Κυριακή 9 Μαΐου 2021

"ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΝΕΣ" ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ.

Η αλησμόνητη Κωνσταντίνα Μ. Πετροχείλου ή κατά κόσμον θεία Ντίνα.
 

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

"ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΝΕΣ" ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ.

Μέσα από τους Φρατσιώτες του μόχθου ξεπήδησαν κάθε λογής προσωπικότητες όπως αγέρωχοι στρατιωτικοί, έντιμοι πολιτικοί, μεγάλοι δικηγόροι, πνευματικοί πατέρες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι που με το ήθος τους και τις αρχές τους έδειξαν μεγάλη προκοπή όπου γης ενώ ταυτόχρονα διακρίθηκαν για την ανθρωπιά τους και την απλότητά τους. Υπήρξε όμως και μια κατηγορία ανθρώπων που ενώ θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη με τους παραπάνω επέλεξαν να ακούσουν την ψυχή τους και να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από τους θορύβους της ύλης και τις απολαύσεις της σάρκας. Ήταν εκείνοι που αφέθηκαν στον παλμό της καρδιάς τους και με συνείδηση εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και αποσύρθηκαν σε μοναστήρια.
Αυτή μας η ανάγκη, δηλαδή να τους θυμηθούμε και να τους αφιερώσουμε λίγες γραμμές, γεννήθηκε όταν προ ημερών με μια Φρατσιώτικη παρέα κινήσαμε για τον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού των Σφακιανών στη Χώρα όπου είναι ενταφιασμένος ο αείμνηστος πατήρ Κύριλλος Κεντρωτής της οικογένειας "Κοδεσποτίνη". Γνωρίζουμε αρκετούς που ακολούθησαν τον μοναχισμό από το χωριό μας. Ποιος μπορεί άλλωστε να λησμονήσει τους Ιερομονάχους Διονύσιο και Νεόφυτο Λεονταράκη ή την αείμνηστη και αδίκως θανούσα μοναχή Κυράννη Παυλάκη; Επειδή όμως θα ήταν αρκετά εκτενές να αναφερθούμε σε έναν έναν (αν και θα έπρεπε), επιλέξαμε να αναφέρουμε πέντε από αυτούς προκειμένου μέσα σε αυτό το Αναστάσιμο κλίμα να λάβουμε όμορφα μηνύματα από τη ζωή τους και να αποτελέσουν παράδειγμα για εμάς σε μια εποχή που η ανθρωπιά κλονίζεται.
Αν τους βάλουμε σε μια χρονική σειρά θα πρωτοστατήσει ο αείμνηστος πατήρ Κύριλλος Κεντρωτής ή Κοδεσποτίνης. Ο πατήρ Κύριλλος γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1808 κατά κάποιους στην Σμύρνη ενώ κατά άλλους στην Αυστραλία(😉 από Φρατσιώτες γονείς. Σε νεαρή ηλικία φαίνεται να επιστρέφει στα Κύθηρα με την οικογένειά του αφού το όνομά του εντοπίζεται σε αρχεία του Ιερού Ναού Μυρτιδιωτίσσης (Μανωλίτισσα) στα Τζαρμάδικα Φρατσίων. Ο γέροντας αυτός φαίνεται πως κατείχε άριστες σπουδές για την εποχή του αφού ήταν απόφοιτος της Ιονίου Ακαδημίας λαμβάνοντας πτυχίο καθηγητού μαθηματικού ενώ παραλλήλως παρακολουθούσε την Ιερά Επιστήμη του Θεολόγου. Δεν γνωρίζουμε ούτε πότε εκάρη μοναχός, αλλά ούτε πότε χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Ωστόσο το 1854 καταγράφεται ως διδάσκαλος Μαθηματικών και Θεολογίας στο Γυμνάσιο Κυθήρων. Επί αρχιερατείας του Επισκόπου Κυθήρων Ευγενίου Μαχαιριώτη (1857-1877) είναι πρωτοσύγκελος της Επισκοπής και ταυτόχρονα διατελεί ηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Ιωάννου στο γκρεμό πάνω από το Καψάλι. Στις 13 Ιουλίου 1873 ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης εξελέγη εφημέριος της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας αλλά δεν μετέβη ποτέ στην επαρχία του για λόγους άγνωστους. Στις 9 Νοεμβρίου του 1892 ο γλυκής αυτός ιερομόναχος παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Πλαστουργού του, μέσα στο ταπεινό του κελάκι δίπλα από το ναό του Σωτήρος στη Χώρα όπου είναι και ενταφιασμένος μέχρι και σήμερα. Όπως μας είπαν του πατρός Κυρίλλου του άξιζε να είναι Επίσκοπος των Κυθήρων.
