Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΟΤΑΜΟΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ( ΦΩΤΟ )


ΛΑΚΩΝΙΑ.Στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα κυκλοφορεί σπείρα απατεώνων

Στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα κυκλοφορεί σπείρα απατεώνων που τρομοκρατεί κυρίως ηλικιωμένους με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος, ενώ ζητά χρήματα για υποτιθέμενη χειρουργική επέμβαση.
Τέτοια τηλέφωνα έχουν δεχθεί και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα στους χώρους εργασίας τους, στα Δημοτικά Καταστήματα. Άμεσα ενημερώθηκαν η Εισαγγελέας και τα Αστυνομικά Τμήματα.
Παράκληση:Ενημερώστε τους οικείους σας και διαδώστε το μήνυμα.

ΠΗΓΗ
Δήμος Ευρώτα - Municipality of Evrota

ΑΓΝΥΘΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


ΓνωρΙζετε τι ειναι οι αγνύθες; Ειναι πέτρες που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία υφαντική. Οι αρχαίος αργαλειός ήταν κάθετος με δυο κάθετα δοκάρια και ένα οριζόντιο, στο οποίο στερεώνονταν τα στημόνια, που τεντώνονταν με τα πέτρινα βαρίδια, τις αγνύθες. Στο πρόσφατα εγκαινιασμένο αρχαιολογικό μουσείο των Κυθηρων εκτίθενται αγνύθες σε αναπαράσταση αρχαίου αργαλειού.
Πηγή
Eleni Harou

Λαμπρές οι εκδηλώσεις αδελφοσύνης των Δήμων Καραβά και Κυθήρων.Δελτίο Τύπου - 11/7/2016


Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ετήσια αδελφική επίσκεψη του κατεχόμενου Δήμου Καραβά Κύπρου στα Κύθηρα, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Η φετινή αντιπροσωπεία ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και σε αυτήν συμμετείχαν 40 Καραβίτες καθώς και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, ο Έπαρχος Κυρηνείας κ. Ανδρέας Λουκά ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου. Την Κυριακή 10 Ιουλίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Καραβά με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κερυνείας κ. Χρυσοστόμου. Προς τιμήν των Κυπρίων αδελφών μας προσκλήθηκε Βυζαντινή Χορωδία από την Αθήνα με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη η οποία ελάμπρυνε τις εκδηλώσεις. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση Μνημοσύνου των Κυπρίων Πεσόντων του 1974 έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μνημείου Ηρώων της Τοπικής Κοινότητας Καραβά, για την ανακαίνιση του οποίου συμμετείχε οικονομικά και ο Δήμος Καραβά Κύπρου. Τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές και στρατιωτικές Αρχές και άλλες εκδηλώσεις που καλύφθηκαν μουσικά από τη Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων. Στην προσφώνηση του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη αντιφώνησαν ο Έπαρχος Κερύνειας που ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Καραβά, που αμφότεροι τόνισαν τους πολυετείς αδελφικούς δεσμούς των δύο Δήμων καθώς και την αγωνία τους για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. 
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο Δήμαρχος Κυθήρων υποδέχθηκε την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στο Δημαρχείο όπου αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και οι Κύπριοι αδελφοί μας συνέχισαν την περιήγησή τους στο νησί, με την ευχή σύντομα να επιστρέψουν στις πατρικές τους εστίες από τις οποίες βίαια εκδιώχθηκαν το 1974. 
Ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών, που φέτος αναβαθμίστηκαν αισθητά, κυρίως δε τον Πρόεδρο του Καραβά κ. Γεώργιο Τσάκο με τους κατοίκους και συνεργάτες του, την Φιλαρμονική Ποταμού που είναι παρούσα σε κάθε εκδήλωση, τις Στρατιωτικές, Λιμενικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές, τους κατοίκους και επαγγελματίες της Χώρας για τα κεράσματα που προσέφεραν και κάθε συμπολίτη μας, επαγγελματία ή ιδιώτη, που συνέδραμε στην φιλοξενία των Κυπρίων αδελφών μας. Ευχή μας η ταχεία δικαίωση των εθνικών στόχων του Κυπριακού Ελληνισμού υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.Σημαντική ανακαίνιση στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας (ΦΩΤΟ)

