Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιερουργούντες τα φρικτά μυστήρια Αρχιερείς μας ποιο μικρόβιο φοβούνται ότι θα κολλήσουν και φασκιώθηκαν πάνω από τα Τίμια Δώρα;

 

Σ.Τζούμας

Η καρδιά της Εκκλησίας μας είναι η Θεία Ευχαριστία. (…γνωρίζουν πολύ καλά τί πράττουν όσοι την πολεμούν…). Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας μας ήταν συνδεδεμένα με το μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία. Και ο λειτουργός του Υψίστου, ο ιερέας «ενδεδυμένος την της ιερωσύνης χάριν» μεταδίδει στον λαό του Θεού αυτό το Πανάγιο Σώμα και Αυτό το Τίμιο Αίμα του Χριστού και την αγιαστική και σωστική χάρη του Θεού.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται –εκτός από σπάνιες περιπτώσεις- επί της Αγίας Τραπέζης, εντός του Ιερού Ναού, ο οποίος είναι Σώμα του ζώντος Θεού.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε (;) ότι στον Ναό ως Σώμα Χριστού υπάρχει η Χάρη του Θεού…
Αυτά μας κηρύττουν οι ποιμένες μας!

Αυτά μας λέγει η Εκκλησία μας αιώνες τώρα. Κι εμείς τα ακούμε και τα πιστεύουμε. Εκείνοι τα πιστεύουν;

Ιδού η απορία!

Έγινα κοινωνός κάποιων περιστατικών, μάλιστα μου απεστάλη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας εντός και εκτός Ελλάδος οι οποίοι ιερουργούν φορώντας μάσκα(ενδεικτικά αναφέρω τις περιπτώσεις του Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ και του Σεβ. Ιωαννίνων Μαξίμου οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μασκοφορεμένοι πάνω από τα Άγια των Αγίων).

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, την πολεμική πανταχόθεν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ως ένα βαθμό να το δεχθώ και να το κατανοήσω! Αλλά την ώρα του καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων να φορούν μάσκα, αυτό προσωπικά μας ξεπερνά!

Φοβούνται μην κολλήσουν ή μήπως μη μεταδώσουν τον ιό; Και στις δύο περιπτώσεις είναι βλάσφημο και απαράδεκτο.

Στην Θεία Λειτουργία, την ώρα του καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων «…παρίσταται κύκλω τα Σεραφείμ, έξ πτέρυγες τω ενί και έξ πτέρυγες τω ενί και ταις μεν δυσί κατακαλύπτουσι τα πρόσωπα εαυτών…». Άγγελοι περιβάλλουν τον ιερέα και την Αγ. Τράπεζα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και από ευλάβεια καλύπτουν τα πρόσωπά τους… Οι ιερουργούντες τα φρικτά μυστήρια γιατί μασκοφορούνται; Ποιό μικρόβιο φοβούνται ότι θα κολλήσουν και φασκιώθηκαν ακριβώς πάνω από τα Τίμια Δώρα;

Θέλω να αγιάσω Άγιοι και δεν μ’ αφήνετε! Έλεος πια! Δεν αντέχω άλλο αυτήν την ανωριμότητα και την έλλειψη πίστεως που υπάρχει. Φοβάστε τον κορονοϊό περισσότερο απ’ ότι φοβάστε τον Θεό! Και αυτό είναι το μεγάλο δράμα μας ως Εκκλησία.

Μα, πού είναι τα κηρύγματά σας;

Εσείς δεν μας λέγατε για αιώνιο ζωή, για φάρμακο αθανασίας;

Εσείς δεν μας κοινωνάτε «εις ζωήν αιώνιον»;

Πιστεύετε ή δεν πιστεύετε τελικά στην αιώνιο ζωή;

Πιστεύετε ή όχι στις άκτιστες ενέργειες του Θεού;

Αυτό δεν λέγεται αίσχος, λέγεται αίρεση! Ζήλωσαν «δόξα» Βαρλαάμ;

Πού είσαι Άγιε Γρηγόριε Παλαμά να καταδικάσεις τους… βαλσαμωμένους οπαδούς του Βαρλαάμ και να προσευχηθείς: «Κύριε, φώτισόν μου το σκότος»! Και το δικό μας…

πηγή

yiorgosthalassis

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Οι συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν είναι μιάσματα.Θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ.