Αμέσως επόμενος στη σειρά θα γραφτεί ο μοναχός Παΐσιος Σκολινός. Δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για τον γέροντα Παΐσιο παρά μόνον τον τόπο που εμόνασε. Ο οσιότατος μοναχός Παΐσιος γεννήθηκε στα Πετροχειλιάνικα Φρατσίων. Σε νεαρή ηλικία μετέβη στην έρημο του Άθω όπου και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Ο Παΐσιος Βατοπαιδινός ήταν άριστος αγιογράφος και πολλά από τα έργα του κοσμούν τις εκκλησίες του χωριού μας. Δύο από τα διασημότερα έργα του είναι η χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Φανουρίου στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στον ομώνυμο ναό της στα Τζαρμάδικα/Ραϊσιάνικα. Ο μοναχός Παΐσιος φαίνεται πως εκοιμήθη μετά το 1911 στο μοναστήρι του Βατοπαιδίου.
Τρίτη θέση θα λάβει η Μαρία Ι. Πετροχείλου. Η μοναχή Μαρία γεννήθηκε περί το 1877 στα Πετροχειλιάνικα Φρατσίων και ήταν γόνος της πολυμελούς οικογένειας "Μπούρα". Στην ηλικία των 25 ετών έφυγε από το νησί κατευθυνόμενη προς την Αθήνα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον οπότε και εργάσθηκε ως οικονόμος σε σπίτι πλούσιας οικογένειας. Το 1912 μην μπορώντας να απαρνείται άλλο το θείο πόθο της επέστρεψε στα Κύθηρα και εγκαταβίωσε στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης ως δόκιμη μοναχή. Την πνευματικότητα της Γερόντισσας παρακολούθησε στενά ο αλησμόνητος πατήρ Προκόπιος Μόρμορης (+1952) ο οποίος ωστόσο δεν την προώθησε σε μεγαλύτερους βαθμούς μοναχισμού. Πιθανόν βέβαια να ήταν και επιλογή της λόγω της ευσέβειας και της ταπεινότητας που την διέκρινε. Το 1947 η οικογένειά της διακρίνοντας το βεβαρυμένο της υγείας της αποφάσισε να την γυρίσει πίσω στα Φράτσια προκειμένου να απολαύσει την περιποίηση των αδελφών και ανιψιών της. Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναχή Μαρία εγκατέλειψε το μοναστήρι της υπό τον όρο πως όταν αποβιώσει θα ενταφιαστεί στην Αγία Μόνη. Έτσι κι έγινε! Εκτιμάτε πως αναχώρησε για την Άνω Ιερουσαλήμ περί το 1950. Η φθαρτή της σάρκα ενταφιάστηκε στην κυθηραϊκή κορυφή που αγάπησε όσο τίποτε άλλο και από εκεί η αγιασμένη ψυχή της πέταξε για τους ουρανούς.
Τέταρτη καταγράφεται η μοναχή Ελεούσα. Η κατά κόσμον Ελένη Λ. Πετροχείλου γεννήθηκε στα Πετροχειλιάνικα στις 14/3/1904 και ήταν γόνος ιερατικής οικογένειας. Η Ελένη ή Λαυρεντοπούλα όπως ήταν γνωστή αναχώρησε σε νεαρή ηλικία για την Αθήνα μαζί με τα αδέλφια της τα οποία "υπηρέτησε" με αυταπάρνηση και αγάπη. Το σπίτι της κατά γενικήν ομολογία ήταν πάντοτε ανοιχτό για όλους του Κυθηρίους που έτυχε να βρεθούν στην Αθήνα. Με αγάπη δεχόταν και φρόντιζε όποιον συμπατριώτη της περνούσε το κατώφλι της ή όποιον της ζητούσε βοήθεια. Σε ώριμη ηλικία και αφού διαπίστωσε πως πλέον οι δικοί της άνθρωποι δεν την έχουν τόση ανάγκη η Ελένη αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου στη θέση Δύο Χωριά, εκάρη μοναχή και έλαβε το όνομα Ελεούσα. Η οσιοτάτη μητέρα εκοιμήθη στη 1/6/1981 στη Μονή της Μετανοίας της όπου και ενταφιάστηκε.
