωρίς πανιά. Το σχήμα τους είναι ασύμμετρο, με τη μία πλευρά να απολήγει σε ψηλό ποδόστημα που φέρει στο άκρο του ομοίωμα ψαριού (πιθανώς η πρύμνη) και στην άλλη πλευρά επέκταση της καρένας (πιθανώς πρώιμος τύπος εμβόλου στην πλώρη). Το σχήμα των πλοίων δείχνει ότι στα χρόνια αυτά σημειώθηκε πρόοδος της ναυσιπλοΐας και ότι οι Κυκλαδίτες διέθεταν γνώσεις υδροδυναμικής.
Το σπουδαιότερο όμως εύρημα για τη ναυσιπλοΐα στις Κυκλάδες είναι η τοιχογραφία της νηοπομπής από τη Δυτική οικία του Ακρωτηρίου της Θήρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τοιχογραφημένη ζώνη ύψους 43 εκ. και μήκους 3,90 μ. που περιτρέχει το ανώτερο μέρος των τοίχων του δωματίου 5. Στο τμήμα που σώζεται καλύτερα αναπτύσσεται μια αφηγηματική σκηνή που περιλαμβάνει δύο πόλεις, στόλο με επτά μεγάλα πλοία πλούσια στολισμένα, άγρια ζώα, δελφίνια και πάνω από εκατό ανθρώπινες μορφές. Τα πλοία, ιστιοφόρα ή κωπήλατα, απεικονίζονται με μεγάλη λεπτομέρεια να πλέουν στη θάλασσα με τη συνοδεία δελφινιών.
Γνωρίζουμε ότι στα προϊστορικά χρόνια, αλλά και αργότερα, τα πλοία στο Αιγαίο έπλεαν κοντά στις ακτές και, για λόγους ασφάλειας, προτιμούσαν να χαράζουν πορεία μίας μέρας, το βράδυ να αγκυροβολούν σε ασφαλές μέρος και να ανοίγονται ξανά το πρωί της επομένης. Το αρχιπέλαγος των νησιών του Αιγαίου, άλλωστε, πρόσφερε αυτήν τη δυνατότητα. Τα πλοία, όμως, που εικονίζονται στην τοιχογραφία του Ακρωτηρίου με την κυρτή καρένα ήταν ικανά να πλεύσουν και σε ανοιχτές θάλασσες. Αλλωστε στη 2η χιλιετία π.Χ. πιθανώς πρώτοι οι Μινωίτες πραγματοποίησαν ταξίδια μέχρι το Δέλτα του Νείλου.

ΛΑΚΩΝΙΑ Πακιστανός έκλεψε χρήματα από ομοεθνή του στη Μυρτιά

Ένας 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι αφαίρεσε χρήματα από 25χρονο ομοεθνή του, το πρωί της Κυριακής (3/9) στη Μυρτιά Δ. Ευρώτα.
Ο 24χρονος διέφυγε στη Σπάρτη, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Λακωνίας. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα.
http://www.lakonikos.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΦΤΙΟΥ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΦΤΙΟΥ
Τη Δευτέρα 4/9 το πρωί, ο Δήμαρχος Κυθήρων και επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κομηνό, είχαν συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Επαγγελματιών Διακοφτίου και με κατοίκους και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής.