Με την οικονομική βοήθεια πολλών Γερακιτών και με προσωπική εργασία άλλων, έγινε μία πολύ σημαντική ανακαίνιση στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, χτίστηκε καμπαναριό αφού δεν υπήρχε, αγοράστηκε καμπάνα, πλακοστρώθηκε ο προαύλιος χώρος στην είσοδο του ναού, χτίστηκε πέτρινος τοίχος στον περίγυρο του ναού, μπήκε καινούρια πόρτα και παράθυρο, αγοράστηκαν αρκετά σκαμπό για να κάθεται ο κόσμος και πολλά αλλά εκκλησιαστικά είδη που είναι απαραίτητα στην εκκλησία.
Όπως καταλαβαίνετε το εξωκλήσι της Αγίας Σοφίας έγινε αγνώριστο.
Μετά το πέρας των εργασιών αποφασίστηκε από τον ιερέα του χωριού μας πατέρα Ιωάννη Χαραμή να γίνει πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας στις 10 Ιουλίου και στις 11 Ιουλίου Θεία Λειτουργία ώστε και να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν και έκαναν πραγματικό στολίδι το εκκλησάκι αλλά και να καθιερώσει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να γίνετε εσπερινός και Θεία λειτουργία, πέρα της ονομαστικής εορτής της αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Αγία Σοφία ας είναι βοήθεια για όλο τον κόσμο.

Πηγή 
 Χρήστος Μπαλαμπάνος- Ευγενία Λάμπρου

ΒΑΤΙΚΑ.ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΛΕΓΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ !!!

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ !!!
ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΕΛΕΝΗ ΛΕΓΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.
ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ.

ADELIN WEB TV .ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΒΑ.10/07/2016




Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκε η Δημοτική Αρχή την αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Καραβά Κύπρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Κύπρου και κατοίκων στα πλαίσια εκδηλώσεων Μνήμης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο .
Πιο συγκεκριμένα σήμερα 10 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση συνάντησης του Δήμου Κυθήρων στον Καραβά, με τον αδελφοποιημένο επί ετών δήμο Καραβά της Κύπρου,στο πλαίσιο των πολυετών αδελφικών δεσμών που τους συνδέει.
Στη φετεινή εκδήλωση σημαντική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Καραβά Κύπρου κ.Γιάννη Παπαιωάννου, του Μητροπολίτη Κερύνειας κ.Χρυσόστομο, του Έπαρχου Κερύνειας κ.Λουκά Ανδρέα ο οποίος εκπροσώπησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και 40 ακόμα Καραβίτες που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία.
Από την Παρασκευή κατέφθασε η αντιπροσωπεία από την Κύπρο, στον Αερολιμένα "Αλέξανδρος Ωνάσης" όπου τους υποδέχτηκε η δημοτική αρχή Κυθήρων ο δήμαρχος κ.Χαρχαλάκης.
Το ίδιο βράδυ παρακολούθησαν εκδήλωση με χορούς από χορευτικό συγκρότημα Κυθηρίων της Αυστραλίας στα πλαίσια του 2ου Δημοτικού φεστιβάλ "Ταξίδι στα Κύθηρα".
Την Κυριακή τελέστηκε Συλλείτουργο στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά και στη συνέχεια Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων και Ηρώων της Τουρκικής εισβολής του 1974. Κατόπιν μετέβησαν στο μνημείο των Ηρώων όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, ακολούθησε προσφώνηση του δημάρχου κυρίου Χαρχαλάκη αντιφώνηση του δημάρχου Καραβά κ.Παπαιωάννου και αντιφώνηση Επάρχου Κερύνειας κ.Ανδρέα Λουκά εκπρωσόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας , κατέθεσαν στεφάνια και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων..Περισσότερο ρεπορτάζ στο video...

ΟΜΑΔΑ ADELIN 107,3 FM WEB TV

Δήμος Ευρώτα: Ανοιχτή συζήτηση για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής χυμού εσπεριδοειδών

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

            Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη και τη συμμετοχή αγροτών και παραγωγών της περιοχής και άλλων φορέων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στην Πλατεία Πηγών στη Σκάλα την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 με θέμα την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής χυμού εσπεριδοειδών στον Δήμο Ευρώτα από ξένους επενδυτές.