Το πέμπτο πρόσωπο είναι λίγο πιο ιδιαίτερο αφού δεν επέλεξε ποτέ τον μοναχισμό. Είναι μια φιγούρα που θα θυμόμαστε πάντα όλοι με αγάπη και σεβασμό. Η Κωνσταντίνα Μ. Πετροχείλου ή κατά κόσμον θεία Ντίνα γεννήθηκε το 1941 στα Πετροχειλιάνικα Φρατσίων. Πόσα πολλά μπορούμε να πούμε για αυτό το γλυκύτατο πλάσμα. Η θεία η Ντίνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοσμοκαλόγρια αφού ο αληθινός Σταυρός και η αληθινή ορθόδοξη ζωή της την συνόδευσαν ως το επίγειο τέλος της. Ήταν ο ενσαρκωμένος ορισμός του " να μην γνωρίζει η αριστερά σου τί ποιεί η δεξιά σου". Άνθρωπος αθόρυβος, δοτικός και ανιδιοτελής είναι λίγες από τις αρετές που κοσμούσαν το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. Ήταν ό,τι καλύτερο να συναντήσεις αυτόν τον άνθρωπο στο δρόμο, το Ντινάκι όπως τη λέγαμε, γιατί ένα πλατύ χαμόγελο, μια αληθινή ευχή και μια θετική αύρα θα σε "πολιορκούσαν" για το υπόλοιπο της ημέρας. Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που λες δεν πρέπει να φεύγουν. Οι προσφορές της και οι θυσίες της ήρθαν στο φως κατά τη νοσηλεία της όταν τα νοσοκομεία που την φιλοξενούσαν γέμιζαν από κόσμο που έτρεχε να αποδώσει τιμή και ευγνωμοσύνη σε αυτήν. Η θεία η Ντίνα είχε την ευλογία να μην βλέπει έθνη, σύνορα, χαρακτήρες, χρώματα και προέλευση άλλα αντιθέτως να βλέπει ψυχές και ανθρώπους. Ήταν ικανή με την γλυκύτητά της να συνθλίψει ψυχές "πέτρινες". Τις τελευταίες τις ώρες τις αντιμετώπισε με χαμόγελο λέγοντας σε όλους μας πως νιώθει τυχερή που φεύγει αφού επιτέλους θα αντικρύσει το Χριστό αφήνοντας μια μικρή παράκληση. "Να βοηθάτε και να κάνετε προσευχή για όλα τα παιδάκια του κόσμου". Μετά από αφόρητους πόνους το "λευκό αυτό περιστέρι" πέταξε για να συναντήσει το μεγάλο της πόθο στις 12 Μαρτίου 2012 βυθίζοντας ολόκληρο το χωριό μας στο πένθος.
Τα Φράτσια μας για μια ακόμα φορά υπερήφανα με σεβασμό αφιερώνουν το παραπάνω κείμενο.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ "ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ"
1-6-1808 - 9-11-1892
ΠΑΪΣΙΟΣ ΣΚΟΛΙΝΟΣ "ΜΟΝΑΧΟΣ"
"ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ"
ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1911
ΜΑΡΙΑ Ι. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ "ΜΟΝΑΧΗ"
1877 - 1950
ΕΛΕΟΥΣΑ Λ. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ "ΜΟΝΑΧΗ"
14-3-1904 - 1-6-1981
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Μ. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ
"ΘΕΙΑ ΝΤΙΝΑ"
ΕΓΓΕΝ. 1941 ΚΑΙ ΑΠΕΒ. ΣΤΙΣ 12-3-2012
Υ.Γ. Ευχαριστούμε τις συγχωριανές μας κυρία Σταματική Ε. Μαρέντη και Ευσταθία Π. Γλυτσού (οικογενειακώς) ανιψιές της μοναχής Μαρίας και αδελφές της θείας Ντίνας για τη βοήθεια στην καταγραφή των γεγονότων και για την παροχή της σχετικής άδειας. Επίσης ευχαριστούμε το ζεύγος Νικολάου και Στυλιανής Μακρή ανιψιών της μοναχής Ελεούσας που με μεγάλη χαρά μας δώρισαν πληροφορίες και την φωτογραφία της θείας τους.
Η μοναχή Ελεούσα.

