Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 
Δεδομένου τοδικαιολόγητου,δικου καί τεχνητοθορύβου πού προκλήθηκε πό χθές τόσο στά ΜΜΕ, σο καί στό διαδίκτυο ες βάρος τν Κληρικν τς ερς Μητροπόλεώς μας καί κυρίως τοπισκόπου μας γνωστοποιομε στόν Κυθηραϊκό λαό τι μετά βαθυτάτης λύπης μας πό σήμερα ο Ναοί μας παύουν κάθε εροτελεστία. Παρ’ τι ατό ντίκειται στή μακραίωνη ρθόδοξη Παράδοσί μας, πού πεδείκνυε κτενες λονύκτιες δεήσεις, λιτανεύσεις καί Θεες Λειτουργίες.Τίς ρες τς Θείας Λειτουργίας καί τν ερν κολουθιν θά παρίσταται μόνο ερεύς προσευχόμενος,ν οθύρες τν ερν Ναν θά παραμείνουν νοιχτές.πειδή κατηγορηθήκαμε γιά παρακοή καί παράβασι νόμου καί γιάδιαφορία καί ναλγησία ναντι τν κινδυνευόντων δελφν μας κ το κορωνοϊοκαί πρός ποφυγήν το σκανδαλισμο τς συνειδήσεως τοΧριστεπωνύμου Πληρώματος δηλομε τι δέν παύσαμε οτε στιγμή νά προσευχόμεθα καί νά εμεθα στό πλευρό τν πληγέντων συνανθρώπων μας μέ προτεραιότητα στήν αξημένη λατρευτική πράξη.
 Εδικά γιά τά προληπτικά μέτρα τς δοκήτου πανδημίας, πού χει προκύψει,τοπική μας κκλησία πολύ νωρίς λαβε τά νδεικνυόμενα μέτρα γιά ποφυγή συνωστισμο: ναστολή Κατηχητικν, ματαίωσι συνεδριάσεως Σχολς Γονέων, ναστολή νοριακν Συνάξεων μελέτης τς γίας Γραφς, περιορισμό τν δευτερευουσν κκλησιαστικν κολουθιν κ.λπ.ραγε, τό διο νωρίς τηρήθησαν οκανόνες λέγχου τν εσερχομένων στό νησί μας καί δή τν ξ ταλίας καί λοιπν χωρν; Μόνο Τοπική κκλησία θά φταίει γιά νδεχόμενο κρούσμα;
 Κρίνουμε παραίτητο γιά τήν καλύτερη νημέρωσή σας νά πισημάνουμε πίσης τήν μπάθεια τν ποικίλων κατηγόρων μας πού φθασε μέχρι σημείου νά μφισβητηθε καί ατή κόμα μέριμνα καί γάπη μας γιά τούς μπερίστατους δελφούςμας (π.χ.18ετής πιτυχής λειτουργία τς μάδος θελοντν Κοινωνικς Φροντίδας καί Γενικο Φιλοπτώχου Ταμείου τς ερς Μητροπόλεώς μας). 
Εχόμεθα καλή δύναμη στόν πρόσμενο ατό πνευματικό γώνα μας καί ταχεα ξοδο σύν Θεπό ατή τήν κρίση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΟΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Σήμερα το πρωί μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη περιοδεύσαμε σε όλο το νησί για να ελέγξουμε τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Διαπιστώσαμε σχεδόν καθολική εφαρμογή των εντολών και όπου παρατηρείται πρόβλημα γίνεται άμεση επέμβαση.
Σε επικοινωνία μου με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ζήτησα να εφαρμοστεί από αύριο το μέτρο απαγόρευσης μετάβασης μη μονίμων κατοίκων στα νησιά και στα αεροπορικά δρομολόγια, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το μέτρο ισχύει και για τα αεροπλάνα.
Τέλος, ζήτησα από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος προκειμένου αύριο να μεταβούμε στα Αντικύθηρα για την μεταφορά υγειονομικού υλικού και την ενημέρωση των κατοίκων. Στην αποστολή, εκτός από μένα, θα συμμετέχουν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κυθήρων και ο Διοικητής του Νοσοκομείου.
Stratos Charchalakis

Επιστολή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρή Δρίτσα, στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ.



ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΩΝ



ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΩΝ
Με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας δίνονται οδηγίες για την εντατικοποίηση των μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις Αρτοποιείων και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται για επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)
Δείτε την αριθμ Δ1γ/Γ.Π/οικ.1995520-3-2020 σχετική εγκύκλιο του Υπ Υγείας εδώ: bit.ly/2WB15Dl

Πολιτική Προστασία - CP Sc Journal

Παναγιώτης Νικολινάκος Ιατρός – Ειδικός παθολόγος ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


Παναγιώτης Νικολινάκος
Ιατρός – Ειδικός παθολόγος

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Αγαπητοί μου νέοι και νέες, όπως γνωρίζετε, πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση πήρε την απόφαση, εκτός των άλλων, να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει όσο γίνεται την μετάδοση του φονικού κορωνοϊού.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ότι δεν έχουμε θανατηφόρα κρούσματα σε μικρές ηλικίες.
Αυτό ίσως σας καθησυχάζει και σας κάνει ίσως πιο χαλαρούς στην τήρηση των μέτρων, που επιβάλλεται όλοι μας να τηρούμε.
Έτσι θα σας μιλήσω ευθέως, όπως έχω υποχρέωση.
Προφανώς θα έχετε ακούσει ότι ο ιός δεν είναι θανατηφόρος στις νεαρές ηλικίες ( ευτυχώς γι' αυτό) αλλά θα πρέπει να έχετε όμως υπόψη σας ότι και οι νέοι προσβάλλονται και νοσούν από αυτόν, όπως όλοι.
Ναι, κάποιοι θα τον περάσουν χωρίς να το καταλάβουν ( ασυμπτωματικά) κάποιοι άλλοι όμως από εσάς θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και ίσως χρειασθούν ακόμη και υποστήριξη της αναπνοής.
Το γνωρίζετε αυτό;
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια αρρώστια.
Δεν ξέρουμε ακόμη πολλά για τις επιπτώσεις της.
Γνωρίζετε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταστρέψει τμήμα από τα πνευμόνια σας;
Ήδη υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.
Σκέφτεστε να ζήσετε μια ζωή ( 70 - 80 χρόνια ακόμη) με δύσπνοια;
Ρωτήστε τους παλιούς που έπαθαν φυματίωση ή πλευρίτη όταν ήταν νέοι, πόσο ταλαιπωρήθηκαν στη ζωή τους.
Το ότι δεν υπάρχουν τόσοι θάνατοι σε νεαρές ηλικίες οφείλεται επίσης και στο γεγονός ότι πάντα προηγούνται οι νεώτεροι ( και σωστά) στη χρήση των αναπνευστήρων στα νοσοκομεία μας.
Μήπως πρέπει να πείτε με τον τρόπο σας, ένα ευχαριστώ στους μεγαλύτερους που σας δίνουν προτεραιότητα στη ζωή, προσπαθώντας τουλάχιστον να μην τους μεταδίδετε τον ιό και μέσω αυτού τον θάνατο;