Υποβλήθηκαν πολλά αιτήματα, άλλα εκ των οποίων είναι άμεσα υλοποιήσιμα και άλλα όχι.
Αναλυτικά:
1. Για τη Γέφυρα Λιμένος: αναμένεται επιτόπιος τεχνικός έλεγχος από Μηχανικούς της ΜΟΜΚΑ εντός της εβδομάδος. Θα υπάρξει τεχνική έκθεση ανάλογα με την οποία θα προκριθεί ο τρόπος επισκευής. Οι σκουριασμένες μπάρες θα αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατό.
2. Για τις ασφαλτοστρώσεις εντός του οικισμού: θα ενταχθούν τμήματα δρόμων στη μελέτη συντήρησης δημοτικής οδοποιίας του 2018. Το αίτημα να ασφαλτοστρωθούν 3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου εντός του οικισμού δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και συνήθως ο Δήμος ασφαλτοστρώνει 3 με 3,5 χιλιόμετρα το χρόνο για όλο το νησί.
 3. Η επισκευή της γλύστρας θα γίνει από το Λιμενικό Ταμείο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης του Λιμένος και κήρυξης της χερσαίας ζώνης.
4. Η νομιμοποίηση του Λιμένος (συνολικά 8 Λιμένων και Αλιευτικών Καταφυγίων στο Δήμο μας) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αποτελεί μια σπουδαία αναπτυξιακή διαδικασία που επί χρόνια έμεινε στις καλένδες, καθώς θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε μελέτες και έργα που τώρα αδυνατούν να αδειοδοτηθούν (π.χ. συντήρηση κτηρίων Λιμένων, μελέτη μαρίνας, ενοικίαση καφετέριας Διακοφτίου κ.λπ.).
5. Για το σκάφος των λαθρομεταναστών που προσάραξε στις νοτιοανατολικές ακτές του οικισμού τον Αύγουστο του 2016, υπάρχει εκτεταμένη αλληλογραφία του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου από την πρώτη στιγμή, η οποία είναι γνωστή τόσο στην τοπική πρόεδρο όσο και στον Σύλλογο των Επαγγελματιών. Το σκάφος ανήκει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ΟΔΔΥ) και το Λιμεναρχείο έχει εντολή να το φρουρεί. Ο Δήμος αδυνατεί να το μετακινήσει όπως έχει τονίσει εξαρχής στις αρμόδιες αρχές. Αναμένεται απάντηση επί του τελευταίου σκληρού εγγράφου που έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης. Επισημάνθηκε ότι με ενέργειες του Δήμου, άλλα 2 σκάφη μεταναστών, απομακρύνθηκαν από το Διακόφτι και βρίσκονται φυλαγμένα στην Αγία Πατρικία.
6. Για την ανάγκη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (φωτισμοί, πλακοστρώσεις, πλατεία, παιδική χαρά κ.λπ.) ο Δήμαρχος τόνισε στους κατοίκους ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής στην παρούσα φάση είναι η χρηματοδότηση έργων για τα οποία υπάρχουν έτοιμες, ώριμες και αδειοδοτημένες αρχιτεκτονικές μελέτες: ήδη ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των Μητάτων (243.000€ - ΕΣΠΑ), δημοπρατήθηκε η ανάπλαση των Φρατσίων (292.000€ - Περιφέρεια), ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Belvedere (74.000€ - Δήμος) και το Τοιχίο Αγίας Πελαγίας (100.000€ - Περιφέρεια) και εντός του 2018 θα έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη ανάπλασης της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου. Για την ανάπλαση του Διακοφτίου δεν υπάρχει καμία μελέτη, ωστόσο στον προϋπολογισμό του Δήμου του 2018 θα καταβληθεί προσπάθεια να προβλεφθεί ποσόν για την εκπόνηση των μελετών, οι οποίες θα πρέπει να ανατεθούν πλέον με τις εξαιρετικά αυστηρές και πολύπλοκες διατάξεις του Νόμου 4412/2016, ο οποίος όπως είναι γνωστό καθυστερεί τα δημόσια έργα και αυξάνει τη γραφειοκρατεία.
Ο Δήμαρχος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου της μονάδας αφαλάτωσης του Διακοφτίου, που προβλέπεται να παράγει 1000 κυβικά νερό ημερησίως (σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία) και έχει χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής μαζί με την αφαλάτωση της Αγίας Πελαγίας με 1.300.000€. Ο Δήμος έχει δαπανήσει ίδιους πόρους για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση των μονάδων. Στο Διακόφτι, η μονάδα έχει χωροθετηθεί στην πίσω πλευρά του νησιού "Μακρυκύθηρα" και αναμένεται η οριστική περιβαλλοντική αδειοδότησή της, που καθυστέρησε λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Μόλις ληφθεί η έγκριση θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το δίκτυο μεταφοράς του νερού προς το υπάρχον δίκτυο του οικισμού. Η μονάδα αφαλάτωσης στο Διακόφτι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, καθώς ο οικισμός που διαθέτει ρυμοτομικό σχεδιασμό έχει ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη και με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί η υδροδότησή του τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η Δημοτική Αρχή ενεργεί για το μέλλον. Είναι ένα έργο πνοής και ανάπτυξης που θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη δημοπρατήσει την ανακαίνιση της υπάρχουσας δεξαμενής ύδρευσης του οικισμού, έχει τοποθετήσει νέο κρουνό πυρασφάλειας, καινούργια καλάθια απορριμμάτων, ενώ εντός των ημερών θα διανεμηθούν στις τοπικές κοινότητες νέα παγκάκια. Επίσης, το Λιμενικό Ταμείο ολοκλήρωσε το νέο σύγχρονο φωτισμό του Λιμένος με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Από τους κατοίκους τέθηκαν ζητήματα τακτικότερης αποκομιδής των απορριμμάτων και επισημάνθηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση που το πρόγραμμα αποκομιδής δεν τηρείται επακριβώς.
Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι είναι αδύνατον να εκτελεστούν ταυτόχρονα έργα σε 75 οικισμούς του νησιού. Τα έργα ιεραρχούνται από τα συλλογικά όργανα του Δήμου με βάση την ωριμότητά τους και τις πραγματικές δυνατότητες εκτέλεσής τους, ενώ θεωρούμε ότι οι οικισμοί δεν μπαίνουν στη ζυγαριά ανάλογα με το ποιός έχει την ομορφότερη παραλία ή ποιός δέχεται περισσότερο κόσμο από έναν άλλο, γιατί αυτά είναι ζητήματα αφενός υποκειμενικά, αφετέρου ενισχύουν τον τοπικισμό που θεωρούμε ότι είναι βλάπτικός για τον τόπο. Το νησί αντιμετωπίζεται συνολικά και θεωρούμε ότι δεδομένου του ελάχιστου προσωπικού και της διαρκώς αυξανόμενης γραφειοκρατίας και εξειδίκευσης, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δημοπρατεί και εκτελεί διαρκώς σημαντικά έργα, αλλά πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνατότητές της, αφού το νησί είναι μεγάλο σε έκταση και διασπορά οικισμών και εκ των πραγμάτων δύσκολα διαχειρίσιμο.

Συναγερμός από ανθρώπινα οστά στη Μάνη. Ανήκουν στον άτυχο Μάριο;

Ένα μακάβριο εύρημα σήμανε συναγερμό στη Μεσσηνιακή Μάνη και άνοιξε πάλι την πόρτα των ερευνών για τον άτυχο Μάριο Παπαγεωργίου.