Το ταφικό μνημείο του πατρός Κυρίλλου στη Χώρα κατά την επίσκεψή μας σε αυτό.
Ο μοναχός Παΐσιος.
Η μοναχή Μαρία.




ΥΠΗΡΞΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ! ΠΕΡΑΣΕ πάνω από την Ελλάδα ο κινέζικος πύραυλος...

 

Alekos Markellos 

Έκτακτη επικαιρότητα, κινέζικος πύραυλος:
Μετά την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Τουρκία και την Αραβική χερσόνησο, εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό, βόρεια, βορειοδυτικά τον Μαλδίβων, όπου και ανεφλέγη.
Άγνωστο αν υπάρχουν συντρίμμια.
Η φωτογραφία του από το Ομάν, δείχνει να έχει αρχίσει την είσοδο στην ατμόσφαιρα λίγα λεπτά πριν.
Αυτό σημαίνει πως στα προηγούμενα ποστ που επεσήμανα πως περνούσε πάνω από Ελλάδα (Βορειοδυτική Πελοπόννησο, Κρήτη, Κύθηρα και Κύπρο) ήταν στην τελική φάση εισόδου στην ατμόσφαιρα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή.
Ήταν πιό κοντά από ποτέ στη διαστημική ιστορία ο κίνδυνος ατυχήματος για τον Ελληνικό και ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.
Με πλήρη ευθύνη της Κίνας.
Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 


ΓΡΑΦΕΙ: ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣ

Το τρυφερό μήνυμα της Ναταλίας Γερμανού για τη Γιορτή της Μητέρας

Από τον αέρα του "Καλύτερα δε Γίνεται" έστειλε τις ευχές της το μεσημέρι της Κυριακής, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, στη δική της μανούλα, η Ναταλία Γερμανού.

Η διάσημη παρουσιάστρια ευχήθηκε στη μητέρα της, Εριέττα Μαυρουδή, η οποία βρίσκεται στα Κύθηρα και όπως δήλωσε χαριτολογώντας, είναι η επιτομή της Ελληνίδας μάνας. "Μανούλα μου στα Κύθηρα, σ' αγαπώ, σε λατρεύω, χρόνια πολλά να σε χαίρομαι!" δήλωσε χαρακτηριστικά.

.yupiii.gr

Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα

 

Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο, μεγέθους 1.500 τ.μ., υψώθηκε πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, με φόντο τα κεντρικά θεσσαλικά 'Αγραφα.

Η ανύψωση του αερόστατου με τη σημαία πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. από το γήπεδο της Πεζούλας με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα και της αγάπης του για την Πατρίδα. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έγινε το πρωί της Κυριακής στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό αφιέρωμα στη σημαία.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα 'Αγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή και τελεί υπό την Αιγίδα της «Επιτροπής 2021». Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχε ο πρώτος γνωστός κλέφτης των Αγράφων, το Μικρό Χορμόπουλου, περί τα 1.650 και για τον εντοπισμό της εργάστηκε επίπονα η Επιτροπή Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και άλλους επισήμους και ομιλία του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και ακολούθησε πομπή με επικεφαλής την προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων μέχρι την ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών στο Φανάρι.

.zougla.gr/

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



 

ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ


Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κύριος Κωνσταντίνος Κατσαφάδος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτη της νήσου μας Οσίου Θεοδώρου στις 11 και 12 Μαίου.

Με αέρα ανανέωσης μας υποδέχεται η ταβέρνα “Καρυδιές” στα Λογοθετιάνικα, που αναμφίβολα θα γίνει το νέο μας στέκι.


Η τοποθεσία του σταθερή στην κεντρική πλατεία στα Λογοθετιάνικα σε μια υπέροχη αυλή με θέα το καμπαναριό του Άγιου Μήνα.
Παρεΐστικο κλίμα, εξαιρετικά αποστάγματα και, φυσικά, πεντανόστιμα πιάτα της στεριάς και της θάλασσας, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.


Θα ενθουσιαστείς με το υπέροχο χειροποίητο γεμιστό κεμπάπ, τις σπιτικές πίτες της Κυρίας Ελένης, το απάκι με μανιτάρια πλευρώτους και ξινομυζήθρα αλλά και το πιάτο που υπάρχει σε κάθε τραπέζι απύρινες ελιές τηγανητές, ριγανάτες, κοκκινιστές!


