Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η δράση των Κομιτατζήδων στη Θράκη και η μετακίνηση πληθυσμών στο νησί των Κυθήρων το 1923

Στις 9 Μαρτίου του 1923 αποβιβάστηκαν στο Καψάλι των Κυθήρων 423 συλληφθέντες (311 χριστιανοί σλαβόφωνοι και 112 μουσουλμάνοι τουρκόφωνοι) που είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

της Ουρανίας Πανταζίδου

Τη δεκαετία του 1920 και παρ΄ όλο που είχε επιτευχθεί η πολυπόθητη ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό (14 Μαΐου 1920), η περιοχή δεν ήταν ο ειρηνικότερος τόπος για να ζήσει κανείς. Οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες συνέχισαν να μπαινοβγαίνουν στα σύνορα προξενώντας δολιοφθορές ενώ ποινικοί που είχαν απελευθερωθεί από τις τουρκικές φυλακές πέρασαν για δράση στη Θράκη.

Επίσης ο επαναπατρισμός των προσφύγων που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Θράκη τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας της βαρβαρότητας των Βουλγάρων και του αφελληνισμού της περιοχής αλλά και η άφιξη χιλιάδων νέων προσφύγων που κατέκλυσαν την περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησαν ένα κλίμα σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ ντόπιων και προσφύγων (Ελένη Διβάνη "Η ύποπτος θωπεία").

Η Βουλγαρία ήδη από το 1921 επεδίωκε την προσάρτηση της Δυτικής Θράκης για να αποκτήσει έξοδο στο Αιγαίο. Εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας αλλά και την μετέπειτα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών συνεργάστηκε με τους Τούρκους και παρενοχλούσε την ελληνική διοίκηση. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Συνδιάσκεψη της Λωζάνης.

Ο Χαρίσιος Βαμβακάς όμως δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους Βούλγαρους. Το Τουρκικό Θρακικό Κομιτάτο και οι Νεότουρκοι προσέγγισαν τη Βουλγαρία για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας νέας αυτονομιστικής κίνησης στην περιοχή. Αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν στις 25 Μαΐου 1920 στην ορεινή Οργάνη (Hemetli) να προκηρυχθεί η "Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης". Στην "Κυβέρνηση" συμμετείχαν επτά Τούρκοι και τρεις Βούλγαροι αξιωματούχοι, οι οποίοι ανέλαβαν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια... (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης "Εκσυγχρονισμός εναντίον παράδοσης: Η διείσδυση της Κεμαλικής ιδεολογίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, 1920-30". Συντάκτες εργασίας Β. Ορμπάκε, Β. Κουτσούκος, Γ. Νιάρχος).

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε στην προσωρινή μετακίνηση Σλαβόφωνων κυρίως κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Δυτικής Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, σε άλλες περιοχές μέσα στο ελληνικό κράτος, όπως Θεσσαλία, Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου (Ελισσάβετ Κοντογιώργη "Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες, Κοινωνικές, Δημογραφικές και Εθνολογικές πλευρές του Μακεδονικού ζητήματος κατά τη μεσοπολεμική περίοδο").

Η Βουλγαρία όπως ήταν επόμενο διεθνοποίησε το όλο ζήτημα. Στις 23 Απριλίου 1923 ο Βούλγαρος αντιπρόσωπος απαίτησε από την Κοινωνία των Εθνών την άμεση επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Σλαβόφωνων. Επίσης έθεσε θέμα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης.


Μια τέτοια μετακίνηση έγινε και προς το νησί των Κυθήρων, το Μάρτιο του 1923. Διαβάζουμε στο περιοδικό "Κυθηραϊκή Επιθεώρησις" του 1923:

«...Η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες που το 1923 οι προκλήσεις τους είχαν ενταθεί, μπαινοβγαίνοντας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και προξενώντας ζημιές στο σιδηροδρομικό σταθμό των Ανατολικών γραμμών της περιοχής, προχώρησε στη σύλληψη και εκτοπισμό αρκετών εκατοντάδων σλαβόφωνων Χριστιανών Θρακών και Μουσουλμάνων Θρακών, σε διάφορα νησιά όπως Κρήτη, Κύθηρα κ.λ.π. με την κατηγορία της υπόθαλψης.

Έτσι στις 9 Μαρτίου του 1923 αποβιβάστηκαν στο Καψάλι των Κυθήρων οι 423 συλληφθέντες που είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Δεδέαγατς.

Από αυτούς οι 311 ήταν χριστιανοί "μακεδονόφωνοι" από το χωριό Καλαντζή-Ντερέ* του νομού Ροδόπης και οι 112 τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι από το χωριό Καρά-Καγιά** του αυτού νομού.

Με μέριμνα της αστυνομικής αρχής και του προέδρου της κοινότητας Κυθήρων εγκαταστάθηκαν στο Καψάλι, στο οίκημα του παλιού λοιμοκαθαρτηρίου (λαζαρέττο) όπου τοποθετήθηκαν οι μουσουλμάνοι και κάποιοι λίγοι χριστιανοί καθώς και στα επιταχθέντα σπίτια και αποθήκες των Αντ. Στάθη, Ελένης Τζάννε, Στεφ. Μπαρμπαρρήγου, Μαρίκας Λενταράκη και Εμ. Καλλιγέρου.

