Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ο Κυθήριος Αγιορείτης Ηγούμενος Γεώργιος Καψάνης Αφιέρωμα.



Επί τη σεπτή επετείω της κοιμήσεως του μακαριστού Προηγουμένου της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Γεωργίου, αναδημοσιεύουμε Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, για την προσωπικότητα του μακαρίου ανδρός.

Επιθυμώ να σας παρουσιάσω αδρομερώς μία μεγάλη αγιοπατερική μορφή και προσωπικότητα του Αγίου Όρους, η οποία εβάδισε καθ’ όλην την ζωήν της εις τα ίχνη τών Αγίων της Εκκλησίας μας, τών Μεγάλων Πατέρων και τών Οσίων Ασκητών και Εγκρατευτών και ανεπαύθη εν Κυρίω την αγία ημέρα της Πεντηκοστής του 2014. Πρόκειται διά τον επί 40ετίαν διατελέσαντα Ηγούμενον της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους αείμνηστον Αρχιμανδρίτην π. Γεώργιον Γρηγοριάτην (Καψάνην εις το επώνυμον, καταγόμενον εκ πατρός από την Αγίαν Πελαγίαν – Καψανάδικα – Κυθήρων).

Εις το σημείον αυτό θα δώσω τον λόγον εις τον προσφιλέστατον και σεβαστόν μοι Μητροπολίτην Φθιώτιδος κ. Νικόλαον, αγαπητόν μαθητήν του κοιμηθέντος εις την θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών και πνευματικόν του αδελφόν, διά να μας παρουσιάσει τα βιογραφικά του στοιχεία και την πνευματικήν σκιαγραφίαν του μεγάλου αυτού Αγιορείτου Πατρός.

«Ο αείμνηστος Προηγούμενος – Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου λΟρους π. Γεώργιος Καψάνης, ο οποίος τα ξημερώματα της Πεντηκοστής 8 Ιουνίου 2014 ανεπαύθη εκ των κόπων του και επορεύθη εις την χώρα των ζώντων, ήταν μία ξεχωριστή φυσιογνωμία και πολυσήμαντη προσωπικότητα του Αγιορείτικου Μοναχισμού και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προερχόμενος από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκατέλειψε τα πάντα και αφιερώθηκε στην Εκκλησία, στην οποία εθεράπευσε την επιστήμη της θεολογίας και την επιστήμη του μονήρους βίου, γενόμενος Καθηγητής του Μοναχισμού και μέγας διδάσκαλος της Ορθοδοξίας.

Κατά την διάρκεια της βραχυχρόνου εν τω κόσμω διακονίας του και της των τεσσαράκοντα ετών εις την Ιεράν Μονήν Οσίου Γρηγορίου ηγουμενείας του εδόξασε το όνομα του Θεού και πολλούς ωδήγησε εις τον δρόμον της εν Χριστώ ζωής αναδειχθείς πατήρ Πατέρων, Επισκόπων, Πρεσβυτέρων, Διακόνων, ανθρώπων κάθε μορφώσεως, τάξεως και ηλικίας “ων ούκ εστιν αριθμός”.

Ο π. Γεώργιος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο των Αθηνών από γονείς ανωτάτης μορφώσεως και Χριστιανικής παιδείας.

Ο πατέρας του είλκε την καταγωγή του από τα Κύθηρα και η μητέρα του από τη Νάξο. Από την εφηβική του ηλικία εγνώρισε τον αείμνηστο Μητροπολίτη πρώην Λήμνου και Εκκλησιαστικό Ιστορικό της νεωτέρας Ελλάδας Βασίλειο Ατέση, του οποίου η αγάπη προς την επιστήμη και το ένθεο παράδειγμα πολύ τον ενέπνευσε να ακολουθήσει τον δρόμο της Θεολογίας. Μετά την Θεολογική Σχολή Αθηνών μετέβη στο εξωτερικό για ευρύτερες σπουδές στον τομέα της Ποιμαντικής.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα διορίσθηκε βοηθός και συνεργάτης στην έδρα της Ποιμαντικής και του Κανονικού Δικαίου υπό τον Κανονολόγο Καθηγητή Κωνσταντίνο Μουρατίδη, πλησίον του οποίου συνέγραψε την διατριβή του με θέμα: “Η Ποιμαντική των Φυλακισμένων”.