Χωρικοί εντόπισαν ανθρώπινα οστά την Παρασκευή 1η  Σεπτεμβρίου, σκορπισμένα  μέσα σε παλιό εκκλησάκι στη περιοχή Λαγκάδα .  Το εκκλησάκι  που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα,  δεν λειτουργεί εδώ και πενήντα χρόνια και δεν διαθέτει πόρτα. Βρίσκεται  σε πλαγιά  και το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτό , είναι δύσβατο.
papageorg
Οι μάρτυρες  ειδοποίησαν τις Αρχές και άμεσα άνδρες του Α.Τ. Καρδαμύλης έφτασαν στο σημείο και περισυνέλλεξαν τα οστά,   για να  εξεταστούν από τα  Εγκληματολογικά Εργαστήρια  της ΕΛ.ΑΣ.
Για τα ευρήματα ειδοποιήθηκε και η οικογένεια του Μάριου Παπαγεωργίου που δεν έχει σταματήσει  όλα αυτά τα χρόνια να ψάχνει τον «τάφο» του άτυχου νέου στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, η χαροκαμένη μάνα του δολοφονημένου – σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη- νεαρού, Βαρβάρα Θεοδωράκη θα κληθεί να δώσει δείγμα DNA ώστε να διαπιστωθεί αν τα οστά ανήκουν στο γιο της.
Όπως έχουν πει αρκετές φορές στο παρελθόν οι συγγενείς του, αυτό που ζητούν είναι να βρουν ό,τι απέμεινε από τον άτυχο οπτικό και να του προσφέρουν μια αξιοπρεπή κηδεία και όχι αυτή που διάλεξε ο νταής από τη Μάνη, Πέτρος Μιχαλεάκος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του.
Το χρονικό του εγκλήματος που πάγωσε τη κοινή γνώμη
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012. Ο 26χρονος Μάριος Παπαγεωργίου, μοναχοπάιδι, φεύγει από το Διακοπτό Αχαϊας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές, με το αυτοκίνητό του για το Αίγιο.
Παιδί εύπορης οικογένειας καθώς η μητέρα του, Βαρβάρα Θεοδωράκη, ήταν διακεκριμένη οδοντίατρος.
Παρασκευή 10 Αυγούστου. Άγνωστος τηλεφωνεί στη Βαρβάρα Θεοχαακη και της λέει πως έχουν απαγάγει το γιο της. Της ζητά λύτρα 620.000 ευρώ, για να τον αφήσουν ελεύθερο, χωρίς να του κάνουν κακό.
«Επειδή εδώ και δύο χρόνια δίνουμε στο γιο σου καθαρό πράμα και δεν μας πληρώνει μας χρωστάει 620.000 ευρώ. Αν θες να τον ξαναδείς, δώσε μας τα λεφτά», είπε ανδρική φωνή στη μητέρα του απαχθέντα. Ωστόσο εκείνη δεν τους πίστεψε καθώς, όπως είπε ο γιος της ούτε έπινε, ούτε κάπνιζε.
«Τους είπα ότι θα πάω στην αστυνομία και τους έκλεισα το τηλέφωνο» περιέγραψε η μητέρα σε συνέντευξή της, η οποία στράφηκε στη συνέχεια για βοήθεια σε οικογενειακό φίλο, τον Πέτρο Μιχαλεάκο ο οποίος της είπε καθησυχαστικά ότι «ο Μάριος θα ήταν σε καμιά παραλία με κανένα… γκομενάκι». Της συνέστησε επίσης να μην πάει στην αστυνομία επειδή οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι.
Η εμπλοκή της αστυνομίας
Παρόλα αυτά εκείνη πήγε μυστικά. Η εξαφάνιση του Μάριου δηλώθηκε στην αστυνομία στις 17 Αυγούστου και όλο αυτό το διάστημα οι απαγωγείς διαβεβαίωναν τη μητέρα πως ο γιος της ζούσε και πως θα τον απελευθέρωναν μόνο εφόσον τους κατέβαλε τα χρήματα που είχαν ζητήσει ως λύτρα.
«Σας παρακαλώ θέλω να μιλήσω με το παιδί μου…
– Αν δώσεις τα λεφτά, θα το έχεις το παιδί σου αύριο στην αγκαλιά σου. Σου μιλάω έντιμα. Εντάξει; αύριο το πρωί θα είναι σπίτι. Στις δέκα η ώρα το πολύ…
– Ακούστε, κύριε, είμαι μάνα, θερμή παράκληση, σας παρακαλώ πολύ! Εγώ νομίζω ότι το έχετε σκοτώσει το παιδί μου…
– Όχι, όχι. Σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι σκοτωμένο το παιδί…
– Τα λεφτά μου θα τα κάψω, δεν τα θέλω, τα καίω. Πού ξέρω εγώ αν δεν είστε δολοφόνοι και μου έχετε σκοτώσει το παιδί μου;
– Όχι! Στο ορκιζόμαστε αυτό…
Οι απαγωγείς επέμεναν ότι ο Μάριος είναι ζωντανός, η μητέρα του όμως δεν τους πίστευε πια. Υποκύπτει στον εκβιασμό και τους δίνει 350 χιλ. ευρώ, έπειτα από ένα ατελείωτο αλισβερίσι τηλεφωνημάτων. Ενώ προσπαθούσε να μαζέψει τα υπόλοιπα χρήματα, οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, παρατήρησαν ότι τρία άτομα και ένα μαύρο βαν βρίσκονταν μόνιμα έξω από το σπίτι.
Ετοίμαζαν να απαγάγουν και την ίδια.  Η αστυνομία επενέβη και συλλαμβάνει επτά από τους δράστες.
Ο Μάριος ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιστρέψει σπίτι. Τα αρχεία από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες αποκαλύπτουν ότι ο τελευταίος που μίλησε με τον νεαρό ήταν ο 72χρονος φίλος της οικογένειας. Ο ίδιος που μέρες νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την Βαρβάρα Θεοχαράκη να ενημερώσει την αστυνομία.
Συλλήψεις και ένοχοι
Ο επί χρόνια «οικογενειακός φίλος» Πέτρος Μιχαλεάκος συλλαμβάνεται και καταδικάζεται πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε 23 χρόνια για σύσταση συμμορίας, διάπραξη κακουργήματος, αρπαγή κατά συναυτουργία και απόπειρα εκβίασης.
mixaleakos
Ο Πέτρος Μιχαλεάκος
Μαζί του συλλαμβάνεται και η σύζυγός του Βούλα Σιούταλου, στην οποία επεβλήθη ποινή 18 χρόνων για αρπαγή από κοινού, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και σύσταση συμμορίας για διάπραξη κακουργήματος.
Για την υπόθεση του Μάριου έχουν καταδικαστεί άλλα τέσσερα άτομα, ενώ δύο αθωώθηκαν, η σύζυγος του Κορέντιου, και ο Π.  Χ. , λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Στον Αναστάσιο Μπασαντή, επιβλήθηκε η ποινή των 6 χρόνων με αναστολή, για άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης.
Ο Αριστείδης Κορέντιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων με αναστολή, για την ένταξη σε συμμορία προς διάπραξη κακουργήματος.
Τα αδέλφια Γεράσιμος και Βασίλης Ταμπακάκης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 3 και 2 χρόνων αντίστοιχα, που είναι εξαγοράσιμες.
Οι τελευταίοι τρεις, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, συμμετείχαν στην απόπειρα απαγωγής της μητέρας του Μάριου, Βαρβάρας Θεοχαράκη.
Ο εγκέφαλος και οικογενειακός φίλος, Πέτρος Μιχαλεάκος, όπως αποδεικνύεται έστησε την απαγωγή του Μάριου και στη συνέχεια προσποιείτο τον δήθεν διαπραγματευτή. Συνεννοούνταν τάχα με τους απαγωγείς, απαιτώντας από την μάνα του νεαρού να μην απευθυνθεί στις Αρχές.
Αρχικά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ωστόσο τα στοιχεία έδειχναν την ενοχή του.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2012, ενώ λίγους μήνες αργότερα, με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων αποκαλύφθηκε το μακάβριο μυστικό που κρυβόταν για πολύ καιρό στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του 26χρονου.
9a1483f382b54b4521d24c1ad7a32911
Μια μεγάλη κηλίδα αίματος που, όπως διαπιστώθηκε από τα ειδικά εργαστήρια, ανήκε στον Μάριο. Την ίδια στιγμή, ο γενετιστής Γιώργος Φιτσιάλος, ανακαλύπτει 3 ακόμα «ορφανά» DNA στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του Μάριου.
Ένα σκούρο γκρι Audi Α4, με αριθμό κυκλοφορίας ΙΜΕ 5203, που εντωμεταξύ είχε βρεθεί στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Αφροδίτης, στο Παλαιό Φάληρο, την επόμενη ημέρα, μετά από τηλεφώνημα συγγενικού προσώπου του εγκέφαλου του εγκλήματος, που μέχρι τότε εμφανιζόταν σαν στενός φίλος της οικογένειας.
Με αυτό μετέφεραν οι απαγωγείς το πτώμα του 26χρονου.
Η άγνωστη τοποθεσία του πτώματος
Περίπου 5 χρόνια τώρα, η μητέρα του Μάριου βρίσκεται σε έναν αδυσώπητο και διαρκή αγώνα να ανακαλύψει το πτώμα του γιου της.
Παρά το γεγονός ότι η συμμορία έχει συλληφθεί και βρίσκεται ήδη στη φυλακή – τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς καθώς εικάζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 ακόμη που δεν έχουν συλληφθεί- το θρίλερ συνεχίζεται με τους ενόχους να μην αποκαλύπτουν το χώρο που έχουν θάψει τη σορό του Μάριου Παπαγεωργίου.
Οι ενδείξεις υποδεικνύουν διάφορες δύσβατες περιοχές κάπου στην Πελοπόννησο. Αλλά κανείς δεν λέει πού ακριβώς.
Όπως άγνωστο παραμένει και που βρίσκονται οι συναυτουργοί που είναι ακόμα ελεύθεροι. Ο Γιώργος, ο Μιχάλης, ο Μάρκος και ο Διονύσης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα συνεργών του εγκέφαλου. Τα άτομα αυτά πιθανότατα ανέλαβαν να μεταφέρουν το πτώμα του Μάριου από τη Νέα Πέραμο όπου πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε, σε άλλον τόπο για να το θάψουν.
Κάπου στα «Καμένα», σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αποκωδικοποιημένες συνομιλίες του εγκεφάλου με τους συνεργούς του. Έξω από τη Μεγαλόπολη, εκεί που στις αρχές Αυγούστου του 2012, είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά σε μια ακτίνα γης  που περιλαμβάνει τα χωριά Λεοντάρι, Ρούτσι, Ανεμοδούρι, Γέφυρα κ. ά.
Ο «εγκέφαλος» προκλητικός όσο ποτέ, αν και αρνείται ακόμα και σήμερα πεισματικά να αποκαλύψει επιτέλους όλη την αλήθεια. Με θράσος λέει ότι ο Μάριος είναι ζωντανός, γλεντάει κάπου γιατί δεν ήθελε να ζήσει άλλο με τη μάνα του.
Και η παράνοια συνεχίζεται.
455345
Οι κινήσεις της οικογένειας
Η οικογένεια από την πλευρά της έχει επικηρύξει τους συναυτουργούς που παραμένουν ελεύθεροι και δίνει χρηματική αμοιβή σε όσους έχουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Παράλληλα, με τη δικαστική μάχη, η οικογένεια έχει προσλάβει ειδικό ερευνητή από τον Καναδά, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση.
«Αν πάλι δεν είναι το παιδί μου εκεί, όσοι με ακούν, βοσκοί και αγρότες που ζουν στα βουνά και είδαν κάτι, ας μιλήσουν. Τους ικετεύω να μιλήσουν…» τονίζει η Βαρβάρα Θεοχαράκη σε κάθε συνέντευξή της προκειμένου να βρει επιτέλους τη σορό του γιου της.
Πέντε χρόνια μετά η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και το πτώμα του Μάριου δεν έχει βρεθεί ακόμα. Ίσως τώρα, χάρη στα μακάβρια ευρήματα που εντοπίστηκαν τυχαία στην εγκαταλελειμμένη εκκλησία, να μπει ένα τέλος σε ένα από τα εγκλήματα που πάγωσε τη κοινή γνώμη και απασχόλησε για μήνες την επικαιρότητα.
ΠΗΓΗ http://www.contraseolous.gr

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΥΘΗΡΩΝ - 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΥΘΗΡΩΝ - 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
...Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944, τα Κύθηρα γίνονται ο πρώτος τόπος στην Ελλάδα που υψώνεται ξανά η ελληνική σημαία. Αυτό, έπειτα από τη μάχη που έδωσαν στο Καψάλι, με τους εγκλωβισμένους Γερμανούς, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον φρούραρχο Κυθήρων, Γιώργο Πολυμενάκο, τον παππού μου.
Συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από τους Γερμανούς να παραδοθούν. Αρνήθηκαν. Στις 4 Σεπτεμβρίου και ενώ η μάχη συνεχιζόταν, οι Γερμανοί κατάφεραν να επιβιβασθούν στο τορπιλοβόλο που τους περίμενε στον Πλατύ Γιαλό και να εγκαταλείψουν το νησί «κακοί, κακώς», όπως γράφει ο δάσκαλος – ιστορικός Ιωάννης Π. Κασιμάτης.
...Την ίδια μέρα ο Γιώργος Πολυμενάκος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και φρούραρχος των Κυθήρων, ύψωσε στον Άγιο Γεώργιο στο Καψάλι την ελληνική σημαία.
...Αξίζει να σημειωθεί ότι η "ανταμοιβή" του ήταν να δολοφονηθεί άγρια δύο χρόνια μετά στο χωριό του, το Λάγιο Κροκεών, από τους χίτες του διαβόητου Παυλάκου, των Ταγμάτων "ΛΕΩΝΙΔΑΣ"...
...Η δε "ανταμοιβή" του πρωτοστατούντος της Εθνικής Αντίστασης στα Κύθηρα, Γιώργου Χλαμπέα, ήταν να εξοριστεί στην Ικαρία.
Ελπίζω οι σύγχρονοι Κυθήριοι να εκτιμούν περισσότερο το αίμα που έχυσαν κάποιοι άνθρωποι για τα ιδανικά τους και να τους τιμούν, και αυτούς και όλους τους άλλους, όπως τους αξίζει και τους πρέπει...
ΥΓ. 1 Περισσότερες λεπτομέρειες και βιβλιογραφία, εδώ, από τον κ. Μιχάλη Ορφανάκη:
http://dragonerarossa.gr/…/72-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%…/
ΥΓ 2. Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά, τέτοιους καιρούς, που μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο κάποια ανιστόρητα "διλήμματα".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ"