Στις αρχές Μαΐου όμως, για λόγους υγιεινής τους αραίωσαν και εγκατέστησαν τους χριστιανούς στο οίκημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην πόλη των Κυθήρων και στο παλιό αγγλικό δικαστήριο και μετέπειτα ελληνικό σχολείο στο Φρούριο.

Το κράτος τους χορηγούσε μισό ημερήσιο επίδομα 2 δραχμών και μισή οκά αλεύρι κατ΄ άτομο. Με το επίδομα που έπαιρναν και με την εργασία τους ζούσαν καλά.

Όταν το Βουλγαρικό κράτος προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις στην Κοινωνία των Εθνών για τους εκτοπισμούς, ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα Άγγλος Mr Ο.Η. Matthews επισκέφθηκε τους πρόσφυγες στην Κρήτη και στα Κύθηρα. Στα Κύθηρα έφθασε στις 2 Ιουλίου 1923 και αφού επιθεώρησε τους εξόριστους μετά δυο ημέρες ανεχώρησε αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις από τη φιλοξενία που τους παρείχαν εκεί...».

Καλαντζή-Ντερέ = Κασσιτερά: Το 1923, σύμφωνα με επίσημο πίνακα της Γενικής Διοίκησης Θράκης, στα Κασσιτερά ζούσαν 385 βουλγαρόφωνοι χριστιανοί και 59 πρόσφυγες (από εργασία του Δημοτικού Σχολείου Σαπών).

** Καρά-Καγιά = Μαύρος Βράχος, Μαυρόπετρα.

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2019/12/1923.html#ixzz6n8y18mC3
Alexandroupoli Online

www.alexpolisonline.com

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ.