Το γευστικό ρεπερτόριο δεν σταματάει εδώ αλλά περιλαμβάνει επίσης αρκετά μαγειρευτά ημέρας και κρέατα στα κάρβουνα.


Αν, πάλι, έχεις πεθυμήσει ψάρι, τότε δοκίμασε τα φρέσκα μικρά ψαράκια Κυθήρων ή μια ποικιλία από θαλασσινά, και είναι σίγουρο πως θα παραμιλάς από την απόλαυση.



Για να κλείσεις το γευστικό σου ταξίδι, μην παραλείψεις το γλυκό ημέρας αλλά και το ρακόμελο που φτιάχνεται με “μυστική συνταγή” στο γκαζάκι.


Στα μεγάλα συν του μαγαζιού αξίζει να σημειωθούν και οι πραγματικά προσιτές τιμές που, μαζί με την υψηλή ποιότητα αυτών που προσφέρει, θα σε κάνουν να μην ξεκολλάς.

Τώρα τον Μάιο το μενού ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέα πιάτα που υπόσχονται να μας χαρίσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία γευστικής απόλαυσης.


Τηλέφωνα κρατήσεων: 27360 34075 / 6978 386381
Facebook: Karydieskythira











ΑΡΧΕΙΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Εγκαίνια πρατήριου Βενζίνης Γαβρίλη Χάρου Κύθηρα 1994

 

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Θεόδωρο Κατσανέβα


Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής για το θάνατο του Θ. Κατσανέβα

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Θεόδωρο Κατσανέβα.

Από την αντίσταση κατά της Χούντας και το ΠΑΚ, την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τις θητείες του σε κυβερνητικές θέσεις και ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο, ο Θεόδωρος Κατσανέβας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και εργάστηκε για την παράταξη και την πατρίδα.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η Έφη Αχτσιόγλου για την προπαγάνδα της Ν.Δ.

 


Η ανάρτηση της  βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη μετά την πανδημία, υποστήριξα συνοπτικά τα εξής: ότι η πανδημία ανέδειξε ως μεγεθυντικός φακός τα όρια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία και απαξίωνε τις δημόσιες δομές, που υποστήριζε ότι η αγορά σε ελεύθερη λειτουργία μπορεί να έχει τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Δεξιές συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη «ξαφνικά» συνειδητοποίησαν τη σημασία των δημόσιων συστημάτων υγείας αλλά και την ανάγκη παρέμβασης του κράτους στην αγορά για την προστασία της οικονομίας.

Η ΕΕ ακολούθησε εντελώς διαφορετικό μείγμα στην οικονομική πολιτική απ’ ό,τι στη χρηματοπιστωτική κρίση, απομακρύνθηκε από τις συνταγές της λιτότητας, κάλεσε τα κράτη να δαπανήσουν, προχώρησε σε μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους για να δώσει ρευστότητα και δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης. Ως ένα βαθμό πάγιες θέσεις της Αριστεράς δικαιώθηκαν και το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ που μέχρι χθες φαινόταν αμετακίνητο, εμφάνισε ρωγμές και σημαντικές μετατοπίσεις -συγκυριακές βέβαια.

Υποστήριξα, τέλος, ότι η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ρωγμές και τις μετατοπίσεις των πολιτικών και των συσχετισμών και να διεκδικήσει μια ουσιαστικότερη αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας, μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας του παρελθόντος, υπέρ μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας. Αυτές οι μετατοπίσεις, οι ρωγμές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά, τώρα που περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν. Το σύνολο της τοποθέτησής μου βρίσκεται ακριβώς κάτω στο βίντεο που ανήρτησα στο facebook, για όποιον έχει διάθεση να την ακούσει.

Απ’ αυτή την τοποθέτηση, οι φωστήρες του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ διακινούν από χθες ότι εγώ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία και ότι εν ολίγοις είμαστε περιχαρείς στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Δεν μπορώ να εγγυηθώ φυσικά ότι η αλήθεια των λόγων μου θα επικυριαρχήσει της προπαγάνδας. Γι’ αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι τέτοιου τύπου αστείοι μηχανισμοί δεν θα μας κάνουν να αυτολογοκρινόμαστε, ούτε φυσικά και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις στο επίπεδο της αμοιβάδας.