Ξέρετε ακόμη ότι όσο περισσότερο διαρκεί η επιδημία του ιού , τόσο είναι πιθανό να γίνει μια μετάλλαξη ( η μετάλλαξη είναι λάθος στην αντιγραφή του ιού, έτσι πολλαπλασιάζεται ο ιός, δι' αντιγραφής) η οποία μπορεί να εμφανίσει ένα πιο φονικό στέλεχος που ενδεχομένως να προσβάλλει όλες τις ηλικίες με την ίδια θνητότητα;
Έχετε ακούσει για την Ισπανική γρίπη του 1918, που σκότωσε 50- 100 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους;
Μήπως πρέπει να μην επιτρέψουμε σ' αυτό τον ιό να κόβει βόλτες στη χώρα μας τόσο πολύ καιρό;
Ξέρετε ότι αν μείνετε στο σπίτι δύο εβδομάδες θα ανακοπεί η μετάδοσή του;
Αναφέρομαι κυρίως σε εσάς τους νέους, γιατί τα στοιχεία από την Ιταλία λένε ότι οι νεαρές ηλικίες ήταν οι κύριοι φορείς που μετέδωσαν τον ιό, λόγω του ότι ήταν ασυμπτωματικοί.
Δυστυχώς όμως, συν τοις άλλοις, πολλοί μεγαλύτεροι νεοέλληνες φέρονται εντελώς απερίσκεπτα αυτή τη στιγμή και βρήκαν ευκαιρία για πρόωρες διακοπές και βόλτες στην εξοχή.
Σκέφθηκαν μήπως, όλοι αυτοί, ότι ίσως ήρθαν για να σκοτώσουν τους γονείς τους;
Μην ακολουθείτε το παράδειγμα τους.
Είναι αυτοί (ή είμαστε όλοι) η γενιά που ευθύνεται για όσα τραβάτε εσείς κυρίως σήμερα.
Αποδείξτε μας όμως, ότι εσείς είσαστε πιο υπεύθυνοι.
Είστε το μέλλον της χώρας μας, η ελπίδα της.
Βοηθείστε μας τώρα, παρ' όλα τα λάθη μας.
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας.
Συνετίστε και τους χαλαρούς πολλές φορές γονείς σας!
Τέλος κλείνοντας θα αναφερθώ σε ένα τραγικό γεγονός που συνέβη πριν από χρόνια, όταν ήμουν μικρός ακόμη. Ένας συμπολίτης αυτοκτόνησε πιστεύοντας ότι θα "κολλούσε"ολο το χωριό,επειδή είχε νοσήσει από φυματίωση. Τόσο ήταν το φιλότιμό του. Νομίζω πάντως ότι και σήμερα το φιλότιμό του Έλληνα δεν έχει χαθεί. Ας το αποδείξουμε άλλη μια φορά, αφήνοντας την επιπολαιότητα στην άκρη.
Υ.Γ.1. Παιδιά μου μην αυταπατάστε.
Η Ιταλία έλαβε και εκείνη μέτρα σαν τα δικά μας.
Μην νομίζετε ότι άργησε περισσότερο από την Κίνα ( όπου αρχικά δεν ήξεραν με τι είχαν να κάνουν) όμως παρόλα αυτά μετρά εκατόμβη νεκρών, ενώ η Κίνα βγήκε από την επιδημία.
Η διαφορά ήταν μόνο μία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ.
Αφήστε τα οικονομικά μέτρα για αργότερα!
Ύ.Γ.2 Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι επικεφαλής της ομάδας για τη θεραπευτική αγωγή, τέθηκε ο λοιμωξιολόγος κος Π.Γαργαλιάνος, ένας επαρκέστατος και ασύλληπτα ευφυής γιατρός που είχα την τύχη να τον έχω διευθυντή κατά το παρελθόν!

Με αγάπη
Παναγιώτης Νικολινάκος

Κωνσταντίνος Λουράντος.«Ξεκάθαρα πράγματα...»