Μετά την πτώση του Χάνδακα στην Κρήτη από τους Οθωμανούς (1645-1669), οι πρόγονοι του μεγάλου εθνικού μας ποιητή κατευθυνόμενοι προς την Ζάκυνθο έκαναν μια στάση θα λέγαμε στα Κύθηρα. Η οικογένεια παρέμεινε στο νησί για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Τα βήματά τους ωστόσο ανιχνεύονται και στα Φράτσια όπου κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα αποκτούν περιουσία στην ευρύτερη έκταση του χωριού. Έτσι δικαιολογείται και η θέση "στου Σολωμού" πίσω από τη θέση Ροβιθέα στο δρόμο προς τα Δόκανα. Επιπρόσθετα όμως στις απογραφές της εποχής εκείνης του χωριού μας, καταγράφεται και ένας ιερομόναχος ονόματι Άγγελος Σαλαμών ο οποίος είναι κατά σάρκαν αδελφός του προ παππού του Διονυσίου Σολωμού. Δεν γνωρίζουμε την πορεία του αρχιμανδρίτη αυτού εκτός του ότι στα Φράτσια συντάσσει την διαθήκη του την οποία μεταβιβάζει σε κάποια Παυλακοπούλα που τον υπηρετούσε. Έκτοτε η περιουσία περιέρχεται σε έναν από τους κλάδους των Παυλάκιδων του χωριού.
Μια παράδοση, από τις πολλές του ιδίου είδους, που ακολουθούν τις γενεές μας στο πέρασμα των αιώνων είναι κι αυτή του ίσκιου* κάποιου ονόματι Σολωμού ο οποίος εμφανίζεται τις νύχτες με καλόφεγγο* στο γεφύρι του Παπουδά στον δρόμο προς Βιαράδικα. Ο εν λόγω Σολωμός (κατά κάποιους Φρατσιώτης, κατά άλλους Βιαραδιώτης), παντρεμένος με μια γυναίκα της οποίας δεν σώζονται λοιπά στοιχεία, (παρά μόνον η αμφιλεγόμενη καταγωγή της στο ίδιο μοτίβο με του συζύγου της), θέλουν να την δολοφόνησε ρίχνοντάς την από μεγάλο ύψος στα κοφτερά φρύδια* του Παλαιόκαστρου. Οι λόγοι του εγκλήματος δεν είναι ευδιάκριτοι αν και πολλάκις έχει ειπωθεί πως την πέταξε κάνοντάς το να φανεί ως ατύχημα επειδή η γυναίκα δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.
Οι αρχές όμως της εποχής αποφάνθηκαν πως η άτυχη γυναίκα δεν είχε δυστύχημα αλλά εφονεύθει. Ο Σολωμός καταδικάστηκε σε θάνατο δι'απαγχονισμού στη θέση Γούρνες* όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα γερασμένο πλέον δέντρο (χαρουπιάς) που σκίασε το άψυχο σώμα του κατάδικου. Η θέση της καταδίκης δεν ήταν τυχαία αφού από εκεί φαίνεται ολοκάθαρα η περιοχή του Παλαιόκαστρου και οι τιμωροί του είχαν ως σκοπό το τελευταίο θέαμα που θα αντικρίζουν τα μάτια του καθώς θα πνίγεται, να είναι η τοποθεσία που διέπραξε το έγκλημα.
Τέτοιες διαστάσεις πήρε το θέμα που η παράδοση θέλει τους θεατές της τιμωρίας που συγκεντρώθηκαν να είναι τόσοι πολλοί που κάλυπταν το δρόμο από το Γεφύρι του Παπουδά έως και το Γεφύρι της Μαύρης Λίμνης! Για όσους γνωρίζουν μιλάμε για μια αρκετά μεγάλη απόσταση!
Εδώ όμως γεννώνται κάποια ερωτήματα.
Ποιος ήταν αυτός ο Σολωμός; Υπήρξε συγγενική σχέση με τους προγόνους του ποιητή; Είναι ένα αληθινό περιστατικό του παρελθόντος κι αν ναι γιατί κανείς απ'τους χρονικογράφους της εποχής δεν το έχει καταγράψει αφού έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις, τη στιγμή μάλιστα που κατέγραφαν λιγότερο σημαντικά περιστατικά;
Ίσως βέβαια οι ίδιοι να φοβούνταν κάποια ανώτερη πολιορκία ή κάποιον δαίμονα λόγω του τρόπου του εγκλήματος και της μετέπειτα τιμωρίας, μιλώντας φυσικά για μια εποχή με άλλες αντιλήψεις, αυτό όμως είναι μια σκέψη καθαρά δική μας και πιθανόν τελείως λανθασμένη...
Κανείς έπειτα δεν αναφέρει περαιτέρω στοιχεία ούτε για τους πρωταγωνιστές αλλά ούτε και για τη χρονική περίοδο του συμβάντος. Παρόλα αυτά η τοπική μας παράδοση θέλει παλαιότερους χωριανούς, που κανείς όμως δεν προσδιορίζει ποιοι είναι, προς έκπληξή των να έχουν έλθει σε επαφή οπτική κι άλλοτε ακουστική με το ανάραχο* του Σολωμού.
Όπως και να είχαν όμως οι καταστάσεις σαν αύριο στις 9 Φεβρουαρίου 1857 έκλεισε τα μάτια του ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Τα Φράτσια μας λοιπόν έχοντας μια ελάχιστη γεύση από την μεγάλη αυτή προσωπικότητα του Έθνους μας μνημονεύουν τον ίδιο και τον θείο του με αυτό το μικρό κειμενάκι.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ν. ΣΟΛΩΜΟΣ
8/4/1798 - 9/2/1857
ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΛΑΜΩΝ
" ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ "
ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΕΔΡΑΣΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Ίσκιο: στην τοπική διάλεκτο είναι το φάντασμα.
Φρύδια: είναι οι απότομοι, βραχώδεις και κατακόρυφοι γκρεμοί.
Καλόφεγγο: το φεγγάρι από την πανσέληνο έως το τελείωμά του πριν το νέο φεγγάρι.
Θέση Γούρνες είναι το τοπωνύμιο προς Βιαράδικα λίγο πιο κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας κι όχι εσφαλμένα της Κεράς το πηγάδι στα Κασιματιάνικα.
Ανάραχο: είναι το φάντασμα.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε την κυρία Ελένη Χάρου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την διαμονή των Σολωμών στα Κύθηρα καθώς και τον πολύ σεβαστό κύριο Δημήτριο Κ. Παυλάκη, απόγονο της κληρονόμου Παυλακοπούλας για την παροχή λοιπών στοιχείων.
ΠΗΓΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗΣ:ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Τ.“ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ “

Πιστεύω μια ρεαλιστική προσέγγιση που δίνει και μια διαφορετική, αναπτυξιακή προοπτική για την Εγχώρια Περιουσία για το καλό των νησιών μας. 

Θα έπρεπε να αποτελέσει βάση συμφωνίας από όλους και να δούμε να μπαίνει το κοινό καλό πάνω από όλα

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ:Η αθλιότητα δεν έχει πάτο.

Η αθλιότητα δεν έχει πάτο.

Πλαστές φωτογραφίες.
Ψεύτικες ειδήσεις.
Κιτρινισμός και ξεφτίλα!
Αυτά, όμως, κάνουν τους δημοκρατικούς πολίτες να αηδιάζουν και τους νέους να οργίζονται.