            Στους παρευρισκομένους παρουσιάσθηκαν οι προθέσεις των επενδυτών για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου «χυμοποιείου» εσπεριδοειδών στην περιοχή του Ευρώτα με κύριο στόχο την απορρόφηση μεγάλου τμήματος της παραγωγής. Μάλιστα ήδη υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τους τρόπους διάθεσης και επεξεργασίας των προϊόντων εκμεταλλευόμενοι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

            Η πραγματοποίηση αυτού του έργου αναμένεται να ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας, να ενισχύσει τη διάθεση των λακωνικών προϊόντων και γενικότερα να ανακάμψει την τοπική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Ευρώτα προτίθεται να υποστηρίξει τα σχέδια των επενδυτών και να συντονίσει τις εργασίες υλοποίησης αυτών, καθώς μόνιμη επιδίωξη αποτελεί η υποστήριξη και προώθηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

            Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα οδηγήσουν στον τελικό σχεδιασμό του έργου.

Πηγή http://www.report24.gr/


ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί , κάτοικοι της κοινότητας Κουλέντια της Δημοτικής Ενότητας του δήμου Μονεμβασιάς, συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού, όπου συζήτησαν τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ να τοποθετήσει πυλώνες υψηλής τάσης ,σε απόσταση 150 μέτρων από το χωριό τους. Με έντονη ανησυχία εξέφρασαν τον προβληματισμό τους προς τον αντιδήμαρχο Μονεμβασιάς κύριο Σταύρο Χριστάκο και στον βουλευτή της Ν.Δ κύριο Δαβάκη . Πέραν του σχεδιασμού να τοποθετήσει ο ΑΔΜΗΕ τους πυλώνες ,ήταν και η εγκατάσταση τις προηγούμενες μέρες ,ενός ανεμόμετρου στην βουνοκορφή πάνω από τα Κουλέντια. Όπως ενημέρωσαν τον κόσμο ,εταιρεία έχει αποφασίσει να τοποθετήσει τις πρώτες ανεμογεννήτριες . 
Έγινε σαφές προς όλους ότι οι κάτοικοι στα Κουλέντια δεν επιθυμούν να δούνε να μετατρέπεται το χωριό τους σε βιομηχανοποιημένη περιοχή κι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους να καταστρέφεται. 
Να θυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να χαράξει όλο τον Κάβο Μαλιά από την περιοχή Τσουμάλα του Αγίου Νικολάου μέχρι την Συκιά ,συνδέοντας την Πελοπόννησο με την Κρήτη.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και η κυρία Αναγνωστοπούλου Ελένη η οποία εξέφρασε τις θέσεις του ΚΚΕ σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ .Επίσης για την συνάντηση είχε ενημερωθεί και ο κύριος Αραχωβίτης βουλευτής του Σύριζα ο οποίος δεν παραβρέθηκε.
Απ' ότι πληροφορηθήκαμε θα γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση από την Δημοτική Αρχή όπου εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ θα ενημερώσει τους κατοίκους ,χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί ημερομηνία οπότε αναμένουμε την ανακοίνωση. 
Αυτό το οποίο κατέστη σαφές προς όλους από την μεριά των κατοίκων ήταν ,ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εγκατάστασης και θα αγωνιστούν να διαφυλάξουν την φυσική ομορφιά του τόπου τους. 
Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους.

Πηγή Συμβαίνει Τώρα

Ο αργός θάνατος ενός νησιού με 22 κατοίκους

Αντικύθηρα. Μικρό νησί, αγκυροβολημένο... μεσοπέλαγα, ανάμεσα Κύθηρα και Κρήτη. Γνωστό στην αρχαιότητα ως «Αίγιλα» και «Αιγιλία».


Αργότερα, ονομαζόταν «Λιοί» και «Σιγκιλιό». Η ονομασία «Αντικύθηρα» καθιερώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η Ιόνιος Πολιτεία τελούσε υπό βρετανική κατοχή.

Σήμερα το νησί αργοπεθαίνει, αφού τού έχουν απομείνει μόλις 22 κάτοικοι!



Ο ορισμός της εξορίας... Συνεπώς κινδυνεύει άμεσα να γίνει βραχονησίδα, αν δεν ταράξει κάποιος τα νερά.

Κι αυτό κάνουν σήμερα ο δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, ο αρχαιολόγος Αρης Τσαραβόπουλος και άλλοι συνομιλητές μας.