Οι συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν είναι μιάσματα. Είναι συνάνθρωποί μας που θα πρέπει να τηρήσουν ευλαβικά τις οδηγίες των γιατρών για να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία. Θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Όσοι βρέθηκαν θετικοί και δεν κρίθηκε επιβεβλημένο να νοσηλευτούν, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τηρούν την 15μερη καραντίνα και να μην έρχονται σε επαφή με κανέναν άλλον άνθρωπο και για κανέναν λόγο. Εκτός από τη δική τους υγεία και ανάρρωση, θα πρέπει να μεριμνούν και για την υγεία των φίλων, οικείων και συγγενών τους και να μην «σπάνε» την καραντίνα για ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ.

Τέτοιες συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ειδικά σε ένα μικρό μέρος όπως το δικό μας. Για το λόγο αυτό, αφού ευχηθώ καλή ανάρρωση σε όλους τους συμπολίτες μας που ευρέθησαν θετικοί στον κορωνοϊό, τους παρακαλώ να μην κυκλοφορούν πουθενά, να μην «σπάνε» την καραντίνα, να μην έρχονται σε επαφή με κανέναν άλλον και για κανέναν λόγο. Το διοικητικό πρόστιμο είναι 5.000€ σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτοπεριορισμού και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί από απόψε σε εκτεταμένους ελέγχους σε όλο το νησί.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ίσως οι δυσκολότερες ολόκληρης της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέτρα αυτοπεριορισμού, η αυστηρή χρήση της μάσκας παντού, η προσωπική αντισηψία και όλα όσα προβλέπονται, θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές και την καθημερινότητά μας.
Τηρούμε τα μέτρα, εμβολιαζόμαστε, προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος.

OΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ:ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ (ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ADELIN FM)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ

Το Χρυσοβίτσι είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων σε μία ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. 

Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης ανήκει στο δήμο Τρίπολης, ενώ με το πρόγραμμα Καποδίστριας ανήκε στον δήμο Φαλάνθου.

 Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 196 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την ξυλεία.

Το Χρυσοβίτσι είναι από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Ως οργανωμένος οικισμός υπάρχει ήδη από το 15ο αιώνα. 
Γύρω στα 1700, αναφέρεται σαν Chrissovizzi σε ενετική απογραφή και λίγο αργότερα σαν παραφθαρμένο σε Ξοβίτζι σε πατριαρχικό έγγραφο ή Ξωβίτσι. 

Το χωριό υπήρξε κέντρο δράσης των επαναστατών του 1821. Βρίσκεται κοντά στο Λιμποβίσι, χωριό του Κολοκοτρώνη. 

Εδώ είχε το ιδιαίτερο γραφείο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με γραμματέα του τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο από το Ζυγοβίτσι. Πολλοί αγωνιστές είχαν σαν γενέτειρά τους το Χρυσοβίτσι, όπως ο ξακουστός Κουντάνης, ξάδερφος του Κολοκοτρώνη.

Το 1935, στο χωριό άρχισε να λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας μέχρι το 1972. Οι εγκαταστάσεις του σήμερα χρησιμοποιούνται για το Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου.




Τον Ιούλιο του 2008, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία κατασβέστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής
.el.wikipedia.org




Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας δημιουργήθηκε το 1985, ως Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ) με την ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιωάννη και της Ειρήνης Σαββοπούλου.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Σκοπός του είναι η διάσωση, η διατήρηση και η εξασφάλιση πάσης φύσης λαογραφικού υλικού της Ελλάδας και ειδικότερα α) η δημιουργία αρχείων λαογραφικών μελετών και β) η συγκρότηση και εγκατάσταση στη Στεμνίτσα λαογραφικού μουσείου.

Πόροι του Λ.Μ.Σ. είναι οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ και δωρεές από ιδιώτες.
Διοικείται από αιρετό επταμελές συμβούλιο αποτελούμενο από τους: Σωκράτη Κουγέα - Πρόεδρο, Ελένη Τσίρου - Αντιπρόεδρο, Τέτη Χατζηνικολάου - Γεν. Γραμματέα, Δημήτρη Σαββόπουλο - Ταμία, Ελένη Καρασταμάτη, Νέλλα Συναδινού και Παύλο Κωνσταντινίδη - μέλη.

Το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου Στεμνίτσας

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας στεγάζεται σε δυο κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριόροφο σπίτι του 18ου αιώνα, πρώην οικία Γεωργίου Χατζή, το οποίο παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Στεμνίτσας και στη συνέχεια στο ΄Ιδρυμα με την επωνυμία « Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας» για να λειτουργήσει ως Μουσείο.
Το 1995 οικοδομήθηκε με παραδοσιακούς όρους δόμησης το δεύτερο κτίριο με δαπάνες των: Ιωάννη και Ειρήνης Σαββοπούλου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου καθώς και Ιωάννη Μαρτίνου.