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΛΙΓΝΑΔΗ:Και εγώ μπορεί να έχω φωτογραφηθεί σε κάποια παράσταση, μήπως είμαι και εγώ συνένοχος;

Δηλαδή όποιος έχει φωτογραφηθεί με το Λιγνάδη και τον κάθε Λιγνάδη, για ΤΙ πράγμα ακριβώς κατηγορείται; Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και η Σακελλαροπούλου που έχουν βγάλει φωτογραφίες μαζί του σε πρεμιέρες και παραστάσεις του Εθνικού, είναι κάποιου είδους "συνένοχοι" για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Σοβαρά; Ούτε στη ζούγκλα δε συμβαίνει αυτό! Και εγώ μπορεί να έχω φωτογραφηθεί σε κάποια παράσταση, μήπως είμαι και εγώ συνένοχος; Όταν κάποιος διορίζεται σε μια δημόσια θέση, υποβάλλει και βίντεο από την κρεβατοκάμαρα του; Ξέρετε πόσοι διπλανοί μας μπορεί να είναι "Λιγνάδηδες"; Τί σημαίνει αυτό; Ότι τους καλύπτουμε; Ότι είμαστε συνεργοί; Αδιανόητες συγκρίσεις και "λογικά άλματα". "Ο Αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο Αστυνομικός είναι μπουζούκι"....

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕΠΚΑ Κος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΑΡΔΟΣ ΣΤΟΝ ADELIN FM


Το θέμα της χύτρας και οι προς εκμίσθωση παραλίες είναι αναμφίβολα τα ζήτημα των τελευταίων ημερών.

Έτσι ο σταθμός μας πριν λίγο επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της εγχώριου περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων κύριο Ευάγγελο Βενάρδο ο οποίος ανέφερε πως ΟΛΑ βρίσκονται υπό ¨σχεδιασμό¨ και θα ληφθούν υπόψη ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι αντιδράσεις των επαγγελματιών.
Στη συνέχεια τόνισε πως έχουν βρεθεί αρκετοί επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χύτρα. Μέσα σε αυτό τον σχεδιασμό είναι λογικό να υπάρξει και ένα εύλογο έσοδο προς την Εγχώριο Περιουσία. Όσον αφορά τις τιμές εκκίνησης στις προς εκμίσθωση παραλίες ο Πρόεδρος της ΕΕΠΚΑ επισήμανε πως θα παραμείνουν ως έχουν και ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πράξει.
Ο κ.Βενάρδος υπογράμμισε πως όλα τα σχόλια -θετικά και αρνητικά- που λαμβάνουν χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες καθώς και τα Δελτία Τύπου,θα ληφθούν όλα υπόψη.
¨Όλα αυτά τα σοβαρά θέματα είναι υπό εξέταση και θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις όταν έρθει η ώρα τους.¨
Γενικότερα μας είπε και για το λιμάνι,και ανέφερε ότι η Επιτροπή πληροφορήθηκε πριν από λίγες ημέρες πως υπάρχει ένα βεβαιωμένο πρόστιμο στην ΔΟΥ Α ΠΕΙΡΑΙΑ από την Υπηρεσία Δόμησης Πειραιά (67.000 ευρώ) για το ¨παράνομο λιμάνι του Διακοφτίου.¨ Η αντίδραση τόσο της επιτροπής όσο και του Προέδρου ήταν άμεση και εστάλη γραπτή επιστολή στην πολεοδομία και στην εφορία.
Τέλος μας είπε ότι η ΕΕΠΚΑ καλείτε συνεχώς να αντιμετωπίσει πάρα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Βενάρδο για αυτή την μικρή τηλεφωνική συνομιλία.

θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τον σταθμό μας με καλεσμένο τον κύριο Πρόεδρο και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά περισσότερα...
AELIN 107,3 FM

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί.

Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί.

Από την άλλη, το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο κι ακηδεμόνευτο. Να μην εγκλωβιστεί σε πρόσκαιρες κομματικές ατζέντες. Τις φωνές των θυμάτων που σπάνε το φόβο και τη σιωπή πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τις ακούσουμε με σεβασμό και να τις υπερασπιστούμε όλοι από κοινού.
Ούτε να τις καπελώσουμε ούτε να τις φιμώσουμε.
Να τις αναδείξουμε με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αλλιώς μέσα από την ανούσια κομματική αντιπαράθεση, θα αποθαρρύνουμε τα θύματα.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ’ τους εκφραστές του. Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ’ τις κομματικές μικρότητες.
Τα θύματα μας διδάσκουν το ένα μετά το άλλο με το θάρρος τους. Ας αντλήσουμε ως πολιτικό σύστημα απ’ αυτό το θάρρος. Αν μη τι άλλο, τους χρωστάμε.

Στα μέτρα….. της Εγχωρίου Περιουσίας…

Στα μέτρα….. της Εγχωρίου Περιουσίας…

Οι πρόγονοί μας, με τη σοφία που τους διέκρινε, έλεγαν: «Ώδινεν όρος και έτεκε μύν». Δηλαδή, Κοιλοπονούσε ένα ολόκληρο βουνό και τελικά γέννησε ένα ποντίκι. Με αφορμή αυτό εμείς λέμε: Κοιλοπονούσε η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για την Προκήρυξη τη σχετική με τις παραλίες και τις καντίνες και δημοσίευσε προκύρηξη κατώτερη προσδοκιών των ενδιαφερομένων και τελικά γέννησε ένα τέρας. Γιατί φυσικά αυτή είναι η αλήθεια. Για Προκήρυξη Τέρας πρόκειται.