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη, συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα με τη διοίκηση των "Φίλων των Μουσείων Κυθήρων", ενός συλλόγου που συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπόνηση των μελετών για το Αρχαιολογικό μας Μουσείο αλλά και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν την εκπόνηση των μελετών αξιοποίησης του κτηρίου και του οικοπέδου του παλαιού Δ.Σ. Αγίας Πελαγίας, το οποίο είναι αναξιοποίητο και βρίσκεται στη μέση του δομημένου οικισμού, σε κομβικό σημείο. Μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του Δημάρχου μας και χάρη στην εμπιστοσύνη και την εξαιρετική συνεργασία που διέπει τη σχέση του Δήμου μας με τους "Φίλους των Μουσείων" και τους ομογενείς, οι ΦτΜ αναλαμβάνουν πλήρως την εκπόνηση των μελετών δημιουργίας στο χώρο αυτό ενός πρότυπου Ιστορικού Μουσείου για τη Μετανάστευση (Migration History Museum), το οποίο θα συμπεριλάβει όχι μόνο την ιστορία της κυθηραϊκής μετανάστευσης προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό (Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Χιλή, Αργεντινή, Η.Π.Α., Αυστραλία, Αθήνα κ.λπ.) αλλά και τη σύγχρονη μετανάστευση προς τα Κύθηρα από υπηκόους Βαλκανικών και Ευρωπαϊκών Χωρών. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το νησί μας, από αποστολέας μεταναστών πριν κάποιες δεκαετίες, έγινε πλέον υποδοχέας.
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει στην Αγία Πελαγία ένα σημείο αναφοράς για όλο το νησί και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την περαιτέρω προβολή της.
Οι μελέτες θα συμπεριλάβουν την πλήρη ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου, την προσθήκη νέων αιθουσών, τη δημιουργία γραφείων όπου θα στεγαστούν οι ΦτΜ και ο Σύλλογος της Αγίας Πελαγίας και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Η παράδοση ολοκληρωμένων μελετών στο Δήμο, θα μας επιτρέψει την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την εξαιρετική συνεργασία με τους ΦτΜ και αναμένουμε σύντομα να την επισημοποιήσουμε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας - Κατανόησης (MoU).

