Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Γ. Κασιμάτης : Οι λαοί βρίσκονται σε ύπνο βαθύ



Γ. Κασιμάτης: «Οι λαοί βρίσκονται σε ύπνο βαθύ»

Η «Δύση» οδεύει προς τη Δύση, το σούρουπο, τη νύχτα
Η πανδημία και η διαχείριση της, η πραγματική κρίση παγκόσμια και οι σκοπιμότητες στη σημερινή ανάλυση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη στον 98.4.
Όπως είπε η κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις είναι πολιτισμική με το σύστημα ιδίως στη Δύση να επιτυγχάνει για την ώρα την αδρανοποίηση των λαών.
Βέβαια η ιστορία έχει αποδείξει, είπε ο Γιώργος Κασιμάτης πως της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά, με το δρόμο να είναι ακόμα μακρύς.

ΒΑΤΙΚΑ:Καθήκοντα νέου Προέδρου στην Κοινότητα Νεάπολης ανέλαβε ο κ. Δερμάτης Θεόδωρος

Καθήκοντα νέου Προέδρου στην Κοινότητα Νεάπολης ανέλαβε ο κ. Δερμάτης Θεόδωρος όπως ακριβώς ορίζει η κείμενη νομοθεσία μετά την παραίτηση του κ. Γεωργουδή.

Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο επιτυχία στα καθήκοντά του. Από εμένα και τους συνεργάτες μου θα
έχει ότι βοήθεια χρειάζεται.
Ευχαριστώ και συγχαίρω τον κ. Γεωργουδή για το ενδιαφέρον που επέδειξε και το έργο που
επιτέλεσε.
Του εύχομαι να εξαλειφθούν τα προσωπικά προβλήματα που αποτέλεσαν την αιτία της
παραίτησής του και στο μέλλον να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του στο Δήμο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ:Ελεγχος με Rapid αντιγονικό τεστ σε όσους το επιθυμούν

Ενημερώνουμε τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, πως εν' όψει της επανέναρξης της λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής μας,

θα πραγματοποιηθεί σε όσους το επιθυμούν, έλεγχος με Rapid αντιγονικό τεστ, σε χώρο του Κέντρου Υγείας Νεάπολης,
την Κυριακή 31/1/2021 κατά τις ώρες 10:30 με 13:30.
Το ραντεβού κλείνεται μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του υπουργείου.
Ελεγχόμαστε, τηρούμε τα μέτρα της πολιτείας και ξεκινάμε με ασφάλεια εμείς και τα παιδιά μας.

Από Δευτέρα ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων .

Από Δευτέρα ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων .

Τα μαγαζιά συνεχίζουν να λειτουργούν με τα μέτρα προστασίας που ήδη υπάρχουν.
Η ΠΕ Νήσων παραμένει στο κίτρινο επίπεδο συναγερμού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Συνεχίζουμε οι νησιώτες με προσοχή να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Παίρνουμε την ζωη των παιδιών μας πίσω ,παίρνουμε την ζωη μας πίσω .
Υπομονή ,υπευθυνότητα ,αισιοδοξία.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΝΕΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ



ΝΕΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Την Παρασκευή 29/01/2021 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου “Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης”. Το έργο έχει προϋπολογισμό 74.000,00€ και το ποσό της σύμβασης μετά την δημοπράτηση ανέρχεται σε 40.704,36€ (μέσο ποσοστό έκπτωσης 45%).
Προβλέπεται η κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης από το Προγκί προς τα Διακοπουλιάνικα και από την Πετρουλού προς την Αγ. Πελαγία σε συνολικό μήκος περίπου 2.650μ. Η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι 5 μήνες και το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ανάδοχος είναι η κα. Χατζηδημητρίου Ανεζούλα ΕΔΕ.

Lockdown: Χωρίζεται ξανά στα δύο η Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς


Τι θα ισχύσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου για σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στην Αττική που κρύθηκε «κόκκινη» και μπαίνει σε αυστηρό lockdown - Ποια μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα για τις περιοχές που δεν παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο. 

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην «κόκκινη» Αττική από αύριο το πρωί, Σάββατο 30/01, συγκεκριμενοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.

Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

– Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

– Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.https://www.newsbomb.gr/ell




Rapid Test σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων & Λυκείων από το Δήμο Μονεμβασίας

Ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας Γυμνασίων & Λυκείων καλούνται οι εκπαιδευτικοί της Β’/βάθμειας εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων στην επικράτεια του Δήμου Μονεμβασίας σε προληπτικό έλεγχο μέσω Rapid Test κατά της covid19.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το Νοσοκομείου Μολάων 11.00 έως 13.00 στο χώρο του ΚΑΠΗ Μολάων και του Κέντρου Υγείας Νεάπολης 10.30 έως 13.30

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΚΙΠΑ:Ανεμόμυλοι και οι νερόμυλοι στα Κύθηρα


Γνωρίστε τα #Κύθηρα μέσα από τα μάτια του Κ.Ι.Π.Α.