 
Ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς καμία αναστολή ... δήλωσε χθες ότι από την ημέρα που όλα τα μαγαζιά έκλεισαν, οι φαρμακοποιοί και τα σούπερ μάρκετ ... τρελάθηκαν στα κέρδη....
Και το είπε δικαιολογώντας το γεγονός, ότι για εμάς που ζούμε τη ζούγκλα της ζωής μας, δεν υπάρχει ούτε ίχνος βοήθειας ... Αν μπορούσε μάλιστα θα μας ζητούσε να πληρώνουμε και από πάνω για το ότι μας ... επέτρεψαν να παραμένουμε ανοικτοί ...
Υφυπουργός Οικονομικών είναι .... όλα τα βλέπει με το χρώμα του χρήματος και μόνο ... Δεν μπορεί να αντιληφθεί όλα όσα προσφέρουμε στους πολίτες και στην κοινωνία σήμερα, ούτε και αντιλαμβανεται το μέγεθος της οικονομικής διαφοράς του φαρμακείου από τα σούπερ μάρκετ!
Το σούπερ μάρκετ δεν έχει πάρε δώσε με το δημόσιο ... Μετρητό χρήμα εισπράτει και καλά κάνει... Τα φαρμακεία δυστυχώς έχουν δοσοληψίες με το δημόσιο και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική επιβίωση τους και αναμφίβολο το μέλλον τους!
Συνεπώς τρελά κέρδη ούτε έχουμε ούτε και μπορούμε να έχουμε! Επιστρατευμένοι ουσιαστικά είμαστε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον στο οποίο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σύμφωνα με την επιστημοσυνη μας και την αναγνωρισμένη ευαισθησία μας!
Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, μάθαμε σήμερα πως αν γίνει διασπορά του κορονοϊού, πράγμα που όλοι αντευχόμαστε, θα εισπράτουμε με συνοπτικές πράγματι διαδικασίες προχείρου λογιστικού ελέγχου (όπως γίνεται και σήμερα!!!) το 80% των μηνιαίων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία (μικρότερο δηλαδή και από τις αγορές μας)! Και μάλιστα αυτή όλη η διαδικασία παρουσιάζεται ως ... εξαιρετική, με την δικαιολογία ότι δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά λόγω προφανώς ... υπολειτουργίας του κρατικού μηχανισμού!
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο τον υπουργό, αλλά και όσους συμφώνησαν σε αυτή την διαδικασία που δημοσιεύθηκε εν κρυπτώ χθες (ΦΕΚ Α 68/ 20.03.2020 ΠΝΠ , ΑΡΘΡΟ 52) πως δεν είμαστε ούτε ηλίθιοι ούτε αναλώσιμοι!
Παρέχουμε με κίνδυνο γης ζωής μας και με πίστωση στο δημόσιο (εν αντιθέσει με τα σούπερ μάρκετ) , υπηρεσίες ανεκτίμητες που μόνο οι απλοί όπως φαίνεται πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν! Και ζητάμε να έχουμε εξασφαλισμένα όσα προκύπτουν από τις μεταξύ ημών και του δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων) συμφωνίες και όχι περικοπές όταν μάλιστα αυτές προκύπτουν από δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού....
Ξεκάθαρα πράγματα ...
Κωνσταντίνος Λουράντος

Γενικό Λύκειο Κυθήρων.Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.


Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.minedu.gov.gr/…/44441-20-03-2020-paroxi-prosopi…