Βίντεο απο τη στιγμή της πτώσης του κινεζικού πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό


Τα ξημερώματα της Κυριακής έπεσαν τα απομεινάρια του κινέζικου πυραύλου δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων, στον Ινδικό Ωκεανό. 

Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της αναμονής για την πτώση του πυραύλου, βάρους 21 τόνων, είχαν τεθεί σε μερική επιφυλακή απο το Σάββατο και οι ελληνικές Αρχές.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.

Τα συντρίμμια από τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία» (Long March) 5Β είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.

Πέρσι κομμάτια πυραύλου ίδιου τύπου είχαν πέσει στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς.

Όμως η αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πύραυλος κατά την πτώση του και το γεγονός ότι η Κίνα δεν διατύπωσε ισχυρότερες διαβεβαιώσεις πριν από την επιστροφή του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες.

.cnn.gr

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αχτσιόγλου εξήγησε μιλώντας σε κομματική διαδικτυακή εκδήλωση, με απόλυτα κυνικό τρόπο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά και συντονισμένα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Όπως δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, η πανδημία είναι “πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη” για τον ΣΥΡΙΖΑ “ως πρώτο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη”, και πρέπει να δράσει ώστε “οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας να μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή....”. Ενώ για να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι μπορεί και να μην εννοούσε ακριβώς αυτό που καταλάβαμε, ξεκαθαρίζει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της ότι “είναι πραγματικά μια ευκαιρία αυτή, στην πραγματικότητα, η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά”.

Αυτό που για όλο τον κόσμο είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι μια πρωτόγνωρη ευκαιρία. Χθες ο κ. Κόκκαλης έλεγε ότι "δεν είναι σοβαρό να καλούμε τους τουρίστες να έλθουν στην Ελλάδα" σήμερα η κ. Αχτσιογλου θεωρεί την πανδημία ευκαιρία . Οι πολίτες αντιθέτως επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα διασωθεί πολιτικά ποντάροντας στον πόνο και στην καταστροφή. Γι’ αυτό χαίρεται με κάθε αρνητική είδηση και λυπάται σε κάθε θετική».

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ΛΗΞΗΣ του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ κι ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Νεοκλής Κρητικός 

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ΛΗΞΗΣ του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ κι ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Συμμετείχα στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές και τα θύματα του Ελληνικού Λαού και κατέθεσα στεφάνι στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.
Η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο, που μας δείχνει ότι πρέπει να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη κι όσα κατακτήσαμε και δημιουργήσαμε στη διάρκειά της.
Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την αναβίωση του φασισμού και των ναζιστικών πρακτικών . Έχουμε ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ να προτάσσουμε καθημερινά τις αξίες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!




Λειτουργικό Πρόγραμμα Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Νεαπόλεως από 10 - 16 Μαΐου 2021

Λειτουργικό Πρόγραμμα Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Νεαπόλεως από 10 - 16 Μαΐου 2021

Την Δευτέρα 10 Μαΐου και ώρα 7:00 π.μ., εορτή «ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΗΣ», θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος
Την Πέμπτη 13 Μαΐου και ώρα 7:00 π.μ., μνήμη των Μαρτύρων Γλυκερίας και Λαοδικίου, του Οσίου Σεργίου του Ομολογητού, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεαπόλεως
Το Σάββατον 15 Μαΐου και ώρα 7:00 π.μ., μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μελάνης
Το εσπέρας στις 7:00 μ.μ. θα τελείται ο Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, εκτός της Τετάρτης όπου θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο και της Παρασκευής όπου θα τελεστεί στην Αγία Μελάνη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Προσοχή! Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο

 

Προσοχή! Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς !

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή των Κυθήρων παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθείτε έναρξη πυρκαγιάς να ενημερώσετε άμεσα την πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δήμο Κυθήρων

Τηλέφωνα:
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων 27360 33199 -27340 34376
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Κατσανεβάκης 6986 107 452

ADELIN FM 107,3

Ενωσις Αντικυθηρίων Αγιος Μύρων:Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του Θεόδωρου Κατσανέβα