Με ετσιθελικό τρόπο την εποχή της τρομερής Πανδημίας που κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο ή την επόμενη βδομάδα, η Επιτροπή δημοσιεύει στην Προκήρυξη τιμές εκκίνησης που είναι εξοντωτικές κι αυθαίρετες, με μπακαλίστικο τρόπο χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο σε χρόνο πολύ πρώιμο από την τουριστική σαιζόν, με φοβερά πιεστικές προδιαγραφές και με τρόπο που ξεκάθαρα δείχνει πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βάλει όσο πιο πολλά χρήματα γίνεται στο ταμείο της και τίποτα άλλο, αδιαφορώντας προκλητικά για οτιδήποτε άλλο.

Κανένα ενδιαφέρον για την πρόοδο του Τουρισμού, κανένα ενδιαφέρον για τους ντόπιους που θέλουν να πάρουν μέρος στη Δημοπρασία. Πού είναι η φροντίδα της γι’ αυτούς που το 2020 με το ζόρι έβγαλαν τα έξοδα τους έχοντας ουσιαστικά ένα μήνα σαιζόν; Πού είναι η έγνοια της για τους ντόπιους νέους σε ηλικία και παλεύουν σκληρά για να μείνουν μόνιμα στα Κύθηρα; Γιατί με τέτοιες έκτακτες συνθήκες δεν δίνουν παράταση ένα χρόνο σ’ αυτούς που ήδη έχουν με Δημοπρασία πάρει την εκμετάλλευση σε παραλίες και καντίνες; Ξέρει ο Πρόεδρος της Εγχωρίου και τα μέλη του Δ. Σ. καλύτερα από τους ειδικούς γιατρούς τι θα γίνει με τον Κορωνοϊό και την Πανδημία το Καλοκαίρι; Ανεξάρτητα από την πανδημία οι τιμές εκκίνησης δεν είναι βιώσιμες για τις επιχειρήσεις και θα έχουνε αντίκτυπο στον τουρισμό. Το έχουνε σκεφτεί αυτό; Και καλά ο Πρόεδρος αποφάσισε. Τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν όλα; Δεν διαφώνησε κανένας; Κι αν ναι, πού είναι η διαφωνία του και σε τι; Τελικά, ο σημερινός Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εξυπηρετούν και υπηρετούν τα Κύθηρα και τους σκοπούς ύπαρξης της Εγχωρίου ή έχουν εγκαταστήσει δικό τους καπετανάτο βάζοντας ενοίκιο ακόμα και για την επίσκεψη στη σπηλιά της Χύτρας; Μήπως ξεχνούν ότι τη σπηλιά την έκανε γνωστή ένας Τσιριγώτης, δηλαδή ο Σπύρος Κασιμάτης; Και τώρα βρήκανε ότι τη σώσανε από τα Μνημόνια λες και θα την χρησιμοποιούσαν οι δανειστές για να κάνουν τα καλοκαιρινά μπάνια τους, όπως στο Μονακό ή στο νησί Κάπρι της Ιταλίας!! Μήπως θα χτίζαν και ξενοδοχεία πολυτελείας επάνω;

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Κύριε Πρόεδρε της Εγχωρίου και Κύριοι Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μην συνδέσετε το όνομα σας και τη θητεία σας με αποφάσεις που στιγματίζουν το νησί μας. Μην χτυπάτε άλλο τον Τουρισμό και τους ντόπιους επαγγελματίες. Συζητείστε μαζί τους και μην ακολουθείτε την τακτική «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν». Πάρτε στα σοβαρά τις επιπτώσεις της Πανδημίας και τους αστάθμητους παράγοντες που την ακολουθούν. Μην ενεργείτε μόνο με κριτήρια κερδοσκοπικά. Ο Δήμος συνεργάζεται με την Εγχώριο; Την ελέγχει ή νίπτει τας χείρας του σαν Πόντιος Πιλάτος;

Εδώ χρειάζεται διάλογος, ψυχραιμία, σοβαρότητα, ηρεμία και κινήσεις από την Εγχώριο που βελτιώνουν το ντόπιο τουριστικό προϊόν και δεν το χτυπούν για να το εξοντώσουν. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Εμείς καλούμε την Εγχώριο και τον Πρόεδρο της σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Στο χέρι του είναι να τον δεχτεί ή να τον απορρίψει. Αν επιλέξει το δεύτερο, τότε αυτό θα δηλώνει ξεκάθαρα ότι ακολουθεί τακτική Σκρουτζ και όχι τακτική που ωφελεί τα Κύθηρα και τον λιγοστό Τουρισμό τους.

Αξιότιμοι κύριοι της Εγχωρίου Περιουσίας περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά σας και τα τσιριγώτικα συναισθήματα σας.