Δήμαρχος Κυθήρων: Δικογραφία για τον Μητροπολίτη που αγνόησε την απόφαση


Την αντίδραση του δημάρχου Κυθήρων προκάλεσε η ενέργεια του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ που την Παρασκευή το βράδυ αψήφησε την κυβερνητική απόφαση για τις εκκλησίες για την αποφυγή συνωστισμών, λόγω κορωνοϊού και άφησε τις πόρτες του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων ανοικτές
, ενώ χτύπησαν οι καμπάνες ως κάλεσμα των πιστών.
Όπως αναφέρει στο Lifo.gr ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης ο οποίος δεν κρύβει την οργή του για την κίνηση του Μητροπολίτη «Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων». Ο δήμαρχος αναφέρει πως για την παράνομη πράξη του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται παρέμβαση εισαγγελέα. Χαρακτηριστικά λέει μάλιστα, πως το Σάββατο το πρωί είχε σταλεί περιπολικό σε άλλη εκκλησία στην οποία ο Μητροπολίτης λειτουργούσε σήμερα και πάλι με τις θύρες ανοιχτές. Ο Μητροπολίτης θα κληθεί εντός της ημέρας να καταθέσει για να διαπιστωθεί η τέλεση αδικήματος.
Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρει μάλιστα πως χθες στα Κύθηρα έγινε ανοιχτή ακολουθία και σε δεύτερη εκκλησία στον Ποταμό και πιθανόν και σε τρίτη. Προσθέτει πως όλο αυτό το διάστημα ο Μητροπολίτης Κυθήρων εξέφραζε έντονα την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν για τους πιστούς οι εκκλησίες και δήλωνε πως δεν θα υπακούσει.
Ο δήμαρχος αναφέρει επίσης πως χθες στο ναό των 90 τ.μ. ήταν λίγοι πιστοί, ο δεσπότης, ψάλτες και διάκονοι. Μάλιστα σε υποδείξεις που έγιναν στον Μητροπολίτη για να μην προκαλέσει, δήλωνε πως το κάνει ως «μαρτυρία πίστεως». Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος αναφέρει πως τον ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών και η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και βρίσκει θλιβερή τη στάση του ιεράρχη.
Πηγή: www.lifo.gr

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν διότι…. φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια!



Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν διότι…. φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια!
Με αφορμή τη χθεσινή ανοικτή τέλεση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών σε 2 Ιερούς Ναούς των Κυθήρων, στον έναν εκ των οποίων χοροστάτησε ο τοπικός Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και τη συνακόλουθη δημοσιότητα και δικαστική οδό που έλαβε το θέμα, έχω να δηλώσω τα εξής:
Η Χώρα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος ζουν μια πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική εποχή πανδημική κρίση που καθημερινά κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, μη υπολογίζοντας κρατικά σύνορα, φτωχούς ή πλούσιους, πιστούς ή απίστους, μουσουλμάνους ή ορθοδόξους, νέους ή ηλικιωμένους, αριστερούς ή δεξιούς. Μια κρίση που όμοιά της δεν έχει ζήσει κανείς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κρίση αυτή βρήκε την ανθρωπότητα σε μια στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να εργαζόμαστε και να ψυχαγωγούμαστε σχεδόν αποκλειστικά από το σπίτι μας, τηρώντας την απαγόρευση των μετακινήσεων προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση του ιού. Ήρθε η ώρα να την εκμεταλλευθούμε ώστε αυτή η προσωπική καραντίνα που υποχρεούμαστε να ζήσουμε για ορισμένες εβδομάδες, να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα.
Παράλληλα, οι Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν πρωτόγνωρα μέτρα για την αποφυγή ευρείας διάδοσης του θανατηφόρου ιού, μέσα στα οποία είναι προφανώς και η ματαίωση όλων των ιερών ακολουθιών προκειμένου να μη συναθροίζεται ο κόσμος σε κλειστούς χώρους όπου ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα. Στόχος αυτών των απαγορεύσεων δεν είναι να βληθεί η πίστη των ανθρώπων, ούτε να επικρατήσει ο αγνωστικισμός στον κόσμο, αλλά η αποφυγή της μαζικής μετάδοσης του ιού που θα οδηγούσε το σύστημα υγείας πέραν των ορίων του με απρόβλεπτα δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, συγγενών, φίλων και οικείων μας.
Τις απαγορεύσεις, εντολές, προτροπές και παραινέσεις αλλά κυρίως τους Νόμους του Κράτους οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα ΟΛΟΙ οι πολίτες, ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμα που κατέχουν. Μάλιστα, όσοι κατέχουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα έχουν ακόμα μεγαλύτερο χρέος να τηρούν τους Νόμους γιατί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση από τους πολίτες και δεν πρέπει να δίνουν μηνύματα ανυπακοής ή απειθαρχίας, όταν οι ίδιοι ζητούν από τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι στις κρατικές εντολές.
Το απόγευμα της Παρασκευής 20/3, σε 2 Ιερούς Ναούς των Κυθήρων τελέσθηκε η ΄Γ Στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία, προηγουμένων κωδωνοκρουσιών που καλούσαν το ποίμνιο να συμμετάσχει. Με ορθάνοιχτες πόρτες, χρήση μικροφώνων και πλήρους φωταψίας, τέθηκε σε προφανή κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και παρακάμφθηκαν πλήρως οι Νόμοι και οι απαγορεύσεις που εδώ και ημέρες πασχίζουμε να τηρήσουμε και να επιβάλλουμε, αναγκαζόμενοι ακόμα και να ψυχρανθούμε με συμπολίτες μας που δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Η στάση αυτή δεν είναι χριστιανική. Είναι μια κλασική περίπτωση ιδεοληπτικής παρερμηνείας των Γραφών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το «αγαπάτε αλλήλους» του Ιησού Χριστού. Το μήνυμα της αγάπης του Ευαγγελίου, σε μια περίοδο που στην Ιταλία έχουμε έναν θάνατο κάθε 2 λεπτά, μεταφέρεται μόνο με αυστηρή τήρηση των κρατικών εντολών και με ένταση της κατ΄ ιδίαν ανύστακτης προσευχής τόσο από το ιερατείο όσο και από τους πιστούς. Η ορθή χριστιανική ερμηνεία της κατάστασης που βιώνουμε είναι ότι αυτή αποτελεί μια προσωπική δοκιμασία για τον κάθε πιστό με στόχο να επιστρέψουμε στην προσωπική καρδιακή προσευχή, που δεν θα γίνεται τυπικά ούτε «για το καλό», αλλά θα έχει ουσία και βάθος κατά μίμηση του Τελώνη και όχι του Φαρισαίου.