Η παρολίγον καταστροφή Πελοποννήσου και Κρήτης το 2002 από μετεωρίτη και πώς απεκρύβη το γεγονός

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ !!! 

 ΘΑ ΣΗΚΩΝΕ ΠΑΛΙΡΡΟΙΚΟ ΚΥΜΑ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ) ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΕΤΡΩΝ !


Από καθαρή τύχη γλίτωσε η Νότια Πελοπόννησος, η Κρήτη και οι ακτές της Λιβύης και της Βορείου Αφρικής το 2002 από την ολική καταστροφή, αποκαλύπτεται σήμερα 15 χρόνια μετά το περίφημο "Συμβάν της Ανατολικής Μεσογείου" όταν ένας μετεωρίτης στις 6 Ιουνίου 2002 τελικά εξερράγη σε συντεταγμένες 34ºN 21ºE, επάνω από την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη, την Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη λίγο πριν πέσει στην θάλασσα!
Η έκρηξη υπολογίστηκε ότι είχε ισχύ 26 κιλοτόνων - ήταν, δηλαδή, διπλάσια από αυτήν της Χιροσίμα και αν δεν είχε εκραγεί θα είχε πέσει στο Λιβυκό Πέλαγος και θα είχε δημιουργήσει έναπαλιρροϊκό κύμα ύψους δεκάδων μέτρων που θα κτυπούσε τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου και της νότιας Κρήτης και θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με αυτή που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης περί το 1600 π.Χ. και μάλλον είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ή την παρακμή του μινωικού πολιτισμού.
Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν 10-12 ΚΤ η ισχύς του, αλλά μεταγενέστερες αναλύσειςαποκάλυψαν ότι ήταν υπερδιπλάσια!

Ο αστεροειδής είχε διάμετρο 10 μέτρων και δεν εντοπίστηκε καθώς πλησίαζε τη Γη, αλλά ευτυχώς καταστράφηκε ενώ είχε περάσει τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας και κατευθυνόταν προς την επιφάνεια του πλανήτη, κάπου προς το Λιβυκό Πέλαγος.
Η Νότια Πελοπόννησος και η Κρήτη πολύ δύσκολα θα είχαν διασωθεί, τουλάχιστον οι νότιες περιοχές τους, αφού κύματα ύψους 30 μέτρων θα τις έπλητταν , όπως αντίστοιχα και τις ακτές της Λιβύης.
Την έκρηξη στην ατμόσφαιρα κατέγραψαν δορυφόροι και σεισμογραφικά κέντρα, όπου όλοι θεώρησαν ότι πρόκειται είτε για πυρηνική δοκιμή κάποιου κράτους, είτε για πυρηνικό ατύχημα.
Οταν διακριβώθηκε περί τίνος ακριβώς επρόκειτο, το θέμα αποσιωπήθηκε για να μην υπάρξει πανικός από την ολική αποτυχία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έλευσης μετεώρων.
Το αντικείμενο διαλύθηκε πλήρως και δεν διασώθηκαν ίχνη του.
ΠΗΓΗ http://newsmessinia.blogspot.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017


Η Ρεματιά της Γουρίας....

Η Ρεματιά της Γουρίας....

Ψάχνοντας αυτά που σώθηκαν από τη συμφορά... περπατάμε έξω από τον οικισμό Περλεγκιάνικα προς τα Λογοθετιάνικα... κατά μήκος της ρεματιάς της Γουρίας.


Ειρηνικό τοπίο ... κυπαρίσσια, μικρές καλλιέργειες, λιόφυτα και υπόσχεση νερού. 


Στην πρώτη διασταύρωση ο  αγροτικός δρόμος δεξιά οδηγεί σε πυκνό κυπαρισσοδάσος. Στις όχθες της εγκαταλειμμένης ρεματιάς ερείπια ξεχασμένων νερόμυλων, μνημεία του ανθρώπινου κόπου μιας άλλης εποχής.  Γκρεμισμένες στέγες, σωροί από πέτρες και σε έναν νερόμυλο το βουτσί ( ο πύργος από τον οποίο έπεφτε το νερό με ορμή ) στέκεται ακόμα όρθιος ανάμεσα στα κυπαρίσσια...  Μαγική διαδρομή για ολίγους, λόγω της πυκνής βλάστησης.










Αλήθεια μπορούν τα μελισσοκομεία να βρίσκονται πάνω σε αγροτικούς δρόμους;




Η αριστερή διακλάδωση οδηγεί κατευθείαν στη ρεματιά περπατάς άνετα ανάμεσα σε αραιή βλάστηση πάνω σε αγροτικό δρόμο. Βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα σε Λογοθετιάνικα και Κουσουνάρι βρίσκουμε την πηγή της Γουρίας.  Σήμερα το νερό της πηγής το οποίο φαίνεται να εξαντλείται χρησιμοποιείται μερικώς για την ύδρευση του οικισμού των Λογοθετιανίκων. Παλαιότερα η Γουρία μαζί με τη Γωνία (έξω από τα Μητάτα) υδροδοτούσαν όλα τα γύρω χωριά και τον Ποταμό.