Οι Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Στεμνίτσας

Στο Λαογραφικό Μουσείο αφενός παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού αφετέρου εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα.

Παλαιά πτέρυγα
Στο Ισόγειο εκτίθενται - σε αναπαράσταση - εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργυροχρυσοχόου, κηροπλάστη, καμπανά-κουδουνά, καλαντζή, κανταρτζήδων με μέτρα και σταθμά, τσαγκάρη, καθώς και αποστακτήριο σταφυλιών).
Στο Μεσοπάτωμα έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά του στεμνιτσιώτικου σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα, υφαντά, μεταξωτά, φωτογραφίες, κασέλες, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά. Πρόκειται για τη σάλα ενός εύπορου σπιτιού του 19°ου αιώνα, δωμάτιο με αργαλειό και εργαλεία υφαντικής καθώς το τρίχωρο (χειμωνιάτικοκάμαρη και κελάρι) μιας μεσαίας οικονομικά οικογένειας.
Στον πρώτο όροφο εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο με προθήκες χώρο η συλλογή/δωρεά του ζεύγους Σαββοπούλου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής λαϊκής τέχνης: ενδυμασίες, αργυροχοϊα, κεντήματα, υφαντά, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες.

Νέα πτέρυγα
Στο Μεσοπάτωμα έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα διαλέξεων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για προβολές και παρουσιάσεις, ενώ φιλοξενούνται επιτοίχιες βιτρίνες με αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοίας, υφαντά και άλλα είδη οικιακής τέχνης.
Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η Συλλογή του καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες), δωρεά της οικογένειάς του καθώς και αστικές και αγροτικές ενδυμασίες.

 

Συνεργασίες με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Το Λ.Μ.Σ. είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του ICOM και συνεργάζεται επίσης με ξένα Πανεπιστήμια.
Συνεργάζεται με άλλα Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συμμετέχει επίσης σε πανελλήνιες διοργανώσεις υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Οι επισκέπτες του Λαογραφικού Μουσείου Στεμνίτσας
Ετησίως επισκέπτονται το Μουσείο περίπου 10.000 άτομα.
Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης με είσοδο €1.

 

Ιωάννης (1908-1998) και Ειρήνη Σαββοπούλου (1918-2005): ο πρώτος καταγόμενος από τη Στεμνίτσα, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη δικηγορία. Η επαγγελματική του δραστηριότητα ουδέποτε τον απέκοψε από τον τόπο του, την Στεμνίτσα, στον οποίο επέστρεφε όποτε η πολυσχιδείς δραστηριότητές του το επέτρεπαν. Αγάπησε τη Στεμνίτσα και πολέμησε γι' αυτήν και την αγάπη του αυτή τη μετέδωσε και στην αφοσιωμένη του σύζυγο Ειρήνη Κουγέα-Σαββοπούλου, που μέσα στο μακρόχρονο συζυγικό βίο τους, πολιτογραφήθηκε κι αυτή Στεμνιτσιώτισσα. Κι οι δυο μαζί καθώς πλησίαζε η δύση της ζωής τους, απόθεσαν ό,τι απομένει από τον άνθρωπο, όνομα και υπάρχοντα, στο αγαπημένο τους τόπο τη Στεμνίτσα, ιδρύοντας το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας, που φέρει ως ίδρυμα διακριτικά το όνομά τους.

http://www.stemnitsamuseum.gr/


















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 1935-40

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ 



 

ΕΛ.ΑΣ:Ιωάννινα (23) δέματα με (82) κιλά ¨φούντες¨μετέφερε ο αλλοδαπός με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε

Συνελήφθη αλλοδαπός στα Ιωάννινα που μετέφερε με το αυτοκίνητό του πάνω από -82- κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την ελληνοαλβανική μεθόριο και τη διακίνησή τους στη χώρα μας και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων  με τη συνδρομή και αστυνομικών του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών προχώρησαν στη σύλληψη αλλοδαπού σήμερα (13-02-2021) το πρωί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (ύψος Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων).

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του (23) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (82) κιλών και (650) γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών, το αυτοκίνητο – ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου- και το κινητό του τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. 



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ.ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΣΥΝΟΔΟΝ





 

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Επίσκεψη παιδιών στο Γηροκομείο Κυθήρων 22.12.1992

 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗΣ:Για εμβόλιο-Παραλίες-Χύτρα

Έιναι απαράδεκτο να μη προβλεφθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneka και στα Κύθηρα. 

