Πιστός στην κυριακάτικη διαδικτυακή συνάντησή μας και σήμερα!
Όπως θα παρατηρήσατε, έχουμε ενεργοποιήσει ξανά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα. Υπεύθυνη λειτουργίας είναι η Σοφία Δημ. Λουράντου, Βιβλιοθηκονόμος-Μουσειολόγος-Αρχειονόμος, που έχει προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αφού δυστυχώς οι μόνιμες προσλήψεις είναι άπιαστο όνειρο. Από το νέο έτος, με τις αλλαγές στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, τόσο η Βιβλιοθήκη όσο και ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργούν πλέον απευθείας από το Δήμο και όχι μέσω του Νομικού Προσώπου «Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο», που ως γνωστόν καταργείται. Το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ εξάλλου δεν είχε δικά του έσοδα και η μισθοδοσία του προσωπικού του Παιδικού Σταθμού επιβαρύνει το Δήμο μας. Με την κατάργησή του και τη συγχώνευση όλων των υπηρεσιών και δράσεών του στο Δήμο, και παράλληλα με τη σύνταξη και ψήφιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μέχρι τον Ιούνιο, ευελπιστούμε στο να προβλεφθούν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (σχετικών ειδικοτήτων), καθώς σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να τη λειτουργούμε με 8μηνες συμβάσεις.
Στην παρούσα φάση, πάντως, προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις κυρίως για τους μικρούς μας φίλους, που θα ανακοινώνονται στο προφίλ της Βιβλιοθήκης στο Facebook. Το τηλ. της Βιβλιοθήκης είναι 27360 38220.
Το 2024 συμπίπτει με 2 πολύ μεγάλες επετείους για το νησί μας: 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων (1864) και 80 χρόνια από την απελευθέρωση των Κυθήρων (1944). Ο Δήμος μας θα διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις με αυτή τη διπλή αφορμή, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Δράττομαι, ωστόσο, της ευκαιρίας να θίξω ένα ζήτημα που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Αν κανείς ανατρέξει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων νησιών (αντίστοιχων με τα Κύθηρα), θα δει ότι αυτές στηρίζονται ουσιαστικά (και εννοώ οικονομικά) από ιδιώτες, φορείς, συλλόγους και επιχειρηματίες των τόπων αυτών. Φέτος, ο Δήμος μας δαπάνησε πολύ μεγάλα ποσά για να κάνουμε όλες αυτές τις ποιοτικές εκδηλώσεις που αγκάλιασε το κοινό.
Θυμίζω τις συναυλίες, τα χορευτικά από τη Ζάκυνθο και τη Μάνη κ.λπ. Δυστυχώς, όταν κρούσαμε ορισμένες θύρες για χορηγίες η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη. Αξιοπρόσεκτη εξαίρεση ήταν οι 2 ακτοπλοϊκές εταιρείες που χορήγησαν – όπως κάθε χρόνο – δεκάδες εισιτήρια (είτε μηδενικά είτε με μεγάλη έκπτωση) και βέβαια η Περιφέρεια Αττικής που σταθερά χρηματοδοτεί 2 μεγάλες εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι στο νησί μας. Εκτιμώ ότι αυτό που έγινε φέτος, δηλαδή να επιβαρυνθεί ο Δήμος σε ποσοστό άνω του 90% το κόστος όλων των εκδηλώσεων, είναι λάθος και δεν πρέπει να ξανασυμβεί, τουλάχιστον εγώ ως Δήμαρχος δε θα συναινέσω ξανά σε κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό θα ξεκινήσουμε άμεσα μια ουσιαστική συζήτηση με τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, φορείς και συλλόγους του νησιού, που έτσι και αλλιώς και εκείνοι επωφελούνται από την πραγματοποίηση συναυλιών, εκδηλώσεων κ.λπ.
Και στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει μια ευρύτερη κινητοποίηση, ώστε κάθε είδους εθελοντική δράση ό,τι και αν αφορά, να εντάσσεται σε ένα επίσημο θεσμικό πλαίσιο, υπό την αιγίδα του Δήμου μας. Αλήθεια, πόσο χρήσιμο θα ήταν αν π.χ. όλοι εκείνοι που νυχθημερόν μας κατηγορούν επειδή δε γίνονται προγράμματα στη Βιβλιοθήκη, συνέβαλαν εθελοντικά ώστε αυτά να ξεκινήσουν εκ νέου! Διότι τα σχόλια από τον αναπαυτικό μας καναπέ είναι συνήθως εύκολα, οι πράξεις όμως θέλουν κότσια!
Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου ο Βρετανός ομόλογός του ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους λόγω των παγίων εθνικών θέσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα (και όχι Ελγινείων! ΔΕΝ είναι Ελγίνεια τα Γλυπτά, είναι του Παρθενώνα!), θέλω να σας ενημερώσω και για το εξής. Στο περίφημο ALTES MUSEUM του Βερολίνου, εκτίθεται μια σπουδαία ορειχάλκινη αρχαϊκή κεφαλή νεανίου με προέλευση το νησί των Κυθήρων, που είναι άγνωστο το πως βρέθηκε στο Βερολίνο. Το ίδιο το Μουσείο ισχυρίζεται ότι «αποκτήθηκε στην Αθήνα το 1873 από τον Ρουσόπουλο [;]». Τα ερωτήματα είναι πολλά: αποκτήθηκε νόμιμα; υπάρχουν έγγραφα; είναι προϊόν νόμιμης ανασκαφικής δραστηριότητας ή λαθρανασκαφής; Δε μιλάμε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε (βλέπε Έλγιν!). Το 1873 υπάρχει Ελληνικό Κράτος και μάλιστα αρκετά οργανωμένο! Την περίοδο 2017-19 ματαίως προσπαθούσα να πείσω την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να ξεκινήσει διαδικασίες νομικής έρευνας και επαναπατρισμού. Συνάντησα διαδοχικά 2 ή 3 Υπουργούς Πολιτισμού για το θέμα αυτό και μάλιστα δήλωσα ότι ο Δήμος μας θα ανελάμβανε και το υψηλό κόστος των νομικών δαπανών μιας τόσο εξειδικευμένης και επίπονης διαδικασίας. Δυστυχώς, ουδείς ενδιαφέρθηκε τότε και ένα σπανιότατο χάλκινο αρχαϊκό δείγμα τέχνης των Κυθήρων (δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο εξ όσων γνωρίζω), ευρίσκεται στη Γερμανία… Θα επανέλθω στη νυν Υπουργό, ειδικά μετά και την παράδοση του αναστηλωμένου προεικονομαχικού Ναού του Αγ. Ανδρέα στο Λιβάδι, για την ένταξη του οποίου στο ΠΕΠ Αττικής ο Δήμος μας έκανε σημαντικές ενέργειες και αρκετά εκτεταμένη αλληλογραφία, ενίοτε σε έντονο ύφος.
Αυτά για σήμερα, καλή νέα εβδομάδα με πολλές και σημαντικές εορτές!
Χρόνια Πολλά και καλλίκαρπα στον Μητροπολίτη μας που αύριο 4/12 άγει τα σεπτά ονομαστήριά του, ημέρα εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου της Καρδίτσας, που μαρτύρησε φρικτά από τους Τούρκους, με σουβλισμό (!) το 1601.