Η πηγή της Γουρίας

Το τοπωνύμιο  Γουρία πιθανόν προέρχεται από τη λέξη γύρος- Γυρία. Το -υ συχνά αλλάζει σε -ου στην παλαιά Κυθηραϊκή διάλεκτο, π.χ συκιά - συκία- σουκία.

Προεπιλογή Το Μήνυμα της Κυριακής 3-9-17 και Ποιμαντορική Εγκύκλιος

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
Από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Κυριακή IΓ΄ Ματθαίου
(03.09.2017)





ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων

«Ἄναρχε Λόγε καί Υἱέ, ὁ πάντων ὁρατῶν καί ἀοράτων συμπαντουργός καί συνδημιουργός, τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ εὐλόγησον, φυλάττων ἐν εἰρήνῃ τῶν Ὀρθοδόξων τά πλήθη...» («Καί νῦν...» Ἑσπερίων 1ης Σεπτεμβρίου)

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί ,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί , Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά˙
Ἄς εἶναι εὐλογημένο καί καρποφόρο πνευματικά τό νέο ἐκκλησιαστικό ἔτος, πού ἀρχίζει τήν 1η Σεπτεμβρίου καί τερματίζεται τήν 31η Αὐγούστου τοῦ ἑπομένου ἔτους.

 

Ἡ Ἁγία μας Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μέ τό στόμα καί τήν γραφῖδα τοῦ ἱεροῦ Ὑμνογράφου παρακαλεῖ καί ἱκετεύει τόν Ἄναρχον Υἱόν καί Λόγον τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ συντεχνίτης καί συνδημιουργός ὅλων τῶν ὁρατῶν καί ἀοράτων δημιουργημάτων, νά εὐλογήσῃ τόν στέφανον, τόν ἑόρτιον κύκλον ὁλοκλήρου τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους καί νά φυλάσσῃ καί προστατεύῃ ἐν εἰρήνῃ καί ἀγάπῃ καί ὁμονοίᾳ τά πλήθη τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν. Δεσποτικές (τοῦ Δεσπότου Χριστοῦ) καί Θεομητορικές (τῆς Πανάγνου Θεομήτορος) ἑορτές καί καθημερινές ἑορτές καί ἱερές μνῆμες Ἁγίων (Μαρτύρων καί Ἱερομαρτύρων, Ὁσίων καί Ὁσιομαρτύρων καί ὅλων τῶν λοιπῶν Ἁγίων) κοσμοῦν τό ἱερό ἑορτολόγιο τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἐνιαυτοῦ. Συμμετέχοντες οἱ πιστοί εἰς τούς ἀνακυκλουμένους κάθε χρόνο ἐκκλησιαστικούς αὐτούς ἑορτασμούς προάγονται καί τρέφονται πνευματικά καί αὐξάνουν εἰς Χριστόν, εἰς τήν πίστιν καί τήν Ἁγιοπνευματικήν των ζωήν.

Τήν πρώτη Κυριακή τῆς νέας αὐτῆς Ἐκκλησιαστικῆς χρονιᾶς ἀναγινώσκεται ἡ παραβολή τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ διά τόν ἀμπελῶνα καί τούς κακούς γεωργούς, οἱ ὁποῖοι ἐκακοποίησαν καί ἐφόνευσαν ὄχι μόνον τούς ἀπεσταλμένους δούλους τοῦ οἰκοδεσπότου τοῦ ἀμπελῶνος, ἀλλά καί αὐτόν τοῦτον τόν μονογενῆ υἱόν του. Εἰς τήν ἐρώτησιν τοῦ Κυρίου μας «τί θά κάμη ὁ Κύριος τοῦ ἀμπελῶνος εἰς τούς γεωργούς ἐκείνους, ὅταν ἔλθη διά νά λογοδοτήσουν ἐνώπιόν του, οἱ ἀκροατές του ἀπάντησαν : Τούς κακούς αὐτούς γεωργούς μέ αὐστηρό τρόπο θά τούς καταδικάσῃ. Καί τόν ἀμπελῶνα θά τόν παραχωρήσῃ σέ ἄλλους (καλούς) γεωργούς, οἱ ὁποῖοι θά ἀποδώσουν ἐγκαίρως τούς καρπούς εἰς αὐτόν». Καί ὁμιλῶν διά τόν ἑαυτόν Του ὁ Θεάνθρωπος Κύριός μας ὑπέμνησε αὐτό, τό ὁποῖο γράφουν οἱ ἅγιες Γραφές : «Λίθον ὅν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες (δηλ. οἱ θρησκευτικοί ἄρχοντες τῶν Ἰουδαίων), οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλήν γωνίας» (Αὐτός εἶναι ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος τῆς θεοπαραδότου Πίστεώς μας, ὁ Χριστός).