Ο δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης
Ο δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης |
Πόσα τ.χλμ. είναι η έκταση του νησιού; ρωτήσαμε τον δήμαρχο.
Το νησί έχει έκταση περίπου 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι κυρίως ορεινό. Διαθέτει όμως και αρκετά εύφορες πεδιάδες, με πηγές και νερά.

Στην Κατοχή το νησί είχε 320 κατοίκους, 74 το 1991 και σήμερα μόλις 22, χωρίς ούτε ένα παιδί. Γιατί;

Ο πληθυσμός των Αντικυθήρων μειώθηκε λόγω της έλλειψης βιώσιμων θέσεων εργασίας και της μεγάλης αναπτυξιακής υστέρησης, όπως εξάλλου και σε όλα τα μικρά νησιά της Ελλάδας.
Το νησί είχε περισσότερους από 600 κατοίκους όταν ενώθηκε με την Ελλάδα (1864). Εκτοτε ο πληθυσμός έβαινε διαρκώς μειούμενος.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν μόνο με τον πρωτογενή τομέα και όταν η μόρφωση απέκτησε μεγάλη σημασία, τα παιδιά έφευγαν προς την Αθήνα ή τα Κύθηρα για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο. Η έλλειψη υποδομών στο νησί ήταν τεράστια.

Το λιμάνι και η ΔΕΗ κατασκευάστηκαν το 1986! Οι κάτοικοι απέκτησαν τηλέφωνο στα σπίτια τους το 1999! Με τέτοιες συνθήκες η ζωή στο νησί έγινε αφόρητη.
Το κράτος όφειλε να λάβει μέτρα κατά τις κρίσιμες δεκαετίες του '60 και του '70, όπου η πληθυσμιακή συρρίκνωση ήταν εμφανής.
Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Καμία ενίσχυση στην πρωτογενή παραγωγή, καμία νέα θέση εργασίας, καμία φορολογική απαλλαγή. Νομίζω ότι είναι ήδη πολύ αργά.

Για να ξαναζωντανέψει το νησί, χρειάζονται κεντρικός εθνικός σχεδιασμός και γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Δεν αρκούν ημίμετρα ή πρόσκαιρες παρεμβάσεις.
Πρέπει το ίδιο το κράτος να κατευθύνει νέες παραγωγικές δυνάμεις στα μικρά νησιά, να τους δώσει φορολογικά κίνητρα, να τους διαθέτει μόνιμο γιατρό και επαρκή συγκοινωνία και να σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αποτροπή της ερήμωσής τους.
Ολα τα υπόλοιπα είναι πάρεργο και δεν θα αποδώσουν.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, 22 τον αριθμό, είναι κυρίως συνταξιούχοι.
Οι ελάχιστοι κάτω των 50 είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι (ΔΕΗ, Αστυνομία) είτε ασχολούνται με τον προβληματικό πρωτογενή τομέα.
Δυστυχώς, η κοινωνική ζωή στο νησί είναι προβληματική και αυτό επηρεάζει και την ψυχοσύνθεση των μόνιμων κατοίκων, που συχνά νιώθουν εγκαταλειμμένοι από το κράτος.

Χωρίς γιατρό

«Μέχρι το 1985 -συνεχίζει ο δήμαρχος- καλυπτόταν ιατρικά με την παροχή στρατεύσιμου γιατρού. Μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ, το Περιφερειακό Ιατρείο Αντικυθήρων ήταν πάντα καλυμμένο με μόνιμο αγροτικό γιατρό.

»Δυστυχώς, από το 2013 η κατάσταση άρχισε να γίνεται δύσκολη. Η μείωση των μισθών των αγροτικών γιατρών οδήγησε σε απαξίωση τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών. Ετσι, για σχεδόν 2 χρόνια τώρα το νησί δεν καλύπτεται ιατρικά παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

»Είναι περίεργο ότι ακόμα και στην τελευταία προκήρυξη θέσεων αγροτικών γιατρών, κανένας δεν υπέβαλε αίτηση για τα Αντικύθηρα, παρά το γεγονός ότι ο δήμος παρέχει δωρεάν διαμονή σε σύγχρονο κατάλυμα, δωρεάν μετακίνηση και επίδομα 500 ευρώ τον μήνα, πέραν του μισθού από το ΕΣΥ!