Στη Θεολογική Σχολή ο κ. Γεώργιος Καψάνης ήταν ο πρώτος που προώθησε τους φοιτητές στην βιωματική Ορθόδοξη Πατερική Θεολογία, με ευκαιρίες πνευματικής και λατρευτικής ζωής και άλλες εκδηλώσεις, που ενίσχυαν το φρόνημα για πνευματικό αγώνα και εξάσκηση των αρετών.

Οι μύστες της Θεολογίας Καθηγητές προσέφεραν γνώσεις, ο δε κ. Γεώργιος Καψάνης προσέφερε λειτουργικές και εκκλησιαστικές εμπειρίες, για τις οποίες όλοι εμείς οι φοιτηταί των ετών 1968-1972 του είμεθα ευγνώμονες.

Παράλληλα με την ενασχόλησί του στο Πανεπιστήμιο ίδρυσε το Ίδρυμα “Παντοκράτωρ”, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, στο οποίο επεδόθη με ζήλο στην οργάνωση ομιλιών, κύκλων νέων, επιστημονικών εσπερίδων και άλλων πνευματικών εκδηλώσεων.

Το έτος 1972 στο προσκλητήριο του τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α’ προς τους Θεολόγους και επιστήμονες να στελεχώσουν τις τάξεις του Ιερού Κλήρου, μεταξύ των πρώτων ανταποκρίθηκε ο φιλομόναχος και ευσεβής Διδάκτωρ της Θεολογίας κ. Γεώργιος Καψάνης.

Στην Ιερά Μονή Πεντέλης εκάρη Μοναχός από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και εν συνεχεία την Β’ Κυριακή των Νηστειών χειροτονήθηκε Διάκονος πάλι από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και Πρεσβύτερος το Σάββατο του Λαζάρου στον Άγιο Αλέξανδρο Παλαιού Φαλήρου από τον Επίσκοπο Ευρίπου Βασίλειο, σημερινό τιτουλάριο Μητροπολίτη Ευρίπου. Με την παρουσία του Ιερομονάχου π. Γεωργίου και την στήριξη του ρέκτου Ηγουμένου π. Θεοκλήτου Φεφέ η Ιερά Μονή Πεντέλης κατέστη το κέντρο των φιλομονάχων φοιτητών της Θεολογικής Σχολής.

Ο π. Γεώργιος ενέταξε στην Μοναχική ζωή τα δύο πρώτα πνευματικά του παιδιά, τον ασκητικό π. Πανάρετο από την Κοζάνη και τον απλοϊκό π. Μελέτιο από τη Λάρισα, σημερινό Επίσκοπο Κατάγκας της Αφρικής.

Η γνωριμία του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο Σελέντη, ο οποίος λόγω της φιλίας του με τον π. Θεόκλητο τακτικά επεσκέπτετο την Ιερά Μονή και ησύχαζε από τον κόπο της διοικήσεως συνετέλεσε ώστε να αποδεχθεί την πρόσκληση του Νικολάου και να μετατεθεί στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος για να επανδρώσει μία Ιστορική παλαιά Μονή, του Αγίου Γεωργίου Αρμά.

Έτσι στο τέλος του έτους 1972 εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή Αρμά και στις 8 Απριλίου του 1973 ενθρονίζεται Ηγούμενος, αφού προηγουμένως, Δ’ Κυριακή Νηστειών στην Χαλκίδα ο αείμνηστος Νικόλαος τον προχειρίζει Αρχιμανδρίτη και Πνευματικό και την ίδια ημέρα χειροτονεί τον Μοναχό Πανάρετο Διάκονο.

Η χαρά του Μητροπολίτου, του ιερού κλήρου και του λαού ήταν απερίγραπτη. Ο Νικόλαος μετά δακρύων ευχαριστούσε τον π. Γεώργιο για το μεγάλο δώρο της παρουσίας του.

Για το λίγο διάστημα που έμεινε στη Μονή του Αρμά, η Χαλκίδα έζησε ημέρες πνευματικής ανατάσεως.

Ο π. Γεώργιος εσχημάτισε την πρώτη αδελφότητα με τους Μοναχούς Παύλο, σημερινό Μητροπολίτη Σιατίστης, Πανάρετο, Μελέτιο, Τιμόθεο, Νεκτάριο, Συμεών, Νικόδημο και Γρηγόριο.

Ο Άγιος Γεώργιος Αρμάς έγινε κέντρο λειτουργικής και πνευματικής ζωής. Το άλλοτε έρημο Μοναστήρι πήρε ζωή. Άρχισε η ανοικοδόμηση νέας πτέρυγας και η ανακαίνιση του Καθολικού. Οι ολονυκτίες προσείλκυαν πολλούς νέους εκ Χαλκίδος και εξ Αθηνών.

Η ακτινοβόλος παρουσία του π. Γεωργίου και των Μοναχών πολλούς ανθρώπους ανέπαυαν και χειραγωγούσαν στην εν Χριστώ ζωή.

Τον Ιούλιο του 1974 ξέσπασε η μεγάλη εκκλησιαστική καταιγίδα. Μεταξύ των 12 εκπτώτων Μητροπολιτών ήταν και ο Χαλκίδος Νικόλαος.

Ο π. Γεώργιος, μη θέλοντας να συμπράξει με τη νέα κατάσταση, ανεχώρησε με ολόκληρη την αδελφότητα για τον Άγιον Όρος.

Η τελευταία υπογραφή του Νικολάου προ της απομακρύνσεώς του ήταν τα Απολυτήρια του π. Γεωργίου και της συνοδείας του.

Στο Περιβόλι της Παναγίας τον υποδέχθηκαν οι Αγιορείτες Μοναχοί και του παρέδωσαν την Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου, όπου επί 40 χρόνια ηγουμένευσε, εχειροθέτησε δεκάδες Μοναχούς και ανέδειξε την ιστορική και αγιασμένη Μονή του Οσίου Γρηγορίου ως τόπο γαλήνης, πνευματικότητος, προσφοράς και αγιασμού.

Η προσφορά του εκεί θα αξιολογηθεί από ανθρώπους που τον έζησαν εκ του σύνεγγυς.

Η Εκκλησία σύμπασα, όμως, μαρτυρεί για την αγάπη του προς κάθε προσερχόμενο και εκζητούντα την σωτηρία, για την συμπάθειά του προς τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά νέους, για τους οποίους είχε ειδική μέριμνα και φιλοξενία στον ξενώνα της Μονής, για την συμπαράστασή του στην εξωτερική Ιεραποστολή με την αποστολή, μετά τον αδόκητο θάνατο του π. Κοσμά, του αδελφού της Μονής σημερινού Επισκόπου Κατάγκας Μελετίου, για την υπεράσπιση της Ορθοδόξου πνευματικότητος με δημοσιεύματα, επιστολές, και ομιλίες του ίδιου και επιλέκτων αδελφών της Μονής, για την πατρική προστασία πολλών γυναικείων Μοναστηριών, τις αδελφές των οποίων καθοδηγούσε πνευματικά, για την εκδαπάνησή του στον αγώνα του αγιασμού και της σωτηρίας.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε μία ισχυρή προσωπικότητα του Αγίου Όρους με χριστιανική συνέπεια, διδακτική παρουσία, ηχηρό λόγο, κοινωνική συναντίληψη και εκκλησιολογική θεολογία.

Το όνομά του ήταν συνυφασμένο με το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, την ακίβδηλη και ανυπόκριτη αγάπη, την αθώα παιδική ευθύτητα, την ανυστερόβουλη προσφορά και την χριστομίμητη ανεξικακία.

Η ευαισθησία του στα θέματα της Ορθοδόξου Θεολογίας τον ώθησε να γράψει ευθαρσώς και να θίξει με ευγένεια και ευπρέπεια τις εκτροπές από τους Ιερούς Κανόνες και τις τάσεις εκκοσμικεύσεως, που κατά καιρούς παρατηρούνται μέσα στην ίδια την Εκκλησία.

Ήταν αυστηρός και αμετάθετος από τις αρχές της Εκκλησίας, δεν ήταν όμως ποτέ φανατικός και πείσμων.

Όλες του τις σκέψεις τις περνούσε μέσα από το κόσκινο της νοεράς προσευχής, της μυστηριακής καθάρσεως και της λειτουργικής βιωματικής αναπλάσεως της ψυχής και του νοός του. Με τον τρόπο αυτό εύρισκε “την σύνεσιν εν τω μυστηρίω του Χριστού” (Έφες. γ’ 4).

Κανένας δεν ημπορεί να μην αναγνωρίσει την σύνεση και διάκριση του π. Γεωργίου. Σε όλα τα κείμενά του, στα ελεγκτικά άρθρα του, στα ποιμαντικά και κανονικά έργα του διαπιστώνεται η γλυκύτητα των λόγων του και η ευγένεια του χαρακτήρος του.

Πράος και ταπεινός τη καρδία “έχων το μυστήριον της πίστεως εν καθαρά συνειδήσει” (Α’ Τιμόθ. γ’ 9) εδίδασκε την ευσέβειαν από νεότητάς του μέχρι της τελευταίας οδυνηρής περιόδου της ζωής του με τη δύναμη της Θείας Χάριτος και της “εσωτέρας γνώσεως”.

Εστάθηκε υπεράνω “πάσης αρχής και εξουσίας και δυνάμεως και κυριότητος και παντός ονόματος” (Εφεσ. α’ 21) διά τον Κύριον και διά την Ορθόδοξο πίστη.

Ο προσφιλέστατος Γέροντας Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Καψάνης επέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω τα ίχνη μιας αγίας διαβάσεως.

Η κοινωνία της πίστεώς του και της αγάπης του γίνεται ενεργή και μετά την κοίμησή του, γιατί πιστεύομε ότι εύρε παρρησίαν ενώπιον Θεού και πρεσβεύει υπέρ ημών.

Ας αναπαύεται μετά των απ’ αίώνος αγίων εις την αγήρω μακαριότητα».

Ο Σεβασμιώτατος άγιος Αδελφός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος εσκιαγράφησεν εν χάριτι, κατά τον καλύτερο τρόπο, τον αείμνηστο Κυθήριο Αγιορείτη Γέροντα Αρχιμ. π. Γεώργιο Καψάνη.

Η ταπεινότης μου εγνώριζε από λαϊκόν τον άγιον Ηγούμενον π. Γεώργιον και ως διάκονος παρευρέθην εις την Μοναχικήν του κουράν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης από τον μακαρία τη λήξει γενόμενον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρόν Ιερώνυμον Α’.

Εις το Άγιον Όρος επισκεπτόμουνα και την Ιεράν Μονήν Οσίου Γρηγορίου επί Ηγουμενείας του. Έτρεφα βαθύ σεβασμό για τον Σεπτό αυτό Γέροντα ο οποίος άφησε την πανεπιστημιακή έδρα, απεποιήθη την επισκοποίησίν του και αφοσιώθηκε εις το μοναχικόν πολίτευμα ως καθοδηγός και αλείπτης Μοναχών.

Η πρώτη μου προσκυνηματική επίσκεψις και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις το Άγιον Όρος έγινε εις την Ιεράν Μονήν Οσίου Γρηγορίου, δέκα μόλις ημέρες μετά την χειροτονίαν μου ως Μητροπολίτου Κυθήρων (2 Ιουλίου 2005). Ο άγιος Καθηγούμενος π. Γεώργιος με υπεδέχθη τότε με πολλή χαρά και εγκαρδιότητα δι’ ένα ακόμη λόγον, διότι η Αγία μας Εκκλησία με ανέδειξε Μητροπολίτην Κυθήρων, Επίσκοπον της γενέτειράς του. Μαζί με όλα τα άλλα μου προσέφερε εις ανάμνησιν Αρχιερατικό Εγκόλπιο από ελεφαντοστούν διά την περίοδον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Από εκείνην την ημέραν δεν έπαυσα να τον προσκαλώ εις τα Κύθηρα. Η υγιεία του όμως, που άρχισε από τότε να επιβαρύνεται, δεδομένου ότι υπεβλήθη σε χειρουργικές επεμβάσεις εις τα γόνατά του, δεν του επέτρεψε να εκπληρώση τον διακαή πόθον του να επισκεφθή την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύθηρα και την Μυρτιδιώτισσά μας, που τόσο εσέβετο και ετίμα.

Η Ιερά Μητρόπολίς μας και τα Κύθηρα σεμνύνονται διά τον εκλεκτόν αυτόν και ευκλεά γόνον των Κυθήρων, τον αείμνηστο και πολυσέβαστο Γέροντα π. Γεώργιο Καψάνη, τον διακεκριμένο Αγιορείτη, τον Αγιοπατερικό Θεολόγο και επιστήμονα, τον ακλόνητο αγωνιστή και ακατάβλητο πρόμαχο της Ορθοδοξίας, τον άγρυπνο φρυκτωρό της Ορθοδόξου δογματικής και Κανονικής Διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, τον άριστο Δογματολόγο, Εκκλησιολόγο και Κανονολόγο Αυτής, τον σύγχρονο Ορθόδοξο Ασκητικό Πατέρα της Ρωμηοσύνης.

Η Τοπική μας Εκκλησία ετέλεσε τό 40νθήμερο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αγιορείτου Γέροντος Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη την 12ην Ιουλίου 2014, ημέρα Σάββατο, εις τον ιερόν ναόν Οσίας Πελαγίας Αγίας Πελαγίας. Το εσπέρας της επομένης ημέρας, της Κυριακής, περί ώραν 7ην μ. μ. έγινε Κληρικολαϊκή συνέλευσις εις τον αύλειον χώρον του ιερού ναού της Παναγίας Δέσποινας Καραβά, εις την οποίαν παρουσιάστηκε η ζωή και η διακονία του μακαριστού Γέροντος εις τον Μοναχισμόν και την Αγίαν μας Εκκλησίαν.

Εκτός αυτών κάθε Κυριακή, μέχρι τέλους του Ιουλίου 2014, παραθέταμε, εις την θέσιν του Γραπτού Θείου Κηρύγματος, επίκαιρες ομιλίες του Σεπτού Γέροντος π. Γεωργίου, οι οποίες αναρτήθηκαν και στις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως και των «Κυθηραϊκών Νέων» διά την πνευματική μας οικοδομή.

Περαίνων την παρούσα Εγκύκλιο επικαλούμαι, μαζί με τις ευχές και δεήσεις των Αγίων Πάντων υπέρ της οικουμένης, του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, και τις θεοπειθείς ευχές του σεβαστού μας Γέροντος π. Γεωργίου και τις αγίες πρεσβείες του πλησίον του Θρόνου του Θεού υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της ιδιαιτέρας του πατρίδος, της Αγίας μας Εκκλησίας και του σύμπαντος κόσμου.

Πηγή: Ορθόδοξη Μαρτυρία, έκδοση Παγκύπριου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως, «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους».
pemptousia.gr

Βαρύ πυροσβεστικό ελικόπτερο (Erikson) θα καλύπτει και φέτος Κρήτη και Κύθηρα

Τον σχεδιασμό για την αντιπυρική προστασία παρουσίασαν από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι δυνάμεις είναι φέτος ενισχυμένες σε όλα τα επίπεδα - τόσο σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, που είναι πλέον 69,  όσο και τις επίγειες δυνάμεις, αλλά και τα δασικά περίπολα, που φτάνουν τα 820 σε όλη την χώρα , ενώ πέρυσι ήταν  764. 

Ειδική αναφορά έγινε στην επιχείρηση «Δρυάδες», που αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνσης καύσιμης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: 

«Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Εναέριος Στόλος & Ανάπτυξή του

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης απόκρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), το οποίο ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στην Βόρεια Ελλάδα.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη (από 1 ζεύγος στο Τατόι, την Αγχίαλο και την Ανδραβίδα), καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και η ένταξή τους στον εναέριο στόλο έρχεται να καλύψει ανάγκες που αναδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία από λίμνες ή τη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο ρίψεων (δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για μετάβαση από το σημείο συμβάντος στο σημείο υδροληψίας και επιστροφή στο συμβάν).

Επίσης, μια νέα προσθήκη σε σχέση με την περσινή αντιπυρική είναι η ένταξη στον εναέριο στόλο ενός αμφίβιου μεσαίου τύπου αεροσκάφους (Beriev), το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους νερού και να κάνει χρήση επιβραδυντικού αφρογόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά προσωπικού. Το αεροσκάφος είναι τύπου jet, μπορεί δηλαδή να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και να προσθαλασσωθεί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση συμβάντος.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια του ν. 4662/2020, ο οποίος αναδιαμορφώνει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενταχθεί στον εναέριο στόλο για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων Ιονίου και Αιγαίου, 2 ελικόπτερα μεσαίου τύπου (Β214), τα οποία έχουν και δυνατότητα αεροπυρόσβεσης.

Και φέτος, όπως και πέρσι, η δυνατότητα αεροπυρόσβεσης στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει και ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erikson) με έδρα τα Χανιά, το οποίο καλύπτει το σύνολο της Κρήτης αλλά και άλλες περιοχές στα νότια της χώρας, όπως τα Κύθηρα.
5324506

Διαδικασίες & Μέσα

Με στόχο την επίτευξη των μέγιστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, ενισχύεται το δίκτυο υδατοδεξαμενών, καθώς η αξιοποίησή τους για υδροληψία, μπορεί να παρέχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων, συντομεύοντας τον κύκλο ρίψεων και μεγιστοποιώντας τον όγκο νερού για την προσβολή της πυρκαγιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετούνται σε 13 θέσεις, οι οποίες υποδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διπλές δεξαμενές 40.000 λίτρων η κάθε μία, σε περιοχές  όπως η Αττική, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Ευρυτανία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και η Πέλλα. Στόχος να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα για κάθε εναέριο μέσο, γιατί όσο μεγαλύτερη η απόσταση από το σημείο υδροληψίας, τόσο λιγότερες ρίψεις προλαβαίνει να κάνει το κάθε μέσο.

Μαζί με τα εναέρια μέσα, στην πρώτη γραμμή του αντιπυρικού μηχανισμού βρίσκονται και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αριθμούν φέτος 820 δασικά περίπολα στο σύνολο της επικράτειας, όταν πέρσι ήταν 764. Έχουν δηλαδή αυξηθεί κατά 56 στην πλήρη ανάπτυξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεσότητα της απόκρισης και άρα η γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση συμβάντος.

Η παρουσία των επίγειων δυνάμεων ενισχύεται και η απόκριση γίνεται αμεσότερη -καθώς μειώνεται ο χρόνος επέμβασης των πρώτων οχημάτων της Πυροσβεστικής κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς- με τα 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας τα οποία δημιουργούνται σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Πέρσι λειτούργησαν τα 70 από αυτά, ενώ φέτος προβλέπεται πλήρης λειτουργία του συνόλου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εποχικά κλιμάκια έρχονται να θωρακίσουν περιοχές που το έχουν ανάγκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Χαλκιδική έχει 6 εποχικά κλιμάκια, η Εύβοια 8, η Πελοπόννησος 20.

Έμφαση δόθηκε και στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς στο Αιγαίο υπάρχουν συνολικά 15 (4 στις Σποράδες, 3 στις Κυκλάδες, 2 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 4 στα Δωδεκάνησα, και από 1 στις Σπέτσες και στη Θάσο), και στο Ιόνιο 7 (3 στη Ζάκυνθο, 2 στην Κεφαλονιά, από 1 στην Κέρκυρα και τα Κύθηρα).

Την ίδια στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Από πέρσι έχουν προσληφθεί συνολικά 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, η πλειοψηφία των οποίων έχει αναλάβει καθήκοντα ήδη από τις αρχές Ιουνίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό, ήτοι 127 από αυτούς οι οποίοι αναπλήρωσαν κενά που δημιουργήθηκαν, θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και θα αναλάβουν υπηρεσία εντός των επόμενων ημερών.

Απίστευτο! Χιόνισε στον Ταϋγετο λίγο πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού - 15 Ιουνίου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Νικολακάκος

Η κορυφή του Ταϋγέτου σκεπάστηκε από χιόνι την ώρα που όλοι περιμένουμε εναγωνίως το καλοκαίρι…

«Αν δε το ‘βλεπα ίσως και να μην το πίστευα....15-06-2021 χιόνι στον Ταύγετο,ίσως χαλάζι; μάλλον το πρώτο....!!! (Σίγουρα όσοι ασχολείστε με το αντικείμενο έχετε την άποψη)». Αυτό γραφεί ο φωτογράφος Παναγιώτης Νικολακάκος συνοδεύοντας την φωτογραφία του από την σκεπασμένη από χιόνι πυραμίδα του Ταϋγέτου.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι αλλά ο καιρός όλο και πιο έντονα δείχνει ότι πλέον πολλά έχουν αλλάξει και ακόμα πολλά αναμένονται. Μπόρες με χαλάζι και αέρα, είναι πλέον συχνό φαινόμενο…

Όσο και αν είναι άξιο θαυμασμού το θέματα στον Ταϋγετο είναι κυρίως άξιο έντονου προβληματισμού…

.notospress.gr

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ:Ο Πλατανος δεν έχει πλέον υπομονή για να επωμίζεται τα αίσχη....



Kalliopi Karidi:

Ο επιτήδειος που ξεδιάντροπα αδειάζει το βόθρο του χύμα στο ρέμα, μετά το ξεκίνημα της βροχής, να συμμόρφωθει! Δε μιλάμε.. δε μιλάμε.. αλλά έλεος! Ο Πλατανος δεν έχει πλέον υπομονή για να επωμίζεται τα αίσχη....


Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης:




Καλλιόπη καλησπέρα. Πολύτιμη η πληροφορία που μας δίνεις και σε ευχαριστούμε, όμως, κάτι τόσο σοβαρό πρέπει να καταγγέλλεται επωνύμως στις αρμόδιες αρχές. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα δώσεις τη σχετική κατάθεση στην Αστυνομία, την οποία ήδη ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος με βάση την δημόσια ανάρτησή σου. Ευχαριστώ.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης:Δωρεά του καθηγητή Αντ.Μπαρτζιώκα σε δείγματα απολιθωμάτων και αρτίγονων κυρίως από την περιοχή των Κυθήρων

Με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέλαβε εχθές από την Αθήνα μια σημαντική δωρεά από τον ομότιμο καθηγητή Παλαιοανθρωπολογίας κ. Αντώνιο Μπαρτσιώκα και το Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η δωρεά αφορά σε δείγματα απολιθωμάτων και αρτίγονων ειδών χλωρίδας και πανίδας, ορυκτών και σχετικής βιβλιογραφίας, που προέρχονται κυρίως από την περιοχή των Κυθήρων, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. Η δωρεά εντάχθηκε ήδη στις συλλογές του Μουσείου και οι επιμέρους Εφορείες θα αναλάβουν την αξιολόγηση, συντήρηση και καταλογογράφηση όλων των δειγμάτων.
Τόσο θα δείγματα αυτά όσο και όλα τα υπόλοιπα των συλλογών του Μουσείου, είναι διαθέσιμα στο σύνολο της επιστημονικής κοινότητας για έρευνα και μελέτη.
Ευχαριστούμε και πάλι τον κ. Μπαρτσιώκα για την πολύτιμη δωρεά που μας έκανε η οποία εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου μας με δείγματα σπάνια και μοναδικά από πολλές περιοχές του κόσμου. Ελπίζουμε η πράξη του να βρει και άλλους μιμητές, καθώς τα δείγματα που φιλοξενούνται στα Μουσεία τυγχάνουν της καλύτερης συντήρησης και ανάδειξης και είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλη την επιστημονική και λοιπή κοινότητα.




ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ

Γράφει ο τοπικός Πρόεδρος

Νίκος Ι. Μαγουλάς

Τελείωσε η επισκευή και το κτίσιμο του τοίχου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς τη Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου.






Εντοπίστηκε χασισισοκαλλιέργεια στο Ρέθυμνο


Εντοπίστηκε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, στο Ρέθυμνο

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν επτά (7) δενδρύλλια κάνναβης

Εντοπίστηκε σήμερα (15.06.2021) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, σήμερα (15.06.2021) οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συνολικά επτά (7) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 1,5 μέτρου στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Χειροπέδες σε αρχαιοκάπηλο Πολωνό που δρούσε στη Λακωνία

Χειροπέδες σε έναν 59χρονο Πολωνό πέρασαν οι αστυνομικοί σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με άτομο που αναζητά αρχαία με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και κατέχει παράνομα αρχαία κινητά μνημεία, κλιμάκιο αστυνομικών πήγε στη Λακωνία, εντόπισε τον 59χρονο και πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του, καθώς και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε.

Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας), με διακόσμηση από 16 μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης πεντέμισι εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του Χαλκού.

- Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών.

- Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών.