Ρέα Κομηνού

Βαγγέλης Κατσανεβάκης

Σπύρος Χάρος

Άννα Καλλιγέρου

Νίκος Κασιμάτης

Ιωάννης Κοψαύτης

Ιωάννης Φατούρος

Δημήτρης Πάλλης

Δημήτρης Μεγαλόκονομος

Σπύρος Μάγειρος

Ανδρέας Αργύρη

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:(147,910kg) υδροπονική κάνναβη (skunk) από Ιταλία,μετέφεραν στο επικαθήμενο Φ/Γ οι (2) ημεδαποί


Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 37 και 50 ετών, προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της  Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

 
Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, διενεργήθηκε έλεγχος από τα ανωτέρω στελέχη με τη συνδρομή αστυνομικού  σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''ΒΛΑΝΤ'', σε Φ/Γ όχημα μετά επικαθήμενου στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, προερχόμενο από λιμένα Ιταλίας. Κατόπιν ένδειξης του αστυνομικού σκύλου εντοπίστηκαν στο επικαθήμενο δεκαέξι (16) χάρτινες κούτες που περιείχαν υδροπονική κάνναβη (skunk), συνολικού μεικτού βάρους εκατό σαράντα επτά κιλών και εννιακοσίων δέκα γραμμαρίων (147,910kg).
 
Το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών  ανέρχεται περίπου σε εννιακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (925.000€).
 
Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών, το χρηματικό ποσό των χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200€), τρεις (03) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το Φ/Γ όχημα. Σημειώνεται ότι για τον 50χρονο υπάρχει ενεργό μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:«Ερωτάται ευθέως ο κ. Τσίπρας: προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες, του πραγματικού εκπροσώπου του, κ. Βαξεβάνη;

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ερωτάται ευθέως ο κ. Τσίπρας: προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες, του πραγματικού εκπροσώπου του, κ. Βαξεβάνη; Αναμένουμε την τοποθέτησή του. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή της χυδαιότητας».

Κατεβάστε τις σχετικές αναρτήσεις εδώ και εδώ.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Κρουαζιερόπλοιο στο Καψάλι Κυθήρων 19.05.1995

 

ΚΡΗΤΗ:Έσπασαν την καραντίνα και τους «τσάκωσαν» 10.000€ πρόστιμο σε 2 άτομα



Στα «χέρια» των αστυνομικών Αρχών Ηρακλείου έπεσαν 2 άτομα τα οποία είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα από τον ΕΟΔΥ.

Το περιστατικό συνέβη χτες, Σάββατο, όταν αστυνομικοί εντόπισαν πως τα 2 άτομα δεν βρισκόντουσαν στο σπίτι τους, όπως είχαν υποδείξει οι ειδικοί, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο της τάξης των 5.000€ έκαστος.

Σημειώνεται πως δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για φορείς κορωνοϊού, είτε για στενές επαφές θετικών κρουσμάτων

biskotto.gr

ΑΠΟΨΕ ΖΩΝΤΑΝΑ! ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021, ΙΣΤ' ΛΟΥΚΑ,  Ὥρα 5 μ.μ.

Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ μετά τῆς Ἱερᾶς Παρακλήσεως εἰς τήν Παναγίαν Μυρτιδιώτισσαν ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἐσταυρωμένου Χώρας – Κυθήρων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ.
 

Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:Βαριά εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης για τη συγκάλυψη - Η Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ' εντολή του

 

Βαριά εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης για τη συγκάλυψη - Η Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ' εντολή του
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά βαριά εκτεθειμένος από την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη.
Λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του. Άλλωστε η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ` εντολήν του.
Κατ` εντολήν του ακύρωσε τη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει τη Διεύθυνση του Εθνικού στον κ. Λιγνάδη.
Κατ` εντολήν του έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει τις «φήμες» όπως έγραφε.
Κατ` εντολήν του έκανε πως δεν είδε τη καταγγελία του Νίκου Σ. στις 6 του Φλεβάρη και και πως δεν άκουγε όλες αυτές τις μέρες την κατακραυγή των ανθρώπων της τέχνης.
Κατ` εντολήν του τέλος, έκανε στροφή 180 μοιρών, μόνο όταν έμαθαν ότι υπάρχει μηνυτήρια αναφορά θύματος για αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί.
Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά, να μη ξαναδούμε κατ` εντολήν του, βουλευτές της ΝΔ στο δικαστήριο να υπερασπίζονται τον κατηγορούμενο, όπως συνέβη με τον πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, κ. Νίκο Γεωργιάδη.

Η έστω και με καθυστέρηση, ή έστω και χωρίς ένα "συγγνώμη", ουσιαστική απόσυρση της απόπειρας φορολόγησης του δικαιώματος μας να επισκεπτόμαστε έναν δημόσιο χώρο, είναι θετική.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ “

Κύθηρα 21/02/2021

Η έστω και με καθυστέρηση, ή έστω και χωρίς ένα "συγγνώμη", ουσιαστική απόσυρση της απόπειρας φορολόγησης του δικαιώματος μας να επισκεπτόμαστε έναν δημόσιο χώρο, είναι θετική.

Οφείλεται στην μαζική και έντονη αντίδραση σχεδόν του συνόλου των κατοίκων και φίλων του νησιού. Η αντίδραση αυτή αποτελεί "χρυσή παρακαταθήκη" για την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν. Δείχνει την αντίθεση των κατοίκων σε πολιτικές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν".