Η προσαγωγή του Μητροπολίτη στο Αστυνομικό Τμήμα μας λυπεί αφάνταστα. Όπως και ο σχηματισμός δικογραφίας για τη μη τήρηση της Νομοθεσίας. Εμένα προσωπικά με λυπεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο γιατί γνωρίζω προσωπικά το ανεπίληπτο ήθος και όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του Μητροπολίτη μας, αλλά διότι θρησκεύω βαθειά και έχω γαλουχηθεί από τους αείμνηστους γονείς μου με χριστιανικές αρχές παιδιόθεν. Στο θέμα αυτό, όμως, δεν κρίνεται η προσωπική πίστη του καθενός. Όσοι πιστεύουν ότι η ανυπακοή στους Νόμους του Κράτους είναι κάποιου είδους απόδειξη χριστιανικής ομολογίας ή ότι τους εξασφαλίζει τον τίτλο του «σούπερ Χριστιανού» πλανώνται βαθύτατα και διαπράττουν τεράστιο αμάρτημα: επιτρέπουν στον εγωισμό και την περηφάνια τους να υπερκεράσει το αληθινό νόημα της αγάπης προς τον πλησίον και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κάτι που απέχει παρασάγγας από τη διδασκαλία του Χριστού και των Αγίων Πατέρων. Η σύγχρονη Ορθοδοξία πλήττεται όχι μόνο από την υποκρισία πολλών εκ των ταγών της, αλλά δυστυχώς και από την ακλόνητη εμμονή αρκετών σε υπερβολικές ενέργειες στο όνομα μιας δήθεν ορθοπραξίας που επιχειρεί να μετρήσει την πίστη με όρους ποσοτικούς αδιαφορώντας πλήρως για το πραγματικό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού. Είναι η ορθόδοξη εκδοχή του δυτικού σχολαστικισμού που επιχειρεί να διαχωρίσει τους πιστούς σε «γνήσιους» και μη.
ΝΑΙ, η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κλείσει τις Εκκλησίες όταν απειλείται η δημόσια υγεία με τόσο τραγικό τρόπο. Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε το Νόμο. Και το Ιερατείο, πέραν της υποχρέωσής του να τηρήσει ωσαύτως το Νόμο, οφείλει να προσαρμόσει τις ιερές ακολουθίες στη νέα – πρόσκαιρη ελπίζουμε – πραγματικότητα: κατ΄ ιδίαν προσευχή, κατά μόνας ιερές ακολουθίες χωρίς την κλήση πιστών, μέριμνα για τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους, τους μοναχικούς, τους ανέργους, τους άστεγους, όσους μέσα στην πανδημία αδυνατούν να αυτοπροστατευθούν. Όταν παραβαίνει το Νόμο με τόσο απροκάλυπτο τρόπο είναι απόλυτα λογικό ότι θα αντιμετωπίσει τη μήνι του λαού και των αρχών.
Κατά καιρούς έχουμε πικρανθεί πολύ από τη στάση μερίδας του Ιερατείου στα Κύθηρα. Η ανακύληση του από δεκαετιών οριστικά λυμένου ζητήματος της Εγχωρίου Περιουσίας, τα ζητήματα δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, η τεράστια οικονομική ζημία του νησιού από τους υπερβολικούς περιορισμούς στην τέλεση των Ιερών Μυστηρίων είναι μερικά από αυτά τα ζητήματα. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, εξακολουθούμε να σεβόμαστε και να τιμούμε τον Ιερό Κλήρο και προφανώς τον τοπικό Επίσκοπο. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου οι Ιερείς και ο Επίσκοπος καλούν τους πολίτες σε ανυπακοή και απειθαρχία εκθέτοντάς τους στον θανατηφόρο ιό, θα είμαστε αμείλικτοι. Διότι όταν χτυπούν οι καμπάνες, αυτό ακριβώς κάνουν: καλούν τους πιστούς να συμμετάσχουν στην ακολουθία, που από το Νόμο έχει απαγορευθεί ως δυνάμενη μετάδοσης του ιού λόγω της συνάθροισης ανθρώπων σε μικρούς κλειστούς χώρους όπως είναι οι Ναοί, ιδίως στην επαρχία.
Θέλουμε την Εκκλησία στο πλευρό μας, να προσεύχεται καθημερινά για να περάσει αυτή η δοκιμασία και κυρίως να είναι ενεργά παρούσα στην επόμενη μέρα που θα κληθούμε όλοι να επουλώσουμε τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις αυτής της κρίσης.
Ως Δήμαρχος έχω μόνον μία επιλογή: την απόλυτη τήρηση των Νόμων και το δημόσιο στιγματισμό κάθε απείθαρχης ή έκνομης ενέργειας, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από το ίδιο μου το σπίτι.
Ο Θεός μεθ΄ ημών!
Κύθηρα, 21 Μαρτίου 2020
Ο Δήμαρχος
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ:Παρακαλώ ΠΟΛΥ μην παίρνετε τηλέφωνο τον Δήμαρχο ή τους Αντιδημάρχους για να παρέμβουν ώστε να ταξιδέψετε προς τα Κύθηρα ενώ ΔΕΝ είστε μόνιμοι κάτοικοι!



Παρακαλώ ΠΟΛΥ μην παίρνετε τηλέφωνο τον Δήμαρχο ή τους Αντιδημάρχους για να παρέμβουν ώστε να ταξιδέψετε προς τα Κύθηρα ενώ ΔΕΝ είστε μόνιμοι κάτοικοι! Δεν θα καταφέρετε τίποτα! Γυρίστε Αθήνα, ο Νόμος είναι Νόμος και δεν θα παρακαμφθεί για ΚΑΝΕΝΑΝ!
Stratos Charchalakis