Η αρχαιολογική αξία των συγκεκριμένων κινητών μνημείων τεκμηριώθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν επίσης κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ανιχνευτής μετάλλων, περίστροφο κρότου-εκτόξευσης φωτοβολίδων με 9 φυσίγγια, πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, σπρέι πιπεριού και 378 φυσίγγια κρότου.

Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

.zougla.gr

Όταν βρέχει λεφτά, στη Λακωνία κρατάμε ομπρέλα; Αδυναμία ή ανικανότητα;


 

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:Η μορφή της προστάτιδος των Κυθήρων, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Η μορφή της προστάτιδος των Κυθήρων, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπως την αποδίδουν διαχρονικά οι λαϊκοί Κυθήριοι Αγιογράφοι, προκαλεί σε εμάς του Κυθήριους έντονα αισθήματα. Η λιτή μορφής Της προκαλεί γλυκύτατη συγκίνηση. Με τις απλές γραμμές της έχουμε ταυτιστεί, ώστε να να μας ενοχλεί αν σε κάποιες εκκλησίες τη βλέπουμε με διαφορετική μορφή. Επαναφέρω την πρόταση να αναγνωριστεί ως ιδιαίτερη Κυθηραϊκή τεχνοτροπία ο τρόπος που απεικονίζεται, αιώνες τώρα, η Μυρτιδιώτισσά μας. Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει αυτή η αναγνώριση, αλλά κάποιο ειδικοί θα το γνωρίζουν. Έτσι με γνωστή την Κυθηραϊκή τεχνοτροπία ευκολότερα σε νεόδμητους Ναούς ανά τον κόσμο, που αφιερώνονται στην Παναγία μας, θα αγιογραφείτε η μορφή της. Δεν είναι τυπικό το θέμα. Για μας τους Κυθήριους έχει ουσιαστική υφή. Το συναίσθημά μας αφυπνίζεται διαφορετικά μπροστά στην λιτή, αλλά ιδιαίτερη μορφή της. Παραθέτω διάφορες εικόνες τής Μυρτιδιώτισσας, βεβαίως με την Κυθηραϊκή τεχνοτροπία. 1. Στον Άγιο Ιωάννη στο Γερακάρι, 2. Στην Μυρτιδιώτισσα δίπλα στον Άγιο Γιώργη στο Βουνό. 3. Στο Μουσείο των Μυρτιδίων. 4. Στον Όσιο Θεόδωρο. 5. Στον Ναό της Ευαγγελιστρίας στη Βραΐλα της Ρουμανίας. 6. Στον Ναό της Κακής Μέλισσας. 7. Στην Παναγία τής Ρόμβης στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πολλές, πολλές ακόμα. Σε κάθε σπίτι τουλάχιστο από μία.









Γενικό Λύκειο Κυθήρων:ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟΛΥΣΗ 2020-2021

Με χαρά μας ανακοινώνουμε ότι όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες που φοίτησαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο μας στην Α΄και την Β΄ τάξη προάγονται, ενώ όσοι και όσες φοίτησαν στη Γ΄τάξη απολύονται.

Οι βαθμοί έχουν αποσταλεί στα e-mail των γονέων και κηδεμόνων.
Καλό καλοκαίρι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ:ΠΡΟΣΛΗΨΗ (4) ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


 

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ:ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021


 

Οι Ελληνόφωνες Virtual Assistants ήρθαν για να μείνουν


 


ΣΥΡΙΖΑ:ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 16/6



Tην Τετάρτη 16 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, κλιμακώνουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με  τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα» να επιβάλλει ρυθμίσεις που και στην πιο σκληρή μνημονιακή εποχή οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να θεσπίσουν.

 

                                                                                   Δε  θα επιτρέψουμε  τη νομοθέτηση  της “εργασιακής ζούγκλας”  που οραματίζονται.

                                                           Δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 

                                                                                         Λέμε ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα  -  Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της ζωής μας

 

                                                                                                                                                 Αγωνιζόμαστε για:

 

                                                                                    ·       Αξιοπρεπείς μισθούς  -  Εργασιακά δικαιώματα

                                                                                    ·       Λιγότερες ώρες εργασίας, χωρίς μείωση μισθών - Δουλειά για όλους/ες

                                                                                    ·       Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας - Προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία

                                                                                    ·       Δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και το συνδικαλισμό

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ, 6ΜΜ, ΣΤΟ  ΣΥΝΤΑΓΜΑ