Ελπίζω οι αρμόδιοι να δουν το ανόητο της υπόθεσης και να το διορθώσουν. Πολ΄θ περισσότερο που το εμβόλιο αυτό εχει ευκολότερο χειρισμό. Και βέβαια είμαι σίγουρος οτι το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει στη δράση αυτή

Στο θέμα της αυξησης των ενοικίων για τις καντίνες στις παραλίες, πιστεύω οτι είναι μάλλον άτυχη η αύξηση της τιμής εκκίνησης στις παρούσες συνθήκες.

Διαβλέπω κίνδυνο άγονων διαγωνισμών, τουλάχιστον σε ορισμένες, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα. Θα άξιζε το κόπο η Εγχώρια να συζητήσει με τους επαγγελματίες του είδους και ενδεχομένως να βρει εναλλακτικές μεθόδους ενοικίασης, υπάρχουν και τέτοιες. 

Τέλος για το θέμα της Χύτρας. 

Ελπίζω να ανακληθεί αυτός ο διαγωνισμός. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ενοικιαστεί το σύνολο του χώρου. Η θάλασσα και ο αιγιαλός είναι δημόσιοι χώροι και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση (που ειναι αυτό που θα γλινει αν νοικιάσει τη σπηλιά ένας ιδιώτης).

Αυτός είναι και ο λόγος που η έκταση που διατίθεται για ενοικίαση για ομπρέλες κλπ στις διάφορες παραλίες είναι περιορισμένη σε κάθε περίπτωση έτσι ωστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος για όποιον θέλει. Εχει αρκετά να κάνει η Εγχώρια (και αρκετές προκλήσεις) δεν χρειάζεται να αναλώνεται σε τόσο αμφισβητούμενες ενέργειες

"Σε Μερική Επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων"

 "Σε Μερική Επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων"

Σε μερική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και ώρα 07:30 και μέχρι νεωτέρας, πλην των ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από επικίνδυνα φαινόμενα της επικείμενης κακοκαιρίας.
Από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, σε μερική επιφυλακή τίθεται και το προσωπικό των ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο
4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 


ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ενόψει της σημαντικής επιδείνωσης του καιρού, που αναμένεται να επηρεάσει και το Δήμο Κυθήρων τις επόμενες ημέρες, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται αναλυτικά οι σχετικές οδηγίες. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του νησιού και όλες οι συναρμόδιες Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ:Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αράπη,αι το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αράπη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων που εδρεύει στη Σελλασία είχα την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, με θέμα συζήτησης το νόμο 4685/2020 που κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Ο νόμος 4685/2020 κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς, ανακόπτοντας ουσιαστικά μια ιδιαίτερα προοδευτική πορεία αποκέντρωσης στην προστασία του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή στα Δ.Σ καταξιωμένων επιστημόνων, καθώς και μελών της Τ.Α και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Οι Φορείς αυτοί λειτούργησαν αποτελεσματικά και δημοκρατικά και ενίσχυσαν στην πράξη την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος, ωστόσο με την κατάργηση του παλαιότερου Ν. 4519/2019, ο οποίος ίδρυσε τους νέους αυτούς φορείς, ουσιαστικά εγκαθιδρύεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, απουσία της τοπικής κοινωνίας, ενώ μένουν έκθετα τα υφιστάμενα Δ.Σ με εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, χωρίς να είναι ευθύνη τους.
Το ζήτημα αυτό φέρνουμε εκ νέου στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας από το Υπ. Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας το έργο τους, να λάβει υπόψη τις γνωμοδοτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει οι Φ.Δ.
Η προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών και του Περιβάλλοντος προϋποθέτει ν’ αποκατασταθεί η αυτόνομη, αποτελεσματική, δημοκρατική και αποκεντρωμένη λειτουργία τους, που εγκαθιδρύθηκε με τον προϋπάρχοντα Νόμο.

ΛΑΚΩΝΙΑ:Στους Μολάους ο ΕΟΔΥ για τον τυχαιοποιημένο ελέγχο κορωνοϊού μέσω της πλατφόρμας “testing.gov.gr

Για τις επόμενες εβδομάδες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στους Μολάους για την πραγματοποίση του «τυχαιοποιημένου ελέγχου κορωνοϊού».

Οι πολίτες που επιθυμούν να δηλώνουν την προθυμία τους να λάβουν μέρος σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την Covid-19, μπορούν να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας στην διεύθυνση: https://testing.gov.gr .

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.