Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ:Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αράπη,αι το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αράπη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων που εδρεύει στη Σελλασία είχα την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, με θέμα συζήτησης το νόμο 4685/2020 που κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Ο νόμος 4685/2020 κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς, ανακόπτοντας ουσιαστικά μια ιδιαίτερα προοδευτική πορεία αποκέντρωσης στην προστασία του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή στα Δ.Σ καταξιωμένων επιστημόνων, καθώς και μελών της Τ.Α και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Οι Φορείς αυτοί λειτούργησαν αποτελεσματικά και δημοκρατικά και ενίσχυσαν στην πράξη την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος, ωστόσο με την κατάργηση του παλαιότερου Ν. 4519/2019, ο οποίος ίδρυσε τους νέους αυτούς φορείς, ουσιαστικά εγκαθιδρύεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, απουσία της τοπικής κοινωνίας, ενώ μένουν έκθετα τα υφιστάμενα Δ.Σ με εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, χωρίς να είναι ευθύνη τους.
Το ζήτημα αυτό φέρνουμε εκ νέου στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας από το Υπ. Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας το έργο τους, να λάβει υπόψη τις γνωμοδοτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει οι Φ.Δ.
Η προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών και του Περιβάλλοντος προϋποθέτει ν’ αποκατασταθεί η αυτόνομη, αποτελεσματική, δημοκρατική και αποκεντρωμένη λειτουργία τους, που εγκαθιδρύθηκε με τον προϋπάρχοντα Νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου