Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η Σαπφώ έδωσε κι άλλο διεθνές πρώτο βραβείο στην Τζέλη Χατζηδημητρίου!

 


Σε Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Μεξικό

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/11/2020

Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης μικρού μήκους ταινία απέσπασε για το «Sappho singing» η σκηνοθέτρια, Τζέλη Χατζηδημητρίου στο Διεθνές Κουίρ Φεστιβάλ τινιών μικρού μήκους στο Μεξικό, αποσπώντας ακομα μία διεθνή διάκριση για το έργο της που εμπνέεται από τη Σαπφώ.

Στην ταινία της, για πρώτη φορά, η λυρική ποιήτρια παρουσιάζεται ως μια σύγχρονη γυναίκα της οποίας οι απόψεις για την ισότητα και την τέχνη εξακολουθούν να έχουν σημασία 2.600 χρόνια μετά το θάνατό της. Αυτή τη φορά, η Σαπφώ γυρίζει στην γενέτειρά της, το απομακρυσμένο χωριό της Ερεσού και μετακινείται ανάμεσα στους σύγχρονους κατοίκους της. Γύρω από τις εντυπωσιακές παραλίες της Λέσβου. Με χιούμορ, τραγούδια, διασκέδαση, η ταινία συγκλονίζει διεθνώς ενώ η Τζέλη Χατζηδημητρίου εμπνεύστηκε από το έργο της Μωρίν Ντάφυ του 2010.

Θυμίζουμε ότι έχει βραβευτεί πολλές φορές η Τζέλη Χατζηδημητρίου και πρόσφατα για τις «εγγονές της Σαπφώς».

 www.stonisi.gr

 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ¨AQUA JEWEL¨ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν  θα υπάρξει αλλαγή στα δρομολόγια του AQUA JEWEL  την Τρίτη 24/11  και Τετάρτη  25/11. 

Το δρομολόγιο της Τρίτης θα μεταφερθεί Δευτέρα 23/11 με αναχώρηση από Πειραιά 13:00 και το δρομολόγιο της Τετάρτης θα μεταφερθεί Τρίτη 24/11   ίδιες ώρες. Το πρόγραμμα κρατήσεων έχει ενημερωθεί όπως και οι επιβάτες

Αναστέλλονται μέχρι τις 24 Νοεμβρίου οι διελεύσεις πλοίων από τη διώρυγα της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης (VIDEO-ΦΩΤΟ)



Αναστέλλονται μέχρι την Τρίτη το απόγευμα 24 Νοεμβρίου οι διελεύσεις πλοίων και σκαφών από τη διώρυγα της Κορίνθου λόγω εκτάκτων εργασιών αποκατάστασης των βυθισμάτων.

Χθες βράδυ η Λιμενική Αρχή Κορίνθου, ενημερώθηκε για περιστατικό προσάραξης του φορτηγού πλοίου «SEAVEN STAR» εντός του Ισθμού με επιβαίνοντες 17 μέλη πλήρωμα.

Ακολούθησαν εργασίες αποκόλλησης του πλοίου από πλωτό γερανό, ενώ στη συνέχεια το «SEAVEN STAR» ρυμουλκήθηκε από ρυμουλκό και αγκυροβόλησε με ασφάλεια εκτός του λιμένα Κορίνθου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες επιθεώρησης των υφάλων.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύθηκε προσωρινά μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Δείτε αποκλειστικά στο korinthostv.gr.

Παραλίγο τραγωδία χθες το βράδυ στον Ισθμό της Κορίνθου. Ολόκληρη πλαγιά κατέρρευσε από τα πρανή και έπεσε ακριβώς δίπλα στον ρυμουλκό και ακριβώς μπροστά από το καράβι μέσα στον Ισθμό το βράδυ του Σαββάτου, έπεσαν περίπου 1000 με 1.200 κυβικά υλικού στο ύψος κάτωθι του Βιολογικού.

Μέσα στο κανάλι του Ισθμού ένα ρυμουλκό της Διώρυγας Κορίνθου τράβαγε ένα καράβι από τον Κορινθιακό προς το Σαρωνικό κόλπο και στο ύψος της μεταλλικής γέφυρας του βιολογικού. Εκείνη την ώρα αποκολλήθηκε μεγάλος όγκος χώματος από τα πρανή και έπεσε ακριβώς δίπλα στο ρυμουλκό και ακριβώς μπροστά από το καράβι. Από θαύμα αποφεύχθη η τραγωδία, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία “Διώρυγος Κορίνθου”, «η κατάπτωση σημειώθηκε στην ίδια χιλιομετρική θέση του βιολογικού που καταγράφηκε και στις 13 Νοεμβρίου, λόγω πιθανών γεωλογικών φαινομένων στην συγκεκριμένη θέση».

Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, «οι εργασίες θα εκτελούνται επί 24ώρου βάσεως, έως ότου απομακρυνθεί όλη η ποσότητα των εκτιμώμενων 1.200 κυβικών, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 24 Νοεμβρίου και η διώρυγα θα λειτουργήσει κανονικά εξυπηρετώντας τη ναυσιπλοΐα».

https://korinthostv.gr/







ΛΑΚΩΝΙΑ:Νεκρός άντρας εντοπίστηκε στην Ελιά

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής  22 Νοεμβρίου έξω από το χωριό Ελιά στο δρόμο της Κοκκινιάς του Δήμου Μονεμβασίας.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον άτυχο άνδρα να είχε βγει για περπάτημα με το κατοικίδιο συντροφιάς του.
Το αστυνομικό Τμήμα Μολάων, επιβεβαιώνει πως ο νεκρός άνδρας είχε Αγγλική υπηκοότητα ενώ βρισκόταν ως τουρίστας στην περιοχή.

Για τα ακριβή αίτια διενεργείται έρευνα από το ΑΤ Μολάων
Αναμένεται νεότερη ενημέρωση

https://lakonikos.gr/

Στ. Λογοθετίδης: Μακριά από καπνιστές - Ο καπνός περνά μέσα και από τις καλύτερες μάσκες

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πτώση σε νεκρούς και διασωληνωμένους, υπογράμμισε ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open.

Μάλιστα, επισήμανε πως οι μάσκες δεν προστατεύουν από όλα και συνέστησε να ανάγκη να μένουμε μακριά από καπνιστές, καθώς ο καπνός περνάει από κάθε είδους μάσκα.

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι η κορύφωση στις λοιμώξεις έχει περάσει αλλά θέλει χρόνο να μειωθούν τα νούμερα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι θα χρειαστεί 1,5 μήνας. «Το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη περισσότερο. Τα Χριστούγεννά μας θα είναι κλειστά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής έκανε μια σημαντική επισήμανση σχετικά με τις μάσκες, των οποίων η χρήση χρειάζεται προσοχή, όπως είπε. «Οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν. Στα σούπερ μάρκετ προσοχή. Μακριά από καπνιστές, ο καπνός στους ανοιχτούς χώρους περνά μέσα και από τις καλύτερες μάσκες! Η μάσκα δεν μας προστατεύει απόλυτα. Μακριά ακόμα και πέντε μέτρα από όπου έχει αφήσει κάποιος καπνό τσιγάρου!» ανέφερε χαρακτηριστικά.  ΠΗΓΗ ΠΟΝΤΙΚΙ

ATTIKH:Κατασχέθηκαν -4.910- γραμμάρια κάνναβης, -23- γραμμ. ηρωίνης, -190- γραμμ. υγρής μεθαδόνης, -102- δισκία ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων

Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -4.910- γραμμάρια κάνναβης, -23- γραμμ. ηρωίνης, -190- γραμμ. υγρής μεθαδόνης, -102- δισκία ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 18-11-2020 στη Νότια Αττική, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., δύο (2) άτομα (ημεδαπός και αλλοδαπός), για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση εγκληματικών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών και έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών για άτομα που διακινούν ναρκωτικές ουσίες, εντοπίσθηκαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δραστηριοποιούντο στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -4.910- γραμμαρίων
  • ποσότητα ηρωίνης βάρους -23- γραμμαρίων
  • ποσότητα υγρής μεθαδόνης βάρους -190- γραμμαρίων
  • -102- δισκία φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • τσιγαριλίκι με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1- γραμμ.
  • -12.200- ευρώ
  • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  • -2- μαχαίρια
  • σιδερογροθιά
  • -4- κινητά τηλέφωνα
  • μεταλλικό καλούπι, τρίφτες, σέσουλα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ιατρών και οδοντιάτρων

Στα μέτρα στήριξης των ελευθεροεπαγγελματιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν τελικά οι ιατροί και οι οδοντίατροι της χώρας, αναφέρει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία σημειώνει ότι, "η κυβέρνηση αρχικά δεν είχε εντάξει τους ιατρούς και οδοντιάτρους στη λίστα με τους επαγγελματίες που θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, αλλά έπειτα από την έντονη διαμαρτυρία της ιατρικής και οδοντιατρικής κοινότητας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε πως θα συμπεριληφθούν στη λίστα και άλλες επιστημονικές κατηγορίες, οι οποίες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας".

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης είχαν αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας πως "οι υγειονομικοί, παρά την υγειονομική φύση της κρίσης, πλήττονται οικονομικά και ειδικά οι νέοι, λόγω του περιορισμού των κύκλων των εργασιών τους, με την εξυπηρέτηση κυρίως επειγόντων περιστατικών, απόρροια των οδηγιών που έχουν εκδοθεί για τα ειδικά πρωτόκολλα και την αποφυγή των μετακινήσεων".

Οι δύο πρόεδροι σημειώνουν ότι "η εξαίρεση των ιατρών και των οδοντιάτρων από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα έθετε θέματα ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης".

Τελικά, προσθέτουν ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, ότι θα στηρίξει τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και είχαν ενταχθεί την άνοιξη στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

https://www.zougla.gr/

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρός 48χρονος από επίθεση μελισσών

Φρικτό θάνατο βρήκε 48χρονος στη Ζάκυνθο από επίθεση μελισσών - Μεταφέθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του

Ένας άνδρας άνθρωπος, μόλις 48 ετών, κάτοικος Ρομιρίου Ζακύνθου έχασε τη ζωή του το Σάββατο (21/11) από πολλαπλά τσιμπήματα από μέλισσες, παθαίνοντας αλλεργικό σοκ.

Μόλις αντιλήφθηκαν τα συγγενικά του πρόσωπα τι είχε συμβεί, αμέσως τον έβαλαν σε ΙΧ με σκοπό να εξοικονομήσουν χρόνο και τον μετέφεραν με ΙΧ στο Γ.Ν. Ζακύνθου. Στα μισά της διαδρομής συνάντησαν περιπολικό και αφού τους εξήγησαν τι συμβαίνει, το περιπολικό μπήκε μπροστά για να ανοίξει δρόμο.

Δυστυχώς όμως, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί στα Επείγοντα, απλά διαπίστωσαν το θάνατό του, όπως μεταδίδει το imerazante.gr.

ΚΥΘΗΡΑ:Ο ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΜΜΟΥΤΣΕΣ-ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1971

Η Έρευνα διεξήχθει από τον αείμνηστο Κυθήριο Επιστήμονα Τάσο Κορωναίο Πουλάκη από την Αγία Πελαγία, πριν από 49 χρόνια το ετος 1971 σε σημείο που του υπέδειξε ο αλησμόνητος πατέρας μου Χρήστος Πολίτης.

Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό ίχνος από το σπάνιο απολίθωμα που πιθανών να ήταν και το μοναδικό στον κόσμο.

...Δυστυχώς όμως δεν έγινε και απολύτως τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να προστατευτεί και να αναδειχθεί...

...Κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν το σημείο που υπήρχε το σπάνιο απολίθωμα της προιστορικής περιόδου και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το θυμούνται στην αμμώδη έκταση βορειοδυτικά της περιοχής Αμμούτσες.