Την εποχή που δεν υπήρχαν αλευρόμυλοι τη δουλειά τους την έκαναν οι ανεμόμυλοι και οι νερόμυλοι. Οι πρώτοι, με κινητήριο δύναμη τον αέρα, αναφέρεται να εμφανίστηκαν στις αρχές του 19ου αι. Πρώτος αναφέρεται αυτός του Βρεττού Φριλίγκου στα Φριλιγκιάνικα, αν και οι έρευνες της Ελένης Χάρου-Κορωναίου τοποθετούν τους πρώτους ανεμόμυλους αρκετά ενωρίτερα. Γεγονός είναι ότι έλυσαν ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μέχρι τότε η άλεση γινόταν με μία πέτρα στρογγυλεμένη πάνω σε μία επίπεδη κυκλική σε οικιακή βάση.
Εδώ, ένας ανεμόμυλος στα Φριλιγκιάνικα ακριβώς δίπλα από τον κεντρικό δρόμο, όπως ήταν τη δεκαετία του 1980 με μερικά μηχανικά στοιχεία του να διακρίνονται πεσμένα κι όπως ήταν μερικές δεκαετίες ενωρίτερα.
(Από το βιβλίο του Ι. Κασιμάτη, Από την παλαιά και σύγχρονη Κυθηραϊκή ζωή). Αυτόν μπορείτε να τον δείτε χωρίς περπάτημα ….στα μονοπάτια του Κ.Ι.Π.Α.


Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Μύκονο

 Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Μύκονο 

 
Στη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη  Γραφείου Ασφάλειας- Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών του Λιμεναρχείου Μυκόνου, στην περιοχή του Τουρλού ν. Μυκόνου.
Συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος εντοπίστηκε να κινείται με το Φ.Ι.Χ. ιδιοκτησίας του και ακινητοποιήθηκε προκειμένου ελεγχθεί από τα παραπάνω στελέχη. Στον έλεγχο συνέδραμε αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''UGLY'', όπου εντοπίστηκαν τα κάτωθι:
Δύο (2) νάιλον σακούλες οι οποίες περιείχαν πενήντα εννέα (59) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους διακοσίων σαράντα έξι γραμμαρίων και πενήντα οκτώ δεκάτων του γραμμαρίου (246,58gr),
Μία (01) πλαστική συσκευασία από παυσίπονα χάπια, η οποία περιείχε  οκτώ (8) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους έξι γραμμαρίων και ογδόντα ενός δεκάτων του γραμμαρίου (6,81gr),
μία συσκευασία βιταμινών που περιείχε είκοσι τρεις (23) νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους δεκαεννέα γραμμαρίων και πενήντα τεσσάρων δεκάτων του γραμμαρίου (19,54γρ).
Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών οι οποίες εν συνεχεία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν δύο (02) κινητά τηλέφωνα καθώς και  το χρηματικό ποσό των χιλίων εξακοσίων τριάντα ευρώ (1.630€).

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Χορός στον Άγιο Θόδωρο Κύθηρα 1994

 

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ: 7 τα θετικά rapid tests από τα 525 που έγιναν

O Δήμος Σπάρτης ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν σήμερα Πέμπτη, στην κεντρική πλατεία Σπάρτης συνολικά  525 rapid testκαι εντοπίστηκαν 7 θετικά, δηλαδή ποσοστό θετικών 1,33%!

Αυτοί θα ακολουθήσουν τις οδηγίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του covid-19 υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ. 

Ο Δήμος συνιστά σε όλους την τήρηση, με μεγάλη προσοχή, των οδηγιών για την πρόληψη της μεταδοτικότητας.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε.

ΖΩΝΤΑΝΑ! ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΟΡΤΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΣ

 ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, ΙΕ' ΛΟΥΚΑ,  Ὥρα 5 μ.μ.


Διαδικτυακή
Ἑόρτιος Ἐκδήλωσις
ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΣ
(31 Ἰανουαρίου 2021, ὥρα 5 μ.μ.)

 Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς (31-1-2021, ὥρα 5 μ.μ.) θά τελεσθῇ, ὡς συνήθως, ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καί ἡ Ἱερά Παράκλησις τῆς Παναγίας Μυρτιδιώτισσας εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων.

Ἡ Ἱερή Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ θά περιλαμβάνη μέρος τῆς πανηγυρικῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Ἑορτῆς τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Προστατῶν τῆς Ἐθνικῆς μας Παιδείας.

Μετά ταῦτα θά ἀκολουθήσῃ καί θά μεταδοθῇ διαδικτυακῶς ὁμιλία εἰς τούς Τρεῖς Ἱεράρχας καί εἰς τήν διαπαιδαγώγησιν τῆς σχολικῆς νεολαίας, ἀνήκουσα εἰς τήν πρό ἔτους περίπου ἐκδημήσασαν πρός Κύριον ἀείμνηστον καί καταξημιωμένην ἐκπαιδευτικόν Μαρίαν Μπίκου – Χαρχαλάκη, τήν ὁποία θά ἀναγνώσῃ ὁ Δήμαρχος Κυθήρων - Ἀντικυθήρων καί υἱός αὐτῆς κ.Εὐστράτιος Χαρχαλάκης.