Το ότι η απόσυρση γίνεται μέσω κοινής ανακοίνωσης με τον Δήμαρχο, γεννά ερωτηματικά για το ποιός είναι ο εμπνευστής και καθοδηγητής της συγκεκριμένης απόφασης. Η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η πρόθεση δημοπράτησης της Χύτρας σε "πρόθεση να θέσει ορισμένους όρους" απλά υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Το ίδιο το Δελτίο Τύπου που στάλθηκε μετά τη συνάντηση του δημάρχου, κ.Ευστράτιου Χαρχαλάκη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευάγγελο Βενάρδο και τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής – Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ευάγγελου Λουράντου, προξενεί νέα ερωτηματικά:

-Εάν η Επιτροπή "δεν ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, ούτε δέχεται εντολές από αυτόν, αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αυτόνομα", γιατί δεν εξέδωσε η ίδια αυτόνομη ανακοίνωση;

-Αναφέρεται υποτιμητικά σε "ανθρώπους που όχι μόνο αγνοούν βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του Θεσμού, αλλά ουδέποτε ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με αυτόν ή ακόμα χειρότερα υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις που σκόπιμα επιχειρούν να διαβάλουν το κύρος και το έργο της Επιτροπής". Πρόκειται για αντίληψη αλαζονική. Όλοι όσοι αντέδρασαν, συλλήβδην κατηγορούνται ότι έχουν άγνοια για την λειτουργία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας ή ακόμα και ότι συμμετέχουν σε προσπάθεια διαβολής της Επιτροπής. Το ότι αντιδρούμε σε αυταρχικές αποφάσεις που απλά περιορίζουν τα δικαιώματα μας, δεν τους περνά από το μυαλό...

-Συμφωνούμε ότι "οι κοινόχρηστες εκτάσεις, οι βραχονησίδες, οι παραλίες και οι αιγιαλοί ανήκουν συνολικά στον Κυθηραϊκό Λαό" και δηλώνουμε ότι αυτό ακριβώς θα υπερασπιστούμε μαζί με όλους τους πολίτες.

-Συμφωνούμε επίσης ότι "η Επιτροπή είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένη να εισπράττει έσοδα για να μπορεί να λειτουργεί και για να εκτελεί έργα". Απλά πρέπει να υπάρχει μέτρο στην είσπραξη εσόδων, στρατηγικός σχεδιασμός και αντιστοίχιση με έργα. Περιμένουμε να τεθούν αυτά υπόψη μας για να συμβάλλουμε με θετική διάθεση στην υλοποίηση στόχων που βοηθούν στην ανάπτυξη του νησιού.

-Το να επιχειρείται η σύνδεση της φορολόγησης της Χύτρας με "εθνικά ζητήματα και με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας", νομίζουμε ότι θα σχολιαστεί σε ευθυμογραφικές σελίδες...

Τέλος σημειώνουμε την πλήρη στήριξη μας στον θεσμό της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας. Έναν θεσμό που πρέπει να λειτουργεί όμως δημιουργώντας νέο πλούτο χωρίς να τον αφαιρεί από τους κατοίκους, χωρίς να παρεμποδίζει την προσέλκυση θαυμαστών της φύσης, περιπατητών, τουριστών, όλων. Μια λειτουργία η οποία θα υπερασπίζεται την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτά που μας κληροδότησε η φύση. Μια λειτουργία η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη προστατεύοντας τη φύση.

Για εμάς η πραγματική στήριξη του θεσμού σημαίνει :

α. Διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου παραγωγικής ανάπτυξης για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα , με αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η ΕΕΠΚΑ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕΠΚΑ έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στην ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

β. Διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου επικοινωνίας με επαγγελματίες και επιχειρήσεις των νησιών μας καθώς και με το ευρύτερο κοινό για την συμβολή τους στην διαμόρφωση αυτού το σχεδίου

γ. Αναζήτηση χρηματοδότησης τόσο για την διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου όσο και για επιμέρους παραγωγικές, πολιτισμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις προς όφελος των νησιών μας , χρησιμοποιώντας την κοινή περιουσία σαν πολλαπλασιαστικό μοχλό σχετικών επενδύσεων (πχ Ευρωπαϊκά προγράμματα, Περιφέρεια, ακόμα και την συνεργασία με ιδιώτες εφόσον διασφαλίζονται τα συμφέροντα και ο έλεγχος από την ΕΕΠΚΑ).