¨Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο U.C.L.A.της Καλιφόρνιας και τους Αμερικανούς Επιστήμονες που εξέτασαν δείγματα του απολιθώματος πρόκειται για ιχθυόσαυρο που υπήρξε στα Κύθηρα πριν 30.000.000 χρόνια !¨


Γράφει ο Τάσος Κορωναίος Πουλάκης στις σημειώσεις του:

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟ ΕΙΣ ΤΙΣ ΑΜΜΟΥΤΣΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ,ΜΗΚΟΥΣ 11 ΜΕΤΡΩΝ.

ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΠΡΙΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΕΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ U.C.L.A.ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΗΤΑΣΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΟΣ.
ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΙΠΑΝ.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΨΑΡΙ,ΚΑΙ ΣΑΥΡΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ,ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΟΔΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1971.
ΤΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΄Π΄ ΤΜΗΜΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟΥ.
                                                     
                                                 ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΕΤΟΣ 1971
ADELIN 107,3 FM

Διατέθηκαν 5.000 rapid test για έλεγχο κορωνοϊού σε εργάτες γης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνολικά 5.000 rapid test για την ταχεία διάγνωση του κορωνοϊού διατέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εργατών γης που πρόκειται να απασχοληθούν κατά την ελαιοκομική περίοδο.

Συγκεκριμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα δόθηκαν: στην Αργολίδα 800 r.t., στην Αρκαδία 400, στην Κορινθία 400, στη Λακωνία 1.400 και στη Μεσσηνία 2.000 (εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί 360).

Πηγή: tharrosnews.gr

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ Ένας αξέχαστος τύπος της Χώρας των παιδικών μας χρόνων ήταν ο Άγγελος Πετρόχειλος, ή όπως τον λέγαμε όλοι «ο Άντζολος»

 


ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Ένας αξέχαστος τύπος της Χώρας των παιδικών μας χρόνων ήταν ο Άγγελος Πετρόχειλος, ή όπως τον λέγαμε όλοι «ο Άντζολος» Ήταν άριστος κουρέας, πεντακάθαρος μέχρις υπερβολής και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο, ανοίγοντας αρχικά ένα μικρό παντοπωλείο μαζί με το κουρείο, όπως ήταν τότε συνήθεια στα μικρά μέρη, μέχρι που το 1948 εγκαινίασε το νέο μεγάλο κατάστημα με τον ταλαντούχο και δραστήριο γιο του, το Νίκο, το οποίο ονόμασαν ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ. Το ιστορικό αυτό μαγαζί που λειτουργεί μέχρι σήμερα με άλλη δ/νση στην περιοχή του Μαρκάτου, ήταν για την εποχή του μια πρόγευση του super market. Εκεί εύρισκες τα πάντα. Από βαλίτζες μέχρι δραγάντε. Αριστερά μόλις έμπαινες στο μαγαζί ήταν οι δυό καρέκλες του κουρείου, διότι το κουρείο το διατήρησαν και το δούλευαν πατέρας και γιος. Ο Άντζολος ήταν ένα φαινόμενο. Γεννημένος έμπορος, χαριτωμένος, αστείος, κοινωνικότατος, άφησε εποχή με τις φάρσες που σκάρωνε και τα αστεία που δεν άφηναν στο απυρόβλητο κανέναν. Τα είδη του καταστήματος με πολύ χαριτωμένο τρόπο τα διαφήμιζε ο ίδιος σε όλους, από τα μικρά παιδιά μέχρι το Δεσπότη. Η επίσκεψη στο μαγαζί του ήταν μια μοναδική διασκέδαση. Πάντα κάτι θα εύρισκε για να σε κάνει να γελάσεις. Αυτή την αξέχαστη φιγούρα μέσα στο περιβάλλον του μαγαζιού που δημιούργησε με το γιο του με τόσο κόπο και τόσο ταλέντο, περιγράφει η λαϊκή μούσα, την οποία υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια και σεβασμό μαζί με άλλους ο Βρεττός Πρωτοψάλτης, ή Τζαγκαροβρετός. Ο Πρωτοψάλτης πολύπλευρο ταλέντο, ήταν από τα Μητάτα και ασχολήθηκε με τη μουσική παράδοση των Κυθήρων. Εκτός από αυτά που διέσωσε, ήταν ο ίδιος και συνθέτης και οργανοπαίκτης και στιχουργός και δημιούργησε οικογενειακό συγκρότημα που άφησε εποχή. Μια μέρα λοιπόν βρέθηκε στο μαγαζί του Αντζόλου ο Τζαγκαροβρετός και με τους στίχους του απέδωσε την ατμόσφαιρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΝ
Στη Χώρα σ’ένα μαγαζί είχε ο κόσμος στριμωχτεί,
σπρώξε, σπρώξε, δε χωρώ, με τη μπάντα προχωρώ.
Φτάνω και σε κάποιαν άκρη και κοιτούσα μ’ ένα μάτι.
Ένας γύρευε χαρτί, άλλος ζήτα εφημερίδες,
άλλος πρόκες και πέταλα, σκόνη για κατσαρίδες.
Άλλη πήρε ένα μαγιό και οδοντογλυφίδες.
Γλυκά, κουφέτα και ποτά, αρώματα, καλλυντικά,
μπαχαρικά και γυαλικά, λάμπες, σίγκλους,
κατσαρόλες, σιδεροστίες και ταψιά,
μπαλότα, τόπια και πανιά.
Βλέπω τα κοριτσόπουλα, λαχταριστές φραντζόλες
με τα κοντά τους τα μαλλιά, με κάποιο νάζι όλες
και ν’ αγοράζουν σκουλαρίκια, πούδρες, κάλτσες, πανικά,
να γυρεύουνε κραγιόν και μεταξωτά βρακιά.
Μοναχός παραμιλώ «είν’ ο κόσμος παλαβός;»
Να σου εκείνη τη στιγμή μπαίνει μια μπαρμπουνάρα
πραγματικά σαν άγγελος! «έχετε κραγιόν;» είπε με λαχτάρα
«‘Ο,τι θέλεις δεσποινίς μου» απαντά ο Άντζολος,
«εις τα όμορφα κορίτσια δεν τα δίνω με λεφτά»
Του ‘πε κάποιο ευχαριστώ, μα τη βλέπω να γελά.
«Δε μου λέτε, καλτσοδέτες έχετε, όχι φαρδιές»
«έχω απ’ όλα δεσποινίς μου, έλα να σου πάρω μέτρο,
δε χαλάω εγώ καρδιές!» Τότε μπήκα στο ψητό!
Όποιανε δουλειά κι αν κάνω , πρώτα πρέπει να μετρώ!

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΩΡΑ 5 Μ.Μ.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΩΡΑ 5 Μ.Μ.

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚH Θ' ΛΟΥΚΑ

 Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)

ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚH Θ' ΛΟΥΚΑ
 

ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

   


 Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή ἀναφέρεται στήν πλεονεξία. Μᾶς λέει γιά κάποιον πλούσιο ἄνθρωπο, πού ἐνῶ φαινόταν ὅτι ἦταν ἔξυπνος στό τέλος ὁ Κύριος τόν χαρακτήρισε ἄφρον δηλαδή ἄμυαλο, ἀνόητο.
     Κάποιος ἀπό τούς ἀκούοντες τόν λόγο τοῦ Χριστοῦ τόν πλησίασε καί τοῦ ζήτησε νά λύσει τίς κληρονομικές διαφορές, πού εἶχε μέ τόν ἀδελφό του. Ὁ Χριστός τοῦ εἶπε: «Ἄνθρωπέ μου ποιός μέ ἔβαλε δικαστή γιά νά κάνω τήν μοιρασιά τῆς κληρονομίας σου; Προσέχετε τήν πλεονεξία. Τά ὑλικά ἀγαθά δέν δίνουν τήν αἰώνια καί ἀληθινή ζωή στόν ἄνθρωπο». Στήν συνέχεια ὁ Κύριος εἶπε τήν Παραβολή τοῦ ἄφρονος πλουσίου.