Δυστυχώς ακόμα ένας συμπατριώτης μας, ο Θεόδωρος Κατσανέβας, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σε όλους μας την αίσθηση της απώλειας ενός σημαντικού προσώπου που είχε την εκτίμηση και την αγάπη των Αντικυθήριων, τόσο για την προσωπικότητα και την ευγένειά του, όσο και για την μεγάλη του προσφορά στο νησί μας, ιδίως σε εποχές δύσκολες για το νησί, βάζοντας δυνατά θεμέλια για την ανάπτυξη των Αντικυθήρων αλλά και βοηθώντας προσωπικά πολλούς Αντικυθήριους. Η στήριξη που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στα Αντικύθηρα και στους Αντικυθήριους, η ενεργή συμμετοχή του στην Ένωση, η δράση του, οι σκέψεις και οι απόψεις του, του χάρισαν την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων και η απώλειά του αφήνει ένα σοβαρό κενό. Ταυτόχρονα όμως μένει μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, δίνοντας το παράδειγμα του πως μπορούμε όλοι μας από κάθε θέση να βοηθάμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συναναστραφούμε μαζί του θα θυμόμαστε τις προσπάθειές του για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπατριωτών μας, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια του και τον πατριωτισμό του και θα μείνει πάντα στη σκέψη όλων μας.

Εκ μέρους όλων των μελών της Ένωσης εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το Δ.Σ.

ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΚΡΥΒΕ ¨ΦΟΥΝΤΑ¨ΚΑΙ “HIPNOSEDON” ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ ΤΟ ΔΕΜΑ ΣΤΗΝ 20ΧΡΟΝΗ



Στον εντοπισμό και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών και δισκίων, προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμεναρχείου Μύρινας, για παράβαση του νόμου 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, στελέχη του Λιμεναρχείου Μύρινας, μετέβησαν την 05.05.2021, σε κατάστημα ταχυμεταφορών στη Μύρινα Λήμνου, διενεργώντας αυτοψία σε δέμα. Κατά την αυτοψία ανευρέθησαν εντός αυτού, ένα ζευγάρι υποδήματα, στο ένα εκ των οποίων υπήρχε επιμελώς κρυμμένη, ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε μια διάφανη νάιλον συσκευασία, η οποία ήταν επιμελώς τυλιγμένη με δυο (02) στρώματα διαφανούς νάιλον συσκευασίας εξωτερικά, βάρους πενήντα ενός γραμμαρίων (51γρ.). Επίσης ανευρέθησαν έξι (06) καρτέλες των δέκα (10) δισκίων η καθεμιά, σύνολο εξήντα (60) δισκία, δραστικής ουσίας φθοριονιτραζεπάμης, εμπορικής ονομασίας “HIPNOSEDON”, του ενός χιλιοστόγραμμου (1mg.), επιμελώς κρυμμένα στον πάτο του δέματος, κάτω από χάρτινα περιτυλίγματα.

Παράλληλα, ο φερόμενος 23χρονος αποστολέας καθώς και η φερόμενη 20χρονη παραλήπτης του δέματος, είχαν ήδη ακινητοποιηθεί και συλληφθεί, ευρισκόμενοι προς επιβίβαση σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, με προορισμό τη Λήμνο την 05.05.2021, στον επιβατικό Λιμένα Καβάλας, από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας/ΔΙΝ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση του Ν. 4139/2013 και του Ν. 3459/2006. Οι ανωτέρω κατείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε λευκή νάιλον συσκευασία, μεικτού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων και δυο χιλιοστών του γραμμαρίου (4,2γρ.), καθώς και τριάντα (30) δισκίων “HIPNOSEDON”, του ενός χιλιοστόγραμμου (1mg), ενώ κατά τη διάρκεια της προανάκρισης προέκυψε, πως οι ίδιοι απέστειλαν το ως άνω δέμα με τις εν λόγω ναρκωτικές ουσίες.

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Μύρινας, ενώ ανωτέρω δέμα, με τις περιέχουσες ναρκωτικές ουσίες και δισκία,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !

Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2021, η Γιορτή της Μητέρας πέφτει την Κυριακή 9 Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Ιστορικά, προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων, με το όνομα «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Ann Jarvis, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).

Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις του ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, όπως με τον αγώνα για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκειά του.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν το «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας», για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Στην Αμερική, ο πρόεδρος, Γούντροου Ουίλσον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».

Πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει», με τη σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Σήμερα, συνηθίζεται να προσφέρουν τα παιδιά στις μητέρες τους ευχετήριες κάρτες και λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα όσα μας προσφέρουν οι μαμάδες.

.in.gr