Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τα 3 ναυάγια της Λακωνίας

Τρία άτυχα κρουαζιερόπλοια γνώρισαν τη χειρότερη, την πιο βάρβαρη τύχη που θα μπορούσε να έχει ένα βαπόρι. Και τα τρία στέκουν ακόμη στον πάτο της θάλασσας, όμως τις ολόπικρες ιστορίες τους συνδέει το περίεργο ελληνικό τους όνομα.
Και τα τρία πλοία άκουγαν στο όνομα Λακωνία, μα αληθινά μονάχα η σκέψη προκαλεί περιέργεια! Να βαφτιστεί ένα κρουαζιερόπλοιο χλιδής, άνεσης και πρωτόγνωρης πολυτέλειας με μια λέξη που είναι ταυτισμένη με το αυστηρά λιτό και το απέριττο!
«Μηδέν Άγαν»,(τίποτε σε υπερβολή) ήταν η Λακωνική έκφραση που χαρακτήριζε όλη τη φιλοσοφία και τη ζωή των Σπαρτιατών. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε το αρχαίο ρητό «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» για να προβάλλουμε την έννοια και την ανάγκη της λιτότητας ακόμη και στον λόγο! Κι όμως διάλεξαν και βάφτισαν τρία πρωτοπόρα για την εποχή τους κρουαζιερόπλοια με αυτό το όνομα.
Το περίεργο όνομα γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στον χρόνο, σε εκείνες τις στιγμές που γνωρίζουν μόνο οι ναυτικοί, ίσως να τις νιώθουν κι εκείνοι που περιμένουν αιώνια στις προβλήτες. Για τους υπόλοιπους, τους στεριανούς, μοιάζουν με κινηματογραφικές αφηγήσεις, μόνο που ετούτες, οι ιστορίες των τριών πλοίων με το όνομα Λακωνία, σίγουρα θα ήταν φοβιστικές ταινίες τρόμου!
Απομένουν τα μοιραία πρόσωπα, οι ήρωες ναυτικοί που πέρα από διαφορετικές γλώσσες, τις σημαίες και τις καμένες ιδεολογίες, αξίζει να μνημονεύονται με κάθε ευκαιρία.
25 Φλεβάρη 1917, δυο αθόρυβες τορπίλες, με διαφορά μόλις 20 λεπτών κατάφεραν να το βυθίσουν το πρώτο Λακωνία. Το πλοίο ταξίδευε από την Αμερική για την Αγγλία, μαζί του χάθηκαν 13 επιβάτες. Το πλοίο έγινε αφορμή να ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη κατά των Γερμανών και η Αμερική να μπει μια ώρα αρχύτερα στον πόλεμο.
2 Σεπτεμβίου 1942, το δεύτερο Λακωνία χτυπήθηκε από δύο τορπίλες και βυθίστηκε στο νότιο συνοριακό άκρο της Λιβερίας. Ο πλοίαρχος, 97 μέλη του πληρώματος, 133 επιβάτες, 33 Πολωνοί φύλακες και τουλάχιστον 1.394 Ιταλοί αιχμάλωτοι χάθηκαν.
19 Δεκεμβρίου 1963, ξεκίνησε μια κρουαζιέρα φρίκης. Το τρίτο κρουαζιερόπλοιο Λακωνία με 1036 επιβάτες, είχε 100% πληρότητα. Το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου μια πυρκαγιά οδήγησε στην βύθιση κοντά στο Γιβραλτάρ και το χαμό 128 ανθρώπων, 95 επιβατών και 33 μελών του πληρώματος.
ploio
ploio
Laconia (1) 1912-1917 - 18,099 gt
Το RMS Λακωνία ήταν ένα υπερωκεάνιο 18.000 τόνων, της εταιρίας Cunard. Το πλοίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τους Swan Hunter & Wigham Richardson στις 27 Ιουλίου 1911, και παραδόθηκε στην Cunard Line στις 12 Δεκεμβρίου 1911, άρχισε την υπηρεσία λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 1912. Ήταν το πρώτο πλοίο της εταιρίας Cunard με το όνομα Laconia.
Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το Laconia μετατράπηκε σε ένοπλο εμπορικό καταδρομικό και από το 1914 είχε βάση στο λιμάνι Simon, της Νότια Αφρική, από το οποίο εκτελούσε περιπολίες στο Νότιο Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τον Απρίλιο του 1915.
Συνέχισε να υπηρετεί στο σταθμό της Ανατολικής Αφρικής, μέχρι που επέστρεψε στη Βρετανία τον Ιούνιο του 1916. Από τον επόμενο μήνα ξαναγύρισε στην εταιρία Cunard και από τις 9 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στα τακτικά του δρομολόγια.
Στις 17 Φεβρουαρίου 1917, το κρουαζιερόπλοιο Laconia απέπλευσε από το λιμάνι της Νέας Υόρκης με προορισμό την Αγγλία, είχε 75 επιβάτες (34 πρώτη κατηγορία και 41 sth δεύτερη), πλήρωμα είχε 217 μέλη και καπετάνιος ήταν ο έμπειρος William Robert Duncan Irvine. Στις 25 Φεβρουαρίου 1917 τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο SM U-50 6 ναυτικά μίλια (11 χλμ) βορειοδυτικά του Fastnet, 160 μίλια στα ανοικτά της Ιρλανδίας.
ploia

Συντονιστική επιτροπή Αγροτών του Δήμου Μονεμβασίας.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική επιτροπή Αγροτών του Δήμου Μονεμβασίας καλεί τους αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή για την μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα παρασκευή 12 Φεβρουαρίου
Μετάβαση με λεωφορείο
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΣΤΟ ΤΗΛ 6944629686 Περιοχή Μολάων
6977162634 περιοχή Νεαπολέως.