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,
Ὁ ἀμπελώνας τῆς παραβολῆς αὐτῆς τοῦ Κυρίου μας εἶναι, ὡς γνωστόν, τό ἰουδαϊκό ἔθνος, ὁ περιούσιος λαός τοῦ Θεοῦ. Ὁ οἰκοδεσπότης τοῦ ἀμπελῶνος, ὁ Πανάγιος Θεός. Οἱ ἀπεσταλμένοι δοῦλοι του εἶναι οἱ ἅγιοι Προφῆτες τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. Οἱ κακοί γεωργοί τοῦ ἀμπελῶνος εἶναι οἱ θρησκευτικοί ἄρχοντες τῶν Ἰουδαίων (ἀρχιερεῖς, γραμματεῖς καί Φαρισαῖοι). Ὁ υἱός τοῦ οἰκοδεσπότου εἶναι ὁ μονογενής Υἱός καί Λόγος τοῦ Θεοῦ, τόν ὁποῖον καί ἐσταύρωσαν. Οἱ καλοί γεωργοί, εἰς τούς ὁποίους ἐμπιστεύθηκε ὁ Θεός τόν νέο Ἰσραήλ τῆς Χάριτος, δηλ. τόν Χριστώνυμο Λαό τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ μας, εἶναι οἱ ἅγιοι Ἀπόστολοι καί οἱ διάδοχοί τους, πού ποιμαίνουν καί καλλιεργοῦν πνευματικά τό λογικό ποίμνιο τοῦ Χριστοῦ. 

Ὡς μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας εἴμεθα, κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο (Α’ Κορ. γ’ 9), «Θεοῦ γεώργιον, Θεοῦ οἰκοδομή». Μέσα εἰς τό νέο ἐκκλησιαστικό ἔτος καλούμεθα, ἑνωμένοι ὀργανικά καί συνειδητά μέ τό ἅγιο Σῶμα τῆς Ἁγιωτάτης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, νά τρεφώμεθα μέ τόν Οὐράνιον Ἄρτον καί νά ἀρδεύεται ἡ ψυχή μας μέ τήν ζωογόνο Χάρι τοῦ Κυρίου μας. Τό χωράφι τῆς καρδιᾶς μας νά καλλιεργῆται μέ τήν δύναμι καί ἐνέργεια τοῦ Παναγίου Πνεύματος ἀπό τούς πιστούς καί καλούς γεωργούς, ποιμένες καί πνευματικούς διδασκάλους, τῆς Ἐκκλησίας μας. Μέ τόν τρόπο αὐτό καί μέ τήν Θεία εὐλογία θά ἀνθίσουν τά ἄνθη τῆς Χάριτος καί τῶν χριστιανικῶν ἀρετῶν εἰς τόν κῆπο τῆς ψυχῆς μας.

Διά νά ἐπιτευχθῇ δέ μέ τήν Χάρι καί εὐλογία τοῦ Σωτῆρος μας Χριστοῦ ἡ ἐπιμέλεια καί φροντίδα τοῦ ἀνθόκηπου αὐτοῦ τῆς ψυχῆς μας εἶναι ἀπαραίτητη ἡ προσήλωσίς μας εἰς τήν ἁγία Ὀρθόδοξη Πίστι καί Παράδοσι καί ἡ καλλιέργεια τῶν πνευματικῶν ἀρετῶν μαζί μέ τά ἔργα πίστεως καί ἀγάπης. Αὐτά εἶναι τά προκείμενα διπλᾶ πνευματικά μας ἀγωνίσματα εἰς τόν στίβο τῆς ζωῆς μας, κατά τό ἀρξάμενο νέο ἐκκλησιαστικό ἔτος καί καθ’ ὅλην τήν διάρκεια τοῦ βίου μας.

Τό ζητούμενο εἶναι ἡ καρδιακή μας προσέγγισις εἰς τόν Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό καί ἡ ἀνάθεσις τῆς ζωῆς μας εἰς τόν Παντεπόπτη καί καρδιογνώστη Κύριο καί Θεό μας. Αὐτό, διά τό ὁποῖο καθημερινά μᾶς προτρέπει ἡ Ἁγία Μητέρα μας Ἐκκλησία, τονίζουσα εἰς τά αἰτήματα τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καί ἰδιαίτερα τῆς Θείας Λειτουργίας : «ἑαυτούς καί ἀλλήλους καί πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα».

Καί κατά τήν νέα ἐκκλησιαστική χρονιά θά λειτουργήσουν μέ τήν Χάρι τοῦ Κυρίου μας τά Κατηχητικά μας Σχολεῖα στή Χώρα Κυθήρων, τό Λιβάδι, τόν Κάλαμο, τό Κεραμωτό, τά Φράτσια, τόν Ποταμό, τόν Καραβᾶ καί τήν Ἁγία Πελαγία. Ἡ Σχολή Γονέων κατά μῆνα στά Πνευματικά Κέντρα Κεραμωτοῦ καί Ποταμοῦ. Τά χορευτικά συγκροτήματα στά δύο αὐτά Πνευματικά Κέντρα. Καί τά Παραρτήματα Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς στό Λιβάδι, τόν Ποταμό καί τόν Καραβᾶ. Ἀκόμη, τά Πνευματικά Κέντρα τοῦ Κεραμωτοῦ, τοῦ Λιβαδίου (μέ τά γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϋ, μπάσκετ καί τέννις) καί τοῦ Καραβᾶ θά προσφέρουν τήν καλή ψυχαγωγία καί τίς ἀθλοπαιδιές εἰς τά παιδιά μας.

Καί πάλιν διαπύρως εὔχομαι νά εἶναι εὐλογημένος, εἰρηνικός καί ἀγλαόκαρπος ὁ νέος ἐκκλησιαστικός ἐνιαυτός τῆς Χρηστότητος τοῦ Κυρίου μας. Καί ἐπί τούτοις διατελῶ,
Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης σας
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ
---------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
---------------------------------