δ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την δυνατότητα αξιοποίησης κοινών γαιών για παραγωγή φαρμακευτικών φυτών, τη βιοκαλλιέργεια, μικρές μεταποιητικές δραστηριότητες κλπ. Πολύ περισσότερα θα προκύψουν μετα από την στρατηγική μελέτη

Καταληκτικά ζητάμε την εισαγωγή του θέματος της ορθής διαχείρισης της Εγχωρίου στο Δημοτικό συμβούλιο οπου θα επανέλθουμε με αναλυτικές προτάσεις.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Δημήτρης Κοντολέων

Γιώργος Διδυμιώτης

Μάνος Τριφύλλης


ΑΦΙΕΡΩΜΑ TOY ADELIN FM ΣΤΗΝ ¨Irene¨ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

¨Το όνομά μου είναι Ειρήνη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στα Κύθηρα και οι άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί το νησί με γνωρίζουν ως η κυρία που προστατεύει τις γάτες στο νησί. Ήρθα στα Κύθηρα το 2007 και έχω ζήσει εδώ από τότε.¨

Άρχισα να φροντίζω τις γάτες στο νησί γύρω στο 2011, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες γάτες στο σπίτι μου.

Σε αυτά τα χρόνια κατάφερα και χρηματοδότησα την στείρωση 1200 γατών, τις περισσότερες από τις οποίες τις φροντίζω ακόμα. Τα τελευταία χρόνια, έχω επίσης αναπτύξει σταθμούς σίτισης και αυτή τη στιγμή έχω τοποθετήσει συνολικά 28 σταθμούς σε όλο το νησί, από το Καψάλι έως το Καράβα και για τους παραπάνω λόγους ξεκίνησα μια εταιρία για της γάτες με το όνομα φάρμα αδέσποτων ζώων Adopt a cat.

Σε σχεδόν όλους τους σταθμούς σίτισης τα θηλυκά έχουν στειρωθεί, και μπορεί να έχουν κομμένο αυτί ή όχι ανάλογα με τον κτηνίατρο που έκανε την στείρωση. Σε αυτούς τους σταθμούς σίτισης φροντίζω περίπου 700 γάτες.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ

Η φροντίδα τους περιλαμβάνει την σίτιση τους, την στείρωση τους και ιατρική βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη. Συνεργάζομαι με έναν κτηνίατρο που βοηθά, αλλά επειδή έχω δίπλωμα ως ομοιοπαθητικός θεραπευτής για ζώα, έχω σώσει τη ζωή σε πολλές γάτες στο νησί.


Όλα αυτά χρηματοδοτούνται χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη. Εξαρτώμαι πλήρως από δωρεές και δουλεύω με υιοθεσίες από απόσταση, καθώς κάποιος μπορεί να υιοθετήσει να στηρίξει μια γάτα στα Κύθηρα.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ
Η υιοθετημένη γάτα παραμένει στα Κύθηρα και συνεχίζω να την φροντίζω , αλλά το άτομο που την υιοθέτησε πληρώνει για την τροφή και την στείρωση της γάτας του. Ενημερώνω τους ανάδοχους μέσω δημοσιεύσεων στην σελίδα μου στο Facebook και φυσικά μπορούν να έρθουν και να επισκεφτούν τη γάτα τους στο νησί. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους κατάφεραν να έρθουν στα Κύθηρα και έχουν περάσει τις διακοπές τους εδώ.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Υπάρχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για τις γάτες μας, στον ιστότοπο https://www.facebook.com/groups/267048341354523.
Επιπλέον υπάρχει μια ομάδα στο https://www.teaming.net/ireneopkythira-adoptacat.
Τέλος κάθε χρόνο υπάρχει μια δημοπρασία στο https://www.facebook.com/groups/1420382764816202. Για περισσότερες πληροφορίες, οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπό μου
ή να με ακολουθήσουν στο Facebook στο https: www. facebook.com/irene.vanklinken

ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!!
ADELIN FM
--------------------------------------------------------

Ο χρήστης Irene έστειλε Σήμερα στις 12:03 μ.μ.

My name is Ειρήνη, but most people on Kythira and people that have visit the island know me as the cat lady, I came to Kythira in 2007 and have been living here ever since. I started taking care of the cats on the island around 2011, when the first cats appeared at my house. In these years I have managed, and paid for, the sterilization of 1200 cats and most of them I still take care of, I have developed a feeding station and have placed these, 28 in total at the moment, all around the island, from Kapsali to Karavas and for the reasons above I have started a business for the cats with the name φαρμα αδεσποτων ζωων Adopt a cat. At almost all feeding stations the females have been sterilized, they might have a cut ear or not depending on the vet that did the sterilization. At these feeding stations I take care of about 700 cats, this means feeding, sterilization and if I need medical assistance I have a vet that helps but because I have my diploma to work as a homeopathic therapist for animals I have saved the lives of many cats on the island. All this I pay for without any government support, I am fully depended on donations and I work with adoptions from a distance, being that someone can adopt / support a cat on Kythira, the cat will stay here and I will take care of this cat, the person pays for the food and sterilization of the cat, I keep them posted through Facebook and of course they can come and visit the cat on the island, some of these people have in this way found their way to Kythira and have spent their holidays on the island. There are also many other ways people can help, There is a online shop for the cats https://www.facebook.com/groups/267048341354523, There is a teaming group https://www.teaming.net/ireneopkythira-adoptacat, Every year there is an auction https://www.facebook.com/groups/1420382764816202, And for more information people can visit the website https://adoptacat.jimdofree.com Or follow me on Facebook https://www.facebook.com/irene.vanklinken