Πρόσκληση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12-02-2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ 8/2/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ : Το μπλόκο αγροτών Βατίκων θα συμμετέχει δυναμικά στο συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή στην Αθήνα. Καλούμε όποιος επιθυμεί να ενσωματωθεί στη δύναμη του μπλόκου μας να δηλώσει συμμετοχή στα τηλέφωνα 6978853403 - 6989567421 - 6977162634.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ 8-2-2016


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ" Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ 8-2-2016


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ" Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Σπάρτης: Κλειστός επ’ αόριστον ο δρόμος

Το μπλόκο αγροτών Σπάρτης αποφάσισε από τις 17.00′ σήμερα το απόγευμα να κλείσει επ’ αόριστον το δρόμο στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα. Από τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα εξαιρούνται τα ασθενοφόρα και τα περιστατικά που σχετίζονται με προβλήματα υγείας.
“Δεν πάει άλλο, μας κοροϊδεύουν. Έχουμε φτάσει στα όριά μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των αγροτών, που όπως κάνουν γνωστό θα συνεχίσουν με κλείσιμο δρόμων, τραπεζών, εφορίας και δημοσίων ταμείων. Μάλιστα, την Παρασκευή, με λεωφορεία και αγροτικά μηχανήματα θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν συμμετείχε το Επιμελητήριο στη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που διακόπηκε από τους αγρότες

Σε λάθος του Γραφείου Τύπου του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας την αναφορά πως στην επεισοδιακή συνάντηση του Σαββάτου στα γραφεία του κόμματος υπήρξε εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας. “Όσοι παρευρέθησαν”, τονίζεται σε διευκρινιστική νέα ανακοίνωση, “ήταν με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας. Ζητούμε συγνώμη από το Επιμελητήριο Λακωνίας για την αναστάτωση που προκαλέσαμε”.

Εκδήλωση διαβούλευσης στον Δήμο Ευρώτα για το νέο πρόγραμμα “CLLD (LEADER) 2014-2020

000Εκδήλωση διαβούλευσης στον Δήμο Ευρώτα, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”

Ο Δήμος Ευρώτα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”, την Τετάρτη 03/02/2016 και ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.

Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου Ευρώτα. Στο πλαίσιο συμμετοχής στις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορείς της περιοχής και ο τοπικός πληθυσμός του Δήμου Ευρώτα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις, ιδέες αλλά και μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY – LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 – 2020.

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα δραστηριοποιείται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου, στην οποία υλοποιείται σήμερα ο Άξονας 3 και ο Άξονας 4 του Τοπικού Προγράμματος LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Η συνολική έκταση και ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, υπολογίζεται σε ~9.500km2 και 144.102 άτομα αντίστοιχα (εξαιρουμένων των αστικών κέντρων της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Άργους και του Ναυπλίου).

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα με τη συνεργασία και τη στήριξη των τοπικών φορέων, το διάστημα αυτό, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας, για τη διεκδίκηση του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα CLLD στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα (στόχοι, μέτρα, δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, επιλέξιμες δαπάνες, κτλ) και την πρόταση του Τοπικού Προγράμματος που σχεδιάζεται για την Ανατολική Πελοπόννησο.

Η εκδήλωση έχει στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση του προγράμματος, την υποβολή προτάσεων, απόψεων, ιδεών καθώς και την καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που σχεδιάζεται το νέο πρόγραμμα LEADER (CLLD 2014-2020).

Πληροφορίες: Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300, τηλ. 27570-22807, Fax. 2757023230, ιστοσελίδα www.parnonas.gr, e-mail:info@parnonas.gr.

Υλικό Τάκης Κούρος
Πηγή http://www.report24.gr/

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αν.ΜΑΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.απάντηση στον κ Αραχωβίτη για τα "μεμονωμένα στοιχεία"‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Τα χημικά στοιχεία είναι, τα απλούστερα σώματα στη φύση,αυτά που δεν είναι δυνατόν να διασπασθούν σε πιό απλά .Τα περισσότερα στοιχεία ΟΜΩΣ δεν συναντώνται στη φύση σε ελεύθερη κατάσταση,αλλά ενωμένα με άλλα στοιχεία ,σε μορφή χημικών ενώσεων.
Δύσκολο λοιπόν να υπάρχουν ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Όταν δε αυτά αποτελούνται απο τους νόμιμους εκπροσώπους νόμιμων σωματείων πάλι, δεν τα λες ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 
ΤΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αν.ΜΑΝΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αν.ΜΑΝΗΣ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα μπλόκα απ' όλη την Ελλάδα που συμμετείχαμε στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016 και συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας, εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες, αποφασίσαμε:
Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Μετά από διεξοδική συζήτηση,
1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
»Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα  μπλόκα  θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί -  η σύσκεψη αποφάσισε:
1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ
2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο - απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
»Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν  τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
 Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει  η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».

Στην σύσκεψη δεν συμμετείχαν τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. Πάντως οι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη αποφάσισαν να ανοίξουν την Εθνική οδό μέχρι τις 6 το απόγευμα και να την ξανακλείσουν για 24 ώρες μέχρι αύριο την ίδια ώρα. 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΤΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αν.ΜΑΝΗΣ