Προηγουμένως, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Σεραφείμ θά ἀναγνώσῃ μήνυμα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου πρός τήν μαθητιῶσαν νεολαίαν ἐπί τῷ ἑορτασμῷ τῶν «τριῶν μεγίστων φωστήρων τῆς Τρισηλίου Θεότητος» καί Προστατῶν τῶν Γραμμάτων.-

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


Δικογραφία σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τους υπεύθυνους είχαν παραβιαστεί οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις αλλά και του νόμου περί συνωστισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε γίνει επίσημη αναγγελία στην αστυνομία και δεν είχαν οριστεί και υπεύθυνοι οργανωτές ενώ είχε παραβιαστεί και ο νόμος για τη συγκέντρωση 100 ατόμων.

Η δικογραφία μόλις ολοκληρωθεί θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία.

.cnn.gr


Δώρο Χριστουγέννων - Επίδομα 534 ευρώ: Πληρωμές σήμερα σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους



Σήμερα Παρασκευή (29/2) η καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για χιλιάδες εργαζόμενους.

Εγκρίθηκε η πίστωση της πληρωμής του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 59.120.963,18 ευρώ, σε 756.980 δικαιούχους από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000 και ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2021 ως εξής:

α) Σε καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 46.217.069,93 ευρώ, σε 727.147 δικαιούχους.

β) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 12.037.901,25 ευρώ, σε 28.181 δικαιούχους.

γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 63.714 ευρώ, σε 134 δικαιούχους.

δ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 802.278 ευρώ, σε 1.518 δικαιούχους.

https://www.newsbomb.gr/o

Επίδομα θέρμανσης: Από σήμερα (29/1) οι πληρωμές - Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Η δεύτερη θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών:

«Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως κοινωνικά δίκαιη κατανομή του, ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει πίνακα με το ύψος του επιδόματος που αντιστοιχεί σε νοικοκυριά που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους.

ΠεριοχήΝέο επίδομα με 2 παιδιάΠαλαιό επίδομα με 2 παιδιά
Αττικής
(Δήμος Αθηναίων, οικισμός Αθήνα)
114 ευρώ106 ευρώ
Αττικής
(Δήμος Πεντέλης, οικισμός Πεντέλη)
181 ευρώ106 ευρώ
Αττικής
(Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, οικισμός Βουλιαγμένη)
83 ευρώ106 ευρώ
Κορινθίας
(Δήμος Νεμέας,οικισμός Καστράκιον)
132 ευρώ252 ευρώ
Αχαΐας
(Δήμος Πάτρας, οικισμός Πάτρα)
80 ευρώ106 ευρώ
Θεσσαλονίκης
(Δήμος Θεσσαλονίκης, οικισμός Θεσ/νίκη)
188 ευρώ173 ευρώ
Φλώρινας
(Δήμος Φλώρινας, οικισμός Φλώρινα)
312 ευρώ240 ευρώ
Καβάλας
(Δήμος Καβάλας, οικισμός Καβάλα)
202 ευρώ173 ευρώ
Τρικάλων
(Δήμος Τρικκαίων, οικισμός Τρίκαλα)
178 ευρώ173 ευρώ
Ηρακλείου
(Δήμος Ηρακλείου, οικισμός Ηράκλειο)
80 ευρώ77 ευρώ
Κυκλάδων
(Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, οικισμός Ερμούπολη)
80 ευρώ77 ευρώ
Πέλλας
(Δήμος Έδεσσας, οικισμός Έδεσσα)
257 ευρώ173 ευρώ
Ημαθίας
(Δήμος Βέροιας, οικισμός Κάτω Βέρμιον)
421 ευρώ173 ευρώ
Κιλκίς
(Δήμος Παιονίας, οικισμός Λιβάδια)
386 ευρώ173 ευρώ
Σέρρες
(Δήμος Σερρών, οικισμός Άνω Βροντού)
367 ευρώ240 ευρώ
Πρέβεζας
(Δήμος Πρέβεζας, οικισμός Πρέβεζα)
95 ευρώ106 ευρώ

Παράδειγμα:
Στην περιοχή της Αττικής τον προηγούμενο χρόνο δινόταν ως επίδομα θέρμανσης το ποσό των 106 ευρώ σε οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία αυτή έμενε. Εφέτος, με τον εξατομικευμένο υπολογισμό, η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης, όπου το υψόμετρο είναι μεγαλύτερο και οι ανάγκες θέρμανσης περισσότερες, θα λάβει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, ύψους 181 ευρώ. Η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο, θα λάβει 83 ευρώ. Τέλος, εάν μένει στον οικισμό της Αθήνας, θα λάβει επίδομα θέρμανσης 114 ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό η κατανομή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο δεν είναι πεπερασμένο, γίνεται με καλύτερους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας, δύο στοιχεία που αποτελούν το κλειδί της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

newsbomb.g