    Κάποιου τά χωράφια ἔδωσαν πολύ καρπό πού δέν χωροῦσε στίς ἀποθῆκες καί τότε παρουσιάστηκε τό ἑξῆς πρόβλημα, ποῦ νά βάλει τήν πλούσια καρποφορία. Ὁπότε ἀποφάσισε νά γκρεμίσει τίς ἀποθῆκες του καί νά κτίσει μεγαλύτερες. «Ἐκεῖ θά βάλω ὅλα μου τά ἀγαθά καί θά πῶ ψυχή μου ἔχεις πολλά ἀγαθά. Λοιπόν, ἀναπαύου, φάγε, πίε καί εὐφραίνου. Ἀπόλαυσε τά ἀγαθά σου». Ὅμως, ἀλλιῶς ὑπολόγιζε τά πράγματα καί ἀλλιῶς ἦρθαν. Διότι, ὁ Θεός τοῦ εἶπε: «Ἄφρων, ἄμυαλε αὐτή τή νύχτα ζητοῦν τήν ψυχή σου. Αὐτή τή νύχτα πρόκειται νά φύγεις ἀπό τή ζωή αὐτή. Ὅσα μάζεψες σέ ποιόν ἀνήκουν, θά τά πάρεις μαζί σου;». Καί τελικά εἶπε ὁ Κύριος : «ἔτσι θά πάθουν ὅσοι φροντίζουν νά πλουτίσουν γιά τόν ἑαυτό τους μέ ὑλικά ἀγαθά καί ὄχι κατά Θεόν μέ πνευματικά ἀγαθά».
     Ἄφρονα τόν εἶπε ὁ Κύριος τόν πλούσιο τῆς σημερινῆς Παραβολῆς. Γιατί; Διότι, ἐνῶ εὐλογήθηκε ἀπό τόν Θεό καί ἀπόκτησε πολλά ἀγαθά τελικά ἔφυγε μέ ἄδεια χέρια. Ἄν ἦταν μυαλωμένος τί θά ἔκανε; Πρῶτα-πρῶτα θά δοξολογοῦσε καί θά εὐχαριστοῦσε τόν Θεό γιά τά ἀγαθά πού τοῦ χάρισε. Μετά θά προσπαθοῦσε νά κάνει κατά Θεόν τήν διαχείριση τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν.
     Αὐτός, ὅμως, ἀγνόησε τό Θεό καί τό θέλημά Του καί κοίταξε νά καλοπεράσει σ’ αὐτή τή ζωή καί δέν φρόντισε καθόλου νά ἀποκτήσει τήν αἰώνια ζωή.
    Σκοπός τῆς ζωῆς μας, ἀδελφοί μου, εἶναι τό νά ἀποκτήσουμε τήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Ἀφοῦ ζήσουμε κατά Θεόν, δηλαδή τήν πνευματική ζωή, ὅπως τήν διδάσκει ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία, καί ἀποκτήσουμε «ἐν Χριστῷ» ἀρετές θά ἐπανέλθωμε στό κατ’ εἰκόνα, στή φυσιολογική κατάσταση καί θά ἀγωνισθοῦμε γιά τήν ὑπέρ φύση κατάσταση τῆς θεώσεως, θά ἀποκτήσουμε τή ζωή τοῦ Θεοῦ, πού δημιουργεῖ μέσα στόν ἄνθρωπο τό Ἅγιο Πνεῦμα.
     Αὐτές οἱ ἀρετές καί ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ εἶναι θησαυρός πού δέν κινδυνεύει, οὔτε ἀπό τούς κλέφτες, οὔτε ἀπό τή σκουριά, οὔτε τή φωτιά, οὔτε ἀκόμη καί ἀπό τόν θάνατο. Δημιουργοῦν τήν αἰώνια ζωή, τήν ὁποία εἴθε ὅλοι μας νά ἀποκτήσουμε μέ τίς πρεσβεῖες τῆς Παναγίας Μητέρας μας καί ὅλων τῶν Ἁγίων. Ἀμήν.-

π.Διον. Μάλλιος