Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΚΥΘΗΡΑ 1901: Σχολείο του Μυλοπόταμου { κάτω χώρα }


1901: Σχολείο του Μυλοπόταμου (Κύθηρα). Χτίστηκε το 1825.

πηγή 
Kosmas Megalokonomos

4ο Ιατρικό Συνέδριο από την ΕΕΛΙΑ στη Μονεμβασία

29.4.2015_4ο Ιατρικό Συνέδριο από την ΕΕΛΙΑ στη Μονεμβασία
Μετά την επιτυχία των πρώτων τριών εκδηλώσεων η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), πραγματοποιεί την 4η Επιστημονική εκδήλωση στη Μονεμβασία, στις 30 Απριλίου-3 Μαΐου 2015, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, με θέμα: «Παράγοντες κινδύνου και καρδιαγγειακή νόσος 2015».
«Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει για τις νεότερες εξελίξεις στα θέματα που σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση, τις επιπλοκές και την πρόληψή της καθώς και με το ευρύτερο φάσμα της καρδιαγγειακής νόσου και να παρουσιάσει ότι νεότερο από τις πρακτικές που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και από το Αμερικάνικο Κολέγιο Καρδιολογίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ, Πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ και ο κ. Ιωάννης Λεκάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και των συνεπειών της αλλά και στους νοσηλευτές που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Εντατικοί έλεγχοι στα πλοία

Από το «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας θα περνούν από δω και στο εξής τα αιτήματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών που αφορούν μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα πλοία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο πρωτίστως είναι η ασφάλεια των επιβατών και των πλοίων.

Η «εξαίρεση» που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, και που δίνει την ευκαιρία σε μια ακτοπλοϊκή εταιρεία να ζητήσει μείωση των συνθέσεων σε υπό ελληνική σημαία πλοία της ακτοπλοΐας για συγκεκριμένους και σοβαρούς λόγους, τείνει πλέον να γίνει «κανόνας», με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας.

ΤΟ ΑΓΙΟΘΕΡΙΔΟΝ

"Το αγιοθέριδον στο ιερό της Αγίας Ειρήνης"
Σε διαθήκες του 18ου και 19ου αι στα Κύθηρα οι διαθέτες, κυρίως ιερείς, εκφράζουν την επιθυμία να ενταφιασθούν κοντά στο αγιοθέριδον. Μιλάμε για μια εποχή που οι ενταφιασμοί γίνονταν εντός των ναών και στα προαύλια. Τι είναι το αγιοθέριδον; Σε κάποιους παλιούς ναούς υπήρχε στην κόχη του ιερού βήματος ένα μικρό άνοιγμα, μια θυρίδα, από την οποία περνούσαν 3 φορές τα άρρωστα νήπια. Η διαδικασία ήταν ως εξής: Οι γονείς με το άρρωστο βρέφος πήγαιναν στο ναό και το παρέδιδαν στον ιερέα μπροστά στο άγιο βήμα. Ο ιερέας αφού διάβαζε τις σχετικές ευχές το έφερνε στο ιερό και το τοποθετούσε στο αγιοθέριδον. Ένας άλλος έξω από το ναό έπαιρνε το παιδί και αυτό επαναλαμβανόταν 3 φορές. Στην Αγία Ειρήνη στο Κατούνι υπάρχει ένα αγιοθέριδον στο ιερό και ένα δεύτερο δίπλα από την εικόνα της Αγίας. πηγή
Eleni Harou.facebook.com

ΚΥΘΗΡΑ.Η ΕΥΕΡΓΕΡΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Το νοσοκομείο Κυθήρων ιδρύθηκε στις 25.6.1957 μετά από πρωτοβουλία και δωρεά
του Κυθήριου ομογενή Νικ. Τριφύλλη. Λειτούργησε σαν ΝΠΙΔ και το 1959 περιήλθε στο Δημόσιο. Το 1987 αναμορφώθηκε στα πλαίσια του ΕΣΥ σε ενοποιημένο οργανισμό με το Κέντρο Υγείας. Σκοπός του νοσοκομείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Δελτίο τύπου από το Κέντρο Πρόληψης Δίαυλος

undefinedΗ επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις  νέες  επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση για τον μήνα Μάιο.

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία και με την Α/βάθμια Εκπαίδευση  και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.
Συγκεκριμένα:

Βιβλιοθήκη Κυθήρων. ΗΜΕΡΑ ΚΑΒΑΦΗ (29.4.1863 – 29.4.1933)

undefinedΕἶναι δυὸ νέοι, τοῦ ἔρωτος παιδιά. Ἐμπρὸς τους
δὲν εἶναι ὁ Μαρμαρᾶς ἤ ὁ Κεράτιος, εἶν’ τὸ Μυρτῶον
πέλαγος, μιὰ δόξα θριαμβική. Μιλᾶνε:

«Πᾶνε πιὰ τοῦ Βυζαντίου τ’ ἀρχαῖα μεγαλεῖα,
λιγόστεψαν οἱ ἄνθρωποι, φτωχῦναν τὰ παλάτια.
Ὁ νέος αὐτοκράτορας μᾶς τάραξε σ’τοὺς φόρους
καὶ λέγεται πὼς ξεπουλάει τὴν ἁγία πίστη μας
εἰς τοὺς ἐχθρούς μας, τοὺς δικέρατους Λατίνους.

Τὰ ἐκκλησιαστικὰ δὲν τὰ καταλαβαίνουμε πολύ.
Βέβαια νοιώθουμε ποὺ εἴμαστε ἀπὸ ρίζα ἐκλεκτή,
βέβαια νοιώθουμε ποὺ εἴμαστε Ρωμιοὶ
κι ἡ πίστη μας εἶναι πιὸ σωστή. Ἀλλὰ
δὲν εἴμαστε δα τίποτε ἀκραιφνεῖς.

Στὴν Πόλι ἦτον δύσκολο ν' ἀγαπηθοῦμε...
Πόνος πολύς – μέρος πολύ – κι ὄχι τόσο δικό μας,
ὁ κόσμος λίγος καὶ σχολιάζανε πολύ.
Ὡστόσο κρύβεται κανεὶς καλύτερα
σ' ἕνα μικρὸ νησί.

Ἐδῶ πατοῦμε πάλι γῆν ἑλληνικὴ, ὑπὸ τὴν προστασία
μιᾶς θεᾶς τῆς καθ΄ἡμᾶς ἀνατολής,
ὑπὸ τὴν προστασία τῆς θεᾶς τοῦ ἔρωτος.
Ὁ τόπος ἥσυχος, οἱ ἀνθρῶποι κουρασμένοι,
ὅλα ἁπλᾶ καὶ συνετά, σὲ μέτρο ἑλληνικό.

Γλυτώσαμε πιὰ ἀπὸ τὸν ἄθλιον Παλαιολόγο,
ἀπ' τὸν Παλαιολόγο καὶ τοὺς φόρους του...»

-------------------------------------------------------
Προτεινόμενος Σύνδεσμος: Ένα αθησαύριστο ποίημα του Καβάφη;

Σημείωση: Η προσωπογραφία του Καβάφη είναι έργο του φίλου Γιώργου Δρίζου. Η 13η μάλιστα, από τις 25 εκτυπώσεις του προς 50ετίας χαρακτικού του βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη μας.

Πηγή  Kythera Library facebook